Wednesday, December 16, 2015

Kempen Menutup Aurat Di Facebook

Publish on : Wednesday, December 16, 2015 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Kempen menutup aurat
========================

Alhamdulillah.. sejak semalam saya lihat rakan-rakan postkan poster kempen menutup aurat di fesbuk
Ini seperti satu amalan boikot tetapi secara halus
Juga dapat mengingatkan rakan supaya jangan ditambah dosa secara tidak sengaja gara-gara "like" pada sesuatu gambar.
.
.
Bukan semua orang faham dan jelas akan hukum aurat
Ada yang merasakan sebab itu suatu perniagaan
Maka modelnya dah free hair
Apa salahnya "aku" nak promotekan?
Salah jika modelnya Islam
Dia memang dah salah, tapi anda iklankan juga
Anda dapat 1 saham dosa... kemudian anda share pada kengkawan
Lelaki tengok, anda dapat lagi 1 saham dosa
Faham ye?

Mulai saat ni,
Jangan "like" Atau share video dan gambar wanita islam tak menutup aurat dengan sempurna (rambut, lengan terdedah, baju ketat walau bertudung etc)
Walaupun gambar iklan ya.
Komen pon tak usah, pm sahaja orang tu jika nak tegur.
Ok?

Segala aktiviti "aurat tak sempurna" ni..
Usah dijadikan viral
Semoga Allah memberkati usaha dakwah kecil kita ini
Amin

Marilah kita semua saling support aktiviti ini
Walau nampak remeh bagi sesetengah orang
Tetapi besar kesannya di akhirat kelak

PERINTAH ALLAH UTK MENUTUP AURAT-DLM ALQURAN: (QS 33:ALAHZAB:36;59): (QS24:An-Nur:31)

(QS 33:AL AHZAB:59):"Hai Nabi katakanlah kpd isteri2mu,anak2 perempuanmu & isteri2 org mu’min:"Hendaklah mrk mengulurkan jilbabny[4] ke slrh tubuh mrk".Yg dmk itu spy mrk lbh mudah utk dikenal,krn itu mrk tdk diganggu.Dan Allah adl Maha pengampun lagi Maha penyayang.

QS24:An-Nur:31:“Katakanlah kpd wanita yg beriman:"Hendaklah mrk menahan pandangannya,& kemaluannya,& janganlah mrk enampakkan perhiasannya,kecuali yg (biasa) nampak drpdny.Dan HENDAKLAH MRK MENUTUPKAN KAIN KERUDUNG KEPARAS DADANYA ,& janganlah menampakkan perhiasannya,kecuali kpd suami mrk,atau ayah mrk,atau ayah suami mrk, atau putera2 mrk,atau putera2 suami mrk,atau saudara2 laki2 mrk,atau putera2 saudara lelaki mrk,atau putera2 saudara perempuan mrk,atau wanita2 islam,atau budak2 yg mrk miliki,atau pelayan2 laki2 yg tdk mempunyai keinginan (thd wanita) atau anak2 yg blm mengerti ttg aurat wanita.Dan janganlah mrk memu kul kan kakinya agar diketahui perhiasan yg mrk sembunyikan.Dan bertaubatlah kamu sekalian kpd Allah,hai org2 yg beriman spy kamu beruntung.”

(QS Al-Ahzab:36):"Dan tdklah patut bagi laki2 yg mu'min & tdk (pula) bagi perempuan yg mu'min,apabila Allah& Rasul-Nya tlh menetapkan suatu ketetapan,akan ada bagi mrk pilihan (yg lain) ttg urusan mrk. Dan brgsiapa mendurhakai Allah & Rasul-Nya mk sungguhlah dia telah sesat,sesat yg nyata."(QS Al-Ahzab:36)


‪#‎kempenmenutupaurat‬#emmemarinamohamad ‪#‎dakwahkecil‬



No comments:

Post a Comment