Showing posts with label tips berniaga. Show all posts
Showing posts with label tips berniaga. Show all posts

Wednesday, September 15, 2021

5 Cara Mudah Capai Target Jualan bulanan (JOM FOKUS BUAT)

September 15, 2021 0 Comments

 5 Cara Mudah Capai Target Jualan bulanan.


Bila sebut mengenai target jualan, ramai newbiez masih kurang faham kepentingannya.  Selain itu,  mereka belum jelas cara untuk mencapainya. Baiklah disini kak norah kongsikan cara mudah untuk capai target jualan.


#1 Tulis target jualan setiap awal bulan

Mentor kak norah sering berpesan untuk sentiasa tulis target jualan. Sediakan buku khas untuk menulis. Target jualan ini hendaklah sentiasa meningkat setiap bulan. Contohnya anda target untuk mendapat jualan RM10K untuk bulan Mac. Maka bulan April anda tingkatkan lagi target kepada RM15K.

.

Amalan menulis target ini sangat penting, selain dari anda jelas dengan perkembangan bisnes,  dengan menulis target jualan jugak adalah satu doa. Kita berdoa kepada Allah dengan menulis keinginan kepadaNYA. Insya Allah semoga dipermudahkan cara untuk mencapainya.


#2 Pecahkan target kepada amaun mingguan dan harian.

Selepas memilih satu amaun target jualan, maka amatlah penting untuk anda pecahkan nilai tersebut kepada bentuk jualan mingguan dan harian.  Contohnya jualan satu produk adalah RM39. Bilangan produk perlu dijual adalah RM10K/RM39 = 256 botol untuk sebulan. 64 botol setiap minggu dan 9 botol sehari.

.

Kenapa kita perlu pecahkannya kepada amaun yang lebih kecil?  Ini kerana supaya kita rasa lebih mudah untuk menjualnya. Berbanding jika anda nampak amaun ratusan yang menyebabkan anda rasa sukar untuk menjual.


#3 Kenali target kestemer/pelanggan

Topik ini sangat penting. Ramai orang tidak jelas dengan siapa mereka patut menjual. Jawapan yang sering kita dengar adalah jual lah kepada semua orang. Wah, kalau begitu usaha kena lebih lagi. Sebenarnya jawapan ini adalah salah.

.

Satu perkara yang perlu anda sedari,  setiap orang itu berbeza. Kemahuan,  masalah, fizikal, pendapatan,  lokasi pun semuanya amat berbeza. Jadi anda harus jelas siapakah target kestemer yang akan membeli produk anda.

.

Contohnya kak norah menjual minyak herba asmak. Target kestemer adalah ibubapa yang mempunyai anak di bawah umur 2 tahun yang mengalami masalah asma,  batuk dan selsema. Lokasi di bandar dengan pendapatan seisi keluarga RM3000 sebulan. Lagi detail info prospek lagi bagus. Supaya lebih mudah untuk menjual. Dalam ilmu jualan dan pemasaran,  ini dipanggil Customer Avatar (CA).


#4 gunakan strategi pemasaran

Apabila disebut mengenai pemasaran, terdapat banyak kaedah untuk melakukannya. Strategi pemasaran ini boleh dibuat secara offline dan online. Anda perlu menguasai kedua-dua strategi ini untuk menguasai jualan.

.

Pemasaran offline adalah seperti membuka booth,  mengedarkan flyers ke beberapa kawasan yang mempunyai kadar kependudukan yang tinggi,  billboard, beri sponsor dan sebagainya.

.

Pemasaran online adalah seperti FB personal,  FB ads,  Instagram,  Google Adwords,  Email marketing dan bermacam-macam lagi. Carilah mentor untuk menguasai ilmu-ilmu tersebut.


#5 Catat pencapaian setiap hari

Selepas perlaksanaan proses pemasaran dan jualan, setiap hari jangan lupa untuk mencatat jualan yang diperolehi. Contohnya setiap hari anda perlu jual 10 botol. Pada hari isnin anda hanya dapat menjual 5 botol,  maka pada keesokan harinya anda harus gandakan lagi usaha untuk menjual (10+5 = 15 botol).

.

Buat secara konsisten,  anda akan nampak hasilnya dan memberi kekuatan untuk anda terus berusaha untuk mencapai target jualan untuk bulan berkenaan. Usaha dan tawakal,  insya allah berjaya.

Akhir sekali, semoga 5 tips ini memberi gambaran penuh cara untuk anda capai target jualan bulanan.


Kredit : Norah Tuah



Alhamdulillah, saya berharap perkongsian ini dapat membantu semua rakan-rakan seller di luar sana, pada team muslimstore. Teruskan tambah ilmu tidak kiralah ilmu marketing, ilmu bisnes, ilmu tenang. Kita perlukan ilmu-ilmu ini untuk kita teruskan perjuangan. Duduk dalam circle yang membina dan positif ini juga satu perkara yang sangat-sangat penting. 


Tiada kejayaan yang datang tanpa usaha, kerja kuat dan matlamat. Hidup tanpa matlamat, ibarat hidup kosong yang sia-sia. Tidak tahu apa hala tuju, kenapa bangun pagi setiap hari. Rugi kan?


Semoga kita dapat hidup setiap hari dengan memberi manfaat kepada semua insan di sekeliling kita. bangun tidur dan niat nak uruskan anak serta suami juga satu matlamat, apatah lagi jika nak berjaya dalam hidup dan kerjaya, maka matlamatnya dah usahanya lebih besar!


Keep dream big dan keep faith in Allah

Wednesday, September 23, 2020

Tips Follow Up Customer

September 23, 2020 0 Comments

 TIPS FOLLOW UP


🤩Hari gaji adalah hari awareness dan hari follow up. 


Awareness  boleh gabung dengan follow UP :


🤩Follow up ada 2 iaitu :


1⃣Follow up tanpa sengaja

2⃣ Follow up dengan sengaja.


1⃣ FOLLOW UP TANPA SENGAJA


1.FU tidak buat secara direct contoh nya update status di fb,story fb dan ig dan whatsapp status. 


Kenapa tanpa sengaja ?


😱Kadang2 orang tidak ingat nak beli tapi terlupa nak tunggu hari gaji. 


😱Kita tak nak direct dengan orang,nanti kita fikir takut orang blok dan tidak suka .


😱Buat status post ke platform fb,fb group ,ig ,whatsapp status FU tanpa sengaja dan bila nampak waktu tu waktu gaji membuat cust terfikir dan teringat ohhhhhhhhh hari ni aku gaji lah boleh beli dan cust akan balas utk beli waktu gaji (fu tanpa sengaja).


2⃣ FOLLOW UP DENGAN SENGAJA 


🤩FU dengan sengaja adalah fu yang kita direct pm.


🤩Mungkin ada yang pm sebelum ni mengatakan yang waktu gaji akan  beli atau waktu gaji nanti ingatkan ye.


📌Kita direct pm atau broadcast dan maklumkan.

📌CONTOHNYA:


1.Puan hari ni kami nak buat pengeposan ,nak join sekali tak ?


2.Puan nak join sekali tak pengeposan untuk esok? hari ni punya pengeposan  sudah cut off dah.


🤩Jadi yang kita pm direct ni kita boleh  pm di wassep atau messenger kita panggil fu dengan sengaja.


🤩Memang sengaja untuk fu janji nak ingatkan cust yang hari sudah gaji untuk membuat pembelian Al Quran.



NOTA TAMBAHAN :


1.Hari ini dan kehadapan banyakkan membuat iklan tetapi sy tak galakkan membuat banyak iklan di wall sendiri atau fb sendiri .


2.Sebab orang akan nampak kita sebagai penjual sangat,kita nak orang nampak kita banyak berikan sharing berbanding banyak membuat iklan.


3.Ada masanya untuk kita menjual dan membuat iklan ,tak nak orang nampak kita banyak menjual sahaja.


🔥Banyak memberi value pada orang dan dalam masa yang sama kita boleh upsellkan tanpa sengaja.


**Moga bermanfaat dan membantu 💪🏻

Monday, September 07, 2020

Tips Bisnes 3 Sebab Whatsapp Customer Blue Tick

September 07, 2020 0 Comments
3 SEBAB WHATSAPP KITA CUSTOMERS SEEN JE
(Customer bagi blue tick)


Hari hari whatsap masuk . Sampai berlambak lambak tak larat nak reply. Bila reply, customer pulak seen je atau pun customer reply " ok, tq".


Pernah ke korang alami situasi ni?


Tahukah korang ada 3 sebab kenapa customer seen je:


PERTAMA: Ayat intro korang panjang berjela jela
Elakkan la ayat panjang panjang. 
yang terbaik intro 3 baris cukup.
Contoh yang biasa guna " Salam sis, sis ada tinggal no hp di iklan  kami kan?"


KEDUA : korang je non stop bg info dan tiada conversation antara anda dan customer.


Macam ni, customer tak reply lagi. Tapi korang send info sampai berlambak lambak. Cara ni buat customer ignore je. Dalam menjual ni kena ada conversation penjual dan customer, barulah berlaku jualan.



KETIGA : Korang tak sabar nak closing atau dapat bayaran dari customer (rushing to closed)

Sikap tak sabar  atau gelojoh ni buat customer ignore jugak. Customer ni nak korang jadi pendengar masalah dia, faham keadaan dia dan beri penyelesaian yang sepatutnya pada dia. Bukan gelojoh ya 🙌🏻😆

Kredit : @TipsBisnesTrend2020



Jom share. Saya sendiri amalkan cara bertanya jika customer diam atau tiba tiba kurang berminat. Adakalanya cara kita menulis kurang menarik minat mereka. Mungkin masa tu kita kurang mesra, jadi saya akan semak semula cara saya menulis kepada pelanggan. 


Buang rasa malu nak mulakan semula perbualan kerana kita tahu mereka memang berminat cuma ada yang kurang kena pada episod pertama chat antara kita dan customer.

Try and error


Enjoy the process 


Redha dan sentiasa lapang dada dalam menangani urusan antara kita sesama insan. 


Selamat berjuang dan berniaga demi Allah. Insya Allah rezeki sentiasa berkat 

Thursday, February 21, 2019

Kaya Dalam Sekelip Mata Nak Ke?

February 21, 2019 0 Comments
Siapa tidak mahu kaya dalam sekelip mata? Saya pun nak


ADA?


Jika kita cukup bertuah, dan memang hebat dengan ilmu marketing siap ayat leleh menggiurkan pembaca yang membacanya! Pergh, memanglah kencang sale.


Tetapi itulah, tidak semua kita ni rajin nak belajar cara nak menulis ayat iklan terus membidik pada sasaran. Yang kita tahu, jual produk! Jual brand!


Ada beratus seller jual produk dan brand yang sama. Dah tu kenapa customer perlu beli dengan anda?


Kenapa?


Itu ajelah saya nak share pepagi ni.


Semuanya berkaitan dengan kita, rajin ke tidak nak topup ilmu bisnes. Ilmu bisnes ni apa?



Kenal sasaran pelanggan kita

Kenal pasti USP produk kita

Mungkin juga, teknik selepas itu, bagaimana nak menjual,

Kemana nak dijual?



Itu sahajalah kot. Kalau kata malu nak menjual. Usah berniaga. Paling tidak, jika anda tahu anda pemalu, mungkin ada boleh gunakan medium seperti instagram, ecommerce, atau blog.


Kebiasaannya terlalu malu ini mungkin kerana anda tidak biasa bersosial di media sosial seperti Facebook. Ha, kena berniaga kat facebook  personal kan.. Segan


Tidak mengapa. Ada sentiasa cara lain untuk berniaga.


Yang penting, anda dapatkan ilmu dari mentor, kenal pasti selok belok perniagaan (sangat bagus untuk anda belajar jika anda nak stay lama dalam bisnes dan berkembang maju!).


Awal-awal dapat RM 1,000 alhamdulillah!


Kemudian, belajar lagi ilmu bisnes dan marketing. Naik pula ke RM 3,000! Seronok!



Nak lebih lagi.. Jadi setiap kali kita nak pergi lebih jauh, income lebih banyak, begitu juga pengorbanan dan kerajinan kita terhadap usaha ke arah income yang kita nak.


Tepuk dada tanya selera.


Income orang RM 1 juta agak-agak sama ke macam kita nak, duduk goyang kaki, tak perlu semak akaun syarikat, tak perlu buat planning, statistic semua?



Takde!


Agak-agak sekarang diaorang masih tak tido buat planning revenue sepanjang tahun 2019 atau dah jauh ke 2020!


Saje je nak membakar pagi-pagi ni. Tetibe ramai pelanggan nak semua benda mudah tapi buat tidak.


Jika kamu nak berjaya, nak income RM 100 ribu sebulan, fikirkanlah apa pengorbanan, usaha dan disiplin mereka sehingga dapat achieve kejayaan tersebut. kalau anda mampu, insha Allah, Allah beri punya.



Tuesday, January 09, 2018

Sibuknya Bisnes Dan Jadi Surirumah pada Masa Sama! Anda Seperti Saya Tak?

January 09, 2018 31 Comments

Bismillah

Dirasakan saya terlalu tamak adakalanya apabila berniaga pelbagai produk. Dah la stokis dms, agen jualan jam tangan solat kemudian terbaru saya turut serta menjual barangan sauna dan spa.

Tetapi dulu, juga begini. Dulu saya jual produk supplemen, skincare, baju dan tudung. Meriah suasana.

Ada yang berkata kita harus fokus.

Ye benar. Fokus itu terbaik kerana dengan kuasa fokus anda dapat melihat bagaimana anda nak buat jualan, uruskan pelanggan juga mudah anda nak beriklan. Cuba bayangkan jika kalian dalam 1 facebook 10 ke 20 jenis barang kalian duk promot malah berbeza. Mungkin akan memeningkan rakan-rakan yang melihat. Mungkin juga normal. Tetapi ada cara lebih baik iaitu berblog ataupun membuat pengasingan facebook anda kepada beberapa akaun dan menggunakan facebook page.

Dunia online kini tanpa batasan. Anda boleh gunakan apa sahaja medium yang ada semampu anda.

Seperti saya. Saya menggunakan medium blog, shopee, lazada, facebook page dan juga instagram. Itupun sebenarnya tidak cukup tangan. Namun, saya merasakan saya mampu untuk galas perjalanan bisnes saya ini kerana saya meletak harga jualan sebulan itu melebihi dari had kemampuan diri. Oleh itu, jika kalian inginkan sale yang besar dan banyak. Tentu usahanya seperti setinggi gunung Everest.

Insha Allah. Nak uruskan lazada semula dan nak buka sauna untuk rakan-rakan. Anda nak lihat apa yang saya jual? Boleh terus ke kedai online khas yang telah saya sediakan. Maaflah masih belum siap sepenuhnya. Saya baru sahaja siapkan blog ini bulan lepas. Dalam proses memenuhkan entri-entri produk di blog tersebut.

www.butikonlineshoppe.blogspot.my

Buat kedai pakai blogspot je. Ha, nak belajar blog? Boleh juga hubungi saya di 018-9100852.

Sunday, April 02, 2017

Jemputan Khas ke Group Pengajian Kenali Potensi Diri Secara Percuma. Ekslusif dibuka kepada Umum

April 02, 2017 0 Comments

" Apakah Sebenarnya Yg Aku Cari dalam Hidup ini, Siapakah Aku ? "

Assalamualaikum . . Kekasih2 Allah dirahmati sekalian. .  nama sy Kawaras Yahaya , #SuccessPartner kalian di #FAVApprentice . . Jom saya kongsikan Bait2 Kasih Syg untuk input Isnin kite . .


Bismillah

Pernahkah kita bertanya kepada diri 2 persoalan di atas?


Manusia ada 2 bahagian asas :

1. Jasad ( Jasmani )
2. Batin ( Rohani )


. . Jika Allah tak memandang kepada Rupa Paras, dimana letaknya pandangan tu ?


=========
Watak Batin
=========

Jiwa, Fikiran, 7 Martabat Nafsu , Kecenderungan , Kebolehan


=========
MENGENAL DIRI
=========


1. Awalnya kita bekerja seawal 7am - 6pm setiap hari dan hanya dapat tidur pada sekitar 11pm dan bangun semula sekitar 5am. Bekerja bermula usia 24 dan pencen sekitar 56 , rutin yang sama selama 32 tahun. .

2. Pernahkah terfikir untuk kita kenal diri kita ? apa kebolehan kita yg terpendam?

3. Adakah kita sudah rasa ada sesuatu yg "Hilang" di dlm kehidupan sekarang ?

4. Adakah kita bahagia ? berfikiran terbuka dan positif ? atau kita sentiasa biarkan org2 #Negatif mempengaruhi kita ?


Untuk menjawab persoalan ini, haruslah mendapat bimbingan #Mentor.. in shaa Allah, mudah untuk kita mencorak kejayaan dalam hidup, kerjaya dan bisnes.


================================
Sila Like dan Follow dengan senyuman

FB : @kawarasyahaya @favacademy
Insta : @kawarasyahaya
=================================

Share lah Posting dan LINK ni dekat #Group2 lain, Free - free je kita dapat pahala bila bisnes orang lain maju



Telegram Bisnes dan ILMU Percuma :

 t.me/FavApprentice 


Monday, March 27, 2017

Kunci Bisnes ialah Kepantasan dan Cipta Peluang

March 27, 2017 0 Comments

1. Pengenalan MAGNET

Sikap yang boleh menjadi halangan mempelajari magnet.

 

Enak. Mentor bercerita tentang experiment katak. Katak yang selesa dengan sejuk, rasa cukup dengan apa ada seperti Astro, aircon dan sebagainya. Orang dah rasa selesa walaupun dia sebenarnya ada masalah. Ia umpama orang yang tidak mahu mengembangkan potensi diri. Dia enak stay pada tempat sama yang akhirnya mati kerana tidak sangka dalam kesenangan tiba-tiba datang kesusahan tanpa dijangka.

Masa sekarang ekonomi ada masalah tak? Ni lah saat paling banyak peluang. This is the time. Boleh beli saham. Kalau ada knowledge tak perlu merunggut tentang ekonomi. Tiada masalah bagi mentor, jika tiada masalah untuk mencari peluang.

Buang Ego. ‘Alah sy dah tau dah’. Buang ego buat duit. ‘Produk saya paling bagus kalau tak nak beli sudah nama kau joyah’. Namun, ego pun perlu juga, sebab kita nak buktikan kita worth it. Sy nak kaya sebab nak menyumbang kepada orang lain. Buka tangan dan terima ilmu baru.

Enteng. Perasaan ambil mudah. Ingat, semua benda adalah penting.

Emosi. Dalam kepala anda kena fokus. Asas kenapa orang buat duit banyak atau sikit adalah kerana emosi dan level of mind.

 

 

Jika Nak Menguasai MAGNET:

 

Ekspresi. Terus memberi respon/expression yang terbaik kepada sesuatu peluang. Peluang ni kadang-kadang berlaku, tapi kita tak betul-betul ekspresikan. Jika boleh react dengan baik

Experience. Cuba perkara-perkara yang baru. Kenapa orang matang jadi matang sebab dia pernah dibakar. Dia lalu banyak masalah. Jadikan semua kegagalan menjadi torchlight/hikmah.

Express method. Lebih pantas. Improve sikit demi sedikit. Fast action, fast result.

Enjoy. Belajar dengan fun. Enjoy dengan memperbaiki diri. Cerita tentang Cik Mazlina, lecturer yang cantik menyebabkan kehadiran kuliah yang baik. Lecture pun pandai ambil hati. Fun environment. Belajar dalam keadaan gembira ilmu datang dgn cepat.

 

Jika nak buat tindakan sesuatu bila nak buat? Sekarang!!

 

Kenapa bisnes berjaya itu berjaya. Kunci nya adalah kepantasan. Orang nak lebih laju. Orang bayar untuk kelajuan. Kunci bisnes yang bagus adalah cepat. Memberikan lebih dari apa yang anda mampu. Memberi yang terbaik.


Dari sumber: Nota Magnet


Home Ads