Thursday, August 02, 2018

PENYAKIT KEROSAKAN BUAH PINGGANG DAN PUNCANYA.

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk ‘Peritoneal dialysis’. Di operate utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain.

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu – how they suffer.

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It’s really PAINFUL. Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya.

Take care of our own kidney.

– Dari Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman.

Penyakit kerosakan buah pinggang atau kidney failure (punca arwah pak mertua saya meninggal semalam) sudah menjadi tidak asing lagi utk rakyat Malaysia. Dulu kita selalu dengar kencing manis, darah tinggi, kolesterol, lelah dan lain2 lagi. Tetapi sekarang ni penyakit kidney failure boleh dimasukkan dlm senarai ini.

Malaysia merupakan negara TERTINGGI DI DUNIA yg mempunyai pesakit buah pinggang akibat kencing manis (Diabetic Nephropathy). Akibatnya berlumba2lah syarikat2 pengeluar mesin dialisis dan segala barangan disposable dialysis yg berkaitan utk datang ‘melabur’ di Malaysia sbb pulangannya amat lumayan.

Rakyat Malaysia dianggap sebagai ‘lubuk’ utk pelaburan yg sangat menguntungkan ini.

Persoalan di sini…

Kenapa org Malaysia, buah pinggangnya sangat terdedah @ ‘vulnerable’ utk dapat sakit buah pinggang?

Saya telah berkecimpung dalam bidang dialisis ini sudah hampir 8 tahun. Selama 8 tahun saya mencari jawapan utk persoalan ini. Dan akhirnya saya rasa saya dah dpt jawapan utk soalan ini.

Jawapannya… PEMAKANAN RAKYAT MALAYSIA.

Ya… pemakanan kita terlalu bebankan kidney kita dengan makanan yg terlalu banyak sumber ANIMAL PROTEIN’.

Setiap hari kita makan 3 kali sehari… dan setiap menu makan kita MESTI ada AYAM, DAGING, TELUR DAN IKAN.

Akibat daripada tiga hidangan ‘Animal Protein‘ setiap hari menyebabkan kidney kita akhirnya ‘malas‘ nak kerja kerana bertahun2 dibebankan dengan kerja kuat dan akhirnya telinga ini terpaksa dengar dari doktor satu ayat yg sangat ditakuti oleh kita semua iaitu… “buah pinggang Encik dah rosak dan kena buat rawatan cuci buah pinggang 3 kali seminggu selama 4 jam setiap kali SEPANJANG HAYAT”.

Hancur remuk hati ini apabila dengar pernyataan mcm ini dari doktor dan tersenyum lebarlah syarikat2 pembuat mesin dan segala peralatan dialisis.

Pesakit kencing manis perlu buat 2 perkara utk elak jadi ‘bahan pulangan utk pelaburan syarikat asing ini’ iaitu:

1. Kawal kadar gula dalam darah mereka.

2. Kawal pengambilan protein haiwan.

Cakap memang senang. Tapi bagaimana caranya?

Secara ringkasnya iaitu kawal paras gula dengan:

1. Sarapan dengan bubur talbinah (sejenis bubur barli).

2. Tukar beras putih kepada beras perang.

3. Tukar gula putih kepada ‘coconut sugar’. ‘Coconut sugar’ DIJAMIN TIDAK AKAN TINGKAT PARAS GULA (Gula Melaka, Gula Anau).

Kurangkan beban kidney dengan:

1. BERHENTI MAKAN AYAM, DAGING DAN IKAN. (kalau boleh). Tukar sumber protein anda kepada protein sayuran. Anda dijamin tidak akan kekurangan protein dlm badan.

2. Jangan sesekali minum air sejuk pagi2 dengan perut kosong kerana ini terbukti boleh merosakkan kidney.

3. Bekam atau cupping therapy atau Hijama dlm bahasa Arab (yg majoriti org anggap sebg kolot) di titik2 tertentu di badan boleh kurang paras *CREATININE.*

Faktor2 yang merosakkan Buah Pinggang:

1. Kerap tahan kencing.

2. Kurang minum air.

3. Suka makan makanan masin.

4. Suka minum minuman bergas.

5. Kerap kena jangkitan ‘kencing kotor’ (urinary track infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6. Kerap makan daging dan seafood (tinggi uric acid)

7. Kerap makan pil tahan sakit.

8. Merokok.

9. Obesiti.

10. Alkohol.

11. Penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak terkawal.

KEBAIKAN MENGAMALKAN SUNNAH RASULULLAH SAW

Buah pinggang kita amanah Allah. Jgn jadikan ia sebahagian dari statistik pesakit buah pinggang kronik.

Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri? Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sebg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang.

Subhanallah, setiap perintah & larangan Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.

Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman

Pengarah Urusan

Primum Medicare Centre

Pusat Dialysis Ibnu Sina

Sila SHARE post ini sekiranya ia bermanfaat. Mungkin anda tidak mengidap kencing manis atau sakit kidney, tapi dgn share mesej ini mungkin ia akan sampai kpd teman anda yg ibubapa @ saudara tersayang mereka adalah pengidap penyakit tersebut. Sama2 kita selamatkan ratusan ribu rakyat Malaysia dari menjadi ‘bahan pulangan pelaburan sykt asing’.

Sebarkan tips sihat ini sebagai nasihat yg bermanfaat.

Harap diamalkan, bukan dibaca dan diforward saja.

Tapi apa2pun, tiada sesiapa yg boleh bantu diri kita, kecuali kita sendiri.

Pilihan untuk menjaga kesihatan diri sendiri terletak di tangan anda sendiri.

Friday, July 27, 2018

Update Stok Al Quran Tagging

Salam. Sepertima mana saya sharekan sebelum ini. Untuk Al Quran tagging. 




Kita ada 3 size
1. A6
2. B6
3. A5 (Ekslusif wanita)

*UPDATED STOCK*
*(22/7/18 , 11.02 pm)*


B6 (RM115)

RB07 : 6
RB08 : 9
RB09 : 5
RB11 : 9




A6 (RM95)
R01 : 11
R09 : 9
R10 : 9
R12 : 9
R20 : 3
R21 : 7
R24 : 70
R25 : 22
R26 : 5









Set Tagging : 34 (RM37)


Untuk tempahan, whatsapp 0189100852. Harga tidak termasuk postage

Wednesday, July 25, 2018

10 Ciri Blog Berpengaruh

Bismillah

Ramai mahu menulis dan belajar menjadi blog sebuah blog yang berpengaruh. Namun bagaimana caranya? Saya senaraikan 10 ciri blog berpengaruh yang boleh kalian ikuti.

10 Ciri Blog Berpengaruh


1. Boleh mesra pembaca, tidak ada gajet atau bling-bling yang over
2. Sentiasa ada entri baru dan segar
3. Entri penyelesai masalah
4. Penulisan santai dan bersahaja namun punya banyak kisah pengajaran
5. Blog yang menjadikan pembaca ketagih datang dan datang lagi
6. Blog yang menjadi rujukan khusus
7. Blog yang berinformasi, bebas memberi pandangan penuh etika
8. Blog yang menjaga tatabahasa asas, penulisan Bahasa Melayu formal, walaupun santai asas ini dijaga
9. Blog yang boleh dipindahkan menjadi wang
10. Blog yang berjaya menukar pelanggan daripada pembaca kepada pelanggan

(Sumber: Ebook Asas Blog dan penulisan edisi kemaskini)



Sunday, July 22, 2018

Update Stok Jam Tangan Azan Solat Harameen Julai Sale

Salam semua

Saya pernah up entri sebelum ni mengenai Harameen sale bagi bulan Julai sahaja. Almaklumlan gomen sudah gaji. Banyak jam azan kami khususnya Harameen 6506 dah pun habis...
Rugi tak grab sebabnya jam ni harganya sangatlah murah dan berbaloi-baloi.




JAM TANGAN ISLAMIK
JAM TANGAN AZAN😍
.
SUDAHKAH ANDA MEMILIKINYA?
.
APLIKASI CANGGIH JAM INI YANG MEMBUATKAN ANDA TERUJA UNTUK MEMILIKINYA! 😍
•••
πŸ•‹ Kompas Auto Kiblat Sepantas 3 SAAT!
πŸ•“ Waktu Solat Seluruh Dunia
πŸ“ Tulis Nama Maksima 6 Huruf
πŸ–‡ Penanda Al-Quran
⏰ Alarm Solat Azan (Bunyi Beep)
πŸ“† Kalendar Hijrah & Masihi
πŸ‡ΊπŸ‡Έ Dwi-Bahasa (EN/AR)
πŸ—“ Taqweem Malaysia
πŸ’¦ Water Resistant 30M
πŸ’‘ Lampu LED Hijau
⏰ Daily Alarm 
⏱ Stopwatch
πŸ”° Waranti 1 Tahun
πŸ—Ί DST
☪ Azan Eqamah Reminder

.
HA6506 (STOCK BARU)
HA6508 (MODEL BARU)
HA6509 (MODEL BARU)

LEBIH STYLIST, LEBIH MODERN, LEBIH BANYAK PILIHAN!

================

TAWARAN KASIH SAYANG😚😚

- Free Gift Pen Exclusive (Limited 400 Terawal shj) 😍
- Warranty 12 Bulan

================

HARGA PROMOSI  NI SPECIAL BERMULA  HARI NI SEHINGGA 31 JULAI 2018 
.
Sempena Launching Model baru, Harga model lama pun Menjunam jgk. πŸ˜‰πŸ˜‰

⌚️HA 6506 :
❌Harga Asal = RM229
✅Promo = RM145

⌚️HA 6508 :
❌Harga Asal = RM269
✅Promo = RM215

⌚️HA 6509 :
❌Harga Asal = RM249
✅ Promo = RM185

================

AMARAN!!
.
LAMBAT, CONFIRM SOLD OUT!
.

Beli untuk diri sendiri, anak, suami/isteri atau dijadikan hadiah/hantaranπŸ’

Nak tempah?

60189100852 atau order di kedai shopee emmemarina

Stok jam yang masih ada

Harameen 6506


Harameen 6508


Harameen 6509


Dah dapatkan jam ni?
Jom order sebelum 31 julai 2018 untuk harga super jimat.

Saturday, July 21, 2018

Al Quran Tagging Ekslusif Wanita Size A5



Alquran tag EKSKLUSIF
Eksklusif untuk WANITA 
.
Hadiah untuk wanita-wanita dalam hidup anda malah untuk diri sendiri❣️
.
SANGAT ISTIMEWA, ada highlite khusus ayat untuk wanita dalam AlQuran ini
.
Lagi apa yang BEST❓
.
✔️168 TAG yang menyentuh kehidupan anda
✔️30 TAG juzuk
✔ Isi dalam PELANGI,BERWARNA WARNI 
✔ Terdapat penanda quran comel yang mengandungi Doa Sujud Tilawah, Doa Permulaan Baca Al-Quran. 
✔ Malah juga terdapat penanda quran comel yang mengandungi Panduan Tajwid Kod Berwarna, Tanda Waqaf dan Panduan Berwaqaf. .
✔COVER AL QURAN lebih menarik, berkualiti tinggi dan LEBIH TAHAN LASAK.
✔️Siap ada cermin lagi tau🀭
.
Penat tunggu PRE ORDER?
Sekarang READY STOK
tapi limited❗️
.



.
Cara Tempahan :
.
1. Whatsapp +60189100852
.
Atau
.
2. Order dekat shopee www.shopee.com.my/emmemarina
.
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#TEAMSahabateNuur
#eNuur
#AlQuranTajwidTerjemahan
#RamadhanKareem
#AllahuAkram
#AlquranHumaira
#AlQuranHumairaSentiasaBersama
#AlQuranEkslusifWanita
#AlquranPelangi
#AlQuranRainbow
#AlQuranRabbani
#AlQuranTajwidBerwarna
#AlQuranTaggingByeNuur
#AlQuranTagging
#AlQuranTag

Bantuan Dana Wakaf Van Amal Till Jannah

Assalamualaikum w.b.t.

Mohon bantuan semua utk share kepada ahli keluarga, rakan2 dan sahabat handai.

*(SAHAM AKHIRAT) WAKAF KENDERAAN 4 X 4 UNTUK KEGUNAAN BADAN AMAL TILL JANNAH*

_*Datuk/Datin/Tuan/Puan/Pihak Yang Berkenaan_*😊

Sempena kedatangan Ramadhan al-Mubarak 2018/1439H, Pihak Kebajikan Amal Till Jannah membuka peluang kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat untuk menyemarakkan bulan Ramadhan dengan bulan yang paling baik untuk bersedekah. 

InsyaAllah, justeru itu dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim kami melancarkan dana *_Wakaf pembelian Kenderaan 4x4 bernilai RM40,000 dengan agihan lot wakaf tunai sebanyak RM40 setiap penyertaan_*.

Kenderaan ini amat diperlukan oleh pihak kami untuk melancarkan segala aktiviti kebajikan ummah melalui program-program kebajikan di badan Amal Till Jannah yg meliputi ‎kerja-kerja amal serta bantuan kebajikan dalam dan luar daerah yg dijalankan sepanjang tahun.

Justeru pihak kami amat mengalu-alukan sumbangan tuan/puan samada berbentuk *sumbangan wang tunai* melalui *Wakaf Tunai* untuk pembelian sebuah kenderaan 4x4 bagi kegunaan rasmi pihak badan kebajikan Amal Till Jannah insyaAllah.

πŸ”΅ *UPDATE  20 JULAI 2018 -RM3440*

πŸ”΄ *MASIH MEMERLUKAN DANA - RM36,560*

✅Sebaik-baik sedekah adalah di bulan Ramadan yang mendapat janji GANDAAN PAHALA & PEMBEBASAN DARI API NERAKA dari Allah SWT kelak.

✅Jom sahabat-sahabat pencinta amal jariah kita kongsikan pahala amal kebajikan ini bagi sama-sama meraih redha Allah. Sesungguhnya sedekah itu memakmurkan ummah dan menyuburkan ikatan perpaduan antara Muslim.

🚨 *POHON MESEJ RAYUAN INFAQ SEMPENA RAMADAN MUBARAK INI DISEBARLUASKAN INSYAALLAH*

*_*INFAQKAN SUMBANGAN ANDA LILLAHITAALA DAN SEDEKAHKAN PAHALA AMAL JARIAH INI BUAT KEDUA IBU BAPA TERCINTA_*πŸ’œ*😊

Segala sokongan, dokongan dan keprihatinan Tuan/Puan kami dahului dengan ucapan terima kasih dan semoga diterima oleh Allah s.w.t sebagai amal soleh yang berkekalan

πŸ’š *Makluman untuk yg ingin menyumbang, seperti berikut😊*
====================

πŸ“Œ RM40 per lot penyertaan wakaf

Transaksi *Wakaf Van*

πŸŽ€ bank in/ transfer ke akaun rasmi ATJ

*MAYBANK AMAL TILL JANNAH*
 πŸ§ *5621 8831 9223*

Maklum infaq dan wakaf tuan puan kpd admin 
www.wasap.my/60127865923 untuk rekod sumbangan.

*_pada individu/pihak yg memerlukan resit wakaf bole memaklumkan kepada pihak admin utk urusan tersebut_

Sebarang pertanyaan sila hubungi :
Ustazah Rosya *_0192314480_*
Pn Fatin *_0127865923_*

page: https://www.facebook.com/amaltilljannahATJ/

www.amaltilljannah.com

#wakafvan
#infaq

Thursday, July 19, 2018

Aku, Hidupku dan Rumahtangga

Assalamualaikum

Apa kabar semua?

Sepertinya jarang menulis catatan harian. Meluahkan dan menceritakan kisah hidup atau gelaran diari merupakan perkara paling sukar untuk saya lakukan. Pernah dahulu saya cuba memiliki sebuah diari, namun akhirnya tidak digunakan. Walau ada banyak kisah untuk ditulis, saya nampaknya lebih gemar memilih monolog berbanding dituliskan ke dalam diari. 

Begitulah sehingga ada blog ni, untuk sekadar bercerita walaupun ada banyak kisah yang boleh dikongsi terasa sukar pula. Ada pemikiran yang kalau saya tulis apakah sampai mesejnya bagi kalian? Apakah kisah ini memberi manfaat? Bila mana banyak berfikir, maka lebih banyaklah yang terpendam. 

Sudah hampir setahun saya menghabiskan pengajian di peringkat Master. Kejap nak kerja, kejap tak mahu kerja. Bila lihat anak yang masih kecil, saya tak sampai hati untuk keluar bekerja. Lagi-lagi anak kecil saya masih menyusu badan. Dalam perniagaan yang kita sendiri DIY belajar, mentelaah adakalanya menjadi perniagaan kita untungnya lumayan adakalanya tidak. Sakitnya ada bila masa dan kerja rumah terlalu banyak hingga kita kepenatan untuk berfikir. 

Sekarang hampir setiap hari jam 9-10 malam saya sudah lelap. Letih sangat setiap hari tau. Mungkin kerana anak kecil ini terlalu aktif dan terlalu kerap bergayut, makan pula selera saya setiap hari makin turun. Tapi kenapakah berat tak turun-turun.. hehehe. Harapan sungguh ni tau nak turunkan bawah 45kilo. Rindunya kurus zaman sebelum kahwin, time tu berat saya dalam sekitar 41-43 kilo sahaja. Sekarang 48-50 kilo. hmmm.. susah rupanya nak turunkan berat badan bila dah naik, lagi2 nafsu makan nasi la kurang, nafsu makan makanan manis tak kurang-kurang. 

Walau apa jua kalian sedang lakukan sekarang ini. Pedih. Penat. Kurangkan merungut. Lebihkan bersyukur. Banykkan senyuman :)

Insha Allah, apa jua kita lakukan kita akan rasa senang hati. Jika kalian yang sedang membaca sedang rasa stress akan rumah tangga, nak uruskan rumahlah, anak ramai, kerja lagi. bisnes lagi.. memang akan stress

Kalian harus cari titik kebahagiaan dari situ kalian akan jumpa cara untuk melenyapkan stress kalian dengan kesibukan, hiruk pikuk dan hati yang pecah. Pasangan kita ada yang sempurna, ada yang separuh sempurna, ada yang membuatkan kita seperti mahu hilangkan diri. Jadi carilah satu titik kebahagiaan. Insha Allah, kalian akan rasa bahagia walau teruk pun badai melanda. 

Allah itu ada maka kebahagiaan pasti ada. Minta, dan berdoa. Insha Allah

PROTIVE MIXED FRUIT DRINK DMS360

PROTIVE MIXED FRUIT DRINK

Khasiat Minuman PROTIVE BY DMS



Membersihkan usus dan detoksifikasi
Mengatasi radang dan sakit sendi
Mengawal berat badan
Memulihkan luka luaran dan dalaman
Merawat kulit serta mencerahkan kulit
Melambatkan kesan penuaan
Membakar lemak dan menurunkan berat badan
Melancarkan aliran darah
Mengawal kolestrol dan gula dlm darah
Mengatasi lelah dan alahan
Mencegah dan merawat ketumbuhan kanser
Membantu mengawal kencing manis
Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
Membantu merawat sakit kepala dan migrain
Membantu mencegah mata dari rabun
Meningkatkan sistem imun dan daya tahan penyakit
Membantu membuang angin dalam badan
Membantu mengurangkan kebas kaki dan badan


Ramuan Protive DMS

➤ Manggis
Menyokong Kesihatan Kardiovaskular & Paras Kolestrol

➤ Acai Berry
Menyokong Sistem Imun

➤ Cranberry
Menyokong Kesihatan Saluran Kencing

➤ Teh Hijau
Membakar Lemak dan Membantu Pelangsingan Badan

➤ Blueberry
Menyokong Kesihatan Mata dan Penglihatan

➤ Biji Anggur
Mengawal Penyakit dan Kemerosotan Diei

➤ Delima
Kecantikan dan Mengawal Diabetes

➤ Roselle
Mengawal Hipertensi

➤ Tomato
Menyokong Kesihatan Prostat

➤ Kulit Pain
Menyokong Kesihatan Sendi

➤ Durian Belanda
Anti Kanser

➤ Astaxanthin
Awet Muda & Anti Penuaan






Harga Protive

RM150/500 ML sahaja

Beli 3 ke atas
RM135/sebotol

Jimat RM15 sebotol

Testimoni Pengguna Protive by DMS360

















Cara Makan :

ambil 30ml 2 kali satu hari masa perut kosong.
Pagi bangun tidur terus minum dan malam sebelum tidur


Siapa Boleh Amalkan Protive?

- Kanak-kanak
- Wanita dan Lelaki




Untuk tempahan segera, boleh terus hubungi kami di whatsapp 01891008652 atau klik link www.wasap.my/60189100852/protive