Zikco Kabinet dan Kontraktor Binaan Class A Selangor Darul Ehsan

Assalamualaikum, hari ini saya nak share mengenai salah seorang client dari servis bina Facebook Page. CEO ke Owner ye, since kita ni jarang-jarang dapat client besar macam ni rasa gementar ye tak. 


Pertama kali beliau iaitu Saudara Muhammad Zikri Rosali menghubungi saya, orangnya ramah sekali. Berbudi. Jadi hati kita pun suka nak berurusan. Insha Allah, kalian-kalian yang perlukan khidmat beliau nanti pasti akan suka.


Tak mahu intro panjang sangat, mari kita berkenalan dengan Saudara Zikri dan bisnes beliau. 


Zikco Enterprise - Zikco Kabinet dan Kontraktor 


Facebook Page Rasmi beliau: boleh search nanti, LIKE dan FOLLOW tahu. Nak dapatkan khidmat depa kalian boleh call atau whatsapp. Insha Allah



ZIKCO ENTERPRISE adalah sebuah perniagaan Kontraktor Binaan Bumiputra yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM: 002484806K) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB G2: 0120181205-SL020418).

Kepakaran utama kami adalah dalam membuat dan memasang pelbagai kabinet (cabinet) dan perabot (furniture). Kami mempunyai kumpulan pekerja mahir dan bengkel pembuatan kabinet dan perabot ini sendiri yang terletak di Bukit Angkat, Kajang (Selangor). Kami menyediakan perkhidmatan membuat kabinet dan perabot tempah terus dari kilang mengikut idea dan kehendak pelanggan. Antaranya ialah kabinet dapur (kitchen cabinet), kabinet TV (TV console), Almari Baju (Wardrobe), kabinet kasut (shoes rack), meja, kerusi dan sebagainya.

Kami juga menyediakan perkhidmatan mengubahsuai (renovation), kerja dalaman (interior work) dan membina banglo. Servis kami bagi renovation rumah, pejabat, kedai dan lain-lain meliputi pelbagai kerja seperti tambahan bilik atau dapur, memasang tiles, memasang siling dan partition, kerja pendawaian, paip, mengecat, memasang aircond, kerja pintu dan tingkap, memasang grill dan sebagainya. Jangan risau, kami akan memberi nasihat secara percuma dalam proses cadangan rekabentuk (design proposal) dan sebut harga (quotation). Bagi pembinaan banglo, kami juga menyediakan khidmat rekabentuk dan bina (design and build) serta khidmat nasihat bagi proses yang melibatkan pinjaman perumahan.


Buat masa ni, syarikat mereka bertapak di Kajang, Selangor. Jadi warga Kajang dan seluruh rakyat jelata di Selangor bolehlah contact saudara Muhammad Zikri Rosali atau Zikco Enterprise.


Cantik-cantik sungguh senibina mereka. Saya sendiri jatuh hati dengan hanya melihat. Belum lagi kalau diaorang dapat la kot renovate rumah hamba yang serba sederhana ni kan. Tak cantik giler, cantik di mata sudahlah. hehe


Marilah cuci mata. Saya kongsikan antara kerja dari hasil tangan syarikat beliau, Zikco Kabinet dan Kontraktor.










Marvellous right?


I bet there are.



Jika anda berminat untuk mendapatkan khidmat mereka, sila hubungi mereka seperti di bawah





Zikco Enterprise
Zikco Kabinet dan Kontraktor


Muhammad Zikri Rosali
No Tel: +60 13-336 4937

Cara Withdraw Duit di Seller Wallet Shopee

Assalamualaikum, dah ke dapatkan Ebook percuma Panduan Belajar Shopee? Jika belum, boleh dapatkan di link ni --> http://nak.la/ebooksshopeefree


Hari ni saya nak kongsikan cara withdraw duit di ewallet Shopee. Ewallet ni hanya akan ada jika anda sudah mula ada hasil jualan di Shopee. Bila dah ada jualan/sales, duit customer tersebut akan masuk ke akaun ewallet Shopee sebelum anda boleh keluarkan atau withdraw.


Bagaimana caranya?


Mula-mula, anda masuk ke akaun jualan anda iaitu MY SHOP. Anda akan nampak Seller Wallet. Di situ akan keluar jumlah duit anda yang dah berjaya masuk. Duit inilah yang anda boleh keluarkan ke bank akaun anda. 




Sebelum nak withdraw pastikan anda dah pun masukkan nombor akaun bank anda kay. Tak masukkan tak dapatlah keluarkan duit. 

Caranya, pergi ke Account Setting dan masukkanlah nombor bank akaun anda. 



Dah pun setting no bank akaun, bolehlah keluarkan duit di Seller Wallet Shopee. 

Klik sahaja di icon Seller Wallet. Paparan akan keluar seperti gambar di bawah. Kemudian, klik WITHDRAW




Akan keluar seperti paparan di bawah sebagai kepastian. Pastikan semua maklumat adalah betul. Dah ok, tekan CONFIRM.




Anda perlu masukkan pin Wallet anda. Masukkan pin dan duit anda akan diproses masuk ke akaun bank dalam masa 24 jam ke 48 jam. 




Dah pun berjaya withdraw duit di Shopee. Senangkan? Takdelah susah sangat insha Allah.



Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay

Bismillah. Shopee Malaysia mula memperkenalkan penggunaan berbeza bagi wallet seller dan buyer. Kini kita ada Seller Wallet dan ShopeePay. Ramai juga yang konpius, tetapi takyah la konpius sangat nya.... Senang je, sebabnya ShopeePay ni berada di ruangan BUYER, dan Seller Wallet di ruangan SELLER (My Shop). Jika dulu, kita menggunakan satu sahaja wallet bagi kedua-dua buyer dan seller. Nampaknya mungkin Shopee nak mengasingkan akaun bagi memudahkan urusan transaksi atau akaun mereka (agaknyalah! think harder..)


Apa Itu ShopeePay?



Shopeepay secara ringkasnya ialah duit yang kita gunakan bagi tujuan membeli. Thats why we are the buyer. Shopeepay ini boleh kita topup terus duit ke dalamnya tahu. Memudahkan lagi urusan shopping kita dekat SHOPEE!


Tekan je pembayaran menggunakan Shopeepay, masukkan pin, terus duit dibayar ke akaun seller Shopee serta merta. Tidak perlu lagi nak tunggu TAC number jika pakai online banking, atau beratur ke ATM atau susah-susah je nak ke 7e semata-masa nak bank in duit shopping kita tu. 


Selain kita masukkan duit ke dalam ShopeePay akaun, pembelian yang kita cancel atau refund juga akan terus masuk ke ShopeePay. 


Jom Belajar Cara Nak Guna dan Aktifkan ShopeePay Anda


Langkah Pertama: Pergi ke icon Me. Anda akan terus nampak SHOPEEPAY. Klik je kat situ.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Kedua: Akan keluar paparan macam di bawah ni, contoh sini dalam ShopeePay saya ada duit refund hari tu. Saya masih belum dapat keluarkan lagi sebab belum aktifkan ShopeePay. huhu.

So ikutkan, nak withdrawkan duit refund ke, cancel order ke. Terus je tekan withdrawal, tetapi kalau belum aktifkan. Kita kena aktifkan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Ketiga: Ok sebelum tu, cek dulu kalau anda dah setting ke belum no akaun bank anda dekat ShopeePay Bank Accounts. Kalau belum sila isikan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Langkah Kelima: Dah letakkan no bank akaun anda? Bolehlah aktifkan. Ikut sahaja panduan yang Shopee suruh buat. Apa Shopee nak? Gambar kad pengenalan anda dan anda berselfie dengan kad pengenalan! Hah, mudah sahaja.

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Senang sahaja kan? Takde susah atau keliru pun. Dah confirm nanti terus boleh withdraw duit tersebut ke dalam akaun bank anda. Biasanya duit akan masuk dalam masa 1 - 3 hari. Paling cepat biasanya CIMB, sehari je dah masuk. Maybank kadang-kadang bermasalah jugak. Delay sahajalah. Itu je. 



Diharap entri ini dapat membantu kalian semua. 


Jika suka dengan entri ni, jangan lupa share kay.

(NEW) Chat Interface Baru di Shopee Seller Center

Untuk kesenangan peniaga, kini Shopee mempertingkatkan lagi kualiti dan persembahan interface ecommerce mereka. Jika dulu, chatting features di desktop Shopee Seller Center hanyalah sekadar chatting, kini dilengkapi dengan link kepada setiap pembelian dari pelanggan tersebut. 



Anda boleh semak sama ada pelanggan tersebut pernah membeli di kedai anda. Sedang membeli (To Ship) atau membeli tetapi masih belum membuat bayaran (Unpaid). 



Features ini sangat bagus kerana anda tidak perlu lagi tersalah semak status pelanggan. 



Kedua, Shopee memperkenalkan fungsi "Message Shortcut", jika sebelum ini features ini hanya boleh didapati di Shopee Apps sahaja. Bagi saya fungsi ini sangat bagus, sangat berguna kerana kebiasaannya apa yang ditanya oleh pelanggan adalah sama. Dan bagi saya sendiri, setiap kali pelanggan membuat tempahan saya akan chat mereka ayat Terima kasih atas pembelian mereka. Begitu juga ada beberapa produk yang perlukan panduan produk akan saya berikan mesej itu. 



Jika sebelum ini, saya terpaksa berulang antara desktop dan apps. Kini, cukup hanya di desktop view. Tidak perlu bersusah payah rebut handphone dengan anak, atau delay info/panduan kepada setiap pelanggan.

 

Mari kita lihat melalui gambar screenshot di bawah.



Kini button chat di desktop view Shopee Seller Center (icon hijau di bawah) berwarna hijau turqoise dan glowing gitu. Dulu kalernya hijau biasa dan malap. Mungkin menunjukkan perbezaan antara upgrade version of Shopee Chat features.


Bila ada new chatting di kedai anda, anda click pada chat icon dan anda akan dibawa ke ruang Shopee Seller Chat. Tidak seperti dulu, anda chat sahaja di window yang sama.



Ini ialah paparan Shopee Seller Chat. Tambahan baru iaitu Fungsi Pembelian Pelanggan dan Message Shorcut.

Ini adalah contoh jika pelanggan tersebut ada history pembelian dengan anda. Untuk customer ni, status beliau ialah SHIPPING. Bermakna pembelian beliau telah saya proses dan diposkan.

Fungsi Message Shortcut sangat bagus bagi saya. Huhu. Saya memang 100% menggunakan option ini bagi memudahkan interaksi bersama pelanggan. Walaupun robot, anda ubahlah ayat jangan skema sangat kay.



Bonus bagi Message Shortcut ini anda boleh transfer dari Shopee Apps ke Shopee Seller Chat. Begitu mudah dan menyenangkan seller. Gitu. 


Okay, mari kita tengok video yang telah saya siapkan. Saya ajarkan juga cara nak transfer message shortcut tersebut. Selamat menonton dan semoga entri ini bermanfaat buat anda semua.





Anda sudah dapatkan 2 Ebook yang telah saya siapkan buat kalian?

Ebook percuma versi lama, insha Allah saya cuba update secepat mungkin.



Ebook Shopee Free : http://nak.la/ebooksshopeefree




Whatsapp Down Unable To Download Picture and Video. Please Resend Again

Bertabahlah bila rakan chat kata " tak bolehlah buka gambar tu", "gambar whatsapp tak boleh download". Mulanya saya ingatkan memang betullah saya sahaja bermasalah. Rupanya bukan saya seorang.


Television di rumah down.
Laptop down.


Bila rakan kata tak boleh terima gambar yang saya upload. Perasaannya sangatlah bercampur baur. Apa nak jadilah hari ni.


Tak sangka Mark diserang lagi. Rasanya ni kali kedua dah tahun ni.









Whatsapp ni ibarat satu apps yang super penting kalau nak berhubung. Kadang orang sanggup tunggu whatsapp reply dari sms atau call. Haha. Yang ni memang stress skit. Penting macam.mana pun tak guna juga kalau pihak lagi satu tak bukak whatsapp or delay kan?


Kes urgent anda memang tak boleh harapkan whatsapp semata-mata.


Sedihlah malam ni.


Esok harus hantar laptop ke kedai. Harapnya tidak akan memakan masa yang lama.




Bersyukurlah masih boleh gunakan blog, youtube dan telegram. Nak bisnes ni, pelbagai cara marketing dan channel kita harus sediakan.



Bertabahlah ye. Harap-harap esok semuanya OK