Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah

1/18/2021

Puazz Roti Gardenia Kari Ayam

Saya dah lama sangat tunggu kemunculan kembali roti savoury Gardenia khususnya Roti Bun Kari Ayam! Jika anda pernah ingat, pada tahun 2003 Gardenia pernah mengeluarkan rangkaian roti bun yang sangat enak.


Bukan sahaja Roti Bun Kari Ayam, roti bun manisan mereka juga sangat laris. Perisa vanilla dan chocolate chip rasanya. Saya sudah agak lupa. 


Waktu tu saya di Matrikulasi Pahang. Faham ajelah budak kolej makanan mereka ni roti. Roti dan kolej terpisah tiada. Roti bun Gardenia kari ayam masa tu paling laris di kedai runcit kolej. Asal restok je habis. Apalagi saya ni antara pemborong roti bun savoury Gardenia terutamanya kari ayam. 


Sedap giler. 


Now bila Gardenia announced ada kari ayam bakal dikeluarkan. Tak sabarlah saya nak rasakan? Kot-kot sama ke rasa dengan yang dulu? 


PUAZZ GARDENIA ROTI BUN DIDATANGKAN DENGAN 3 PERISA, KARI AYAM, MACKEREL SAMBAL DAN SAMBAL IKAN BILIS. MANA SATU KEGEMARAN ANDA? 



Harga sangat berpatutan. Kari ayam Gardenia RM2 sahaja tau. Kenyang dimakan. 

Bila dibuka rupanya ada 2 bun. Bolehlah dikongsi bersama teman tersayang. Jimat dan siap boleh sharing. 



Jeng jeng, isi dalamnya ada kentang dan ayam. 

Jujurlahhh.. Apa rasanya? 

Berbeza dengan roti bun kari ayam tahun 2003, bun kari ayam sama seperti bun sambal ikan bilis. Bukan 2 bun macam sekarang. Dari segi bun tersebut, saya prefer jenis bun sambal ikan bilis lagi. Tetapi, roti ni agak lembut juga cuma lebih tebal. 

Rasanya? 

Okaylahh.. Nostalgia tahun 2003, dapat saya rasakan sedikit. Rasa puazz perisa kari ayam Gardenia memang sedap. Tidak terlalu pedas. Dapat rasa karinya, manisnya ayam dan kentang. Saya sukakannya😍


Nampaknya berbanding roti bun gardenia coklat dan lain2, roti puazz kari ayam akan menjadi roti kegemaran saya! Anak bawa bekal pun ok sangat ni. Kenyang terus. Saya makan satu bahagian pun dah kekenyangan. Cukup untuk alas perut yang lapar. Insha Allah 


Apa lagi? Jom ke kedai dan rasa sendiri. Lain citarasa mungkin ada yang tak menggemari. Tapi ini lebih sedap dari bun korea pedas. 


Nanti nak rasa mackerel sambal bun pulaaaa. 
Read More

Kemuliaan Tugas Covid-19 Frontliners

 



Kemuliaan Tugas Barisan Hadapan


Berikan sokongan kepada petugas barisan hadapan. Mereka telah berkorban dan berjuang bagi memastikan kesejahteraan negara ini. Ingatlah firman Allah dalam al-Quran: Dan sesiapa yang menghidupkan (menjaga keselamatan hidup) seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya. (Surah al-Maidah: 32). Semoga Allah merahmati para pertugas barisan hadapan.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi


Usah kita bersikap mementingkan diri. Ada yang provoke bahawa diri kita kebal dari penyakit covid-19, mungkin. Mungkin Allah tidak sampaikan kepada kita penyakit berjangkit ni, tetapi bagaimana jika kita menjadi pembawa senyap yang boleh membunuh orang di sekeliling kita? Bayangkan, kita mungkin membahayakan nyawa anak-anak dan ibu bapa kita yang tidak berdaya. 


Oleh itu, buanglah sifat rasa hebat kerana sesungguhnya kata-kata Allah itu segalanya. Kun Fayakun. Jaga SOP, patuhi arahan dan peraturan dan paling penting kita jaga orang sekeliling kita supaya kita tidak menjadi asbab kepada punca mereka dijangkiti.


Read More

12/20/2020

Edit Video Dengan Filmagora 9 Free Version


Sudah sampai masanya, kita serius dalam melakukan editing. Selama ni, saya edit menggunakan Screencast-o-matic. Screencast-o-matic pula merupakan software screen dekstop recording. Knowledge saya mengenai video editing sangat limited, mungkin juga saya terlalu memandang rendah kemampuan sendiri. Kelemahan saya ialah seni. Apa jua editing in photography saya memang akan lari dulu.


Syukur juga untuk design ada canva. Jadi saya berjaya juga menghasilkan poster yang diperlukan untuk marketing. Saya subscribe tahu canva pro, alhamdulillah canva pro boleh share dengan team seramai 4 orang. Saya share dengan leader enuur saya kak halimah, staff saya Fariza dan 2 lagi saya open kepada top dropship saya. Untuk team, tiada pembayaran buat mereka. Saya sahaja paid setiap bulan. Okla kan kita kongsi sama-sama. Canva pro best. Banyak fungsi boleh edit, resize, crop dan banyaklahh. Aiii suka sangat tahu. 


Filmagora 9 saya baru download semalam. Latest version is 9. Saya tak belilah, ambil free version sahaja. Cukuplah lah dulu basic. Saya masih baru, masih cuba memahami. Harap saya berjaya menghasilkan video yang baik untuk ditonton dan difahami. 


Fighting!!! 
Read More

12/17/2020

Design Blog Guna Free Template Jer

 Jam sudah pukul 3 pagi. Saya masih menulis di blog. Agak jarang dah saya update entri di sini. Ada banyak perkara nak share (ayat biasa) tetapi sangat kesuntukan masa untuk menulis. Jari saya sudah tidak berapa ok nak taip di handphone sepanjang-panjang entri. Jari mula rasa kebas apabila menyentuh skrin handphone. Saya sudah hilang kiraan berapa kali saya mengubah theme blog saya. Ibarat zaman yang semakin canggih kan, begitu juga website kita. 


Saya sedang menonton Nancy Drew sambil menyiapkan new theme untuk dua blog saya. Kedua-duanya ialah blog jualan. Fokus kepada satu produk atau niche. Saya sudah terbiasa dengan adanya blog untuk setiap perkara saya lakukan. Bisnes atau sharing. 


Di dalam dua pengajian saya iaitu online positioning dan kelas blog. I niche 1 blog. 1 kedai 1 blog. Dan ya saya memiliki blog yang agak banyak begitu juga facebook page dan bisnes instagram. Setiap niche atau produk diasingkan untuk memfokuskan prospek kita berada lama di kedai online yang telah kita sediakan.






Nak upah designer website ni sangatlah mahal tahu. Makan ratus atau ribu. Design template dan coding bukan mudah. Ia mengambil masa dan ilmu pengetahuan mengenai skrip html untuk sesebuah website. Saya? Saya tidaklah pandai, jauh sangat dari pandai. Apatah lagi nak membentuk dari asas zero kepada hero. 


Namun, dunia IT makin hebat, ada ramai designer di luar sana yang sudi sharing design template mereka secara percuma dan memiliki kebolehan SEO. Jadi apa sahaja jenis design template anda inginkan insya Allah ada. Cuma 100% mencapai kehendak atau tidaklah. hehe free kan? 


Dapat juga belajar ilmu baru iaitu ilmu buat icon skrip di website yeay. 


Disebabkan saya suka dengan design template ni, kedua-dua blog saya gunakan template yang sama. Cuma tukar gambar, dan ayat sahaja. Yang lain semua sama. Yang penting, apa kita nak sampaikan kepada prospek tu jelas. (Ini sedikit sebanyak yang saya pelajarilah, jika salah jangan marah ya)




Blog quran tagging anda boleh click sini untuk lihat hasil saya yang tak seberapa huhu




https://jamsolat.com


Kedua-dua website ni masih belum siap sepenuhnya. Ada lebih kurang 10-20% saya perlu isikan dan adjust. Sambung esok ajelah kan.


Selamat tidur semua


Read More

12/15/2020

Nasihat Untuk Wanita Bergelar Isteri


PERINGATAN UNTUK WANITA BERGELAR ISTERI


👉 Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajipannya atau tidak). 


 👉Apabila wanita itu lari dari rumah suaminya, maka tidak diterima solatnya sehingga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun). 


👉Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. 


👉Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w., “Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia.” 


👉Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah (kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli). 


👉Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka. 


 👉Wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang lehernya. 


🌹“Aku lihat api neraka, tidak pernah aku lihat seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita.” Rasulullah s.a.w. ditanyai, “Mengapa demikian Ya Rasulullah?” Jawab Rasulullah s.a.w. “Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ehsannya. Jika engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum rasa berpuas hati dan cukup.” 


 🌹“Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri dari kaum wanita.” Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka, “Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?” Jawab Nabi s.a.w. “Tidak, mereka ini ialah mereka yang tidak bersyukur akan nikmat suaminya, sesungguhnya tiap-tiap seorang kamu adalah dalam nikmat suaminya.” 

   

Wajib bagi wanita: 

a. Mengekalkan malu pada suaminya. 

b. Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan. 

c. Mengikut kata-kata dan suruhannya. 

d. Dengar dan diam ketika suami berkata-kata. 

e. Berdiri menyambut kedatangannya.

f. Berdiri menghantar pemergiannya. 

g. Hadir bersamanya ketika masuk tidur. h. Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya. 

i. Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya. 

j. Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya. 

k. Tiada khianat ketika tiada suaminya. 

l. Memuliakan keluarga suaminya. 

m. Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga. 

n. Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau tidaknya suami padanya.

 

Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com