Tuesday, July 25, 2017

KRITERIA WANITA CANTIK MENURUT AL-QURÀN DAN SUNNAH :

Publish on : Tuesday, July 25, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,


KRITERIA WANITA CANTIK MENURUT AL-QURÀN DAN SUNNAH :

1. Sentiasa menjaga pandangan agar kelihatan sopan dan terpuji.
(Surah an-Nuur: 24/31)

2. Tidak bergaul bebas dgn kaum laki² bukan mahram, kecantikan dipelihara tanpa dipertontonkan.
(HR. Bukhari)

3. Pembawaan diri sopan, tegas, dan bersahaja.
(Surah al-Qasas: 28/25)

4. Senantiasa bercakap dgn nada suara tidak dimanja²kan dan tidak dilembut²kan.
(Surah al-Ahzab: 33/32)

5. Menjauh gaya tabarruj, penggayaan diri yg mengganggu fitnah lelaki hingga menarik kpd dirinya.
(Surah al-Ahzab: 33/33)

6. Berpakaian membawa identiti wanita mukminah.
(Surah al-Ahzab: 33/59)

7. Senantiasa bersih dan berbau segar. Tidak memakai parfum
(HR. Bukhari)

8. Tidak mengubah ciptaan Allah seperti pembedahan plastik, membuat tato, mencukur alis, dan sebagainya.
Surah an-Nisaá : 4/19
(Hadith Bukhari, Muslim, Abu Daud, dan at-Tirmidhi)

9. Tidak meniru penampilan kaum lelaki dari cara berpakaian, bercakap serta pembawaan diri.
(HR. Ibnu Abbas)

Perempuan Selalu Lupa Tiga Perkara:

1) tangan adalah aurat.
2 ) kaki juga adalah aurat.
3) dada adalah aurat, jd wajib melabuhkan tudung mrk drpd dada.

Perempuan selalu alpa dua perkara:

1) pandang remeh dgn aurat di pergelangan tangan.
2) tidak memakai stokin.

Dan perempuan leka ttg dua perkara:

1) aurat mrk adalah maruah mrk.
2) kecantikan bukan pd muka, tp pd hati.

Dan Perempuan seringkali lupa bhw menutup aurat adalah UNDANG² ALLAH, bukan manusia.

"Perempuan"
Dia tengah tidur, tp Malaikat tulis dosa dia.
Dia tengah solat, tp Malaikat tulis juga dosa dia.
Dia makan, belajar, mandi, tp Malaikat tetap juga catit dosa dia.
Dia tak buat apa² pun Malaikat tetap catit dosa dia.

Ehh.... apa salah dia?

Ohh, rupa2 nya byk mata sedang melihat gambarnya yg tidak menutup aurat di media sosial.

Walaupun hanya lengan bajunya terangkat sedikit hingga melebihi pergelangan tangannya...

Setiap kali ada lelaki yg melihat, setiap kali itulah dosanya bertambah.

Semoga bermanfaat..

CnP
@muslimahcircle 🍄


Read More...

Sunday, July 23, 2017

Cara Wanita Bersedekah.

Publish on : Sunday, July 23, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,

CARA WANITA BERSEDEKAH

Bagaimana wanita boleh bersedekah, sedangkan mereka adalah suri rumah dan mereka juga tidak punya gaji atau gaji tidak seberapa untuk disedekahkan?

Apabila seorang wanita mendengar tentang keutamaan sedekah, ada yang merasa sedih dan berandaikan dengan berkata: "Bagaimana, sedang aku tak punya duit?" Walaupun demikian, kita wanita diperintahkan untuk bersedekah.

Rasulullah SAW  bersabda:

"Wahai setiap wanita, bersedekahlah, dan perbanyaklah istighfar, sebab aku melihat kalian sebagai majoriti penghuni neraka."

Dan sabda beliau itu menambah khuatir dan rasa takut pada diri kita. Dan solusinya?

Sebenarnya mudah, sesungguhnya kurnia dan kemurahan Allah Ta'ala begitu luas dan tiada henti.
Dia menjadikan sedekah bukan hanya pada harta sahaja. Namun, setiap pintu kebaikan adalah sedekah.

Berikut contoh-contohnya:

Sedekah itu beraneka ragam:

1. Setiap tasbih dan tahmid adalah sedekah.

2. Setiap takbir dan tahlil adalah sedekah.

3. Amar ma'ruf nahi munkar anda (menganjurkan yang baik dan mencegah yang buruk) adalah sedekah.

4. Bukalah Whatsapp, FB, Instagram dll anda setiap hari, bersedekahlah dengan cara mengirim ucapan-ucapan yang baik kepada semua yang anda kenal, dan setiap kalimat yang baik adalah sedekah.

5. Senyum anda kepada suami dan anak-anak anda, serta kepada sesama kaum muslimat adalah sedekah.

6. Dua rakaat Dhuha menyamai 360 sedekah.

7. Tahanlah diri anda dari keinginan untuk berbuat buruk, itu pun sedekah.

8. Singkirkanlah setiap bentuk gangguan yang dapat mencelakakan orang dijalan, itupun sedekah.

9. Ucapkanlah salam kepada siapa saja yang anda temui, itupun sedekah.

10. Berilah makan kepada jiran atau sesiapa pun dengan makanan yang juga anda dan keluarga anda makan, itupun sedekah.

11. Berilah makan pada kucing, burung atau binatang lainnya atau manusia, itupun sedekah.

12. Muliakanlah tamu di rumah anda yang melebihi 3 hari, itupun sedekah.

13. Berusahalah menolong dan membantu orang lain, samada org Islam ataupun bkn Islam, itupun sedekah.

14. Tuntutlah ilmu agama, ajarkan dan sebarkan, baik dengan cara mendengar, membaca, atau menulis sesuai kemampuan anda, itupun sedekah.

15. Seteguk air yang anda berikan untuk orang yang haus adalah sedekah.

Milik Allah lah segala puji dan kurnia.

Kaedah Penting:

Lakukanlah secara ikhlas dan tanpa mengharapkan balasan dari siapapun...

Kaum kerabat lebih utama untuk mendapat kebaikan kita (kedua orang tuamu, suami, dan anak-anakmu). Mereka yang paling utama.... yang paling dekat, kemudian yang terdekat.

Perlu diingatkan bahawa;
"Sedekah itu menghapus dosa, sebagaimana air mematikan api".

Sebarkanlah info ini, supaya menjadi sedekah untuk anda, dengan izin Allah.

Aamiin Ya Robbal 'Alamin....  (mengirimkan/menyebarkan artikel ini juga adalah sedekah).

Wallahu a'lam...

Ustaz Iqbal Zain
#muslimahcircle🥀


Read More...

24 Tanda-Tanda Hati Kotor

Publish on : Sunday, July 23, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,

24 TANDA-TANDA HATI KOTOR
(Pesanan Ustaz Abd Wahid, KUIN)

1. Gelisah walaupun tiada masalah

2. Selalu berbangga dengan diri sendiri

3. Angkuh dengan pandang hina terhadap semua orang

4. Sombong dan bongkak

5. Selalu mengintai keaiban orang dan menyebarkannya

6. Suka mengumpat dan membuka aib orang lain

7. Gembira melihat orang lain susah dan rendah dari dirinya.

8. Lidah yang tajam atau tidak menjaga hati orang.

9. Suka menyakiti hati orang dengan sindiran

10. Berlagak alim semata - mata untuk dipuji orang

11. Menyampaikan ilmu dengan riak

12. Menganggap diri lebih hebat daripada orang lain

13. Berpakaian elok untuk dipuji

14. Derhaka kepada kedua-dua ibu bapa

15. Talam dua muka (manis di depan tapi jahat di belakang)

16. Suka menjatuhkan dan memijak orang dengan kuasa yg ada

17. Solat yang tidak boleh khusyuk

18. Kagum terhadap diri sendiri

19. Selalu mencari salah orang

20. Cinta kepada duniawi dan materialistik

21. Mudah bersangka buruk terhadap orang

22. Membesar besarkan hal yang remeh temeh

23. Suka bergosip dan menabur fitnah

24. Menggunakan agama dan berdengki atas perkara duniawi

- muhasabah diri utk kebaikan bersama.

CnP


Read More...

Tuesday, July 18, 2017

Mak Harus Sihat Jika Mahu Jaga Keluarga

Publish on : Tuesday, July 18, 2017 There is : 0 Comments Labels : , ,

Menjadi ibu kepada 4 orang anak yang masih kecil. Kesihatan saya harus diutamakan. Kita sebagai ibu kena kuat, pemakanan harus dijaga, ambil masa untuk urus tekanan. Ini semua perlu. Namun bukanlah bermaksud meninggalkan segalanya demi waktu "me time".

Saya suka bawa anak-anak bersama. My "me time" is actually always with the kids. Ianya pilihan kita. Melepak. Berbual bersama-sama. Makan makanan yang disukai contohnya ais krim! Haha. Ini juga bagi saya satu kebahagiaan. Walau lepas tu, menjerit pada anak sebab baju dah kotor dan muka comot dek mood baik jadi belikan mereka ais krim coklat. Derrr

Me time bagi saya mungkin berhenti membuat kerja rumah. Kita bukan robot. Sehari tak duduk diam buat pelbagai kerja. Dari menyapu, mop, mengelap, menyidai, melipat baju bertimbun-timbun, memasak lagi. Senarainya tak berhenti. Ini belum masuk jaga dan melayan karenah anak-anak. Bagaimana jika anda ada bayi pula? Huhu. Saya ada bayi yang baru berusia 5 bulan dan menyusu badan sepenuhnya. Malah terkini sudah pandai menangis bila saya menghilang di matanya. Chewah.... Ini memang payah. Huh. Nak kejar buat kerja rumah, sebab apa tahu... Mindset tu kerja nak disiapkan. Rumah nak bersih sekurang-kurangnya lantai bersih. Atau ada kerja-kerja rumah yang harian. Iaitu memasak dan mengemas dapur ialah rutin harian. Melenting melihat bilik anak dara bersepah juga sudah biasa. Huhu. So mungkin sebab tu, saya mula sakit sedikit.

Doktor kata saya over stressed which is im like.. What? Bila? Macam tak stress kan? But berita baik, turun 2 kilo lagi. Kini berat badan 47 kilogram. Yahoo. Bad news, jeragat agak sukar dihilangkan sejak ambik cucuk depo ni. Sakit kepala juga menjadi-jadi. Nampaknya habis tempoh cucuk depo, kena pilih antara normal saya amalkan pil perancang ataupun iucd.

Disebabkan saya mula mengalami sakit-sakit kepala, perut pedih, dada berdebar. Doktor menyuruh saya berehat mengambil segala supplemen dan kafein. Hmmm, ketagih jugalah. Maybe hormon saya juga sedang tak seimbang sekarang ni. Elok juga berehat dari pengambilan mana-mana supplemen kan. Saya berharap simptom-simptom ni akan hilang secepat mungkin. Supaya saya dapat berikan tumpuan lebih baik kepada keluarga, bisnes dan kurang moody.

Ibu-ibu di luar sana, jaga diri ya. Sentiasa positif. Sentiasa tersenyum. Anak tu pelbagai karenah kita akan jumpa, tak kurang juga pasangan kita. Tetapi kitalah center kepada kebahagiaan utama keluarga kita. Kan kan?


Read More...

Friday, July 14, 2017

Rezeki dari Blog

Dengan blog, pelanggan menjumpai entri anda. Hubungi no anda untuk tempahan. Urus niaga berlaku dengan mudah kerana segala maklumat yang mereka mahukan telah mereka dapat dari blog tersebut.

Dengan belajar dalam kelas asas blog, ini yang bakal anda pelajari.

Kelas Asas Blog dan Penulisan:
1) Belajar menulis blog berpengaruh.
2) Belajar menulis dengan idea yang berterusan dan konsisten.
3) Belajar menulis mengikut fokus produk.
4) Belajar menulis entri yang menarik lebih ramai rakan dan trafik.

Kelas Asas Mula Bisnes Online
1. Belajar bina kedai online asas berdasarkan jenis produk/servis.
2. Belajar menulis secara fokus mengikut lima label utama.
3. Belajar bina borang tempahan.
4. Khusus untuk mereka yang benar-benar zero tentang urusniaga online juga kepada yang tahu berblog tetapi zero tentang marketing blog.
5. Mahu mula bisnes tetapi tidak tahu cara.
6. Mahu mula bisnes tetapi tidak ada produk? ABDR mempunyai produk digital (ebook) dan produk servis (pakej kelas online dan sewa tapak iklan)
7. Sudah ada shopping cart, juga boleh bina blog khusus untuk aliran pembaca kepada pelanggan.

YURAN 1 - RM250 Kelas Asas Blog Bisnes
Ebook:-
1 Belajar Asas Blog
2 Super WAHM, Super Mom
3 Panduan Mula Bisnes Butik
4 101 Idea Home-Based Bisnes
5 Yeah! Mama Sudah 'Resign'
6 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online (Edisi 1)

YURAN 2 - RM300 Kelas Asas Blog Bisnes Penulisan Serentak
Ebook:-
1 Belajar Asas Blog                                                                                                                                                       2 Super WAHM, Super mom
3 Panduan Mula Bisnes
4 101 Idea Home-Based Bisnes
5 Yeah! Mama Sudah 'Resign'
6 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online (Edisi 1)
7 44 Resepi Berpantang Tradisi Melayu
8 Panduan 44 Hari berpantang Traditional & Moden
9 Rahsia Bisnes Khadijah (belum terbit)
10 Panduan Rakan Niaga (belum terbit)

Sebulan pengambilan pelajar hanyalah 10 ke 15 orang sahaja. Untuk menempah kelas anda, hunungi saya di 018-9100 852.


Read More...

Thursday, July 13, 2017

Hidup Biar Sentiasa ada Perancangan

Dalam zaman yang serba mencabar, nilai matawang yang semakin kecil. Berbisnes semestinya menjadi satu keperluan bagi menjana pendapatan. Tidak kiralah pendapatan utama atau kedua.

Saya suka berniaga khususnya dalam talian online. Dengan menggunakan blog sebagai tapak jualan, alhamdulillah masa untuk beriklan menjadi lebih teratur. Saya tidak perlu terlalu kerap beriklan seperti di facebook. Malah, setiap hari saya mendapat tempahan dari pelanggan melalui blog. Tidak kiralah produk dms360, tudung, malah dari produk-produk jualan online yang lain.

Bagusnya kaedah blog ni, anda boleh semak di mana kedudukan entri anda di carian google. Kumpul followers. Apa lagi ya. Berukhwah sesama blogger dan menang pelbagai hadiah tahu. Haa, giveaway. Menarik kan?

Tak henti-henti saya share kelebihan blog ni kerana kepentingan blog sebagai kedai online anda sangat penting jika anda nak serius berniaga. Anda boleh buat banyak affiliate dengan blog, letak iklan lazada, join nuffnang, join google adsense..ni semua pendapatan pasif bagi anda sendiri. Rugi sangat jika tak mulakan dari hari ini.

Mana nak belajar blog?

Saya tahu! Anda boleh sertai kelas asas blog akademi bekerja di rumah. Kelasnya secara online sahaja. Pelajar juga tidak ramai pada setiap satu sesi jadi anda boleh fokus pada kelas anda.

Jika anda berminat, kelas ini bermula dengan yuran RM250 sahaja dan bonus 6 buku yang pastinya berguna untuk dalam dalam berniaga. Tidak kiralah sama ada anda baru mula berniaga ataupun baru sahaja.


Read More...

Wednesday, July 12, 2017

30 Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik

Publish on : Wednesday, July 12, 2017 There is : 0 Comments Labels :

En Ahmad Zamri 47 tahun, seorang Pensyarah Sains Komputer dari Malaysia Dia meninggal dunia disebabkan oleh kanser pankreas pada 2008, tetapi dia menulis buku "The Last Lecture" pada 2007. Suatu legasi yang dia tinggalkan.

Dalam suratnya kepada isteri dan anak-anaknya, Didi Lokman, dan Cici dia menulis satu panduan yang sangat baik, "Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik" untuk isteri dan anak-anaknya.

Bagaimana untuk memperbaiki hidup anda.

1. Jangan bandingkan hidup anda dengan orang lain. Anda mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka.

2. Jangan mempunyai pemikiran negatif terhadap benda yang kamu tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan tenaga anda terhadap benda yang positif yang anda miliki pada masa ini.

3. Jangan terlebih buat apa yang anda mampu. Cukuplah setakat yang anda mampu.

4. Jangan terlalu serius terhadap diri anda. Tiada siapa yang berbuat demikian.

5. Jangan bazirkan tenaga anda terhadap gossip.

6. Berfikir lebih jauh bila anda masih terjaga.

7. Iri hati adalah sia-sia. Kamu sudah mempunyai semua yang kamu perlukan.

8. Lupakan perkara yang sudah lepas. Jangan ungkit kesilapan pasangan anda di masa lampau. Ianya akan menghancurkan kegembiraan anda di masa kini.

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Hindarkan daripada membenci sesiapa.

10. Berdamailah dengan masa lalu kamu supaya ia tidak akan merosakkan masa sekarang kamu.

11. Tiada siapa yang mengawal kegembiraan kamu selain dari kamu sendiri.

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kamu di sini untuk belajar. Masalah ialah salah satu dari kurikulum yang akan muncul dan pergi seperti kelas algebra, tetapi pengajarannya akan kamu pegang seumur hidup kamu.

13. Senyum dan tertawa selalu.

14. Kamu tidak perlu menang setiap pertengkaran. Setuju untuk tidak setuju.

15. Hubungi keluarga kamu selalu.

16. Beri sesuatu yang baik untuk orang lain setiap hari.

17. Maafkan orang lain.

18. Luangkan masa untuk orang yang berumur 70 tahun ke atas dan 6 tahun ke bawah.

19. Pandangan orang lain terhadap kamu bukan urusan kamu.

21. Pekerjaan kamu tidak akan menjaga kamu bila kamu sakit tetapi keluarga kamu akan menjaga kamu. Selalu berhubung.

22. Dahulukan Allah dalam segala yang kamu fikir, katakan dan buat.

23. Allah itu penyembuhan.

24. Buat perkara yang betul.

25. Bagaimana baik atau buruk pun situasi sekarang, ia akan berubah.

26. Bagaimanapun yang kamu rasa, bangun, salin pakaian dan pergi.

27. Yang terbaik akan datang kemudian.

28. Buang apa yang tidak berguna atau yang tidak menggembirakan.

29. Bila kamu terjaga di waktu pagi, bersyukur kepada Allah.

30. Kalau kamu kenal Allah kamu akan gembira selalu. Jadi, bergembiralah selalu.

Apabila kamu mengamalkan kesemua di atas, kongsikanlah pengetahuan ini dengan orang yang kamu sayangi, orang di sekolah kamu, orang yang kamu selalu bermain bersama, orang yang kamu kerja bersama, dan orang yang tinggal bersama kamu. Bukan sahaja ianya akan memperbaiki hidup anda, tetapi juga orang di sekeliling anda.

Menarik utk dikongsikn bersama...🤗🤗


Read More...

Tuesday, July 11, 2017

Restok Set Tilam Toto Baby Patchwork

Publish on : Tuesday, July 11, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

Ready stok set tilam toto baby patchwork
Kualiti kain 100% cotton
Isi dalam fiber

Harga sangat rendah hanya RM 100 sahaja termasuk postage bagi semenanjung. Sabah sarawak tambah RM 10 ya.

Untuk tempahan
Whatsapp 018-910 0852

Read More...

Wednesday, July 05, 2017

2 Tahun Jana Pendapatan Melalui Blog. Alhamdulillah

Publish on : Wednesday, July 05, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Sedar atau tidak rupanya sudah masuk tahun kedua saya menjana pendapatan seratus peratus melalui blog. Gilerlah! Jujurlah ye, saya sebenarnya berblog untuk jana pendapatan ni dari tahun 2011 lagi. Dan setiap kali bertukar-tukar nama blog. Saya sendiri pada masa tu tak pasti kenapa harus blog?

Kenapa nak buat blog? Namun, saya tetap berniaga melalui facebook. Ha, bukan tiada. Pada zaman tu, boleh tahan jugalah berfacebook. Aktif terlebih. Tapi mesti nak jugak buat kedai blog. Salah satu sebabnya saya fikir, blog ibarat sebuah website jika kita google carian itu akan bawa kita ke blog kedai kita. Kedua, saya juga salah seorang yang aktif melakukan carian di google. Maka saya meletakkan diri saya sebagai pengguna. Namun, silap saya ialah saya tidak tahu bagaimana caranya meletakkan blog saya di carian utama google. Nak semak balik dan cuba dapatkan keyword blog juga tidak pandai. Menulis aje caca merba.

Patutlah takde hasil!!

Selepas masuk je kelas online blog bisnes. Masya Allah, clear jalan. Idea mencurah-curah. Dalam masa 1 bulan, berjaya dapat balik modal kelas blog dengan blog itu sendiri! Ingatkan saya je, rupanya pelajar-pelajar lain pun mula rancak berbisnes dengan blog. Alhamdulillah. Tak rugi malah berbaloi-baloi kerana hasilnya.

Dengan blog, setiap manusia di Malaysia malah muka bumi ni dapat order dengan kita. Dengan blog, takde kes terpadamnya iklan kita. Itulah kuasa blog. Dan google ialah sepakatan dengan blog! Bagus atau tidak?

Bagus kan?

Alhamdulillah. Sekarang bulanan pendapatan saya berniaga melalui blog sahaja 5 angka. Syukur alhamdulillah.

Kelas blog bisnes online. Dibimbing dari ilmu kosong kepada pandai berblog. Anda pasti boleh. Untuk berjaya berhenti berikan alasan.


Read More...

Tuesday, June 20, 2017

Tolak Tepi Alasan Jika Mahu Berjaya

Publish on : Tuesday, June 20, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , ,
Assalamualaikum, Salam Subuh

Ramai di kalangan kita mahu berjaya dalam setiap bidang yang diceburi. Baik dari alam persekolahan, universiti kemudiannya kerjaya dan kehidupan. Saya pasti tiada di antara kita yang mahu ketinggalan menjadi seorang yang gagal dalam hidupnya.

Gagal dalam kehidupan atau kerjaya kita sendiri boleh ukur di tahap mana diri kita sekarang. Jika kita berkeluarga, kayu pengukurnya adakah kita bahagia apabila bersama suami/isteri dan anak-anak? Apakah kita sentiasa berada di sisi mereka atau hanya berada apabila kita rasa perlu sahaja? Begitu juga dengan kerjaya kita, sudah berapa tahun kita bekerja di sebuah institusi? Apakah kejayaan kita? Bonus semakin meningkat atau prestasi sudah merundum? Hari-hari juga rasa seperti tidak ingin bangun ke tempat kerja kerana merasakan tekanan dan tiada lagi kegembiraan dan kebahagian di tempat kerja. 

Di dalam Islam, setiap perkara yang kita lakukan adalah suatu ibadah. Kerja itu ibadah. Menjadi isteri dan menguruskan suami dan anak-anak adalah ibadah. Allah itu Maha Baik lalu setiap kebaikkan yang kita lakukan diberikan ganjaran pahala dan kebahagiaan di dalam hati agar kita sentiasa istiqomah di dalam terus melakukan ibadah. 

Sejak tahun 2012, saya berhenti bekerja sebagai jurutera dan kemudian sambung belajar di UMP di peringkat sarjana. Tahun 2017 akhirnya selesai tugasan saya sebagai seorang pelajar Master di UMP. Terus terang, ia merupakan satu kelegaan yang amat besar bagi saya. Setelah hampir 5 tahun belajar, 3 kali mengandung dan bersalin akhirnya berjaya juga menyiapkan sesi pembelajaran di UMP. Alhamdulillah. Dan insha Allah, pada tahun ini saya akan konvo bersama suami tercinta dan 4 orang anak perempuan saya. Indah ya? Allah memakbulkan doa saya iaitu naik pentas dan bergambar konvo dengan baby, tetapikan sebenarnya doa itu ialah ketika anak ketiga. Namun perancangan Allah lebih hebat lagi, dihadiahkan konvo bersama-sama suami. Meriah!! Kerana apa.. pada konvo sarjana muda saya yang lepas, ianya agak sunyi suram malah tiada satu gambar konvo pun yang saya miliki. Oleh kerana saya anak yang sulung, mak dan abah tiada pengalaman. Selepas sahaja sesi penganugerahan sarjana muda selesai kami terus pulang ke rumah. Agak sedih tetapi ianya sudah pun berlalu kan? Let's bygone be bygone. 

Menariknya akan aturan Allah, dalam saya sambung belajar saya belajar berniaga sekali. Disebabkan pengalaman buruk dengan modal bisnes. Saya lingkup la jugak dalam bisnes pertama saya dengan Hai-O. huhu. Ni kisah lain la yek. Jadi saya mulakan bisnes dengan dropship. Saya amat sukakan dropship style ni. Modal itu bagi saya tidak sepenting sebagaimana pengurusan order dan shipping. Saya gemarkan dropship kerana dalam kesibukan menguruskan pembelajaran dan keluarga yang sedang membangun. Ianya mudah. Kita hanya perlu fikirkan pemasaran tanpa perlu menguruskan stok dan pengeposan. Pada waktu itu, ianya bisnes yang amat sesuai. Disebabkan saya sukakan pembelajaran, maka banyak ilmu yang cuba saya pelajari bagi meningkatkan bisnes skill, belajar marketing, macam-macam tahu. Apa sahaja kaedah saya cuba, ada yang bagus dan boleh digunakan ada yang bagi saya merumitkan. Jadi, dalam mencari ilmu berniaga ni juga sebenarnya ada yang boleh diguna pakai ada yang tidak. Jadi anda harus selidik dahulu sebelum membuat sebarang keputusan bagi mengikuti sebarang kelas mahupun seminar. Bagi saya, semua sesi pembelajaran bisnes saya ikuti secara online sahaja. Alhamdulillah. Sekarang, saya hanya mengikuti 2 mentor sahaja, iaitu dari Bukhari Ramli dan direct mentor iaitu Tuan Guru Kawaras Yahaya. 

Untuk mendapat kekayaan, kejayaan ianya tiada jalan mudah. Tiada jalan pintas. Jika anda jalan pintas, percayalah anda bakal jatuh. Bukan saya mendoakan kerana itulah prosesnya. Adakah jika kita mahu solat, kita boleh terus berwuduk dan kemudian tahiyat akhir? Tidak bukan? Ada niatnya, ada pembacaan dan amalannya, ada kaedahnya, tidak termasuk cara bagaimana kita harus khusyuk semasa solat. Begitu juga jika kita ingin berjaya, mulakan dengan niat, perbuatan dan insha Allah berjaya. Dalam perjalanan kejayaan itu, banyak akan kita tempuhi, turun naik perniagaan, asam garam pelanggan dan percayalah kadangkala anda fikir "letihnya aku!" mungkin jika sudah satu tahap kita akan berehat sebentar dan kemudian berlari semula. Tidak kira apa juga kerjaya anda, bergaji sendiri atau makan gaji. Semua itu mempunyai proses tersendiri dan tolak tepi jalan pintas anda. Kerana Allah lebih tahu bila waktu dan ketikanya Dia mahu menaikkan anda ke puncak kejayaan. Usah ditolak dan dipaksa Allah untuk kejayaan anda kerana Allah adalah Tuan kita bukanlah hamba kita. Buang pemikiran Allah harus makbulkan hajat kalian kerana kita hanya hambaNya yang hina lagi penuh dosa. Allahu akbar :( :( :(

Saya berharap entri ini dapat membuka sedikit sebanyak mata dan minda anda. Hiduplah sebagai muslim sejati, bukan sekadar muslim di atas nama dan lalang yang mengikut orang lain. Hiduplah kerana mahukan redha Allah, bukan redha manusia. Manusia tidak akan pernah puas pada kita, sedangkan Allah walaupun sedikit sahaja kebaikkan kita pada Nya , sesungguhnya besar lagi rahmat Dia buat kita. Insha Allah anda pasti berjaya.

Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Usaha!
Read More...

Saturday, June 10, 2017

Bisnes DMS360 dari Rumah

Publish on : Saturday, June 10, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,
Assalamualaikum,

Salam ramadhan buat pembaca. Sudah agak lama saya tidak menulis di blog kesayangan saya ni. Adakalanya kebuntuan idea untuk menulis dan berkongsi cerita atau ilmu dengan kalian. 

Gagal lagi kah?

Insha Allah tidak. Bisnes DMS berjalan seperti biasa dengan rutin dan agen semakin bertambah. Alhamdulillah. Kebelakangan ini saya menumpukan perhatian kepada pencarian e-commerce yang paling sesuai buat produk DMS, walaupun saya sudah memiliki sebuah website dengan pencapaian pageview sebanyak 1 juta pengunjung. Namun, usaha dan peningkatan harus terus dilakukan. Dengan mewujudkan e-commerce ianya membuka peluang baru yang lebih baik, sebuah carian yang mampu dicari dan dibeli secara terus tanpa perlu menghubungi saya untuk melakukan tempahan. 

Maka, semuanya berlaku secara online dan tanpa kelewatan membalas whatsapp pelanggan. Adakalanya pelanggan yang sedia ada ataupun baru mahu terus lakukan belian tanpa perlu menunggu lama respon dari kita sebagai penjual. 

Kemudian, saya cuba menghidupkan kembali instagram dan facebook jualan bagi produk DMS. Agak sukar juga kerana kita bermula kembali dari kosong. Oleh kerana saya sudah lama tidak aktif di instagram dan facebook, ianya agak sukar dengan perubahan algorithm dan fungsi facebook itu sendiri.

Doakan saya ya. Saya berharap agar kerjaya dalam bisnes DMS ini memberikan kejayaan yang cemerlang bukan sahaja untuk diri saya malah buat ramai wanita yang mahu turut serta menjana pendapatan bersama produk DMS. Insha Allah. 
Read More...

Sunday, May 07, 2017

SALE!! Koleksi Around The World (ATW) ESCARVES

*KOLEKSI AROUND THE WORLD (ATW)*
Escarves

✔Material berkualiti tinggi Custom Printed Panora Chiffon
✔Instant shawl so sangat EASY TO WEAR.
✔Siap sedia dengan SOFT AWNING yang sesuai untuk semua jenis bentuk muka.
✔Sesuai untuk yang bertudung litup

ukuran
Saiz L (2.2m x 0.80m)
Saiz XL (2.4m x 0.8m)

✔5 corak AROUND THE WORLD yang berlainan, RARE dan sejuk mata memandang.

Sekarang ESCARVES mengadakan sale seluruh malaysia. Jom dapatkan koleksi around the world (ATW) hari ini.

Hubungi saya
018-910 0852


Read More...

Saturday, April 22, 2017

Sambutan Hari Jadi Qaireen dengan Kek Red Velvet yang amat Sedap dan Murah!

Publish on : Saturday, April 22, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,

Tanggal 21 haribulan April merupakan tarikh anak ketiga saya. Diberi nama Qaireen. Sangat comel, tetapi nakal dan gengster budak sorang ni. Hehe

Sebenarnya tidaklah merancang untuk menyambut hari jadi Qaireen cumanya mencari jugalah kek sebagai tanda meraikan hari tersebut. Tanya kawan yang saya selalu order kek dengan beliau, katanya jika order kek hantu saiz 7 inci RM65. Jika red velvet pula premium mencecah harga RM90. Aduhai, mahal tahu.

Dalam fikiran ni anggaran sebuah kek yang saya mahu belikan ialah dalam jangkaan RM 30 ke bawah. Bukan kedekut. Haha. Tapi bermulanya hari jadi Qaireen selang 2 minggu berikutnya dan berikutnya lagi ada lagi 2 hari jadi nak disambut. Suami dan anak kedua pula.

Dipendekkan cerita, Allah maha baik mendengar dan memakbulkan doa saya. Tiba-tiba sahaja semasa saya browse di grup facebook. Ada ternampak iklan kek, kek kukus tu lah. Kek hantu la, kek coklat moist la. Ada banyaklah dia jual. Harga juga murah dan kebetulan disebut area cod kek tu memang di area rumah saya. Ha. Terus wasap rakan ni.

Disebabkan banyak pilihan kek yang dijual ada kek kukus dan cheesekut, jadi saya pilih 4 jenis kek saiz kecil, harganya RM 6 sahaja. Bolehlah tu kan. Mana tahu sedap boleh order lagi. Lagi pula kami anak beranak sangat suka makan kek.

Hari jumaat semalam memang sibuk, saya mula memasak awal kerana tengah hari akan keluar untuk urusan Sedekah Jumaat di rumah anak-anak yatim. Pagi-pagi tu dah buat banyak kerja, memasak tengah hari supaya suami dan anak-anak dapat makan awal apabila saya tiada nanti di rumah. So, dalam jam 4 gitu baru kek sampai. Jadi okaylah.

Pagi tu ada request dari rakan ni dan bual dengan dia pasal nak sambut hari jadi anak. Dia pun beritahulah ada dia buat kek saiz besar harga pun masya Allah murah! Saya tengok dari gambar dia bagi memang tak boleh nak imagine saiznya bagaimana. Setuju ajelah. Saya tukar kek red velvet cheesecake tu kepada saiz besar dan request untuk tulis sebenarnya. Tapi dia tak reti lagi sebab baru juga mulakan bisnes kek ni. Kita pun fikir-fikir, okaylah apa kata buat bentuk love di atas kek ni. Jadilah kan?

Dapat je petang tu, memang cantik deko yang dia buat. Siap bagi lilin 3 batang dan "happy birthday" tu. Terharu juga tahu.

Memang besar saiz kek ni. Sebab tu saya kata murah sangat-sangat. Rasanya? Sedap. Memang sedap. Kek red velvet biasanya padat dan berat tetapi moistkan? Krimnya masam-masam.

Korang lihat ye, saya potong keknya.


Amacam? Seriusly saiz kek ni sangat besar dan harganya sangat murah dengan rasa yang menepati citarasa saya. Bagi saya setanding dengan rasa kek velvet yang biasa saya makan. Biasanya satu slice sudah mencecah RM 10 ke RM 13. Saya tidaklah kata kek ni sama tarafnya sebab tetap berbeza dengan kek red velvet premium. Tetapi sebab rasanya yang sedap, padat dan krim yang menepati rasanya. Mengujakan. Insha Allah, memang konfirm repeat order.

Akhirnya, kami raikan hari jadi Qaireen di Old Town White Coffee. Dah lama tak makan di sana. Teringin pula nak makan noodle. Ada Pan Mee sup apalagi.. Makanan kegemaran saya tu tau. Pan mee sup. Rindu pula kenangan makan Pan Mee sup di Midvalley Megamall. Dekat sini memang sedap-sedap makanannya.

Alhamdulilah. Semalam memang hari yang amat seronok. Nanti saya kongsikan tentang program sedekah jumaat anak yatim kami ya?

Tunggu..


Read More...

Kad Astro Rosak

Publish on : Saturday, April 22, 2017 There is : 0 Comments Labels : , ,

Assalamualaikum, minggu lepas televisyen kami rosak. Dijadikan cerita harus hantar tv baiki jadi buat seketika kami tidak memiliki tv untuk melihat siaran astro. Ada pula sahabat suami yang baik hati pinjamkan kami tv disebabkan weekend kan bosan pula tiada siaran. Jadi bila dah pasang kelengkapan tv dam astro. Tiba-tiba, tiada siaran yang keluar. Yang keluar 2 benda ni:

1) Skrin jadi biru & ada segi tiga kuning kat atas belah kiri camni ⚠️
2) Tertulis di bawah skreen "Sila masukkan Kad Pintar Astro yang betul dengan anak panah menghala ke atas (S2)". Dah try 3,4 kali keluar masuk kad pun still sama.

Kemudian saya ambil pemadam dan bersihkan cip kad tersebut. Cuba lagi masih tak berjaya. Pada masa sama, cuba telefon pihak astro. Ya Allah, 3 kali telefon masa menunggu lebih kurang 4 ke 7 minit satu panggilan tiada siapa pon menjawabnya!

Disebabkan kelewatan customer servise astro akhirnya saya google untuk cari solusi. Dan terjumlah beberapa cara. Tunjukkan pada suami. Dia pon buat.

Di blog tersebut ada tunjukkan cara lihat sama ada kad astro ini boleh dikenalpasti atau tidak oleh decoder. Caranya untuk semak ialah pergi ke Home > Setting > STB Diagnostic > tengok Smart Card No > 0000 0000 0000 (means decoder tak detect kad tu)

Memang nampak la nombor Smart Card Astro tu kosong. Takkan rosak pulak?

Apa suami saya buat. Dia tekan reboot pada sistem astro tu. Di STB diagnostik.

Alhamdulillah!

Terus dapat siaran! Jadi kepada anda semua, jika ada masalah kad astro tiba-tiba tidak dapat detect, cuba dulu reboot astro. Jika tidak kemungkinan anda diberitahu kad rosak dan perlu diganti. Kad baru berharga RM30 tahu dan ambil masa lama untuk diposkan paling cepat ke kaunter Astro Services tapi jika boleh cuba solusi ni lebih baik. Jimat duit. Huhu


Read More...

Friday, April 21, 2017

Dapat Nombor Saya Dari Mana? Google Sis

Bismillah.

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah, cuba selagi mana kita mampu ke depan. Segala ilmu yang dicurahkan oleh guru blog saya sedaya upaya mempraktikkan sebaiknya. Modal sekali dikeluarkan namun pendapatan terjana berkali-kali.

Hasilnya modal RM300 ini membiak menjadi 10 kali ganda sepanjang saya mula fokus kepada pemasaran melalui blog. Allahu akbar! Tiada apa yang mampu saya ucapkan.

Allah lorongkan ilham untuk belajar kelas blog dan ternyata ia bukannya langkah yang salah. Dengan ilmu dan tunjuk ajar guru online blog, saya kini mempunyai pendapatan mencecah 5 angka hingga 6 angka sebulan.

KELAS ASAS BLOG PENULISAN:
1. Belajar asas blog (blogspot)
2. Belajar menulis berdasarkan apa FOKUS PENULISAN berdasarkan siapa PEMBACA SASARAN.
3. Tukar pembaca kepada PELANGGAN.
4. Belajar menulis secara konsisten.
5. Jadikan minat, kemahiran dan kepakaran sedia ada tukar dalam bentuk penulisan. Jadikan ia sebagai panduan.
6. Tukar blog yang tidak ada pembaca dengan membina 'kelompok' pembaca sasaran.
7. Apabila blog sudah mempunyai sasaran pembaca yang 'tepat', maka sudah boleh ditukar kepada pembeli.

2. KELAS ASAS BLOG MULA BISNES
1. Bina kedai online asas berdasarkan apa produk atau servis. Contoh produk pakaian, makanan, butik, produk kesihatan, kecantikan.
2. Kelas ini khusus untuk surirumah yang benar-benar zero tentang urusniaga online.
3. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
4. Mahu mula tetapi tidak ada produk. ABDR menyediakan beberapa produk piihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan.
5. Belajar jana pendapatan melalui blog.
6. Asas kedai online, borang tempahan, lima label utama.
7. Mahu simpan stok boleh, tidak mahu simpan stok juga boleh
Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah.


Read More...

Thursday, April 20, 2017

Jana Pendapatan 100% dari Blog

alhamdulillah. 100% pendapatan terjana dari medium blog.

bila saya mula berazam untuk fokus jualan online.
perkara pertama yang berada di minda ialah, bagaimana aku mahu kuasai pasaran online?

jadi perkara pertama saya fikir ialah google.
yup, kerana saya salah seorang yang amat suka menggoogle.

lalu bila saya google. google ini akan bawa saya ke sebuah laman yang penuh dengan informasi yang saya perlukan.

tidak kiralah website (dotcom) atau blog (blogspotdotcom) atau wordpress.

sejak itu saya belajar buat blog dan bagaimana menjana pendapatan melalui blog. bukan mudah rupanya. ada tekniknya. ada ilmunya.

terjumpa kelas asas blog secara online. yurannya pon berbaloi. alhamdulillah, sekarang saya di sini, betul-betullah namanya working at home mom.

hari-hari pelanggan masuk tanpa saya beriklan secara aktif. bila mana perlu, update blog semula, kemaskinikan informasi di entri, ubah tarikh kepada paling terkini.

adakalanya pelanggan kata, "saya nampak produk ni di facebook, saya pon google lalu jumpa blog sis"

alhamdulillah.


Read More...

Wednesday, April 19, 2017

Siapa Kata Bisnesmom Mudah?

Publish on : Wednesday, April 19, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,
Kebelakangan ini terasa agak sakit di jari kerana terlalu banyak menaip agaknya. Mulalah terasa sukar untuk menaip entri di blog (alasan). Hehe. Almaklumlah saya seorang ibu yang suka membebel, maka setiap kali menulis di ruang blog ini pasti akan panjang berjela kan? Tahniah dan terima kasih pada kalian yang sudi membacanya dengan tekun.

Hari ini 19 April 2017, terlalu pantas masa berlalu dan terlalu banyak urusan ingin dilaksanakan. Baik buat untuk diri sendiri, keluarga mahupun insan lain, ianya seolah-olah masa itu terlalu mencemburui urusan seharian saya. Ada masanya saya terasa ingin rehat serehat-rehatnya, lelapkan mata sebaik sahaja suami kepergian ke tempat kerja. Rehat daripada menyiram pokok bunga, mengemas mainan anak-anak, atau apa sahaja tugasan pada waktu pagi dan bangun pada tengah hari dan makan sahaja. Malangnya ia adalah perkara yang tidak dapat saya lakukan. Setiap masa itu emas, malah amat berharga daripada nilai segram emas. 

Minggu ini saya dan team Sedekah Jumaat Amal till Jannah akan mulakan projek pertama kami menyantuni dan meraikan anak-anak yatim pada setiap hari jumaat. Semalam sudah pun selesai membeli-belah keperluan rumah jagaan anak yatim dan anak-anak yatim itu sendiri. Sedikit bekalan makanan kering dan barangan persekolahan mereka. Menu minggu pertama ini Nasi Ayam Istimewa insha Allah. Ada juga rakan team akan bekalkan kami kuih-muih bagi anak-anak yatim. Alhamdulillah. Tidak sabar juga rasanya ni nak bertemu dengan mereka semua. 

Sebagai peniaga online sepenuh masa, saya mula memikirkan apa lagi medium yang boleh saya masuki untuk menambah lagi pendapatan bulanan saya. Pendapatan inilah banyak membantu kami sekeluarga, beri pada mak dan abah setiap bulan, saving buat diri sendiri dan anak-anak. Alhamdulillah. Paling saya rasa bertuah apabila dengan pendapatan ini dapat menunaikan zakat dan bersedekah pada insan memerlukan. Betapa besarnya makna memberi itu, dan besar lagilah apa yang Allah berikan pada kami. 

Dengan bersedekah, ia mengajar supaya kita tidak cintakan harta benda. Rezeki ini milik Allah, ianya pinjaman untuk kita. Sebagaimana kita bijak berbelanja sebegitulah Allah menilai kita. Adakah kita hamba- Nya yang bersyukur? Atau adakah kita hamba -Nya yang apabila mula berduit mula lupa akan nikmat dan kebesaran Allah? Allahu rabbi. Mohon dijauhkan. 

Insha Allah sedang usahakan untuk memasuki Lazada dengan produk-produk jualan yang saya sedang uruskan sekarang. Doakan ya?

Semoga Allah merahmati dan merestui setiap usaha dan pekerjaan kita semua. Tidak kira apa jawatan anda, apa kerja anda asalkan anda ikut apa Allah suka dan jaga apa yang DIBENCI. Insha Allah kejayaan itu milik kalian.
Read More...

Thursday, April 13, 2017

Blouse Printed Size Plus 3XL - 6XL

Publish on : Thursday, April 13, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

Blouse Printed Murah Bersaiz Besar
3XL sampai 6XL tahu.

RM29 sahaja tidak termasuk postage.

Kain cotton
Tidak jarang
Tidak panas

Insha Allah anda cuba satu, repeat lagi😊

Untuk tempahan segera

www.emmemarina.wasap.my

Read More...