Showing posts with label tips mula bisnes. Show all posts
Showing posts with label tips mula bisnes. Show all posts

Tuesday, January 23, 2018

Tips Mula Berniaga. Apakah 4 Perkara Asas Yang Perlu Anda Ketahui?

January 23, 2018 0 Comments

Adakah anda sedang memikirkan untuk memulakan perniagaan secara online? Daripada membuang masa, mengeluh akan kewangan yang semakin sempit dan keperluan yang semakin tinggi lebih baik anda gunakan internet itu dengan lebih baik. 

Buang masa, buang duit jika setiap bulan harus bayar internet bukan menjana pendapatan. Dunia internet itu luas anda haruslah bijak menggunakan peluang ini sebaiknya. 

Apa yang perlu anda tahu untuk memulakan perniagaan online?

Apa itu ONLINE?

Online atau bahasa melalyunya dunia alam maya seperti mana kita berhubung dengan menggunakan whatsapp, berfacebook. Satu medium talian tanpa wayar menghubungkan kita dengan dunia luar tanpa perlu berdepan. 

Dulu, data internet agak sukar dimiliki namun dengan teknologi semakin canggih anda dianggap ketinggalan jika tidak memiliki internet ini. Kini semuanya online. Anda boleh membeli belah dalam talian. Berhubung dan bersosial dengan rakan-rakan dan keluarga yang jauh beribu batu, menuntut ilmu juga boleh. Oleh itu, jadikan medium ini juga untuk menjana pendapatan. 


Tanpa buang masa, mari kita semak 4 perkara asas yang perlu anda miliki sebelum bermula:

1. Internet - Wajib sangatlah memiliki data internet khas untuk anda. Berapa ya data yang diperlukan sebulan? Hmm, bergantung kepada jenis produk jualan dan method pengiklanan 3gb sebulan minimum adalah mencukupi.

2. Internet banking - perlu buka cimb atau maybank sekurang-kurangnya untuk memudahkan pelanggan membayar produk anda dan anda memantau urusan masuk duit dari pelanggan. Takkan nak pergi bank pula setiap kali urusan kan?

3. Medium beriklan - paling tidak memiliki whatsapp dan sertai group beriklan@komuniti untuk memasarkan produk jualan anda (namun jika kalian mahu elakkan hutang dan tiada modal jauhi group komuniti atau maklumkan mereka harus membayar dahulu untuk dapatkan produk)

4. Produk jualan - semestinya untuk mula berniaga anda perlukan produk yang anda boleh jual. Proses pemilihan ini bergantung pada anda sama ada minat atau keuntungan tinggi. Jika produk yang anda minati, anda mungkin lebih cepat memahami proses dan menguruskan pelanggan. 


Semak dahulu jika anda sudah miliki pilihan no 2, dunia online adalah tanpa batasan. Anda boleh beriklan di Selangor tetapi pelanggan dari Sabah. Tidak mustahil. Apa yang diperlukan ialah no akaun aktif anda dan barang dapat diposkan walau di mana berada. Begitulah mudah dan canggihnya dunia sekarang. Semuanya dihujung jari. Hanya klik dan beli! 


Permulaan mula berniaga tidak pernah mudah. Teruskan beriklan, tambah ilmu berniaga dan tidak putus asas. 

Tuesday, December 26, 2017

Berhati-hati Jika Anda Suka Spam Di Whatsapp. Rugi atau Untung? Nak Tahu?

December 26, 2017 0 Comments


Isu spam rakan-rakan di whatsapp ialah isu biasa. Walaupun jarang terkena namun tetap ada ketika beberapa orang yang tidak dikenali menghantar mesej produk jualan mereka. Pernah tak kalian terkena sebegini?


Persepsi kita tentang gangguan peribadi di applikasi whatsapp sangat berbeza dengan sms marketing. Kita sudah tahu sms digunakan pelbagai cara termasuklah marketing. Sekejap promosi, sekejap notis hingga kita sendiri jarang menggunakan applikasi tersebut. Namun, kita tetap membaca mesej bukan? 


Antara cara menghubungi pelanggan adalah melalui whatsapp broadcasting, namun kebiasaannya kita dihubungi atau menghubungi mereka yang kita kenali atau pernah berurusan dengan kita. Mereka kenal kita, dan mereka tahu apa kita lakukan. Namun demikian, ada caranya dan ada waktunya yang kita boleh gunakan broadcasting ini. Tidak bermaksud anda kenal mereka, anda boleh ganggu mereka setiap hari atau setiap minggu tentang jualan anda. Apa pula kata pelanggan tersebut kan? Dah gila sangat nak buat sale ke apa. Disebabkan whatsapp kini salah satu dan satu-satunya medium peribadi yang digunakan oleh rakyat Malaysia, ianya sangat peribadi untuk kita terjah tanpa usul periksa. Sudahlah tidak kenal, diganggu pula dengan iklan-iklan pelbagai produk. Nak delete satu hal, tersimpan gambar satu cerita lain. hehe


Oleh itu, jika anda mahu ganggu rakan-rakan anda di whatsapp khasnya mereka yang anda memang tidak kenal. Pastikan anda kenali mereka dahulu. Anda boleh mulakan di group whatsapp dan biarkan mereka mengenali anda, status anda jika anda seorang peniaga. Maka, bila anda perlu prospek dan mahu gunakan whatsapp personal untuk menghubungi kesemua rakan group whatsapp anda. Mulakan dengan cara perkenalan paling terbaik yang anda boleh fikirkan. Fikirkan perasaan rakan anda diganggu, dan harus mendelete chat anda apabila membacanya. Mungkin dengan cara ini dapat membantu anda membuat skrip writing yang lebih baik. 


Dan tolonglah, jangan ganggu rakan-rakan di whatsapp secara personal dengan menghantar terlalu banyak notis dan iklan anda. Teruk jika nombor telefon anda direpot dan akhirnya nombor anda disekat oleh pihak Whatsapp. Oleh kerana terlalu ghairah ingin menjual, terus disekat atau diban. Bukankah sudah sangat mengharukan?


Semoga entri ini dapat membuka mata kalian mengenai spamming rakan-rakan di whatsapp ya. 

Tuesday, November 29, 2016

Mendaftar Lesen Perniagaan Online (SSM)

November 29, 2016 0 Comments
Resit buat lesen perniagaan. Guna nama sendiri jer

Alhamdulillah. Semalam hubby ajak ke kuantan menemani beliau bermain bola sepak. Tidak tahu pula padang bola tu di sebelah UTC sahaja.

Apalagi, bila tengok sahaja bangunan UTC terus teringat yang saya sudah lama nak daftar baru perniagaan untuk lesen SSM ni. Kan pelbagai ura tentang wajibnya peniaga-peniaga online perlu ada lesen perniagaan. Jadi kenalah ada satu.

Saya hanya menggunakan pemilikan nama sendiri sahaja bagi lesen perniagaan ini. Murah. Hanya RM 40.60. Yup, RM 0.60 ialah cas GST. Tetapi katanya bila nak renew lesen nanti tiada GST, hanya RM 40.00.

Renew lesen perniagaan tidak perlu ke kaunter, anda boleh terus renew online melalui emel.

Tahukah anda bahawa pendaftaran perniagaan kini sudah tiada online? Anda wajib ke kaunter SSM untuk membuat lesen perniagaan yang baru. Menurut pihak SSM, ini kerana ramai pula "hantu" yang membuat lesen perniagaan apabila lesen ini boleh dibuat secara online.

Betul jugak kan?

Kita juga yang jadi mangsa penipuan ni nanti. Biarlah kita bersusah payah sedikit untuk mendaftarkan lesen perniagaan SSM ni. Lagipun UTC dibuka sehingga jam 10 malam. Maka, anda ada pilihan waktu lebih lama jika siang tidak sempat menguruskan pendaftaran lesen perniagaan SSM.

Adakah anda sudah mendaftar perniagaan anda? Tidak kiralah status bagaimana. Online ke offline ke. Walaupun dropship anda patut ada satu lesen perniagaan. Dengan lesen ini juga, pelanggan akan lebih yakin membeli dengan anda.


Friday, November 18, 2016

Sampai Bila Mahu Bisnes Acah-Acah di Facebook?

November 18, 2016 1 Comments

Alhamdulillah...
Sejak awal tahun 2016
Fokus modus operandi hanya di blog sahaja
Berbekalkan modal bagi yuran kelas
Balik modal semula dalam 1 bulan sahaja
Yang paling penting bagi saya sendiri seorang surirumah aka pelajar
Bukanlah soal duit tetapi ilmu dan pembelajaran yg amat berguna
Hingga kini, apa jua bisnes@produk yang saya iklankan hanya menggunakan blog sahaja sebagai tapak iklan saya

Menurut Bill Gates

" in today's World, if  they can't find your website, your company doesn't exist " - Bill Gates

Fakta

644 Million Active Website in The internet - Netcraft's March 2012

7 Billion Worwide Internet User

28 Million Malaysian

17 Million Internet Users in Malaysia ( 60% )

Jika anda hari ini masih terkial-kial posting, scheduling dan adding rakan facebook yang mana hanya maksima 5,000 kawan sahaja di mana hanya beberapa peratus yang boleh lihat newsfeed anda.

Fikirkan semula😉

Mahu berniaga?
Berfikirlah lebih jauh, facebook, instagram hanyalah satu ruangan sosial ianya bukan tapak kedai anda.

Baik online ataupun offline.

Jika post ini menyedarkan anda tentang sesuatu, pm atau wassap saya 0189100852

Insha Allah

#workingathomemom
#bisnesonline


Tuesday, October 11, 2016

Cara Tangani Pelanggan Minta Harga Murah atau Diskaun!

October 11, 2016 0 Comments

CARA TANGANI PROSPEK KOMPLEN MAHAL DAN MINTA HARGA MURAH
prospek mahal

“Prospek saya selalu komplen harga mahal dan minta diskaun. Diorang bandingkan dengan harga orang lain.”

Tuan AA, salah seorang audiens No Monday Blues tanya soalan ini.

“Ok,” saya mulakan jawapan, “Tuan cakap begini pada prospek tu… Bla bla bla bla bla…”

Tuan AA tekun mendengar apa yang saya sampaikan. Dengan mata bercahaya ting ting ting!

Apa benda saya cakap dengan Tuan AA tu? Kejap lagi kita tengok ye.

Dua tiga minggu selepas itu…

Tuan AA jumpa saya dengan semangat dan gembira tersenyum girang riang gembira cakap:
“Memang berkesan la trik tu! Terus prospek tak komplen dah pasal harga. Senang je saya close diorang.”

Mahu tahu apa yang Tuan AA jawab kepada prospek apabila mereka komplen mahal dan bandingkan dengan harga lain yang kononnya lebih murah?


Cara jawab perbandingan harga
Di bawah ini ialah perbualan antara penjual dan prospek. Ini ialah cara untuk jawab apabila prospek komplen mahal.

PENTING:
Jangan tiru ayat ini bulat-bulat.

Sebaliknya, cuba faham apa yang berlaku di sebalik perbualan ini. Fahamkan inti yang anda perlu korek daripada perbualan ini.

Apa yang anda akan dapat daripada perbualan ini:

1. Memahami dengan jelas nilai yang pelanggan mahukan daripada produk/servis

2. Beritahu dengan jelas dan yakin nilai yang pelanggan akan dapat daripada produk/servis anda

Hasilnya:
Prospek nampak jelas nilai yang diberi dan, jika kena dengan nilai yang dicari, mereka sanggup beli WALAUPUN harga yang kita beri LEBIH MAHAL.

Teruskan baca perbualan antara Tuan AA dan prospek beliau…

Buat perbandingan konkrit
Prospek: Mahalnya harga. Tak boleh kurang ke?

Penjual: Mahal cemana tu Puan? Mahal banding dengan apa?

Prospek: Mahal la kalau banding dengan penjual lain. Ada penjual lain tu akak tengok jual murah lagi.

Penjual: Sama ke apa yang dijual tu Puan?

Ini saya nak beritahu Puan ni, untuk mudah Puan buat keputusan. Apa-apa keputusan Puan buat, pastinya itu yang terbaik pada Puan.

Tapi Puan kena dengar dulu apa saya mahu beritahu ni.

Prospek: Apa dia?

Ada apa di sebalik harga murah
Penjual: Biasanya yang tawar harga murah tu, Puan, sebab dia kurangkan margin dia. Bila kurang margin dia, dia sendiri takkan cukup modal untuk beri servis yang sepatutnya Puan dapat.

Prospek: Cemana tu?

Penjual: Takkan semata-mata murah je yang Puan nak? Apa lagi yang Puan nak dengan produk ni?

Apa yang prospek mahukan selain harga murah?
Prospek: Mesti la nak servis bagus. Benda ni nak pakai lama. Kena sentiasa tip top. Akak tak nak la nanti kalau ada problem dengan benda ni nanti, ejen akak tu hilang tak tau ke mana.

Penjual: Ye betul tu, Puan. Itu apa yang saya risau. Biasanya yang jual murah ni, Puan, jenis yang ejen saja-saja nak cari duit tambahan.

Ejen yang serius untuk kekal lama, mesti dia dah kira berapa dia kena ada untuk layan terbaik pelanggan macam Puan ni.

Memang saya beri harga mahal sikit.

Tapi apa Puan dapat ialah Puan tak perlu risau saya menghilang nanti. Insya-Allah saya buat benda ni serius dan dah lama, Puan.

Puan boleh tengok track record saya. Puan boleh tanya pelanggan saya yang saya masih jaga bertahun-tahun sampai sekarang.

Cemana Puan?

Puan nak tak dapat servis bagus dan bila Puan perlukan bantuan nanti, saya akan ada bantu Puan. Tak payah Puan susah-susah cari tempat lain.

Sahkan kemahuan pelanggan
Prospek: Eh, mesti la nak.

Penjual: Saya tak minta banyak, Puan. Dapat saya ada modal sikit untuk buat kerja saya dengan baik, dapat bantu Puan kasi tenang tak payah pening bila Puan perlu bantuan nanti.

Saya cakap terus terang ni, Puan. Puan tambah sikit je, Puan boleh elakkan pening kepala dan rugi lagi banyak kemudian hari.

Bagaimana anda akan handle komplen harga mahal selepas ini?
Situasi anda berlainan.

Gunakan perbualan di atas sebagai panduan.

Selamat mencuba!


Nota: Saya sendiri sangat suka akan cara penulis iaitu Tuan Bukhari Ramli. Beliau amat realistik dalam mempersembahkan dan menjelaskan kepada kita apa itu bisnes.

Banyak skrip jualan yang saya hasilkan ialah dari beliau dan saya masih mengikuti beliau hingga ke hari ini.

Bagi peniaga yang mahu mengikuti Tuan Bukhari Ramli boleh follow beliau juga di channel Telegram BRC.my


Thursday, September 08, 2016

Bisnes Modal Paling Rendah dan Murah

September 08, 2016 0 Comments

🌹🌹 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA🌹🌹

😍😍KENAPA ANDA PERLU PILIH STEVIA RCC..😍😍
PRODUK PENGGANTI GULA SANGAT LARIS ABAD INI !!

🍀🌸UTK PENGUUNA VVIP  @ UNTUK SANTAI2 1 AKAUN🍀🌸
📌 modal mampu milik rm 140
📌dpt 3 botol swetener stevia rcc
📌 Hanya guna sendiri sahaja tak perlu berbisness dan dapat 5 faedah ..Jika nak berbisness boleh tak ?
Jawapannya boleh juga potensi sehari utk 1 akaun rm1800

💥🌷💥UTK MENJADI USAHAWAN @ AGEN KAMI 3 AKAUN💥🌷💥
📌 modal rm 420
📌 dpt 3 kotak (9 botol)
📌 potensi sehari untuk 1 akaun rm1800 darab 3 akaun = rm5400

💃🏼💃🏼JIKA YAKIN DGN BIZ INI 7 AKAUN💃🏼💃🏼
📌 modal rm 980
📌 dpt 7 kotak (21 botol)
📌 potensi 1 akaun rm1800 darab 7 akaun = rm12600
📌 ini dipanggil pakej jutawan ,modal tak sampai rn1000 pon !!!

🎗TIDAK PERLU BUAT APA2 HANYA KONGSI KEBAIKAN STEVIA INI KEPADA KENALAN DN SAUDARA MARA.               
🎗BUAT KE TIDAK BUAT KE TETAP DAPAT 5 FAEDAH !!
🎗PAKEJ GOLD & PLATINIUM BOLEH UPGRED KE STOKIS MOBILE BILA2 MASA SAHAJA....TIADA LIMIT

💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞

UNTUK PERTANYAAN BOLEH WASAP 0189100852



Saturday, May 28, 2016

Tutorial Langkah Demi Langkah Bina Facebook Fanpage

May 28, 2016 0 Comments
Bismillah..

Atas permintaan rakan niaga rcc stevia, inshaa Allah saya cuba sehabis baik menerangkan bagaimana kalian boleh buat sendiri facebook fanpage kalian ya.


Okay, sebelum kita bermula. Mungkin ada beberapa persoalan mengenai facebook fanpage dan apakah kepentingan facebook fanpage ini kepada peniaga khususnya.


Apa itu facebook fanpage?


Fanpage ialah salah satu applikasi facebook yang diciptakan khas untuk perniagaan, branding diri, kemasyarakatan atau apa sahaja yang membolehkan orang lain mempunyai akses untuk mendapatkan info bagi sesuatu produk atau perkara atau mengikuti sebarang aktiviti syarikat, idol dan termasuklah diri anda.

Ya, anda boleh bina satu facebook fanpage tentang diri anda selain memiliki akaun peribadi atas nama anda. Maka lebih ramai dapat lihat perkembangan aktiviti anda dan mengikutinya.

Manakala, bagi peniaga pula ianya merupakan satu medium kedai facebook yang wajib anda miliki sekiranya anda ingin memaksimakan peluang perniagaan anda di facebook. Di sini anda boleh membuat iklan berbayar, serta shopping cart di mana pelanggan boleh terus membeli produk anda di akaun facebook fanpage.

Mudah bukan?


Apa yang diperlukan untuk membuat facebook fanpage?

Jadi, kalian sudah memiliki akaun facebook? Jika sudah, maka kalian sudah tidak perlu untuk mendaftar akaun baru untuk memiliki akaun facebook fanpage, namun jika belum maka anda perlu mendaftarkan diri ya.


Jelas?

Saya mulakan sesi tutorial membuat akaun fanpage khas buat kalian semua, semoga entri ini dapat membantu kalian ya. Inshaa Allah. Tidak faham boleh komen.. :)


Anda boleh cipta fanpage ini melalui desktop dan handphone tetapi untuk lebih fungsi saya cadangkan penggunaan melalui desktop iaitu komputer/ laptop. Kenapa? Lihat gambar ya. Jom.


Tutorial Langkah demi Langkah Bina Facebook Fanpage

Melalui desktop


Buka ke akaun facebook peribadi anda

Klik pada "Create page"

Pilih "Local business", pilihan ini terpulang pada kalian untuk tujuan apa ya. Untuk peniaga, anda pilih "Local business"


Isikan maklumat seperti di atas 

Info di atas kalian boleh isikan semasa proses pembinaan fanpage atau kemudian tetapi saya cadangkan terus isikan mengikut kriteria bisnes jualan kalian

Contoh maklumat yang saya buatkan

Letakkan gambar produk jualan

Contoh

Maksud laman ini ialah pilihan untuk anda letakkan fanpage anda di tepi facebook profile jadi anda boleh terus akses fanpage tersebut dengan mudah. Klik sahaja ya.



Okay. Ini adalah antara sebabnya mengapa untuk bina fanpage saya lebih gemar gunakan medium dekstop. Anda diberikan lebih pilihan untuk menyiapkan fanpage anda dengan lebih spesifik. 


Di laman ini anda boleh spesifikkan siapa pelanggan anda setelah anda mengenal pasti potensi pelanggan anda.


Jika anda melakukan servis cash on delivery (COD) maka anda boleh memilih potensi pelanggan di dalam daerah atau kawasan berhampiran.


Pilihan umur pula patut dikecilkan lagi, sebagai contoh mudah jika anda menjual produk barangan bayi maka pilihan 18 tahun adalah kurang sesuai. Hanya mereka yang sudah berkahwin sahaja yang lebih cenderung menjadi pelanggan kalian. Setuju?  

 Siap!

Melalui handphone/ applikasi facebook apps (android)


Pergi kepada ruang profile facebook anda. Cari "Create Page"


Langkah ini sama seperti langkah di atas. Anda isikan sahaja maklumat yang diperlukan bagi kedai jualan anda




Siap!

Hehe. Pembinaan facebook fanpage menggunakan facebook apps adalah lebih ringkas namun anda kehilangan beberapa isi penting yang anda boleh pilih contohnya pemilihan audiense atau potensi pelanggan kalian. Walapun sebenarnya apabila anda buka fanpage anda di dekstop anda boleh juga isikan kemudian, tetapi persoalannya bagaimana jika anda sendiri kurang tahu tentang kewujudan perkara tersebut?

jadinya sampai bila-bila pon mungkin tak terisikan?

Alhamdulillah.. selesai satu bab dalam chapter "Tips Mula Berniaga Online"
.

in shaa Allah akan menyusul lagi selepas ini lebih banyak tutorial yang menarik dan applikasi bisnes yang boleh anda miliki. 

Teruskan bersama saya ya.


Semoga tutorial ini dapat membantu kalian semua.

Sampai ketemu lagi.







Admin
Emme Marina
0189100852

Tuesday, May 03, 2016

Rezeki Yang Dilaknat Allah

May 03, 2016 0 Comments

Muhasabah:

"Dulu, saya main iklan gitu2 je. Sendiri jadi model. Kecewa sangat bila takde org nak like page saya. Sales pun sikit je bulan2.

Tapi semenjak dua menjak saya gunakan model2 yang seksi meksi untuk gayakan produk saya alhamdulillah REZEKI saya bertambah2. Order mencanak2 sampai tak terlayan. FB pun dh puluh ribu like dah".

Itu bukan REZEKI puan. Tu namanya ISTIDRAJ.

Berhati-hati.

Sumber: Facebook Syakir Yang Tuntas


Nota istidraj

Kena faham yang mana nikmat( kurniaan allah dlm keadaan redha)

Dan istidraj( kurniaan allah dalam keadaan marah).

Yang mana kita mahukan sebagai hamba Nya? Kekayaan yang membinasakan atau kekayaan yang dicintai?


Apabila kita sudah membuat keputusan untuk berniaga, berniagalah kerana Allah. Dengan itu, semua sifat perniagaan yang Rasulullah s.a.w amalkan menjadi kekuatan dan punca kejayaan dalam perniagaan kita. In shaa Allah.


Home Ads