Showing posts with label pemasaran melalui blog. Show all posts
Showing posts with label pemasaran melalui blog. Show all posts

Tuesday, July 02, 2019

Servis Buat Blog/Website Paling Murah dan Lengkap

July 02, 2019 0 Comments
Dari pagi selain siapkan FB page client, settlekan order-order sambil setkan jadual posting di FB page sendiri. Saya sempat menyiapkan sebuah blog. Blog ini fokus kepada jualan Al quran tagging dari Sahabat Enuur. Blog ini sebenarnya salah satu blog jualan saya juga.

servis buat website lengkap dan murah


Alhamdulillah. Ramai juga pengunjung yang bertukar menjadi pelanggan saya dari blog ni.


Jika anda lihat, belum cantik lagi. Saya hanya gunakan theme asas sahaja yang disediakan oleh pihak Blogger.com. 


Paling penting, blog ini sudah boleh diguna pakai. Sudah boleh kita masukkan entri dan kongsikan kepada rakan-rakan dan prospek. 


Saya mengambil servis siapkan blog/website menggunakan platform Blogger untuk kalian. Cun ke basic ke kedua-duanya ada. Kita ambil pendekatan terbaik untuk pelanggan dan kedai mereka.


Bukan nak cantik sahaja penting tetapi template juga harus terbaik dari segi kepantasan loading, meta tag dan keyword akan kita buatkan sekali untuk pelanggan.



contoh meta tag coding jenis simple:

Tak semua orang buat coding. Tetapi khas buat pelanggan saya, saya akan masukkan sekali coding meta tag ni. setiap blog tak sama codingnya ya. ini yang jenis simple

Okay. info sedikit pasal coding/meta tag ni:

In HTML, meta tags or meta elements are tagsplaced in the head section of your code that help define the contents of a web page. For example, a description meta tag is used by Internet search engines to display a description of your page in their search results.


Perkara utama yang kami akan siapkan untuk anda bukan sekadar bina blog semata-mata tetapi lengkap sebagai kedai jualan anda.


Menu utama (kita bukan sekadar buatkan page sahaja tetapi isi kandungan dalam page juga - terbaik sangat kan? Anda berikan info kami siapkan setiap entri ini untuk kedai/blog anda)



Menu ini mengikut kepada niche blog/website. Standard menu ialah seperti berikut:

Home
Contact Us
About Us
Testimonial
Our Servis/Produk

Sidebar ialah tambahan widget di sebelah kanan/kiri entri post. Dalam gambar ni, sidebar adalah sebelah kanan. 

Sidebar:
Labelling/Kategori
Fb Page
Instagram
Blog Archieve
Popular Post


Ini adalah asas kepada kedai alam maya kalian. Sudah wujud kedai di alam maya lebih ramai prospek akan dapat tahu dan jumpa kedai anda ni. Jika anda ada kedai OFFLINE, lebih baik, kami akan masukkan list syarikat anda di GOOGLE BISNES/MAP.




Kita bukan buat servis biasa-biasa tahu. Kita ni menyiapkan sebuah website lengkap untuk anda. Anda masuk hanya buat entri sendiri je. 


Senang sungguh la servis ni tuk kalian.


Servis upah buat website ni bukan sahaja untuk yang buta IT tetapi untuk mereka yang takde masa langsung nak spend masa sendiri depan laptop tu lerrrr


Nak tengok website hari ni?



Takde blog/website syarikat or produk jualan? RUGI sangat nih. Jom make sure, semua peniaga ada blog/website sendiri.


Tujuan sebuah blog ini sangat penting bagi kalian yang nak parking bisnes/produk jualan anda. Parking di Google bermaksud kedai anda boleh dijejaki. 



Kelebihan mempunyai blog/website:


1. Boleh dicari di carian Google/yahoo nama orang putihnya search enjin. Blogger ni anak GOOGLE. Insha Allah ada keistimewaannya tersendiri.

2. Ada blog/website anda sudah boleh buat pengiklanan menggunakan platform Google iaitu GOOGLE ADS. Nak tahu lebih lanjut, click --> https://ads.google.com/intl/en_my/home/

Nampak anak panah tu? Ada icon "AD" tu kan. Itulah pengiklanan dari platform Google. 


3. Gunakan sebagai kedai dan info bagi pelanggan anda. Kadang-kadang nak terangkan tu susahkan. Banner takde. Flyers takde. Nak tunjuk Instagram ke Facebook ke satu-satu customer kene scroll. Tetapi dengan blog/website ni kita sudah sediakan semua informasi. Sama ada anda buat 1 page blog atau blog berbentuk jualan/info. Pelanggan sudah tidak pening kepala nak review kedai anda. Anda berikan sahaja link blog anda, pelanggan akan baca infonya dan terus faham produk/bisnes anda.


Blog make your life and your bisnes easier.



Contoh testimoni blog yang berjaya dapat carian google di ranking pertama (ini blog saya buat tauuu)







Nak tempah buat blog/website?




Harga tersangatlah murah. Whatsapp 018-9100 852


Wednesday, July 25, 2018

10 Ciri Blog Berpengaruh

July 25, 2018 0 Comments
Bismillah

Ramai mahu menulis dan belajar menjadi blog sebuah blog yang berpengaruh. Namun bagaimana caranya? Saya senaraikan 10 ciri blog berpengaruh yang boleh kalian ikuti.

10 Ciri Blog Berpengaruh


1. Boleh mesra pembaca, tidak ada gajet atau bling-bling yang over
2. Sentiasa ada entri baru dan segar
3. Entri penyelesai masalah
4. Penulisan santai dan bersahaja namun punya banyak kisah pengajaran
5. Blog yang menjadikan pembaca ketagih datang dan datang lagi
6. Blog yang menjadi rujukan khusus
7. Blog yang berinformasi, bebas memberi pandangan penuh etika
8. Blog yang menjaga tatabahasa asas, penulisan Bahasa Melayu formal, walaupun santai asas ini dijaga
9. Blog yang boleh dipindahkan menjadi wang
10. Blog yang berjaya menukar pelanggan daripada pembaca kepada pelanggan

(Sumber: Ebook Asas Blog dan penulisan edisi kemaskini)



Saturday, May 26, 2018

Dibayar RM200 Bagi Satu Entri - Alhamdulillah Rezeki Menulis Blog

May 26, 2018 0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum, dalam marketing mentor selalu mengatakan bahawa testimoni diri sendiri adalah yang terbaik. Tidak kira apa jua produk atau servis anda lakukan pada ketika ini, the best testimoni is your own. 

Diri anda adalah bukti terbaik yang orang lain lihat dan terkesan. Jadilah idola buat diri sendiri dan orang lain. Guru saya juga selalu berkata, "selamat memakmurkan insan lain". Maksud memakmurkan insan lain ialah kita memberi manfaat atau membantu insan lain sama ada melalui produk atau motivasi diri apa sahaja yang kita lakukan itu mampu memberi input positif kepada orang disekeliling kita. 

sebab  HOW WE DO ANYTHING . . IS HOW WE DO EVERYTHING

Sudah 3 tahun saya bersama Akademi bekerja di Rumah, 2 tahun bersama FAV Academy. Tidak jemu menuntut ilmu sama ada mengenali diri atau sentiasa upgrade diri untuk jadi insan lebih baik, tidak kira sebagai seorang muslim mahupun ilmu bisnes. Akademi bekerja di rumah, ialah sebuah tempat di mana saya belajar menulis. Kita sering dengar ayat COPYWRITING ya, saya dengar ayat ni dari tahun 2012 dari pelbagai guru marketing. Belajar buat ayat copywriting. Belajar menulis. Apa kronologinya. Apa kaedahnya.

Apakah saya sudah hebat? TIDAK! Rasanya tidak hebat. huhu. Kembali kepada Akademi bekerja di rumah, kami dibimbing untuk terus konsisten menulis di blog. Kenapa blog? Kerana akademi ini wujud untuk membimbing kita menggunakan marketing di blog tetapi anda tetap boleh menggunakan medium Facebook sebagai tempat mengasah skill penulisan anda semua. Bagi saya, saya memilih menulis di blog sepenuhnya mungkin kerana masih segan di arena Facebook.

Saya bersyukur selepas belajar menulis dan mula bisnes melalui Akademi bekerja di Rumah, gaya penulisan saya menjadi semakin baik dari sebelumnya. Kita bukan sahaja belajar menulis tetapi bagaimana membuat iklan tanpa tak sengaja. Haa, itulah copywriting. Sedar tak sedar. Melalui penulisan anda, anda memukau pembaca dan menarik pelanggan yakni prospek anda ke laman blog anda dan akhirnya membuat jualan di blog anda. 

Blog bukan ecommerce di mana anda campakkan segala barang kemudian biarkan ianya di situ. Di mana sahaja anda menjual anda perlu meraih kepercayaan pengguna untuk membeli produk anda. Walaupun anda menjual di ecommerce dan ada ecommerce anda tetap memerlukan emosi untuk menangkap pembeli anda. Anda tetap memerlukan trafik ke kedai anda dan pelanggan membeli produk anda. Tiada yang akan datang secara percuma dan sale berlaku secara mendadak tanpa sebarang usaha. 

Fantasi ini perlu diberhentikan!

Jika anda tidak percaya, anda boleh buat sendiri. Jual produk anda, campakkan di situ tanpa sebarang usaha pengiklanan sama ada percuma atau berbayar. Kita lihat adakah anda berjaya meraih RM1000 sebulan. 

Tahun 2017, adalah tahun di mana saya kurang aktif menulis. Sama ada berlaku mental block isues, atau tiada idea atau malas atau apa jua alasan diberikan. Itulah yang berlaku pada tahun 2017 di blog ini. Namun, pelanggan tetap hadir setiap bulan dan blog ini memberi banyak jasa kepada diri saya walaupun tidak kaya raya tetapi ianya mencukupi buat saya. Alhamdulillah. Tidak melalukan bisnes aktif di Facebook dan Instagram bayangkanla dari mana pula datangnya sale bukan?

Jadi saya mula kembali menulis, cuba gapai seminggu 5 entri cukuplah. Nak lagi bagus sehari tu 5 entri itu sudah terlalu aktif. Disebabkan niche blog ini ialah kisah surirumah berpendapatan sendiri maka adalah rojak di sana sini, namun inilah kisah hidup saya. Saya berniaga melalui medium blog dan saya bersyukur saya bertemu dengan Akademi bekerja di rumah. Terima kasih kerana membuka ruang ini buat kami semua belajar upgrade diri dan akhirnya mampu berniaga dengan baik. 

Kisahnya tajuk entri ini saya telahpun dibayar sebanyak RM200 oleh pihak traveloka untuk menulis hanya satu entri pada bulan lepas, April 2018. Saya dihubungi melalui email dan dinyatakan untuk menulis bagi pihak traveloka menggunakan keyword yang disediakan. Dilamar oleh traveloka amat-amat mengejutkan saya. Dalam risau dan tidak yakin saya terima juga lamaran tersebut. Simple sahaja penulisan saya ini, syukur pihak traveloka menerimanya tanpa sebarang edit. Entri ini diterima bulat-bulat dan akhirnya dipublish di blog ini dan dibayar sebanyak RM200. 





Terima kasih kepada pihak traveloka kerana sudi memilih saya dan rakan-rakan lain. Saya akan terus menulis dan kongsikan kepada kalian apa jua bentuk penulisan yang dapat memberi manfaat dan motivasi kepada kalian. Usah takut untuk mencuba. Masa depan kita ialah urusan Allah. Jika baik yang kita pilih, insha Allah usaha itu akan bercambah menjadi benih yang baik juga. 

Malah servis yang baru saya usahakan iaitu servis fb page, blog dan advertorial juga sudah ada pelanggan melalui blog ini. Alhamdulillah. Terima kasih atas kepercayaan anda semua. 

Melalui kelas blog akademi bekerja di rumah, kesemua penjualan utama saya di blog menggunakan blog-blog tersendiri. Anda lihat lah.. 

Anda belajar satu kelas, anda boleh wujudkan seberapa banyak kedai blog yang bantu anda jana pendapatan. Bukankah ianya berbaloi?


Nak tahu lebih lanjut mengenai Kelas Blog ABDR




Semoga entri ini dapat memberi semangat kepada kalian untuk terus berusaha dan tidak jemu melakukan apa yang anda sedang lakukan untuk kejayaan diri anda sendiri. 

Terima kasih kerana sudi membaca entri ini. 

Semoga kita bertemu lagi di entri akan datang.

Friday, May 04, 2018

Target Sale Dari Blog. Anda Bagaimana?

May 04, 2018 0 Comments

Jana Pendapatan Melalui Medium Blog - Google

Bismillah

Assalamualaikum semua, alhamdulillah blog emmemarina.com sehingga kini memberikan kalian banyak informasi malah mendapatkan pendapatan buat saya. Bagi saya, blog merupakan medium penyampaian terbaik untuk kita kongsikan bersama-sama. 

Jika anda membuat jualan di blog, maka anda meningkatkan prestasi kedai anda melalui pelanggan yang membuat carian melalui enjin google. 

Jika anda membuat sebuah blog untuk tujuan menyampaikan, tidak kiralah apa jua informasi yang berguna untuk para pembaca maka ianya lebih lagi bermakna. Oleh sebab itu, menggabungkan keduanya dalam satu laman blog, informasi + jualan maka hasilnya anda mendapat pengikut+pembeli. Teringat cikgu ABDR ada menyentuh perkara ini, apabila kita berkongsi tentang sesuatu kepada pembaca lama kelamaan mereka ini bertukar menjadi pembeli. Maka berlakulah urus niaga melalui blog anda semua. 


Inpirasi, perkongsian kemudian bertukar menjadi pelanggan


Informasi menjadikan blog kita blog yang diikuti dan kepercayaan, bakal bertukar kepada pelanggan setia


Apa Perlu Anda Lakukan Untuk Dapatkan Pelanggan Melalui BLOG?


1. Bina blog kedai
2. Belajar kelas blog sendiri menerusi cikgu bertauliah (akademi bekerja di rumah)

Bagaimana Jika tidak tahu langsung mengenai bina blog kedai?

1. Dapatkan khidmat bina blog dari saya sendiri (RM60/blog)
2. Belajar dalam kelas blog secara online (RM200-RM300 dan terima BONUS + Grup Support)
3. Belajar buat blog sendiri (Ebook Belajar Asas Blog - RM50)


Nak dapatkan informasi lebih lanjut?

Whatsapp 018-9100 852


















Thursday, April 26, 2018

Ebook Belajar Asas Blog by ABDR

April 26, 2018 1 Comments

Ebook Rujukan Kelas Asas Blog & Penulisan

Ringkasan Bab;

Bab 1: Analisa & Penentuan Blog
Bab 2: Langkah Demi Langkah
Bab 3: Blog Bisnes
Bab 4: Rancang Penulisan
Bab 5: Jenis Entri Penulisan
Bab 6: Penulisan Berpengaruh
Bab 7: Tips Penulisan
Bab 8: Motivasi Menulis
Bab 9: Asas Suntingan
Bonus 1: Teknik Blog Siapkan Ebook


Senarai semak analisa sebelum mula bina blog.

1. Nama mengikut ic
Tujuan penjenamaan diri di blog, fb, bisnes dan urusan profesional

2. Pendidikan
Asas penting untuk tahu kemahiran dan juga latar belakang awal membantu dalam sokngan penjenamana diri dan memperkenalkan diri kepada pembaca, bakal pelanggan.

3. Pengalaman kerja
Juga penting untuk memudahkan penulisan dalam Catatan Pengalaman. Pengalaman ini sangat penting, dan membantu idea penulisan. Ia boleh jadi pengalaman yang mahal untuk dikongsi. Ia juga seperti resume diri dalam blog.

4. Pengalaman bisnes
Juga penting, membantu memberi keyakinan kepda pembaca/pelanggan. Ini juga penting dan penentuan label blog.

5. Minat, kemahiran, kepakaran.
Kadangkala selain tiga perkara yang ini juga, setiap individu ada bakat atau kemahiran yang lain. Ini boleh dikembangkan lagi dalam bisnes atau aktiviti yang lain. Sangat penting perkara no.5 dan ia boleh juga menentukan tajuk blog.

6. Buku, jenis bahan bacaan yang suka dibaca.
Ini juga membantu untuk penentuan tajuk blog. Selain itu ia membantu penentuan label dan buku rujukan/ bahan penllisan. Jadi penulisa tidak akan putus idea.

7. Nyatakan url blog sedia ada dan fan page.Sangat penting, kadangkala ada pelajar yang sudah ada blog, jadi kita boleh tengok sebelum dan selepas masuk kelas.

Hasil dari blog pelajar ABDR



1. Menghasilkan lebih 10 manuskrip yang diterbitkan buku dan ebook menggunakan teknik kumpul idea dalam blog, boleh lihat senarai di sini


2.Blog tersiar akhbar  di Utusan Malaysia, Ruangan Mega




Blog di Harian Metro



3. Berkongsi teknik blog, penulisan bersama dalam kelas online Asas blog dan penulisan.


Penulisan bersama menghasilkan ebook

Harga Buku Belajar Asas Blog = RM 50


Whatsapp 0189100852 untuk memiliki ebook ini atau emailkan kepada emmemarinaent@gmail.com

Friday, March 16, 2018

Ambil Kelas Belajar Blog Untuk Bisnes Tidak Pernah Mengecewakan

March 16, 2018 0 Comments

Mengupah saya buat blog atau sertai kami dalam kelas buat blog sendiri adalah dua perkara berbeza. Mengupah saya untuk bina sebuah blog kedai sesuai bagi mereka yang hanya inginkan kedai blog dan bukannya blog branding. Lihat sebagai contoh, blog saya sendiri, emmemarina.com merupakan blog branding aka kedai aka informasi.

Weblog ialah dimana kita boleh jadikan blog sebagai diari peribadi, diari pencetus aspirasi, info terkini dan ilmiah juga kedai blog semata-mata. Ianya bergantung kepada kita sambil mengambil tahu apa kekuatan blog dan fokus utama dalam pembinaan sesuatu blog branding. Jika kita tidak mengambil tahu dua faktor ini maka blog anda bakal menjadi blog caca merba dan hilang arah.

Contoh blog kedua saya, iaitu blog DMS hanya fokus kepada produk DMS, syarikat DMS dan informasi menjurus kepada produk-produk iaitu tips kecantikan, info kecantikan dan masalah kegemukan yang semakin membimbangkan di kalangan rakyat Malaysia.

Bila anda belajar dalam Kelas Blog, anda lebih tahu bagaimana nak jadikan ranking blog anda di carian utama. Anda belajar bagaimana mencari money keyword berbanding hentam keromo menulis di blog. Pelaburan belajar dalam kelas mungkin sedikit mahal tetapi anda bakal menjana wang ringgit dari sumber blog. Bukannya jadikan blog anda pekasam.


Upah buat kedai blog = RM60
Belajar kelas blog bisnes = RM250


Untuk menempah, whatsapp 018-9100 852


Wednesday, April 05, 2017

Belajarlah Berniaga melalui Blog

April 05, 2017 0 Comments

Sudah hampir 2 tahun saya fokus jualan produk di blog sahaja. Sehingga adakalanya media sosial saya seperti facebook dan instagram sepi. Menulis di blog bagi saya ibarat menulis diari. Meluahkan rasa hati dan pandangan. Menulis tanpa rasa resah akan mata yang melihat.

Jika keyword carian anda menemukan anda dengan blog saya, maka alhamdulillah. Kalian merupakan insan terpilih dan saya amat bersyukur apabila kalian dapat meluangkan masa membaca entri-entri saya di blog ini.

Sejak tahun 2014, apabila saya membuat keputusan berblog sebagai sumber pendapatan. Alhamdulillah, jadual harian dan tugasan sebagai surirumah dan ibu lebih tenang berbanding berniaga di media sosial. Tunjuk ajar dan bimbingan yang diberikan semasa kelas asas blog amat membantu malah tidak mustahil untuk menjana pendapatan dari blog! Nah, saya merupakan antara pelajar Akademi bekerja di rumah yang berjaya menggunakan blog sebagai sumber pendapatan utama!

Dahulunya sewaktu berniaga di facebook, saya menggunakan pengiklanan FB Ads untuk menjana pendapatan. Anda tahu menggunakan FB Ads? Selain itu, saya sendiri sangat aktif berniaga di facebook profile. Namun ia merupakan satu aktiviti yang amat penat bagi saya, belajar, menjadi surirumah sepenuh masa, menguruskan anak. Terkejar-kejar saya dibuatnya menguruskan pelanggan di facebook. Jika "pm" itu memang benar mahu membeli produk, baguslah. Ini kita meluangkan masa yang terhad untuk pelanggan yang tidak tahu hujung pangkal. Mahu "pm" hanya kerana sifat ingin tahu. Bukannya prospek sebenar. Walaupun sudah membuat jadual waktu beriklan, malangnya masa untuk diluangkan di waktu tersebut pula menjadi masalah.

Masa merupakan suatu perkara yang amat berharga. Jika tertinggal, kita tidak akan mampu berpatah balik!

Apa yang saya pelajari di kelas asas blog?

1. Menyiapkan sebuah blog kedai secara profesional.
2. Belajar akan keutamaan label di blog.
3. Belajar memahami kata carian di blog supaya blog dapat raih tempat pertama di carian utama iaitu google.
4. Belajar menulis secara konsisten dan berpengaruh.
5. Belajar niche atau fokus kedai blog supaya pembaca bakal bertukar menjadi pelanggan dan terus membuat jualan.

Bukan itu sahaja, semasa pendaftaran kelas, semua pelajar bakal mendapat BONUS EBOOKS dari Akademi bekerja di rumah.


Isi di dalam ebook amatlah bernilai. Ia membantu saya dalam pelbagai hal sama ada sebagai surirumah yang bekerja di rumah mahupun seorang usahawan.


Belajar sesuatu?

Jomlah sertai kami di akademi. Belajar blog secara online sahaja tau.

Sebulan 10-15 peserta sahaja diterima.


Mahu tahu lebih lanjut?

Hubungi saya
Emme Marina

018-910 0852


Wednesday, March 22, 2017

Bagaimana Puan Setting supaya Blog Puan Ranking Teratas ya?

March 22, 2017 0 Comments

Sebaik segera menjawab salam dan bertanya dari mana dan tujuan, si pemanggil mencelah. Agak tidak sabar mahu tahu kenapa dan bagaimana.

.
"Cop, boleh saya tahu macam mana Puan settingkan nama puan ada di google, dan tangga teratas sekali?"
.
Agak berfikir juga mahu menjawab. Apa yang saya setting ya. Jawapan ditanya dengan soalan juga.
.
"Boleh saya tahu apa sebenarnya yang puan sedang cari di google. Maksudnya, apa yang puan taip hingga menemukan nama dan no telefon saya?"
.

"Saya taip Kelas blog, terus keluar nama puan. Jadi saya hubungi puan. Saya nak tanya kelas blog dan cara untuk setting nama seperti puan buat".

Hehe.

Menarikkan?

Sumber: Cikgu Blog ABDR

Anda mahu sertai kelas blog kami? Pendaftaran bulan April sudah dibuka.

Hanya 10 tempat kekosongan sahaja.

Dua kelas popular blog kami

1. Kelas blog mula bisnes RM 250 percuma 6 ebooks
2. Kelas blog bisnes dan penulisan serentak RM 300 percuma 10 ebooks

Bagi kelas serentak,  automatik anda layak jadi sebahagian krew akademi.

Boleh jana pendapatan melalui akademi juga.

Nak tahu?
Wasap: www.emmemarina.wasap.my 


Sunday, March 19, 2017

Belajar Asas Kedai Online Blog Pengambilan April Sudah Dibuka

March 19, 2017 0 Comments

Khas untuk kalian yang mahu bagaimana membina sebuah blog bisnes. Belajar langkah demi langkah membina :

1. Email
2. Google + akaun
3. Blogspot
4. Masukkan label
5. Masukkan "gadget-gadget" penting di blog bisnes.
6. Page
7. Borang tempahan
8. Link kan FB ke blog
9. Link kan Fanpages ke blog
10. Cara masuk gambar

Pendaftaran dibuka untuk Kelas Bulan April (10-30 Mac). Kelas secara online di Whatspp group. Saya hanya perlukan 10 pendaftaran sahaja. Siapa cepat dia ada dapat belajar dulu.

Kalian boleh lihat contoh blog pelajar bulan ini.

 http://irdarina.blogspot.my/?m=0 

Ini baru chapter pertama.

Kami ialah pioneer dalam mengajar pemasaran melalui blog.

Kelas dilakukan secara online sahaja. Anda tidak perlu risau hadir ke kelas jauh dari rumah. Tidak perlu bersesak dalam kesesakan lalu lintas. Tidak perlu meninggalkan anak di rumah.

Semua bimbingan adalah melalui online semata-mata.

Seperti saya yang mampu menjana pendapatan sehingga 5 angka sebulan hanya dari blog. Anda pasti boleh.

Hargai setiap ilmu yang dicurahkan dan applikasinya.

Itulah tujuan kelas asas blog ini dibuka.


Bimbingan kelas asas blog bagaimana menggunakan kata kunci sebagai tarikan traffik kedai blog anda

Terdapat dua jenis kelas berlangsung setiap bulan.

Sebulan kami buka kepada 10 orang sahaja.

Kelas asas blog bisnes dengan 6 ebooks percuma : RM250

Kelas asas blog bisnes dan penulisan berpengaruh dengan 10 ebooks percuma : RM300

Bagi yuran RM300 anda juga dinaik taraf seperti saya iaitu pengurus online ABDR.

Mahu sertai kelas april?

8 kekosongan lagi.
Wassap saya ya

0189100852: www.emmemarina.wasap.my


Thursday, March 16, 2017

Surirumah dan Kerjaya

March 16, 2017 1 Comments

Bismillah.

Salam sayang semua. Yang sedang membaca entri ni surirumah atau bekerja hakiki ya? Apa yang anda sedang fikirkan saat ini?

Pada suatu ketika, saya merasakan saya wajib mempunyai kerja sendiri atau lebih tepat, bekerja di luar bagi membantu suami. Di dalam tempoh pengajian sarjana selama 4 tahun ni, alhamdulillah, dengan jayanya kami berjaya mengharungi pelbagai detik kesusahan khususnya masalah kewangan dengan saya yang tidak bekerja malah seorang pelajar lagi.

Dan dalam tempoh pengajian ini juga saya telah melahirkan 3 orang lagi cahaya mata. Masya Allah. Bayangkanlah berapa banyak pula tanggungannya.

Dengan penggunaan wang harian di universiti, yuran bulanan taska anak-anak, pinjaman kereta persendirian, yuran semester. Tidak dapat nak dibayangkan. Suami tidak perlu disebutlah dengan pinjaman-pinjaman dahulu lagi sudah membebankan beliau sehingga gaji bulanan sahaja.  Hmmm. Usahlah disebut. Begitulah kami. Sekadar sahaja. Guna apa yang ada. Nikmati apa yang ada.

Sebab itulah, saya mula berniaga. Saya pilih menjadi seorang peniaga online dengan menjual barangan orang lain bahasa lainnya, dropshipper. Mudah sahaja. Anda rajin beriklan kepada rakan-rakan dan semua jenis medium internet, dapat tempahan dari pelanggan, anda bayarkan kepada pembekal dan pembekallah yang akan menguruskan pengeposan barang kepada pelanggan tadi. Pelbagai jenis produk saya jual tahu, baju, tudung, jubah, produk kecantikan, produk kuruskan badan. Macam-macam.

Syukurnya dalam sepanjang proses ini saya merasakan inilah tempat saya yakni berniaga secara online sebagai dropshipper. Mulalah saya belajar ilmu-ilmu marketing secara serius dan saya anggap bisnes ini produk saya sendiri. Anda milikinya. Dengan cara itu, anda dapat berusaha sebagaimana gigihnya peniaga-peniaga lain yang pegang stok mereka sendiri. Benar?

Ini juga antara rahsia kejayaan saya. Anda buat anda pasti berjaya.

Menjadi surirumah pula sambil berniaga bukanlah mudah. Masya Allah susahnya. Adakalanya hingga ke hari ni, emosi khususnya masih tidak stabil. Apabila bekerja kita perlukan fokus. Nak beriklan, mencipta idea, hatta penulisan saya pagi ni. Ianya memerlukan sedikit ketenangan cuma dari kebingitan dan hingar bingar tangisan dan jeritan anak-anak. Penting ya, kita mahu melakukan kerja dan menguruskan pelanggan setiap hari. Aura positif kena ada. Dan ini melibatkan emosi kita semua. Jadi apa patut kita lakukan dengan situasi ni? Apa yang biasa saya lakukan, beristigfar,  bertenang dan bermain dengan anak-anak kemudian barulah menyambung kembali kerja.

Emosi dan keperluan anak harus didahulukan jika tidak anda bekerja dalam suasana yang amat tertekan. Tidak salah untuk tutup kerja anda dan bersama anak-anak. Bukankah itu tujuan asal kita semua bekerja di rumah? Jadi bila sudah bekerja di rumah kenapa pula anak dipinggirkan?

Sebagai surirumah berpendapatan sendiri, berniaga dari rumah ni. Kita tetap surirumah. Tugsan di rumah wajib dilakukan. Mengemas, memasak, mengasuh ini semua tugasan kita. Lakukan dan jadualkan supaya anda mampu menguruskan tugasan harian dengan baik sekali. Utamakan perkara yang penting dan mulakan pekerjaan anda dengan tenang.

Allah itu maha baik. Kita surirumah nak berniaga bukan sebab nak kaya raya. Tetapi nak bantu suami kan? Mintalah pada Allah agar segala urusan kita pada setiap hari berjalan lancar dan rezeki mencurah-curah buat keluarga kita. Pasti Allah bantu kita semua.

Masih tidak yakin? Hehe. Teruskan mengikuti kisah perjalanan saya di blog ya. Mana tahu terinspirasi pula. :)


4 orang puteriku yang amat comel tetapi nakal
Tugasan kerja mama semalam. Menyiapkan entri di blog jualan dms360, shopping store dms360 dan menulis entri di blog ini juga.
Menyantuni pelanggan dms360. Mereka semua ni dari blog, bagaimana saya tahu? Sebabnya saya memang tak pernah menjual produk dms di facebook. Instagram pula sepi. Saya mula beriklan produk dms ni di blog.

Cukuplah dahulu entri pagi ni. Semoga bertemu di lain entri ya.


Sunday, March 05, 2017

Strategi Konsisten Menulis Blog

March 05, 2017 1 Comments

Strategi konsisten menulis.

1. Buku nota.

2. Latih tubi pada dinding facebook.

3. Tulis perkara paling dekat.

4. Catatan Harian.

5. Catatan Bisnes.

6. Catatan Pengalaman.

7. Kemudian cari fokus blog berdasarkan siapa pembaca.

8. Latihan paling asas ini juga sesuai bagi kalian sedang belajar untuk menulis ayat iklan.

9. Kumpul sebagai bank penulisan.

10. Dari blog boleh copy paste ke Facebook. Dari Facebook copy paste ke blog. Tanpa perlu lagi plagiat ayat iklan orang lain.

Teks:Masayu Ahmad.

Lagi 11 tempat kosong untuk kelas asas blog dan penulisan sesi Mac 2017.


Friday, March 03, 2017

Theme Blog Dalam Pembikinan

March 03, 2017 0 Comments

Bismillah.

Sebelum ini link blog ini agak panjang juga. Menggunakan domain blogspot. Namun apabila memasuki kelas online positioning barulah akhirnya saya menukar kepada domain website.

Dari emmemarinamohamad.blogspot.com kepada  www.emmemarina.com . Inilah website blog saya sekarang.

Disebabkan kelas online positioning itu juga saya turut menukar kedai blog DMS360 saya dari stokiscerminseri.blogspot.com kepada  www.dms360original.com .

Teruja dengan perubahan yang dilakukan demi memajukan bisnes online saya. Saya turut mengupah seorang blog designer iaitu Cik Sheda Ucu. Allah, kini sudah 4 blog saya diuruskan oleh sheda tau.

Saya amat suka dengan design yang beliau lakukan di blog DMS360. Oleh sebab itulah saya membuat keputusan untuk terus mengambil servis beliau.

Dan sekarang beliau menguruskan pertukaran design blog personal saya pula di sini.

Untuk blog ni, saya berhasrat untuk fokus kepada kisah peribadi, bagaimana saya menjadi surirumah, blogger dan berniaga dari rumah sambil membesarkan anak-anak.

Cabarannya amat besar. Dari kosong ilmu tentang berniaga online. Sebagai pelajar master lagi di UMP. Dan sepanjang masa tu, mengandung dan melahirkan 3 orang anak. Buat bisnes online lagi bagi membantu suami.

Banyak betul kisahnya.

Insha Allah, walaupun lewat waktu berkongsi. Saya berharap agar saya dapat kongsikan juga kisah saya bersama pembaca sekalian.

Jom berkenalan dengan saya. Janganlah segan-segan. Hehe. Saya tak makan orang tau.


Tuesday, February 07, 2017

5 Faedah Belajar di Kelas Blog ABDR

February 07, 2017 0 Comments

Apa yang akan diperolehi jika sertai KELAS BLOG ABDR


1. Akan dibimbing langkah demi langkah untuk siapkan blog.

2. Dapat ikuti nota penulisan di kelas walaupun sudah selesai kelas

3. Latihan 44 entri pertama membantu konsisten menulis di blog

4. Dapat bertukar link dengan alumni pelajar. Hampir 2K pelajar bawah kumpulan sokongan Akademi Bekerja Di Rumah.

4. Jika masih ada apa-apa pertanyaan tentang blog, Guru Online akan bantu jawab walaupun sesi kelas telah tamat.

5. Dapat menjana pendapatan melalui blog, dan juga boleh rekomen rakan untuk join kelas ini dan akan dapat komisen.

5 tempat kosong untuk KELAS FEBRUARI. Ada yang mahu ;)


Fokus Kata Kunci Buat Duit di Blog - ABDR

February 07, 2017 0 Comments

Jadi kalau dah hilang arah punca nak menulis macam mana ye? selain dari menjual melalui penulisan kita apakah ada cara lain untuk buat duit melalui blog?



Anys Idayu Zakaria itulah pentingnya kena terus konsisten menulis. tulis catatan harian dan catatant pengalaman, dua ini label penting membantu supaya lebih konsisten menulis setiap hari. Fokus pada label dan tajuk blog



Dhuha Rashidi Ia bukan masa yang singkat kan cikgu

Anys Idayu Zakaria betul dhuha, dan bukan juga automatik, tulis sekali orang terus mahu beli



Dhuha Rashidi Betul. Saya sekarang cuba menulis tajuk yang saya tengok ramai orang google. So sekarang tajuk yang orang cari di blog saya berkaitan kelas ,bengkel, kursus, khat untuk pelajar sekolah. Saya fokus itu dulu .nak tengok traffic macamana dalam beberapa tempoh. Kemudian. Ada satu sekolah swasta ni call saya untuk bincang hal kelas khat daerah selangor. Dia google.



Dhuha Rashidi Oh begitu ya. Patutlah cikgu kata buat saja. Hehehe. Paham sudah.





Buat sahaja, jalan terus. Jangan baru tulis sekali dua sudah tanya bagaimana mahu jana pendapatan dari blog, tulis tulis tulis. Jangan putus asa dari menulis dan berkongsi. Boleh ;)


Tuesday, January 24, 2017

Surirumah Jana Pendapatan dari Medium Blog

January 24, 2017 0 Comments


Pendapatan melalui blog semata-mata. Databased pelanggan juga adalah lebih tepat kerana mereka merupakan pelanggan yang sememangnya mahukan produk dan khidmat bagi menyelesaikan masalah mereka. Dari google pelanggan menjumpai blog anda dan seterusnya menjadi prospek pelanggan dengan kadar belian yang lebih tinggi berbanding prospek di medium facebook.

Assalamulaikum semua,

Kita sudah menghampiri penghujung bulan Januari bagi tahun baru 2017. Saya pasti kita semua mempunyai azam dan matlamat yang ingin dicapai pada tahun ini. Begitu juga saya walaupun cuma seorang surirumah.

Dahulu, saya agak khuatir dengan masa depan saya sebagai seorang peniaga online. Kekangan masa untuk beriklan, masa yang amat penuh dengan menguruskan rumah tangga, anak-anak yang masih kecil serta pada masa sama bertungkus lumus menghabiskan pengajian di peringkat sarjana amatlah mengambil banyak dari masa saya untuk beriklan dan mempromosikan produk-produk jualan yang saya ceburi.

Namun, saya amat bersyukur akan peluang bertemu rakan-rakan serta guru di Akademi Bekerja di Rumah (ABDR). Saya mula belajar di kelas asas blog ini pada bulan Julai 2015. Medium blog ini amat sesuai bagi saya kerana saya dapat menggunakan masa sebaiknya untuk beriklan dengan tips dan pembelajaran dari guru bertauliah menyebabkan saya terpaksa mendapat pelanggan dari blog. Pelanggan dari blog datang dari hasil carian google, interaktif sesama blogger dan beberapa cara yang boleh dilakukan. Tetapi blog yang fokus adalah lebih efektif bagi mendapatkan pelanggan yang khusus. Semua ini diajar di dalam kelas asas blog kelolaan ABDR.

Sejujurnya, saya membayar yuran kelas ini sebanyak 3 kali secara ansuran. Saya nampak kelas dan pembelajaran belajar blog sebagai peluang bisnes bagi surirumah seperti saya yang sukar untuk keluar dari rumah. Hanya perlu fokus semasa pembelajaran dan memahami bagaimana blog dan google beroperasi untuk mendapatkan pelanggan. Ianya amat berbaloi kerana pembelajaran kelas blog ini dijalankan secara online sahaja malah yurannya amat murah berbanding yuran-yuran kelas blogger yang lain. Malah satu-satunya kelas blog secara online buat masa ini yang ada di Malaysia.

Bagus bukan?

Tahun 2016 saya mula beroperasi sepenuhnya dari blog. Blog emmemarina.com ini saya jadikan sebagai blog bisnes personal di mana saya kongsikan pelbagai kisah catatan harian, bisnes serta beberapa produk jualan lain. Manakala produk jualan utama saya iaitu produk DMS360 saya asingkan sepenuhnya, anda boleh klik link ni untuk lihat blog yang telah bertukar ke website iaitu www.dms360original.com. Blog DMS ini diasingkan dan digunakan hanya sebagai kedai blog bisnes sahaja iaitu saya fokus kepada pengenalan produk dan masalah berkaitan produk tersebut.

Kini, dengan medium blog sahaja. Saya sudah memiliki 12 stokis dibawah pengurusan saya sendiri yang hanya beroperasi secara online. Juga saya terpaksa memulakan lejar dengan lebih teliti supaya dapat fokus dan mempunyai matlamat lebih besar bagi perniagaan secara online ini. Walaupun cuma seorang surirumah. Saya amat bersyukur dengan kewujudan platform kelas blog ini. Ianya amat membantu bagi surirumah seperti saya. Belajar berniaga, belajar mengenal produk malah bagaimana mengenali pelanggan juga turut diajar.

Bukan sahaja kami pelajar-pelajar ini belajar kelas blog semata-mata tetapi diberikan ebooks-ebooks berguna buat peniaga online dan surirumah yang boleh kami adaptasi mengikut kemahiran masing-masing. Malahan, jika anda tidak ada idea juga boleh mendapatkan pelbagai jenis bisnes idea dari ebooks keluaran Akademi Bekerja dari Rumah (ABDR) ini.

Terlalu berbaloi. Terlalu rugi untuk tidak belajar dan mengambil peluang belajar mempromosikan produk jualan anda dan berniaga melalui medium internet yang lebih luar iaitu google dan blog.

Jika kalian ingin tahu lebih lanjut, dan berminat untuk belajar di kelas blog ini boleh terus hubungi saya juga sebagai pengurus kelas ini,

0189100852

Tuesday, January 10, 2017

Susah Hari Ini Untuk Kesenangan Masa Hadapan, berbaloi atau tidak?

January 10, 2017 0 Comments

As a sidepreneur myself, I know the struggle. It’s a battle for your time everyday. However, persevering despite the struggle is one of the most satisfying things in the world. I was always told being an entrepreneur was the most difficult job in the world. If a sidepreneur has less freedom and time than an entrepreneur, then naturally it beats out the entrepreneur for this title.

Work hard, hustle, stay motivated, realize your passion and remind yourself on a daily basis why you are doing what you are doing. If it’s that important to you, you will find the time to work on your side business and hopefully make it become your full-time business if that’s what you eventually want. 

Pump up!!

Pagi-pagi dah baca motivated and very encouraging article.

Prepare today for future.  Sediakan hari ini untuk kesenangan masa hadapan.

Biar hari ni buat kerja tuk bisnes berjam-jam,  untuk 15 minit di masa hadapan.

Berkorban hari ini untuk hari di masa hadapan.

Simple jer,  tetapi berapa orang yang fikir macam ni dan sanggup buat macam ni?

Kita lebih suka mengomel dan memberi alasan kemudian jeles dengan kehidupan orang lain,  sedangkan hakikatnya diri kita sendiri yang tidak mahu berjaya.

Nak berjaya.  Berkorban.

Seperti mana anda bersekang mata belajar hari-hari,  pergi tuisyen mak ayah bayar,  tido jam 3-4 pagi stay up.  Untuk apa?

Untuk dapat straight A dalam peperiksaan.

Tetapi bila dah dewasa,  anda tidak mampu lakukan yang sama sedangkan apa yang anda lakukan hari ni adalah untuk kesenangan masa hadapan semata-mata.  Tiada yang lain, untuk diri anda sendiri dan keluarga anda.

Noktah.


Wednesday, January 04, 2017

Kelas Blog Bisnes Sesi Januari 2017

January 04, 2017 0 Comments

Pendaftaran KELAS BLOG BISNES (kelas bermula 10-30 Januari)

Belajar menghasilkan sebuah BLOG BISNES
✅ Belajar langkah demi langkah cara membina blog yang betul dan berpengaruh, lengkap dengan borang tempahan, terma syarat belian, cara memasukkan FB, FANPAGES, cara masukkan gambar, gadget di blog
✅ Belajar menghasilkan sebuah blog yang mudah dijejak pelanggan di carian google
✅ Jadikan blog sebagai medium pemasaran online
✅ Tidak perlu sewa tapak kedai yang mahal
✅ Tidak perlu keluarkan wang upah pekerja
✅ Kedai dibuka setiap hari (24/7)

Khas untuk semua, yang jauh yang dekat, Jom sertai kami                                                                                                                      
Tarikh : Flexible (Bermula sejurus pembayaran dibuat)

Masa : Flexible (Bermula sejurus pembayaran dibuat)

Yuran : RM250    
                                                                                                                                    Tempat : Kelas secara online dalam GROUP FB

* Pelajar turut akan menerima 6 ebook bonus

1. Ebook asas blog wajib baca sekli sebelum mula kelas

2. Ebook mula bisnes butik

3. Ebook super wahm supermom

4. Ebook 101 idea home based bisnes

5. Ebook 10 langkah mudah bina kedai online

6. Ebook yeay mama sudah resign

Semua untuk bacaan dan motivasi kecuali ebook blog sebagai ebook rujukan di kelas.

Untuk daftar, jom whatspp 0189100852 (Emme)

PENDAFTARAN JANUARI Bonus 6ebook + 1


Friday, November 18, 2016

Sampai Bila Mahu Bisnes Acah-Acah di Facebook?

November 18, 2016 1 Comments

Alhamdulillah...
Sejak awal tahun 2016
Fokus modus operandi hanya di blog sahaja
Berbekalkan modal bagi yuran kelas
Balik modal semula dalam 1 bulan sahaja
Yang paling penting bagi saya sendiri seorang surirumah aka pelajar
Bukanlah soal duit tetapi ilmu dan pembelajaran yg amat berguna
Hingga kini, apa jua bisnes@produk yang saya iklankan hanya menggunakan blog sahaja sebagai tapak iklan saya

Menurut Bill Gates

" in today's World, if  they can't find your website, your company doesn't exist " - Bill Gates

Fakta

644 Million Active Website in The internet - Netcraft's March 2012

7 Billion Worwide Internet User

28 Million Malaysian

17 Million Internet Users in Malaysia ( 60% )

Jika anda hari ini masih terkial-kial posting, scheduling dan adding rakan facebook yang mana hanya maksima 5,000 kawan sahaja di mana hanya beberapa peratus yang boleh lihat newsfeed anda.

Fikirkan semula😉

Mahu berniaga?
Berfikirlah lebih jauh, facebook, instagram hanyalah satu ruangan sosial ianya bukan tapak kedai anda.

Baik online ataupun offline.

Jika post ini menyedarkan anda tentang sesuatu, pm atau wassap saya 0189100852

Insha Allah

#workingathomemom
#bisnesonline


Thursday, November 17, 2016

Rakyat Indonesia Monopoli Rangkaian Pemasaran Internet Berbanding Rakyat Malaysia

November 17, 2016 0 Comments

Tahukah anda apabila anda google mengenai tips kecantikan, pemasaran blog atau apa jua maklumat di internet. Majority carian enjin ini akan landing pada website atau blog indonesian.

Oleh kerana bahasa yang kita gunakan hampir serupa, iaitu bahasa melayu. Maka, tidak hairanlah setiap kali saya sendiri google memang website mereka lah yang selalu muncul di carian pertama.

Fuhh..

Mana perginya rakyat Malaysia ya?

Kenapa kita masih tidak sedar betapa besarnya market menggunakan medium internet iaitu carian enjin ini dan masih sibuk menggunakan medium facebook atau hanya instagram semata?

Apa yang saya maksudkan ialah, jika kita mahu memonopoli bisnes internet maka website atau blog ini ialah medium yang wajib anda gunakan dahulu.

Facebook dan instagram atau twitter ialah medium bersosial. Kita tetap boleh gunakan dan gabungkan kedua medium ini bersama. Namun, dengan meletakkan bisnes anda di website. Ianya boleh diakses dan disimpan kekal oleh jutaan orang yang menggunakan medium bahasa melayu.

Setuju?

" in today's World, if  they can't find your website, your company doesn't exist " - Bill Gates

Fakta

644 Million Active Website in The internet - Netcraft's March 2012

7 Billion Worwide Internet User

28 Million Malaysian

17 Million Internet Users in Malaysia ( 60% )

Masih hanya mahu fokus jualan melalui facebook sahaja?

Mahu tahu bagaimana kelas blog bisnes di ABDR dapat membantu perniagaan kalian?

Zoom dulu apa yang bakal anda pelajari melalui kelas blog ABDR ini

- Analisa dahulu untuk penentuan tajuk blog.
- Analisa dahulu untuk kenalpasti apa produk yang sesuai/minat/pengalaman.
- Perkenalkan diri/produk/servis kepada bakal pelanggan.
- Belajar bagaimana berkongsi minat/kemahiran/kepakaran itu..hardsell mahupun softsell.
- Belajar teknik penulisan blog.
- Belajar gunakan kata kunci/kata carian google menerusi blog.
- Belajar buat blog kedai online.
- Belajar menulis dengan konsisten.
- Belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, fan page, pautan antara link dan fb.
- Belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.
- Membina rangkaian pengedar, mencari kenalan baru, mencari peluang bisnes baru melalui jaringan ABDR.


Mahu mendaftar dalam kelas Blog Abdr?

Hubungi saya
Emme Marina
0189100852



Ini blog bisnes saya bagi produk jualan dms360, lihat bagaimana pembelajaran kelas blog bisnes ini mampu membantu kalian www.dms360original.com 


Home Ads