Thursday, March 23, 2017

Kenapa Blog Penting bagi Peniaga?



Walau kencang macam mana pun kita sebagai usahawan berbisnes dengan menggunakan FACEBOOK, kita mesti juga belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran.

Kenapa penting blog? Kerana FACEBOOK ini sebenarnya macam RUMAH SEWA, bila-bila masa Tuan Rumah boleh ambil semula. Jadi untuk memastikan semua perkongsian tentang bisnes, serta promosi kita selamat, ada baiknya kita pindah masuk ke BLOG, yang kita panggil sebagai rumah kita sendiri.

Free pun free, hanya perlu belajar nak gunakan blog supaya lebih mudah bakal pelanggan jejak kita di carian.


Faham ke, tak faham tak pe. Yang dah memiliki blog sahaja akan tau kelebihan.

Jadi yang belum tu, cepat-cepatlah BELI RUMAH SENDIRI.

OPS nak bagitau, kami sedang buka pendaftaran kelas ONLINE blog. 

Masih ada kekosongan lagi.

Hubungi saya untuk menyertai kelas asas blog bulan April 2017 ini ya
Read More...

Wednesday, March 22, 2017

Saya Suka Susun

Publish on : Wednesday, March 22, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,

Bismillah.
Assalamualaikum semua.

Baru saya sedar bahawa saya seorang yang suka menyusun dan mengemas. Tiadalah,  memang beginilah saya dari dulu. Bila sudah bosan dengan susun atur bilik, meja, almari dari zaman universiti dulu lagi memang kerja saya menyusun sahaja.

Di rumah sendiri usah bicaralah. Cumanya, tidak saya sedari yang kebosanan ni semakin kerap bila saya jadi surirumah sepenuh masa.

Balik sahaja di rumah suami akan angkat kening. Hehe

"ubah lagi"
"tambah lagi"

Paling best,

"beli lagi"

Adakalanya itulah yang berlaku lebih-lebih lagi apabila rasa tertekan dengan bisnes. Tertekan dengan emosi dan anak-anak. Mulalah rajin tangan ni membuat kerja. Terapi hati dan emosi serta pencetus idea baru.

Jika boleh di hashtag, hashtag #terapiinstagram. Gitu.

Minggu cuti sekolah ni, anak-anak bantu saya menyusun dan mangemas rumah. Alhamdulilah, boleh dah bantu mama.


Membeli rak 5 tingkat dari ikea. Huhu. Beli dari personal shopper ikea. Okaylah, dari pergi sana sendiri dan bersesak kan?

Sekarang dapur nampak lebih bersih,  kemas dan sedap mata memandang. Hijau tu penting tahu.

Tahu tak dapur tu kami buat sendiri. Suami kontraktor dan design. Saya penolongnya. Masya Allah, memang kerja berat betul.

Dari kaunter, almari, sinki dan semua di dapur itu kami buat sendiri. Dua minggu baru siap. Itupun laci akhirnya sampai sekarang tak buat-buat lagi. Huhu. Cukup dua minggu suami demam. Terus saya kemas bilik dan barangan pertukangan. Ada rezeki lain kali lah jawabnya suami saya sambung. Hehe. Dah hampir 3 tahun sayamku.

Isterimu masih menunggu lacinya dipasang. Hehehe

Nak tahu bagaimana kami buat sendiri kabinet dapur kami?  Kena tunggu lain entri lah gitu.

Sambil menaip ni, sambil bermasker.

Wakil jualan DMS360 haruslah jaga muka kan? Uhukks


Read More...

Bagaimana Puan Setting supaya Blog Puan Ranking Teratas ya?

Sebaik segera menjawab salam dan bertanya dari mana dan tujuan, si pemanggil mencelah. Agak tidak sabar mahu tahu kenapa dan bagaimana.

.
"Cop, boleh saya tahu macam mana Puan settingkan nama puan ada di google, dan tangga teratas sekali?"
.
Agak berfikir juga mahu menjawab. Apa yang saya setting ya. Jawapan ditanya dengan soalan juga.
.
"Boleh saya tahu apa sebenarnya yang puan sedang cari di google. Maksudnya, apa yang puan taip hingga menemukan nama dan no telefon saya?"
.

"Saya taip Kelas blog, terus keluar nama puan. Jadi saya hubungi puan. Saya nak tanya kelas blog dan cara untuk setting nama seperti puan buat".

Hehe.

Menarikkan?

Sumber: Cikgu Blog ABDR

Anda mahu sertai kelas blog kami? Pendaftaran bulan April sudah dibuka.

Hanya 10 tempat kekosongan sahaja.

Dua kelas popular blog kami

1. Kelas blog mula bisnes RM 250 percuma 6 ebooks
2. Kelas blog bisnes dan penulisan serentak RM 300 percuma 10 ebooks

Bagi kelas serentak,  automatik anda layak jadi sebahagian krew akademi.

Boleh jana pendapatan melalui akademi juga.

Nak tahu?
Wasap: www.emmemarina.wasap.my 


Read More...

Tuesday, March 21, 2017

Tips Blog sebagai Pasif Income



Tips blog :

Apabila traffic blog sudah tinggi, boleh jadikan blog sebagai medium pengiklanan. 

Untuk permulaan boleh ambil bayaran pengiklanan i blog serendah RM5 sebulan, kalau ada 10 barang untuk diiklankan bukankah sudah ada RM50 sebulan. 

Bukankah itu sudah mnjadi income pasif kita?..

Macam mana untuk dapatkan tip traffic blog tinggi? 


Tip dan cara ini boleh dipelajari dalam kelas asas blog penulisan dan kelas asas blog fanpage. Mahu belajar cara menjana pendapatan pasif melalui blog, hadir mana-mana kelas asas blog. Pendaftaran masih dibuka untuk 7 tempat lagi .

Sebulan hanya 10 tempat kosong sahaja.

Mahu turut serta, boleh whatsapp saya di link ini www.wasap.my/60189100852
Read More...

Apa Beza Kelas Bina Kedai Online dan Kelas Asas Blog Penulisan ABDR?

Soalan:
Apa beza kelas asas blog penulisan dengan kelas bina kedai online?

Jawapan:

Berikut butiran kelas asas blog dan penulisan.

Kelas asas blog dan penulisan:

1. Belajar asas blog (blogspot)

2. Belajar menulis berdasarkan apa FOKUS PENULISAN berdasarkan siapa PEMBACA SASARAN.

3. Tukar pembaca kepada PELANGGAN.

4. Belajar menulis secara konsisten.

5. Jadikan minat, kemahiran dan kepakaran sedia ada ke bentuk penulisan. Jadikan ia sebagai panduan.

6. Tukar blog yang tidak ada pembaca dengan membina 'kelompok' pembaca sasaran.

7. Apabila blog sudah mempunyai sasaran pembaca yang 'tepat', maka sudah boleh ditukar kepada pembeli.

8. Blog adalah salah satu medium pemasaran percuma. Namun penulisan yang baik dapat membina pengaruh kepada pembaca.

9.Kelas asas blog dan penulisan perlu menguasai 44 entri dan 5 label. Ia akan diberikan selepas daftar dan analisa.

Daftar mana-mana kelas online blog abdr
1. Kelas online asas blog penulisan
2. Kelas online blog mula bisnes


atau

3. kelas blog bisnes dan penulisan serentak (pilihan popular di kalangan pelajar ABDR)

Read More...

Sunday, March 19, 2017

Belajar Asas Kedai Online Blog Pengambilan April Sudah Dibuka

Khas untuk kalian yang mahu bagaimana membina sebuah blog bisnes. Belajar langkah demi langkah membina :

1. Email
2. Google + akaun
3. Blogspot
4. Masukkan label
5. Masukkan "gadget-gadget" penting di blog bisnes.
6. Page
7. Borang tempahan
8. Link kan FB ke blog
9. Link kan Fanpages ke blog
10. Cara masuk gambar

Pendaftaran dibuka untuk Kelas Bulan April (10-30 Mac). Kelas secara online di Whatspp group. Saya hanya perlukan 10 pendaftaran sahaja. Siapa cepat dia ada dapat belajar dulu.

Kalian boleh lihat contoh blog pelajar bulan ini.

 http://irdarina.blogspot.my/?m=0 

Ini baru chapter pertama.

Kami ialah pioneer dalam mengajar pemasaran melalui blog.

Kelas dilakukan secara online sahaja. Anda tidak perlu risau hadir ke kelas jauh dari rumah. Tidak perlu bersesak dalam kesesakan lalu lintas. Tidak perlu meninggalkan anak di rumah.

Semua bimbingan adalah melalui online semata-mata.

Seperti saya yang mampu menjana pendapatan sehingga 5 angka sebulan hanya dari blog. Anda pasti boleh.

Hargai setiap ilmu yang dicurahkan dan applikasinya.

Itulah tujuan kelas asas blog ini dibuka.


Bimbingan kelas asas blog bagaimana menggunakan kata kunci sebagai tarikan traffik kedai blog anda

Terdapat dua jenis kelas berlangsung setiap bulan.

Sebulan kami buka kepada 10 orang sahaja.

Kelas asas blog bisnes dengan 6 ebooks percuma : RM250

Kelas asas blog bisnes dan penulisan berpengaruh dengan 10 ebooks percuma : RM300

Bagi yuran RM300 anda juga dinaik taraf seperti saya iaitu pengurus online ABDR.

Mahu sertai kelas april?

8 kekosongan lagi.
Wassap saya ya

0189100852: www.emmemarina.wasap.my


Read More...

Friday, March 17, 2017

1 Hari 1 Kisah Tauladan

Publish on : Friday, March 17, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,

🌷1days 1 stories 🌷
👍👍 *ISTIGHFAR*
••••••••••••••••••••••••••

Imam Ahmad bin Hambal Rahimakumullah (murid Imam Syafi'i) dikenal juga sebagai Imam Hambali. Dimasa akhir hidupnya beliau bercerita;

Suatu waktu (ketika saya sudah usia tua) saya tidak tau kenapa ingin sekali menuju satu kota di Irak. Padahal tidak ada janji sama orang dan tidak ada keperluan.

Akhirnya Imam Ahmad pergi sendiri menuju ke kota Bashrah. Beliau bercerita;
Begitu tiba disana waktu Isya', saya ikut shalat berjamaah isya di masjid, hati saya merasa tenang, kemudian saya ingin istirahat.

Begitu selesai shalat dan jamaah bubar, imam Ahmad ingin tidur di masjid, tiba-tiba Marbot masjid datang menemui imam Ahmad sambil bertanya; "Kamu mau ngapain  disini, syaikh?."

----------- Penjelasan -------------

Kata "syaikh" bisa dipakai untuk 3 panggilan:
1⃣bisa untuk orang tua, 2⃣orang kaya ataupun 3⃣orang yg berilmu.
Panggilan Syaikh dikisah ini panggilan sebagai orang tua, karena marbot taunya sebagai orang tua.
---------------------------------

Marbot tidak tau kalau beliau adalah Imam Ahmad. Dan Imam Ahmad pun tidak memperkenalkan siapa dirinya.

Di Irak, semua orang kenal siapa imam Ahmad, seorang ulama besar & ahli hadits, sejuta hadits dihafalnya, sangat shalih & zuhud. Zaman itu tidak ada foto sehingga orang tidak tau wajahnya, cuma namanya sudah terkenal.

Imam Ahmad menjawab,  "Saya ingin istirahat, saya musafir."
Kata marbot, "Tidak boleh, tidak boleh tidur di masjid."

Imam Ahmad bercerita,
"Saya didorong-dorong oleh orang itu disuruh keluar dari masjid, Setelah keluar masjid, dikuncinya pintu masjid. Lalu saya ingin tidur di teras masjid."

Ketika sudah berbaring di teras masjid Marbotnya datang lagi, marah-marah kepada Imam Ahmad. "Mau ngapain lagi syaikh?"_ Kata marbot.
"Mau tidur, saya musafir"_ kata imam Ahmad.

Lalu marbot berkata;
"Di dalam masjid gak boleh, di teras masjid juga gak boleh."_ Imam Ahmad diusir. Imam Ahmad bercerita, _"saya didorong-dorong sampai jalanan."

Disamping masjid ada penjual roti (rumah kecil sekaligus untuk membuat & menjual roti). Penjual roti ini sedang membuat adonan, sambil melihat kejadian imam Ahmad didorong-dorong oleh marbot tadi.

Ketika imam Ahmad sampai di jalanan, penjual roti itu memanggil dari jauh; "Mari syaikh, anda boleh nginap di tempat saya, saya punya tempat, meskipun kecil."

Kata imam Ahmad, "Baik". Imam Ahmad masuk ke rumahnya, duduk dibelakang penjual roti yg sedang membuat roti (dengan tetap tidak memperkenalkan siapa dirinya, hanya bilang sebagai musafir).

Penjual roti ini punya perilaku khas, kalau imam Ahmad ngajak bicara, dijawabnya. Kalau tidak, dia terus membuat adonan roti sambil *(terus-menerus)* melafalkan *ISTIGHFAR.* _"Astaghfirullah"_

Saat memberi garam, _astaghfirullah_, memecah telur_astaghfirullah_ ,  mencampur gandum _astaghfirullah_ . Dia senantiasa mengucapkan _istighfar_.  Sebuah kebiasaan mulia. Imam Ahmad memperhatikan terus.

Lalu imam Ahmad bertanya, _"sudah berapa lama kamu lakukan ini?"_

Orang itu menjawab;
"Sudah lama sekali syaikh, saya menjual roti sudah 30 tahun, jadi semenjak itu saya lakukan."

Imam Ahmad bertanya;
"Apa hasil dari perbuatanmu ini?"

Orang itu menjawab;
"(lantaran wasilah istighfar) tidak ada hajat/keinginan yg saya minta, kecuali PASTI dikabulkan Allah. semua yg saya minta ya Allah...., langsung diwujudkan."

Rasulullah
صلى الله عليه وسلم
pernah bersabda;

"Siapa yg menjaga istighfar, maka Allah akan menjadikan jalan keluar baginya dari semua masalah dan Allah akan berikan rizki dari jalan yg tidak disangka-sangkanya."

Lalu orang itu melanjutkan, "Semua dikabulkan Allah kecuali satu, masih satu yg belum Allah beri."

Imam Ahmad penasaran lantas bertanya;
"Apa itu?"

Kata orang itu;
Q~zQ@11z1_ß1s1ssss1111_("Saya minta kepada Allah supaya dipertemukan dengan imam Ahmad."

Seketika itu juga imam Ahmad bertakbir, _"Allahu Akbar..!  *Allah telah mendatangkan saya jauh dari Bagdad pergi ke Bashrah dan bahkan - sampai didorong-dorong oleh marbot masjid - Sampai ke jalanan ternyata karena ISTIGHFARMU."*

Penjual roti itu terperanjat, memuji Allah, ternyata yg didepannya adala

h Imam Ahmad.

Ia pun langsung memeluk & mencium tangan Imam Ahmad.

(SUMBER: Kitab Manakib Imam Ahmad)

Wallohu a'lam

Saudaraku & Sahabatku tercinta..... Mulai detik ini - marilah senantiasa kita hiasi lisan kita dengan ISTIGHFAR - kapanpun dan di manapun kita berada.

-----------------------
Jangan biarkan postingan ini terputus,

...dan JANGAN SAMPAI ilmu yang SANGAT PENTING ini TIDAK DI-AMALKAN OLEH MASING-MASING DIRI KITA

Semoga Allah merahmati kita semua, Aamiin

#US. DR. FATH
#Lazimi Istighfar


Read More...