Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Whatsapp. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Whatsapp. Papar semua catatan

2/02/2018

Whatsapp Business Kini Di Malaysia. Sudahkah Anda Bertukar?



Bismillah

Panggilan ke semua peniaga Malaysia. Sudahkah anda mencuba applikasi terbaru dari Whatsapp ini?

Mulanya saya mencari bahan bacaan dan review mengenai Whatsapp GB 2 minggu lepas rasanya, saya membaca tentang applikasi ini sudah mendarat di Play Store Indonesia, masih lagi belum ada di Malaysia. Tup tup beberapa hari lepas, viral bahawa Whatsapp Business sudah boleh dimuat turun di applikasi Play Store Malaysia! Hah, teruja ke tak?


Baca review dari Play Store, ramai peniaga tidak berpuas hati atau memberi rating yang tinggi. Mungkin kerana tiada perbezaan ketara anda Whatsapp sedia ada dengan Whatsapp Business ni. Walaupun penambah baikkan itu lebih bagus namun "TERLEBIH MENGHARAPKAN" nampaknya bertukar kepada kekecewaan. Tetapi jangan risaulah! Jika bagi anda applikasi whatsapp biasa dah superb, tentulah Whatsapp Business ni MARVELOUS! Bersyukurlah anda tidak perlu menambah pelbagai cara untuk boostkan marketing Whatsapp anda. Nak tahu sebabnya? Mari baca lagi..

Nah!


4 Ringkasan Fungsi WhatsApp Business Yang Boleh Bantu Ramai Usahawan Online - Thumbs Up!!


Ada yang dah dapat mesej dari WhatsApp tuk pindah ke WhatsApp Business?

WhatsApp Business ada 4 feature utama yang sangat2 membantu usahawan online (market Malaysia khasnya)
.
1. Automated Messages
- Pernah tak dapat mesej wassap bertalu2 sampai tak sempat nak balas first mesej. Habis hilang first impression prospek nak cuba produk anda. Peluang untuk close sale boleh menurun wei kalau tak jaga first impression.
.
Melalui fungsi automated messages, anda boleh set kata-kata aluan untuk bakal pelanggan anda. Kagumkan bakal pelanggan anda dengan mesej auto sepantas kerdipan mata. Buatkan pelanggan anda berasa 'WOW' dengan mesej auto tersebut.
.
2. Quick Replies
- Biasa guna app clippers, kuaiboard, clips dll yang anda guna untuk simpan skrip2 close sale anda. Nah, kini fungsi terssebut wujud dalam WhatsApp Business ini.
.
Setkan sahaja skrip2 anda dalam WhatsApp ini dan terus forward kepada pelanggan anda. Mudah dan sangat2 membantu anda. Percayalah ,kepantasan anda  dalam menjawab soalan dan membantu prospek menyelesaikan masalah boleh menigkatkan peratusan close sale anda sehingga 150%.
.
3. Messaging Statistics
- Fungsi ni antara yang paling membantu dalam menguruskan data-data mesej anda kepada cold, warm, dan hot prospek anda. Melalui fungsi ini, anda boleh tahu, sejauh mana keberkesanan mesej anda itu.
.
4. Labels
Labels ini sangat menarik kerana anda boleh melabel setiap chat anda dengan notis tersendiri. Contohnya, anda menerima tempahan baru dan mungkin nak cepat jadi labelkan dahulu "NEW ORDER" supaya amda tidak terlepas pandang. Labelkan mengikut kesesuaian anda sebagai seorang peniaga.


Berapa orang sudah menerima mesej anda. Berapa orang sudah membaca mesej anda. Berapa orang dah block anda dari list wassap mereka. Cool bukan.
.
So, lepas ni anda dah boleh buat check anda balance. Samada mesej wassap anda terlalu extreme, proses follow up anda caca marba dan macam2 lagi masalah yang boleh berlaku. Dengan pantas dan efisyen anda boleh baiki aspek2 tersbut. Nice right?

Bagaimana?

Sangat mengujakan bukan?



BONUS!

Disebabkan Whatsapp Business masih terlalu baru dan terlebih baru di Malaysia. Ramai yang bertanyakan pelbagai soalan. Dua soalan paling top saya dapat sejak 2-3 hari ini ialah:-

Boleh ke install dua whatsapp iaitu Whatsapp Business dan sedia ada pada 1 handphone?

Jawapan: BOLEH! Kedua whatsapp ini tidak sama, Whatsapp Business bukanlah "program update" tetapi merupakan applikasi baru dari syarikat pengeluar Whatsapp. Oleh itu, anda boleh install sahaja tanpa perlu risau.

Bagaimana nak pakai Whatsapp Business dan Whatsapp sedia ada serentak?

Jawapan: Anda memerlukan 2 nombor untuk applikasi ini berjalan serentak. 1 whatsapp 1 nombor. Jika anda terus menggunakan no sedia ada (no lama), anda kemungkinan besar akan hilang segala data tanpa anda sedari! Pastikan anda backup siap-siap data di Whatsapp lama dan simpan data yang penting di tempat lain supaya jika berlaku kehilangan, anda tidak perlu panik. Jika anda menggunakan no lain (baru), anda boleh terus pakai tanpa sebarang masalah. 


Of course bagi taiko-taiko whatsapp, siap pakai whatsapp GB, anda memang boleh pakai 3 whatsapp sekali gus. Pastikan handphone anda RAM dan storage besar ye!


Insha Allah, saya akan sharekan review saya sendiri selepas bertukar ke whatsapp Business kay. Tunggu :)
Read More

12/20/2017

Rahsia Sebenar Databased Pelanggan. Jana Pendapatan Berulang dan Automasikan Tempahan Anda!



Setelah lebih 8 tahun berniaga dengan pelbagai jenis niche dan pelanggan.


KERUGIAN TERBESAR SAYA IALAH SAYA KEHILANGAN DATABASED PELANGGAN SETIA SAYA
YANG MENGENALI SAYA



kerana saya tidak membuat sebarang filing atau menyimpan databased mereka.


Tahukah anda?


Untuk bina pelanggan baru adalah lebih sukar dari menggunakan pelanggan sedia ada.




Hari-hari teropong pelanggan baru ye tak?




Kenapa pelanggan sedia ada ini penting?





Sepanjang berjumpa para mentor jutawan salah satu aspek persamaan yang paling ketara mereka mempunyai jutaan database pelanggan sama ada mentor Irfan Khairi atau Patric Chan mereka ini mempunyai jutaan database prospect sejak bertahun-tahun lamanya.


Inilah rahsianya.


Adakah anda sudah mempunyai database sebegini ?


Kelebihan mempunyai database pelanggan :

  1. Memudahkan anda buat repeat sales berulang kali tanpa kos.
  2. Jimat tak perlu facebook ads (iklan berbayar facebook) atau paid advertising kerana kita gunakan semula list pelanggan sedia ada untuk buat cross-selling atau update offer terbaru.
  3. Database adalah aset termahal dalam sesuatu business. Boleh jual semula data, cross selling atau upsell tanpa limit selagi kita ada database yang tepat.
Contoh sistem database yang simple dan senang.....

Ni contoh borang pertama kami hari tu. Kami buat satu borang tuk semua produk jualan. tapi lepas tu kami asingkan borang. Borang DMS lain, Jam lain.. dan sekian-sekian. Sebabnya untuk produk kadang-kadang customer tulis salah nama produk atau tidak lengkap. Jadinya error la dekat situ kan. Jadi dengan sistem ni, kita boleh edit dan update atau buat borang baru mengikut kesesuaian kita dan analisis yang kita dapat dari pelanggan. 


Dalam sistem database ini anda mempunyai kelebihan untuk 'melihat' secara lebih mendalam mengenai seseorang pelanggan. Boleh tentukan poket pelanggan tebal mana dan lihat sama ada mempunyai kad kredit Mastercard, Visa, American Express dan sebagainya.




Malah anda juga dapat mengorek rahsia statistic database pelanggan anda secara visual yang cukup friendly. Termasuklah percentage dan nilai kekuatan database anda sepanjang tahun.

Ini adalah game yang amat menyeronokkan kerana sesebuah business boleh buat keputusan untuk lancarkan apa-apa produk atau servis yang bersesuaian.


Add caption

Ini adalah salah satu contoh yang mana borang tempahan online sudah diisi pembayaran oleh pelanggan dan maklumat di'capture' dalam sistem DutaNaga.Net supaya anda boleh 'track' & 'trace' di mana pelanggan anda buat pembayaran serta boleh edit atau print terus maklumat ini boleh dimasukkan ke dalam fail syarikat.

Databased pelanggan dari Dutanaga diexport ke file excell. Tiada lagi perlu keyin secara manual dan mengambil banyak masa anda. Terutamanya jika anda terlalu sibuk untuk mengurusan databased pelanggan!

Saya kongsikan bagaimana saya lakukan dan gunakan sistem databased ini ya?


Saya letakkan setiap borang ini di setiap blog. Link di instagram, facebook malahan apabila pelanggan mahu lakukan transaksi pembelian melalui wasap. Apa yang saya lakukan hanya share sahaja link borang tempahan itu dengan lengkap butiran pembayaran. Jadi apabila pelanggan sudah selesai melakukan pembayaran mereka terus mengisi borang tempahan. Dan usai selesai, kita sebagai peniaga mendapat notis dari emel :)

Semua databased ini tersimpan melalui dua arah dan tidak perlu risau lagi wasap anda hilang la. terformat. terdelete!! 



Bagus bukan?

Jom saya tunjukkan lebih banyak lagi!!


Buat borang dan kutip databased tanpa limit

Buat borang semudah ABC! Tak pandai pun pasti akan pandai :) Jangan risau



Ini cara saya uruskan pelanggan dari wasap :)
Cubalah




Saya sangat-sangat jatuh cinta dengan sistem databased automasi ni.
Tahun ni sahaja dah bazirkan hampir RM2,000 sebab nak pelanggan order dari website kononnya.


Bayar bulan-bulan ke ecommerce website sedangkan sudah ada platform percuma iaitu medan blog saya. Bila menambah ecommerce dan tidak generate sale..


Hakikatnya saya hanya buat kerugian pada perniagaan sendiri. Alhamdulillah tidak lagi dengan 
SISTEM DATABASED


Anda boleh buat pelbagai jenis borang untuk generate databased pelanggan. 
Semua di tangan anda!



Mudah bukan ?




Ini adalah salah satu contoh borang online pendaftaran bagi program client kami. Ia boleh dimasukkan ke dalam mana-mana blog, web, forum dan email. Hanya copy paste sahaja dan ia sememangnya direka untuk mereka yang 'zero' coding programming. 


Borang Hubungi Kami di website emmemarina.com. Anda gunakan code untuk embes terus ke dalam blog atau website anda.


Manakala di bawah ini pula adalah rahsia poket pelanggan anda yang boleh kita tahu berapa banyak gaji mereka sebulan. Ini amat penting supaya anda boleh menyediakan barisan produk yang mengikut jenis tebal poket yang bersesuaian.


Menarik bukan ?

Ramai yang dah berjaya dengan Sistem Database ini....




Semua ini anda boleh miliki sepenuhnya dalam tempoh promosi.

Kami sediakan booster yang hebat untuk anda.

Berminat ?

Boleh segera grab kadar harga murah RM99 sahaja setahun dan anda boleh mulakan pelbagai borang online tanpa batasan.

Ya memang tiada limit. Anda boleh kutip data pelanggan dengan lebih dahsyat  !


Special Offer Sistem Database
-----------------------------
Harga Promo : RM99.00
Harga Sebenar : RM399.00
-----------------------------


Segera daftar sekarang dengan click pada button tempahan di bawah :

Selepas pembelian, anda akan dimasukkan ke Group VIP Support.




Contoh Databased sistem yang kami gunakan sewaktu dulu
Hanya 1 borang sahaja boleh kami guna (percuma)
huhu.

Kalau nak upgrade mahaiiii oiii


Ramai mencadangkan Respon-o-matik kerana sistemnya memang user frenly. Tak pening kepala nak coding, nak guna. Memang paling simple yang pernah kami jumpa sehingga kami jumpa SISTEM DATABASE ni.


TERBAIK!




Special Offer Sistem Database
-----------------------------
Harga Promo : RM99.00
Harga Sebenar : RM399.00
-----------------------------
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com