Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Cara Embed Short Youtube ke Wordpress. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cara Embed Short Youtube ke Wordpress. Papar semua catatan

5/12/2022

Cara Embed Short Youtube ke Wordpress

Assalamualaikum semua, selama ni saya embed video ke wordpress tanpa sebarang masalah. Hanya copy link address video tersebut dan terus berjaya embed ke dalam website. Alhamdulillah. Namun sekarang Youtube ada dua jenis video kan, jenis panjang dan satu lagi pendek. Ya, Youtube Short Video. 


Saya pun copy paste seperti biasa di link url video di wordpress. Tak keluar pun videonya!


Rupanya wordpress tak terima embed Youtube Short Video ya. Puas la saya google bagaimana caranya. Ada siap kene masukkan widget, daftar di website semata-mata untuk dapatkan link embed tersebut. Leceh jugalah bagi saya. Tetapi hasil terus mencari solusi, akhirnya ketemu cara paling mudah untuk embed Youtube Short Video ini ke dalam wordpress! Alhamulillah. 


Caranya mudah sahaja ya.


1. Copy link Youtube Short Video tersebut. 

Contoh Direct link address: https://www.youtube.com/shorts/pEr6hd0YacU



2. Sudah copy kan? Anda tukarkan link tersebut kepada https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU

3. Saya ubahkan short kepada watch. Bila anda ubah, video short tersebut akan jadi seperti video youtube yang biasa. 


4. Bila video sudah diubah seperti video biasa. Ha, bolehlah anda terus gunakan link tersebut dan embed di wordpress seperti biasa. Link video itu akan jadi seperti ini ya https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU . Copy sahaja link address video tersebut.


Jadi! Alhamdulillah mudah sangat-sangat dan tak perlu nak install plugin atau coding html. Lega kan?


Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com