Showing posts with label ShopeePay for Shopee Shopper. Show all posts
Showing posts with label ShopeePay for Shopee Shopper. Show all posts

Kenapa Shopeepay Top Up Ada Limit?

Assalamualaikum semua, ramai komen mengatakan bahawa ada limit di shopeepay masing-masing. Maksima RM250 tak silap saya kan? Sedangkan saya sendiri hampir 90% menggunakan shopeepay payment di Shopee dan boleh capai lebih dari RM1000 sekali penggunaan. Rupa-rupanya kalian, limit ini ada kaitan dengan version handphone anda tahu.


Macam rasa tak logik tapi inilah yang berlaku. 


Menurut Shopee, jika handphone anda version 7 ke bawah, limit sehari sebenarnya RM200 sahaja. Dan jika anda upgrade handphone anda 7 ke atas anda perlu setting semula shopeepay anda. 


Do note that any users on Android mobile OS lower than version 7.0 are restricted to a daily checkout limit of RM200. In the event the user upgrades their mobile phone to a mobile phone with OS version higher than 7.0, you will need to bind your account again to the new device. This can be done by going to Me > ShopeePay > Enter OTP (OTP page will trigger when logging in with a new device). Kindly refer to the GIF below.


Dan ada 2 jenis akaun Shopeepay iaitu basic dan premium. 




Anda boleh baca mengenai shopeepay limit di sini :- https://help.shopee.com.my/my/s/article/Is-there-a-limit-set-for-using-ShopeePay


jika tiada dan masih belum verify akaun shopeepay anda, click sini, saya sudah buat entri untuk anda semua :- https://www.emmemarina.com/2019/07/apa-itu-shopeepay-dan-cara-guna-aktifkan-shopeepay.html

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay

Bismillah. Shopee Malaysia mula memperkenalkan penggunaan berbeza bagi wallet seller dan buyer. Kini kita ada Seller Wallet dan ShopeePay. Ramai juga yang konpius, tetapi takyah la konpius sangat nya.... Senang je, sebabnya ShopeePay ni berada di ruangan BUYER, dan Seller Wallet di ruangan SELLER (My Shop). Jika dulu, kita menggunakan satu sahaja wallet bagi kedua-dua buyer dan seller. Nampaknya mungkin Shopee nak mengasingkan akaun bagi memudahkan urusan transaksi atau akaun mereka (agaknyalah! think harder..)


Apa Itu ShopeePay?



Shopeepay secara ringkasnya ialah duit yang kita gunakan bagi tujuan membeli. Thats why we are the buyer. Shopeepay ini boleh kita topup terus duit ke dalamnya tahu. Memudahkan lagi urusan shopping kita dekat SHOPEE!


Tekan je pembayaran menggunakan Shopeepay, masukkan pin, terus duit dibayar ke akaun seller Shopee serta merta. Tidak perlu lagi nak tunggu TAC number jika pakai online banking, atau beratur ke ATM atau susah-susah je nak ke 7e semata-masa nak bank in duit shopping kita tu. 


Selain kita masukkan duit ke dalam ShopeePay akaun, pembelian yang kita cancel atau refund juga akan terus masuk ke ShopeePay. 


Jom Belajar Cara Nak Guna dan Aktifkan ShopeePay Anda


Langkah Pertama: Pergi ke icon Me. Anda akan terus nampak SHOPEEPAY. Klik je kat situ.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Kedua: Akan keluar paparan macam di bawah ni, contoh sini dalam ShopeePay saya ada duit refund hari tu. Saya masih belum dapat keluarkan lagi sebab belum aktifkan ShopeePay. huhu.

So ikutkan, nak withdrawkan duit refund ke, cancel order ke. Terus je tekan withdrawal, tetapi kalau belum aktifkan. Kita kena aktifkan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Langkah Ketiga: Ok sebelum tu, cek dulu kalau anda dah setting ke belum no akaun bank anda dekat ShopeePay Bank Accounts. Kalau belum sila isikan dahulu.


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Langkah Kelima: Dah letakkan no bank akaun anda? Bolehlah aktifkan. Ikut sahaja panduan yang Shopee suruh buat. Apa Shopee nak? Gambar kad pengenalan anda dan anda berselfie dengan kad pengenalan! Hah, mudah sahaja.

Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay


Apa Itu ShopeePay dan Cara Guna ShopeePay



Senang sahaja kan? Takde susah atau keliru pun. Dah confirm nanti terus boleh withdraw duit tersebut ke dalam akaun bank anda. Biasanya duit akan masuk dalam masa 1 - 3 hari. Paling cepat biasanya CIMB, sehari je dah masuk. Maybank kadang-kadang bermasalah jugak. Delay sahajalah. Itu je. 



Diharap entri ini dapat membantu kalian semua. 


Jika suka dengan entri ni, jangan lupa share kay.