Berehat

 Seorang ibu mempunyai kerjaya seumur hidup tanpa income. Adakah dengan menguruskan suami dan anak-anak, beliau dibayar? Berapa gaji seorang ibu? Ibu kita, ibu kawan kita, diri kita sendiri sebagai ibu. Ibu, letih bagaimana pun mereka, nak terjatuh dari berdiri, lenguhnya kaki dan lutut mereka. Berkerut hingga wajah dimamah usia sedangkan masih muda. 


Saya mula memahami bila melihat emak tanpa henti memikirkan hal anak-anak. Anak sudah besar panjang tetapi masih perlu dirisaukan. Yang mana masih belum menunjukkan prestasi diri, itulah dia anak yang ditatang penuh. Yang mana sudah tidak perlukan emak lagi, emak biarkan sahaja. Bukan kerana tidak sayang, tidak risau, atau tidak memikirkan. Logiknya, setelah kita jaga, berikan apa yang kita mampu usahakan, anak-anak ini membesar dan memilih tidak kembali kepada kita sebagai ibu yang membesarkan mereka.


Sudah besar panjang. Sudah pandai. Sudah serba serbi tahu akan segala-galanya.


Namun silap si anak. Anak masih belum kenal erti perjuangan dan hati seorang ibu. Semoga belum terlambat si anak untuk menghargai si ibu. 

=========================================

Kisah setiap ibu adalah tidak sama. Kisah saya berbeza, emak berbeza, mertua saya berbeza, tiada yang sama walau situasi yang sama. Anak-anak kita berbeza walau jantinanya sama. Nakalnya mungkin sama, tetapi karenahnya tidak sama. Pujukan berbeza, masa berbeza maka sukar untuk menjadi sama bagi semua keadaan. Term sama, tak menjadikan ianya sama. 


Kisah saya menjaga dan menguruskan 5 orang anak, sambil bekerja sendiri sudah capai ke tahap saya mula hilang fokus dalam kerjaya. Bekerja sendiri memerlukan fokus yang tinggi, disiplin, emosi dan support dari insan tersayang. Kita tahu bahawa walau jatuhpun diri kita, lost, gagal, kita ada support dari mereka yang memahami sukarnya kehidupan kita seorang diri dalam menguruskan pelbagai pihak, apatah lagi harus menguruskan diri sendiri yang emosinya, fizikalnya turun dan naik. Belum lagi tercalar balar di sana sini. 


Tersenyum bukan bermakna kita bahagia. Ada yang senyum dalam tangisan. Hanya diri sendiri yang tahu apa makna senyum. Sedangkan mereka yang melihat akan merasakan semua ok. 


Apakah seorang manusia akan okay setiap hari? Maka kita harus sentiasa bertanya, bagaimana hari awak hari ini? Apa perasaan awak hari ini? Are you happy with your life? Are you happy with your work? Do you want to take a break? Is there anything i can do to help you? Is there anything you want to share with me?


Sudah beberapa bulan saya cuba mendapatkan kembali semangat untuk berjuang. Jika saya bekerja dengan majikan, sudah tentu majikan tersebut perasan semangat juang saya semakin hilang. Jika tak bersabar agaknya sudah lama dia berhentikan saya bekerja. Kan? 


Jadi saya betul-betul memerlukan rehat. A moment to get up. Mencari semangat yang hilang. Walau diletakkan matlamat di depan mata, saya sudah hilang BIG WHY untuk meneruskan. Begini sekali rasanya. Lost. 


Saya berjumpa pakar terapi tetapi bagi saya ia tidak membawa perubahan. Diri saya ialah blockage kepada apa yang berlaku. Tidak membuka diri kepada orang lain ialah punca semua kemerosotan diri sendiri. Sudah lama saya tidak bermonolog dengan Pencipta, sedangkan Dialah satu-satunya Penolong, dan Maha Mengetahui. Dialah yang Maha Memberi, Memahami, Memakbulkan. Tetapi saya masih belum jumpa apakah hajat dan doa yang mahu saya minta. Maka saya berdiam dan berdoa secara umum. 


Kritikal atau tidak situasi saya, saya rasa mungkin tidak kritikal. Kritikalnya diri ialah apabila kita mula terperosok jauh dari insan sekeliling kita, mula jauh dari Tuhan, mula cenderung untuk marah dan menangisi diri. Setuju?


Jadi walau bagaimana pun kita rasa kita lost, jangan sampai hilang terus. Pegang pada secebis kemanusiaan yang Allah beri pada diri kita. Berehat untuk bahagian yang hilang, dan kembalilah dengan tujuan yang baru. Jika ada sahabat seperti saya ketika ini, saya doakan agar sahabat dapat kembali semula dengan kuat, berjaya dan cemerlang di dunia dan akhirat. Insya Allah

Cara Embed Short Youtube ke Wordpress

Assalamualaikum semua, selama ni saya embed video ke wordpress tanpa sebarang masalah. Hanya copy link address video tersebut dan terus berjaya embed ke dalam website. Alhamdulillah. Namun sekarang Youtube ada dua jenis video kan, jenis panjang dan satu lagi pendek. Ya, Youtube Short Video. 


Saya pun copy paste seperti biasa di link url video di wordpress. Tak keluar pun videonya!


Rupanya wordpress tak terima embed Youtube Short Video ya. Puas la saya google bagaimana caranya. Ada siap kene masukkan widget, daftar di website semata-mata untuk dapatkan link embed tersebut. Leceh jugalah bagi saya. Tetapi hasil terus mencari solusi, akhirnya ketemu cara paling mudah untuk embed Youtube Short Video ini ke dalam wordpress! Alhamulillah. 


Caranya mudah sahaja ya.


1. Copy link Youtube Short Video tersebut. 

Contoh Direct link address: https://www.youtube.com/shorts/pEr6hd0YacU



2. Sudah copy kan? Anda tukarkan link tersebut kepada https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU

3. Saya ubahkan short kepada watch. Bila anda ubah, video short tersebut akan jadi seperti video youtube yang biasa. 


4. Bila video sudah diubah seperti video biasa. Ha, bolehlah anda terus gunakan link tersebut dan embed di wordpress seperti biasa. Link video itu akan jadi seperti ini ya https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU . Copy sahaja link address video tersebut.


Jadi! Alhamdulillah mudah sangat-sangat dan tak perlu nak install plugin atau coding html. Lega kan?


Manual Cara Guna Smart Pen Al Qolam

Manual Penggunaan Smart Pen Al Qolam

.

.

Makcik dah tua mana lah pandai nak guna barang-barang elektronik macam ni. Susah laa! Smart Fon pun makcik tak guna, apatah lagi smart pen macam ni.

.

Sekejap makcik!, Set Smart Pen lengkap dengan buku manual pengguna tau makcik. Nanti makcik boleh baca dan belajar satu-satu fungsi setiap butang yang ada. Memang mudah sangat! Tak sampai satu hari dah pandai guna👍

:

Macam mana nak dapatkan?


.

Order terus di sini

==> https://khadija.com.my/smart-pen-al-qolam/


#smartpen #penalquran #alqurandigital #belajarmengaji #alqolam #smartpenalqolam



smart pen al qolam


smart pen al qolam


smart pen al qolam


smart pen al qolam


smart pen al qolam




Hampir Terpedaya Scammer LHDN

​Hampir Terpedaya Scammer LHDN 16 April 2020 | Sabtu pada jam 2 petang saya mendapat panggilan dari satu nombor. Nombor tersebut bukanlah nombor pejabat tetapi dari talian handphone. Disebabkan sudah biasa menerima unknown number atas urusan urus niaga, saya tidak mengesyaki apa-apa. So, nampak sahaja nombor tersebut terus saya angkat dan terdengarlah dialog bahawa saya mempunyai tunggakan cukai yang perlu dibayar. 


Di sinilah saya gagal bertenang. Lantas apabila operator tersebut sarankan saya berhubung dengan agen atau pegawai saya terus klik 1. Bab LHDN ni memang sensitif bagi saya. Haaa oleh itu seram la juga kan?


Cina orangnya, agaknya? Dia sebut dua kali bahawa dia Cina, motif tak tahu. Kononnya high rank di LHDN, dia bagitahu bahawa nama dan info saya ada digunakan bagi syarikat ANCO MARKETING & SUPPLY. Mereka inilah yang mencuri peribadi saya dan tak bayar cukai sehingga amount RM38, 000. Wah, banyak tu. Berkerut juga saya dibuatnya. 


Lalu saya persoalkan bagaimana pihak LHDN boleh biarkan kes berpanjangan dan dah nak bekukan akaun saya katanya? Ada terdetik pelik tapi saya go on sahaja berbual. Panik. 


Bual punya bual, akhirnya end up dengan saya akan buat report polis. Scammer tersebut pula bukan main caring dan membantu agar saya buat report polis di IPD berdekatan. Dua kali dia tanya, saya kata ya. Saya nak buat report hari ini.


So bila sudah, saya maklumkan pada suami. Haaa, terus suami kata saya kene scam. Mujurlah saya tak beri apa-apa info pada scammer tersebut. Dahla kilang tu tak jauh dari rumah. Serang karang huhu. Memang saya tak fikir langsung nak membayar. Nak bayar buat apa? Scammer pun tersalah call orang, saya ni surirumah tak bergaji besar. Mustahil saya nak bayar. Bukti perlu ada untuk saya percaya bahawa ada syarikat kilang pakai nama saya? Siap wujud kat google business lagi syarikat tu. Cuma permainan keprihatinan scammer tu berjaya jugalah buat saya risau. 


Saya cuba call balik akhirnya ada lelaki angkat, suara berbeza dan berkata tak pernah call saya. Aik pelik peliknya kan?


Saya kongsikan nombor scammer LHDN ni. 


+60 16 793 9887

Nama: Ong Kit Huat

Truecaller kata nama orang ni ialah Burhanuddin Kho. 


Mana satu nih? 


scammer lhdn


Jangan turut terpedaya ya. Simpan nombor ini ya? 


================

KHADIJA ISLAMIC STORE PILIHAN TERBAIK. 


"Seronoknya singgah ke khadija ni. Macam-macam barang islamic ada di sini. Senang nak cari, dan kualitinya pun mantap " - Pn.Yaya selangor.


Woww! Macam tak sangka je boleh jumpa barangan yang berprestij dalam store ni. Siap ada buruj watches yang paling top di malaysia. 😍


Sejuk mata memandang, semua barang rasa nak pegang. Di sini lah tempat terbaik untuk uolls hadiahkan diri dengan barangan keperluan jiwa. Boleh juga untuk diberi hadiah buat orang tersayang. 


Khadija menjadi reseller bagi barangan islamic yang berkualiti premium taw. Ada yang mendapat award dan pioneer dalam menghasilkan barangan-barangan istimewa ni. Dijamin uolls puas hati dan fall in love with khadija store. ❤️


Jum singgah ke sini. Boleh juga buat tempahan untuk kami pos kan sampai depan rumah anda. 


• Sejadah Kiswah min Qalby


• Alquran khadeeja, Mushaf Al fatih.


• Alquran Tagging


• Servis ukiran kayu, boxgift


• Telekung


• Jam Waktu Solat


• Smart pen


Dan pelbagai lagi barangan super best peneman jiwa !



Klik sini untuk lihat koleksi kami

www.khadija.com.my


- Anda order, kami poskan sampai ke depan rumah🥰🥰 -