Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Cara Guna ShopeePay. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cara Guna ShopeePay. Papar semua catatan

3/13/2021

Kenapa Shopeepay Top Up Ada Limit?

Assalamualaikum semua, ramai komen mengatakan bahawa ada limit di shopeepay masing-masing. Maksima RM250 tak silap saya kan? Sedangkan saya sendiri hampir 90% menggunakan shopeepay payment di Shopee dan boleh capai lebih dari RM1000 sekali penggunaan. Rupa-rupanya kalian, limit ini ada kaitan dengan version handphone anda tahu.


Macam rasa tak logik tapi inilah yang berlaku. 


Menurut Shopee, jika handphone anda version 7 ke bawah, limit sehari sebenarnya RM200 sahaja. Dan jika anda upgrade handphone anda 7 ke atas anda perlu setting semula shopeepay anda. 


Do note that any users on Android mobile OS lower than version 7.0 are restricted to a daily checkout limit of RM200. In the event the user upgrades their mobile phone to a mobile phone with OS version higher than 7.0, you will need to bind your account again to the new device. This can be done by going to Me > ShopeePay > Enter OTP (OTP page will trigger when logging in with a new device). Kindly refer to the GIF below.


Dan ada 2 jenis akaun Shopeepay iaitu basic dan premium. 




Anda boleh baca mengenai shopeepay limit di sini :- https://help.shopee.com.my/my/s/article/Is-there-a-limit-set-for-using-ShopeePay


jika tiada dan masih belum verify akaun shopeepay anda, click sini, saya sudah buat entri untuk anda semua :- https://www.emmemarina.com/2019/07/apa-itu-shopeepay-dan-cara-guna-aktifkan-shopeepay.html

Read More

8/02/2020

Shopee Free Shipping Kini Diutamakan Pada Shopeepay Payment Sahaja?


Shopeepay Payment method kini merupakan cara pembayaran utama di Shopee sekiranya anda ingin menikmati percuma postage di Shopee. Malah, jika anda gambar di atas free shipping juga lebih memilih seller yang join RM15 pakej shipping di Shopee.


(Mengeluh) 


Ada sebab saya mengeluh sebenarnya. Sebagai buyer dan seller di Shopee of course ada rasa tidak puas hati. Namun apakan daya, kita menumpang di rumah orang. Ikut sahajalah peraturan Shopee ni kan? 


Pandangan sebagai buyer Shopee


Sejujurnya saya kurang minat menyimpan duit di Shopeepay. Saya lebih prefer menggunakan method pembayaran di Shopee menggunakan debit, credit card ataupun online banking. Pakai Shopeepay ni, nak kene topup. Berbaki-baki pula kat situ kan. Nampak pula kedekut kita๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ haha. But kita faham, itu cara Shopee tuk kita terus bershopping di sana. Buat masa ni ikut kitalah, nak free ship pakailah Shopeepay. Dan nak kena cari pula seller yang ada RM15 atau Rm19 (berubah mengikut kempen).


Saya? Jika saya rajin, saya follow tapi nampaknya jika semua kene ikut. Adakalanya saya tak follow pun. Jika harga berpatutan, jimat atau seller tu ada review yang bagus. Saya tidak kisah untuk buat bayaran postage. Lagipun, postage tetap murah berbanding kita order biasa di luar kan? Dan method pembayaran lebih banyak daripada manual transfer. Terpulang kepada kita. Takde salah apapun anda nak order dengan siapa huhu. 


Pandangan as Seller Shopee


Tahukah anda? 


Setiap order yang kami terima. Kami dicas sebanyak 2.2% daripada total jualan kami. 2.2% ni anda rasa banyak atau sedikit? Adakah kami ni seller kaya giler? Jujur kata bukan semua orang mampu nak tanggung cas yang tinggi. Tetapi nak give up tak mahulah. Just bagi kami seller, kami akan jual produk di mana kami ada sedikit keuntungan setelah ditolak cas tersebut. Jika tak berbaloi atau rugi, tak dapatlah kami promot di Shopee.


Kedua, untuk sertai program RM15 atau RM19 shipping seller akan dicas lagi tambahan 3.++% menjadikan total cas 5% ke 6%. Pada mulanya saya ada join, tapi lama-lama sukar juga. Jadi saya keluar dari program tersebut dan cuma jadi seller shopee biasa.


Customer mungkin dapat penjimatan postage lebih murah berbanding order di luar atau jika masih ada RM40 voucher bolehlah claim free shipping di Shopee.


Anda sudah tahu kan? 


Jika anda seller, dan membaca entri ini. Saya ucapkan tahniah kerana terus berjuang di Shopee. Dan semoga terus sukses. 


Jika anda hanya buyer, semoga dengan membaca entri ini anda memahami sedikit sebanyak situasi seller di Shopee dan mengapa tidak ramai memilih menyertai program Shipping khas Shopee. Maaf juga ya. Memang ada seller2 besar.. Syarikat besar tetapi lebih ramai sebenarnya seller2 kecil seperti kami. Jadi maaflah ye jika tak ramai seller di shopee yang ada shipping khas Shopee. 
Read More

7/11/2019

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay

Bismillah. Shopee Malaysia mula memperkenalkan penggunaan berbeza bagi wallet seller dan buyer. Kini kita ada Seller Wallet dan ShopeePay. Ramai juga yang konpius, tetapi takyah la konpius sangat nya.... Senang je, sebabnya ShopeePay ni berada di ruangan BUYER, dan Seller Wallet di ruangan SELLER (My Shop). Jika dulu, kita menggunakan satu sahaja wallet bagi kedua-dua buyer dan seller. Nampaknya mungkin Shopee nak mengasingkan akaun bagi memudahkan urusan transaksi atau akaun mereka (agaknyalah! think harder..)


Apa Itu ShopeePay?



Shopeepay secara ringkasnya ialah duit yang kita gunakan bagi tujuan membeli. Thats why we are the buyer. Shopeepay ini boleh kita topup terus duit ke dalamnya tahu. Memudahkan lagi urusan shopping kita dekat SHOPEE!


Tekan je pembayaran menggunakan Shopeepay, masukkan pin, terus duit dibayar ke akaun seller Shopee serta merta. Tidak perlu lagi nak tunggu TAC number jika pakai online banking, atau beratur ke ATM atau susah-susah je nak ke 7e semata-masa nak bank in duit shopping kita tu. 


Selain kita masukkan duit ke dalam ShopeePay akaun, pembelian yang kita cancel atau refund juga akan terus masuk ke ShopeePay. 


Jom Belajar Cara Nak Guna dan Aktifkan ShopeePay Anda


Langkah Pertama: Pergi ke icon Me. Anda akan terus nampak SHOPEEPAY. Klik je kat situ.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Kedua: Akan keluar paparan macam di bawah ni, contoh sini dalam ShopeePay saya ada duit refund hari tu. Saya masih belum dapat keluarkan lagi sebab belum aktifkan ShopeePay. huhu.

So ikutkan, nak withdrawkan duit refund ke, cancel order ke. Terus je tekan withdrawal, tetapi kalau belum aktifkan. Kita kena aktifkan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Ketiga: Ok sebelum tu, cek dulu kalau anda dah setting ke belum no akaun bank anda dekat ShopeePay Bank Accounts. Kalau belum sila isikan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Langkah Kelima: Dah letakkan no bank akaun anda? Bolehlah aktifkan. Ikut sahaja panduan yang Shopee suruh buat. Apa Shopee nak? Gambar kad pengenalan anda dan anda berselfie dengan kad pengenalan! Hah, mudah sahaja.

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Senang sahaja kan? Takde susah atau keliru pun. Dah confirm nanti terus boleh withdraw duit tersebut ke dalam akaun bank anda. Biasanya duit akan masuk dalam masa 1 - 3 hari. Paling cepat biasanya CIMB, sehari je dah masuk. Maybank kadang-kadang bermasalah jugak. Delay sahajalah. Itu je. 



Diharap entri ini dapat membantu kalian semua. 


Jika suka dengan entri ni, jangan lupa share kay.

Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com