Friday, December 09, 2016

Tarikh Viva Voice Master Dah Konfirm!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum semua,

Berdebar tak tahulah bagaimana nak diluahkan. Akhirnya tarikh bagi presentation final master saya telah ditetapkan.

Hujung bulan 12 ni insha Allah. Rahsialah tarikhnya. Hehe.

Pada hari tersebut, supervisor, seorang external examinar dan seorang internal examinar akan mengadili seluruh projek master.

Setelah 9 semester, bayangkanlah.. dan 4 kali mengandung termasuklah keguguran 1 kali. Beginilah saya sebagai pelajar master research sepenuh masa. Bukan mudah perjalanan sarjana ni. Tangisan, stress tanpa henti. Perselisihan faham, siap ada pihak yang menikam dari belakang. Semua kisah ada.

Hujung bulan nanti usia kandungan sudah meningkat ke 33 minggu. Saya harap bayi tidak meragam dengan kontraksi. Sebenarnya berdiri lama pon sudah payah pada usia 30 minggu ni. Semoga saya dapat berdiri selama 1 jam insha Allah demi menghabiskan dan meraikan bak kata Dr. Ganthi akan kejayaan menghabiskan kajian setelah bertahun menyiapkan.

Doakan saya ya pembaca semua. Semoga saya lulus pada presentation viva voice dan akhirnya dapat graduasi pada bulan Oktober 2017. Aamin.


Thursday, December 08, 2016

Lampu Meja Tanpa Wayar Serbaguna

Pada entri yang lepas, saya ada maklumkan antara salah satu keperluan ruang ofis SOHO saya masih memerlukan lampu meja.

Dengan kemudahan lampu meja, dapatlah jimatkan kegunaan lampu bilik di siang hari dan tidak perlu tidur dalam keadaan lampu terpasang apabila belajar hingga lewat malam. Iya kan?

Meja kerja ni kami letakkan di bilik utama, digunakan oleh saya hampir sepenuh masa juga suami. Kebiasaannya suami akan gunakan ruang kerja ni hingga lewat malam. Disebabkan ketiadaan lampu meja maka terpaksalah saya tidur dalam keadaan lampu bilik terpasang. Pedih mata hendak tidur. Tidur juga tidak lena dibuatnya kan?

Hendak keluar mencari lampu meja memang tiadalah. Apa lagi kita beli sahaja secara online.
Kebiasaannya saya shopping di lelong.com.my. lebih suka membeli belah secara online di lelong berbanding lazada. Pembelian adalah lebih cepat dan semuanya ready stok di Malaysia. Jika di lazada, kebanyakkan barangnya dari luar negara.

Godek punya godek. Tertarik dengan lampu meja ni. Comel pun ya. Saya ambil yang basic sahaja.


Saya sebenarnya tidak perasan yang lampu ni tanpa wayar. Dah sampai baru tahu. Bagus juga. Lebih menjimatkan elektrik. Hanya perlu recas apabila bateri lampunya habis.

Lampu ni sangat comel. Nipis dan tidak makan ruang yang banyak. Menggunakan lampu jenis LED. Terdapat dalam 3 jenis pencahayaan. Malap, sederhana dan terang. Tetapi ianya tidak menyakitkan mata.


Ketika recas, lampu recas akan kelihatan.

Menarik kan?

Amat berpuas hati sebenarnya.

Dipendekkan cerita,dapat sahaja lampu ni. Lampu dapur rosak pula. Malap sahajalah dapur tu nak masak semalam.

Apalagi teringat lampu ni dah ada. Pasangkan terus semasa memasak. Tidak memerlukan wayar untuk digunakan amatlah membantu. Lega tahu masak :)


Romantik gitu suasana di dapur.

Jika kalian rasa lampu ni sangatlah best, bolehlah ke lelong.com.my dan search lampu meja atau table lamp. Boleh juga cari kata kunci jenama lampu tersebut.

Saya tidak tahulah harganya murah ke mahal sebenarnya kerana tidak membuat survey harga sebelum membeli.

Ada 3 jenis pilihan lampu ni, saya pilih yang paling basic. Harganya dalam RM 30 ke atas. Maaflah nampak sangat saya dah lupa harganya.

Manalah tahu anda juga sedang mencari lampu meja seperti mana saya. :)


Review 4d Foundation DMS360

4D Foundation 360 dari Dermax Superskin 360 teramatlah istimewa.

Ia boleh dijadikan sebagai set lengkap rawatan wajah bersama set asas dms360 dan serum. Boleh digunakan begitu sahaja sebagai pengganti bedak.

Apa yang membuatkan 4d foundation 360 ini menjadi pilihan terbaik bagi penggemar foundation atau yang tidak suka berbedak ialah:

1. Muka tampak pinkish dan natural seperti tidak bermekap
2. Anti jeragat
3. Sunblock dengan spf45
4. Melembapkan dan melembutkan wajah
5. Mampu mencerahkan wajah
6. Mesra solat dan mudah dicuci
7. Glowing ketika berpeluh
8. Sebotol tahan 3 hingga 4 bulan penggunaan

Krimnya sangat wangi tau.

Saya sendiri setiap kali menggunakan 4d foundation ni masya Allah bau mawar semerbak. Wangi dan harum gitu.

Baunya tidak terlalu kuat dan tajam tetapi lembut. Anak-anak pasti akan tercari-cari bau apa yang wangi tu. Hehe

Paling penting 4d foundation ni anti jeragat. Jadi selain kita gunakan foundation sebagai pengganti bedak, kita lindung dan jaga muka dari penambahan jeragat atau pigmen hitam pada wajah. Penting tau!

Memandangkan muka saya senang sangat naik jeragat terutamanya bila terdedah kepada cahaya matahari. Dengan perlindungan tambahan dari 4d foundation selain krim siang dms360. Nak keluar rumah tu jadi lebih yakin.


Calitan krim 4d foundation pada tangan kiri. Krimnya tidak berminyak. Berwarna pink.
Sapu rata di seluruh atas tapak tangan. Warna putih pula kan?
Selepas disapu 4d foundation. Lebih cerah, lembap juga nampak glowing dan berseri. Bayangkan kalau pakai pada wajah macam mana? Nak sapu pon mudah je tau.
Tangan kanan tanpa 4d foundation. Kusam kan?

Saya suka pakai 4d ni. Mungkin sebab muka nampak glowing dan natural seakan tak berbedak. Muka pon pinkish. Takde lah muka kusam je tanpa bedak.

Saya kurang gemar gunakan foundation tebal yang jenis matte. Atau bedak kompak. Two way foundation juga saya tidak suka. Alasan utama akan nampak seperti ada layer bedak tebal yang adakalanya bercapuk.

Mempunyai kulit jenis kering. Bedak ni memang bukan mencantikkan, dari jauh mungkin. Dekat cuba tengok. Ada je tak kena terutama bahagian hidung. Huhu. Sungguh tak berkenan.
Dengan 4d foundation, jenis liquid berasaskan air ni. Walau kulit sedang menggelupas, ianya menutupi permukaan yang tidak baik malah melembapkan lagi. Calitan foundation ringan dan tidak bercapuk.

Moh tengok sikit lah saya pakai 4d foundation ni. Tolong jangan amik gambar ni ye. Jika saya jumpa anda bakal disaman. Gambar saya di blog ini hanya untuk persendirian dan rujukan bacaan sahaja. Harap maklum.


Ni saya pakai 4d semasa event malam. Glowing habis. Tapi natural je kan?
Dipakai semasa keluar dari rumah. Wajib pakai foundation dengan cuaca tak menentu dan terik. Masa ni saya dah pakai selama beberapa jam. Waktu tengah hari ni. Langsung tidak bercapuk. I loike.

Dah jatuh cinta dengan 4d foundation?

Wajib dapatkan satu tuk diri sendiri. Huhu.

Kalau dah tak sabar tu, mehla order tuk diri sendiri, bestie, mak, kakak-kakak biar semua orang cantik mulus.

Harganya cuma RM 100 sahaja.

Amat jimat dengan pelbagai kelebihan. Bukan sekadar cantik je tau. Siap merawat, mencerah dan melembapkan wajah. Paling penting, ingat ni.. anti jeragat.


Boleh klik kat website dms ni. Mana tahu anda pula lepas ni tidak berpaling dah pada foundation atau bedak yang lain.

 http://stokiscerminseri.blogspot.com/2016/06/foundation-dms360-4d-foundation-360.html 

Selamat mencuba.


Sehingga bertemu lagi di entri akan datang.


Wednesday, December 07, 2016

Demam

Meningkat 30 minggu usia kandungan minggu ni. Kesihatan dirasakan semakin merundum. Kedudukan rahim yang agak jatuh dan berat di bahagian bawah perut menyukar apa jua aktiviti tidak kira mengemas rumah, berdiri lama apatah lagi menundukkan badan.

Adakalanya terasa sukar untuk duduk mahupun baring.

Dalam kepayahan, tetapi saya tetap bersyukur Allah memberi nikmat sabar supaya saya dapat terus berusaha menjadi ibu dan isteri buat anak-anak dan suami tersayang.

Mungkin disebabkan lelah melakukan apa jua aktiviti termasuklah berjalan kaki. Maka separuh hari sahaja, saya sudah mengah dan merasa amat penat seolah-olah telah melakukan segunung pekerjaan berat. Allahu, saya berharap agar Allah tetap memberi saya kekuatan bagi menghadapi hari-hari mendatang.

Isnin lepas, akhirnya anak saya dihantar pulang dari kampung. Demam. Mungkin rindu, mungkin juga kerana hujan berpanjangan di kampung. Anak kedua juga tidak sihat terkena jangkitan kuman,badannya habis dipenuhi bintik-bintik merah yang gatal. Selesai kakak demam, anak yang kedua pula menyusul.

Lagi kasihan,mak dan abah yang menghantar anak-anak turut tidak sihat dan demam. Syukur juga walau saya tidak sihat sepenuhnya, saya tidak dijangkiti demam. Jika tidak siapa pula mahu menjaga mereka semua. Menyîapkan makanan yang sihat.

Bila anak-anak kurang sihat, sup menjadi lauk terbaik. Lebihkan halia. Dimakan atau dihirup panas-panas. Mengembalikan kesegaran badan. Alhamdulillah, kakak makan dengan bersungguh dan mula pulih. Asbab sahaja supnya. Allah sudah rencanakan kesihatan kakak mula pulih petang selasa semalam.

Dalam pelbagai ujian, Allah tetap memberi rezeki melalui blog atau website dms saya. Apabila kedai berada di alam maya, tidak kira apa jua berlaku di belakang tabir. Kedai tetap terbuka selama 24 jam tanpa tutup. Walaupun ada kelewatan dari pihak saya menjawab dan mengambil tempahan. Janji Allah itu benar, jika rezeki itu milik kita,cepat atau lambat pastinya tetap milik kita.

Jangan pula kerana lewat terus kita abaikan pelanggan. Itu tidak baik. Santuni mereka dengan baik, dan layani pertanyaan mereka. Insha Allah. Allah Maha Baik.


Friday, December 02, 2016

Blog sebagai Sumber Informasi dan Ilmu pengetahuan

Mengapa saya suka berkongsi 'ilmu' dan bantu orang?

- Kerana saya tidak tahu berapa lama saya hidup.

- Didoakan Allah permudahkan kehidupan keluarga saya apabila saya sudah tiada di bumi ini.

- Juga supaya ibu bapa mendapat pahala. Juga supaya guru guruku mendapat pahala atas ilmu bermanfaat.

- Juga supaya dipermudahkan urusan saya di akhirat dan di kubur.

- Juga supaya orang lain boleh hidup dengan lebih baik, positif, bermotivasi dan sentiasa dalam redha Allah.

C n P sahaja..semoga bermanfaat utk semua ikuti☺


Nota penulis:

Berkongsi dan mencatat di blog sama ibaratnya meninggalkan jejak buat semua orang tanpa limitasi.

Internet ini tiada penghujungnya.

Anda kongsi di facebook,mungkin cuma segelintir yang dapat membacanya. Kemudian terkubur dengan pelbagai newsfeed. Lain pula jika anda menggunakan blog.

Ianya ibarat warisan.
Wasiat.

Ilmu yang tidak akan terputus apabila dikorek dan dijajah oleh pembaca yang lain. Kerana medium blog dan carian enjin, ianya tidak akan terpadam walau berapa lama sekalipun selagi anda tidak delete akaun la yer.

Pahala berterusan apabila ilmu dan pesanan ini dibaca dan diamalkan walaupun anda sudab tiada kelak.


Belajar dengan kami bagaimana untuk menulis blog. Jadikan blog sebagai tapak catatan anda, perniagaan anda serta apa sahaja manfaat yang dapat anda kongsikan.

Kelas berlangsung secara online sahaja. Jimat masa bergerak. Sesiapa sahaja boleh sertai kelas ini.


Ingin tahu bagaimana caranya?
Hubungi saya pengurus online ABDR

Insha Allah,
0189100852