Watsons Skincare : Senarai Jenama Muslim, Asean & Support Israel

Senarai produk skincare dan kosmetik dari muslim owner di Watsons | Watsons merupakan tempat yang bakal dituju oleh para wanita untuk membeli hampir segala peralatan wajah, badan malah seluruh tubuh badan. Watson merupakan kedai penjagaan badan yang terkenal dan dipercayai oleh rakyat Malaysia! Tahniah! Namun, isu Palestine dan boikot syarikat dari US dan seangkatan dengannya telah membuka mata seluruh umat Islam di Malaysia.

Oleh itu, mari kita sama-sama teruskan usaha boikot ini dan belilah produk penjagaan wajah dan badan dari pengeluar Muslim. Pasti ada bukan? Nampaknya pihak Watson juga haruslah cakna akan arus perubahan di Malaysia dan bawa lebih banyak produk muslim khususnya dari Malaysia itu sendiri. 

Ringkasan Syarikat Watson 


Watsons ialah kedai rantaian penjagaan kesihatan dan rantaian penjagaan kecantikan terbesar di Asia. Ia adalah anak syarikat dan jenama kesihatan dan kecantikan utama AS. Watson Group, majoriti yang dimiliki oleh CK Hutchison Holdings. 

CK Hutchison Holdings Limited is a Hong Kong–based and Cayman Islands–registered multinational conglomerate corporation. The company was formed in March 2015 through the merger of Cheung Kong Holdings and its main associate company Hutchison Whampoa. Wikipedia

Ia mengendalikan lebih daripada 6,800 kedai dan 1,500 farmasi di Hong Kong, Indonesia, Macau, tanah besar China, Malaysia, Filipina, Singapura, Taiwan, Thailand, Turki, Ukraine, dan Rusia.


Barangan Jenama Skincare Yang Bukan Muslim Serta Support Israel Ekonomi


senarai skincare di watsons israel punya


Safi yang kononnya ramai ingat ialah dari Malaysia, rupanya silap ya. Malah beberapa jenama ini sudah sangat sinonim dengan rakyat Malaysia. Dan rupanya WIPRO ini merupakan salah satu syarikat yang tapaknya di Israel. Masih nak support? Baca sini : 


wipro support israel



Senarai Terkini Negara Yang Sokong Israel


senarai negara sokong israel




Senarai Jenama Skincare Support Israel Atau Dari Negara Berkaitan


1. AIKEN (WIPRO - UNZA)
2. SAFI (WIPRO - UNZA)
3. AIKEN (WIPRO - UNZA)
4. AHC (UNILEVER) 
5. DOVE (UNILEVER)
6. GARNIER (LOREAL)
7. HIMALAYA (Himalaya Group Indian - trade with Israel)
8. JOHNSON'S
9. L'OREAL PARIS SKIN CARE (7)
10. NEUTROGENA (Johnson & Johnson)
11. OLAY (Procter & Gamble, US - Israelis & LGBT)
12. VASELINE (UNILEVER)
13. SYAHIRAH (WIPRO)
14. AVEENO (Johnson & Johnson)
15. BENZAC (GALDERMA, NESTLE)
16. SUKIN (TPG Capital - US)
17. ST IVES (UNILEVER)
18. SIMPLE (UNILEVER)
19. REMINGTON (US)
20. LA ROCHE POSAY (Loreal)
21. NUTEEN (WiPro)
22. CLEAR START (Dermalogica, Canada)
23. BIODERMA (FRENCH)
24. EUBOS (Dr Hobein GmbH Germany)
25. EUCERIN (Beiersdorf German)
26. LAVOJOY (Australia)
27. NIVEA (Beiersdorf German)
28. PALMER'S (US)
29. ROSKEN (Australia)
30. SEBAMED (The Sebapharma GmbH & Co, Germany)
31. VITAHEALTH (Australia)
32. PONDS (UNILEVER)
33. PRRETI (India)
34. SKINTIFIC (Canada)
35. Q+A (ellipsisbrands, UK)
36. AVENE (FRANCE)
37. SKII (Procter & Gamble (P&G))



Rujukan: 

1. Likewise at Procter & Gamble Co., the chief operating officer addressed the issue on an internal message board but the company didn’t release a public statement or address the conflict on its Wednesday earnings call.

Some workers said the company’s silence was “not only inconsistent with how we’ve managed other communications to our company, but also a slap in the face to the Jewish employees,” according to an email sent to management seen by Bloomberg. The email highlighted P&G’s previous messages on Black Lives Matter, Roe v. Wade, the Ukraine war and LGBTQ rights. https://www.bnnbloomberg.ca/israel-hamas-war-puts-pressure-on-companies-to-speak-up-1.1986925



4. We have never expressed any support for the Boycott Divestment Sanctions (BDS) movement and have no intention of changing that position. Unilever is very proud of our business in Israel which supplies everyday household products to people across the country. 29 Jun 2022

Brand Unilever

senarai skincare di watsons israel punya



Senarai Jenama Skincare Made In Malaysia


Banyak juga rupanya produk lokal , Made in Malaysia dan juga mendapat sijil Halal, seperti Good Virtues Co kan? Anda perlu lihat apakah produk Non Muslim ini telah mendapat kelulusan halal atau pun tidak. Jangan main pakai je, takut karang ada yang tak betul pula. Semak dulu ye

Skincare Brand Muslim 

skincare muslim malaysia di watsons




**Dulu Sendayu Tinggi masuk pasaran watsons ni, entah kenapa takde dah ye?

Skincare Brand Non Muslim


ALIA (Tiada info - IG Official https://www.instagram.com/alia.malaysia/)
ARCTAPHOS 
EZERRA 
GARDEN OF EDEN
GOOD VIRTUES CO 
NANO WHITE 
RURUBERRY 
NURISH ORGANIQ 
NUTOX 
SILKYGIRL 
NIHON 
NEWB 

Senarai Skincare Di Watsons Malaysia

senarai skincare di watsons


Japan

AISHITOTO JAPAN (JAPAN)
CUREL (CAO Corp Japan)
HADA LABO (Japan)
LOSHI (Japan)
ISHIZAWA (Japan)
MELANO CC (Rohto Pharmaceutical Japan)
MENTHOLATUM ACNES (Rohto Pharmaceutical Japan)
NATURIE HATOMUGI (Japan)
PIXY (Japan)
SENKA (Japan)
SUNPLAY (Japan)


Korea

AXIS-Y (KOREA)
BEAUTY OF JOSEON (KOREA)
BEPLAIN (KOREA)
COSRX (Korea)
DEAR KLAIRS (Korea)
GLUTANEX (Korea)
GOODAL (Korea)
HANEUL (Korea)
I'M FROM (Korea)
ILLIYOON (Korea)
IMEW (Korea)
MANYO FACTORY (Korea)
PERIPERA (Korea)
PINK BY PURE BEAUTY (Korea)
NUMBUZIN (Korea)
SKIN1004 (Korea)
SOME BY MI (Korea)
TORRIDEN (Korea)


Indonesia

EMINA (Indonesia)
WARDAH (Muslim Indonesia)
WHITELAB (Non Muslim Indonesia)
SOMETHINC (Indonesia)
THE ORIGINOTE (Tiada info - Official Indonesia)


Singapore

BIO-ESSENCE (Singapore)
DR. DERMIS (Singapore - Bio Essence)
JORUBI (Singapore)
SUU BALM (Singapore)

Lain-Lain

CETAPHIL (Abu Dhabi Investment Authority)
CITRA (Thailand)
CLINELLE (Esthetics International Group Berhad (EIG)- Hong Kong)
WATSONS (Hong Kong)
DR. WU (Taiwan)
FREEPLUS (China-Asean)
KILIG (Europe)
MISEOUL (NA)
NARUKO (Taiwan)
ORGANIC AID (California)
PURE BEAUTY (Katherine Tan, Philipine)
RILASTIL (Italian)
SHIROWAKI (NA)
URIAGE (Puig Family Spain)
WYCON (Italy)
Y.O.U (South African)

Cara Kajian di Buat


Cara untuk anda semak semula, cari siapakah owner brand atau syarikat yang memiliki brand tersebut. Kemudian cari pula parents company, banyak maklumat boleh didapati dari maklumat syarikat, antara siapakah CEO, Founder, negara asal dan sebagainya.

Anda juga boleh semak adakah syarikat kepala itu berkerjesama dengan negara Israel atau setongkol dengannya. Juga boleh semak adakah syarikat tersebut membuka cawangan mereka di negara tersebut.

Jika ada kesilapan di artikel ini, mohon hubungi saya segera ya.




Kesimpulan


Semoga artikel ini membantu anda membuat pilihan skincare ya, kesemua list ini telah saya dapatkan dari website rasmi Watsons sendiri. Tidak banyak pilihan muslim skincare atau local produk kan? At least, sekarang anda sudah tahu, susur galur syarikat dan negara pengeluar skincare yang sedang anda gunakan!

Membelilah secara bijak dan berhemah sebagai umat Islam. 

Watsons dipercayai setelah sekian lama bertapak di Malaysia, mudah-mudahan akan lebih banyak produk Malaysia di dalam rangkaian Watsons!

Ada banyak sebenarnya skincare jenama islam di Malaysia cuma tidak memasuki pasaran Watsons, antaranya Nurraysa, Sendayu Tinggi, JRM, Demica, dan banyak lagi kan? Banyak sangat hingga tak tersenarai saya dibuatnya. Nanti saya cubalah listkan ya, tak janji sebab terlalu banyak. 


Artikel berkaitan : Sejarah Ringkas Palestine


Catat Ulasan

0 Ulasan