Panduan Guna Facebook Page Supaya Lebih Dipercayai dan Mudah Dapat Sales

 Alhamdulillah. Anda sudah pun memiliki sebuah kedai facebook yang rasmi sebagai tapak bisnes anda di media sosial Facebook. Baiklah, mari kita buat checklist adakah kedai facebook anda sudah lengkap atau belum? Kemudian, saya akan listkan apakah tindakan selanjutnya yang harus anda lakukan untuk mendapatkan prospek yang lebih targetted dan sudah tentu sales!


servis bina facebook page



Checklist Kedai Facebook Page:-

Apakah yang dimaksudkan dengan checklist ini ialah persiapan, atau infomasi yang lengkap mengenai kedai facebook anda. Sudah tentu anda tidak mahu buat kerja separuh jalan, bila kita mula buka kedai, infomasi mengenai kedai anda, produk, cara hubungi, cara pembelian haruslah lengkap dan tepat. 

1. Tentang kedai (about)

Isikan segala info tentang kedai anda, nama kedai, username, nombor yang boleh dihubungi, nombor whatsapp, website (jika ada), perihal kedai dan produk. Semuanya haruslah betul. 

** tips: untuk nama kedai dan username gunakan kata kunci bisnes/produk supaya anda mendapat prospek yang targetted berbanding nama branding kecuali anda dan brand anda sudah femes. 

2. Cover page & profile page

Pilih gambar yang sesuai dan melambangkan produk/bisnes anda. Ini juga merupakan marketing direct untuk customer tahu apa sebenarnya kedai anda dan cara menghubungi anda dengan lebih mudah & senang. 

Anda boleh letakkan promosi terkini, copywriting ringkas jadi customer tengok sahaja sudah tahu. Usah biarkan customer terskroll2 tak sudah-sudah di page anda dan akhirnya hilang minat. Lagi teruk, anda langsung tidak meletakkan sebarang gambar pada cover dan profile page. Ini terus menghilangkan kredibiliti kedai facebook anda di mata pelanggan. 


SIAP!. jom ke sesi seterusnya


Mari kita beralih kepada apa perlu dibuat setelah siap kedai facebook anda. 

Sudah berjaya bina facebook page, tidak bermaksud anda lepas tangan dan harapkan keajaiban berlaku. Terus dapat sales berderu-deru! Cuba lihat brand-brand besar, apa mereka lakukan? Facebook page mereka sentiasa aktif bukan? Follower dan likes bertambah dari masa ke semasa, mendapat review yang bagus dan status page mereka sentiasa dikemas kini dan update setiap hari. 

Barulah kedai/brand mereka di facebook itu dipercayai. Ibarat rumah yang siap tetapi tiada penghuni, kita tetap menganggap rumah itu kosong dan tiada bertuan tetapi bila sudah ada yang masuk ke dalam rumah, menghiaskan dan menetap. Barulah kita tahu rumah itu hidup dan yakinlah kan nak berkawan, berjiran dan bertanya akan hal tuan rumah setuju? Begitulah situasi rumah kedai anda di facebook. 


Facebook personal ialah medium untuk anda berkawan, share tentang hal peribadi manakala Facebook page ialah medium anda berniaga, share tentang produk, aktiviti bisnes secara terbuka dan tak risau kawan-kawan meluat, rimas anda asyik sibuk menjual dan update suruh membeli di wall mereka. Disebabkan hal inilah, Facebook mengasingkan urusan personal dan bisnes :)


Ringkasan aktiviti marketing di Facebook page anda supaya lebih kedai anda lebih dipercayai dan mendapat prospek yang tepat. 

1. Invite kawan-kawan dari facebook personal untuk like page anda. 

- Ada 2 cara yang boleh anda buat iaitu melalui facebook dekstop atau apps facebook page (Meta Business Suite)

- Paling mudah nak invite like secara banyak 100 users dalam 1 klik ialah menggunakan apps, tetapi saya prefer guna dekstop kerana dapat sent invitation like ke inbox kawan facebook :). Cara ni kills two birds in one stone kerana dapat menghidupkan semula kawan facebook yang tak perasan anda wujud sebagai kawan dia. 


servis bina facebook page

servis bina facebook page
Guna facebook page apps dan dalam satu klik anda boleh invite 100 orang sekaligus untuk like page anda.


servis bina facebook page



servis bina facebook page
Baguskan? Dapat berinteraksi dengan rakan-rakan facebook dan mewujudkan aktif engagement bersama rakan yang pasif


2. Update sekurang-kurangnya satu post setiap hari. Nak lagi bagus, update status 3-10x sehari jika mampu, tetapi sehari sekali pun memadai. 


3. Jika anda sudah ada customer yang pernah membeli dari anda, minta mereka untuk beri review pada page anda. Ini akan menaikkan trust dan sekaligus menjadikan kedai anda lebih digemari oleh pakcik facebook. 

servis bina facebook page
Page yang ada review berada di atas sekali



servis bina facebook page
Beginilah paparan apabila page anda ada review. Best mata memandang bila tengok ada star dekat kedai facebook page



4. Create facebook shop

- jika anda menjual produk dan nak customer tahu apa yang anda jual, cara terbaik ialah listkan produk anda di kedai online anda kan?

- sama seperti anda sedang bina ecommerce, dengan meletakkan nama produk, info, gambar dan harga. 

- tak perlu susahkan pelanggan terpaksa skroll, sesi perbualan yang panjang, mereka sudah nampak produk di katalog kedai anda, clik dan jika berminat boleh terus buat pembelian =)


servis bina facebook page

5. Connect instagram dengan facebook page

- Ha, tahu tak feature ni? Nak jaga kedua-dua kedai ni kan agak makan masa, kini anda boleh jaga kedua-dua akaun hanya dari satu tempat iaitu melalui facebook page anda.

- Anda boleh update status, story, reels, iklan, reply inbox dan komen dari facebook page anda sahaja. Tak perlu lah buka kedua-dua apps, dan terlepas pula notis dari salah satu medium. Semuanya serba serbi mudah kan?


servis bina facebook page


servis bina facebook page


6. Buat iklan berbayar (facebook ads)

- ini ialah kegemaran ramai semua seller. Ramai contact saya untuk saya buatkan fb ads tapi malangnya ini bukan kemahiran saya lah. Saya prefer suggest rakan saya. Anda sendiri pun boleh belajar sendiri dan test pengiklanan anda.

- apa yang penting ialah, copywriting anda sampai atau tidak kepada targetted prospek, 

- beberapa soalan yang anda boleh fikirkan dan draft sebelum beriklan ialah:-

siapa pelanggan anda?

ke mana anda nak iklankan? 

nak guna gambar atau video?

nak closing direct ke website, inbox page atau wasap?

apa tujuan iklan - awareness, closing, event, sales?


Boleh tak agak-agak dapat idea cara nak run kedai facebook page anda semua? 


Penting sangat-sangat, kita harus aktif dan jika ada modal, boleh run iklan berbayar secara konsisten walau gunakan modal yang minima, cthnya untuk awareness. In time iklan yang berterusan ini sama ada percuma atau berbayar pasti ada hasilnya. 

Dan paling saya suka bab facebook page ni ialah ianya muncul di carian google! tak mustahil, anda dapat customer dari google walaupun anda tiada website. 


servis bina facebook page
Kedai facebook page client ini muncul di carian google, siap ranking no 1 lagi. amacam menarik?


Oh ya, pada semua owner syarikat/kedai yang miliki tapak kedai anda, kedai fizikal, tolong listkan kedai anda ini di google business atau google maps. Ini juga salah satu marketing percuma yang sangat berkesan pada masa depan syarikat anda semua. 


----------------------------------------------------

Menarik kan ada facebook page ni? Anda masih belum ada kedai facebook page sendiri? Usah risau, boleh contact saya insya Allah, maharnya cuma RM50 sahaja percuma design profile dan cover page. 


Nak tahu lebih lanjut, jom sembang di wasap 018-9100 852.


servis bina facebook page

Boleh juga upah saya untuk setup google bisnes anda dan website atau blog. Insya Allah, kalau tak complicated sangat websitenya kita riki2 la harga berpatutan. Jom sebarkan manfaat bisnes/produk/servis anda buat seluruh rakyat Malaysia.







Perbezaan Software Whatsapp Autowasap VS Wasender Pro

Perbezaan Software Whatsapp antara Autowasap (Android / Desktop) dengan Wasender Pro | Mungkin ada yang masih keliru kenapa kami ada tiga produk software untuk whatsapp. Anda boleh pilih yang mana sesuai untuk kegunaan anda semua dan bagi pengguna iphone pula, pilihan software Whatsapp menggunakan laptop adalah yang terbaik. 


Jom kita baca apa kelebihan dan perbezaan software Whatsapp supaya kita lebih tahu yang mana sesuai mengikut kegunaan marketing Whatsapp bagi bisnes kita nanti kay.


software whatsapp blaster


Untuk autowasap desktop this mainly use dekat laptop ataupun PC jika tuan prefer guna pc rather than phone. 


Main features of this autowasap desktop :

1.Blasting/Autowasap to large number of users/Contact list tuan.

2.Boleh run several whatsapp account if tuan ada high spec laptop/pc.

3.Extract contact dari group

Nak tahu info lanjut? klik sini AUTOWASAP DEKSTOP


software whatsapp blaster


Untuk autowasap android features dia lebih kurang sahaja dengan autowasap desktop cuma ada tambahan 


Main features of this autowasap android :

1.Blast to large number of user.

2.Can autoreply to user

3.Can extract group

4.Can extract contact from group/chat.

5.Schedule message

6.Auto reply

Nak tahu info lanjut? klik sini AUTOWASAP ANDROID


software whatsapp blaster


Untuk wa sender pro , features dia lebih banyak :


Main features of this wasender pro :

1.Blast medium numbers of user to large.

2.Boleh extract number from group/chats

3.Boleh extract number from contact list.

4.Search whatsapp group

5.Boleh run several whatsapp account if tuan ada high spec laptop/pc

6.Boleh filter number mana yang tak ada whatsapp.

Nak tahu info lanjut? klik sini  WASENDER PRO


Amacam? Adakah anda serius sedang mencari software yang dapat bantu anda buat blast di whatsapp? Maka, inilah tiga produk yang kami anda, nak tahu lebih lanjut? Terus klik pada link yang saya berikan di atas kay


Atau jika anda sedang mencari software-software marketing untuk Facebook, Telegram dan ecommerce, kami ada! 


Klik sini untuk lihat kesemua produk digital kami :- NAK TENGOK SEMUA PRODUK DIGITAL UNTUK ONLINE MARKETING


Semoga membantu!

Berehat

 Seorang ibu mempunyai kerjaya seumur hidup tanpa income. Adakah dengan menguruskan suami dan anak-anak, beliau dibayar? Berapa gaji seorang ibu? Ibu kita, ibu kawan kita, diri kita sendiri sebagai ibu. Ibu, letih bagaimana pun mereka, nak terjatuh dari berdiri, lenguhnya kaki dan lutut mereka. Berkerut hingga wajah dimamah usia sedangkan masih muda. 


Saya mula memahami bila melihat emak tanpa henti memikirkan hal anak-anak. Anak sudah besar panjang tetapi masih perlu dirisaukan. Yang mana masih belum menunjukkan prestasi diri, itulah dia anak yang ditatang penuh. Yang mana sudah tidak perlukan emak lagi, emak biarkan sahaja. Bukan kerana tidak sayang, tidak risau, atau tidak memikirkan. Logiknya, setelah kita jaga, berikan apa yang kita mampu usahakan, anak-anak ini membesar dan memilih tidak kembali kepada kita sebagai ibu yang membesarkan mereka.


Sudah besar panjang. Sudah pandai. Sudah serba serbi tahu akan segala-galanya.


Namun silap si anak. Anak masih belum kenal erti perjuangan dan hati seorang ibu. Semoga belum terlambat si anak untuk menghargai si ibu. 

=========================================

Kisah setiap ibu adalah tidak sama. Kisah saya berbeza, emak berbeza, mertua saya berbeza, tiada yang sama walau situasi yang sama. Anak-anak kita berbeza walau jantinanya sama. Nakalnya mungkin sama, tetapi karenahnya tidak sama. Pujukan berbeza, masa berbeza maka sukar untuk menjadi sama bagi semua keadaan. Term sama, tak menjadikan ianya sama. 


Kisah saya menjaga dan menguruskan 5 orang anak, sambil bekerja sendiri sudah capai ke tahap saya mula hilang fokus dalam kerjaya. Bekerja sendiri memerlukan fokus yang tinggi, disiplin, emosi dan support dari insan tersayang. Kita tahu bahawa walau jatuhpun diri kita, lost, gagal, kita ada support dari mereka yang memahami sukarnya kehidupan kita seorang diri dalam menguruskan pelbagai pihak, apatah lagi harus menguruskan diri sendiri yang emosinya, fizikalnya turun dan naik. Belum lagi tercalar balar di sana sini. 


Tersenyum bukan bermakna kita bahagia. Ada yang senyum dalam tangisan. Hanya diri sendiri yang tahu apa makna senyum. Sedangkan mereka yang melihat akan merasakan semua ok. 


Apakah seorang manusia akan okay setiap hari? Maka kita harus sentiasa bertanya, bagaimana hari awak hari ini? Apa perasaan awak hari ini? Are you happy with your life? Are you happy with your work? Do you want to take a break? Is there anything i can do to help you? Is there anything you want to share with me?


Sudah beberapa bulan saya cuba mendapatkan kembali semangat untuk berjuang. Jika saya bekerja dengan majikan, sudah tentu majikan tersebut perasan semangat juang saya semakin hilang. Jika tak bersabar agaknya sudah lama dia berhentikan saya bekerja. Kan? 


Jadi saya betul-betul memerlukan rehat. A moment to get up. Mencari semangat yang hilang. Walau diletakkan matlamat di depan mata, saya sudah hilang BIG WHY untuk meneruskan. Begini sekali rasanya. Lost. 


Saya berjumpa pakar terapi tetapi bagi saya ia tidak membawa perubahan. Diri saya ialah blockage kepada apa yang berlaku. Tidak membuka diri kepada orang lain ialah punca semua kemerosotan diri sendiri. Sudah lama saya tidak bermonolog dengan Pencipta, sedangkan Dialah satu-satunya Penolong, dan Maha Mengetahui. Dialah yang Maha Memberi, Memahami, Memakbulkan. Tetapi saya masih belum jumpa apakah hajat dan doa yang mahu saya minta. Maka saya berdiam dan berdoa secara umum. 


Kritikal atau tidak situasi saya, saya rasa mungkin tidak kritikal. Kritikalnya diri ialah apabila kita mula terperosok jauh dari insan sekeliling kita, mula jauh dari Tuhan, mula cenderung untuk marah dan menangisi diri. Setuju?


Jadi walau bagaimana pun kita rasa kita lost, jangan sampai hilang terus. Pegang pada secebis kemanusiaan yang Allah beri pada diri kita. Berehat untuk bahagian yang hilang, dan kembalilah dengan tujuan yang baru. Jika ada sahabat seperti saya ketika ini, saya doakan agar sahabat dapat kembali semula dengan kuat, berjaya dan cemerlang di dunia dan akhirat. Insya Allah

Cara Embed Short Youtube ke Wordpress

Assalamualaikum semua, selama ni saya embed video ke wordpress tanpa sebarang masalah. Hanya copy link address video tersebut dan terus berjaya embed ke dalam website. Alhamdulillah. Namun sekarang Youtube ada dua jenis video kan, jenis panjang dan satu lagi pendek. Ya, Youtube Short Video. 


Saya pun copy paste seperti biasa di link url video di wordpress. Tak keluar pun videonya!


Rupanya wordpress tak terima embed Youtube Short Video ya. Puas la saya google bagaimana caranya. Ada siap kene masukkan widget, daftar di website semata-mata untuk dapatkan link embed tersebut. Leceh jugalah bagi saya. Tetapi hasil terus mencari solusi, akhirnya ketemu cara paling mudah untuk embed Youtube Short Video ini ke dalam wordpress! Alhamulillah. 


Caranya mudah sahaja ya.


1. Copy link Youtube Short Video tersebut. 

Contoh Direct link address: https://www.youtube.com/shorts/pEr6hd0YacU



2. Sudah copy kan? Anda tukarkan link tersebut kepada https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU

3. Saya ubahkan short kepada watch. Bila anda ubah, video short tersebut akan jadi seperti video youtube yang biasa. 


4. Bila video sudah diubah seperti video biasa. Ha, bolehlah anda terus gunakan link tersebut dan embed di wordpress seperti biasa. Link video itu akan jadi seperti ini ya https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU . Copy sahaja link address video tersebut.


Jadi! Alhamdulillah mudah sangat-sangat dan tak perlu nak install plugin atau coding html. Lega kan?