Tuesday, May 31, 2016

Faktor Kedudukan Jerawat dan Cara Merawatnya

KENAPA JERAWAT DISITU & BAGAIMANA NAK RAWAT?
=====================================

Mengikut kajian perubatan cina, pertumbuhan jerawat di tubuh anda adalah berkaitan dengan perubahan atau keadaan dalaman badan yang tidak seimbang.

Oh, rupanya ada kajian ye! Sekarang ambil cermin dan tengok, jerawat anda dimana? atau selalunya jerawat tumbuh dimana?

Saya akan berikan kemungkinan yang berkaitan dan cara mengatasi masalah itu.

1. Dahi bahagian atas - Toksin terkumpul, masalah penghadaman.
Anda mungkin mengalami masalah penghadaman dan membawa kepada pengumpulak toksin.
Anda perlu detox, ambil lebih banyak makanan kaya antioksidan seperti buah-buahan, sayuran serta green tea.
.
.
2. Dahi bahagian bawah - Masalah pundi kencing atau pengahdaman
Kemunginan disebabkan oleh kurang tidur, stress, pengaliran darah yang tidak elok atau kemurungan
Anda perlu dapatkan tidur yang berkualiti.
.
.
3. Di antara bulu kening - Kesihatan hati
Alahan pada pemakanan atau diet anda tinggi lemak!
Makan banyak buah dan sayur-sayuran. Kurangkan lemak dalam diet anda.
.
.

4. Bawah mata - Buah pinggang
Ia juga tanda debydaration. Banyakkan minum air kosong 8-12 gelas.
.
.
5. Hidung - Kesihatan Jantung
Anda mungkin mengalami stress dan tekanan darah tidak sihat.
Urus stess anda dan monitor tekanan darah anda.
.
.
6. Pipi - Masalah sistem pernafasan / Paru-paru
Jika anda merokok, berhentilah merokok. Atau ada kerap terdedah kepada asap rokok dan bersekitaran penuh pencemaran.
.
.
7.  Dagu bahagian tepi - Perubahah Hormon dan Stress
Ia mungkin berlaku ketika haid.
.
.
8. Dagu bahagian bawah - Masalah Penghadaman
Anda perlu detox dan juga banyakkan pengambilan fiber
Boleh amalkan Herblax (cuci usus) semingguu 3 kali.
.
.
9. Telinga - Buah Pinggang
Anda mungkin mengalami dehyration kemungkinan disebabkan kafien berlebihan atau juga kerap minum air soda atau alkohol.
Cara elakkan : Minum banyak air kosong, kurangkan pengambilan garam harian.
.
.

#infosihat


Dengan pengambilan makanan sihat dan kurang berminyak akan dapat mengurangkan kenaikkan jerawat. Juga keadaan usus yang kurang lawas boleh menyebabkan badan bertoksin.


Kurangkan makanan berasid seperti daging merah, gula biasa, manisan serta makanan berkarbohidrat tinggi.

Pemanis atau gula biasa boleh digantikan dengan gula sihat stevia. Stevia merupakan pemanis semulajadi beralkali dan boleh meneutralkan asid di dalam badan. Selain itu, dengan mengamalkan stevia juga sistem penghadaman kita dapat dilawaskan sekaligus mencuci usus kita dari kerak najis dan lemak akibat toksin.

Hidup pasti lebih sihat dan bersih tanpa jerawat dengan hanya bertukar ke gula stevia.


Read More...

Saturday, May 28, 2016

Feedback dan Testimoni Nayla Instant Shawl

Assalamualaikum..

Bismillah

Kepada pemakai dan penggemar tudung labuh tetapi amat mementingkan kualiti dan keselesaan bertudung. Perkenalkan nayla instant shawl.

Alhamdulillah, sejak semalam beberapa stokis Nayla instant shawl dari ESCARVE telah pun dapat stok. Jeles juga kerana stokis saya masih belum dapat stok. Inshaa Allah esok 28 May kami akan menerima stok nayla series.

Berlaku beberapa kesulitan kerana tukang jahit bagi Nayla series mengalami beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan maka sedikit kelewatan di situ.

Saya kongsikan kegembiraan pelanggan yang telah pun berjaya mendapat stok Nayla ya. Sungguh ayu dan cantik si pemakai.

warna-warna nayla juga amat menarik dan memikat hati. Jom tengok!

Keterangan nayla instant shawl
.

"ALHAMDULILLAH..SELESA SGT PAKAI!"

" Serius Syaz, memang! Dah la cun. Selesa pulak tu. Memang tak panas. Haritu pergi pasar masa kat JB, pakai Nayla.serius tak rasa panas dan serabut. Kalau pakai tudung lain, sure kita dah sakit kepala sebab panas. Ternyata Nayla bukan setakat LABUH & #sarung je meletop, namun memang sangat selesa! Ahaks! I loike! 😘😘 "

===============================

Taip 'NAYLA' dan hantarkan ke:

☏WHATSAPP: +60189100852
☏WHATSAPP: +60189100852
☏WHATSAPP: +60189100852

===============================
NAYLA SERIES INSTANT SHAWL
===============================

KENAPA NAYLA SERIES INSTANT SHAWL WAJIB DIMILIKI ;

● 15 pilihan warna yang menarik yang mampu buat mata korang menangis 💝💝

● Material : PREMIUM Panora Chiffon Body & Soft Cotton (Awning)

● LABUH (2.0M x 80CM)

● TIDAK JARANG, TIDAK PANAS, LEMBUT & FLOWY

● Design: Dual loop, Soft awning

● Opacity material: Opaque (Tak Jarang)

● Jahitan Kemas (Fully Baby Seam)
 

🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀

*** Warna gambar berbeza sedikit  berbanding warna sebenar disebabkan oleh pencahayaan dan skrin resolusi telefon bimbit.

================
APA ISTIMEWANYA NAYLA SERIES INSTANT SHAWL  :
================

🌼  Soft awning dan bahagian muka terbentuk cantik dan kemas

🌼 Terdapat pelbagai pilihan warna menarik utk disuai padankan dengan busana anda

🌼  100% dijamin tidak jarang, tidak panas, tidak melekap di dada dan dahi .

🌼  Labuh boleh di adjust mengikut keselesaan anda

🌼  Design terkini, MUDAH dipakai ,PINLESS

🌼  SOLAT READY

🌼  MINIMA IRON

===============
BERMINAT ? 😍
===============

💝 Jimat masa untuk berdandan! Hanya perlu SARUNG dan TAK PERLU LILIT.

💝 Tidak melekat di dahi..Jadi tak perlu risau walaupun bermuka bulat. Effect muka nampak lebih slim 😍

💝100 % dijamin tidak jarang..Jadi tidak perlu pakai inner di dalam lagi.(Inner Attached )

💝 Labuh berbanding yang berada di pasaran

💝 Boleh dibasuh dengan mesin basuh tanpa risau awning rosak.

💝 Sesuai untuk dibawa kemana sahaja dan sesuai untuk semua golongan dan peringkat umur.

=============
HARGA
=============

🎯 Harga hanyalah:

RM59/Sehelai

*tidak termasuk kos penghantaran.

BERBANDING DENGAN INSTANT SHAWL LABUH YANG LAIN MOSTLY (RM69-RM89)

JIMAT BAAANYAAAK 💃💃💃💃

Dapatkan selagi STOK MASIH ADA❗

===============
CARA ORDER
===============

Taip 'NAYLA' (CODE)' dan hantarkan ke:

📞 WHATSAPP: +60189100852
📞 WHATSAPP: +60189100852
📞 WHATSAPP: +60189100852

Read More...

Update Program Kit Kasih Amal till Jannah sempena Program Sepanjang Bulan Ramadhan

Publish on : Saturday, May 28, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Assalamualaikum...

Saya kongsikan antara program utama dalam charity Ngo Amal till Jannah. Inshaa Allah, jika kalian berkesempatan bolehlah menyokong program ini juga.

Kami masih memerlukan dana bagi mencukupkan 100 kit kasih inshaa Allah.

Butiran seperti di bawah ya

Bismillah.

KIT KASIH SINAR RAMADAN (100 keluarga Asnaf Terpilih)😊 telah bermula hingga 5 Jun 2016.

👉 Rm50 - 1 Kit (barangan dapur kering)

. . . INFAQ dari1 KELUARGA kpd 1 KELUARGA ASNAF😊
Objektif: menggalakkan penyertaan semua ahli keluarga dr muda dan tua utk infaq kpd asnaf d bulan Ramadan😊

. . . Dana yg telah diinfaqkan RM850 setakat ini
Masih diperlukan RM3550.

. . . InsyaAllah mudah2an sama2 kita menghulurkan sumbangan ikhlas ni dari hati ke hati..bantu membantu lebih2 lagi mengambil berkat bulan Ramadan mengumpul sebanyak2 pahala amal..😊

--------------------------
Untuk infaq, bank in ke;

MAYBANK AMAL TILL JANNAH
💳5621 8831 9223

Kemudian, 📱wasap transaksi Taip "KIT SINAR" hantar ke 0192314480.

#kempenBermulaMEI
#selamatBeramal
#TillJannah
#amaltilljannah

Read More...

Tutorial Langkah Demi Langkah Bina Facebook Fanpage

Bismillah..

Atas permintaan rakan niaga rcc stevia, inshaa Allah saya cuba sehabis baik menerangkan bagaimana kalian boleh buat sendiri facebook fanpage kalian ya.


Okay, sebelum kita bermula. Mungkin ada beberapa persoalan mengenai facebook fanpage dan apakah kepentingan facebook fanpage ini kepada peniaga khususnya.


Apa itu facebook fanpage?


Fanpage ialah salah satu applikasi facebook yang diciptakan khas untuk perniagaan, branding diri, kemasyarakatan atau apa sahaja yang membolehkan orang lain mempunyai akses untuk mendapatkan info bagi sesuatu produk atau perkara atau mengikuti sebarang aktiviti syarikat, idol dan termasuklah diri anda.

Ya, anda boleh bina satu facebook fanpage tentang diri anda selain memiliki akaun peribadi atas nama anda. Maka lebih ramai dapat lihat perkembangan aktiviti anda dan mengikutinya.

Manakala, bagi peniaga pula ianya merupakan satu medium kedai facebook yang wajib anda miliki sekiranya anda ingin memaksimakan peluang perniagaan anda di facebook. Di sini anda boleh membuat iklan berbayar, serta shopping cart di mana pelanggan boleh terus membeli produk anda di akaun facebook fanpage.

Mudah bukan?


Apa yang diperlukan untuk membuat facebook fanpage?

Jadi, kalian sudah memiliki akaun facebook? Jika sudah, maka kalian sudah tidak perlu untuk mendaftar akaun baru untuk memiliki akaun facebook fanpage, namun jika belum maka anda perlu mendaftarkan diri ya.


Jelas?

Saya mulakan sesi tutorial membuat akaun fanpage khas buat kalian semua, semoga entri ini dapat membantu kalian ya. Inshaa Allah. Tidak faham boleh komen.. :)


Anda boleh cipta fanpage ini melalui desktop dan handphone tetapi untuk lebih fungsi saya cadangkan penggunaan melalui desktop iaitu komputer/ laptop. Kenapa? Lihat gambar ya. Jom.


Tutorial Langkah demi Langkah Bina Facebook Fanpage

Melalui desktop


Buka ke akaun facebook peribadi anda

Klik pada "Create page"

Pilih "Local business", pilihan ini terpulang pada kalian untuk tujuan apa ya. Untuk peniaga, anda pilih "Local business"


Isikan maklumat seperti di atas 

Info di atas kalian boleh isikan semasa proses pembinaan fanpage atau kemudian tetapi saya cadangkan terus isikan mengikut kriteria bisnes jualan kalian

Contoh maklumat yang saya buatkan

Letakkan gambar produk jualan

Contoh

Maksud laman ini ialah pilihan untuk anda letakkan fanpage anda di tepi facebook profile jadi anda boleh terus akses fanpage tersebut dengan mudah. Klik sahaja ya.



Okay. Ini adalah antara sebabnya mengapa untuk bina fanpage saya lebih gemar gunakan medium dekstop. Anda diberikan lebih pilihan untuk menyiapkan fanpage anda dengan lebih spesifik. 


Di laman ini anda boleh spesifikkan siapa pelanggan anda setelah anda mengenal pasti potensi pelanggan anda.


Jika anda melakukan servis cash on delivery (COD) maka anda boleh memilih potensi pelanggan di dalam daerah atau kawasan berhampiran.


Pilihan umur pula patut dikecilkan lagi, sebagai contoh mudah jika anda menjual produk barangan bayi maka pilihan 18 tahun adalah kurang sesuai. Hanya mereka yang sudah berkahwin sahaja yang lebih cenderung menjadi pelanggan kalian. Setuju?  

 Siap!

Melalui handphone/ applikasi facebook apps (android)


Pergi kepada ruang profile facebook anda. Cari "Create Page"


Langkah ini sama seperti langkah di atas. Anda isikan sahaja maklumat yang diperlukan bagi kedai jualan anda




Siap!

Hehe. Pembinaan facebook fanpage menggunakan facebook apps adalah lebih ringkas namun anda kehilangan beberapa isi penting yang anda boleh pilih contohnya pemilihan audiense atau potensi pelanggan kalian. Walapun sebenarnya apabila anda buka fanpage anda di dekstop anda boleh juga isikan kemudian, tetapi persoalannya bagaimana jika anda sendiri kurang tahu tentang kewujudan perkara tersebut?

jadinya sampai bila-bila pon mungkin tak terisikan?

Alhamdulillah.. selesai satu bab dalam chapter "Tips Mula Berniaga Online"
.

in shaa Allah akan menyusul lagi selepas ini lebih banyak tutorial yang menarik dan applikasi bisnes yang boleh anda miliki. 

Teruskan bersama saya ya.


Semoga tutorial ini dapat membantu kalian semua.

Sampai ketemu lagi.







Admin
Emme Marina
0189100852
Read More...

Friday, May 27, 2016

Hijrah Muslimah

Publish on : Friday, May 27, 2016 There is : 0 Comments Labels :
Alhamdulillah. Sesi menjahit bawah tudung akhirnya berjaya juga dilakukan.

Bukan siap jahit tudung ya. Maaf, saya hanya pengguna sahaja. Belum sampai lagi rezekinya untuk jadi pembuat tudung labuh. Hanya mampu membeli dari pembekal dan pengeluar tudung labuh.
.
Memandangkan muka kecil sahaja (ekekeke), semua size muka tudung adalah besar belaka. Jadi bagi menjimatkan pemakaian pin lalu bermulalah episode menjahit bawah muka tudung. Alhamdulillah, selepas ini lebih senang memakainya dan tidak perlu sibuk lagi mencari pin yang selalu hilang. 

.
Melihat koleksi tudung labuh dari Melissa dan Ayra Instant Shawl ini mengingatkan saya ketika zaman muda sebelum saya berhijrah ke tudung labuh,

Abah pernah kata pakailah tudung labuh macam mak emme..

saya ingat lagi saya jawab.. "tak naklah bah, tak ready.. macam besar sangat jee".

Lagi-lagi apabila jeling mak, memang mak pakai nampak labuh sangat. Mana tidaknya tinggi emak, 150cm sedangkan kita 159cm.

Tetapi bila encik hubby dah bagi hint dan pada masa sama tergerak hati nak berhijrah. 

Baru kini saya tahu..
Rupanya Allah sayang sangat pada kita yang bertudung labuh ni.

Sarung je tudung labuh pertama saya
Instant shawl ayra ketika tu.. 
Masya Allah..

Rasa tenang dan selamat..
Seolah-olah dilindungi oleh Allah dari rasa insecure tauu.. seriusly..

Alhamdulillah.
Terima kasih Allah..

.
#instantshawllabuh
#hijrahmuslimah



Read More...

Thursday, May 26, 2016

Sambutan Hari Jadi Buah Hati 3 Serangkai

Publish on : Thursday, May 26, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

Assalamualaikum

Alhamdulillah, bila sampai sahaja hari jadi Qisya tahun ini. Maka disambutlah bersama dua orang besday girl and boy sekaligus.

Pada bulan April, ialah hari jadi si kecil iaitu Qaireen Alisha manakala pada awal bulan Mei ialah hari lahir suamiku pula. Dan akhirnya pada 26 Mei hari lahir Qisya.

Jika mahu menyambut semuanya sekaligus dengan kek, Ya Allah mahu muak kami dibuatnya kan?

Jadi kami pilih salah seorang dari ketiga ini untuk dijadikan satu sambutan. Pada mulanya saya mahu menyambut semasa hari jadi suami, tetapi berlaku sesuatu yang menyedihkan dan kami akhirnya di hospital sepanjang hari. Maka saya tangguhkan untuk tunggu pula hari jadi Qisya.

Alhamdulillah.

Sambutannya kecil kecilan sahaja. Hanya makan diluar dan membeli sebiji kek. Itupun kek hari jadi 500g. Cukuplah kerana ianya hanyalah satu simbolik penghargaan buat mereka semua.

Yang paling penting, kita saling mengingati. Saling mengucapkan dengan penuh kasih sayang.

Selamat hari lahir buat Qaireen, papa dan Qisya!

Sayang kamu bertiga sehingga akhir waktuku di dunia ini.

Read More...

Selamat Hari Jadi Puteri Qisya Adelia

Publish on : Thursday, May 26, 2016 There is : 0 Comments Labels : ,

Assalamualaikum...

Berkesempatan untuk meraikan bersama pembaca.. cewah.
.
Alhamdulillah, Allah masih sayangkan kami anak beranak. terima kasih Allah kerana kami masih bernafas hari ini untuk terus bersama dan mensyukuri nikmatmu.

Tanggal 26 Mei merupakan hari paling roket semasa kelahiran anak kedua saya ini. Teringat lagi semasa di dewan bersalin, HTAA. Doktor cek bukaan baru sahaja 5cm ketika itu, semasa itu kesakitan tidak terlalu terasa bagi saya. Sempat berbual bersama suami. Alhamdulillah juga Allah temankan suami bersama saya semasa detik kelahiran Qisya.

Sedang berbual dengan suami selepas doktor cek pembukaan jalan, tiba-tiba terasa begitu kuat tekanan sehingga saya terus mahu meneran. Masa itu lebih kurang 5 ke 10 minit dari 5cm pembukaan jalan bersalin, "Doktor, saya nak teran ni!" Saya jerit.

Teringat lagi doktor tu membalas, "eh jangan teran, belum lagi tu"

Sakitnya ya amat... "Saya nak teran dah ni doktor... sakit".

Terus berlari doktor tu mendapatkan saya dan bila dicek semula jalan bukaan sudah pun 10cm atau pun fully open untuk bersalin sepenuhnya. Ya Allah, bayi apakah ini. Disebabkan terlalu tiba-tiba dan sakit yang amat sangat ketika itu. Saya tidak dapat menetapkan posisi selamat untuk meneran..

Masya Allah, terus sahaja teran dan terangkat punggung. Maka dengan izin Allah lahirnya anak kedua saya, anak perempuan lagi, kata suami.

Tidak sampai beberapa minit, terdengarlah suara tangisan dan dengan tidak semena nurse bising, "kenapa awak angkat punggung.. kan dah koyak"

Huh..

Huh..

Maafkan saya doktor dan nurse. Situasi yang terlalu cepat dan pantas itu membuatkan saya tidak dapat fikir secara logik mengikut keadaan semasa.

Lahirlah bayi comel yang amat putih dan halus tubuh badannya. Walaupun kini sudah hitam dek bermain di tengah hari.

Selamat hari jadi ke 4 tahun buat anak mama. Semoga Allah melindungi kamu dan sentiasa berada di jalan Nya yang lurus. Di mana jalan Allah, di situlah mama doakan kamu.

Amin ya rabbil alamin.

Read More...

Wednesday, May 25, 2016

SALE Instant Tudung/ Shawl Labuh Sempena Ramadhan

Bismillah..

Assalamualaikum


Alhamdulillah, demi zat Allah yang maha kaya lagi maha pemurah. Membuka hati setiap wanita untuk berhijab lebih baik dengan menutupi aurat mereka secara sempurna.


Allah berfirman,

"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka." (QS: An-Nur:31)
.
.

Sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang, promosi besar-besaran buat semua penggemar tudung labuh. Inshaa Allah.

Semoga tudung labuh yang amat mudah disarung ini menjadi kegemaran kalian.


Kenapa perlu memakai instant tudung labuh dari kami?

- tidak memerlukan pin
- sarung sahaja sudah siap
- menutup aurat sepenuhnya (tidak jarang dan inner dalam labuh)
- memerlukan kurang iron
- boleh dibasuh mesin
- material berkualiti
- double loop style

Saiz tudung

Kami datangkan dua jenis instant tudung labuh buat kalian,

Nayla dan Ayra instant shawl

Nayla - free size ( 2 x 0.8 m panjang)

Ayra -
M ( 2 x 0.65 m)
L ( 2 x 0.70 m)
XL ( 2 x 0.80 m)


Saya merupakan agen sah bagi kedua produk tudung labuh ini.  Buat masa ini, saya tidak memegang kedua stok tudung sekaligus. Bermakna jika kalian berkehendak kedua jenis tudung, kalian harus buat bayaran dengan dua kali cas postage.

Tetapi...

Inshaa Allah, saya akan cuba berikan nilai terbaik buat kalian.

Jika kalian sudi, inshaa Allah. Semoga lebih ramai wanita saya doakan agar dapat memiliki nayla dan ayra instant shawl supaya dapat memelihara aurat dengan lebih sempurna.

Amiinn


Promosi buat Ayra Instant shawl

Saiz M, harga promosi RM 34 (harga asal RM 55)
Saiz L, harga promosi RM 39 (harga asal RM 57)
Saiz XL, harga promosi RM 44 (harga asal RM 59)

Jimat sangat kan?


Manakala promosi Nayla pula,

Pembelian nayla instant shawl 3pcs, anda akan dapat PERCUMA postage (seluruh semenjung Malaysia sahaja)


Refer link di bawah untuk lihat semua kaler dan size model ya.
Ayra instant shawl
Nayla instant shawl


untuk tempahan,
Hubungi saya,

Emme Marina Mohamad
018-9100 852


Read More...

Tuesday, May 24, 2016

Tokei Gula Agak-agak Diaorang Makan ke Gula Ni?

Perkongsian dari seorang Dr Pakar.... Di mana kesedaran org kita ttg Bahaya Gula?

[16:13, 5/23/2016] Dr Pakar: saya sebagai doctor orthopaedic suregry yg sudah beribu ribu kaki tgn bahagian lain saya pernah potong da. operate d mana semua part yang telah xleh d pakai dan kebanyakannya d sbbkan oleh kencing manis bukan masam ya

[16:14, 5/23/2016] Dr Pakar: so pengalaman sebagai doctor dan keluarga sy high risk diabetes so sy telah menjadikan prevention better den cure

[16:15, 5/23/2016] Dr Pakar: btul mcm mana en.asmawee kita cakap,kalo xkene batang hidung kite sndri mmg kita org malaysia xkan sedarnya

[16:16, 5/23/2016] Dr Pakar: sbb semua ni pewatakan permainan orang kaya d atas sana toke2 gula yg hancurkan kita dgn gula fructose tu dan juga mereka toke2 ni sudah sediakan hospital utk d rawat

[16:16, 5/23/2016] Dr Pakar: xkemana duit kita xke pocket org2 kaya ni

[16:16, 5/23/2016] Dr Pakar: so kita ni dapat pe?

[16:17, 5/23/2016] Dr Pakar: orang2 kita telah d perbodohkan oleh orang2 mcm ni

[16:17, 5/23/2016] Dr Pakar: so sape dapat sakit?

[16:18, 5/23/2016] Dr Pakar: tuan2 puan2 rasa toke2 gula tu makan n pakai ke gula2 mereka jual tu?

[16:18, 5/23/2016] Dr Pakar: mintak tolong jawab soalan2 saya ni

[16:19, 5/23/2016] Dr Pakar: saya bukan kejar duit untuk berjuang untuk stevia tp sy nak sedarkan buruknya gula fructose tu


Assalamualaikum...

Saya setuju benar kata doktor tersebut. Orang yang mencipta sesuatu "racun" mereka tidak akan menikmati "racun" tersebut tetapi hanyalah menggunakan produk itu untuk kepentingan keuntungan duit poket sendiri.

Oramg yang cipta dadah, tidak akan ambil dadah sebaliknya dialah yang paling sihat serta siap sudah ada doktor peribadi disamping mereka.

Tetapi kita yang orang biasa, kewangan sederhana menikmati segala racun yang ada malahan tidak ada insuran pula.


Gula ialah racun sedap paling murah yang kita pernah jumpa.
Ianya manis, membuatkan kita ketagih dan akhirnya menempatkan kita di hospital dengan bil dan kos ubatan yang melambung. Belum lagi diambil kira kos pemotongan anggota badan tertentu.


Begitu murahnya harga diri kita, bila mana kita hanya mampu sedar bila sudah kehilangan seseorang atau sebahagian dari anggota badan akibat dari pengamalan gula racun putih ini.


"Eh, saya jarangla amik gula ni"
"Alahai sedikit sahaja, takkanlah sampai boleh memudaratkan?"

Seringkali jawapan beginilah yang kami temui, mungkin nilai RM60 2 botol gula sihat stevia ini terlalu mahal nilainya dari harga kesihatan mereka. Kerana nilai gula pasir sekilo ialah RM2.90 jauh dari harga gula sihat.

Ya benar, bukan anda terus makan dan sakit. Tetapi esok lusa bila badan bagai dipam-pam, bila saluran darah semakin sempit akibat lemak gula dalam badan, bila kandungan gula dalam darah tidak pernah turun dan semakin membimbangkan. Tidak mengapalah, teruskan sahaja membeli sekilo gula RM2.90 itu atau berpuasa sahaja dari nikmat makan yang ditarik.

Oleh sebab iyulah, saya sering mengajak rakan-rakan untuk terus bertukar ke gula sihat stevia.
.
Jangan tunggu dipotong atau diusung baru anda menyesali pilihan anda.


Admin


Read More...

Monday, May 23, 2016

Tudung Labuh Instant Tanpa Pin (Double Loop)

Publish on : Monday, May 23, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

Bismillah..  siapa cepat dia dapat ya... booking diterima

Alhamdulillah.. instant shawl labuh nayla dah release😘😘

Boleh start pos khamis ni inshaa Allah..

Details spt di bawah ya.

.
Tudung Labuh
Instant Tudung Labuh / Shawl Labuh

Material : Panora Chiffon (body) + Soft Cotton (Awning)

Ukuran : Bidang 60 (2.0m x 80cm)

Jahitan : Fully Baby Seam

✅ Tidak Jarang (Opaque)
✅ Tidak Panas
✅ Flowy
✅ Labuh
✅ Inner terbentu elok
✅ Pinless
✅ Minima Iron
✅ Inner Dalam Labuh menutupi leher.
✅ Didatangkan dengan 15 pilihan warna yang menarik (CANDY COLOUR)


Harga retail:


RM 59 / 1 pcs
RM 58 / 5 pcs dan ke atas
RM 57 / 10 pcs dan ke atas


Postage:

1-2 helai = rm7
3-5 helai = rm10
6-10 helai = rm15
11-15 helai = rm20
16-20 helai = rm30

Nak booking?
Terus wassap 0189100852


Alhamdulillah..

Saya sendiri teruja dengan kaler-kaler instant shawl nayla ni sebenarnya.

Tidak sabar untuk dikenakan pada diri sendiri

Wajib juga disimpan sebagai koleksi.


Anda bagaimana?
Jangan tengok sahaja, jom dapatkan untuk diri sendiri dan saudara terapat.

Inshaa Allah, tudung yang 100% menurut syariah islam.


Whatsapp saya untuk tempahan ya.


Read More...

Kenali 2 Hormon Pengawal Selera Makan

Makan bukanlah semata-mata kita mengira tentang kalori...

Jenis makanan yang kita pilih sebenarnya juga perlu kita pertimbangkan...

Terdapat dua jenis hormon yang mengawal selera makan iaitu LEPTIN & GHRELIN

Kajian menunjukkan jika kita makan makanan proses ber'GULA' tinggi maka penghasilan LEPTIN akan meningkat..ia mengawal selera makan dan  menyebabkan tubuh kita mengumpulkan lemak...

GHRELIN pula akan menyebabkan kita sentiasa teringat 'kesedapan' makanan manis ber'GULA' tadi..ia menyebabkan kita ingin makan semula makanan tersebut...

Kedua-duanya hormon ini menyebabkan seseorang sentiasa rasa lapar ( craving) dan akhirnya akan makan tanpa henti...

Oleh kerana itu kita sangat perlu mengawal pengambilan GULA dalam pemakanan seharian kita kerana ia menyebabkan kita akan makan secara berlebihan...

Insyaallah. ...Fahami & amalkan

#drnorman #infosihat #healthyeating #antiaging #sugarwhitepoison #appetite #craving #aafiyatlifestyle  #gulapuncapenyakit


Read More...

Tuesday, May 10, 2016

Pengumuman Penting: Terkini Penyelarasan Terbaru Keahlian RCC Stevia

Publish on : Tuesday, May 10, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,
Pemberitahuan: 14 April 2016

Assalamualaikum dan Salam satu Malaysia.

1.Selaras dengan kenaikan harga minyak petrol pada 1 Apr 2016 yang lepas:

R97 - RM2.05/lt
R95 - RM1.70/lt
B7 - RM1.55/lt

dan genap setahun pelaksanaan GST, maka dengan itu pihak syarikat juga berbesar hati dengan menambahbaik RP pada set belian peribadi seperti berikut :

RSS : Dari 10RP → 30RP
RCC : Dari 10RP → 30RP
RBL : Dari 10RP → 50RP


2. Malah dengan kenaikan kos sara hidup ketika ini, pihak syarikat juga dengan berbesar hati ingin memaklumkan bahwa bermula pada bulan May 16 Royalty Belian Peribadi (Pencen) akan ditambah baik sedikit bagi membantu meningkatkan pendapatan ahli ahli syarikat yang masih setia.Royalty baru ini juga akan mula diterima pada awal Jun 16 nanti.Sila rujuk penambahbaikan seperti dibawah:

Agen 1 : RM2.00 = RM2.50
Agen 2 : RM2.00 = RM2.50
Agen 3 : RM2.00 = RM2.50
Agen 4 : RM2.00 = RM2.50
Agen 5 : RM2.00 = Kekal sama
Agen 6 : RM2.00 = Kekal sama.


3. Dana Khairat Kematian / Kebajikan.( Wang Ekhsan )

Bermula pada 1 May 2016 tuntutan dana khairat kematian & kebajikan juga akan dikemas kini bagi menstabilkan semula tabung @ dana yang sediada untuk pelan jangkamasa panjang agar semua ahli dapat menikmati faedah ini berterusan.

Jumlah sumbangan dana khairat yang baru adalah seperti berikut :
Penama meninggal : Sumbangan RM2000 (Belian 1 set), RM2,500 (Belian 2 set), RM3,000 (Belian 3 set)
Ahli keluarga : Sumbangan RM1,000 (Ibubapa kandung, suami @ isteri, anak kandung SAHAJA).

Jumlah sumbangan dana kebajikan yang baru adalah seperti berikut :
Min RM500 = Bencana alam (ribut @ banjir),kemalangan diri (Retak,patah kaki @ tangan)

Jumlah sumbangan ini adalah untuk kes yang terjadi pada tarikh dinyatakan manakala syarat syarat yang lain adalah masih kekal sama.


Terima Kasih,
Admin.




Admin 
Emme Marina 
0189100852
Read More...

Saturday, May 07, 2016

Kenapa saya pilih kelas belajar bina blog bisnes dan penulisan Abdr?

Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali dan Abdr
http://arbeeali.blogspot.my/2016/01/kenapa-saya-pilih-kelas-belajar-bina.html

Terdapat lambakan kelas blog di luar sana namun saya pilih Abdr kerana:

1) Soalan analisa bantu set tajuk dan fokus blog
1 set soalan analisa ini nampak remeh. Sebenarnya, ia bantu kenal diri, kemahiran dan minat kita. Bantu set tajuk dan fokus blog. Berapa ramai blogger di luar sana yang mengaku dalam penulisannya, "blog saya caca marba". Jangan begitu. Kita hidup atas muka bumi Allah ini.. semuanya bermatlamat. Fokus blog dikembangkan pula kepada label. Kita update blog bukan sekadar suka-suka.

2) Bonus 4 ebook.
Masa saya belajar dulu dapat 4 ebook sahaja. Kalian sekarang dapat 10 ebook tau.

3) Dapat ebook asas blog.
Naskhah wajib baca dan khatam. Menerangkan teknik cara penulisan blog. Tulis dengan bahasa melayu formal. 1 entri eloknya berapa perenggan. 1 perenggan eloknya berapa ayat. Dalam 1 hari berapa lama diperuntukkan untuk blog. Update dengan matlamat yang jelas.

4) Nota tutorial bergambar langkah demi langkah.
Kita akan dimasukkan dalam fb grup. Nota bergambar langkah demi langkah lengkap di situ. Bermula dengan cara create blog, setting layout, masukkan gambar dan keterangan produk.. sehingga sudah boleh mulakan bisnes online.

5) Tiada tekanan / paksaan.
Tahu tak ada rakan Abdr yang bertahun-tahun masih belum tamat belajar. Sebab cikgu tak paksa. Kita bukan budak sekolah. Jangan begitu. Apa yang dimulakan mesti habiskan. Buat hingga balik modal duit ringgit yang kita belanjakan.

6) Boleh sesuaikan sendiri masa belajar.
Sebaik mendaftar, khatamkan ebook asas blog dan nota fb. Carilah masa yang kita selesa hatta jam 3 pagi.

7) Belajar secara online.
Semasa belajar, saya masih bekerja pejabat. Dengan tiga anak kecil, saya sukar hadir kelas blog di luar sana walaupun kedengarannya lebih menarik, lebih bombastik. Saya belajar secara online sahaja tanpa perlu keluar dari rumah. Teringat pensyarah saya, beliau mengambil PhD secara jarak jauh. Supervisor berada di US. Semua komunikasi menggunakan email. Beliau tamat dengan cemerlang.

8) Yuran seumur hidup.
Yuran RM300 itu meliputi kumpulan sokongan Abdr, soalan selepas tamat belajar, nota bisnes dan motivasi. Bermakna hubungan sesama Abdr tak tamat. Malah, ukhwah semakin kuat walau kami beroperasi hanya dari rumah.. kenal secara maya.

10) Boleh bertanya cikgu walau sudah tamat belajar.
Ini benar. Sudah 2 tahun saya tamat belajar tapi saya masih lagi bertanyakan itu ini kepada cikgu kelas..dengan percuma. Kita dan cikgu sudah umpama kawan.

11) Automatik berada dalam komuniti kumpulan sokongan Abdr.
Berapa ramai ibu-ibu bekerja di rumah yang tersungkur dengan pembahagian masa, tenaga, emosi antara keluarga dan bisnes? Kita mesti tempatkan diri di kalangan rakan-rakan dari lubuk yang sama. Berkongsi rasa, ambil pengajaran, belajar baiki diri, bertenang-tenang urus kehidupan. Kita hidup tak lama kan..

12) Pautan dengan rakan Abdr bantu naikkan blog.
Di fb, Group Support Like (GSL) sangat terkenal naikkan reach fb kita. Bersatu padu like dan komen. Di blog, rakan-rakan Abdr dimestikan letak link rakan lain. Blog berbeza dengan fb. Satu klik di blog rakan boleh membawa klik ke blog kita.

13) Belajar bina blog berpengaruh bermanfaat.
Blog berpengaruh bermaksud blog yang menarik pembaca datang dan datang lagi. Pembaca ini kita tukar kepada customer melalui softselling. Menarik kan?

14) Jana wang dengan blog.
Mahu blog suka-suka atau blog yang boleh ditukarkan kepada wang? Sangat banyak jalannya.
       - Kita boleh dapat tajaan produk / servis atau bayaran product review dari blog kita.
       - Update yang konsisten dan bermatlamat boleh hasilkan ebook.
       - Ebook boleh ditukarkan kepada buku fizikal.
       - Penulisan artikel di majalah atau portal online.
       - Ghoswriting menulis kisah orang lain dan mendapat bayaran daripadanya.

15) Kata carian blog.
Abdr mengajar pasakkan nama dan jenama di internet. Apabila orang google nama kita atau produk / servis, carian akan membawa ke blog kita. Blog kita juga berada di carian teratas, mukasurat pertama Google.

16) Peluang jadi pengurus online Abdr.
Tamat tugasan, sudah layak jadi pengurus online (PO). . Semua produk dan servis Abdr secara online iaitu:
       - Kelas blog bisnes dan penulisan
       - Ebook dan
       - Sewa tapak iklan.

Saya sangat suka menjadi PO, kerana
        - Paling utama ialah saya boleh mengusahakan kerja-kerja PO saya walau dari mana sekalipun.. di rumah, kampung atau bercuti bersama keluarga.
         - Saya tak perlu fikir bubble wrap, bungkus dan pos. Semuanya produk digital / online.
      - Belajar pendapatan lumayan RM10, 20, 30 hingga 100 sehari. Tak tipu. Saya pernah capai angka ratus dari rumah.

Baiklah, cuba google "umi arbee ali" atau "qaseh gold bangi" atau "susu kambing murah", di mana kami berada, pada tangga nombor berapa.

Kita tak mampu jumpa 100 pembeli sehari kan? Blog mampu tarik 100 pembaca sehari. Tukar pembaca kepada pembeli.


---

Ulasan seorang rakan abdr juga merangkap po.

Apa yang kalian niagakan sekarang?

Boleh kalian google dan cari nama serta produk kalian? Keluar atau tidak carian itu terus ke nama kalian?

Jika tidak, sebenarnya market kalian masih belum menyeluruh lagi.

Jadikan blog atau website sebagai market kalian agar boleh dicari oleh segenap jenis pelanggan seluruh malaysia.


Hubungi saya
Po abdr, Emme Marina Mohamad
0189100852

Read More...

Friday, May 06, 2016

ABDR Kumpulan Sokongan Bekerja Dari Rumah

Publish on : Friday, May 06, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,
http://roziewahid.blogspot.my/2016/02/ada-apa-dengan-abdr.html

Teks : Rozie Wahid

Ada apa dengan ABDR? Itulah persoalan yang pertama memenuhi benak rasa apabila puan Masayu bercerita tentang ABDR di fb beliau. Terpanggil untuk mengetahui lebih lanjut sama ada kelas ini berbaloi dan boleh memberi manfaat pada saya atau tidak, lalu saya google. Saya dapati ABDR ini adalah kumpulan sokongan kepada sesiapa yang berhajat untuk beralih arah dari bekerja di pejabat kepada menjadi bos dari rumah sendiri.

            Bersesuaian dengan namanya ABDR iaitu Akedemi Bekerja Dari Rumah, ia tidak terhad kepada golongan wanita sahaja malah peluang dan ruang diberi kepada sesiapa yang berminat untuk belajar memulakan kerjaya dari rumah secara berperingkat. Pada masa yang sama kita boleh menikmati kualiti kehidupan bersama keluarga tersayang.

            Oct 2014 adalah bulan kedua saya mulai berehat sepenuhnya di rumah atas alasan kesihatan yang tidak mengizinkan untuk saya terus bekerja di pejabat. Namun, orang biasa bekerja akan terasa badan semakin lemau apabila hanya duduk tanpa berbuat apa-apa. Pada masa yang sama saya mempunyai kelemahan iaitu saya seorang yang pemalu di alam maya, malu untuk menyuarakan sesuatu pendapat, komen atau berkongsi cerita. Sejujurnya ABDR adalah batu asas bagi saya untuk keluar dari sifat malu apabila orang lain membaca penulisan saya. Selepas tugasan ke 43 saya sedar yang saya telah dapat atasi kelemahan itu.

            Saya akui sebagai manusia yang sentiasa sibuk dengan kehidupan harian dan tidak lupa juga dengan segala ujian serta dugaan menyebabkan penulisan sering tertangguh, namun saya bersyukur adanya ABDR. Para tenaga pengajar yang tidak jemu dari subuh hingga ke malam mengeluarkan posting di fb menyalur arua positif kepada semua pelajar agar tidak putus asa dan berhenti separuh jalan.

            Ini adalah tugasan terakhir saya. Apakah yang akan berlaku selepas ini? Sudah pasti saya tidak akan berhenti menulis, jemput jenguk selalu ke blog saya kerana di situ anda akan disajikan pelbagai rencah dan rasa dalam kehidupan manusia.


p/s : Terima kasih yang tidak terhingga kepada para tenaga pengajar ABDR yang awesome, terutama puan Masayu. Tanpa kamu semua mana mungkin ulat ini bertukar menjadi rama-rama…cheewah!!!

Read More...

Thursday, May 05, 2016

Sebab Kenapa Nabi Melarang Meniup Air Panas

Publish on : Thursday, May 05, 2016 There is : 2 Comments Labels : ,

⇨ JANGAN TIUP AIR PANAS.

MENGAPA NABI MELARANG MENIUP AIR PANAS..?

Nabi Muhammad saw melarang sahabatnya meniup air panas yang akan diminum. Baginda tidak menerangkan tetapi melarang keras hal tersebut. Ternyata dalam penelitian sains, air panas (H2O) yang bertemu dengan karbondioksida (CO2) yang dihembuskan oleh mulut, akan menghasilkan persenyawaan H2CO3 (asid karbonat). Dan jika asid karbonat itu masuk dalam tubuh manusia, maka akan dapat menyebabkan penyakit jantung.

Subhanallah... rupanya itu rahsianya..

*share... ringan kan tangan anda..
Share2😊👍


Read More...

Sedekah Jumaat dan Sedekah Anak Yatim - ATJ

Publish on : Thursday, May 05, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

. . Bismillah. Assalamualaikum. Program istiqomah SETIAP HARI JUMAAT  iaitu sedekah jumaatku dan sesuap rezeki bersama anak² yatim.

. . Derma yang disalurkan akan ditukar kepada pemberian makanan dan minuman kepada masjid-masjid terpilih.

. .Diingatkan juga semua transaksi hendaklah menggunakan akaun Rasmi AMAL TILL JANNAH bermula April 2016.

MAYBANK - 562188319223
BANK ISLAM - 12122010020166

. . Setiap transaksi mohon wasap butiran ke 0192314480 atau emailkan ke amaltilljannah@gmail.com untuk pengasingan dana dan Mohon tagging #SedekahJumaatku . Jazakallahukhair😊

- SEDEKAH TIDAK AKAN MENGURANGKAN HARTA -

#amaltilljannah
#sedekahjumaatku
#sesuaprezekibersamaanakyatim


Read More...

Peristiwa Israk Mikraj

Publish on : Thursday, May 05, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

Assalamualaikum..

Peristiwa israk mikraj iaitu pengembaraan rasulullah s.a.w bertemu Allah dan diberikan kewajiban bersolat ke atas Nya.

Mari sama-sama kita baca apa peristiwa yang telah berlaku dan dialami oleh rasulullah itu sendiri.


Nota di bawah merupakan nota perkongsian Uztaz Fahmi dari keluarga NGO Amal till Jannah.

Isra mikraj...hikmah dan maksud tersirat..

~ Bulan rejab merupakan.bulan yang dinantikan.oleh semua.umat islam didunia..kerana.didalamnya ade.pelbagai rahsia dan kejadian yang berlaku yang menjadi tanda aras.ketakwaan kita..
Antara peristiwa yang berlaku dalam.bulan.ini.ialah :

1) peristiwa isra dan mikraj( 27 rejab)
2) kefardhuan.solat 5.wkt
3) perang tabuk( 9 hijrah).. perang yang menguji keimanan org islam.kerana kekurangan persediaan.perang dan.cuaca panas.

~ dalil ttg isra mikraj ade disebut dalam.al.quran surah isra dalam.ayat 1 juzu 15

~ hadis dari sahih bukhari no 3598( hadis ni panjang ttg isra mikraj)

~ apakah hikmah terbesar peristiwa isra mikraj ni??

1) ia sebagai kayu ukur.kpd keimanan bg kita sendiri ttg kekuasaan allah taala .

2) ketika.mana diceritakan kpd suku kaum bani.kaab ibnu.lu'ay..mereka terpinga-pinga dan mendustainya...akan tetapi ada yang percaya.

Ini menunjukkan bagaimana kita sbg org islam meyakini dan mempercayai peristiwa yang direnanakan oleh allah taala.

~ antara peristiwa yang nabi saw alami ialah:

1) nabi saw melihat satu kaum sdg bercucuk tanam dan menuai hasil tanaman mereka.
Mereka inilah kaum.yg berjihad dijalan.allah.

2) nabi saw melihat sekumpulan manusia memecahkan kepala mereka dengan batu.
Mereka itulah yang enggan sujud iaitu.solat.

3) nabi saw melihat sekumpulan manusia hanya.menutup kemaluan ( qubur dan dubur) dengan sehelai kain.mereka memakan.bara api dari neraka.jahanam..
Mereka itulah yang tdk.mahu.keluarkan zakat dari.harta mereka.

4) nabi saw melihat satu.kaum mencakar muka dan dada mereka dengan.kuku tembaga.
Itulah mereka yang suka mengumpat dan menjatuhkan maruah ,menghina,mengejek.

5) nabi saw didatangi seorang perempuan dengan dulang yang penuh berisi pelbagai perhiasan .mereka itulah dunia.seandainya nabi saw memberi perhatian kpd dunia nescaya umat nabi saw akan utamakan dunia.

6) nabi saw terserempak.dengan seorang perempuan tua yg bongkok tiga lalu menahan.nabi saw utk bertanyakan sesuatu.
Itulah gambaran umur.dunia yang sgt tua ..menanti.saat kehancuran hari kiamat.

** ini antara peritiwa yang dialami.oleh rasullah saw semasa isra.mikraj.


Catatan dari atj family - ustaz fahmi


Read More...

Wednesday, May 04, 2016

Rahsia Kuasa Fokus Khasnya Untuk Wanita Bergelar Surirumah

Publish on : Wednesday, May 04, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , ,

Bismillah.

Pernah tak anda rasa keliru dan tak tahu nak buat apa sedangkan kerja masih sangat banyak? Banyak sampai tak tahu nak mula dari mana. Contohnya  surirumah, tengah syok kemas dapur tiba-tiba teringat belum basuh baju, terus tinggal kejap kerja di dapur dan ambil baju dalam bakul untuk dibasuh. Kemudian dalam perjalanan nak angkat baju ke mesin, ternampak bilik anak bersepah, jadi lepas masukkan baju dalam mesin, kelam kabut fikir nak kemas bilik sampai terlupa masukkan sabun. Kemudian terus pergi kemas bilik anak dan masa tengah kemas tu, terjumpa novel atas lantai lepas tu belek-belek sekejap, eh terleka pulak. Akhirnya kerja dapur tak siap, basuh baju tak sempurna, kerja kemas bilik tak siap dan tiba-tiba buat perkara lain yang tak penting. (Yang tengah menulis ni macam tulis pengalaman sendiri je kan? 😂)

Mungkin kita akan bagi alasan kita dah terbiasa multitasking, terutamanya orang perempuan. Jadi dalam kepala ni pun asyik terfikir nak siapkan semua kerja dalam satu masa. Tak dapat fokus. Kalau boleh tengah masak tu nak cek email, nak shopping online, nak suap anak. Akhirnya semua kerja tak berakhir dengan sempurna sebab fokus lari.

Nak tahu kenapa fokus buat satu kerja tu sangat penting? Contohnya macam pelajar, kalau tengah buat nota, siapkan buat nota sahaja. Jangan diselang-seli dengan tengok movie. Sebab bila kita fokus, kita sebenarnya sedang melatih otak kita untuk "pick up" dengan kerja yang sedang kita lakukan. Bila otak dah berjaya "tune" dengan kerja tersebut, ia akan mengarahkan badan kita untuk bergerak dengan lebih laju dan mantap. Pernah tengok video orang tebar roti canai banyak-banyak dengan sangat laju tanpa perlu tengok pun? Itulah hasilnya apabila kita berjaya latih otak & badan kita fokus buat satu kerja dalam satu masa. Kerja akan siap dengan lebih cepat, sempurna & impresif.

Kalau kita buat kerja lipat baju contohnya, kemudian kejap-kejap tengok handphone, memang lambat kerja tu akan siap dan kalau siap pun, tak berapa sempurna, ala kadar sahaja. Ini kerana tiada fokus ketika kita melakukan aktiviti melipat kain itu. Ada satu contoh mudah untuk anda faham macam mana satu kerja itu jika diselangi kerja lain, akan terganggu dan menjadi lambat; contohnya ketika bercakap. Sedang khusyuk anda bercakap dengan kawan, tiba-tiba ada orang datang menyapa dan anda perlu melayan dia seketika & lupakan sekejap kawan anda. Kemudian apabila selesai, anda mahu sambung semula bercakap dengan kawan tadi tapi anda akan lupa lantas bertanya "eh kat mana aku berhenti tadi?" atau "aku cakap pasal apa tadi?". Soalan-soalan sebegini menunjukkan bahawa otak anda sudah lari fokus dan mula terganggu dari perkara yang dilakukan sebelum itu.

Kerana itu, tidak kira apa sahaja kerja yang anda buat, mesti fokus sampai habis! Fokus siapkan SATU KERJA PADA SATU MASA. InshaAllah hasilnya pasti terbaik. 👍🏻👍🏻👍🏻

Tapi, ada lagi satu soalan. Macam mana nak jadi fokus tu? Contoh macam surirumah yang disebut tadi, apa yang dia perlu buat supaya kerjanya lebih tersusun dan tak mudah hilang fokus? Okay ada satu rahsia yang bukan lagi rahsia:

TULISKAN SETIAP PEKERJAAN YANG ANDA MAHU SIAPKAN DAN TULIS BILA ANDA TARGET MAHU IA SIAP.

Atau dalam bahasa glamournya: To-do list. Bila kita ada to-do list dan jelas mahu siapkan kerja tertentu pada waktu sekian-sekian, kita akan lebih fokus dan akan kejar matlamat tersebut. Mesti akan ada rasa tak sabar nak pastikan setiap task itu sudah di "mark as done". :)

Cubalah. Tak kira apa status atau pekerjaan anda, selagi namanya manusia, anda wajib ada to-do list atau senarai urusan penting yang perlu diselesaikan untuk setiap hari. Tulis di atas kertas atau whiteboard atau notes dalam handphone. InshaAllah anda pasti akan lebih fokus dan jelas tentang setiap satu perkara yang perlu anda lakukan.

Selamat mencuba! 😉

P.s.: untuk orang perempuan, kalau nak bagi bersemangat sikit tulis to-do list harian, boleh beli buku nota yang comel-comel atau eksklusif yang berkenan di hati. 🌹

Boleh share jika bermanfaat.

norsajidahzulkafli.blogspot.com


Read More...

Rahsia Perubatan Air Sejuk dan Ais

Publish on : Wednesday, May 04, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , ,

RAHSIA AIR SEJUK DAN AIS

Oleh: Fadilatus Syeikh Prof. Abd Majid Az-Zindani Hafizohullah.

Air sejuk dan ais mempunyai rahsia yang sangat menakjubkan dan dikira juga sebagai I'jazul Ilmi (Saintifik Al- Quran), ianya dapat membunuh dan mengusir syaitan, sihir yang telah sebati dalam tubuh manusia dan bahkan, akan menyebabkan syaitan lari keluar daripada badan manusia, kemudian pesakit itu akan mendapat kesihatan yang baik(insya Allah). Ada satu benda tetapi banyak penyakit dalaman dan luaran dapat disembuhkan, iaitu air sejuk bersama ais.

Air bersama ais adalah ubat (dengan izin Allah) bagi penyakit yang berkaitan dengan jiwa dan fizikal manusia seperti:
1. Was- was
2. Ketakutan
3. Perasaan bimbang
4. Kesedihan
5. Kegusaran
6. Kemurungan
7. Kejahatan diri
8. Panas baran
Iaitu dengan mandi air ais dan minum air ais.

Bahkan ianya merupakan ubat yang berkesan bagi penyakit yang berkaitan dengan Rheumatology, sakit sendi(saraf), iaitu dengan meminum air bersama ais walaupun di musim sejuk dan walaupun ketika dijangkiti dengan influenza, selsema dan batuk yang sangat teruk.

Untuk penyakit rheumatology, sakit kepala, pening yang teruk adalah caranya dengan kita minum air bersama ais dan mandi dengan air ais.

Sekiranya ada sebahagian anggota badan yang sakit, perkara yang kita perlu buat adalah dengan ambil seketul ais dan meletakkan ais dikawasan anggota yang kita sakit dengan mengurut anggota itu dengan ais.

Amalkanlah amalan ini setiap hari dan mandi dengan air ais, terutama ketika kita marah dan kecewa, ketika musim panas atau musim sejuk.

Ini adalah kerana syaitan berjalan didalam saluran darah manusia dan akan menyebabkan juga kesakitan dan kita tak mampu memadam syaitan melainkan dengan air ais, kerana syaitan dan jin adalah dua makhluk yang diciptakan dari api(moga- moga Allah melindungi kita dari mereka). Air sejuk dapat menyakitkan dan menghalau syaitan dari tubuh manusia.

Dan ada sekelompok wanita yang menghadiri ceramah Prof. Syeikh Abd Majid Azzindani HafizohULLAH ketika itu, menyatakan kami bersumpah dengan nama Allah!, bahawa kami telah mengamalkan perkara ini kerana mengikuti nasihat kamu pada tahun lepas wahai Syeikh dan hari ini, kami dapat lihat perbezaan yang sangat besar dan mendapat kesembuhan daripada banyak penyakit.

Firman Allah:

وَاذْكُرْ عَبْدَنَا أَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطَانُ بِنُصْبٍ وَعَذَابٍ (41) ارْكُضْ بِرِجْلِكَ هَذَا مُغْتَسَلٌ بَارِدٌ وَشَرَابٌ (42) .

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: " Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit)". (41)

(Maka Kami kabulkan permohonannya serta Kami perintahkan kepadanya): " Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu " (setelah ia melakukannya maka terpancarlah air, lalu Kami berfirman kepadanya): " Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin) ". (42).

Dan sebagaimana doa Rasulullah SAW:

اللهم اغسلني عن الذنوب والخطايا بالماء والثلج والبرد

Ya Allah bersihkanlah diri aku daripada dosa, kesalahan dengan air, salji dan (air) sejuk.

Maha Suci Allah!!!

Kebaikan- kebaikan mandi dengan air sejuk terlalu banyak sehinggakan Allah Azza Wa Jalla telah berfirman kepada hambanya yang soleh iaitu Nabi Ayub A.S, ketika Allah mengkhendaki kesembuhan bagi hambaNya daripada penyakit,

ارْكُضْ بِرِجْلِكَ هَذَا مُغْتَسَلٌ بَارِدٌ وَشَرَابٌ (42) .

Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu " (setelah ia melakukannya maka terpancarlah air, lalu Kami berfirman kepadanya): " Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin) ". (42).

Kebaikan- kebaikan air sejuk sangat banyak yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang dan tidak ramai yang mengamalkannya. Bagi kami, cukuplah kisah Nabi Ayub A.S yang sembuh menggunakan air sejuk.

Kesan dan kebaikan air sejuk keatas tubuh manusia adalah:
1. Mengurangkan pembengkakan anggota
2. Menegangkan kulit dan mencegah kedutan kulit
3. Membaik pulih sistem pernafasan manusia
4. Mencergask
an badan dan tekanan otot jantung
5. Menguatkan antibodi badan dan melawan penyakit
6. Mencergaskan kelenjar tiroid dan melambatkan keletihan badan.
7. Meningkatkan sistem nervosum, yang membantu kecepatan tindak balas manusia
8. Mencergaskan otot jantung manusia dan meningkatkan daya tahan manusia untuk menerima berita- berita yang tidak baik.
9. Mengaktifkan kelenjar pankreas dan ianya akan menghasilkan hormon insulin yang akan mempercepatkan pemprosesan gula dalam darah. Oleh sebab itu kita melihat ramai orang- orang tua yang sihat di negara besar seperti china kerana mereka sentiasa mandi secara beramai- ramai di tasik- tasik yang sejuk, yang suhunya mencapai kepada tahap sejuk beku. Dengan cara ini, ia akan meningkatkan antibodi badan dan membaiki sistem organ dalaman manusia. Oleh kerana itu, janganlah kita mengabaikan penggunaan air sejuk ketika kita mandi.
10. Bagi mereka yang ada masalah was- was juga dinasihatkan untuk menggunakan air sejuk kerana ianya dapat memusnahkan sihir dan gangguan. Sebagaimana firman Allah:

وَاذْكُرْ عَبْدَنَا أَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطَانُ بِنُصْبٍ وَعَذَابٍ

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: " Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit)".

Maka ketika itu, Allah menyembuhkan nabi Ayub dengan memerintahkan hambaNya mandi dengan air sejuk.

Adapun mandi dengan air panas, Ibnu Sina menyebut:
"Air panas dapat menghasilkan kecerdasan fizikal dan tenaga manusia".
Ini adalah bagi mereka yang takut untuk mandi menggunakan air sejuk. Tetapi pada hakikatnya ketika kita sudah mandi, kita akan merasakan kesegaran badan dan saraf.

*Sekiranya berlaku kesilapan, samada dari sudut fakta, istilah dan lain- lain lagi, mungkin berlaku kerana kelemahan penterjemah untuk memahami artikel bahasa arab.

#International_Prophet_Medical_Company
#IPMC
#Thibbun_Nabawi
#Perubatan_Nabawi


Read More...

Kisah Wanita Yang Kuat Beribadah Tetapi Tidak Bertudung/ Berhijab

KISAH TAUBAT WANITA TAAT BERIBADAH TAPI TIDAK BERTUDUNG

Al-Kisah diceritakan, ada seorang wanita yang dikenal taat dalam beribadah. Dia sangat rajin melakukan ibadah wajib mahupun sunnah. Hanya ada satu kekurangannya, dia tak mau berjilbab menutupi auratnya.

Setiap kali ditanya dia hanya tersenyum, seraya menjawab: “Insya Allah yang penting hati dulu yang berjilbab.” Sudah banyak orang yang menanyakan mahupun menasihatinya. Tapi jawapannya tetap sama.

Hingga suatu malam dia bermimpi sedang berada disebuah taman yang indah. Rumputnya sangat hijau. Berbagai macam bunga bermekaran. Ia bahkan dapat merasakan bagaimana segarnya udara dan wanginya bunga. Sebuah sungai yang sangat jernih. Airnya kelihatan melintas di pinggir taman. Hembussn angin pun dirasakan di sela-sela jarinya. Ada beberapa wanita di situ yang melintas juga menikmati pemandangan keindahan taman.

Dia pun menghampiri salah seorang wanita tersebut. Wajahnya sangat bersih, seakan-akan memancarkan cahaya yang sangat lembut. “Assalamu’alaikum saudariku…” “Wa’alaikum salam…, selamat datang wahai saudariku…” “Terima kasih, apakah ini syurga?” Wanita itu tersenyum. “Tentu saja bukan wahai saudariku. Ini hanyalah tempat menunggu sebelum syurga.” “Benarkah? Tak dapat kubayangkan seperti apa indahnya syurga jika tempat menunggunya saja sudah seindah ini…” Wanita itu tersenyum lagi kemudian bertanya, “Amalan apa yang membuatmu kembali wahai sudariku?” “Aku selalu menjaga solat, dan aku menambah dengan ibadah-ibadah sunnah. Alhamdulillah.”

Tiba-tiba jauh dihujung taman dia melihat sebuah pintu yang sangat indah. Pintu itu terbuka, dan dia melihat beberapa wanita yang di taman tadi mulai memasukinya satu per satu. “Mari, kita ikut mereka!” Kata wanita itu sambil setengah berlari. “Apa di balik pintu itu?” “Tentu saja syurga wahai saudariku…” Larinya semakin cepat. “Tunggu… tunggu aku…” Dia berlari sekancang-kencangnya, namun tetap tertinggal. Wanita itu hanya setengah berlari sambil tersenyum padanya. Namun dia tetap saja tak mampu mengejarnya meski dia sudah berlari sekuat tenaga.

Dia lalu berteriak, “Amalan apa yang engkau lakukan sehingga engkau nampak begitu lambat?” “Sama denganmu wahai saudariku…” Jawab wanita itu sambil tersenyum. Wanita itu telah mencapai pintu. Sebelah kakinya telah melalui pintu. Sebelum wanita itu melepasi pintu sepenuhnya, dia berteriak pada wanita itu, “Amalan apalagi yang engkau lakukan yang tidak aku lakukan?” Wanita itu menatapnya dan tersenyum lalu berkata, “Apakah engkau tidak memperhatikan dirimu apa yang membezakan dengan diriku?”

Dia sudah kehabisan nafas, tak mampu lagi menjawab, “Apakah engkau mengira bahwa Rabbmu akan mengizinkanmu masuk ke syurga-Nya tanpa jilbab tudung penutup aurat?” Kata wanita itu. Tubuh wanita itu telah melepasi, tapi tiba-tiba kepalanya mengintip keluar memandangnya dan berkata, “Sungguh disayangkan, amalanmu tak mampu membuatmu mengikutiku memasuki syurga ini. Cukuplah syurga hanya sampai di hatimu kerana niatmu adalah menghijabi hati.”

Dia terkesima… lalu terbangun… beristighfar lalu mengambil wudhu. Dia tunaikan solat Malam, menangis dan menyesali perkataannya dahulu.

Dan sekarang dia berjanji sejak saat ini dia akan MENUTUP AURATNYA.

Allah SWT Berfirman “Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan isteri-isteri orang mukmin, ‘hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal karena mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (QS. Al- Ahzab: 59)

Berjilbab @ bertudung menutup aurat adalah perintah langsung dari ALLAH Subhanahu Wa Ta’ala, melalui utusan-Nya yakni baginda Nabi Besar Muhammad Rasulullah Saw. Yang namanya perintah dari ALLAH adalah wajib bagi seorang hamba untuk mematuhi-Nya. Dan apabila dilanggar, ini jelas seseorang itu  telah berdosa.


Kisah di atas amat memberi kesan kepada kita sekiranya Allah yang mahu kita capai. Jika syurga yang menjadi idaman.


Alhamdulillah, saya ada menjual tudung labuh khas buat semua wanita.

Tudung Melissa InstantMix ni merupakan tudung pertama saya yang bidang 60. Selama ni saya pakai bidang 45 dan tidak yakin untuk benar-benar menutup aurat secara keseluruhan.

Tetapi Allah itu Maha Baik dan Penyayang, apabila saya sarungkan sahaja tudung Melissa terus sahaja saya rasa tenang dan selamat. Ianya selesa dan rasa bahagia sungguh. Hari-hari saya pakai tudung ni sebenarnya.

Allahu. Semoga kalian juga turut dibuka hijab hati kalian unyuk benar-benar berubah.


Menutup aurat sebaiknya ialah menutup hingga ke dada tidak kiralah sama ada berdada besar atau sebaliknya. Tiada songgolan di kepala.

Mudah sahaja bukan?


Kenapa MELISSA MIX by #hayathijab WAJIB ada dalam koleksi tudung anda.

.
.

1) DIDATANGKAN DENGAN WARNA- WARNA YANG MENARIK.
2) SENANG DIPAKAI.HANYA SARUNG DAN SARUNG TERUS SIAP (DOUBLE LOOP)
3) MATERIAL YANG SANGAT BERKUALITI TINGGI (CHIFFON CREPE + SOFT COTTON)
4) LABUH MENGIKUT SYARIAT YANG DITETAPKAN (2.0m x 80cm)
5) PINLESS (TIDAK PERLU PIN KECUALI ANDA INGIN ADJUST KELABUHANNYA)
6) MESRA SOLAT (LABUH MENUTUPI BAHAGIAN DADA & BELAKANG)
7) SENANG DIBENTUK.MINIMA IRON
8) SESUAI UNTUK SEMUA GOLONGAN (REMAJA - WARGA EMAS)
9) TIDAK MENAMPAKKAN LEHER
10) HARGA YANG SANGAT BERPATUTAN (RM59)


Cara memakainya amat mudah :) Hanya sarungkan sahaja. Dua kali tau. Sebab itu namanya double loop instant shawl.

Inshaa Allah. Berminat boleh terus hubungi saya.

Kita sama-sama berubah ke arah kebaikkan.



Emme Marina
Agen Tudung Labuh Melissa Instant Shawl
018-9100852


Read More...

Rezeki Dalam Hidup Kita Lain-Lain ..

Publish on : Wednesday, May 04, 2016 There is : 0 Comments Labels : , ,

Rezeki dalam hidup kita lain2.

Ada orang rezeki dia, dapat kahwin awal dan settle down.

Ada orang rezeki dia, ada wang yang tujuh keturunan pun tak akan habis.

Ada orang rezeki dia, ada anak2 yang baik, yang sedang hafaz Al Quran.

Ada orang rezeki dia, dapat solat di masjid setiap waktu.

Ada orang rezeki dia, cukup makan dan pakai setiap hari.

Ada orang rezeki dia, dapat travel sana-sini.

Ada orang rezeki dia, business maju dan bertambah maju.

Ada orang rezeki dia, dapat belajar sampai tahap yang tertinggi.

Ada orang rezeki dia, mudah belajar dan baca Al Quran.

Ada orang rezeki dia, ahli keluarga masih ada di sisi.

Ada orang rezeki dia, ada rumah yang selesa di diami.

Hakikatnya Allah menjadi kan kita semua orang yang kaya dengan rezeki yang tersendiri, tapi kadang2 kita tak nampak dan tak sedar sebab kita selalu nampak rezeki itu dalam bentuk wang dan material.

Alhamdulillah semua benda yang baik adalah rezeki Allah, walaupun hanya dengan dapat baca satu ayat Al Quran dalam sehari sebab ada orang yang Allah tak bagi rezeki nak baca Al Quran walaupun sekali dalam hidup dia.

Carilah Allah dalam mencari rezeki yang berkat. Utamakan kehendak Allah, inshaallah rezeki sangat mudah sampai kepada kita dalam semua perkara.

Berlapang dada lah dalam mencari rezeki, bersyukurlah dalam setiap rezeki yang kita dapat.

Rezeki kita masih hidup hari ni dan dapat bertaubat, sebab ada orang yang hari ni dia dah tak bernafas lagi dan pergi berjumpa Allah yang satu.


Read More...

Fun Algorithm (VIP) 3rd Semester Kini Bermula

Publish on : Wednesday, May 04, 2016 There is : 0 Comments Labels : , , , , , ,


Bismillah...

Mesti kalian pelik tentang apakah FUN Algorithm ini sebenarnya. Saya sendiri baru sahaja mengikuti pengajian kelas agama ini secara online.

Mula pada bulan Mac 2016 yang lalu.

Sebenarnya kelas ini ialah mengenai kita mengenal tuhan, pencipta seluruh alam. Iaitu Allah s.w.t.

Kelas ini diperkenalkan oleh sahabat ngo saya juga, bagi yang belum tahu saya merupakan salah seorang jawatankuasa dan sukarelawan bagi ngo amal till jannah. Dari situ, sahabat telah memperkenalkan kelas tersebut dan terus sahaja kami mengikuti kelas tersebut sehinggalah ke hari ini.

Allahu allah.. terlalu banyak pengajian sama ada akhirat dan duniawi diselitkan dalam sesi pengajian sama ada kelas rasmi atau tidak rasmi. Ianya bukan sekadar mencari yang hilang untuk santapan sementara di dunia tetapi bagi kita mengenal Allah, kenal sifat 20 Allah.. dan pastinya apabila sudah masuk ke kelas ini pandangan kita tentang diri kita, orang di sekeliling kita turut berubah.

Masya Allah, tidak dapat saya ceritakan betapa bersyukurnya Allah lorongkan saya ke kelas ini. Saya juga berharap agar kalian dapat bersama-sama saya di dalam kelas ini.

Maksud semester di sini ialah sebulan pengajian di mana kelas rasminya seminggu sekali. Dan perkongsian ilmu dari keluarga FAV pula tidak terbatas masa dan waktunya. Setiap hari kita berinteraksi mengenal Allah, berbicara tentang Allah.

Allahu.

Sahabat syurga.

In shaa Allah tenang dan damai di sini.

Oleh itu, saya ajak kalian yang dibuka hati oleh Allah untuk menyertai kami di sini.


. . Bismillah . . Assalamualaikum . . 🙋

. .  #Limited Seats . . Terus #TELEGRAM no yg tertera . .
. . Maaf , pada yg tak Sempat . . 🙋🏻
.
W H A T IS F A V ??

.
. . Yang masih tercari - cari sesuatu yg H I L A N G ?? . . Macam2 usaha telah dilakukan dengan segala amalan yg ada di #Pasaran , Solat sunat , sedekah tapi masih berlaku kebocoran kewangan ? . .

.
. . Jika anda menghadapi Simptom di bawah , anda adalah org yg #Dijemput untuk bersama #FAVFamily . .

.
0 . Mahu tahu tentang #Hidden Algorithm ? #BluePrint ? #Mighty Why ? #Financial Conspiracy ? #Time Mastery ?

1 . Tidak tahu apa itu #CASHFLOW

2 . DownTrend Market 2016 - 2018 , apakah ?

3 . #Perbelanjaan bulanan tak terkawal

4 . Mencari sesuatu yang #Hilang dalam diri

5 . Hubungan kekeluargaan yang semakin #Renggang

6 . Nafs #Marah yang keterlaluan ?

7 . Solat tetapi dirasakan seperti tiada kesan ke atas diri

8 . Penyakit #Hati yang tidak kelihatan , tetapi dirasai

9 . #Ketakutan melampau ke atas banyak perkara

10 . Tiada masa untuk #Mengaji ilmu , 24/7 yang Padat !

.
. . Terus #Telegram kepada nombor tertera , anda dijemput dengan penuh senyuman dan kasih sayang . .

#FAVFamily4


Inilah butiran pengajian tersebut, mahar pengajian semester atau sebulan ialah RM 59 sahaja. Cukup murah sebenarnya dengan nilai ilmu yang diberikan.

Ilmu ini kita terus guna pakai dalam kehidupan seharian kita tau. Bukan esok lusa.. tetapi terus pada waktu yang sama. Masya Allah.

Wajib ada telegram.


Sekiranya kalian berminat, boleh terus hubungi no telefon di poster atau mahu hubungi saya juga boleh.


No saya 0189100852
Emme Marina Mohamad.


Inshaa Allah. Kita ketemu lagi. Amiin


Read More...