Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Catatan Shopee Marketing. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Catatan Shopee Marketing. Papar semua catatan

8/05/2022

Mahu Berniaga di Shopee atau Tidak? Berbaloi Ke?

Berniaga dalam Shopee, adakah berbaloi atau tidak pada tahun 2022? Tahukah anda sudah banyak perubahan berlaku sejak awal saya sertai platform berniaga di Shopee pada tahun 2017? YES, terlalu banyak perubahan!


Apakah perbezaan berniaga di Shopee pada awal kewujudan mereka vs tahun 2022?

1. Pelbagai fees telah diperkenalkan (transaction fees, commission fees, program fees, marketplace fees) , malah fees ini jika digabungkan boleh mencecah hingga 10% kos fees sahaja bagi setiap jualan

2. Tiada lagi free shipping, yang masih ada ialah subsidies

3. Persaingan terlalu tinggi


Namun, masih berbaloi atau tidak jika mahu mencuba meniaga dalam Shopee?


Jawapan saya masih YA. 


Sudah beberapa tahun saya menulis mengenai peluang perniagaan di Shopee ni. Walaupun saya sendiri tidak hebat dan sales tidak kencang seperti kebanyakkan otai seller di Shopee tetapi saya bersyukur dengan berniaga di Shopee, sale tetap ada.


Apa yang penting anda grab peluang yang sedia ada.


Bukan meremehkan kerana dengan negatif thinking, anda tidak ke mana.


Kita bersifat negatif, tetapi lihatlah berapa ramai seller muslim mengaut keuntungan buat perniagaan mereka. Alhamdulillah.


Remeh bagi anda, rezeki bagi yang lain.


Lalu anda bila lagi?


Rebut peluang yang ada sebelum Shopee mula mengenakan pelbagai syarat ketat untuk berniaga di rumah mereka.


Tidak seperti Lazada dan Prestomall (11st Street), Shopee masih belum mengenakan syarat ketat iaitu setiap seller perlukan SSM. Tahukan SSM?


bisnes di shopee



Anda usaha dengan izin Allah. Berniaga dengan pegangan siddiq, amanah, fatonah. Insha Allah, rezeki itu milik anda semua

Saya tahu, ramai kata ehhh, berniaga di Shopee ni persaingan harga tinggi. Orang suka beli barangan murah.


Jika anda menjual produk bukan murah, tidak boleh turunkan harga. Anda tetapkanlah pendirian anda. Tidak perlu masuk Shopee dan menjadi pak turut. Berdosakan jika bermain persaingan tidak sihat?


Menurunkan harga tanpa izin owner juga bersifat tidak amanah.


Merosakkan harga market dengan niat merosakkan juga adalah perbuatan yang tidak dituntuti dalam Islam.
Ditinjau dari asal muasal permasalahan ini dan apa yang digambarkan, manusia dibolehkan untuk berbeza dalam penetapan harga. Namun bila saya atau si Zaid dari salah seorang peniaga yang telah memurahkan harga jualan dengan maksud untuk membahayakan pesaingnya yang lain, maka di sini kita berkata bahawa hal tersebut adalah haram.
Kerana dia telah menyelisihi dengan dalil yang telah tsabit lagi sahih dari Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bahawa beliau bersabda :
لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
“Tidak boleh membahayakan diri sendiri, dan tidak boleh membahayakan orang lain.”
Sekiranya (yang merosakkan harga pasaran) dia mengerjakannya dengan maksud ini (memudharatkan orang lain) maka itu adalah haram.
https://viraljek.blogspot.com/2019/02/hukum-merosak-harga-pasaran.html
Jadi anda menggunakan medium Shopee bukan untuk turut serta dalam permainan merosakkan harga atau sebaliknya. Anda menggunakan medium Shopee untuk berniaga kerana sebab yang kukuh iaitu:

Dapat mengurangkan kos shipping dengan menggunakan subsidi Shopee.

Contohnya:

Kurier Poslaju : 500g = RM 8.00

Shopee Poslaju : 500g = RM5.04

Jadi dekat sini anda dah berjaya jimat = RM 2.96

Percayalah, dengan penjimatan kos shipping, anda telah membahagiakan pelanggan anda.

Peluang Jimat Cashback Bila Shopping Secara Online

Majority daripada kita bisnes secara online kan?

Daripada shopping sahaja tanpa penjimatan, kenapa tidak perkenalkan kepada semua pelanggan kita wujudnya sistem begini?

Bila anda berniaga di Shopee, anda dapat cashback dengan membeli menggunakan Aplikasi Shopback.

Tak banyak pun tetapi ada daripada tiada langsung!

Dapat jimat RM1 lebih baik daripada RM 0! Setuju?


Peluang Memarketkan Produk Anda Secara Percuma Melalui Shopee Kempen Setiap Bulan



Setiap masa Shopee ada buat macam kempen la.. Macam bulan ni, kempen 9.9. Secara besar-besaran kan? Masuk tv, radio, duta bukan main hang!

Ha gitu, dan bila mereka melancarkan program seperti ni. Anda boleh join. Join aje, free tahu.
 
Masukkan produk anda dan mana tahu pelanggan dapat lihat produk anda dan dengan izin Allah, anda dapat sale meniaga dalam Shopee
melalui kempen tersebut.


Khas untuk kalian semua, jika perlukan bantuan boleh refer ebook saya dulu. Ebook Panduan Berniaga di Shopee ini percuma sahaja. Oh ya, ramai bertanya juga bagaimana kalau dropship nak berniaga di Shopee? Baik saya kongsikan juga entri untuk anda baca ya.


Terbaru saya ada sediakan entri tutorial bagaimana buat keyword search shopee ads. Anda boleh rujuk juga, jangan bid terlalu mahal, kita hanya mahukan kedai kita masuk trafik, nak bersaing keyword? ada caranya, boleh baca di entri tutorial tersebut ya


Jom baca
Read More

8/04/2022

Ebook Buat Duit di Shopee dalam 7 Hari

Ebook Buat Duit di Shopee dalam 7 Hari kini sudah tersedia buat anda semua. Ini merupakan koleksi dan sharing yang saya sendiri guna pakai bagi melonjakkan sales di Shopee. Terbukti berkesan tauu!



Content

1. Tips Maksimakan Boost Function

2. Tips Keyword Tarik Pelanggan

3. Tips Gambar Poster Berkesan

4. Tips Guna Hashtag Shopee

5. Cara Tambah Follower Mengikut Niche

6. Tips Tambah Follower Cepat dan Mudah

7. Cara Update Kedai Supaya Lebih Dipercayai dan Professional

8. Cara Guna My Discount dan Voucher Tarik Perhatian Buyer

9. Rajin Join Aktiviti Swap Like/ Swap Like Demand

10. Rahsia Keyword Traffik SEO (Buyer cari Seller)

11. Cara Maksimakan Share Link Produk dan Kedai ke Media Sosial/ Website secara Konsisten

12. Be Preferred Seller

13. Tips Buat Iklan Berbayar Berkesan(Shopee Ads)

14. Tips Persaingan Harga

15. Tambahkan Sales dengan Databased Sedia Ada

16. Rahsia Added Value

17. Kelebihan Free Shipping Shopee (SSL)

18. Kempen Beli di Shopee

19. Tips Guna Top Picks

20. Produk Sikit vs Produk Banyak

21. Rating Is Impressions

22. Shocking Sale

23. Produk Fizikal VS Produk Digital

24. Rahsia Hashtag SEO (Buyer Cari Seller)

25. Repeat Customer = BOOM SALES

26. Tips Maksimakan Shop Decoration

27. Tips Guna Bundle Deal

28. Tips Guna Add On Deal

29. Rahsia Penggunaan Shop Kategori

30. Be A Friendly Seller

31. BONUS


Berminat nak dapatkan Ebook Buat Duit di Shopee dalam 7 hari?


Income Kasar saya di SHOPEE bulan September 2020
RM 21 K

Sales Jan-Sep 2020
RM400K

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Harga Sebenar RM 99.00


Harga Kasih Sayang RM10.00 sahaja






Read More

7/14/2022

Percuma Ebooks Panduan Bisnes di Shopee

Sudahkah anda mendapatkan Ebook Panduan Berniaga di Shopee yang telah saya sediakan buat kalian semua? Di sini saya terangkan cara anda berniaga dalam Shopee sama ada anda pegang produk atau tanpa produk.


Alhamdulillah, latest version ebook Panduan Niaga di Shopee kini sudah 5.0


Saya listkan content buat kalian semua. Jika tidak berminat nak download, boleh share buat rakan-rakan ya. Mana tahu mereka ada nak belajar dan mahu jana pendapatan berniaga melalui platform Shopee. Kalian dapat pahala jika mereka berjaya kan?


ebook percuma bisnes di shopee



Sebelum saya kongsikan link untuk kalian download, saya mahu ucapkan terima kasih kepada semua pembaca. Kerana kalianlah saya berjaya menyiapkan ebooks Panduan Bisnes di Shopee. Bermula di blog ini hanya sekadar mahu berkongsi bagaimana kalian boleh berniaga dalam Shopee saya mula mendapat ilham bahawasanya nak tunggu saya share satu per satu entri memang akan ambil masa yang lama kan?



Di dalam ebook panduan bisnes di shopee ni, ini adalah ebook asas anda mula berniaga di shopee, dari pengenalan mengenai shopee sendiri hinggalah ke latest version shopee iaitu Shop Decoration, Targetting Ads, Latest View Cara Upload Produk dan banyak lagi insha Allah. 



Pendek kata, insha Allah, ebook Panduan meniaga di Shopee ni harapnya takla memeningkan kepala kalian untuk faham. Saya cuba buat seringkas dan mengikut step by step semudah mungkin.



Nak dapatkan ebook percuma Panduan Bisnes di Shopee?


Content Ebook Panduan Bisnes di Shopee Version 5.0

Penulis : Emme Marina


1. Apa Itu Shopee?
2. Shopee Apps Vs Shopee Desktop
3. Berkenalan dengan Fungsi Apps Shopee
4. Setting Shopee Apps
5. Cara Menjual dan Upload Produk
6. Cara Uruskan Shipping Produk
7. Kenali Kempen Shipping di Shopee
8. Kenali Jenis Seller dan Cas Dikenakan
9. Cara Uruskan Tempahan Anda
10. Cara Withdraw Duit
11. Cara Uruskan Refund dan Cancel
12. Apa itu Shopee Celler Center
13. Kategorikan Produk Anda (My Shop Categories) - video
14. Marketing Centre
◦My Ads & Targetting Ads
◦My Discount Promotions
◦My Campaign
◦Flash Sale
◦My Voucher
◦My Top Picks
◦Shopee Feed / Story
◦Shopee Live

15. My Shop Settings
◦Shop Decoration

16. My Sale

17. My Income

18. My Data

19. Preferred Seller

20. Best Ke Shopping di Shopee?

21. Realiti Sebenar Berniaga di Shopee

22. Q & A

23. BONUS!!

24. Link Video Tutorial 




Mari klik link ini untuk daftar dan terus download rujukan buku panduan versi pdf ini ya.




Cara download ebook Panduan Niaga dalam Shopee percuma - author Emme Marina


1. Isi form di atas
2. Selesai tekan submit akan keluar automatic response dari saya ayatnya seperti gambar di bawah. Sila tekan link biru untuk anda download pdf di link google drive tersebut.

Nampak link biru drive.google.com tersebut? tekan situ ya


3. Anda akan masuk ke paparan download ebook di google drive yang saya sediakan. 

Sila tekan pada Ebook Panduan Berniaga di Shopee Version 5.0.pdf

4. Tekan icon download. SIAP!



Anda boleh sharekan link ini untuk tujuan sharing. Dilarang sama sekali mendownload dan mengedarkan sendiri Ebook Panduan Bisnes di Shopee ya. 


Saya open group WhatsApp support, anda boleh join di sini. Group ini bukan group kelas training online ya, tetapi support kepada ebook tersebut. Sudah anda baca, dan masih perlukan guide. Boleh bertanya di dalam group support.







Nak tak dapatkan Ebook berbayar Buat Duit Di Shopee dalam 7 Hari ini dengan harga istimewa?



Jika sahabat dah mahir basic berniaga di Shopee dan nak terus belajar buat Shopee Ads, boleh klik sini --> Belajar Buat Keyword Search Shopee Ads


Read More

9/30/2020

Cara Menten Respon Rate 90% ke Atas Walaupun Ramai Seller Send Broadcast Dan Kawan Ajak Main GAME!

 Seronok sekarang apabila user boleh main game di Shopee dan kumpul coins. Kumpul coins Shopee anda boleh gunakan untuk jimat berbelanja. Tolak diskaun. Bertambahlah jimatnya jika kedai tu ada beri voucher dan anda tolak lagi dengan coins yang anda menang. Siapa tidak suka kan?


Seller Shopee pula bersuka ria dengan fungsi broadcast chat dan boleh dihantar kepada semua existing buyer dan prospect buyers. Alangkah seronoknya fungsi broadcast dan follow up sehingga ada seller yang tak henti-henti menghantar pelbagai jenis voucher dan iklan kedai meraka. 


Bukankah semua itu menggeramkan? Eh, ada pula seller-seller Shopee yang mengkomen bahasanya bila kedua-dua golongan ini dekat. Mereka mampu menurunkan response rate chat di Shopee!! Eh, tak mahulah macam ni. Kita wajib menten 90% ke atas bagi response rate di Shopee untuk membeli jiwa dan kepercayaan pelanggan sekaligus sebagai income.



shopee chat broadcast
Seller Chat Broadcast


Shoppe Watering Chat Game



Ramai seller yang komplen saya mengatakan bahawa kedua chat ini penyebab kepada chat rating jatuh. Hmmm. Benar atau tidak? Apakah sebenarnya berlaku?


Jom Study.


Apa Itu Chat Response Rate & Time? dan Bagaimana Ianya Diambil Kira?


Chat response rate is calculated based on the percentage of chats and the offers that you have responded to. Chat response time is calculated based on the average time it takes a seller to respond to a buyer's chat message.


Bahasa mudahnya,

Chat rate = dikira berdasarkan chat dan offer yang anda terima daripada customer anda.

Chat time = masa yang diambil untuk seller respon pula mesej dari customer


dan sebenarnya, calculation response rate ni secara keseluruhan 90 hari anda sebagai seller dan 25% diambil daripada chat time tertinggi.


NOTA PENTING:


  1. Chat response rate is updated on a daily basis.
  2. Response is only counted when you reply within 12 hours of the message being sent.
  3. Chat response rate is calculated when you have received at least 2 chat threads in the last 90 day.
  4. Chat messages received after you have enabled Vacation Mode are not calculated but you should reply to your buyer's enquiries at the soonest possible upon exiting Vacation Mode in order to deliver great customer service.
  5. Auto-replies will not be calculated into the chat response rate calculation but you are advised to setup auto-replies if you have enabled Vacation Mode so that your buyers are aware that you are temporarily offline during this period of time.
  6. You have to end the conversation with your buyers to ensure the chat response rate is calculated correctly.


Takla tak adil.. Adil je.


Okay. Persoalannya DUA JENIS CHAT broadcast dan game tu macam mana??


Adakah chat dari mereka ini menyebabkan CHAT rate anda jatuh menjunam?


Jawapannya: TIDAK dan YA.



Watering request notifications received from Shopee Game such as Shopee Garden will not affect your chat response rate - TIDAK AFFECT CHAT KEDAI ANDA (alhamdulillah) 


Chat broadcast will not directly affect your chat response rate. But, if a recipient sends a follow-up message after you send a broadcast, you should respond within 12 hours in order to maintain your chat response rate. - maksudnya jika seller hanya sekadar anta chat jenis bagi offer ke claim ke, takde masalah... tak efek, tapi kalau diaorg bagi broadcast follow up selepas pembelian anda.. or selain dari offer/diskaun/claim ini korang harus reply dalam masa 12 jam.



 Okay. Tetapi bila kita terima terlalu banyak mesej dari mereka-mereka ni, apa terjadi kepada kita as seller?


Saya sendiri jadi makin serabut sebab ingatkan customer rupanya seller atau invite game. Sehinggakan kita tak pasti yang mana satu customer, yang mana satu bukan customer.


Baiklah, Bagaimana Nak Atasi Masalah ni?


1. Setup Auto Chat Replies

2. Setup Chat di Luar Waktu Ofis

3. Setup Robot Chat


Dengan setup ketiga-tiga jenis chat di atas, anda mengurangkan risiko customer tunggu lama response dari anda. Kedua, mereka tidak perlu tunggu anda untuk jawab soalan anda kerana anda sudahpun menyiapkan skrip yang patut untuk mereka baca. 


Cara Setup Auto Chat Replies 


Anda boleh setup chat ni dari apps ataupun di seller center. Pergi ke chat setting, lihat pada chat replies.






Saya sharekan skrip auto-reply saya, anda boleh copy paste dan ubah mengikut kesesuaian kedai shopee anda.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam & Hai,

TQ for reaching us. This shop sells variety products with different suppliers. 1 category 1 supplier.

‼️ No combine shipping if different supplier‼️

MAAF TIADA COD - ONLINE SHJ


✔️✔️ All Product Available ✔️✔️



❤️ Borong & Dropship Is Available.

❤️ Follow our shop for more promotions and shocking sale


Need our fast respon?

📲📲WhatsApp to 018-9100 852



Terima Kasih

Stay Safe

Emme Marina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cara Setup Chat di Luar Waktu Ofis (Off-Work)


Nak onkan chat ni, anda harus ada waktu ofis terlebih dahulu. Settingkan waktu ofis anda. Buat masa ni, nak settingkan off work replies anda harus buat di dekstop.




On kan Off Work Auto Reply dan isikan reply content mengikut ayat kesesuaian anda.


Setup Robot Chat (FAQs Assistant)


Robot chat atau chat assistant kita gunakan untuk menjawab soalan-soalan lazim yang selalunya customer akan tanya. 


Pos bila? pos pakai apa.. anything related dengan produk dan paling best semasa urusan reply antara bot dan chat assistant ni. Ianya berlaku tanpa masuk ke chat kita.




Anda harus onkan dahulu FAQ Assistant, dan kemudian isikan maklumat yang diperlukan. Boleh je guna bahasa melayu atau bahasa pasar. Yang penting customer faham dan dapat jawapan yang diperlukan.



Okay siap dah. Inilah kesemuanya chat yang saya setup di kedai saya sendiri.





WAJIB ANDA INGAT jika nak menten chat rate 90% ke atas. Bila menten ni, persen nak dapat preferred seller pun ada. Jika anda tak jaga performance, usahlah bermimpi nak jadi preferred seller kay? So usahakan agar anda dapat jawab chat dari customer secepat yang mungkin.


Penting untuk anda :


1. Chat rate dikira dalam tempoh 12 jam, jika lewat dikira terlepas la. LATE REPLY ler tu.

2. FAQ assistant hanya akan muncul sekali je sehari bagi setiap customer. Kalau customer sorang tu dok tanya lagi, tanya lagi... haa, tak muncul dahla. Kenelah anda jawab.

3. Auto replies bagi setiap customer hanya akan muncul setiap 24 jam (berulang-ulang even bagi same customer)

4. Auto chat (off work) muncul setiap hari sekali sahaja for one user.


Jadi tidaklah harus anda biarkan chat tu terkubur 2-3 hari haaa. lagi-lagi weekdays. 


Baiklah selamat mencuba dan selamat memajukan response rate chat kedai shopee anda.



Performance chat rate kedai saya sendiri =)



Read More

9/25/2020

[Tutorial] 5 Sebab Anda Perlu Cuba Buat Shopee Live Streaming Untuk Naikkan Sale Produk Jualan Anda

 Tutorial Shopee Live Streaming



tutorial shopee live streaming


Assalamualaikum, Shopee telah menyediakan cara paling mudah untuk anda mendapatkan engagement atau trafik terus ke kedai anda dan sekaligus pelanggan dapat membuat tempahan pada masa sama menggunakan SHOPEE LIVE STREAMING.


Apa itu Shopee Live Streaming?



Shopee live sama seperti mana fungsi di Facebook, IG atau Youtube. Anda boleh bersiaran secara langsung mempamerkan produk jualan anda atau apa sahaja sharing pun anda boleh lakukan sambil meletakkan produk-produk di kedai anda untuk pelanggan menempah.


Berbeza dengan Facebook Live dan lain-lain media sosial. Siaran langsung mereka hanya kita dapat lihat, komen dan like namun kita nakkan produk tersebut kita kena order kemudian. Kelewatan menghubungi prospek pelanggan menyebabkan kurang sales pada waktu tersebut. 


Namun di Shopee live, anda boleh buat sebarang aktivit siaran langsung (streaming) dan letak sahaja produk anda untuk customer membuat pembelian TERUS. 


Menarik kan?


Nak Buat Shopee Live Streaming atau Siaran Langsung ni Bagaimana?



Secara Mudahnya:


1. Buka aplikasi Shopee di handphone anda
2. Pergi ke Me
3. Pergi ke Buying
4. Anda akan lihat, live streaming. Tekan di sini
5. Isikan gambar produk atau cover streaming anda. Isikan tajuk dan keterangan (description) kemudian anda boleh attachkan mana-mana produk di kedai shopee anda. 
6. Submit.
7 MULA SHARING


Semua shopee seller berebut-rebut nak join Shopee Shocking Sale kan? susah nak join pula tu, siap banyak kriteria nak kene follow. Tetapi dengan adanya Shopee Live Streaming ni, lagi baguss


Kelebihan Shopee Live VS Shocking Sale

Shopee Live


1. Anda boleh terus sharing apa sahaja kelebihan produk (USP)

2. Mempamerkan produk lebih jelas

3. Meningkatkan trafik dan engagement pelanggan dengan kedai anda

4. Close deal instantly

5. Tambah follower kedai



Nak Tengok Cara Saya Buat Sharing Shopee Live?


Baikk.. Lihat tutorial youtube di bawah ni kay. Selamat mencuba





Read More

8/06/2020

10 Marketing Channel Yang Anda Boleh Gunakan di Shopee

Assalamualaikum, sudahkah kalian semak marketing channel di Shopee yang anda boleh guna pakai tanpa perlu keluarkan sesen pun? Iya, marketing percuma di Shopee. Jika dahulu, tidak banyak marketing funnel di Shopee, kini anda boleh gunakan pelbagai cara bagi menarik perhatian pelanggan anda dan mendapatkan sales pertama di kedai Shopee anda!


Cuba dulu, usaha dan barulah tawakal atas apa yang sudah kita lakukan.


Walaupun persaingan semakin sengit di Shopee, tetapi yakinlah dekat mana pun kita berniaga persaingan itu pasti ada. Mana mungkin tiada persaingan langsung? Nak jadi kaya raya, wajiblah kita menempuh ujian, dugaan barulah berjaya dengan bangga hasil titik peluh sendiri kan? Gituuu


Okay baiklah, apa ya 10 Marketing Channel Yang Boleh Kalian Gunakan di Shopee?



Ini saya sudah siapkan tutorial ringkas yang boleh anda follow and ikuti dengan mudah




Dalam 10 cara yang telah saya tunjukkan, 2 daripada adalah marketing berbayar, maksudnya anda perlu keluarkan modal untuk menggunakan teknik marketing tersebut. 2 Marketing berbayar dari Shopee ialah Shopee Ads dan Coins.


Manakala 8 cara yang boleh anda gunakan secara percuma ialah, discounts promotion, vouchers, my shop shocking sale, top picks, bundle deal, follow prize, shipping fee promotion, dan add on deal.


Saya akan terangkan secara ringkas sahaja ya. Untuk lebih details anda boleh baca terus di PDF saya iaitu Panduan Bisnes di Shopee


Click gambar untuk dapatkan link download Ebook Shopee Ye.



Discount Promotions



Diskaun promotion maksud mudah ialah potongan diskaun yang kita berikan kepada pelanggan. Sama ada anda sendiri tentukan berapa diskaun nak beri atau HQ anda ada jalankan promosi/sale. Tarikan potongan harga sehingga kini masih sangat relevan kerana ia dapat menarik perhatian customer kepada produk jualan mahupun kedai anda.


Contoh potongan harga:

Harga Asal : RM 200
Harga Promosi : RM 150


Akan kelihatan di kedai anda, ataupun di produk tersebut RM 150 (RM 200)



Vouchers


Voucher atau kupon siapa yang tak suka claim? Saya pasti semua orang suka termasuk diri anda. Jadi begitulah jua customer-customer kita di Shopee.


Apa nak buat?


Buatlah kupon untuk pelanggan anda. Walaupun nilainya tidak banyak, namun saya yakin setiap kupon itu pasti pelanggan anda amat hargai. Buatlah kupon dengan nilai belian yang tidak terlalu tinggi berdasarkan harga-harga produk di kedai anda.


Contoh voucher/ kupon:


Claim kupon EMME05 dan dapat potongan RM1.00 bagi jumlah belian bernilai RM50 ke atas.


Jadi bila customer order di kedai kita, dan nilainya melebihi RM50, automatik Shopee akan tolak RM1 dari total belian mereka, dengan syarat customer kita claim tau voucher ni. WAJIB claim. Kalau tak pakai nanti tak dapatlah Shopee detect dan tolak dari jumlah belian customer.


Ada 2 jenis kupon, untuk kupon yang boleh display dan dilihat di kedai anda ialah KUPON KEDAI atau SHOP Voucher. Jika produk kupon, tiada display ye.



My Shop Shocking Sale



Konsep sama seperti display shocking sale shopee yang kalian lihat di homepage shopee apps anda. Cuma untuk my SHOP bahasa melayunya KEDAI SAYA. Shocking sale ini hanya akan dilihat/ display di kedai anda sahaja. Bila customer klik kedai anda, atau anda share info kepada follower kedai kan... Mereka open kedai anda, maka akan ada satu tab SHOCKING SALE.


Anda boleh join my shop shocking sale ni dengan minimum 10% diskaun dan mestilah ready stok. Pre order tak boleh ye.


Top Picks


Top picks ni jika anda pernah lihat kan bila anda click produk yang anda search/cari. Kemudian di bawah produk tersebut ada keluar similar produk, dan produk suggestion ke. Tetapi jika seller tu aktifkan top picks kedai dia, akan keluar senarai produk-produk top diaorang ni. Maksima anda boleh setkan ialah 8 jenis produk. Haa, jika anda nak dapatkan lebih banyak view ke, sales ke, cubalah aktifkan setiap bulan top picks ni. Rugi tau tak pakai. Saya memang pakai top picks ni. WAJIB lah huhu


Bundle Deal



Bundle tu apa? Bila cakap pasal bundle, bundle ni erti kata lain ialah kita beli barang secara banyak atau pukal campur dengan produk-produk yang ada di kedai. Jadi itulah fungsi bundle deal. Anda boleh berikan peluang kepada customer anda mendapatkan lebih penjimatan jika mereka membeli produk-produk yang telah anda senaraikan.


Contoh bundle deal:


pakai contoh di kedai saya la ye paling mudah. Saya suka buat ikut kategori.


Kategori produk jam solat


1 unit RM189, tetapi jika customer beli 2 unit dari 1 item yang sama atau item berbeza tetapi masih dalam senarai bundle deal maka customer akan dapat penjimatan RM5. Anda boleh setkan nilai dalam jumlah atau persen dan unit yang perlu dibeli.



Follow Prize



Follow prize ni konsep sama seperti kupon. Bila customer follow kedai anda, mereka boleh claim kupon follow yang anda create.



Shipping Fee Promotion



Selain kita sibuk nak bercakap pasal free shipping program ni kan. Tahu tak anda sendiri boleh bagi free shipping kat customer anda. Caranya masih sama seperti bina kupon atau bundle deal. Anda boleh setkan customer anda dapat free shipping khas dari anda sendiri jika belian mereka menepati nilai/jumlah yang telah anda tetapkan.


Contoh shipping free promotion:


Beli apa2 produk di kedai anda bernilai RM150 ke atas maka customer akan dapat free shipping. Maka mereka tak perlu pun pakai kupon free ship shopee tu. jimat tak kupon depa? Baikkan korang. haha. Tetapi customer kene followlah syarat belian tu barulah dapat free ship. Promotion ni amat berbaloi khususnya jika mereka ni dah habis kupon free ship shopee.



Add On Deal



Okay. Bundle deal ada, add on deal pula? Apa tu add on deal di Shopee? Namanya pun ADD ON. ADD ON bermaksud TAMBAHAN. Saya lebih cadangkan anda buat ADD ON DEAL bagi produk yang berKAITAN sahaja. Apa agaknya ya?


Contoh add on deal:


customer order kasut. so habis kat sini je. kasut ajelah. Tetapi bayangkan anda ada produk lain yang boleh ditambah nilai kepada sales anda iaitu anda jual sekali stokin. Jadi boleh kan customer dah beli kasut nak beli pula stokin. apa lagi aksesori dan produk berkait dengan kasut tersebut?


Maka anda boleh satukan dalam kempen add on deal ni. setkan seperti mana anda setkan kempen2 bundle deal, diskaun. Mudah sahaja kan?


Jadi disebabkan taktik add on deal anda, maka customer telah order sepasang kasut dan sepasang stokin. Daripada 1 unit sahaja dia order, jadi 2 unit terus. Inilah konsep add on deal yang terbaik.


Bayangkan jika anda jual kasut, offer add on dengan tudung, atau item jauh berkait dengan keperluan kasut tersebut? Maka tentu kurang salesnya kerana perkaitan yang terlalu jauh dan kurang diperlukan.




Alhamdulillah, ringkasan ni saya harap sangat-sangat dapat membantu anda semua menaikkan sales anda di Shopee.



Teruskan usaha. Teruskan tambah follower sebab lagi banyak follower lagi tinggi sales insha Allah buat anda semua. Shopee sudah ada fungsi broadcast. Maka fungsi ini sangat penting bagi seller shopee yang inginkan sales berpanjangan di Shopee. Insha Allah.



Nak tambah follower secara automatik dan targetted?



Jom dapatkan shopee bot cybersona hari ini. Bukan sahaja tambah follower shopee tetapi boleh buat auto boost setiap 4 jam di shopee tau. best ke best?



Read More

6/04/2020

Tutorial Buat Shop Decoration di Kedai Shopee + Free Icon Kategori Comel

Sudah ke anda cantikkan kedai shopee anda supaya nampak lebih kemas, professional malah menarik hati pelanggan?



Jika belum, anda boleh mula mendeko kedai shopee anda. Lihat review saya tentang shopee shop decoration di sini






Read More

10/31/2019

Cara Setting Shop Shocking Sale Shopee (SS)

Assalamualaikum, hari ini alhamdulillah dapat invitation untuk gunakan Shop Shocking Sale di Shopee. Sejujurnya sudah hampir 3 tahun saya berniaga di Shopee belum pernah sekali pun saya berjaya join Shocking Sale Shopee. Jadi peluang yang ada ni, jika kalian semua ada dapat invitation ni kan, tolonglah gunakan sebaiknya!


Jadi jom kita cerita sedikit sebanyak pasal My Shop Shocking Sale Shopee. My Shop Shocking Sale dengan Shocking Sale di muka depan apps Shopee tak sama ye. Sistem yang sama tetapi nama sendiri ada perbezaan, iaitu MY SHOP dan SHOPEE.


My Shop Shocking Sale bermaksud Shocking Sale anda hanya berlaku di kedai anda sahaja. Jadi hanya yang masuk ke kedai anda sahaja akan dapat lihat promosi istimewa dari anda. 





Shopee Shocking Sale pula berlaku di muka depan aplikasi Shopee. Semua orang yang ada Shopee apps akan dapat lihat sale anda. 


Oleh itu tahniah kepada semua seller yang berjaya dapat MY Shop Shocking Sale, saya sendiri teruja tau. 


Tanpa buang masa, mari kita belajar cara setup Shocking Sale di kedai shopee kita ya. 


Cara Setting Shop Shocking Sale di Kedai Shopee




Page 1 - Ini adalah area anda perlu gunakan untuk create shop shocking sale. Tekan pada create new shocking sale

Bila anda tekan pada masa tersebut. akan keluar beberapa slot available. 


Di sini anda sudah pilih dan masukkan beberapa produk yang anda bakal buat shocking sale di kedai shopee anda.
Minimum 10% hingga maksima 99%



Bila anda sudah siap dan tekan submit. Akan keluar paparan seperti ini. Sewaktu editing anda masih boleh lagi adjust dan edit tetapi bila live period nanti. anda tidak boleh ubah apa-apa dah tau. 


hah, ini lah contoh shocking sale yang berjaya saya buat di kedai shopee kuuuu.... Huhu. Macam best je tengok countdown tu kan? 


Okay, nampak mudah. nampak macam best. tetapi ada kriteria produk untuk anda capai. Jika tak lulus kriteria ni, anda tidak boleh run juga shocking sale tahu. 


Shop Shocking Sale Product Criteria


Minimum stok produk : 3 unit ~ 1000 unit

Discount Limit: 10% ~ 99%

Promo Price: lebih rendah dari harga pasaran atau yang anda diskaunkan dalam masa 7 hari 
lower than lowest price in last 7 days (exclude Shopee Shocking Sale)

Product Rating(0.0-5.0): No Limit

Like(s): No Limit

Pre-Order(s): Must not be Pre-Order (wajib produk ready stok sahaja)

Orders in the last 30 day(s): No Limit (produk ni sudah ada jualan)

Days to Ship: <= 2

Repetition Control: >= 1
(The same product can‘t be enabled again until 1 day(s) later.
==> maksudnya bila dah berjaya buat shocking sale guna produk ni, anda boleh run semula shocking sale dalam masa 24 jam kemudian. Contoh 24 hb  dah run, next boleh run 26 hb kay.



Saya kongsikan Soal Jawab dari Shopee Education tentang My Shop Shocking Sale, Baca tahu. Dah baca barulah banyak ilmu :) alhamdulillah semalam saya dah buat di kedai. Dapat satu sale. Haa, rajin-rajin tambah follower. Nak berjaya jangan main-main dan banyak alasan tahu.



Nampak tak 1 sold tu. Allah aje tahu perasan masa tengok dapat sale hasil shocking sale ni tau. Alhamdulillah. aamiin.



Soal Jawab My Shop Shocking Sale



Q: Why can't I see my My Shop's Shocking Sale products in the Shocking Sale main page?
(Kenapa tidak boleh nampak produk My Shop Shocking Sale di paparan utama Shocking Sale? 

A: My Shop's Shocking Sale is a Flash Sale for your shop only, and will not be shown on the main Shocking Sale page.
(Sebabnya my SHOP kan, jadi shocking sale ni hanya berlaku di kedai anda sahaja kay)


Shocking Sale di Kedai Shopee

Q: Why can't I see my My Shop's Shocking Sale on PC Web?
(Kenapa tak boleh nampak shop shocking sale kat PC/ dekstop view?)

A: My Shop's Shocking Sale is viewable on Mobile App only.
(SS ni hanya untuk mobile apps sahaja, so customer yang tengok dekat handphone barulah diaorg boleh nampak SS kedai anda)

Jika anda lihat di sini, memang tiada sebarang paparan shocking sale. tetapi bila saya clik pada produk yang saya sudah berjaya shocking sale. Ada notis bahawa sale itu sedang dalam program shocking sale.

Paparan shocking sale muncul di produk yang kita dah submit untuk shocking sale


Q: Why can't I add/nominate certain products to My Shop's Shocking Sale?
(kenapa ada sesetengah produk tak boleh join shop shocking sale?)

A: Check that your products fall under the 'Applicable Categories' specific to each campaign.
(ni kalian kene cek balik, produk kriteria yang saya dah tuliskan di atas tadi)




Q: I want to offer XX% discount for my products. Why can't I input that discount?
(Kenapa dah letak offer pun gagal join?)

A: Make sure the discount offered lies in the 'Accepted Discount Range' of the campaign. 
(pastikan korang letak offer % tu, ikut syarat yang shopee dah tetapkan, 10% to 99% kay)  




Q: I have a few varieties for my products. Can I set a different discount % for each of the variety?
(boleh tak kalau lain produk, lain diskaun offer?)  

A: Yes, you can. You can set a different discounted price for each product variety. 
(boleh)




Q: Can I edit my products after submitting them?
(Boleh tak saya edit produk selepas submit SS?)

A: Yes, as long as the My Shop's Shocking Sale session has not started.
(Boleh. selagi SS anda belum start)




Q: How will campaign stock affect my normal product inventory/stock?
(Bila join SS ni, stock normal kat kedai akan terganggu tak?)

A: Once a product has been successfully confirmed into a My Shop's Shocking Sale, the campaign stock quantity will be immediately deducted from the product's normal stock.
(ada. kalau boleh setkan amount bagi produk yang anda bakal submit untuk shocking sale, manalah tahu jika tiba-tiba produk laku keras dan anda tiada stock pula)


e.g. Item A normal stock = 100. You commit 30 campaign stock to a My Shop's Shocking Sale, Item A's normal stock will now be 70 (100 - 30). Campaign stock not sold at the end of the My Shop's Shocking Sale will be added back to normal stock.



Alhamdulillah. Faham ya?


Mungkin masih belum ramai belum ada Shop Shocking Sale tetapi insha Allah nanti semua peluang akan diberikan. Teruskan usaha dan semoga berjaya.




Ada banyak lagi Shopee Marketing Tools yang boleh kita gunakan untuk mendapatkan sales. Insha Allah kita kongsikan satu per satu cara menggunakan marketing tools dari Shopee ni.



Alhamdulillah. Anda suka perkongsian dari saya? Nanti kita sambung lagi kay. Doakan saya dapat terus share dan buat video tutorial sekali =)
Read More

7/16/2019

Cara Withdraw Duit di Seller Wallet Shopee

Assalamualaikum, dah ke dapatkan Ebook percuma Panduan Belajar Shopee? Jika belum, boleh dapatkan di link ni --> http://nak.la/ebooksshopeefree. Hari ni saya nak kongsikan cara withdraw duit di ewallet Shopee. Ewallet ni hanya akan ada jika anda sudah mula ada hasil jualan di Shopee. Bila dah ada jualan/sales, duit customer tersebut akan masuk ke akaun ewallet Shopee sebelum anda boleh keluarkan atau withdraw.


Bagaimana caranya?


Mula-mula, anda masuk ke akaun jualan anda iaitu MY SHOP. Anda akan nampak Seller Wallet. Di situ akan keluar jumlah duit anda yang dah berjaya masuk. Duit inilah yang anda boleh keluarkan ke bank akaun anda. 




Sebelum nak withdraw pastikan anda dah pun masukkan nombor akaun bank anda kay. Tak masukkan tak dapatlah keluarkan duit. 

Caranya, pergi ke Account Setting dan masukkanlah nombor bank akaun anda. 



Dah pun setting no bank akaun, bolehlah keluarkan duit di Seller Wallet Shopee. 

Klik sahaja di icon Seller Wallet. Paparan akan keluar seperti gambar di bawah. Kemudian, klik WITHDRAW




Akan keluar seperti paparan di bawah sebagai kepastian. Pastikan semua maklumat adalah betul. Dah ok, tekan CONFIRM.




Anda perlu masukkan pin Wallet anda. Masukkan pin dan duit anda akan diproses masuk ke akaun bank dalam masa 24 jam ke 48 jam. 




Dah pun berjaya withdraw duit di Shopee. Senangkan? Takdelah susah sangat insha Allah.



Read More

7/11/2019

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay

Bismillah. Shopee Malaysia mula memperkenalkan penggunaan berbeza bagi wallet seller dan buyer. Kini kita ada Seller Wallet dan ShopeePay. Ramai juga yang konpius, tetapi takyah la konpius sangat nya.... Senang je, sebabnya ShopeePay ni berada di ruangan BUYER, dan Seller Wallet di ruangan SELLER (My Shop). Jika dulu, kita menggunakan satu sahaja wallet bagi kedua-dua buyer dan seller. Nampaknya mungkin Shopee nak mengasingkan akaun bagi memudahkan urusan transaksi atau akaun mereka (agaknyalah! think harder..)


Apa Itu ShopeePay?



Shopeepay secara ringkasnya ialah duit yang kita gunakan bagi tujuan membeli. Thats why we are the buyer. Shopeepay ini boleh kita topup terus duit ke dalamnya tahu. Memudahkan lagi urusan shopping kita dekat SHOPEE!


Tekan je pembayaran menggunakan Shopeepay, masukkan pin, terus duit dibayar ke akaun seller Shopee serta merta. Tidak perlu lagi nak tunggu TAC number jika pakai online banking, atau beratur ke ATM atau susah-susah je nak ke 7e semata-masa nak bank in duit shopping kita tu. 


Selain kita masukkan duit ke dalam ShopeePay akaun, pembelian yang kita cancel atau refund juga akan terus masuk ke ShopeePay. 


Jom Belajar Cara Nak Guna dan Aktifkan ShopeePay Anda


Langkah Pertama: Pergi ke icon Me. Anda akan terus nampak SHOPEEPAY. Klik je kat situ.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Kedua: Akan keluar paparan macam di bawah ni, contoh sini dalam ShopeePay saya ada duit refund hari tu. Saya masih belum dapat keluarkan lagi sebab belum aktifkan ShopeePay. huhu.

So ikutkan, nak withdrawkan duit refund ke, cancel order ke. Terus je tekan withdrawal, tetapi kalau belum aktifkan. Kita kena aktifkan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Ketiga: Ok sebelum tu, cek dulu kalau anda dah setting ke belum no akaun bank anda dekat ShopeePay Bank Accounts. Kalau belum sila isikan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Langkah Kelima: Dah letakkan no bank akaun anda? Bolehlah aktifkan. Ikut sahaja panduan yang Shopee suruh buat. Apa Shopee nak? Gambar kad pengenalan anda dan anda berselfie dengan kad pengenalan! Hah, mudah sahaja.

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Senang sahaja kan? Takde susah atau keliru pun. Dah confirm nanti terus boleh withdraw duit tersebut ke dalam akaun bank anda. Biasanya duit akan masuk dalam masa 1 - 3 hari. Paling cepat biasanya CIMB, sehari je dah masuk. Maybank kadang-kadang bermasalah jugak. Delay sahajalah. Itu je. 



Diharap entri ini dapat membantu kalian semua. 


Jika suka dengan entri ni, jangan lupa share kay.

Read More

7/07/2019

(NEW) Chat Interface Baru di Shopee Seller Center

Untuk kesenangan peniaga, kini Shopee mempertingkatkan lagi kualiti dan persembahan interface ecommerce mereka. Jika dulu, chatting features di desktop Shopee Seller Center hanyalah sekadar chatting, kini dilengkapi dengan link kepada setiap pembelian dari pelanggan tersebut. 



Anda boleh semak sama ada pelanggan tersebut pernah membeli di kedai anda. Sedang membeli (To Ship) atau membeli tetapi masih belum membuat bayaran (Unpaid). 



Features ini sangat bagus kerana anda tidak perlu lagi tersalah semak status pelanggan. 



Kedua, Shopee memperkenalkan fungsi "Message Shortcut", jika sebelum ini features ini hanya boleh didapati di Shopee Apps sahaja. Bagi saya fungsi ini sangat bagus, sangat berguna kerana kebiasaannya apa yang ditanya oleh pelanggan adalah sama. Dan bagi saya sendiri, setiap kali pelanggan membuat tempahan saya akan chat mereka ayat Terima kasih atas pembelian mereka. Begitu juga ada beberapa produk yang perlukan panduan produk akan saya berikan mesej itu. 



Jika sebelum ini, saya terpaksa berulang antara desktop dan apps. Kini, cukup hanya di desktop view. Tidak perlu bersusah payah rebut handphone dengan anak, atau delay info/panduan kepada setiap pelanggan.

 

Mari kita lihat melalui gambar screenshot di bawah.



Kini button chat di desktop view Shopee Seller Center (icon hijau di bawah) berwarna hijau turqoise dan glowing gitu. Dulu kalernya hijau biasa dan malap. Mungkin menunjukkan perbezaan antara upgrade version of Shopee Chat features.


Bila ada new chatting di kedai anda, anda click pada chat icon dan anda akan dibawa ke ruang Shopee Seller Chat. Tidak seperti dulu, anda chat sahaja di window yang sama.



Ini ialah paparan Shopee Seller Chat. Tambahan baru iaitu Fungsi Pembelian Pelanggan dan Message Shorcut.

Ini adalah contoh jika pelanggan tersebut ada history pembelian dengan anda. Untuk customer ni, status beliau ialah SHIPPING. Bermakna pembelian beliau telah saya proses dan diposkan.

Fungsi Message Shortcut sangat bagus bagi saya. Huhu. Saya memang 100% menggunakan option ini bagi memudahkan interaksi bersama pelanggan. Walaupun robot, anda ubahlah ayat jangan skema sangat kay.



Bonus bagi Message Shortcut ini anda boleh transfer dari Shopee Apps ke Shopee Seller Chat. Begitu mudah dan menyenangkan seller. Gitu. 


Okay, mari kita tengok video yang telah saya siapkan. Saya ajarkan juga cara nak transfer message shortcut tersebut. Selamat menonton dan semoga entri ini bermanfaat buat anda semua.





Anda sudah dapatkan 2 Ebook yang telah saya siapkan buat kalian?

Ebook percuma versi lama, insha Allah saya cuba update secepat mungkin.



Ebook Shopee Free : http://nak.la/ebooksshopeefree




Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com