Saturday, January 30, 2016

Ulasan Kelas Online Akaun - Cik Azue

Publish on : Saturday, January 30, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,


Baca ulasan Cik Azue, salah seorang peserta kelas akaun online.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Salam Kasih sayang buat semua. Beberapa hari tidak bersiaran pula. Ada sahaja perkara/benda yang dikejar dan nak kena kejar pula. Ah dunia, lagi dikejar lagi berkejaran kita mengejarnya, yang pasti tidak akan pernah cukup bila mana kita sendiri tidak pernah tahu dan pasti apa yang patut dan perlu kita kejar sebenarnya dalam kehidupan yang merupakan ujian untuk hari akhirat nanti.

Atas perjanjian, haiihss, lama sudah berjanji pun, ini pula baru cik azue menulisnya.
Maaf ya wahai cikgu-cikgu sekalian, inilah resmi anak murid yang satu ini. Banyak benda nak kena selesai baru boleh menyambuang draft entri yang sudah berkurun tersimpan cantik dalam komputer ini.
Oh kelas apakah itu? Jika anda hendak tahu, ya, di suatu hari yang indah bertarikh 24 Mac yang lalu, cik azue telah pun mengikuti Kelas Asas Urus Akaun Secara Online.

Kenapa pula cik azue mengikuti kelas ini ya? Bukan kerana cik azue tidak tahu langsung tentang asas urus akaun, cuma nya, cik azue ni bukan lah pelajar jurusan akauntan. Jadi segala asas dulu adalah berdasarkan pengalaman kerja dengan orang dahulu. Jadi walau pun tahu, tidak salah kalau cik azue ingin mengambil tahu lagi kan. Dan tersangatlah mengejutnya, bila mana ada benda yang selama ini cik azue ingat betul, rupa-rupanya salah konsep. Wakakakaka! Mari gelak kan diri sendiri. Anda semua jangan gelak tau, nanti cik azue sentap. Hahahaha. Alhamdulillah, Allah gerakan hati ini untuk berusaha juga mengikuti kelas tersebut walau pada mulanya Chenta hati cik azue pernah berkata, "bukankah awak sudah tahu kan..."

Ok, apa yang cik azue belajar dalam kelas ini?

Pertama, beberapa hari sebelum kelas, cik azue dan rakan-rakan sekelas akan dimasukkan ke dalam satu "group" di FB dibawah seliaan satu guru online tetap (Puan Aishah Hussein) akademi bekerja di rumah (ADBR), dan jumlah pelajar dalam satu kelas adalah lima orang sahaja. Ini kelas cik azue ya, kelas orang lain, ada empat orang, ada lima orang macam kelas cik azue juga. Kemudian, masing-masing kami diberikan bahan bacaan melalui email sebelum kelas bermula. Maksudnya, kena baca dan kaji dulu alat bantu belajar tersebut.

Kedua, hari kelas. Bila disebut sebagai online kelas, bagi kelas akaun ini, setiap pelajar dan guru akan berada dalam talian pada masa yang sama melalui "group" yang ditubuhkan terdahulu. Di hari ini barulah kami diperkenalkan dengan guru kelas akaun kami, iaitu Puan Khadijah Abdullah.


Cerita di dalam kelas pula.
Ada beberapa bab dalam tempoh pembelajaran campur tolak 3 jam sahaja secara online ini. Cik azue beri serba sedikit kesimpulan mengikut bab berdasarkan diri sendiri sahaja dan tiada kaitan dengan sesiapa melainkan dengan diri cik azue sendiri sahaja.

Bab 1 - Sesi Perkenalan.
Biasalah kan kawan-kawan, di mana-mana pun kan, mesti akan buat sesi perkenalan sebelum mula apa-apa pun kan. Dari sini cik azue berkenalan serba sedikit dengan pengajar dan dengan rakan-rakan yang sama-sama nak belajar. Hebat, masing-masing dengan pengalaman masing-masing. Tahniah sebab menjadikan kelas ini berjaya.

Bab 2 - Pengenalan kepada buku simpan kira-kira dan proses
Banyak lah yang di ajar disini. Tetapi apa yang dapat cik azue simpulkan dari bab ini adalah
a) semua belian yang kita buat kita perlu catat/rekod dalam buku simpan kira-kira
b) semua resit belian perlu kita buat salinan bagi mengelakan ianya pudar dan disimpan
c) setiap rekod perlu dilakukan secara disiplin dan secara harian
d) buat buku catatan kira-kira, satu untuk kegunaan sendiri, satu untuk kegunaan harian.
Buku catatan ini bertujuan bagi mencatat semua wang keluar masuk kita tak kira berapa besar pun atau berapa kecil pun perbelanjaan tersebut. Sila catat perbelanjaan selepas setiap urusan bagi mengelakan kita terlupa. Oleh itu cikgu cadangkan menyimpan buku 555 di dalam beg kita dan dibawa ke mana sahaja.
Dan kerana itu juga, terus petangnya cik azue beli ini





Satu untuk abang hazim, satu untuk adik hazim, satu untuk duit belanja dapur (duit sara keluarga chenta beri) dan satu untuk perniagaan cik azue. Habis budak-budak ni pun diseret sama belajar mengurus kewangan masing-masing. Membiasakan diri mereka sedari kecil, gitu.

e) Setiap hujung minggu (kalau boleh setiap hari) perbelanjaan ini dipindahkan ke dalam buku simpan kira-kira sebagai simpanan rekod bagi tujuan semakan.











Kesimpulan bab 2 adalah; Buku Simpan Kira-kira adalah bertujuan bagi merekod setiap transaksi yang dilakukan secara harian dan tetap dan setiap transaksi walau pun satu sen pun perlu direkodkan juga secara tetap ke dalam buku simpan kira-kira tersebut.

Akhir bulan boleh la kita semak berapa perbelanjaan yang sedar dan tidak sedar yang telah dan sudah kita lakukan, perlu, kehendak atau pembaziran.

*psssssst, di sini cik azue masih selamat, masih dalam garis panduan*

Bab 3 - Modal
Modal adalah sejumlah peruntukan WANG bagi memulakan satu PERNIAGAAN.
Wang PERNIGAAN jangan dicampur dengan wang PERIBADI dan jangan guna duit PERIBADI untuk perbelanjaan PERNIAGAAN.
Nak selamat, daftarkan perniagaan dan buat akaun perniagaan. Apa-apa berkaitan dengan perniagaan, guna wang hanya dari akaun perniagaan sahaja.

*psssssst, di sini cik azue sedikit silap. Oh tidak!*





Teropong-teropong diri, itu dia, sudah tersasar sedikit cik azue kawan-kawan, walau pun sedikit sahaja, namun, melalui perbincangan dengan guru, boleh beri impak besar jika tidak di kawal. Nak tahu?
Dalam kes cik azue, bukan duit perniagaan guna untuk diri sendiri, tetapi duit sendiri guna untuk perniagaan, bukan apa, konon-konon bagi jadi modal, sudahnya, MODAL yang asal berjumlah sedemikian menjadi sedemikian besar pula akhirnya. Sudah, padan la asik tidak boleh untung (maaf bekas bos, saya pinjam tagline anda disini ya)

Bab 4 - Dokumen wajib dalam suatu perniagaan
a) Sebut harga (Qoutation)
b) Invoice
c) Resit
d) Penyata Bank
e) Baucer Bayaran

*psssssst, di sini cik azue alhamdulillah, semua ada.*






Bab 5 - Pricing and Costing

Kalau nak tahu harga jual, kena tahu harga costing dulu. Dah tahu harga costing baru boleh tahu harga jual.
Dan harga costing pula mesti mengambil kira semua aspek air, api, internet, petrol, admin dan sebagainya, baru kemudian kita buat pricing atau harga jualan.
Dan disini juga, perlu tahu apa langkah-langkah terbaik bagi memngurangkan KOS dan menambah KEUNTUNGAN

Bab 6 - Belanjawan / Bajet

"Bajet adalah satu pelan perbelanjaan, iaitu cara untuk mengimbangai wang yang anda miliki dengan wang yang anda belanjakan."

"Pelan Kewangan anda adalah berdasarkan kepada pendapatan dan perbelanjaan."

"Pendapatan pula adalah wang yang masuk dalam poket anda dan perbelanjaan adalah perkara yang memerlukan anda mengeluarkan wang."


Ok. Dah habis ulasan cik azue. Sebenarnya bukan 6 Bab, tapi cik azue kecilkan mengikut pemahaman cik azue jadi 6 bab, mudah otak tua cik azue nak hadam.

Suka tak bila dah baca ni? Teruja tak nak belajar sama agar kita boleh kawal ketirisan akaun kita, tak kisah la akaun sendiri atau pun perniagaan?
Banyak yang kita boleh dapat sebenarnya dalam tempoh 3 jam ni bagi yang baru nak berkenalan dengan asas urus akaun ni. Tapi buat yang sudah master, jangan la, nanti tidak memenuhi KPI anda pula. Ini kelas ASAS ya.
Read More...

Thursday, January 28, 2016

Blog = Kedai Online. Konsep Pelanggan Cari Kita, Bukan Kita Cari Pelanggan


Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: Koleksi Peribadi

99 peratus pelanggan saya kini datangnya dari carian google. Syukur alhamdulillah,.. Saya bersyukur Allah ketemukan saya bersama Akademi bekerja di rumah. Di sini saya dapat belajar bagaimana membuat kedai online menggunakan medium percuma iaitu blogspot.com.

Sebenarnya kepentingan blog sebagai medium tapak kedai telah lama saya tahu. Ini kerana saya perasan saya sendiri banyak "google" apabila saya mengkehendaki sesuatu produk atau barangan.

Apabila saya mahu membeli tudung, saya google "tudung murah".
Apabila saya mahu mencari penyelesaian, sebagai contoh, merawat masalah kulit jeragat juga saya akan menggunakan khidmat "google".

setiap kali juga capaian carian ini akan pergi ke laman blogspot terutamanya. Dari sini saya lihat mereka menggunakan laman blog percuma bagi mempromosikan produk mereka.

Gunakan blog sebagai:
- tapak kedai online atau offline
- berkongsi maklumat atau pengalaman menggunakan produk atau berkaitan produk
- bercerita perihal perniagaan sebagai motivasi kepada orang ramai
- medium pembelajaran seperti tutorial dan serta tips dan panduan

Kesemua ini digabungkan menjadi satu wadah perniagaan yang amat berkesan.

Mereka yang "google" ialah mereka yang dahagakan maklumat.
Mereka yang "google" ialah mereka yang inginkan sesuatu.

Ianya bukan sahaja-sahaja menggunakan carian utama google ini.

Apabila anda belajar di kelas asas blog penulisan dan bisnes, bukan sahaja kalian belajar menulis dengan betul. Kita mahu bina pembaca yang fokus dengan produk jualan kita, belajar cara penulisan bisnes yang betul dan akhirnya menjadikan blog sebagai lubuk duit bagi diri kita. Betul bukan?

Bisnes bermakna menghasilkan duit. Ini matlamat jelas semua pelajar aliran bisnes di akademi bekerja di rumah. Dan inilah peluang pembelajaran dan bonus ebook yang dapat membantu kalian untuk jana pendapatan lebih lumayan.

Rahsia kejayaan?

Haaa.. belum mula dah tanya rahsia dan resepinya ya.

Baik. Rahsianya cuma satu sahaja bagi saya.

Mempunyai keinginan mendapatkan kejayaan dengan attitude yang cemerlang, rajin dan pasti bahawa rezeki itu datangnya dari Allah s.w.t.

Kami di akademi mampu memberikan pelajaran dan bimbingan tetapi akhirnya kalianlah yang mencorakkan masa depan kalian.

Latih tubi bersama kami, jana pendapatan RM 5, RM 10, RM 50 dan RM 100 setiap hari.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
Alhamdulillah, kami mara lagi 2000 pelajar dan blogger. Semoga ukhwah terjalin antara kita ya.

Hubungi saya Emme Marina Mohamad
0189100852

Read More...

Projek Mega Wakaf Masjid Amal till Jannah

Publish on : Thursday, January 28, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Teks: Emme Marina Mohamad

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat ilahi. Buat pembaca-pembaca sekalian, yang aktif dan yang senyap. Terima kasih atas kesudian kalian menyinggah di blog saya yang tidak seberapa ini. Sebenarnya banyak perkongsian mahu saya sampaikan.

Pengalaman jatuh bangun dalam bisnes, pancaroba perkahwinan, menangani anak-anak dan juga cabaran menghabiskan master. MasyaAllah, hanya Allah sahaja tahu sedih dan tangis saya setiap malam. Hanya Dia sahaja tempatku mengadu. Alhamdulillah,dalam saya mencari ketenangan dan kekuatan, Allah tunjukkan jalan ke arah keredhaan Nya. Bertemu saya dengan sebuah badan kebajikan ngo Amal till Jannah, mengajak kita bersedekah, mencuci jiwa yang kotor dan gelap. Mengetuk-ngetuk hati yang penuh dosa agar tetapkan iman dan sentiasa bertaubat kepada Nya. Sesungguhnya Allah itu maha pengampun lagi maha mengasihi.


Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.”  (Riwayat ad- Daruquthni dari Anas r.a.)

Dengan sukacitanya, saya dengan lafaz bismillah, mengajak pembaca sekalian agar turut bersama saya dalam projek mega amal till jannah dalam membangunkan sebuah masjid di Alor Gajah Melaka. Semoga dengan berwakaf dan berinfak serta berkongsikan maklumat ini kita peroleh saham akhirat buat penyelamat kita di padang mahsyar kelak. In shaa Allah, amiinnnn

Bismillahirrahmanirrahim..dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang..Amal Till Jannah dengan rendah diri menjemput para jemaah semua untuk sama-sama meraih pahala yang berkekalan hingga ke syurga menerusi

👉PROJEK WAKAF PEMBANGUNAN MASJID
KG. BALIK BATU,LOT 2125 MUKIM SG.BARU TENGAH,MASJID TANAH,ALOR GAJAH,MELAKA

👉WAKAF 1 LOT RM50

👉JUMLAH DANA YANG DIPERLUKAN RM1.5 JUTA

insyaAllah saya percaya dalam contact list kita pasti ada lebih 100 friendlist..diharapkan dengan bantuan para jemaah semua untuk viralkan Projek Wakaf Masjid ini bagi pihak AMAL TILL JANNAH dapat merealisasikan impian besar penduduk yang amat memerlukan Rumah Allah sebagai satu tempat ibadah dan program komuniti serta pusat pembelajaran sepanjang hayat.

Pihak ATJ juga amat berbesar hati sekiranya ada jemaah yang bole sama-sama turut terlibat baik secara lansung atau tidak lansung dalam kerja-kerja pembangunan wakaf Masjid ini.

InsyaAllah dalam jangka masa panjang..ATJ ingin membangunkan pusat kelompok bestari dengan membina rumah perlindungan untuk Anak-anak Yatim dan Asnaf, warga emas, gelandangan dan fakir miskin.

Setiap penyertaan Wakaf para jemaah sekalian akan diberikan Sijil Wakaf dan pihak ATJ merakamkan setinggi-tinggi penghargaan buat jemaah semua yang turut serta dalam membantu kerja-kerja amal pembangunan Masjid ini.

Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan..bolehla hubungi wakil pengurusan ATJ iaitu Pn Rosyamila Yunus 0192314480.

👉Bagi sebarang urusan transaksi WAKAF, jemaah boleh terus lengkapkan butiran seperti di bawah;

↘Nama  penuh Pewakaf:
↘Jumlah Wakaf:
↘Alamat:
↘No.Tel:
↘Butiran transaksi:

🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Bank Islam Rasmi Amal Till Jannah ✅1212 2010 020166

Maybank✅5121 8334 0641 (Rohsamila Yunus)

✏tagkan "WAKAF MASJID" dan sms/wasapkan butiran transaksi ke 0192314480 atau emailkan kepada amaltilljannah@gmail.com

***Sila lafazkan/baca niat wakaf seperti di bawah:

✋"Dengan nama Allah, saya mewakafkan duit sebanyak (RM) __________ untuk pembangunan Masjid melalui Amal Till Jannah kerana Allah Taala"

----------------------------------
Dengan itu, saya mewakili pihak Amal Till Jannah menerima wakaf/infaq/sedekah saudara/saudari untuk program pembangunan Wakaf Masjid ini. Hanya Allah berhak membalasnya dengan sebesar-besar kebaikan baik dunia dan akhirat.Semoga Masjid yang akan dibina ini akan menjadi pusat ibadah /dakwah dan pembangunan ummah Islam berkonsepkan 24 jam dengan pelbagai aktiviti yang dapat mengimarahkan masjid baik dari peringkat awal kanak-kanak hingga warga emas..insyaAllah

"Salam Dakwah Fisabilillah"

Pn Rosyamila Yunus (0192314480)
✅amaltilljannah.blogspot.my
✅Fb:amal till jannah


Read More...

Wednesday, January 27, 2016

Peluang Perniagaan dari Rumah Tanpa Modal. Secara Online Sahaja.

Publish on : Wednesday, January 27, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Teks: Emme Marina Mohamad

2-3 tahun lepas pernah ada perbincangan mengenai komisyen pengedar kepada agen-agen dropship mereka.

Nak beri berapa percent?
Pengedar atau agen dropship yang lebih kaya ni?
Nak ambil untung banyak atau sedikit dari agen dropship?

ini antara subjek yang hot ketika itu.
Bagi pendapat saya, saya tubuhkan dropship kerana saya mahu kita sama-sama menjana pendapatan.

saya lebih suka berikan komisyen yang tinggi kepada agen.
Ini peluang kalian yang jarang kalian jumpa.

Jika rajin dan aktif sales, in shaa Allah makin tinggi lagi komisyen anda dapat.

Saya tawarkan anda sebagai rakan niaga dalam bisnes di bawah
1. Agen stevia rcc
2. Dms
3. Akademi bekerja di rumah
4. Radio digital islamik

Nak sembang-sembang?
Wassap saya di 0189100852

Peluang cerah buat surirumah, pelajar atau mereka yang nak tambah side income.


Read More...

2016 Planner Muslimah Produktif

Teks: Emme Marina Mohamad

PLANNER MUSLIMAH PRODUKTIF 2016

PLANNER MUSLIMAH PRODUKTIF adalah sebuah planner khusus untuk wanita muslimah yang mahukan kehidupan yang baik (hayatan toyyibah) dan seimbang dunia akhirat. Dilengkapi perkara pokok berkaitan Matlamat Hidup di dunia dan akhirat, Perancangan Hidup mencakupi aspek spiritual, peribadi, keluarga dan kewangan. Diharapkan kehadiran planner ini dapat membantu para wanita merancang dan mengurus kehidupan dengan lebih baik sebagai hamba dan khalifah Allah, insya-Allah.

===========
Untuk Siapa?
===========
-> Muslimah, Ibu Surirumah, Ibu Bekerjaya
-> Muslimah, Bujang, Bekerjaya, Pelajar
===============
Ciri-ciri Istimewa:
===============

[VERSI BUKU]
->Saiz A5 - Mudah dibawa ke mana-mana
->400 halaman berwarna
->Kualiti kulit TEBAL Art Card 310gsm
->Ditebuk lubang + menggunakan O-ring Binding

==================
Kandungan Istimewa:
==================
1. Kalendar & Taqwim 2016-2017
2. Matlamat Hidup Akhirat & Dunia
3. Perancangan Hidup 2016
4. Perancangan Tahunan, Bulanan, Harian

5. Perancangan Spiritual:
->Solat
->Puasa Ramadhan, Qadha’& Sunat
->Rekod Haid & Nifas
->Bacaan, Tadabbur, Hafazan al-Quran
->Jurnal Syukur

6. Perancangan Diri:
->Potensi Diri - SWOT
->Senarai Semak Tabiat
->Rekod Membaca
->Me-Time

6. Perancangan Keluarga
->Matlamat Pasangan & Anak
->Menu Keluarga
->Pelan Pendidikan
->Pelan Percutian

7. Perancangan Kewangan
->Matlamat Jangka Panjang
->Bajet Bulanan, Tahunan
->Rekod Pendapatan & Perbelanjaan
->Rekod Hutang & Simpanan

====================
TEMPAHAN kini DIBUKA!
====================

[Versi BUKU sahaja]
Harga Asal : RM35 sahaja! (Pos: rm8 sem / rm 10 ss)

In shaa Allah, dengan adanya planner muslimah 2016 ini kita dapat susun jadual harian, kerja atau pelajaran dengan lebih baik di samping ilmu-ilmu agama dan perancangan hidup yang lebih baik.

Tidak semestinya kalian seorang muslimah yang bekerjaya sahaja boleh miliki buku ini tahu.

Surirumah juga mempunyai kiraan bajet harian menguruskan kewangan dapur, bil bagi membantu suami dan kewangan anak-anak. Sama-sama berplanning bersama suami tercinta untuk ke arah kehidupan yang lebih produktif.

Berminat untuk miliki planner muslimah produktif tahun 2016?
Emme Marina Mohamad
0189100852
Emel: emmemarinamhd@gmail.com


Read More...

Saya Seorang Pelajar

Publish on : Wednesday, January 27, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,



Teks: Emme Marina Mohamad

Assalamualaikum semua,

Tajuk entri macam gempak. Namun tiada apa pun sebenarnya. Mungkin usia dah makin lanjut ini masih lagi berkudrat menyambung pelajaran di peringkat sarjana bagi bidang sains kimia.

4 tahun sudah berlalu saya masih menyambung pelajaran di Universiti Malaysia Pahang. Banyak kisah suka duka saya sepanjang belajar di sini. In shaa Allah setelah tamat pembelajaran akan saya kongsikan kisahnya. Mudah-mudahan, tujuaannya sekadar berkongsi pengalaman saya sebagai stay-at-home-mom, kata mentor abdr.

Sebagai pelajar tetapi membesarkan anak sendiri di rumah. Bukan senang ya, masya Allah penuh dugaan hingga sesekali bertukar menjadi "emak kau hijau" apabila berdepan dengan karenah anak-anak sambil belajar di rumah. Hanya Allah sahajalah yang tahu akan sukarnya saya berhadapan dengan anak-anak disamping menguruskan pula tanggungjawab sebagai surirumah.

In shaa Allah, semoga kita ketemu lagi bagi chapter sambung master buat ibu-ibu sekalian.


Read More...

Jom Jana Pendapatan Online

Publish on : Wednesday, January 27, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

JOM KITA JANA INCOME ONLINE
TIADA ALASAN UNTUK BERJAYA
TIADA YG MUDAH DALAM DUNIA INI JIKA NAK MAJU
BERMINAT WHATSAPP 0189100852


Mari kawan-kawan..
Produk dms bukan sahaja terhad pada produk kecantikan tetapi supplement dalaman wanita dan produk kuruskan badan tauu

In shaa Allah
Terbaik.

Jika ingin berjaya anda perlu keluar dari kepompong malas dan malu mencuba.


Read More...

Tips Latihan Asas Penulisan

Publish on : Wednesday, January 27, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Latihan asas penulisan
-Label Catatan Harian
-Label Catatan Pengalaman
.
Nota 1: Dua perkara ini yang membezakan setiap blog dan penulis, kerana gaya penyampaian setiap orang adalah berbeza.

Nota 2: Penyampaian berbeza kerana serapan bahan bacaan juga jenis buku yang dibaca.

Nota 3: Catatan pengalaman ini sangat penting, bagi orang bisnes ia menceritakan perkongsian pengalaman bisnes yang boleh dibukukan.

Juga boleh jadi pengalaman kerja yang boleh disampaikan semula, juga boleh dijadikan panduan.

Nota 4: Sangat mudah apabila menulis perkara yang kita tahu dan perkara yang sudah kita mahir. Tambah nilai adalah dengan memperbanyakkan bahan bacaan yang sama. Bukan bahan bacaan dari carian google, tetapi banyakkan jurnal atau buku-buku rujukan.

Nota 5: Selalu tingkatkan penguasaan bahasa, dan minimakan kesalahan ejaan.

Nota 6: Minimakan kesalahan penggunaan huruf kecil dan huruf besar. Kalau boleh tidak ada langsung.

Nota 7: Biasakan menulis dengan betul. Biasakan dari awal.

Sumber: Kelas Asas Blog Online

Kami dari jemaah ABDR menyediakan peluang dan ruang bagi kalian surirumah atau suri bekerjaya yang mahu belajar asas penulisan dan bina kedai online. Skop pembelajaran ialah:
-Belajar asas memaksimakan pemasaran percuma melalui blog dan juga facebook.
-Belajar asas berjualan melalui program dropship.
-Belajar menjual produk fizikal.
-Belajar menjual produk digital.
-Juga belajar bagaimana memulakan usaha menabung dan pendapatan aktif tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar.

Akademi Bekerja di rumah (ABDR) ialah:
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online.
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah.
> kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan.
> kumpulan sokongan untuk mereka bergelar wahm.
> platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook dan servis.


2 pakej kelas utama yang popular sepanjang tahun ialah:

1. KELAS ASAS BLOG PENULISAN
        i.            Belajar asas blog (blogspot)
      ii.            Belajar menulis berdasarkan apa FOKUS PENULISAN berdasarkan siapa PEMBACA SASARAN.
    iii.            Tukar pembaca kepada PELANGGAN.
     iv.            Belajar menulis secara konsisten.
       v.            Jadikan minat, kemahiran dan kepakaran sedia ada tukar dalam bentuk penulisan. Jadikan ia sebagai panduan.
     vi.            Tukar blog yang tidak ada pembaca dengan membina 'kelompok' pembaca sasaran.
   vii.            Apabila blog sudah mempunyai sasaran pembaca yang 'tepat', maka sudah boleh ditukar kepada pembeli.
viii.            Blog adalah salah satu medium pemasaran percuma. Namun penulisan yang bagus dapat membina pengaruh kepada pembaca.
     ix.            Kelas asas blog dan penulisan perlu menguasai 44 entri dan 5 label. Ia akan diberikan selepas daftar dan analisa.

2. KELAS ASAS BLOG MULA BISNES
        i.            Bina kedai online asas berdasarkan apa produk atau servis. Contoh produk pakaian, makanan, butik, produk kesihatan, kecantikan.
      ii.            Kelas ini khusus untuk surirumah yang benar-benar zero tentang urusniaga online.
    iii.            Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
     iv.            Mahu mula tetapi tidak ada produk. ABDR menyediakan beberapa produk piihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan.
       v.            Belajar jana pendapatan melalui blog.
     vi.            Asas kedai online, borang tempahan, lima label utama.
   vii.            Sudah ada shopping cart, juga boleh bina blog khusus untuk aliran pembaca kepada pelanggan.
viii.            Mahu simpan stok boleh, tidak mahu simpan stok juga boleh


Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. InshaaAllah...


Read More...

Tuesday, January 26, 2016

Contoh Penulisan Pengenalan Diri Kelas Asas Blog Penulisan

Publish on : Tuesday, January 26, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Blog pilihan:
Contoh penulisan pengenalan diri, iaitu entri pertama.
Teks : Nor Atiqah Hamidi
Dalam melayari bahtera kehidupan, kita tidak akan terlepas dari cabaran dan ujian. hadapilah ia dengan sabar dan yakin ALLAH ada dengan kita. Itu antara kata-kata mak saya yang saya pegang hingga ke saat ini. Ianya merupakan kata-kata semangat dan pendorong kepada saya dalam melayari kehidupan di muka bumi ini. Saya merupakan anak sulung dari lima adik beradik. Jarak yang agak jauh dengan adik kedua menyebabkan saya agak rapat dengan mak.
Saya memulakan persekolahan di Jengka 11, Pahang. Selepas itu kami sekeluarga berpindah ke Muar mengikut abah yg bertukar kerjaya. Sekali lagi kami berpindah. Kali ini destinasi nya adalah Kluang. Alhamdullillah, sampai sekarang kami masih menetap di Kluang. Setelah tamat SPM, saya melanjutkan pelajaran ke Kolej Kemahiran Tinggi MARA di Pasir Mas Kelantan. Jauh perjalanan, luas pandangan. Itulah azimat yang saya pegang ketika kali pertama menjejakkan kaki ke Kelantan.
Saya berjaya menamatkan pengajian pada tahun 2009. Bermulalah episod kehidupan saya yang baru apabila permohonan saya untuk menjalani latihan praktikal di sebuah syarikat minyak dan gas diterima. Selama setahun berada di syarikat tersebut, saya berpindah ke syarikat lain yang masih mengendalikan minyak dan gas iaitu Malaysia Marine and Heavy Engineering Sdn Bhd yang berpusat di Pasir Gudang. Skop kerja yang sama membuatkan saya tidak kekok di kelilingi rakan sekerja yang baru. Dan, saya masih setia di MMHE sehingga ke hari ini.
Saya telah mendirikan rumahtangga pada tanggal 01 September 2012 dan dikurniakan seorang puteri yang comel pada 17 Julai 2013. Saya merupakan seorang ibu yang menyusukan puteri saya dengan susu ibu dari hari pertama kelahirannya hingga ke saat ini. Saya akan berkongsi dengan anda tips dan langkah-langkah untuk memberi susu ibu sahaja kepada bayi anda sehingga 2 tahun tanpa susu formula.
Semoga dengan lahirnya blog ini dapat memberi inspirasi kepada ibu-ibu di luar sana yang bekerja untuk menyusukan bayi hingga 2 tahun dengan jayanya tanpa susu formula.
http://noratiqahamidi.blogspot.my/2014/02/siapa-saya.html

Nota kelas asas blog

Nota 1:
Sangat penting pengenalan diri untuk pembaca kenal dan tahu siapa kita.
Nota 2: Ia seperti resume lengkap berkenaan diri kita, latar belakang dan juga bisnes.
Nota 3: Pengenalan begini sesuai untuk blog penulisan.
Nota 4: Pengenalan untuk blog bisnes adalah berbeza ia lebih fokus kepada produk dan bisnes.
Nota 5: Juga sangat penting kita sudah memasukkan fokus blog dalam pengenalan pertama. Jadi pembaca tahu mereka mahukan informasi dalam blog ini.
Nota 6: Semak semula pengenalan diri kalian, dan boleh dikemaskini dari masa ke semasa.
Nota 7: Pengenalan diri sangat penting untuk membantu anda membina pengaruh awal kepada pembaca.

Label: Contoh Entri Pengenalan Diri.

Belajar di dalam kelas asas blog secara online.
Anda dibimbing dan disemak tugasan harian. Ada guru yang menyemak dan memberikan ulasan.

Semuanya dijalankan secara online sahaja. Pelajar bolehlah belajar dan menyiapkan tugasan mengikut waktu tersendiri.


.
Mari belajar kelas asas blog penulisan bersama kami. Alhamdulillah, kami mara 2000 blogger yang terdiri dari surirumah, pelajar, ibu tunggal juga para peniaga.

Sama ada kalian mahu berkongsi pengalaman, kemahiran atau produk. Semuanya boleh dijalankan di sini.

Hubungi saya bagi maklumat lanjut akademi bekerja di rumah.
Emme Marina
Pengurus Online ABDR
0189100852


Read More...

Hukum Kad Diskaun atau Keahlian

Publish on : Tuesday, January 26, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

Teks: Emme Marina Mohamad

Perkongsian dari Channel Usrah Solat

Hukum Kad Diskaun

Ramai bertanya saya tentang hukum kad diskaun iaitu membeli dari pasaraya/premis tertentu menggunakan kad keahlian dan akan mendapat diskaun dari kad tersebut.

Hukumnya boleh diperincikan seperti berikut:

1. Jika kad tersebut mempunyai yuran berkala seperti setahun sekali perlu dibayar atau 6 bulan sekali maka hukumnya haram. Ini kerana ia mempunyai al-Gharar (ketidak jelasan) dalam jual beli berapa banyak diskaun yang akan diperolehi dalam masa setahun atau 6 bulan selepas dia membayar yuran keahlian.

2. Jika kad tersebut percuma atau hanya dibayar sekali sahaja (iaitu dibayar ketika mendaftar) yang dikira sebagai harga kad tersebut maka hukumnya harus. Diskaun yang diberikan oleh premis tersebut dikira sebagai hadiah kepada pelanggannya.

Point no 2 itu, bukan hadiah tetapi janji penjual nak jual harga lebih murah, bayar sekali itu hanya untuk bayar kos kad dan menggalakkan pelanggan setia kepada peniaga

Wallahu a'lam.

USRAH SOLAT DAN QA AGAMA
📝by:

https://telegram.me/usrah_solat_MSO

**Channel Usrah Solat MSO-D7 berdasarkan fiqh mazhab al-Syafi'i

Nota:


Selepas saya membaca jawapan Usrah tersebut sebenarnya 2 perasaan timbul. Satu, sedih kerana ini bermakna saya tidak lagi boleh membuat kad keahlian mana-mana kedai yang menggunakan cara pembaharuan keahlian setahun sekali. Paling sedih mungkin pada barangan Cosway. Saya sukakan barangan-barangan rumah Cosway namun tidak mengapalah masih ada banyak kedai lain yang menjual seumpamanya.

Keduanya, lega. Lega kerana bisnes di rcc dan keahlian sebagai pengguna berdaftar di rcc stevia tidak haram sama sekali. Kita sering disogok dan digembar-gemburkan mengenai syarikat jualan langsung ini haram. Nah, sebenarnya memang saya tahu rcc ini patut syariah. Tetapi bila membaca jawapan sedemikian, bertambah ilmu kita ya tentang syarikat yang kita bernaung.

Carilah rezeki berkat dan halal. Bukan itu sahaja, apa sahaja yang kita lakukan juga haruslah sentiasa mencari kepada keberkatan dari Allah s.w.t.

Bagi mereka yang masih ragu-ragu tentang bisnes di rcc, tidak perlu ragu-ragu lagi. Mari sertai kami di rcc sebagai agen atau pengedar sah.


Hubungi saya Emme Marina untuk sebarang pertanyaan.
0189100852


Read More...

Monday, January 25, 2016

Gula RCC Stevia Mahal? Jom Buat Kira-Kira

Publish on : Monday, January 25, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM.

Rata2 mengatakan yang stevia ini mahal. Adakàh kerana angka RM30 anda kata mahal? JOM kita tukarkan dalam bentuk kiraan Matematik.

PENGGUNA GULA ;

GULA 1KG ~ RM3.00(tmsk gst) bersamaan 200 sudu teh gula.

Jadi, 1 sudu = 0.02 (2 sen/sudu teh)

Secawan teh = 3 sudu teh = 6 sen kos gula putih

💥JIKA ANDA AHLI RCC ;

Harga sebotol stevia ~ RM30
Anggaran sebotol ~ 200 - 210 titi's
Kos 1 titis ~ 0.15 sen @ 15 sen

6 sen 🆚 15 sen!!

Dari segi kos, YA!! Gula putih memang lebih murah.

Bagaimana pula dari aspek #KESIHATAN?

Jika dgn kos 15 sen untuk setitis #stevia boleh menyelamatkan anda sekeluarga daripada membelanjakan wang yang besar di kemudian hari gara2 membayar kos rawatan untuk diabetes, stroke mahupun kanser, ADAKAH ANDA MASIH LAGI NAMPAK YANG 15 SEN ITU MAHAL???

Buatlah kesimpulan anda sendiri. Pastikan jangan 'tersimpul mati', buruk akibàtnya.
~azizan zakaria~


Testimoni seorang ibu yang lumpuh, alhamdulillah setrlah mengamalkan gula sihat, dengan izin Allah boleh bangun semula
Gula sihat untuk kesihatan. Tiada lagi kerisauan bermanis-manis

Mahu dapatkan gula stevia atau royal sweetener stevia?

Hubungi saya
Emme Marina
0189100852

P/s: agen dan pengedar diperlukan seluruh Malaysia.


Read More...

ABDR Mara 2000 Ahli - Selamat Datang Puan Mareeya Muda

Publish on : Monday, January 25, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah, selamat datang puan Mareeya Muda ke kelas online blog ABDR. Saya perkenalkan Puan Masayu Ahmad pengasas Akademi Bekerja Di Rumah.

Terima kasih kerana menyertai kami di ABDR. Kami mengalu-alukan kedatangan puan

Tugasan seterusnya menyusul selepas puan selesai baca ebook belajar asas blog dan menjawab analisa soalan.

Selamat menambah ilmu, didoakan memberi bermanfaat dan selamat berukhwah.

Pendaftaran di buka setiap hari.


Apakah matlamat utama kelas ini :

1. Memberi pencerahan dan ruang kepada surirumah yang baru mengenal dunia online, terutama fan page, blog dan sebagainya.

2. Untuk kelas asas blog dan fan page, khusus kepada 'sasaran' yang zero tentang urus niaga online. Sebagai permulaan awal, membina kedai online dan latihan urus niaga. Selepas boleh berdikari dengan belajar dengan pakar-pakar pemasaran yang lain yang lebih 'meluas' dan bina 'rangkaian bisnes' sendiri. Kami adalah sebagai trek pemula, sebagai 'langkah awal' bagi yang benar-benar 'zero' tentang bisnes dan urus niaga online'.

3. Kelas asas blog dan penulisan, matlamatnya untuk memberi pendedahan dan cara bagaimana membina blog yang disukai pembaca, membina jaringan dan pengaruh penulis blog dan juga penjenamaan dalam carian google.
Read More...

Sunday, January 24, 2016

Planner Muslimah Produktif 2016

Planner Muslimah Produktif 2016

PLANNER MUSLIMAH PRODUKTIF 2016

PLANNER MUSLIMAH PRODUKTIF adalah sebuah planner khusus untuk wanita muslimah yang mahukan kehidupan yang baik (hayatan toyyibah) dan seimbang dunia akhirat. Dilengkapi perkara pokok berkaitan Matlamat Hidup di dunia dan akhirat, Perancangan Hidup mencakupi aspek spiritual, peribadi, keluarga dan kewangan. Diharapkan kehadiran planner ini dapat membantu para wanita merancang dan mengurus kehidupan dengan lebih baik sebagai hamba dan khalifah Allah, insya-Allah.

===========
Untuk Siapa?
===========
-> Muslimah, Ibu Surirumah, Ibu Bekerjaya
-> Muslimah, Bujang, Bekerjaya, Pelajar
===============
Ciri-ciri Istimewa:
===============

[VERSI BUKU]
->Saiz A5 - Mudah dibawa ke mana-mana
->400 halaman berwarna
->Kualiti kulit TEBAL Art Card 310gsm
->Ditebuk lubang + menggunakan O-ring Binding


==================
Kandungan Istimewa:
==================
1. Kalendar & Taqwim 2016-2017
2. Matlamat Hidup Akhirat & Dunia
3. Perancangan Hidup 2016
4. Perancangan Tahunan, Bulanan, Harian

5. Perancangan Spiritual:
->Solat
->Puasa Ramadhan, Qadha’& Sunat
->Rekod Haid & Nifas
->Bacaan, Tadabbur, Hafazan al-Quran
->Jurnal Syukur

6. Perancangan Diri:
->Potensi Diri - SWOT
->Senarai Semak Tabiat
->Rekod Membaca
->Me-Time

6. Perancangan Keluarga
->Matlamat Pasangan & Anak
->Menu Keluarga
->Pelan Pendidikan
->Pelan Percutian

7. Perancangan Kewangan
->Matlamat Jangka Panjang
->Bajet Bulanan, Tahunan
->Rekod Pendapatan & Perbelanjaan
->Rekod Hutang & Simpanan

====================
TEMPAHAN kini DIBUKA!
====================

[Versi BUKU sahaja]
Harga Asal : RM35 sahaja! (Pos: rm8 sem / rm 10 ss)

In shaa Allah, dengan adanya planner muslimah 2016 ini kita dapat susun jadual harian, kerja atau pelajaran dengan lebih baik di samping ilmu-ilmu agama dan perancangan hidup yang lebih baik.

Tidak semestinya kalian seorang muslimah yang bekerjaya sahaja boleh miliki buku ini tahu.

Surirumah juga mempunyai kiraan bajet harian menguruskan kewangan dapur, bil bagi membantu suami dan kewangan anak-anak. Sama-sama berplanning bersama suami tercinta untuk ke arah kehidupan yang lebih produktif.

Berminat untuk miliki planner muslimah produktif tahun 2016?
Emme Marina Mohamad
0189100852
Emel: emmemarinamhd@gmail.com


Read More...

Malaysia Negara Tergemuk

Publish on : Sunday, January 24, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

MALAYSIA merupakan negara kelapan PALING TINGGI MENGGUNAKAN GULA di dunia.

MALAYSIA adalah negara PALING TINGGI KADAR OBESITI di ASEAN.

MALAYSIA adalah negara PALING TINGGI kes KENCING MANIS di ASEAN.

 Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengistiharkan PERANG TERHADAP GULA. Saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) adalah had pengambilan gula adalah TIDAK MELEBIHI 6 sudu teh gula sehari. Purata pengambilan gula di Malaysia adalah 26 sudu teh gula SEHARI.

Jika anda tidak mampu mengawal dan menghadkan pengambilan gula dalam sehari atau mungkin telah menghidapi penyakit-penyakit kronik seperti Obesiti, Kencing Manis, Tekanan Darah Tinggi, Kanser dan sebagainya, maka adalah lebih baik menggunakan atau bertukar kepada pemanis alternatif semulajadi STEVIA yang SIFAR KALORI dan lebih rendah risiko. Hati-hati dengan gula yang tersembunyi di dalam makanan dan minuman yang diproses...


Read More...

Friday, January 22, 2016

Blog Pilihan Pelajar Kelas Asas Blog Puan Hazwani Abd Hamid

Publish on : Friday, January 22, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Blog pilihan.
Ini juga contoh entri pengenalan diri terbaik setakat ini (salah satu contoh)
Sangat lengkap dan fokus kepada siapa sasaran pembaca/pelanggan.
Baca dan hadam ya. Semak semula entri pengenalan kalian, adakah meyakinkan?
...
Teks: Hazwani Abd Hamid

Bismillah.. Assalammualaikum..

Alhamdulillah, hari ini hari yang sangat indah. Dilimpahi nikmat hujan setelah lebih 2 bulan diuji dengan kemarau dan cuaca kering. Syukur juga kerana saya diberi kesempatan menuntut ilmu berkenaan blog dengan cikgu Masayu Ahmad. Walaupun saya telah lama berkenalan secara tidak rasmi dengan blog dan pernah mencipta blog secara simple untuk rakan-rakan yang baru menceburkan diri dalam perniagaan tetapi ilmu ini saya perlu gali lagi untuk mencapai matlamat saya iaitu menerbitkan sebuah "ebook" khas untuk para usahawan. Insya-Allah..

Sebelum pergi jauh lagi, suka saya mulakan penulisan blog ini dengan Salam Perkenalan atau Sesi Ta'aruf. Hinggakan di setiap kursus dan kelas yang saya anjurkan pasti ada sesi untuk berkenalan dan menyapa setiap seorang yang ada di dalam kelas tersebut. Kata orang "Tak Kenal Maka Tak Cinta". Jangan dilihat hanya pada luaran, kerana yang aslinya di dalam iaitu "HATI". Silakan kepada anda semua juga untuk berkenalan dengan meletakkan biodata anda di ruangan komen. Amat saya hargai. Terima Kasih.

Salam Perkenalan dari saya Hazwani Abd Hamid yang dikenali dengan panggilan Wani Hamid. Saya dilahirkan di Kuala Lumpur (KL) dan menetap di Selangor dari dulu sampai sekarang. Ada yang kata; orang KL dan Selangor suka pakai make-up tebal dan sombong. Betul ke? Tapi saya memang tak pandai dan tak suka pakai make-up. Sombong? Saya serahkan kepada anda untuk tafsirkan

Saya orang biasa sahaja, mendapat pendidikan awal di sekolah biasa. Hanya ketika di Tingkatan 4 saya mendapat pendidikan menengah di Seremban iaitu salah sebuah sekolah teknik terbaik di Malaysia dalam jurusan perdagangan dan melanjutkan pengajian di peringkat tinggi di Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai Graduan Ijazah Perakaunan (dengan kepujian).

Setiap orang ada cerita disebalik kejayaan, begitu juga saya. Pada usia 15 tahun iaitu tahun PMR, saya diuji dengan kembalinya ayah yang saya amat sayangi kerahmatullah dengan alasan sakit. Perginya beliau, menaikkan semangat saya untuk menjadi yang terbaik dalam pelajaran untuk membela nasib keluarga. Saya pun tidak tahu apa yang mendorong saya, tetapi bayangkan dengan berbaki kurang 10 bulan sebelum tarikh PMR saya mengulangkaji semua subjek dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 secara konsisten tanpa gagal dan akhirnya dinobatkan sebagai pelajar terbaik PMR sekolah.

Cerita lama kan, tapi disebabkan semangat luar biasa itu saya dapat kekalkan ilmu yang saya ada itu sehingga sekarang dan berjaya menjadi graduan yang bukan biasa-biasa. Memang bagi sesetengah orang tidak cemerlang mengklasifikasikan orang yang cemerlang di sekolah tidak akan cemerlang di tempat kerja. Tapi bagi saya, graduan yang cemerlang boleh menyesuaikan keadaan dengan mudah, berfikir permasalahan syarikat dengan cara yang amat sistematik dan menyeluruh. Tetapi ianya amat bergantung kepada bagaimana seseorang individu itu menjalankan kehidupan sebagai mahasiswa dahulu ketika di kampus.

Ketika di universiti, saya memegang pelbagai jawatan penting di peringkat kolej dan universiti. Saya cuba sedaya upaya untuk seimbangkan antara persatuan dan akademik, kawan dan pensyarah supaya keluar nanti, saya bisa hidup berdikari dan berjaya. Antara pencapaian tertinggi saya di Universiti adalah menjadi Timbalan Pengerusi 1, Urusetia Kerjaya dengan menganjurkan Hari Kerjaya yang merupakan peristiwa kedua terbesar selepas Pesta Konvokesyen. Alhamdulillah..

Saya menamatkan penggajian satu semester awal dari biasa, kerana pointer saya membolehkan saya mengambil subjek lebih dari rakan-rakan yang lain. Disebabkan itu, saya bekerja sementara menunggu hari graduasi yang dijadualkan lagi 10 bulan selepas itu. Alhamdulillah, dengan kelulusan yang baik saya mudah mendapat tempat walaupun gaji yang tawarkan amat rendah. Itu adalah perkara biasa bagi graduan akaun, kerana mereka perlu bekerja dengan firma-firma perakaunan dan audit untuk memastikan Ijazah mereka boleh "dijual" kemudian nanti.

Berkat kesabaran selama 2 tahun di firma perakaunan dan audit, saya mengambil keputusan untuk masuk ke syarikat-syarikat untuk mengetahui lebih lanjut tentang selok belok perniagaan. Kecintaan dan minat saya terhadap perniagaan dan perakaunan telah lama sebati, iaitu sejak arwah ayah berniaga dahulu. Saya mempunyai tekad yang kuat untuk membina empayar sebagai merealisasikan impian ayahanda tercinta. Oleh itu, saya tidak takut untuk pergi ke syarikat yang boleh beri saya lebih pengalaman dari biasa.

Alhamdulillah, berkat usaha dan doa dari kesayangan saya, kini usaha saya menampakkan hasil biarpun berapa kali jatuh dan bangun. Biarpun mereka kali gagal dan diperkata, selagi semangat kita kuat, tiada siapa yang bisa goyahkan. Semuanya adalah dengan izin dari-Nya.

Kini, usia syarikat saya AMANI MANAGEMENT SERVICES telah 5 tahun. Seusia dengan anak saya yang sulung dan tunggal, Muhammad Aqil Amani. Alhamdulillah. Sebagai usaha memberi kembali kepada masyarakat saya wujudkan fanpage SOHO Academy dan group JEMAAH BISNES di facebook untuk membantu sekadar yang saya mampu dan tahu. Semoga usaha ini, memberi manfaat dan saham akhirat. Insya-Allah.

Salam Perkenalan semua dan semoga ukhwah yang terjalin mendapat rahmat Ilahi

Semoga Bermanfaat!
http://hazwaniabdhamid.blogspot.my/…/salam-perkenalan-dari-…


Read More...

Tak Pandai Bisnes Juga Boleh Berbisnes

Teks: Emme Marina Mohamad
Sumber: Cikgu Anys Idayu

Semoga tahun 2016 akan datang terus memberi semangat baru untuk kita terus berkongsi dan memberi manfaat kepada lebih ramai orang lain.

Semoga dengan adanya ABDR, mereka yang tak mahir menulis blog akan bertambah mahir.

Mereka yang tak pandai berbisnes online dah boleh mula dengan sertai ABDR

Semoga mereka yang susah nak keluar tuntut ilmu bisnes di luar dan masih boleh belajar dengan sertai ABDR

Semoga mereka yang nak tambah networking, akan bertambah-tambah networking dengan sertai ABDR

jemput bersama kami di kelas asas blog, sambil menulis sambil menyampaikan perkongsian dan pengalaman kalian.

Jana pendapatan tanpa perlu keluar dari rumah.


Read More...

Kenapa Sabar Kayakan Orang Lain?

KENAPA SABAR KAYAKAN ORANG LAIN?

Ramai yang mudah putus asa bila berbisnes.. Ada cabaran sikit dah nak 'give up'. Sales drop sikit dah down, lemah semangat. Orang kutuk sikit dah tak boleh tahan.

Baru sebulan berniaga dah harap dapat pulangan beribu-ribu. Tak sampai setahun dah kecewa tak dapat income 5 angka.

Harap berniaga semua nak mudah saja.. Tak sanggup nak usaha lebih. Tak sanggup nak berkorban masa dan tenaga.Keingat dan Air mata apatah lagi. Semua nak mudah-mudah saja, tapi hasil nak yang besar-besar belaka.

Sedar ke tak..

Kita belajar di Universiti sampai 3-4-5 tahun.. Keluar Universiti gaji baru dalam RM2000-RM3000... 5 tahun kita boleh bertahan bersabar belajar. Padahal bila keluar banyak tu je pun gaji kita. Kita boleh sabar!

Bila kerja kita keluar awal pagi, balik lewat petang atau malam... Tambah traffic jem lagi.. berjam-jam atas jalan. Kalau naik Federal Highway lagi lah. Kita boleh sabar!

Bertahun-tahun kerja kenaikan sikit sangat. 10 tahun kerja belum tentu gaji RM10,000. Kita boleh sabar!

Bertahun-tahun kerja, naik pangkat belum tentu. Kalau ada pun tunggu 8-10 tahun baru dapat naik pangkat jadi manager. Kita boleh sabar!

Penat-penat bekerja, gaji cukup-cukup makan je. Ikat perut hujung bulan. Barang segala dah naik harga. Gi kerja untuk bayar hutang dan perbelanjaan. Nak simpan pun tak sempat. Nak reward diri pun tak dapat. Kita boleh sabar!

Hari-hari pergi kerja buat kerja yang tak suka. Boss pulak marah-marah, arah itu ini. Dah rasa macam robot, buat kerja tak bawak hati bersama. Hari-hari macam tu.. sebulan.. setahun.. 5 tahun.. 10 tahun... Kita boleh sabar!

Sebulan bekerja.. Setahun bekerja.. 5 tahun bekerja... 10 tahun bekerja...15 tahun bekerja..  Kita tak ada nampak beza ketara.. Dari bujang sampai kahwin.. Sampai anak 3.. Rumah kita macam tu jugak.. Masih kena ikat perut untuk perbelanjaan diri dan anak-anak seadanya. Kita boleh sabar!

Hidup seadanya ala kadar. Rumah ala kadar.. Kereta ala kadar.. Hulur duit kat mak ayah ala kadar.. kalau ada hulur.. Kalau tak ada buat-buat lupa.. Kita boleh sabar!

Tapi kenapa bila berbisnes.. Baru sebulan... setahun.. 2 tahun.. kita cepat sangat nak putus asa.. Sikit-sikit nak give up. Padahal kita sedang kayakan diri sendiri. Bukan orang lain. Kita berusaha untuk impian kita. Kita nak bagi yang terbaik untuk keluarga.. anak-anak.. mak ayah... Kita nak tolong Islam lebih lagi dengan duit kita sendiri.

Kenapa boleh sabar kayakan orang lain, tapi tak boleh sabar untuk mencapai impian sendiri?

Betul ke betul?

~

Feel free to LIKE, SHARE & TAG


Menjemput rezeki Allah dengan Formula Tarik Rezeki



Klik sini untuk dapatkan FTR --> http://goo.gl/Jf3g63

p/s: Tidak Allah kurangkan rezeki kita atau sekat duit kita jika kita belanjakan sedikit untuk dapatkan ilmu bg selesaikan masalah. Malah Allah gantikan berkali lipat. Percaya dan yakin padanya.
.
.
Berbaloi ke berbaloi cikpuan ?


http://goo.gl/Jf3g63

Read More...

Sedekah Hari Jumaat

Teks: Emme Marina Mohamad

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

سلم قولا من رب رحيم
ﺍﻟْﺤَﻤْﺪُ ﻟِﻠَّﻪِ ﺭَﺏِّ ﺍﻟْﻌَﺎﻟَﻤِﻴﻦَ
----------------------
Semua yg dikasihi..
Salam Jumaat/
Selamat Pagi

Jumaat 22 Jan. 2016
12 Rabiulakhir 1437H

18 hari menjelang
Jamadilawal
----------------------
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيدنا مُحَمَّد
ﺑِﺴْﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴﻢٌٌُُِِِ
ِ
ﺍﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﻟَﻚَ ﺳَﺠَﺪْﺕُ ﻭَﺑِﻚَ ﺁﻣَﻨْﺖُ ﻭَﻟَﻚَ ﺃَﺳْﻠَﻤْﺖُ
ﺳَﺠَﺪَ ﻭَﺟْﻬِﻰ ﻟِﻠَّﺬِﻯ ﺧَﻠَﻘَﻪُ ﻭَﺻَﻮَّﺭَﻩُ ﻭَﺷَﻖَّ ﺳَﻤْﻌَﻪُ
ﻭَﺑَﺼَﺮَﻩُ ﺗَﺒَﺎﺭَﻙَ ﺍﻟﻠَّﻪُ ﺃَﺣْﺴَﻦُ ﺍﻟْﺨَﺎﻟِﻘِﻴﻦَ
Ya Allah, kepada-Mu lah aku bersujud, karena Mu aku beriman, kepada-Mu aku berserah diri. Wajahku bersujud kepada Penciptanya, yang Membentuknya, yang Membentuk
pendengaran dan penglihatannya. Maha Suci Allah Sebaik-baik Pencipta.
(HR. Muslim no.771)

اَستَغفِرُ اللَّهَ العَظِيم، َ
Diiring ampun & maaf
ﺇِﻥ ﺷَﺎﺀ ﺍﻟﻠَّﻪُ   ﺍﻟﻔَﺎﺗِﺤَﺔِ
ُآمِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن
Alhamdulillah, hari ni sudah hari jumaat. Yakni hari yang penuh berkat, berbuat lah baik berlebih-lebihan, beramal jariahlah lebih dari biasa serta bersedekahlah kepada mereka yang memerlukan.

hari ni ialah hari tabung mingguan amal till jannah iaitu program sedekah jumaatku dan sesuap rezeki anak yatim. Sumbangan sebanyak rm5 atau rm10 amatlah memadai buat kami. Tetapi jika kalian mahu dermakan lebih lagi, masya Allah.. hanya Allah sahaja dapat membalas segala kebaikkan dan rezeki kalian.




Sejak malam tadi hujan turun dengan lebat, kilat dan guruh sabung menyabung. Tapi syukur ya Allah, kerana rahmatmu melimpahi bumi kami. Menyejukkan tanah dan udara. Sejak beberapa minggu ni memang panas di sini. Sehingga sampai saya mandi berkali-kali sehari. Entah kenapa sejak akhir saya bersalinkan anak ketiga, badan saya kuat berpeluh. Jadi bila panas tidak tahan dibuatnya.

Paling tidak enak apabila ketiak mula masham akibat peluh. Mujur juga ada stevia di rumah. Saya gunakan semasa mandi dan selepas mandi. Tujuannya dapat membunuh bakteria dan kuman yang mengakibatkan punca bau. Alhamdulillah, beberapa hari kemudian.. tiada lagi bau kurang enak. Amalkan secara konsisten, in shaa Allah.

Mari bersedekah yuk.

Bagi yang tidak yakin dengan kuasa sedekah dapat memberikan kita rezeki yang lebih. Atau selalu sempit rezekinya, saya syorkan untuk dapatkan bahan bacaan berkesan dalam merawat dan menjemput rezeki. Semuanya dari Allah.

Klik link sini ya ---> http://goo.gl/Jf3g63

Read More...

Thursday, January 21, 2016

Nak Tanya Pembaca Ni....

Publish on : Thursday, January 21, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Nak tnyaaa... semua sudahkah anda bertukar ke gula sihat stevia?

Jom bertukar ke gula sihat stevia, ianya tidak memudaratkan, 0 kalori, 0 lemak dan mempunyai vitamin C yang tinggi. Juga menggalakkan penyerapan kalsium ke dalam badan.

Khasiat & kelebihan stevia ialah:
★ Awet muda
★ menurunkan berat badan
★ mengawal obesiti
★ menurunkan paras gula (digunakan bg merawat kencing manis (diabetes), hypoglesimia)
★ meningkatkan tenaga badan
★ membantu masalah sukar tidur (insomnia)
★ dapat melawaskan perut/sembelit
★ memutihkan dan melicinkan kulit (boleh disapu dan dijadikan masker)
★ mampu menyembuhkan luka2 kecil termasuklah luka akibat kencing manis, kudis, melecur dsb
★ dapat mengimbangi kandungan gula dalam badan
★ mampu membantu merawat masalah kulit (exzema)
★ berupaya membantu mengilangkan gastrik
★ berupaya mencegah kanser
★ membantu meringankan sakit gaut

#in shaa Allah dgn izin Nya


## Dengan menjadi seorang pengguna berdaftar tuan akan mendapat faedah seperti berikut;

1. Harga belian ulangan diskaun 40% @ RM20 - harga runcit sebotol RM50. Selepas jadi ahli tuan boleh beli dgn harga RM30 sebotol

2. Faedah Khaiat Kematian - dgn menjadi ahli tuan akan dilindungi Khairat Kematian bernilai RM4,000 hingga RM6,000 manakala utk ahli keluarga (ibu, ayah, pasangan & anak2) mempunyai khairat kematian sebanyak RM2,000.

3. Tabung Kebajikan - bernilai RM1,000 hingga RM5,000 atas perkara berikut;

A. Kebakaran
B. Kemalangan & patah
C. Bencana Alam

4. Reward Point - sebagai pengguna, tuan dapat mengumpul mata Reward Point setiap kali membeli stevia ulangan dan memperkenalkan kepada rakan. Point ini boleh ditukarkan dengan hadiah2 spt baucar minyak, baucar beli belah, loket emas, rantai tangan emas, gold bar, pakej percutian, pakej umrah, telefon, lap top & baucar deposit pembelian kereta.

Semua ini kita boleh dapat dengan hanya menjadi pengguna stevia bagi menggantikan gula pasir dan dengan nilai serendah RM140 sahaja!!!

Marilah kita bertukar ke gula sihat stevia @ rcc stevia #royalsweetenerstevia

Wassap emme
agen jualan rcc stevia
0189100852


Read More...

Dating Ke Bandar Dengan Kakak

Publish on : Thursday, January 21, 2016 There is : 0 Comments Labels : ,

Teks: Emme Marina Mohamad

Isnin tempoh hari saya ada post entri tentang perjumpaan saya dengan supervisor. Alhamdulillah, progress tesis semakin baik. harap sangat agar progress menuju ke graduasi berjalan lancar. Amiinn

Berjumpa dengan supervisor sehingga jam sebelas pagi. Kemudian menguruskan beberapa urusan dengan pihak parasiswazah dan bendahari. Bergegas untuk menjemput kakak pula hari tu.

Kakak kan sudah bersekolah. Tidak dapatla saya terus ke bandar untuk uruskan pembatalan p1. Jemput kakak dulu kemudian ke bandar.

Sebenarnya pada hari tersebut. Hanya 2 perkara sahaja yang berjalan lancar iaitu perjumpaan dengan supervisor dan pembatalan P1. Yang lainnya tidak lancar, boleh dikatakan saya agak kecewa dengan apa yang terjadi. Tetapi saya pasti ada hikmahnya atas setiap yang berlaku..

Jika kita sabar dan redha pasti Allah akan balas dengan kebaikkan. Sesungguhnya Dia Maha Penyayang, pengasih lagi maha mengetahui.

Selfie dengan kakak dalam kereta. Apa pon mama suka seluar ngan kakak. Cuma bising sedikit mulut si kakak, sebab kena jalan laju kejar langkah mama.


Muka saya yang ketat, hehe. Sweet sahaja kakak. :)

Jarang surirumah ni dapat keluar. Jadi jika dapat keluar ni, semua urusan tertunggak nak dijelaskan. Hehe


Read More...

Surirumah Juga Boleh Berbisnes

Teks: Emme Marina Mohamad


Ramai antara kita nak jadi kaya..
Bercita-cita tinggi..
Tapi hingga kini sama ada kita di takuk yang sama atau lebih sedikit..
Masih tidak kaya raya
Sebenarnya, Allah lebih tahu erti kekayaan yang mana satu milik kita..
Mungkin bukan kaya raya dengan wang ringgit
Tapi hati yang besar
Dan kebahagian yang tidak ternilai..
Menjadi suri juga satu kebahagiaan
Boleh jika kta nak bantu suami dalam bentuk kewangan.
Tetapi janganlah hingga terlebih kuah dari sudu
Jana pendapatan secara santai sambil berkongsi kisah suri menjaga keluarga..
Tak mengapa suri kerjanya sama sahaja
Bezanya pengalaman masing-masing tidak sama bukan?

Akademi Bekerja di rumah (ABDR) ialah:
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online.
> kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah.
> kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan.
> kumpulan sokongan untuk mereka bergelar wahm.
> platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook dan servis.

Mari sertai kami dan jana pendapatan tanpa keluar dari rumah. In shaa Allah.

Testimoni pelajar abdr, sokongan pembaca serta pelanggan beliau
Alhamdulillah.. seronok belajar dalam kelas abdr

Read More...

Jutawan Melayu Tidak Sensitif Isu Keagamaan?

Publish on : Thursday, January 21, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

Teks: Emme Marina Mohamad
Sumber: January 18, 2016 Berita Utama


Saya mendapat bacaan berita hari ni dah lewat 3 hari melalui perkongsian di group whatsapp. Sebenarnya banyak sungguh perkongsian yang bermakna dan banyak ilmu serta pengajaran yang saya dapat melalui grup-grup whatsapp.

Mengenai coretan Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee mengenai jutawan orang melayu, saya amat bersetuju. Sebenarnya dalam maksud tersiratnya ialah kita sebagai orang melayu dan beragama Islam.

Jika kita lihat orang melayu yang sepatutnya haram berpesta dan berhibur berlebih-lebihan inilah yang paling galak melanggar perintah Allah. pelik sungguh saya dengan perangai orang islam melayu, mengucap kalimah tetapi tidak menjalakan perintah Nya.

Jutawan-jutawan orang melayu sudah ramai, tetapi masih ramai juga nasib yang tidak terbela. Tiada satu kejayaan yang bercorakkan agama yang boleh kita banggakan. Tiada satu pembangunan yang lebih bermoral dan boleh diikuti sebagai seorang islam.

Okaylah, cukup saya menempelkan pendapat saya sendiri. Mari baca ulasan dan penulisan beliau.

BANGI, Isnin – Pendakwah bebas, Prof Madya Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah hari ini mengingatkan para jutawan atau syarikat korporat Melayu untuk tidak leka dengan budaya popular menaja program-program atau sesuatu yang tidak memberi pulangan.

“Sikap kita, bila ada duit sahaja sibuk menaja program realiti TV terutama hiburan. Kita ajar anak-anak (Islam) berpesta dan berhibur. Pernahkah kita berfikir akibatnya?

“ Justeru, saya merayu agar jutawan kita agar belajar memahami keutamaan. Kepentingan masa depan lebih utama daripada hari ini,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi tulisan terbaru bertajuk ‘Budaya popular mengaburi mata’ yang disiarkan dalam Sinar Harian hari ini.

Menyentuh isu yang sama dengan merujuk kepada fenomena syarikat korporat Melayu yang mahu menaja pasukan bola sepak mengikut negeri masing-masing Prof Ridhuan Tee berkata, mereka seharusnya mengikut cara ultra kiasu menguruskan aset mereka.

Ini kerana katanya, setakat ini beliau tidak nampak ada sebuah syarikat korporat ultra kiasu berlumba-lumba tampil menawar diri walaupun kekayaan mereka jauh melebihi kekayaan kita.

“Kenapa? Kerana mereka belajar erti keutamaan dalam hidup.

Ultra kiasu sentiasa memastikan wang yang dilaburkan demi kepentingan jangka panjang atau sesuatu yang akan kekal abadi. Sebab itu, mereka menghabiskan segala harta dalam sektor hartanah. Pelaburan kekal berpulangan tinggi. Misalnya, di Gua Musang.

“Mereka sanggup berhabis membeli hartanah di sana. Bila tanah tersebut dibangunkan, rupanya kawasan tersebut kaya dengan bijih besi. Maka dibangunkan kawasan tersebut tanpa mengeluarkan modal, cukup dengan menjual bijih besi tersebut sebagai modal.

“Kenapa kita tidak berfikir panjang seperti mereka? Penyelidikan dibuat sebelum membeli, agar untung berlipat kali,” katanya.

Mengambil contoh lain seperti isu bauksit Prof Ridhuan Ter berkata puak ultra kiasu ini sangat licik.

Mereka bukan seperti kita, sanggup menggadaikan tanah yang ada bauksit, bagi mendapatkan wang sekelip mata.

“Sekadar mendapat wang sejuta sedepuk, nak dibawa ke mana? Bolehkah sejuta tersebut menyara anak cucu? Lihat sikap orang Cina apabila bukit Genting (Highlands) diberikan.

“Tidak ada seorang pun Melayu pada masa itu percaya bahawa bukit tersebut boleh diterokai dan dibangunkan seperti hari ini.

“Namun, orang Cina amat pandai. Sebelum naik ke bukit, dia tarah dulu tanah di sana, segala kayu kayan, dijadikan modal untuk membangun bukit. Akhirnya, bukit Genting tersergam indah. Kekayaan untuk berpuluh generasi yang tidak pernah habis. Tersenarai dua daripada 10 terkaya di Malaysia. Kita hanya menggigit jari,” katanya.

Bukan sekadar itu, lihat sahaja cara mereka mendapat pengecualian GST bagi empat buah Sekolah Persendirian Cina.

“Saya bukan dengki, tetapi saya memuji cara mereka bekerja. Berapa ramai kalangan jutawan kita tampil ke depan membantu sekolah agama rakyat yang seperti hidup segan mati tak mahu?,” soalnya


Read More...

146 Sebab Keburukkan Pengambilan Gula Pasir

Publish on : Thursday, January 21, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,
146 ALASAN KENAPA GULA MEMBURUKKAN KESIHATAN ANDA

Sumber: Nancy Appleton, Ph.D, penulis "Lick the Sugar Habit"

1. Gula menyebabkan PENUAAN SEBELUM WAKTUNYA

2. Gula mengganggu fungsi GALIAN di dalam tubuh

3. Gula menyebabkan kanak2 HIPERAKTIF, cemas, sukar beri tumpuan dan nakal

4. Gula menyebabkan kenaikan paras TRIGLISERIDA

5. Gula menyumbang kepada menurunnya ketahanan terhadap JANGKITAN BAKTERIA

6. Gula menyebabkan kehilangan KEANJALAN dan FUNGSI TISU. Semakin byk gula dimakan, semakin byk kehilangan keanjalan dan fungsinya

7. Gula menurunkan LIPOPROTEIN DENSITI TINGGI

8. Gula menyebabkan kekurangan KROMIUM

9. Gula membawa kepada KANSER OVARI

10. Gula menaikkan PARAS GLUKOSA ketika berpuasa

11. Gula menyebabkan KEKURANGAN TEMBAGA

12. Gula mengganggu penyerapan KALSIUM dan MAGNESIUM

13. Gula melemahkan DAYA PENGLIHATAN

14. Gula menaikkan paras NEUROTRANSMITTER dopamine, serotonin dan norepinephrine

15. Gula menyebabkan masalah HIPOGLISEMIA

16. Gula menyebabkan saluran penghadaman BERASID

17. Gula menaikkan PARAS ADRENALIN dengan cepat dalam kanak2

18. Penyerapan gula yg lemah kerap dialami oleh pesakit PENYAKIT USUS

19. Gula boleh menekan SISTEM IMUN (keupayaan tubuh melawan penyakit)

20. Gula menyebabkan KETAGIHAN ALKOHOL

21. Gula menyumbang kepada KEGEMUKAN

22. Memakan terlalu byk gula menambah risiko PENYAKIT CROHN dan KOLITIS ULSERATIF

23. Gula boleh menyebabkan perubahan yang kerap ditemui dalam pesakit GASTRIK atau ULSER DUODENUM

24. Gula menyebabkan ARTRITIS

25. Gula menyebabkan ASMA

26. Gula membantu pembiakan CANDIDA ALBICANS yg tidak terkawal (jangkitan yis)

27. Gula menyebabkan KEROSAKAN GIGI

28. Gula menyebabkan BATU KARANG

29. Gula menyebabkan SERANGAN JANTUNG

30. Gula menyebabkan APENDIKS

31. Gula menyebabkan SKLEROSIS BERBILANG

32. Gula menyebabkan BUASIR

33. Gula menyebabkan VENA VARIKOS

34. Gula menaikkan GLUKOSA dan RESPONS INSULIN bagi pengguna pil perancang

35. Gula menyebabkan penyakit PERIODONTAL

36. Gula menyumbang kepada OSTEOPOROSIS

37. Gula menyebabkan KEASIDAN AIR LIUR

38. Gula menyebabkan penurunan KEPEKAAN INSULIN

39. Gula merendahkan jumlah VITAMIN E dalam darah

40. Gula boleh menurunkan HORMON PERTUMBUHAN

41. Gula menaikkan paras KOLESTEROL

42. Gula menaikkan TEKANAN DARAH SISTOLIK

43. Gula menyebabkan MENGANTUK dan MENGURANGKAN AKTIVITI kanak2

44. Gula yg tinggi menaikkan ADVANCED GLYCATION END PRODUCTS (AGEs)

45. Gula mengganggu PENYERAPAN PROTEIN

46. Gula menyebabkan ALAHAN MAKANAN

47. Gula menyumbang kepada MASALAH KENCING MANIS

48. Gula menyebabkan TOKSEMIA ketika hamil

49. Gula menyumbang kepada EKZEMA (penyakit kulit) dalam kanak2

50. Gula menyebabkan PENYAKIT KARDIOVASKULAR

51. Gula menjejaskan STRUKTUR DNA

52. Gula mengubah STRUKTUR PROTEIN

53. Gula MENUAKAN KULIT dengan mengubah struktur kolagen

54. Gula menyebabkan KATARAK

55. Gula menyebabkan EMFISEMA

56. Gula menyebabkan ATEROSKLEROSIS

57. Gula menggalakkan kenaikan LIPOPROTEIN DENSITI RENDAH (LDL)

58. Gula yg banyak menjejaskan HOMEOSTATIS FISIOLOGI beberapa sistem tubuh

59. Gula merendahkan kemampuan ENZIM untuk berfungsi

60. PESAKIT PARKINSON dikesan mempunyai rekod pengambilan gula yg tinggi

61. Gula menyebabkan perubahan kekal tindakan PROTEIN dalam tubuh

62. Gula membesarkan SAIZ HATI melalui pembahagian sel2 hati

63. Gula menaikkan jumlah LEMAK HATI

64. Gula membesarkan SAIZ BUAH PINGGANG dan menyebabkan perubahan patologi dalam buah pinggang

65. Gula MEROSAKKAN PANKREAS

66. Gula menambah BENDUNGAN CECAIR DALAM TUBUH

67. Gula menjadi musuh utama PERGERAKAN USUS

68. Gula menyebabkan MYOPIA (RABUN JAUH)

69. Gula menjejaskan DINDING KAPILARI

70. Gula menyebabkan TENDON lebih rapuh

71. Gula menyebabkan SAKIT KEPALA termasuk MIGRAIN

72. Gula memainkan peranan penting dalam KANSER PANKREAS di kalangan wanita

73. Gula menjejaskan PEMBELAJARAN KANAK2

74. Gula menyebabkan peningkatan GELOMBANG OTAK DELTA, ALFA dan THETA

75. Gula menyebabkan KEMURUNGAN

76. Gula menambah risiko KANSER GASTRIK

77. Gula menyebabkan DISPEPSIA (tidak hadam)

78. Gula menambah risiko GOUT

79. Gula menaikkan PARAS GLUKOSA dlm ujian toleransi glukosa oral terhadap ketidakhadaman kabohidrat kompleks

80. Gula menambah RESPONS INSULIN bagi mereka yg makan terlalu byk makanan bergula

81. Diet gula yg diproses berkali2 mengurangkan KEMAMPUAN BELAJAR

82. Gula menyebabkan kurangnya keberkesanan dua PROTEIN DARAH - Albumin dan lipoprotein- yg mengurangkan kemampuan tubuh menangani LEMAK dan KOLESTEROL

83. Gula menyumbang kepada PENYAKIT ALZHEIMER

84. Gula menyebabkan KEPEKATAN PLATELET

85. Gula menyebabkan HORMON TIDAK SEIMBANG; sesetengah hormon menjadi kurang aktif sementara yg lain terlalu aktif

86. Gula menyebabkan pembentukan BATU KARANG BUAH PINGGANG

87. Gula menyebabkan HIPOTALAMUS sangat sensitif kepada pelbagai jenis perangsang

88. Gula menyebabkan RASA PENING

89. Diet yg kaya dengan gula boleh menyebabkan radikal bebas dan stres PENGOKSIDAAN

90. Diet pesakit VASKULAR FERIFERAL yg kaya dengan sukrosa turut menambah lekatan platelet

91. Diet yg terlalu bergula membawa kepada KANSER SALURAN BILIARI

92. Gula memberi makan kepada KANSER

93. Pengambilan gula yg tinggi dikalangan remaja hamil dikaitkan dengan dua kali ganda risiko melahirkan BAYI KECIL

94. Pengambilan gula yg tinggi menyebabkan penurunan dalam TEMPOH GESTASI dikalangan remaja

95. Gula memperlahankan TEMPOH PERJALANAN MAKANAN menerusi saluran gastrousus

96. Gula meningkatkan kepekatan asid2 hempedu dalam najis dan enzim bakteria dalam kolon. Ini mengubah hempedu dengan menghasilkan sebatian penyebab kanser dan KANSER KOLON

97. Gula meningkatkan ESTRADIOL (estrogen yg berlaku semulajadi dalam bentuk paling kuat) di kalangan lelaki

98. Gula menggabung dan memusnahkan enzim PHOSPATASE, dan menyulitkan proses penghadaman

99. Gula menjadi faktor risiko KANSER PUNDI HEMPEDU

100. Gula menimbulkan RASA KETAGIH

101. Gula memabukkan, menyerupai alkohol

102. Gula mencetuskan SINDROM PRA MENSTRUAL

103. Gula yg diberi kepada bayi pra matang mempengaruhi kadar KARBON DIOKSIDA yg dihasilkannya

104. Pengurangan gula menambah KESTABILAN EMOSI

105. Tubuh menukar gula menjadi 2-3 kali ganda LEMAK dalam aliran darah berbanding kanji

106. Penyerapan gula yg cepat menggalakkan PENGAMBILAN MAKANAN SECARA BERLEBIHAN dalam aubjek lain

107. Gula memburukkan tanda2 bagi kanak2 dengan GANGGUAN HIPERAKTIF KURANG TUMPUAN

108. Gula memberi kesan buruk kepada KOMPOSISI ELEKTROLIT URINARI

109. Gula memperlahankan kemampuan KELENJAR ADRENAL utk berfungsi

110. Gula berpotensi utk mendorong proses2 metabolik abnormal dalam individu yg sihat dan merangsang PENYAKIT DEGENERATIF YG KRONIK

111. Air bergula yg diberi secara intravena mengurangkan bekalan oksigen ke otak

112. Pengambilan sukrosa yg tinggi menjadi faktor risiko KANSER PARU2

113. Gula meningkatkan risiko POLIO

114. Pengambilan gula yg tinggi menyebabkan SAWAN

115. Gula menyebabkan TEKANAN DARAH TINGGI dikalangan org gemuk

116. Dalam Unit Rawatan Rapi, menghadkan gula mampu menyelamat nyawa

117. Gula mendorong KEMATIAN SEL

118. Gula menambah JUMLAH MAKANAN.yg dimakan

119. Ketika anak remaja diberi diet rendah gula, berlaku 44% penurunan dlm TINGKAHLAKU ENGGAN BERGAUL

120. Gula membawa kepada KANSER PROSTAT

121. Gula dehidrat BAYI BARU LAHIR

122. Gula menaikkan PARAS ESTRODIOL di kalangan lelaki muda.

123.Gula menyebabkan bayi lahir dengan BERAT BADAN YG RENDAH

124. Gula halus yg berlebihan memburukkan SKIZOFRENIA

125. Gula menaikkan paras HOMOCYSTEINE dalam aliran darah

126. Makanan Manis meningkatkan risiko KANSER PAYUDARA

127. Gula adalah faktor risiko KANSER USUS KECIL

128. Gula menyebabkan KANSER LARINKS

129. Gula mendorong BENDUNGAN GARAM DAN GULA

130. Gula menyumbang kepada HILANG DAYA INGATAN  yang sederhana

131. Apabila gula ditambah kedalam diet kanak2 berusia 10 tahun, terdapat penurunan dalam pengambilan nutrien penting

132. Gula menaikkan jumlah keseluruhan makanan yg dimakan

133. Gula yg diberi kepada bayi baru lahir menyebabkan BAYI LEBIH MENYUKAI GULA berbanding air pada usia 6 bulan hingga 2 tahun

134. Gula menyebabkan SEMBELIT

135. Gula menyebabkan VENA VARIKOS

136. Gula menyebabkan KEROSAKAN OTAK bagi wanita pra diabetes dan penghidapnya

137.  Gula meningkatkan risiko KANSER PERUT

138. Gula menyebabkan SINDROM METABOLIK

139. Gula yg diambil oleh wanita hamil menambah KECACATAN TIUB NEURAL dalam embrio

140. Gula menjadi faktor bagi Asma

141. Lebih byk gula diambil, lebih cenderung pula mengidap SINDROME BOWEL IRRITABEL

142. Gula menjejaskan sistem SARAF PUSAT

143. Gula boleh menyebabkan KANSER DUBUR

144. Gula menyebabkan KANSER ENDOMETRIUM

145. Gula menyebabkan KARSINOMA SEL RENAL (buah pinggang)

146. Gula menyebabkan TUMOR HATI

Rujuk: http://www.rheumatic.org/sugar.htm

Bertukarlah ke gula yang lebih sihat, kini sudah ada di Malaysia pengganti gula pasir iaitu gula stevia.

Ianya tidak memudaratkan malah amat menyihatkan tubuh badan kita.

## Harga runcit sebotol stevia di pasaran ialah RM50

## Namun anda juga boleh beli sebagai starter pack - 1 kotal yg punyai 3 botol dgn harga RM140. Dengan pembelian starter pack ini maka anda bakal didaftarkan sebagai ahli pengguna berdaftar

## Dengan menjadi seorang pengguna berdaftar anda akan mendapat faedah seperti berikut;

1. Harga belian ulangan diskaun 40% @ RM20 - harga runcit sebotol RM50. Selepas jadi ahli boleh beli dgn harga RM30 sebotol

2. Faedah Khaiat Kematian - dgn menjadi ahli akan dilindungi Khairat Kematian bernilai RM4,000 hingga RM6,000 manakala utk ahli keluarga (ibu, ayah, pasangan & anak2) mempunyai khairat kematian sebanyak RM2,000.

3. Tabung Kebajikan - bernilai RM1,000 hingga RM5,000 atas perkara berikut;

A. Kebakaran
B. Kemalangan & patah
C. Bencana Alam

4. Reward Point - sebagai pengguna, anda dapat mengumpul mata Reward Point setiap kali membeli stevia ulangan dan memperkenalkan kepada rakan. Point ini boleh ditukarkan dengan hadiah2 spt baucar minyak, baucar beli belah, loket emas, rantai tangan emas, gold bar, pakej percutian, pakej umrah, telefon, lap top & baucar deposit pembelian kereta.

Semua ini boleh dapat dengan hanya menjadi pengguna stevia bagi menggantikan gula pasir dan dengan nilai serendah RM140 sahaja!!!


Hubungi saya
Emme Marina Mohamad
0189100852

Read More...

7 Makanan Penambah Susu Badan

Publish on : Thursday, January 21, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Dah cuba macam macam tapi tak berkesan. Kenapa tak cuba amalkan makanan semulajadi. Tahu tak banyak kebaikannya untuk ibu dan bayi taw.

Berikut merupakan antara makanan yang boleh membantu banyakkan susu badan :-

1) Lobak putih - Sesuai dimasak sup bersama daun kucai dan ikan bilis. Boleh juga dikikis dan direndam di dalam air suam sebelum diminum begitu sahaja.

2) Buah longan kering - Rebus longan kering bersama kurma kering, kismis atau barli. Lebih sedap jika dimasukkan sedikit gula merah.

3) Kurma - Makanan sunnah yang kaya dengan pelbagai khasiat, di antaranya adalah protein, serat, glukosa, vitamin A, vitamin C, sodium dan potassium. Ia juga kaya dengan zat besi dan membekalkan kalori segera yang diperlukan terutamanya buat ibu menyusu

4) Pucuk betik/Betik mud - Pucuk betik atau betik muda boleh dimakan mentah dan dimakan bersama nasi sebagai ulam-ulaman.

5) Habbatus sauda/Jintan hitam/Black seed - Salah satu makanan sunnah yang diamalkan Rasulullah. Supplemen MAMOM milk booster mengandungi bahan ini.

7) Kacang soya - Makanan berasaskan kacang soya seperti air soya, tempe atau tauhu diketahui umum berupaya menambah pengeluaran susu ibu. Walaubagaimanapun, pengambilan susu soya buatan sendiri adalah tidak digalakkan kerana kemungkinan besar anda akan terdedah kepada kesan negatif kacang soya yang tidak diingini.


Read More...

Wednesday, January 20, 2016

Rawat Kanser Payudara Tahap 4

Teks: Emme Marina Mohamad

Mana-mana kanser apabila tahap 4 ianya menandakan satu petanda yang amat buruk dan menakutkan. Kerana ianya melibatkan soal nyawa kita. Manakala, wanita adalah penghidap kanser paling ramai kerana kita wanita merupakan makhluk pemakan gula pasir paling kritikal berbanding lelaki.

Antara kanser wanita ialah
-kanser payudara
-kanser rahim
-kanser serviks

penyakit berkaitan gula pasir pula ialah
-keputihan (candida) boleh menyebabkan kanser serviks
-kegemukan
-kencing manis
-darah tinggi
-masalah kulit yang kronik spt jerawat, ekzema etc


Kesedaran wanita masih di tahap amat lemah. Kerana kita masih tidak sanggup berpisah dengan gula pasir hanya kerana alasan kesihatan. Sedangkan wanita itu perlu kuat dan sihat demi suami dan anak-anak tersayang.

Dengan bertukar ke gula stevia @ rcc stevia anda bukan sahaja menyelamatkan keluarga dari menghidapi pelbagai penyakit tetapi mencegah daripada penyakit kronik wanita.

Wanita dan kanser terlalu sinonim.

Mari kita ubah cara hidup baru.


Kenapa gula pasir boleh menyebabkan kanser?


Gula ialah makanan kepada sel kanser.
Gula mempromot yis dan kulat.
Gula bersifat asid

Sedangkan gula stevia @ rcc stevia mempunyai sifat berlawanan
Tiada yis
Membunuh sel kanser
Membunuh kulat dan fungus
bersifat alkali


Anda penghidap kanser?

Berhenti la gula pasir hari ini dan bertukar ke gula sihat,gula anti-kanser, gula stevia @ rcc stevia


Hubungi saya untuk tempahan atau konsultansi
0189100852


Read More...

Kenapa Saya Join RCC

Publish on : Wednesday, January 20, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

💥KENAPA SAYA JOIN RCC💥

Sebab guna sendiri pun dapat faedah ❗

💥🌿 Produk Stevia pemanis sihat, produk muslim ada PPIM,AJL dan HALAL

💥🌿Dapat harga murah, sebotol rm50 bila daftar dapat rm60 dua botol.

💥🌿Setiap belian ulangan rm60 dapat 10 mata ganjaran yg tiada tarikh luput.
Boleh kumpul sampai bila2. Boleh tukar dgn
↗tab
↗labtop
↗baucer giant
↗baucer petrol
↗umrah
↗deposit kereta mewah
↗emas
↗pelancongan.

💥🌿 Khairat kematian sbanyak rm4k - rm6k utk waris, jika saya meninggal (sbg pengguna setia dgn belian rm60 sebulan)

💥🌿Khairat kematian saya dapat jika keluarga terdekat meninggal. Rm2k utk setiap kematian (sbg pegguna setia dgn belian rm60 sebulan)

💥🌿Dana kebajikan, saya dapat rm1-rm5k jika berlaku musibah spt ↗kemalangan melibatkn patah
↗kebakaran
↗bencana alam spt banjir dan sbgnya. ( sebagai pengguna setia dgn belian rm60 sebulan )

Dengan modal serendah rm140 ( 3 botol stevia) dan belian bulanan rm60 (2 botol) saya layak dapat semua ni ❗

Anda bagaimana?

Daftar segera utk dapat LEBIH LAGI❗

Hubungi saya utk info selanjutnya :
Emme Marina
0189100852


Read More...

Monday, January 18, 2016

11 Fadhilat Sedekah

Publish on : Monday, January 18, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

HEBATnya SEDEKAH/INFAQ

** 1 **
-PANJANG UMUR-
Sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya sedekah seseorang muslim itu memanjangkan umur dan mencegah dari mati dalam keadaan buruk dan Allah Taala pula menghapuskan sikap sombong dan membangga diri si penderma dengan sebab sedekahnya”
[HR Tabrani]

** 2 **
-ELAK BALA-
Sabda Nabi saw : “Segeralah kamu bersedekah, kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah” [HR Al-Baihaqi]

** 3 **
-HAPUS DOSA-
Rasulullah SAW bersabda: “Sedekah menghapus dosa seperti air memadamkan api.” [HR Ahmad, At-Tirmidzi]

** 4 **
-HARTA BERTAMBAH-
Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan berkurangan harta yang disedekahkan, bahkan akan bertambah, akan bertambah, akan bertambah." [HR Tirmizi]

** 5 **
-TAMBAH KASIH SAYANG-
Sabda Rasulullah SAW: "Tiap-tiap amalan makruf (kebajikan) itu adalah sedekah. Sesungguhnya di antara amalan makruf ialah berjumpa kawan dengan wajah ceria (senyum) dan mengurangi isi baldimu untuk diisikan ke mangkuk kawanmu." [HR Ahmad]

** 6 **
UBAT SAKIT
Rasulullah SAW bersabda: "Ubatlah penyakit dirimu itu dengan bersedekah." [HR Dailami]

** 7 **
BENTENG HARTA
Nabi SAW bersabda: Bentenglah harta bendamu itu dengan berzakat." [HR Abu Daud]

** 8 **
MENDAPAT SYAFAAT
Nabi SAW bersabda: "Sesungguhnya yang akan menaungi orang mukmin pada hari kiamat kelak adalah sedekah." [HR Thabrani dan Baihaqi]

** 9 **
HILANG MURKA ALLAH SWT
Dari Abu Umamah r.a menukilkan sabda Rasulullah SAW: "Bersedekah secara sembunyi memadamkan kemurkaan Allah SWT." [HR Thabrani]

** 10 **
TINGGI DERAJAT
Allah SWT berfirman: “Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta, benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi derajatnya di sisi Allah; dan itulah orang-orang yang mendapat kemenangan." [Taubah:20]

** 11 **
PAHALA BESAR
Firman Allah SWT bermaksud: "Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti sebiji benih menumbuhkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah) Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas(rahmat) kurniaNya lagi meliputi Il mu PengetahuanNya." [Baqarah:261]


Read More...

Tesis Correction

Publish on : Monday, January 18, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

Teks: Emme Marina Mohamad


Agak sudah lama saya tidak menjejakkan kaki di UMP. Hari ni saya ada appointment bersama supervisor bagi menyiapkan tesis. Alhamdulillah, Dr., sudah review dan buat correction bagi draf tesis saya tempoh hari.

Lama jugalah masa menunggu tesis ni siap. Berbalas emel antara saya dan Dr. Masing-masing cuba berikan kerjasama yang terbaik berdasarkan situasi sibuk di universiti dan saya sibuk bersilat dengan anak-anak di rumah. Bila mana saya buka sahaja notbuk untuk menyiapkan tugasan ketika itulah anak-anak mula buat perangai.

Ketika itulah nak dimanjakan.
Ketika itulah ada perkara yang nak diceritakan.
Haru biru dibuatnya.

Yang si bongsu pula siap duduk atas meja belajar mama. Haiiiii, nasib badan. He. Jenuh saya letak dia ke bawah, di panjatnya semula ke atas meja dengan sengihan nakalnya tu. Apa lagi, dapatla ciuman bertubi-tubi dari saya dan cubitan geram sekali. Adakalanya ketika itu jugaknya dia mahu menyusu. Dipanjatnya riba saya dan menetapkan posisi mahu dibaringkan. Begitulah dugaannya yang saya harus lalui setiap kali saya mendekati notbuk.

Hari ini, anak-anak terpaksa saya tinggalkan di taska mereka. Alhamdulillah, kak Shaudah baik hati sanggup jaga mereka lagi. Memang selalunya, jika saya ada perjumpaan di universiti anak akan saya letakkan di bawah jagaan Taska Sri Suria. Merekalah yang paling bagus menjaga anak saya ketika ni,kerana saya telah lama bersama mereka dari anak ke dua saya berumur 45 hari lagi. Disebabkan itu, nak berikan orang lain menjaga anak-anak ni saya jadi kurang pasti.

Tetapi..... mengamuk juga si Qisya. Dah lama tak masuk taska. Bersilat jugalah nak menghantar tadi, berakhir juga dengan pekik lolong serta tangisan. Maafkan mama ye sayang. Ada tugasan mama harus siapkan. Semoga urusan hari ni berjalan dengan lancar. Aminn


Read More...

Sunday, January 17, 2016

Tips Sarapan Pagi Yang Sihat Untuk Anda

Publish on : Sunday, January 17, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

Assalamualaikum..

kalian sarapan apa ya setiap hari?

Sarapan atau tidak? Tahukah kalian jika mahu kuruskan badan kena ambil sarapan tahu. Bukannya diet hingga tidak makan.

Saya mahu kongsikan tips sarapan mengikut Dr. Zubaidi kita.

Katanya, air minuman bagi sarapan yang baik ialah dengan menggunakan pengganti gula stevia.

Suka bila baca. Kerana untuk sihat, pengambilan gula pasir adalah patut dielakkan. Ini kerana, gula pasir langsung tiada zat, menggemukkan dan mendatangkan pelbagai jenis penyakit.

Saya pasti kalian tidak mahu sakit bukan?

Marilah kita sama-sama nikmati kesihatan dan kemanisan tanpa memudaratkan kesihatan.


Hubungi saya untuk menempah gula stevia anda hari ini.




Read More...

Saturday, January 16, 2016

Ulasan Bengkel Asas Akaun - Zunairah Abdul Ghani

Publish on : Saturday, January 16, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,



Pada 10 Mei baru-baru ini, saya memandu seorang diri ke Shah Alam dari Sabak Bernam untuk menghadiri kelas asas akaun anjuran akademi bekerja dari rumah.
Pada tanggapan saya ia hanya kelas asas simpan kira yang biasa. Saya daftarkan diri untuk memenuhi keperluan perkhidmatan dan juga keperluan perniagaan saya. Saya tiba di Shah Alam setengah jam sebelum kelas bermula. Permulaan kelas, saya sudah merasakan kelas kali INI berbeza.

Ada aktiviti regangan yang menarik. Penceramahnya juga bijak mengendalikan audien. Penceramah merupakan akauntan yang berpengalaman menguruskan akaun - akaun syarikat. Jadi mudahlah dia memberikan contoh - contoh dan masalah yang sering dihadapi peniaga.Pn.Khadijah merupakan penceramah yang berpengalaman mengendalikan kelas - kelas akaun seperti yang saya hadiri ini. Rupanya, nak tetapkan harga pun ada caranya.

Saya juga aktif mengambil bahagian di dalam kelas. Rupanya, mudah je urus akaun ini. Terima kasih kepada penceramah yang memberikan kefahaman kepada saya betapa mudahnya mengurus dan mengendalikan asas simpan kira. Baru saya tau apa gunanya buku 555. Kalau nak tahu, jemput daftar kursus ini. Berbaloi saya memandu jauh - jauh. Insya allah dah boleh ajar pelajar buat Rancangan Kewangan dalam subjek Perusahaan Makanan, Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan.

Read More...