Thursday, December 31, 2015

Azam Tahun Baru 2016

Publish on : Thursday, December 31, 2015 There is : 0 Comments Labels : ,

Teks: Emme Marina Mohamad

Esok bermulanya tahun baru buat kita semua. Saya tidak terkecuali untuk memasang cita-cita kali ini. Semoga setiap doa dan impian kita direstui Allah.

Mulakan dengan hasrat sebagai seorang muslim yang lebih baik. Kerana niat yang bermula dengan ibadah pasti akan mendapat restu dan perjalanan perancangan kita di tahun hadapan.

Bagi tahun 2016, saya berdoa agar dapat sempurnakan ibadah dengan lebih baik dari tahun 2015. Jika selalu kurang buat tahajjud, biarlah tahun ini menjadi tahun yang tiada miss out. Lebih banyak sedekah. Khatam al quran dan dapat menjalankan lebih banyak misi bersama ngo amal till jannah yang kini saya turut sama-sama usahakan.

Balqis, anak sulung saya akan masuk 6 tahun. Kami sekolahkan dia di sekolah kemas perpaduan, saya benar-benar lupa mengenai pra-persekolahan jadinya anak saya terlepas sesi tersebut. Saya berharap agar saya dapat menyediakan suasana pembelajaran yang lebih kondusif buat Balqis serta adik-adiknya. Mula membesar dan mula bertanggungjawab. Mungkin dah sampai masanya saya mulakan jadual tugasan dan pada masa sama menyeronokkan bukan? Seronok juga bila difikirkan aktiviti begini bersama anak-anak :) Juga saya berharap agar skill memasak saya dapat dipertingkatkan lagi. Hehe

Jangan dilupakan projek usahawan buat surirumah ya.

Antara wishlist dan matlamat saya

1. Mengajak lebih ramai bertukar ke gula rcc stevia
2. Membuat kelas dan penerangan secara berdepan bersama pelanggan (selama ini online sahaja)
3. Mengadakan kelas asas blog secara offline
4. Misi memperkenalkan produk dms360 ke seluruh wanita di malaysia di samping mereka menambah pendapatan sebagai agen dropship dms.
5. Melaksanakan misi dan program usahawan bersama amal till jannah.

Ini antara matlamat general yang saya mahu lakukan.. semoga Allah merahmati perancangan saya ini.

Aminnn

Anda bagaimana ya?


Read More...

Abdr Berkongsi Pengalaman dan Perkongsian Sebagai Inspirasi Pembaca

Publish on : Thursday, December 31, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Kita memang bukan seorang pakar kaunseling atau pakar motivasi, tapi melalui perkongsian dan penulisan kita di blog, salah satu cara kita bantu untuk selesaikan masalah mereka.
.
Kadang kala, ada yang kata, "eh pengalaman akak ni biasa-biasa aje. Akak bisnes kecik-kecik je. Tak de apa yang nak dikongsi."
.
Tapi sebenarnya, pengalaman kita tu yang mahal. Pengalaman kita itu tak sama dengan semua orang. Mungkin kita berada dalam situasi yang sama, tapi setiap orang berbeza cara mengatasinya.
Jadi dari situ kita tulis dan kongsi. Walaupun bagi kita biasa-biasa, tapi percayalah mereka yang membacanya akan kata luar biasa, mereka sungguh terinspirasi hanya melalui penulisan dan perkongsian kita.
.
Buktinya, boleh tengok gambar yang saya tunjukkan.
.
✔ Antara satu perkara yang menjadi tumpuan blog tertentu adalah berupaya menyelesaikan masalah pembaca. Contohnya dalam masakan, pembaca setia yang selalu datang, akan mencari jenis resipi yang dimahukan.
.
✔ Tips-tips mudah di dapur menjadikan blog sebagai pembantu masalah di hujung jari.
.
✔ Blog teknikal, bisnes dan sebagainya, blog tersebut berpotensi menjual kepakaran melalui informasi yang disampaikan.
.
.
.
Kelas Blog ABDR masih dibuka untuk pendaftaran. Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula DAFTAR HARI INI .


Read More...

Wednesday, December 30, 2015

Pesakit Kencing Manis Lari Dari Dipotong Kakinya

Maaf kawan2 saya upload gmbr yg ini...

Testimoni dari sahabat saya, pak cik ni lari dari hospital kerana x mahu kakinya dipotong. Beliau dtg berjumpa dgn En Zul di Wisma Rcc utk mendapatkan nasihat tentang kebaikan Gula Sihat

Rcc,Alhamdulilah dgn penggunaan yg betul seminggu selepas itu kakinya menunjukkan perubahan yg sangat2 positif....alhamdulilah, terima kasih Rcc ...

Kami tidak paksa anda cuba stevia, tetapi jika anda sayangkan diri anda dan keluarga serta mahukan peluang kesihatan kedua... cubalah stevia.

Saya pasti anda tidak akan menyesal.

Sesungguhnya kesihatan itu amatlah mahal.

1set ada 2 botol stevia berharga RM 90
Jika jadi ahli, 1 set hanya RM60 sahaja.

Lebih jimat dan berbaloi

kelebihan jadi ahli
- diskaun harga ahli
- khairat kematian
- tabung kebajikan (bencana alam, kemalangan, kebakaran)

Hubungi saya
Emme Marina
0189100852

Read More...

Kenapa kucing 'kacau' anda ketika makan ???

Kenapa kucing 'kacau' anda ketika makan ???
=====

Orang kedekut rezekinya jauh!!!

Allah SWT dah ingatkan kita yang sedekah itu penderas rezeki.

Orang yang banyak bersedekah kepada siapapun termasuk kepada binatang, akan dibalas Allah sampai 700 kali lipat.

Allah Ta’ala berfirman: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” .

(Al Baqarah (2) : 261)

Allah mengajarkan kita untuk murah hati.

Allah nak bagi 'signal' kalau kita kedekut dan enggan memberi makan pada kucing itu sebenarnya kita sedang menolak #LimpahanRezekiDiberkati yang Allah nak bagi kat kita.

Jom baca sini >> http://goo.gl/Jf3g63

#AmalanPenarikRezeki
#YaAllahYaFattahYaRazzaq

Read More...

Mari Buka Tahun Baru 2016 dengan Projek Amal

Publish on : Wednesday, December 30, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Pembukaan Tahun 2016 AMAL TILL JANNAH

  PROJEK ASNAF GELANDANGAN

.
RM30 KIT ASNAF GELANDANGAN

Kit blanket

Kit pakaian solat

Kit tikar kalis air

.
Bantuan lain² seperti :

Makanan dan minuman

Pakaian solat . yang nak wakaf kain telekung atau kain pelikat sangat dialu-alukan .

Pakaian terpakai seperti blanket , kain tudung , baju panjang dan seluar panjang .

Tarikh : 2 januari 2016

Lokasi : sekitar kota raya / puduraya .

" Dalam BEKERJA jangan lupa untuk BERAMAL , Dalam BERAMAL seolah-olah kita sedang BEKERJA"

.
Untuk sumbangan terus ke akaun tertera di poster, dan whatsapp Admin Gelandangan ATJ (Pn Anies 017-7912993) TAG : KIT AG untuk tujuan rekod

.
Mohon sahabat dermawan VIRAL, LIKE, SHARE semoga lebih ramai akan dapat menyumbang dan menanam pahala akhirat

Terima kasih. Semoga Allah jua yang membalasnya


Setiap sukarelawan bakal menerima badges sukarelawan ATJ juga tahu!

Mari mulakan tahun baru dengan permulaan yang lebih baik dan bermakna.


Read More...

Tuesday, December 29, 2015

10 Rahsia Menjemput Rezeki Allah Luar Biasa

Publish on : Tuesday, December 29, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , ,
Perkongsian dari grup netwprking nurraysa
Semoga kita sama-sama dapat usahakan ya..

Assalamualaikum.

Saya pergi semalam ke SEMINAR MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI di Melaka anjuran SEK REN i-MUSLEH bagi mengutip dana  pembinaan sekolah.
Penceramah seminar ini adalah Pn.Areena Ahmad Jurulatih "Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki"yg dilatih oleh USTAZ FATHURI SALEHUDDIN.

Apa yang diceritakan semuanya berbalik semula pada AL-QURAN & AS-SUNNAH..Networking kita dengan ALLAH mesti luar biasa. Barulah rezeki kita luar biasa. Ini kerana beliau kata di luar sana kebanyakan biasa berbanding luar biasa.
Dia menceritakan kita penat untuk mencari rezeki, tapi kita tak usaha untuk menjemput rezeki.

1. Networking pertama adalah DHUHA.
Jika kita selalu buat 2 Rakaat..sekarang ubah tmbh rakaat..makin lama makin meningkat.

Selepas Solat Dhuha kita perlu baca surah Al-Waqiah. Surah ini tidak akan membuat kita miskin untuk selamanya.Waktu DHUHA rasa getaran kita untuk menjadi apa. Jika ingin jadi JUTAWAN. Doalah jadi JUTAWAN BERKAT

2. Tahajjud.
Bangunlah menunaikan solat ini setiap malam. Tambahkan juga bilangan rakaat tahajjud ni. Muhasabah diri dan mintalah pertolongan Allah sebulat-bulatnya.

3.Membaca Al-Quran.
Apa yang di cerita,bangun pagi kita jangan buka hp atau rancang nak buat apa dulu..mandi dan ambil wudhuk terus baca Al-Quran & terjemahan walaupun 1 ayat. Ini kerana apabila kita melakukan ini..Allah akan bagi kecukupan masa yang melampau pada kita untuk 1 hari. Jadi tiada istilah "TIADA MASA".
Cth, bila tak baca Quran dgn alasan banyak kerja, even duk rumah je pun, kita akan rasa "Eh, dah pukul 12? Cepatnya masa berlalu! Belum masak lagi, belum sidai kain lagi". Sebab tiada keberkatan masa. Seolah kita melakukan sesuatu perkara tu terlalu mengambil masa, terlalu lama. Sedangkan bila kita baca Quran pagi2 tu, kita akan rasa, "Eh baru pukul 8am lagi tadi aku buat kerja sana sini? Laju sangat ke aku buat kerja? Rasanya biasa je, relax je. Hmm"

4. Berzikir..
Beliau meminta semua berzikir Ya Wahhab 40,000 kali setiap hari.

5.Solat Berjemaah.
Terutama lelaki, solat berjemaah di surau atau masjid. Pergi 10 minit awal sebelum azan. Orang lelaki diminta telefonlah ibu 1 hari 5 kali atau lebih.

6. Bersilaturrahim..
Janganlah kita memecahkan silaturrahim. Maafkan mereka yang pernah sakiti anda dengan hati yang lapang dan tenang.

7.Bersedekah.
Ini amalan yang sangat dititikberatkan kerana sedekah satu power yang luar biasa. Nak sakit sembuh,nak anak dengar cakap kita,nak kaya perlu kita sedekah. 1 kali memberi..Allah gandakan 10 & boleh digandakan lagi 700 kali.

Testimoni beliau lagi..seorang kawan pergi outstation 7 hari. Sebelum outstation..kawan dia pergi bayar 'INSURANS'..bukan insurans prudential atau takaful tapi insurans SEDEKAH. Dia sedekah 3 tempat anak yatim. Dijadikan cerita..iron rumah dia tak tutup. Selama 7 hari tiada apa yang berlaku pada rumah dia..iron tu hanya panas sahaja. SUBHANALLAH

8.Solatlah di awal waktu.
Panggilan ALLAH lagi penting dari segala-segalanya. Contoh : Jika anda hendak susun 40 batu..batu yang ke 39 azan berkemandang,agaknya kita sambung batu terakhir atau tidak??
Pesan beliau sambunglah batu terakhir selepas solat..

9.Serahkan sepenuh pergantungan kita kepada ALLAH. Jangan mengharapkan manusia di luar sana.

10.Tawakal dan Usaha.

Selalu kita dengar, usaha dulu baru tawakal.Tawakal dulu baru usaha..minta bulat-bulat pada Allah..baru kita usaha.

4 amalan surah setiap hari.
● Surah Yaasin- Setiap solat fardhu
● Surah Al-Waqiah-Waktu Dhuha
● Surah Ar-Rahman- Waktu Asar
● Surah Al-Mulk - Sebelum tidur

Pesan beliau juga minumlah air masak 3 liter sehari.

Jika yang perempuan mulalah pakai stokin. Sebab penyakit bermula dari kaki.....................                                          Semoga ada manfaat buat anda

klik sini juga untuk ketahui cara betul menjemput rezeki dan mengapa rezeki selalu bocor -->  http://goo.gl/Jf3g63

"Tahukah Anda Kesan Bahaya Makanan ini Kepada Pesakit LUPUS SLE? Baca Jika Anda Sayangkan Kesihatan Anda. "   http://emmemarinamohamad.blogspot.com/2015/12/tahukah-anda-kesan-bahaya-makanan-ini.html

Read More...

Monday, December 28, 2015

Jana Pendapatan Dari Blog

Publish on : Monday, December 28, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , ,
Teks dan foto : ABDR

Menjana Pendapatan Dari Blog

Disiplin.

Masa.

Matlamat jadikan blog sebagai pendapatan.

Penulisan adalah salah satu idea atau gerak kerja yang menghasilkan pendapatan berterusan.

Sama ada blog dijadikan pendapatan pasif, aktif, ebook, ruang iklan, penulisan iklan. Ia adalah satu proses berterusan.

Selesaikan penulisan pada waktu pagi atau pilih satu rutin harian yang menjadi tabiat setiap hari.

Sumber : Kelas online blog ABDR.

Daftar dan mula belajar bersama jemaah AKADEMI BEKERJA DI RUMAH. Belajar bagaimana menjanakan pendapatan dari blog melalui penulisan, perkongsian dan produk bisnes kita.

Ulasan Pelajar ABDR, terbukti penulisan yang berkesan mampu mempengaruhi pembaca yang mengunjungi blog. Belajar dari kami bagaimana menulis dapat menjadikan blog anda sebagai blog berpengaruh dan kemudian bertukar dari pembaca kepada pembeli :)

In shaa Allah, belajar kelas blog mengikut masa anda dan secara online sahaja.

Read More...

3 Cara Mudah Jemput Rezeki dan Redha Allah s.w.t

As salam jutawan

Selamat pagi..

Jangan lupa pada Allah yang satu
Alhamdulilah kita masih diberi nafas ini untuk terus hidup supaya dapat mencari rezeki untuk orang tersayang. Sebaik-baik manusia adalah mereka yang boleh memberi manfaat kepada manusia lain.

3 usaha penting dalam menjemput rezeki dan nikmat Allah;

Jom bsedekah
Jom bselawat
Jom bdhuha


Kalian sudah mencuba produk keluaran dms?
Testimoni berjaya pelanggan kami. Alhamdulillah.. Semakin ramai memilih cermin seri produk terbaru dms >o<



Read More...

Saturday, December 26, 2015

Soal Jawab Nafkah Isteri, Semasa Iddah dan Selepas Bercerai

Publish on : Saturday, December 26, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Teks: Emme Marina Mohamad

Perkahwinan merupakan satu proses yang amat singkat, tetapi perceraian kedua pihak adalah sangat lama. Menyiksakan dan boleh menyebabkan pergaduhan serta kebencian yang lebih mendalam. Jika ianya berakhir dengan cara yang tidak baik. Oleh itu sebelum berkahwin, betulkan niat anda semula. Apakah anda berkahwen itu kerana Allah afau sebaliknya? Dan antara nasihat yang pernah saya dengar dalam satu sesi ceramah di radio IKIM ialah selepas berkahwen atau bernikah. Lakukanlah solat taubat atas dosa-dosa yang pernah kita lakukan bersama pasangan dan mulakanlah hubungan itu dengan lembaran baru dengan menjadikan islam sebagai rujukan utama.

Saya ingin kongsikan sesi soal jawab ini dalam program telegram channel yang saya ikuti. Rakan-rakan pon boleh follow ya.

📥📥📥📥📥📥📥📥📥📥📥📥
USRAH SOLAT & SOAL JAWAB UGAMA
https://telegram.me/usrah_solat

😊SoalJawab bersama:
🌸🍃  ustz Man & Akh Wan



🔶 Soalan :

🍎 assalam ustaz...nak tanya ttg nafkah edah dan mutaah bekas istri yg diceraikn...adakah boleh bekas suami beri nafkah itu ikut suka dia nak bagi...contoh rm100 sebln..sama spt nafkah yg dia beri semasa mrk suami istri dulu...tp masa itu bekas istri bekeje...skrg ni bekas istri dah tak keje dn harta habis di jual kerana nak cukupkn belanja masa mrk jadi suami istri...alasan nya dia byk tanggungan...bekas suami mgamuk bila bekas istri nak guna khidmat biro guaman...tlg ustaz bantu sy istri yg malang ni..



🔷 Jawapan:

😊Wa'alaikumusàllam....

Waalaikumusslam..maaf sbb lmbat blas..

Hukum Nafkah adalah wajib berdasarkan al Quran dan juga Sunnah. Di dalam Al Quran telah dijelaskan mengenai nafkah ‘iddah berdasarkan firman Allah Taala dalam surah al-Talak

Bermaksud:  “Tempatkanlah isteri-isteri yang menjalani ‘iddahnya itu ditempat kediaman kamu sesuai dengan kemampuan kamu, dan janganlah kamu adakan sesuatu yang menyakiti mereka ditempat tinggal itu dan tujuan menyusahkan kedudukan mereka supaya mereka keluar meninggalkan tempat itu”.

Nafkah eddah ikut kebiasaan makan minum setiap hari ketika dalam rumah tangga.

Persoalan nya.100 sebulan adakah nafkah yang cukup??. Jawab nya tidak..

Sehari habis kurang rm30..sebulan rm900
Isteri boleh buat tuntutan pada mahkamah syariah..tuntutan nafkah iddah dan mutaah..

Mahkamah akan kira sebnyak mana yg wajib suami bayar.
Jngan takut pada bekas suami..jika ada ugutan.buat report.

Janhn biarkan diri di zalimi walaupun selepas cerai.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda yang sedang menghadapi masalah dengan bekas suami. Teringat kata sahabat saya, walaupun penat ulang-alik naik mahkamah sehingga bertahun lamanya tetapi demi hak anak-anak, tanggungjawab ayah itu sendiri. Dia rela. Dan baiknya ialah, kita sebenarnya membantu bekas suami ini menjalankan tanggungjawabnya daripada disoal sewaktu akhirat kelak.

Wallau alam


Read More...

Petua Rawat Penyakit Batu Karang Dengan Pantas dan Berkesan

Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: RCC Stevia

Penyakit batu karang selalu dikaitkan dengan seseorang yang selalu tahan air kencing. Tiap kali saya tahan untuk membuang air kecil, akan teringatkan akan penyakit batu karang ni. Terus segera ke tandas melunaskan hajat. Risau juga jika terkena batu karang :)

Apa sebenarnya masalah batu karang ni ya?

Takut tahu bila terkena batu karang dan terpaksa pula mengeluarkan batu dari pundi kencing kita. Alhamdulillah, saya belum pernah lagi terkena penyakit batu karang.

Penyakit Batu karang ini secara ringkasnya ialah masalah kekurangan air pada badan sehingga menyebabkan sebatian kimia di dalam badan seperti garam, mineral dan lain-lain yang terdapat dalam air kencing bergumpal lalu membentuk batu-batu pada saluran kencing.

Sesetengah orang lebih cenderung untuk mendapatkan batu karang kerana keadaan perubatan atau sejarah keluarga, sebagai kecenderungan untuk membentuk batu buah pinggang juga boleh diwarisi. Jika ini berlaku anda perlu berwaspada menjaga kesihatan anda, dikhuatiri anda juga bakal menghidap penyakit batu karang.

Tanda Sakit Batu Karang atau Symptoms and signs of a kidney stone

Batu karang sering menyebabkan kesakitan semasa mereka berada dalam buah pinggang, tetapi ia boleh menyebabkan tiba-tiba, sakit teruk kerana mereka bergerak dari buah pinggang ke pundi kencing.

Gejala dan tanda-tanda termasuk menyeksa, kekejangan sakit di bahagian belakang lebih rendah dan / atau sampingan, pangkal paha, atau abdomen serta darah dalam air kencing. Jika jangkitan hadir dalam saluran kencing bersama-sama dengan batu itu, mungkin ada demam dan menggigil. Seorang doktor perlu dipanggil dengan segera.

Bagi individu yang mengalami masalah batu karang, panduan di bawah mungkin dapat membantu meningkatkan kesihatan:

- Minum banyak air masak untuk membersihkan air kencing.
- Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
- Kekurangan vitamin B6 dan potassium menyebabkan pembentukan batu karang. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang mengatasi masalah kekurangan ini.
Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
- Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
- Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
- Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
- Kurangkan minum kopi, teh dan alkohol.

Sumber: http://yanawanie.blogspot.my/2013/03/punca-penyakit-batu-karang-dan-penawar.html?m=1

Stevia mampu merawat penyakit batu karang.

Setelah diperkenalkan stevia kepada orang ramai, antara testimoni yang kami terima ialah stevia mampu merawat penyakit batu karang dengan berkesan. Ini kerana sifat stevia yang mampu menggantikan cecair dalam badan, menyingkirkan toksin, anti bakteria, kealkalian yang tinggi dan mampu meneutralkan asid dalam sistem badan. Ia juga berfungsi mencuci usus, darah dan buah pinggang.

Hanya bertukar gula pasir ke stevia dan mengamalkan formula 3553 bersama air masak atau titiskan stevia ke dalam air masak sebanyak 3ltr setiap hari.


Anda mengalami masalah batu karang?
Hubungi saya untuk dapatkan stevia atau konsultant mengenai cara perawatan menggunakan rcc stevia.

Emme Marina
Pakar Kesihatan Gula Anda
0189100852

Read More...

Berjaya Rawat Masalah Batu Karang dengan Detoks Stevia

Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: RCC Stevia

Penyakit batu karang selalu dikaitkan dengan seseorang yang selalu tahan air kencing. Tiap kali saya tahan untuk membuang air kecil, akan teringatkan akan penyakit batu karang ni. Terus segera ke tandas melunaskan hajat. Risau juga jika terkena batu karang :)

Apa sebenarnya masalah batu karang ni ya?

Takut tahu bila terkena batu karang dan terpaksa pula mengeluarkan batu dari pundi kencing kita. Alhamdulillah, saya belum pernah lagi terkena penyakit batu karang.

Penyakit Batu karang ini secara ringkasnya ialah masalah kekurangan air pada badan sehingga menyebabkan sebatian kimia di dalam badan seperti garam, mineral dan lain-lain yang terdapat dalam air kencing bergumpal lalu membentuk batu-batu pada saluran kencing.

Sesetengah orang lebih cenderung untuk mendapatkan batu karang kerana keadaan perubatan atau sejarah keluarga, sebagai kecenderungan untuk membentuk batu buah pinggang juga boleh diwarisi. Jika ini berlaku anda perlu berwaspada menjaga kesihatan anda, dikhuatiri anda juga bakal menghidap penyakit batu karang.

Tanda Sakit Batu Karang atau Symptoms and signs of a kidney stone

Batu karang sering menyebabkan kesakitan semasa mereka berada dalam buah pinggang, tetapi ia boleh menyebabkan tiba-tiba, sakit teruk kerana mereka bergerak dari buah pinggang ke pundi kencing.

Gejala dan tanda-tanda termasuk menyeksa, kekejangan sakit di bahagian belakang lebih rendah dan / atau sampingan, pangkal paha, atau abdomen serta darah dalam air kencing. Jika jangkitan hadir dalam saluran kencing bersama-sama dengan batu itu, mungkin ada demam dan menggigil. Seorang doktor perlu dipanggil dengan segera.

Bagi individu yang mengalami masalah batu karang, panduan di bawah mungkin dapat membantu meningkatkan kesihatan:

- Minum banyak air masak untuk membersihkan air kencing.
- Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
- Kekurangan vitamin B6 dan potassium menyebabkan pembentukan batu karang. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang mengatasi masalah kekurangan ini.
Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
- Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
- Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
- Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
- Kurangkan minum kopi, teh dan alkohol.

Sumber: http://yanawanie.blogspot.my/2013/03/punca-penyakit-batu-karang-dan-penawar.html?m=1

Stevia mampu merawat penyakit batu karang.

Setelah diperkenalkan stevia kepada orang ramai, antara testimoni yang kami terima ialah stevia mampu merawat penyakit batu karang dengan berkesan. Ini kerana sifat stevia yang mampu menggantikan cecair dalam badan, menyingkirkan toksin, anti bakteria, kealkalian yang tinggi dan mampu meneutralkan asid dalam sistem badan. Ia juga berfungsi mencuci usus, darah dan buah pinggang.

Hanya bertukar gula pasir ke stevia dan mengamalkan formula 3553 bersama air masak atau titiskan stevia ke dalam air masak sebanyak 3ltr setiap hari.


Anda mengalami masalah batu karang?
Hubungi saya untuk dapatkan stevia atau konsultant mengenai cara perawatan menggunakan rcc stevia.

Emme Marina
Pakar Kesihatan Gula Anda
0189100852

Read More...

Etika Penulisan

Publish on : Saturday, December 26, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Teks : Sumber : Puan Masayu Ahmad.

Lintas langsung dari kelas blog ABDR

Etika dalam penulisan.

Di kelas ABDR kami sangat menekankan etika penulisan, yang asli dan original.

Letak sumber dari mana kita ambil bahan tersebut jika dari perkongsian orang lain.

Jangan main cedok sahaja.
.
Etika menulis. (Pn Masayu Ahmad)

1. Kita mahu menulis tetapi tidak ada idea. Mulalah dari diari harian dan kisah pengalaman diri sendiri dahulu.

2. Kita mahu berkongsi dan mahu memberi inspirasi. Banyak idea dan penulisan orang lain lalu kita teruja copy dan tekan butang share. Pastikan ada sumber asal penulis tersebut.

3. Kita baca dan ambil semula poin kisah inspirasi tersebut, kemudian buat olahan baru menggunakan ayat sendiri. Inilah dinamakan tulis semula dan berikan idea segar yang baru.

4. Keterujaan utama apabila di facebook melintas kisah atau ayat ayat menginspirasikan. Kita copy, paste dan kongsi semula di status tanpa meletak sumber asal. Ini tidak beretika langsung.

Sumber : Kelas asas blog dan penulisan.
.
Belajar lebih lanjut dalam kelas online blog ABDR.


Read More...

Amalkan Teknik ABC Jika Mahu Berjaya

Publish on : Saturday, December 26, 2015 There is : 0 Comments Labels : , ,

Jika nak berjaya, kita kena kuasai TEKNIKAL dan TAKTIKAL (ilmu, mentor, environment yg betul).

JGN DEGIL! Be open/start from zero walaupun kita sudah ada banyak ilmu. Kita perlu selalu rajinkan diri utk sentiasa belajar dan mengajar. Jgn tersangkut di zon BERFIKIR terlalu lama, belajarlah di zon BERTINDAK.

JGN GIVE UP! Tak perlu risau bila apa yg anda buat belum jadi seperti yg anda mahu. Kejayaan bukan diukur dari sudut duit sahaja, ilmu lebih mahal dan bernilai.

Sentiasa tanamkan sikap positif dan lakukan A, B, C iaitu;

A – Attitude: Habit/disiplin

B – Believeness: Jgn percaya dgn keraguanmu, jgn ragu dgn kepercayaanmu,

C – Concentration: Apa yg kita fokus, itulah hasil yg akan kita dapat.

“ DON’T STOP WHEN YOU ARE TIRED, STOP WHEN YOU ARE GONE…”


Read More...

Friday, December 25, 2015

Bisnes Paling Mudah dan Paling Rendah Modal

Publish on : Friday, December 25, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,
JANGAN Buat kesilapan yg Kita tidak sedar

FOKUS Apa YG Kita Buat
Kalau org lain Boleh Kenapa Kita tidak Boleh

Atas pengalaman diri Kak Eila sendiri
Sepanjang 20 tahun dlm bidang MLM
Rcc paling mudah

1. Product keperluan setiap manusia
2. Guna sendiri pun dapat Faedah
3. Murah Pakej permulaan rm140
4. Murah maintain bulanan rm60 sahaja
5. Ringan mudah bawa Tak rosak kereta
6. Testimoni product bercambah2 hanya Dengan nawaitu Tukar Gula sahaja
7. NAK Buat duit mudah sangat kalau tau cara.. Mai belajaq


Apa lagi YG hampa cari
Segala2 nya disini
Saham dunia Dan akhirat sudah tersedia tunggu hampa Buat sahaja

Kenapa gagal Atau lemah semangat
1. Mudah terpengaruh
2. Tiada prinsip
3. Tiada kekuatan utk berjaya
4. Malas belajar
5. Malas bertanya
6. Ambik mudah semua perkara
7. Anda DAH Kaya sangat kot (Zon  selesa)
8. Takut cabar diri sendiri
9. Tak sabar (tiada perasaan tawakal pd Allah)
10. Tiada BIG Y

Jika anda tergolong dalam 10 ini
Saya nasihatkan belajar lah
Tapi kalau masih malas belajar dngn org berjaya
Saya nasihatkan juga jangan Buat apa2 bisnes... Anda Akan dapat result YG sama sahaja nanti
YG mudah kata susah
JANGAN la mimpi NAK Buat yg lain

Read More...

Saya Surirumah Menjual Secara Online dari Rumah Sahaja

Publish on : Friday, December 25, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Assalamualaikum

Saya ada menjual

�� royal stevia - pengganti gula pasir tanpa kalori, tanpa lemak, tanpa kolestrol. 100% original ekstak pati tulen. Digunakan dalam minuman, masakan dan baking .

Sesuai semua peringkat umur.

Multipurpose
✅ alternatif pengganti gula sihat
✅ merawat penyakit kronik
��kencing manis
��kanser
��jantung
��buah pinggang
��darah tinggi
��keputihan (candida)
��buasir
Dan pelbagai penyakit lain

✅ kuruskan badan
✅ awet muda dan serum wajah
✅ merawat dan baiki sel akibat luka, kudis dan jangkitan kuman

�� produk kosmetik (halal solat) - terdiri dari lipstik, bedak 3 dlm 1, blusher, eyeliner, loose compact. Halal solat bermakna tak perlu risau kosmetik ni tak sampai ke permukaan kulit. Amik sahaja wuduk tanpa risau. Jika dicuci dengan sabun, lagi mudah ditanggalkan dan tidak comot.

�� 100% natural skincare - wajah kusam, jeragat, jerawat, muka berbelang dan mcm2 masalah wajah? Atasi dengan produk dms, tanpa bahan kimia@alkohol. Halal solat juga amat mudah dicuci dgn air. Alami transformasi kecantikan wajah seawal 1 minggu. Produk ini juga pernah menangi international award dan dipasarkan di 7 buah negara luar. Pengasas islam bumiputera.

�� 1 set tahan 2-5 bulan.

�� kelas asas blog @ peniaga online. Jangan terhadkan diri anda hanya beriklan di fb. Maksimakan produk jualan anda di internet dengan blogger (percuma). Jadikan pembaca kepada pembeli. Kuasai kata kunci bagi meletakkan blog anda, no 1 carian google, yahoo, bing. In shaa Allah

�� radio islamik digital - ianya radio tanpa wayar. Hanya guna bateri. Ada koleksi surah, hadis dan pelbagai lagi meningkatkan iman dan ilmu agama juga boleh digunakan sebagai hafazan alquran sebagai sesi pembelajaran. Ada saluran fm spt radio biasa ����

Berminat dengan produk saya jual?
Wassap 0189100852


Read More...

4 Cara Menghasilkan Idea Penulisan Disaat Kebuntuan Melanda

Publish on : Friday, December 25, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Teks: Emme Marina Mohamad
Sumber: Ebook Jana Wang dari Rumah

"Writer block"

Pernahkah kalian mendengar term begini? Ya, kebuntuan menulis sama ada penulis majalah, novel, cerpen mahupun penulis blog.

Mereka yang menggunakan penulisan sebagai penyampaian kepada pembaca, pasti pernah menghadapi masalah kebuntuan idea bagi entri baru. Adakalanya sampai berminggu tiada update entri baru di blog hanya gara-gara kebuntuan idea sahaja.

Bagaimana di saat tepu otak mahu menghasil idea yang menarik dan spontan?

1) layan dengan lagu-lagu mengamit kenangan. Setiap kita mempunyai kenangan-kenangan tersendiri kan. Jadi boleh jadikan lagu-lagu kenangan tersebut sebagai idea untuk menulis blog.

2) pandang alam sekitar. Mesti ada yang menarik perhatian untuk di olah di dalam blog. Penting nya buku catatan. Untuk mencatat apa yang terlintas di fikiran.

3) memotret gambar. Bagi yang gemar mengambil gambar kenangan. Ini sesuatu kelebihan buat anda. Dari sekeping gambar di kembangkan menjadi sebuah entry di dalam blog.

4) banyakkan membaca. Membaca jambatan ilmu. Dengan membaca banyak dapat pengetahuan baru. Jadi bolehlah berkongsi pengetahuan baru dengan pembaca blog anda.

Cukup dahulu di sini. Semoga berjumpa lagi di lain entry. Semoga bermanfaat.

Dapatkan idea serta cara menjana wang dari rumah melalui ebook pengasas Akademi Bekerja di Rumah, Puan Masayu Ahmad. Hanya RM 20 sahaja senaskah.


Tahukah anda hanya bertukar ke gula stevia, dapat menyelesaikan masalah anemia/ kekurangan platlet darah merah?


Read More...

Thursday, December 24, 2015

Pacak Kad Bisnes Anda Pada Carian Google

Publish on : Thursday, December 24, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Asas kad bisnes pada carian google.

1. Apabila sasaran pembaca sudah tahu nama kita apa bisnes kita.

2. Letak seberapa banyak nama kita pada carian. Iaitu aktfkan melalui penulisdan di blog.

3. Semakin banyak kad bisnes pada blog, semakin mudah sasaran pembaca/pelanggan.

4. Nama kita sendiri yang perlu dijenamakan dan aktifkan.

Contoh carian emme marina mohamad.

Cuba buat latihan ini pada nama masing-masing.
.
Jika belum keluar nama masing-masing apa kata kita belajar cara nak pacak nama di google.
.
Ada yang mahu belajar tak?


Read More...

Pesanan Dari Isteri Buat Suami

Publish on : Thursday, December 24, 2015 There is : 0 Comments Labels : , ,

Sebuah perkongsian yang saya jumpa satu ketika dulu. Maaf saya lupa untuk kredit penulisnya. Tetapi apa yang boleh saya katakan ialah, apa yang penulis ini sampaikan tepat pada sasarannya. Terkena juga pada diri sendiri walaupun bukan sepenuhnya. Buat sang isteri sebagai renungan dan sabar, buat sang suami agar lebih memahami isteri. Bukankah saling menyanyangi, memahami dan saling membantu itu menunjukkan kita manusia dewasa yang lebih baik?

PESANAN BUAT SUAMI - SILA SHARE UTK SUAMI ANDA

1-Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2- Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3-Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

4-Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

5-Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

6-Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

7-Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

8-Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

9-Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

10.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

11-Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

12-Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

13-Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga. Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

14-Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

15-Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah
mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”


Read More...

Rindu UmatMu KepadaMu Ya Rasulullah

Publish on : Thursday, December 24, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Selepas wafat nya Rasulullah ,Bilal bin Rabah telah meminta izin dari khalifah Abu Bakar untuk meninggalkan Madinah .Abu bakar telah memberi izin kepada Bilal untuk meninggalkan Madinah.

Sebelum meninggalkan madinah di tatapi nya buat kali terakhir kota madinah di mana satu masa dulu dia dan Rasulullah berkongsi suka dan duka.

Bilal menetap bersama keluarga nya di Syria,sungguh sukar bagi Bilal untuk melupakan kenangan bersama Rasulullah .Sekian lama nya Bilal menetap di syria .

Satu hari Rasulullah muncul di dalam mimpinya " wahai Bilal keras sungguh hati mu,kenapa engkau tidak menziarahi aku". Lantas Bilal terjaga dari tidur nya dengan deraian air mata,sehingga seluruh keluarga nya terbangun.

Bilal menceritakan kepada ahli keluarga nya apa yg terjadi, ahli keluarga nya menyuruh Bilal menziarahi makam Rasulullah.

Semasa Bilal dalam perjalanan menuju madinah, air mata nya tidak henti2 mengalir.Dia tidak berhenti di mana2 agar cepat sampai di madinah.

Setelah beberapa hari Bilal sampai di makam Rasulullah lantas memberi salam " Asalamualaika ya Rasulullah" . Air mata nya terus mengalir.

Tiba2 datang Amirul mukminin syaidina Abu Bakar memeluk Bilal dari belakang untuk menenangkan Bilal,sehingga reda tangisan Bilal.

Bilal,alang2 kamu sudah berada di sini laungkan lah Azan untuk kami,rayu amirul mukminin . Tidak wahai amirul mukminin,jawab Bilal.

Laungkan lah azan,kami rindu akan suara kamu,pinta syadina umar,syadina Bilal mengelang kan kepala.

Tiba2 datang lah dua orang cucu kesayangan Rasulullah iaitu Hassan dan Husin," Pak cik Bilal,laungkan lah azan sebagai mana pak cik laungkan nya di masa datuk kami masih ada.

Di peluk nya kedua_dua cucu kesayangan Rasulullah itu lantas di cium nya. Sebentar tadi aku baru menolak permintaan Khalifah dan permintaan Syadina umar, aku takut untuk menolak permintaan kamu berdua, takut nanti Rasulullah akan menolak permintaan aku.

Bilal naik ke atas menara,di tatapi nya satu persatu tempat kenangan bersama Rasulullah sambil air mata nya mengalir laju.

Allahu Akbar , Allahuakbar..

Terdiam seluruh penduduk kota madinah mendengar alunan suara azan tersebut.suasana penduduk kota madinah masa itu sangat terkejut.

Asyhadu ala ila haa illallah

Apakah Rasulullah di bangkit kan semula bisik mereka.

Asyhadu ala ila haa illallah.

Tangisan penduduk kota madinah kian pilu,mereka terkenangkan saat mereka bersama Rasulullah,Syadina Abu Bakar ,umar dan penduduk madinah menitiskan air mata.kerinduan pada suara agung itu kembali lalu mencetuskan satu situasi yg tercatat sebagai sejarah buat umat akhir zaman.

Asyhadu anna Muhammad Rasulullah.

Terus Bilal tersungkur tidak dapat meneruskan azan nya lagi,lantas di sambut oleh syadina Abu Bakar dan Syadina umar," mengapa Bilal?".

Waktu tengah azan tadi sehingga aku menyebut nama kekasih ku,aku terlihat kelibat Rasulullah keluar dari rumah untuk solat berjemaah bersama kita.

Aku rindu Rasulullah.
Aku rindu Rasulullah.
Aku rindu Rasulullah.

Berlenangan air mata para sahabat dan penduduk kota madinah apa bila tukang azan Rasulullah pulang ke kota madinah untuk mengubati kerinduan nya kepada Junjungan Besar Muhammad S.A.W.

Rindu kah kita kepada Rasulullah?

Jangan lupa 12 Rabiulawal.

Salam Maulidur Rasul.

Menangis lah wahai saudaraku, agar kerinduan kita pada Rasulullah terubat.

😭😭😭😭


Read More...

Puisi Buat Kekasih Allah Salam Maulidur Rasul

Publish on : Thursday, December 24, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Wahai Rasulullah,
Tika ini, jika engkau hadir bertamu,
Mungkin mengalir deras airmatamu,
Dek kesayuan mengenang umatmu,
Terlalu jauh dari Allah dan risalahmu,

Wahai Rasulullah,
Nafsu kini menjadi tuhan,
Harta dan pangkat menjadi sembahan,
Melalaikan segala arahan & janji ketuhanan,
Ibadah dirasa berat tidak tertahan,
Al Quran bukan lagi panduan kehidupan.

Wahai Rasulullah,
Kedamaian rumahtangga semakin hancur,
Sikap curang semakin subur,
Peranan ibubapa kian gugur,
Ketaatan anak-anak turut melebur,
‘Barah' di dalam keluarga menjadi parah,
Akibat solat yang tiada berarah,
Amat jauhlah keikhlasan ibadah

Wahai Rasulullah,
Kami tidak mahu lupai jasa & kesukaranmu,
Namun ramai mendustakan ajaranmu,
Harta kini lebih dicintai dari cintamu,
Cinta Allah & Rasul menjadi lafaz kaku,
Seperti khayalan yang nyata palsu,

Wahai Rasulullah,
Dosa kami ibarat lautan tidak berpenghujung,
Namun dirasa umpama lalat di hujung hidung,
Hinggapnya hanya sebentar,
Bila ditepis ia tidak lagi berkunjung...
Taubat kami kurang kekesalan,
Tiada penghayatan, tiada keinsafan
Hati kian berkarat, dipenuhi dosa tanpa Nur Tuhan,
Anehnya, kami masih merasa layak ke syurga idaman,

Wahai Rasulullah,
Aurat wanita tercemar kian,
Berbangga ditayang & dihias berlebihan,
Ditagih penghargaan dan kalam pujian,
Tidak dipeduli murka Tuhan,
Bapa & suami dayus suatu kebiasaan,
Cuaikan amanah ketua keluarga lantikan tuhan,

Wahai Rasulullah,
Bersamamu, kami merindui kehidupan,
Namun adakah diri ini punyai kelayakan,
Dibanding sahabat, tabien & solihin yang beriman,
Dimanakah tempat kami di sisi insan kesayangan Tuhan,
Dipohon syafaatmu duhai kekasih pilihan,

Wahai Rasulullah,
Belas Allah kami harapkan,
Moga, tatkala menjelang kematian,
Jiwa yang sejahtera dapat kami hamparkan.

Nukilan
Dr. Zaharuddin Abd Rahman


Read More...

Wednesday, December 23, 2015

ABDR Komuniti Untuk Suri, Jana Ukhwah, Bina Kreadibiliti Diri dan Jana Pendapatan Sekaligus.

Teks: Emme Marina Mohamad

Ada dua jenis surirumah. Satu yang terus dijadikan ratu di rumah tanpa pengalaman bekerja di luar selepas berkahwin, Dua, mereka yang telah bekerja dan kemudian membuat keputusan berhenti bagi menjaga anak-anak di rumah atau atas faktor-faktor lain.

Apakah persamaan mereka?

Ya. Mereka sekarang digeAlar surirumah tidak bergaji. Ditanggung sepenuhnya oleh suami. Tugasan mereka menguruskan rumah, anak-anak dan tumpuan sepenuhnya kepada suami.

Apa perbezaan mereka?

Surirumah yang berhenti kerja kebiasaannya akan mengalami mental breakdown apabila mengetahui sukarnya mengawal anak-anak. Bersama anak 24 jam, rupanya tidak sama dengan menghabiskan masa selama 2-3 jam sehari. Setiap hari mengulang pekerjaan yang sama, membosankan dan memenatkan. Tiada lagi aktiviti produktif seperti sewaktu kerja dahulu. Tiada kawan yang boleh diusik semasa bosan di tempat kerja. Yang bagusnya, boleh tidur di atas katil jika rasa malas. Itu pun jika anak-anak boleh behave

Kebanyakkan masa, anak lebih kuah dari sudu. Kini aktiviti menjerit sudah jadi acara rasmi pula. Sedangkan surirumah yang sudah lama menetap dan menguruskan rumah dan anak dari awal, aturan kerja sudah dibuat. Anak dikawal dengan mudah. Safety issues dan cara menangani karenah anak juga di dalam genggaman. Tiada isu mental breakdown jika sudah tahu cara mengatasi masalah bosan tiada rakan atau sebagainya. Bina kegembiraan sendiri, tengok dinding pon boleh buat hati senang. Syukur dan redha.

Apa yang suri mahukan?

Rakan. Peluang pertingkatkan kemahiran dan keupayaan diri sendiri walaupun hanya sebagai surirumah. Jana pendapatan sendiri sebagai simpanan masa depan atau belanja diri sendiri atau membantu kewangan keluarga.
.
.
.
Tahukah anda akan komuniti bekerja di rumah?
Ianya sebuah komuniti di mana surirumah berkumpul dan belajar cara menjana kewangan dari rumah sambil belajar cara menguruskan mental, emosi serta reward untuk diri sendiri sebagai suri.
.
.
saya juga surirumah. seperti anda saya faham.


Akademi Bekerja di rumah (ABDR) ialah:
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online.
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah.
> kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan.
> kumpulan sokongan untuk mereka bergelar wahm.
> platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook dan servis.

Kalian sudah bersedia untuk mara ke hadapan bersama kami?

Hubungi saya
Pengurus Akademi ABDR
0189100852


‪#‎surirumahbekerjaya‬ ‪#‎jagadirijagahati‬ ‪#‎akademibekerjadirumah‬ ‪#‎komunitisurirumah‬

Read More...

Biodata RingKas Nabi Muhammad s.a.w

Publish on : Wednesday, December 23, 2015 There is : 0 Comments Labels : , ,

Sempena hari lahir kekasih kita, jom telusuri biodatanya..

Nama: Muhamad bin Abdulllah bin Abdul Muthalib bin Hashim bin Abdul Manaf bin Qusai bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab

Nama-nama lain :
Ahmad, Al-Mahi, Al-Hasyir, Al-A’qib, Al-Mutawakkil.

Nama-nama Gelaran :
• Abu Qasim, Al-Amin.

Bangsa :
• Arab Quraisy

Agama :
• Islam

Tarikh Lahir :
• Hari Isnin
• 12 Rabi’ul Awal Tahun Gajah ( Riwayat lain 9 Rabiu’l Awal )
• Bersamaan 20 April 571 Masihi.

Bidan Nabi :
• Ummu Mas’ud.

Tempat Lahir :
• Di Syua’ib Bani Hashim di Makkah.

Bilangan Adik-beradik :
• Anak tunggal [ anak yatim ].

Nama Ibu :
• Aminah binti Wahab bin Abdu Manaf bin Zahrah bin Kilab.

Nama Ibu Susuan :
• Thuwaibah [ hamba Abu lahab ], Halimah bt. Abu Zuaib as-Sa’diah.

Nama-nama Pengasuh :
• Aminah, Thuwaibah, Halimatun as-Sa’diyah, Barakah al-Habsyiyyah digelar Ummu Aiman, hamba perempuan bapa Rasulullah SAW.

Nama-nama Isteri :
• Khadijah bt. Khuwailid, Saudah, A’isyah bt. Abu bakar, Hafsah bt. Umar, Zainab bt. Khuzaimah, Hindun bt. Abi Umaiyah, Zainab bt. Jahsyi, Juwairiah bt. Al-Haris, Ramlah bt. Abi Sufian, Sufiah bt. Huyi, Maimunah bt. Al-Haris.

Nama-nama Anak :
• Qasim, Abdullah, Ibrahim, Fatimah, Zainab, Ummu Kalsum, Ruqayyah.

Nama-nama Bapa Saudara :
• Hamzah, Al-Abbas, Abu Talib, Abu Lahab, Az-Zubir, Abdul Ka’bah, Al-Muqawim, Dhirar, Qusam, Al-Mughirah, Al-Ghaidak.

Nama-nama Emak Saudara Sebelah Ibu Dan Bapa :
• Sufiah, A’tikah, Barrah, Urwa, Umaimah, Ummu Hakim Al-Baidha’.

Bapa Saudara Dan Emak Saudara Yang Memeluk Islam :
• Hamzah, Al-A’bbas.
• Sufiah, Urwa.

Nama-nama Hamba Sahaya Perempuan :
• Mariah al-Qibtiah, Raihanah.

Nama-nama Hamba Lelaki :
• Aslam, Abu Rafi’, Sauban, Abu Kabsyah Sulaim, Syurqan, Yasar Nubi.

Nama Anak Angkat :
• Zaid bin Harithah bin Syarahil.

Nama-nama Khadam :
• Anas bin Malik, Abdullah bin Mas’ud, ‘Uqbah bin ‘Amir, Asla’ bin Syarik, Bilal bin Rabah, Abu Zar al-Ghiffari.

Setiausaha Nabi Sebagai Pencatat Al-Quran :
• Abu Bakar, Umar, Uthman, Ali, Zubir, Amir, Amru Al-‘As, Zaib bin Thabit, Muawiyyah, Ubai bin Kaa’b, Abdullah bin Rawa.

Setiausaha Sulit :
• Huzaifah b. Yaman.

Sifat Fizikal :
• Badan tinggi sedang.
• Rambut ikal mayang.
• Muka bulat, putih kemerahan, mata hitam gelap.
• Bulu dada nipis, keseluhan badan tidak berbulu.
• Bulu mata panjang, suara kasar, gigi hadapan renggang.

Sifat-sifat Yang Wajib Bagi Seorang :
• Siddiq [ benar ], Amanah [ jujur], Tabligh [ menyampaikan ], Fatanah [ bijkasana ].

Sifat-sifat Yang Mustahil:
• Kazib [ dusta ], Khianah [ pecah amanah], Kitman [ menyembunyikan ], Baladah [ bodoh].

Sifat-sifat Yang Harus :
• Makan, minum, tidur, berkahwin, sakit, demam.

Pendidikan :
• Al-Ummiy [ tidak pandai membaca dan menulis ].

Pekerjaan :
• Gembala Kambing.
• Berniaga.

Perlantikan Menjadi Nabi dan Rasul
• Umur 40 tahun di Gua Hira’.

Guru Pertama :
• Malaikat Jibril ‘Alaihi Salam.

Tugas Utama :
• Menyeru manusia menyembah Allah SWT.

Jawatan Yang Diamanahkan :
• Menjadi Nabi.
• Menjadi Rasul kepada umat manusia dan jin .
• Ketua Pemerintah kerajaan Islam di Madinah.

Keistimewaan :
• Sebaik-baik makhluk yang dicipta.
• Mempunyai mukjizat terbesar dan terutama Al-Qur’an.
• Penghulu dan penutup segala Nabi dan Rasul [ Khatamun Nabiyyin ].
• Manusia pertama masuk Syurga.

Gelaran Dari Kalangan Nabi :
• Ulul ‘Azmi أولوالعزم [ banyak menempuhi ujian berat daripada Allah ].
• صلى الله عليه وسلم

Kenangan Manis :
• Dibawa melancong dalam peristiwa Isra’ dan Mi’raj.

Kenangan Pahit :
• Diusir oleh penduduk Ta’if.
• Semasa peperangan Uhud.

Pengalaman Pertama Menerima Wahyu
• Turunnya al-Quran Ayat Iqra’ [1-5 ayat, di Gua Hira’] pada 12 Rabiu’l Awal.

Pengalaman Yang Paling Menakutkan :
• Ketika melihat rupa asal Malaikat Jibril a.s. di ruang angkasa.

Hijrah ke Madinah
• Umur 53 tahun ditemani Abu Bakar as-Siddiq, sampai Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal bersamaan 24 September 622M.

Orang Yang Pertama Didakwah Dan Memeluk Islam :
• Lelaki Dewasa : Abu Bakar as-Siddiq.
• Perempuan Dewasa : Khadijah [ isteri Nabi ].
• Kanak-kanak : Ali bin Abu Talib.
• Hamba : Zaid bin Harithah.

Sahabat-sahabat Kanan :
• Abu bakar as-Siddiq.
• Umar al-Khattab.
• Uthman bin Affan.
• Ali bin Abu Talib.

Mertua Dan Menantu Dari Kalangan Sahabat :
• Abu Bakar dan Umar [ mertua ].
• Uthman dan Ali [ menantu ].

Berita Yang Mengembirakan :
• Keislaman Umar bin al-Khattab.

Berita Yang Menyedihkan :
• Kematian Khadijah bt. Khuwailid [isteri Nabi].
• Abu Talib bin Abdul Mutalib [bapa saudara Nabi].
• Hamzah bin Abdul Mutalib [bapa saudara Nabi].

Peristiwa Yang Mengembirakan :
• Pembukaan Kota Mekah.

Penglibatan Dalam Peperangan :
• Peperangan Badar , Uhud , Khandak , Khaibar , Al-Fath , Hunain , Tabuk.

Nama Tempat Yang Pernah Dilawati :
• Syam , Baitul Maqdis [ Palestin ].

Catat Rekod Dunia :
• Pengembaraan yang jauh dari bumi ke langit sehingga ke Sidratul Muntaha bermula selepas waktu Isya’ hingga sebelum masuk waktu Subuh [ Isra’ & Mi’raj ].

Isteri Yang Paling Disayangi :
• ‘Aisyah [ketika kesemua isteri-isteri Nabi masih hidup]

Anak Yang Paling Disayangi :
• Fatimah.

Cucu Yang Paling Disayangi :
• Hassan bin Ali.
• Hussin bin Ali.

Sahabat Yang Paling Disayangi :
• Abu Bakar. 

Nasihat Nabi :
• “Jadikanlah kamu sebagai orang musafir yang sedang dalam perjalanan.”

Wasiat Nabi :
• Dalam Khutbah Wida’ [ Khutbah Selamat Tinggal ] “Aku tinggalkan dua perkara , kamu tidak akan sesat selama-lamanya sekiranya kamu berpegang dengan keduanya iaitu Kitab Allah dan Sunnahku.”

Syafaat Nabi :
• Kepada umat yang sentiasa berselawat ke atasnya.

Tarikh Wafat :
• Waktu pagi hari Isnin.
• 12 Rabiu’l Awal 11 H bersamaan 8 Jun 632M
• Umur 63 tahun , 4 hari.


Read More...

Hadiah Telekung Kanak-Kanak

Publish on : Wednesday, December 23, 2015 There is : 0 Comments Labels : ,



Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: Emme Marina Mohamad

Alhamdulillah.... Allah lebih mengetahui akan ganjaran orang-orang yang sabar dan mengkehendaki sesuatu yang disukai Nya.

Sudah lama berhasrat untuk memiliki telekung kanak-kanak ini buat anak sulong saya. Bukan kedekut untuk membelinya, tetapi saya harus katakan apabila kami pusing di bandar mahal-mahal pula harganya sehingga mencecah ratus ringgit.

Bagi saya, untuk apa dibazirkan duit jika boleh sahaja dibelikan yang lebih murah tetapi juga berkualiti. Telekung mempunyai satu tujuaan, iaitu untuk melakukan ibadah kepada pencipta, yakni Allah s.w.t. Jika kita membeli dengan harga yang amat mahal, sarat dengan aksesori serta cantik memukau. Bagaimana ya perasaan mengadap pencipta? Banggakah?

Sebenarnya seorang rakan dari jemaah Amal till Jannah berada di Indonesia beberapa minggu yang lepas. Lalu saya teringat bahawa barangan di sana murah-murah bukan? Jadi saya kirimkan kepadanya supaya dapat dibelikan satu set telekung kanak-kanak. Saya nyatakan saya tidak mahu yang bling-bling, cukuplah sederhana supaya ia tidak mendatangkan bangga untuk anak. Jangan nanti bila besar, dia hanya mahukan yang cantik dan comel ketika solat. Risau juga saya jika anak solat hanya kerana telekungnya yang comel.

Biarlah didikan itu saya tanam dari awal.

Sebagai seorang Islam, haruslah kita amalkan konsep sederhana, tidak membazir, tidak mendahulukan nafsu dari keperluan yang asas.

Dan Allah itu maha Kaya, sepatutnya urusniaga berlangsung antara saya dan rakan tetapi bertukar menjadi sebuah hadiah buat anak. Semoga Allah sahaja dapat membalas pemberian rakan saya. Semoga pemberian ini dapat dimanfaatkan sebaiknya. Semoga kakak menjadi anak yang solehah, menjalankan perintah Allah tanpa ragu-ragu. Bolehlah kakak solat dengan mama lengkap selepas ini. Hehe. Selama ni cuma pakai tudung labuh mama sahaja. Tak sabar nak beri kakak pakai sebab sekarang kakak bercuti di kampung. he

Anda bagaimana? Sudah latih anak bersolat? Marilah kita latih seawal 5-6 tahun usia anak ini ya.


Read More...

Tuesday, December 22, 2015

Peluang Tambah Pendapatan secara Dropship

Assalamualaikum

Adakah kalian sedang mencari-cari peluang menambah pendapatan?

Tidak kira sama ada anda sedang bekerja atau surirumah mahupun pelajar dan tidak bekerja. Ini adalah pelauang bagi anda semua.

In shaa Allah tiada yuran atau modal dikeluarkan dari pihak anda. Cukuplah sekadar ada teknologi handphone atau notebook dan internet.

Saya membuka peluang menambah pendapatan bersama saya secara dropship.

Apa itu dropship?

Dropship bermaksud anda tidak perlukan;
- modal
- simpan stok
- packing stok
- pos stok

Jadi bagaimana anda lakukan?

Mudah sahaja. Anda hanya perlu lakukan promosi kepada rakan-rakan secara offline atau online dan ambil tempahan mereka. Apabila tempahan berjaya dibuat, pihak saya akan lakukan packing dan pengeposan bagi pihak anda.

Proses ini dinamakan untung di atas angin.

Produk jualan dropship yang saya buka beserta komisyennya ialah;
1. Produk DMS (komisyen 15%)
2. Inayah milk booster - kurus sambil tambah susu badan (komisyen RM20)
3. Radio digital islamik (komisyen RM20)
4. Stevia (komisyen RM30)

Berminat?
Hubungi saya Emme Marina Mohamad
0189100852


Read More...

Blog Penulisan Bukan Sekadar Sebagai Blog Bisnes Tetapi Perkongsian Bermanfaat

Publish on : Tuesday, December 22, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,
Alhamdulillah. Sesungguhnya dari Dia juga datang segala kebaikkan, dan rezeki. Mungkin anda sudah miliki sebuah blog, anda jadikan blog sebagai medium mempromosikan produk jualan anda. Itu sahaja.

Bagaimana dengan kesan penulisan berpengaruh yang menjadikan blog anda diikuti dan sebenarnya memberi kesan kepada jiwa pembaca?

Bagaimana jika blog anda merupakan sebuah blog kedai dan juga sebuah blog perkongsian yang dapat memanfaatkan lebih ramai orang di luar sana?

Apa itu blog penulisan?

Di Akademi bekerja di rumah, tafsiran blog penulisan dan blog bisnes ialah;-

BLOG PENULISAN

        i.            Belajar asas blog (blogspot)
      ii.            Belajar menulis berdasarkan apa FOKUS PENULISAN berdasarkan siapa PEMBACA SASARAN.
    iii.            Tukar pembaca kepada PELANGGAN.
     iv.            Belajar menulis secara konsisten.
       v.            Jadikan minat, kemahiran dan kepakaran sedia ada tukar dalam bentuk penulisan. Jadikan ia sebagai panduan.
     vi.            Tukar blog yang tidak ada pembaca dengan membina 'kelompok' pembaca sasaran.
   vii.            Apabila blog sudah mempunyai sasaran pembaca yang 'tepat', maka sudah boleh ditukar kepada pembeli.
viii.            Blog adalah salah satu medium pemasaran percuma. Namun penulisan yang bagus dapat membina pengaruh kepada pembaca.
     ix.            Kelas asas blog dan penulisan perlu menguasai 44 entri dan 5 label. Ia akan diberikan selepas daftar dan analisa.

BLOG BISNES
        i.            Bina kedai online asas berdasarkan apa produk atau servis. Contoh produk pakaian, makanan, butik, produk kesihatan, kecantikan.
      ii.            Kelas ini khusus untuk surirumah yang benar-benar zero tentang urusniaga online.
    iii.            Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
     iv.            Mahu mula tetapi tidak ada produk. ABDR menyediakan beberapa produk piihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan.
       v.            Belajar jana pendapatan melalui blog.
     vi.            Asas kedai online, borang tempahan, lima label utama.
   vii.            Sudah ada shopping cart, juga boleh bina blog khusus untuk aliran pembaca kepada pelanggan.
viii.            Mahu simpan stok boleh, tidak mahu simpan stok juga boleh.

Saya ceritakan kronologinya:
1. Pembaca ini google harta pusaka dan jumpa blog kedai online pelajar tersebut. .
Berkaitan tugasan 1, 2, 5, 6, 12, 13
2. Pembaca mahukan keterangan lanjut tentang masalah yang dihadapinya. Segalanya sudah lengkap di blog. Lengkap, kemas, tersusun.
Berkaitan tugasan 5, 6.
3. Nombor telefon pelajar diperolehi dari blog. Keterangan pelajar seperti borang pesanan, terma dan syarat telah berjaya dilengkapkan di blog. Itu ialah tugasan terawal.
Berkaitan tugasan 7, 8.
4. Pembaca bertukar kepada pelanggan. Alhamdulillah.
Berkaitan tugasan 5,6.

Apa yang jelas pembaca akan menggunakan carian enjin bagi mencari maklumat. Di sini Google merupakan enjin carian nombor 1 berbanding yahoo dan bing. Di blog pembaca dapat mencari maklumat yang dikehendaki dengan lebih mudah. Bahan yang disediakan oleh pelajar pula fokus dan terperinci mengenai topik tersebut. Ia menjadikan pelajar tersebut sebagai "pakar" dalam permasalahan yang dihadapi oleh pembaca. Beginilah sebenarnya cara yang sebenar menjana wang dari blog. Tukar pembaca kepada pelanggan. Belajar bersama kami bagaimana fokuskan blog anda kepada carian utama di enjin googl.e


Apa yang saya belajar dalam Kelas asas blog penulisan dan bisnes serentak?
Tugasan 1: Baca ebook asas blog. Khatam sekali
Tugasan 2: Jawab 8 Soalan Analisa
Tugasan 3 : Membina email google
Tugasan 4 : Membina blog menggunakan nama seperti di IC/bisnes
Tugasan 5 : Membuat entri di blog
Tugasan 6 : Memasukkan label untuk setiap entri
Tugasan 7 : Membuat borang pesanan
Tugasan 8 : Masukkan terma dan syarat
Tugasan 9 : Membina fanpage bisnes
Tugasan 10 : Memasukkan link fanpage ke dalam blog
Tugasan 11: Memasukkan logo Blog Abdr serta SOHO Directory. Link kedua-dua blog Abdr serta SOHO dan fanpage WAHM SAHM SOHO
Tugasan 12 : Mengemaskinikan senarai blog dalam grup peserta
Tugasan 13 : Mengemaskini senarai blog peserta-peserta lain dari Abdr ke dalam label alumni
Tugasan 14. Buat entri ulasan tentang kelas blog asas dan fanpage

Matlamat Kelas asas blog bisnes:
a. Kelas ini khusus bagi suri rumah yang benar-benar zero tentang urus niaga
secara online.
b. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
c. Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas Abdr.
d. Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100 begitulah seterusnya.
e. Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
f. Apabila sudah pandai, boleh belajar lagi dengan otai-otai pemasaran yang lain. Juga bina jaringan bisnes secara online.
g. Apa yang kita belajar di dalam kelas ini. Analisa dahulu untuk kenalpasti apa
produk yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat fan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.
h. Membina rangkaian pengedar, mencari kenalan baru, mencari peluang bisnes
baru melalui jaringan Abdr.
Petikan ebook Belajar asas blog.

Read More...

Akibat Solat Selalu Hujung-hujung Waktu

Publish on : Tuesday, December 22, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

AKIBAT SOLAT DI HUJUNG-HUJUNG WAKTU
Para Malaikat menyeretnya pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam. 
Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit dan menyebutkan semua kebaikan yang telah dia lakukan; bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya. 
Dia terus menjerit-jerit, namun tiada seorangpun daripada mereka akan membantunya. 
Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka. 
Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat... 
Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata; 
"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka" 
Dia mula menjerit; 
"Solat saya? Solat saya? Doa saya?" 
Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Bahang api neraka yang membahang telah menyelar mukanya. 
Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa-apa lagi yang tinggal di dalam dirinya. 
Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api. 
Dia sedang melayang jatuh selama tujuh puluh tahun ke dalam api neraka apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan. 
Dia ditarik kembali ke atas. 
Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki yang sangat tua dengan janggut putih yang panjang. Kelihatannya lelaki itu sangat daif. 
Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya, 
"Siapakah anda?" 
Orang tua itu menjawab, 
"Saya solat anda" 
"Mengapa kamu begitu lewat! Saya telah terjunam ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya lebur." 
Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya, 
"Adakah anda lupa? Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir!!" 
Pada ketika itu, dia tiba-tiba terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud. Dia berada di dalam kebasahan akibat berpeluh. 
Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan dikumandangkan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak. 
Dia bangun dengan cepat dan pergi mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini. Dia telah mendapat petunjuk yang maha benar. 
-- 
Kongsikan kisah ini kepada kawan-kawan anda dan keluarga. Mungkin, anda boleh membantu seseorang mengetuk pintu hati mereka. 
Siapa tahu? 
Mungkin ini adalah satu perbuatan yang baik yang boleh membantu kita pada hari penghakiman. peringatan untuk saya juga..


Read More...

Catatan Harian Suri Bekerja Dari Rumah

Publish on : Tuesday, December 22, 2015 There is : 0 Comments Labels : ,

Assalamualaikum,

Pagi ini saya bangun agak lewat untuk menunaikan solat fardhu subuh. Astagfirullah al azim, semoga Allah menerima keampuan saya atas kelalaian diri sendiri. Tunaikan juga solat sunat 2 rakaat sebelum subuh kerana ia adalah harta kekayaan sebenar. Alhamdulillah, mulanya saya tidak amalkan keutamaan solat sunat fajar ni tetapi satu hari suami berpesan, "sayang, solat sunat sebelum subuh 2 rakaat ialah kekayaan sebenar" macam itulah dia pernah sampaikan pada saya satu hari. Nasihat yang baik dari suami, wajib isteri taati. Inilah pendapat saya. Sama seperti apabila waktu solat tiba dan kita leka menonton televisyen atau melayan anak-anak lalu suami berkata " sayang, gi solat dah masuk waktu", serta merta saya tinggalkan aktiviti ketika itu dan menunaikan kewajiban kita kepada Allah swt. Tetapi sesungguhnya, kewajiban menunaikan fardhu solat awal waktu adalah rahsia kejayaan sebenar kepada harta kekayaan dan kebahagiaan.

Sebentar tadi tokei sabun wangi datang menghantar sabun basuh baju ke rumah. Alhamdulillah, berjiran rupanya kami. Rumahnya di dalam taman yang sama, kami berwassap siang semalam dan berjanji untuk bertemu hari ini. Saya memilih sabun wangi berwarna pink, alhamdulilah baunya juga sangat wangi. Maaf tiada gambar ya, lain kali saya masukkan entri kita review sabun wangi ni pula ya. Rahsia ya, sudah lebih 2 hari tidak basuh baju gara-gara sabun basuh sudah habis. Suka pula kami sekarang guna sabun wangi ni, 10kg harga boleh didapati pada harga RM23-RM30. Range harga yang berbeza-beza kerana produk sabun wangi ni ada banyak kilangnya dari pelbagai sumber. Yang saya beli ini harganya RM 28 untuk 10 kg.

Anak bongsu saya baru sahaja tidur semula. Bolehlah saya mulakan aktiviti mengupdate blog dan iklan di facebook. Maklumlah, surirumah berpendapatan sendiri, usaha kena ada baru ada hasilnya. Masakan wang jatuh dari langit melainkan orang yang menderma, hehe.Tak lama lagi waktu memasak tengah hari bakal tiba, mama kena memasak buat anak-anak pula.

Nantikan perkongsian saya mengenai panduan bagaimana suri boleh berbisnes dari rumah dan mengapa pilihan bersama akademi bekerja di rumah ialah pilihan yang tepat buat suri semua. In shaa Allah. Salam sayang dari suri ke suri.


Read More...

Tahukah Anda Kesan Bahaya Makanan ini Kepada Pesakit LUPUS SLE? Baca Jika Anda Sayangkan Kesihatan Anda.

Assalamulaikum,

Pagi ini Allah memberi kesempatan pada saya untuk menulis entri mengenai kaitan antara pesakit lupus dan gula sihat stevia, pada entri saya yang sebelum ni ada menceritakan penyakit Lupus ini.

Klik link ini ya --> http://emmemarinamohamad.blogspot.com/2015/11/apa-itu-lupus-dan-cara-mengatasi.html

Hari ini saya ingin kupaskan lagi info-info yang saya perolehi semoga bagi anda di luar sana, atau pembaca yang kemungkin seorang pejuang lupus, ini mungkin merupakan berita baik bagi anda. Walaupun ini bukanlah entri untuk menyembuhkan seratus peratus penyakit yang sedang anda hadapi tetapi percayalah dengan hanya menukarkan diet regular anda, dari gula pasir ke gula sihat stevia amat besar kesannya terhadap faktor kesihatan anda! Saya juga seorang lupus supporters, as one of my dear frens turut mengalami sakit yang sama. Sama-sama kita doakan agar perubahan ini dapat mengurangkan kesakitan yang dihadapi dan menuju ke arah cara hidup lebih sihat.

Sejak saya memberikan gula sihat stevia kepada Dayang Deno saya cuba memikirkan apa lagi yang boleh saya bantu rakan-rakan semua supaya dapat hidup lebih sihat, bertenaga, malah semakin positif walaupun cuma dari sejenis gula.







Artikel di atas pulak menyokong bahawa di amerika syarikat khususnya bagi lupus fighter , segala bentuk makanan berkanji, gluten memang tidak diamalkan kerana ia apabila diproses di dalam badan akan menjadi gula. ye betul, Stevia merupakan gula yang tiada kanji, tiada lemak, tiada kalori, zero karbohidrat. Malah ada satu cara pengamalan "rahsia" jika anda amalkan boleh menyingkirkan lemak-lemak gula yang menjadi tepu dalam darah & dalam tubuh badan kita.



Terdapat sebuah buku bagi pesakit lupus, saya tidak pasti kalau ada buku ni di sini, ianya mengisahkan cara hidup seorang lupus worrior dan bagaimana stevia dan pengamalan gula pasir ini memberi kesan terhadap dirinya. Buku ini juga saya lihat menjadi banyak rujukan kepada pesakit-pesakit lupus yang lain. As inpirational, as guideline and a journey bagi pesakit lupus semua.

10 sebab keburukan gula pasir kepada badan anda serta kemerosotan kesihatan

1.       Gula merosakkan system jantung
2.       Gula akan tersimpan dalam badan & menyebabkan lemak tepu terutama lemak perut
3.       Gula menyebabkan otak gagal focus dan pelupa
4.       Gula merosakkan otak seperti dadah kokain
5.       Gula melemahkan system imunisasi badan
6.       Gula ialah pembiak kanser, bakteri a dan kulat
7.       Gula mempercepatkan penuaan
8.       Gula menyerap semua vitamin dan kalsium tubuh badan
9.       Gula penyumbang utama kegemukan
10.     Gula melemahkan penglihatan

Dengan bertukar ke gula sihat stevia, bukan sahaja menggantikan gula pasir tetapi dapat mengawal kandungan gula dalam darah, mempunyai kesan anti-keradangan terhadap pesakit lupus dan pelbagai masalah lain yang dihidapi oleh pesakit LUPUS. Mari sama-sama kita kongsikan entri ini supaya lebih ramai pesakit Lupus tahu akan bahayanya pengamalan gula pasir kepada diri mereka dan bagaimana bertukar ke gula stevia ini mampu merubah kesihatan kepada yang lebih baik.




Read More...

Apa itu WAHM, SAHM, dan SOHO?

Publish on : Tuesday, December 22, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,
Kerja apa?

"Mengajar di mana?" Tanya makcik pemilik kedai runcit seberang jalan. Saya hanya
tersenyum,

“Saya tidak mengajar.” Tahukah pembaca budiman sekalian, guru atau cikgu pilihan kerjaya
popular di kampung terutama di Kelantan. Atau pernah dan selalu juga soalan ini.

“Isteri mengajar di mana?”

Atau ini.

“Menantu yang ini mengajar di mana pula?” Majoriti ipar duai saya di sebelah suami adalah
guru.

Selalunya di dalam fikiran saya. Makcik kerja saya menulis, memberi info atau panduan
bekerja di rumah. Sayalah salah seorang wanita bekerja di rumah.

Tidaklah pula saya menjawab begitu, selalunya hanya senyum dan jawab sahaja di dalam
hati.

Selalunya, saya berterus terang.

“Buku apa, novel ke?”

Sentap dibuatnya. Kalau saya cakap tulis buku, mesti sambungannya tulis novel. Aduhai.
Tetap banyak kali saya jawab balik, tulis buku umum.

Disebabkan yang bertanya faham, tidak faham, atau buat-buat faham. Jadi topik seterusnya
berkisar topik lain pula.

Juga bagaimana mahu memahamkan persekitaran bahawa saya berada dalam 'zon kritikal'
tetapi nampak dari segi luaran bahagia duduk di rumah tidak buat apa-apa.

Jadinya untuk menyelamatkan situasi ini, saya selalu menyatakan kepada Hakim, si anak
yang sulung.

"Jaga adik sebentar, ibu mahu sambung kerja."

"Sekarang ibu mahu kerja!"

Dengan harapan ini adalah saluran pemahaman dan ia akan menukar persepsi tinggal di
rumah duduk saja-saja tanpa buat apa-apa. Ini kerana persekitaran di luar tidak seperti di Lembah Klang masih lagi 'terpana' dengan ayat 'bekerja dari rumah'.

Jadi pandai-pandailah menyesuaikan diri.

Diari WAHM, ibu bekerja di rumah.


SUMBER: Super Wahm, Super MOM
Read More...

Monday, December 21, 2015

Kehidupan Sebelum dan Selepas Berhenti Kerja

Publish on : Monday, December 21, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Teks: Emme Marina Mohamad

Sebelum ini bekerja, setiap hari saya keluar rumah seawal 7.30 pagi dan anak dihantar kepada pengasuh untuk dijaga. Sebagai seorang jurutera, jadual waktu pulang adalah tidak konsisten. Walaupun, dilaporkan setiap hari sehingga jam 5.00 petang kebiasaanya akan lewat sehingga hampir jam 7.00 malam. Al maklum, takkan engineer mahu pulang awal pula? Rata-rata rakan sekerja yang lain akan pulang lewat jarang yang check out tepat pada masanya.

Saya suka bekerja di luar, ia membuatkan kita lari dari kehidupan bosan di rumah. Ia juga membuatkan kita dikelilingi oleh rakan-rakan, tidaklah sesunyi kehidupan sebagai surirumah. Namun, saya silap. Sebenarnya yang lebih membahagiakan seorang wanita itu ialah ketika dia di rumah, bersama dan mendidik anak-anak. Keletah mereka walaupun selalu membuatkan saya hilang sabar. Yang paling tidak sangka saya yang selalu dikenali sebagai soft spoken semasa bujang, kini sudah boleh buat persembahan di teater. Haa, sungguh lancang dan bertenaganya suara saya ketika memarahi anak-anak di rumah. Usia mereka yang masih kecil dan dekat, sekejap bergelak sakan, sekejap bergaduh betul-betul memeningkan kepala. Namun, melihat wajah mereka dan berbual tiap-tiap hari bersama mereka membuatkan hati ini tenang dan bahagia.

Surirumah ialah wanita yang tiada pendapatan. Anda diberi nafkah dan ditanggung sepenuhnya oleh suami tercinta. Tidak kira apa tahap kewangan suami anda, atau apa tahap pendidikan anda apabila anda membuat keputusan menjadi surirumah, ia bermaksud tiada lagi pendapatan sendiri atau kemewahan membeli belah barangan kegemaran anda. Jika suami anda mampu, dapatlah anda bershopping sakan. Jika tidak, berjimatlah sebaiknya.

Bekerja kemudian menjadi baby sitter tidak bergaji kepada anak-anak adalah sangat mencabar. Bayangkan bagaimana pengasuh menjaga mereka, sungguh sopan dan tertib. Mendengar kata., tetapi apabila mama ambil alih tugas pengasuh, haaa baru anda tahu tinggi rendah langit dan bumi ni. Anak langsung tidak mendengar cakap, anda tiba-tiba sahaja mengalami mental breakdown dengan sikap degil anak-anak. Rumah bersepah, anda tidak tahu mana satu perlu anda buat, mengemaskah, apa yang perlu dikemas? Masak jam berapa? Anak suka makan apa waktu begini? Waktu tidur mereka pula bagaimana? Bila ada 3 orang anak, bukan kesemua mereka mempunyai waktu tidur yang sama, telatah sudah tentu berlainan. Haih, masa inilah anda mula down dan menyesali keputusan menjadi surirumah dan ya rumah anda sepah setiap hari sehingga anda naik muak mengemasnya.

Inilah sebenarnya perjalanan yang kita semua tempuhi dalam fasa peralihan sebagai wanita bekerja dan kemudian menjadi surirumah. Ia sangat mencabar. Ditambah lagi anda mahukan pendapatan sampingan walaupun sebagai seorang surirumah. Kini ada internet in shaa Allah semua boleh dipelajari dan dipraktikkan. Ada pelbagai konsep bisnes di luar sana yang menantikan anda untuk diambil peluang. Nasihat saya pilihlah mereka yang memahami komitmen anda sebagai seorang suri dan bukannya sering memperlekehkan keputusan anda. Pilihlah mereka yang berada di sisi walaupun bukan secara literal, tetapi sentiasa ada bila anda memerlukan. Mereka yang tidak memaksa anda keluar dari rumah hanya kerana anda mahukan pendapatan sampingan. Bagi saya, jika anak-anak anda masih kecil bagaimana ya anda boleh keluar ke hulu ke hilir mencari rezeki lain sedangkan tujuan utama anda ialah mendidik dan menjaga rumah. Keluar bermakna anda memulakan satu lagi perjalanan kerja sama lah seperti anda sebelum membuat keputusan berhenti kerja.

Saya berharap agar saya dapat membantu lebih ramai suri dalam menjana pendapatan dari rumah dan tanpa perlu keluar dari rumah. Masih dikelilingi oleh rakan-rakan super positif dan mereka yang memahami diri anda sebagai ahli baru dalam komuniti surirumah. Saya doakan agar anda sentiasa bahagia di dunia dan akhirat serta menjadi ibu terbaik buat anak dan suami tercinta =)

Sekian
Nukilan seorang suri dari suri
Semoga kita bertemu lagi di entri akan datang


Read More...

Sunday, December 20, 2015

Sedekah Amal Kit Prihatin Gelandangan 24 Dis 2015

Publish on : Sunday, December 20, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,


#SUKARELAWANDIPERLUKAN

Alhamdulillah..hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk program khas AMAL TILL JANNAH bersama Asnaf Gelandangan ini..

👉insyaAllah Program akan diadakan pd 25 Disember 2015😊

PROJEK ASNAF GELANDANGAN ( KIT AG ) AMAL TILL JANNAH .

RM10 KIT SELIMUT ( BLANKET ) .

RM10 KIT SOLAT ( KAIN SARUNG /KAIN SOLAT ) .

RM10 KIT ALAS KALIS AIR .

HANYA RM30 UNTUK KIT AG .


Mohon share jika ada yg berniat utk menyumbang..tima kasih

#SUKARELAWANDIPERLUKAN

👉pada yg berminat utk bersama2 ATJ waktu pengagihan KIT ASNAF GELANDANGAN ..bolehla pm/wassap sy Puan Rosya 0192314480

Atau Admin Program Gelandangan Pn Anys Idayu (017-7912993)

Lokasi: Sekitar IbuKota/Puduraya
✏Tempat dan masa berkumpul saya akan update kemudian ye..tima kasih

📱sijil penghargaan akan disediakan bg yg menyertai program ini😊😊

📱Mohon panjangkan nama penuh dan ic pd admin pn rosya jika ada yg berminat utk sertai kami pada tarikh tersebut..tima kasih

Setiausaha Ngo Amal till Jannah
Emme Marina Mohamad
WA untuk info lanjut
0189100852


Read More...

Saturday, December 19, 2015

CARA KELUAR DARI KESEMPITAN HIDUP

** CARA KELUAR DARI KESEMPITAN HIDUP **

Zikir atau doa Nabi Yunus
-----------------------

# Setiap kali bangun tidur ucapkan Alhamdulillah sebanyak 21 kali.

# Buat solat Dhuha bukan pasal untuk dapat rezeki tetapi untuk membalas rasa bersyukur sebab diberi nyawa.

# Sedekah sekerap mungkin, kalau boleh setiap hari contoh bagi binatang makan, masuk duit kat tabung masjid atau sedekah rumah anak yatim atau tahfiz.

# Jangan kedekut nak belanja orang makan.

# Setiap kali dapat hasil, simpan untuk bekalan kecemasan. Jangan belanja semua.

# Rajin berdoa untuk kejayaan untuk orang lain supaya para malaikat mendoakan kejayaan kita. Selalunya kita asyik doakan untuk diri kita sahaja dan selalu memikirkan diri kita sahaja.

# Setiap malam lakukan solat hajat mohon sentiasa diberikan petunjuk dan bimbingan dan mohon kepada Allah rezeki yang diberkati.

# Amalkan zikir yang kita boleh lakukan setiap hari untuk menyelesaikan pelbagai masalah kita : LAILAHAILLA ANTA SUBHANAKA INNIKUMTUM MINADZOLIMIN. Baca lah zikir ini selama 10 minit setiap hari dan insyaa Allah dipermudahkan segala urusan.

Khasiat ayat ni kalau diamalkan, insyaAllah segala kesulitan dapat diselesaikan dengan mudah sangat. Malah ianya juga menjauhkan kita dari terkena perbuatan sihir. Sesiapa yang susah hati, tekena buatan atau apa penyakit sekalipun, rajin2 ler baca ayat ni setiap masa. Memang miracle.

Lepas je baca ayat ni, Nabi Yunus pun akhirnya dapat keluar dari perut ikan paus setelah ia dimuntahkan ke daratan. Setelah beberapa saat, akhirnya ia kembali ke Ninawa dan mendapat kaum yang beriman. Ia pun disambut umatnya yang berjumlah mencapai 100 ribu orang, dan umatnya mendapatkan kenikmatan yang luar biasa di waktu yang telah ditentukan.

Doa ni afdal dibaca 11 kali ketika sujud sebaik saja selesai salam solat fardhu. Kemudian, mohon lah doa daripada Allah SWT. InsyaAllah, makbul. Kan Allah tu maha mendengar lagi maha mengasihani.

Wallahu a'lam

Moga bermanfaat..


Untuk memgetahui lebih lanjut rahsia dan formula menjemput rezeki, klik http://goo.gl/Jf3g63

Kredit : Assalam Hijrah

Read More...

8 Perkara Wajib Ada Bagi Peniaga Baru

Publish on : Saturday, December 19, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Mari kita sama-sama amalkan. Semangat yuk!

Ini 8 nasihat penting untuk anda yang baru nak mulakan perniagaan dari Elon Musk, billionaire pemilik dan pengeluar kereta elektrik Tesla:-

1/ Mestilah sanggup bekerja keras (Work Super Hard)

2/ Mulakan perniagaan dari kecil dengan kos yang rendah

3/ Menarik tim dan orang yang bagus ke dalam perniagaan kita

4/ Fokus untuk perbaiki kualiti produk atau perkhidmatan kita

5/ Tidak mengiklankan atau memasarkan produk atau perkhidmatan yang teruk atau tidak berkualiti

6/ Cipta kelainan atau sesuatu yang baru

7/ Berani ambil risiko dan perniagaan bukan untuk orang yang takut ambil risiko

8/ Cipta nilai tambah (Added Value) atau manfaat yang tinggi kepada orang lain melalui produk atau perkhidmatan anda

Sharing from : #AzizanOsman

#TeamRichworksAcademy


Read More...

Friday, December 18, 2015

Homestay Selangor: Sheila Ramlee Residence

Publish on : Friday, December 18, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,













* Kemudahan ke lebuhraya Federal, NKVE, ELITE & GCE

* Beberapa minit berjalan kaki ke MSU & Tesco Extra Hypermarket

* 5 minit ke Politeknik SAAS

* 10 minit ke Stadium Shah Alam

* 5 km dari Subang Jaya, USJ & bandar Shah Alam 
* 10 minit daripada I-City, Jusco, Jakel & UITM
* 10 minit daripada Sunway Lagoon & Sunway Piramid


Kemudahan:


- Tempat beriadah terbuka

- Taman udara (sky garden) yang unik

- Kolam renang

- Pemandangan menarik di atas bumbung

- Kemudahan Gim

- Kawasan BBQ disediakan

- Jalan refleksologi juga disediakan

- Dewan serbaguna, perpustakaan dan bilik membaca


- 1 gelanggang skuash

- 2 gelanggang badminton

- Bilik mainan

- Surau

- Sauna 


- Lounge peribadi




Fasiliti :


- Sekuriti kad

- Parking berbumbung

- Penghawa dingin

- Mandian panas

- Tuala

- Mesin basuh

- Dapur

- Cerek

- Cawan dan pinggan

- Peti

- Seterika & tempat gosok baju

- TV


Hubungi : Pn Sheila di 013-206 2793




Alamat : 2, Jalan Boling Padang 13/62 Seksyen 13

Shah Alam, Malaysia










** Anda memiliki homestay / chalet atau resort? Mari iklankan bersama kami. Jaringan blogger kami yang luas pasti dapat meningkatkan traffic penginapan anda. Klik sini untuk pendaftaran.
Read More...