Memaparkan catatan dengan label Berniaga di Lazada. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Berniaga di Lazada. Papar semua catatan

3 Cara Anda Boleh Upload Produk di Lazada

Hai semua,


Video tutorial upload produk di Lazada dah pun siap beberapa hari lepas, saya sudahpun update di Youtube saya. Seperti biasa, youtube update dulu, entri blog kemudian huhu. 


Saya sharekan sekali cara mudah anda nak upload produk anda di lazada. 


Nak kata susah tu takla susah sangat nak upload produk, tetapi yang paling mudah ialah menggunakan desktop view di Lazada Seller Center. 


Ada 2 Cara Anda Boleh Gunakan:-

1. Lorikeet
2. Manual Description


Jika anda nakkan posting yang lebih menarik dan professional, Lazada mencadangkan penggunakan template Lorikeet. Saya sendiri gunakan Lorikeet sepenuhnya. Jangan risau senang aje pakai Lorikeet ni. 


Perkara kedua anda perlu tahu ialah, tidak semua produk di Lazada mempunyai option VARIASI. Apa itu variasi? 


Variasi = Pilihan


Tak seperti di Shopee anda boleh cipta apa jua pilihan/variasi untuk customer anda. Variasi kaler, saiz, apa2 jualah.. boleh aje di Shopee kan? Tetapi tidak di Lazada. Di lazada, jika tiada pilihan variasi anda harus create satu persatu order anda mengikut pilhan yang anda inginkan.


Di dalam video tutorial ni, saya tunjukkan produk yang tidak mempunyai pilihan. Tak boleh nak create pun. Jadi kalau saya ada 6 kaler. Maka saya harus upload 6 produk di Lazada. Produk yang sama namun berbeza warna. Faham eh? Tapi jangan risau, once anda dah create 1 upload utama, anda boleh copy sahaja template dan listing tu. Jimat masa nak upload dan isi satu per satu info. 



Ready?


Boleh lah tengok video tutorial bagaimana nak upload produk anda di Lazada.



Tak faham boleh drop komen di sini atau di youtube ya.




Seller Own Fleet Portal Lazada (SOFD)

Ada beberapa jenis Shipping bila anda berniaga di Lazada. Sepertima mana Shopee, ada juga pilihan di mana kita boleh letakkan tracking number kita kan?


Option shipping di Shopee dikenali sebagai OTHERS.
Manakala di Lazada pula dikenali sebagai Seller Own Fleet Portal (SOFD)


Namun method untuk menggunakan seller own fleet ini perlu direquest terlebih dahulu. Jika anda baru bermula, anda akan terus diberikan 2 option iaitu Skynet dan LEX. Tahukah anda LEX shipping ini merupakan kurier khas bagi penghantaran produk Lazada?


Kerlas gitu kan.


Keduanya, bila anda menggunakan pilihan yang Lazada provide, bila anda terima tempahan, parcel anda akan dipickup oleh pihak Lazada sendiri.


Tetapi jika anda mahu option menggunakan tracking number sendiri, khususnya seperti saya, dropshipper kan. Anda boleh request di Lazada untuk option SOFD. Bagi saya, pilihan ini lebih mudah dan membolehkan saya membuat dropship dari mana-mana suplier.






Bila anda sudah berjaya mendapat seller own fleet ni, andalah yang harus uruskan posting anda sendiri. Termasuklah upload tracking and bukti penghantaran parcel sudah berjaya sampai di tangan pelanggan.


Dulu-dululah, proses untuk saya dapatkan SOFD ini mengambil masa yang agak lama. Sehingga saya tak perasan bila saya ada seller own fleet ni, masa tu saya terpaksa update kepada customer servis dan mereka yang updatekan progress perjalanan parcel. Cara ni sangatlah leceh, menyebabkan duit banyak sangkut.


Sama jugaklah sekarang ada je sangkut, tapi sekurang-kurangnya dari pihak kita sendiri kita sudah settlekan penghantaran dan status. Tiada kes pending atau delay.


Anda bagaiman?

Sale Mac Dari Shopee dan Lazada

Alhamdulillah, syukur dari Allah. Ini ialah income saya berniaga di Shopee dan Lazada bulan Mac 2019.


Saya tidak mahu tunjuk tetapi saya mahu jadikan ini sebagai inspirasi kecil kalian. Walaupun saya sedih status Preferred Seller ditarik bulan lepas gara-gara penalti yang dikenakan. Kejayaan saya tidak hebat mana, dan masya Allah rakan-rakan saya hebat-hebat belaka. Ada yang dapat puluh ribu sebulan berniaga di Shopee dan Lazada.



Jika kita mahu, kita pasti boleh. Jom rakan-rakan, kita aim untuk dapatkan sale puluh ribu sebulan di Shopee, Lazada dan di mana sahaja kita berniaga!



Ya. Shopee ni ketat tahu tak! Dalam sejarah berniaga di Shopee saya kene 2% penalti which is tak patut dan menyebabkan Preferred Seller ditarik serta merta. Tetapi, rezeki dari Allah. Alhamdulillah, customer tetap datang dan menempah dari kedai Shopee saya, Emmemarina. Terima kasih semua



Saya sebenarnya azam nak share dengan kalian sale saya di Shopee dan Lazada mulai Januari 2019 malangnya saya tidak begitulah mahir bab account statement menggunakan dekstop view. Godek-godek baru tahu guna, inilah akibatnya jika jarang menggodekkan. Ha, jadi anda haruslah rajin melakukan aktiviti try and error di tempat anda berniaga.



Disember 2018, saya mula berniaga di Lazada. Alhamdulillah dari ratus ke ribu sale sebulan. Walaupun pada awalnya menghadapi masalah duit tak masuk, order tak berubah dari Ship to Delivered. Ha, apabila berlaku masalah sebegini duit anda akan lambat masuk dan menyebabkan modal anda untuk rolling tersangkut!


Lazada pula income masuk dua kali sebulan tahu. Ha, tak sama seperti Shopee. Sekurang-kurangnya di Shopee anda boleh chat dan minta pelanggan tekan butang TERIMA dan DUIT akan masuk ke ewallet anda dan anda WITHDRAW sendiri setiap hari ke akaun bank anda.



Tidak di Lazada. Pembayaran secara automatik mengikut sistem dan dibayar dua kali sebulan. Jadi anda haruslah bersabar dan sentiasa pastikan cashflow anda ada untuk teruskan perniagaan di Lazada gitu :)



Syukur alhamdulillah, tak berjuta tetapi dapat capai 5-6 angka sebulan sale di kedua-dua ecommerce ini cukup buat saya dan keluarga. Taklah kaya giler, dapatlah bayar yuran sekolah, duit minyak, ptptn, hutang skit sana sini dan bil-bil. Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Dapat juga buat saving dan invest jangan lupa.


Dapat sedikit untung sekalipun, buat investment, bayar zakat dan sedekah usah dilupakan. Ibu bapa juga turut kita hadiahkan tidak banyak tetapi ada. Tentu mereka gembira tengok anak mereka walaupun tidak bekerja hakiki tetapi boleh memberi dan membantu keluarga.



SALE bulan Mac di Shopee dan Lazada berjumlah


 +     13,559.77 Shopee
 +      3,881.24 Lazada
 ---------------
 +     17,441.01


Lazada

Kira statement Mac aje ye. 

Shopee


EH, ini income kasarlah. Namanya pun SALE.


Jangan tanyalah berapa bersihnya. Hehe. Yang penting, apa yang saya mahu highlight ialah jika anda berkemahuan anda pasti boleh lakukan. 


Halangan anda ialah diri anda sendiri!



Insha Allah Ebook Shopee versi saya sendiri (saya penulisnya) sudah pun terbit dan Shopee Bot Cybersona sudah lama kita gunakan bagi menaikkan sale di shopee. 




Coming soon, saya akan siapkan video untuk anda belajar A to Z berniaga di Shopee dan Lazada. Usah takut-takut, buat sahaja, yakin dengan diri anda. Anda pasti boleh!

Cabaran Berniaga di Lazada dan Shopee

Saya menggunakan kedua-dua platform Lazada dan Shopee kini secara aktif. Saya berniat untuk teruskan perjuangan di sini selagi masih ada kudrat dan kekuatan dari segi mentally dan modal. Sudah tentu ada cabaran apabila anda berniaga di kedua-dua ecommerce terbesar di Malaysia iaitu Lazada dan Shopee.


Saya sebenarnya tak hebat pun di kedua-dua platform ecommerce ni. Tetapi saya bersyukur saya diberikan rezeki di sini. Tidak banyak tetapi tidaklah rugi. Rugi kalau tak gunakan platform ini jika anda berkemampuan. Mampu dari segi menyediakan modal dan mampu untuk bersabar menunggu modal kembali.


Lazada dan Shopee kini agak setaraf dari segi demand. Pelanggan tetap menggunakan Lazada sebagai tempat mereka membeli belah, dan Shopee dengan marketing Free Shipping dan mengalu-alukan pembeli sebagai penjual merupakan teknik marketing yang sangat berkesan. Pada awalnya.


Kini, sudah semakin sukar untuk teruskan di Shopee kerana banyak kelebihan yang ditarik dan peraturan yang semakin ketat.


Persamaan Lazada Dan Shopee



1. Pusat membeli belah online sehenti
2. Customer is king
3. Free Shipping priority
4. Banyak giler kempen
5. Fees (Ada fees/tax bila anda berniaga di Lazada dan Shopee)
6. Iklan berbayar (Shopee My Ads & Lazada Sponsored Products)



Perbezaan Lazada dan Shopee



1. Shopee mempunyai interface dan sistem yang mesra, bermakna mudah untuk anda fahami sistem ecommerce Shopee, manakala Lazada mempunyai interface dan sistem yang agak kompleks. Jujurnya pada awal saya join Lazada tahun 2017, memang susah jugak nak faham! Cuma sekarang better lagi lah


2. Shopee ada BOOST option FREE OF CHARGE! Anda bole buat marketing 5 produk di kedai anda secara percuma. Tiada di Lazada, tetapi anda boleh join SELLER PICKS dan produk anda akan disiarkan di halaman iklan Lazada, caranya anda harus buat jualan dan lepas target Lazada. Ada kuota yang akan diberikan mengikut pencapaian sales kedai anda.


3. Modal. Di Shopee anda boleh dapatkan duit anda sendiri dengan pilihan customer click "To Received" atau diberi masa 3 hari lagi untuk duit anda masuk secara automatik ke akaun anda. Lazada mempunyai timeframe waktu withdrawal iaitu duit anda akan masuk sebanyak 2 kali sebulan. Maksudnya, rolling modal di Lazada adalah lebih lama berbanding Shopee.


4. Seller customer servise. Harus saya akui, Shopee dikatakan lebih menjaga kepentingan seller berbanding Lazada. Banyak issue tentang Lazada ni di mana anda sebagai seller bukanlah best priority dari Lazada. Sales anda Ya. Anda tidak :) Hehe


5. Return policy. Akta paling tidak kita sukai. Siapa suka bila kita dah pos barang, dan pelanggan boleh sesuka hati refund barang kita? Dan sebabnya? "CHANGE OF MIND". Tiada orang pun suka dengan pemulangan yang berkenaan hati dan kurang minat ni. Dah la modal rolling lama, sudahnya produk kene refund atas sebab tak munasabah dan harapnya yang refund tu tak rosakkan barang jualan anda pula! inilah cabaran paling teruk di Lazada. Pelanggan anda boleh sesuka hati memulangkan barang mereka dengan alasan paling mudah iaitu "saya berubah fikiran"



Kita mungkin nampak indah je kejayaan orang lain di kedua-dua platform tetapi hanya penjual sahajalah yang faham situasi mereka. Lebih-lebih lagi melibatkan modal. 



Saya pernah hadapi banyak isu pasal duit ni, duit tak masuk hampir 1 bulan di Shopee gara-gara sistem yang tak berfungsi. Sepatutnya duit masuk secara automatik selepas 7-14 hari kan tetapi tak!. Jika saya tak check, belum tentu sebulan tu duitnya masuk.


Situasi duit juga dengan Lazada, 2 bulan lebih baru saya dapat duit jualan di sana. Dan situasi ini bukan berlaku kepada saya sahaja tetapi ramai seller lagi.



Nasihat saya, apa jua platform jualan anda. Tiada proven 100% anda terus dapat sale giler-giler. Dan disebabkan anda sentiasa harus dahulukan modal sendiri, anda harus target berapa jualan sebulan yang anda mampu cover di kedua-dua marketplace ni.



Adatlah ada pro & conts kan? Yang penting anda mencuba. Dropship ke, stokis ke, owner ke, anda semua boleh buat jualan di kedua-dua platform ecommerce ini selagi mana anda berkehendak. Sediakan planning modal anda, dan anda setkan kuantiti produk supaya tidak melebihi kemampuan modal anda. Ini ialah cara terbaik bagi menangani situasi terlebih order dari modal sedia ada.



Berdasarkan pengalaman saya di Shopee dan rakan-rakan Shopee, saya terbitkan ebooks Tips & Trick Lonjakkan Sale di Shopee dan saya perkenalkan Shopee Bot untuk memudahkan marketing anda di Shopee.


Bot buat kerja marketing anda tanpa anda perlu tengok dan buat manual.

Harga RM129 lifetime
bonus Ebooks Tips & Tricks Lonjakkan Sale Shopee
bonus Ebooks asas berniaga di Shopee


Ebooks Tips & Tricks Lonjakkan Sale Shopee
RM39 sahaja




Bagaimana Nak Aktifkan Seller Picks Lazada Untuk Boost Kedai Anda

Akhirnya saya berjaya mendapat Seller Picks Lazada. Saya sudah dapat beberapa minggu lepas, tetapi rating jatuh, maka saya terkeluar dari pilihan Seller Picks. Pada mulanya saya sendiri tidak tahu bagaimana nak dapatkan Seller Picks ni. Jika anda nak tahu, Seller Picks Lazada ini hanya akan dibuka apabila kedai anda layak mengikut kuota yang telah disetkan oleh pihak Lazada.


Bagaimana Seller Picks ini boleh diaktifkan? 



Ya, melalui performance kedai anda. Di bawah saya tunjukkan gambar performance kedai saya di Lazada. Seperti biasa, nama branding saya Emmemarina, kedua-dua kedai Lazada dan Shopee saya mempunyai nama yang sama iaitu Emmemarina. Anda boleh lihat dan singgah di kedai Lazada saya di sini kay --> www.lazada.com.my/emmemarina

performance seller picks lazada


Ada 2 kriteria yang harus anda capai untuk dapat Seller Picks di Lazada;-

1. Shipped on Time > 90%
2. Response Rate > 80%

Your eligibility for Seller Picks is dependent on these four factors: Seller Rating greater than 70%, Instant Messaging response rate higher than 85%, more than 3 active Store SKUs and a decorated store.

Dua kriteria ini penting untuk mengaktifkan Seller Picks di kedai anda. Walaupun Lazada tulis situ, 70% tetapi kedai saya dibuka pada 90%, minggu lepas 85% tetap ditutup. huhu.


Apa kelebihan Seller Picks Lazada?


Bagi saya sendiri, tiada yang lebih baik daripada free marketing dari pihak ecommerce itu sendiri. Produk yang anda pilih untuk Seller Picks pula akan mendapat 7 hari marketing secara percuma di laman depan website/ apps Lazada. Permulaan, anda akan mendapat 3 kuota atau 3 produk untuk dipilih, dan kuota ini mungkin akan bertambah mengikut performance anda di Lazada.


Paling banyak, saya mendapat sehingga 6 kuota pada minggu tersebut. Ia sebenarnya bergantung juga kepada performance sale anda. 


Untuk minggu ini, saya mendapat 3 kuota, jika saya berjaya capai sales yang ditetapkan. Kuota akan dibuka lagi.


Quota Reward for 2019-03-11 to 2019-03-17

Achieve GMV of RM 1,512.50, you will get reward quota 1
Achieve GMV of RM 1,787.50, you will get reward quota 2
Achieve GMV of RM 2,200.00, you will get reward quota 3
Achieve GMV of RM 2,750.00, you will get reward quota 4


Tidaklah bermakna zero sales, terus boleh dapat Seller Picks kan? Lazada sendiri memantau dan menyelia performance kedai anda. Ianya bagus untuk diri anda juga. Siapa yang tidak mahukan kemajuan kedai mereka? Tidak kiralah di mana anda buat marketing. Setiap usahawan mahukan keuntungan di tapak mereka berniaga. Usaha tetap diperlukan dan bukannya mengharap pelanggan datang begitu sahaja.


Kita tetap perlu jadikan kedai kita lebih menarik daripada kedai-kedai lain.


seller picks lazada



Ada pro & cont berniaga di Lazada. Anda perlukan modal yang banyak kerana pengeluaran duit jualan anda memakan sama 2 minggu. Sebulan hanya ada 2 kali pengeluaran sahaja. Jadi rancang dengan baik atau sediakan modal yang tinggi.


Lazada hanya dibenarkan menjual produk berupa fizikal sahaja. Anda tidak boleh menjual produk digital atau tiada shipment buat masa ini. Jika anda mahu menjual produk tanpa shipment, boleh cuba menjual di Shopee sebagai platform ecommerce anda.


Belum ada akaun Lazada? Jom daftar sebagai seller Lazada hari ini -->  

https://pages.lazada.com.my/wow/i/my/sell-on-lazada/registeronline/?spm=a2o4k.pdp.header.d2.6aa2234dM1ut83