Tuesday, June 20, 2017

Tolak Tepi Alasan Jika Mahu Berjaya

Publish on : Tuesday, June 20, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , ,
Assalamualaikum, Salam Subuh

Ramai di kalangan kita mahu berjaya dalam setiap bidang yang diceburi. Baik dari alam persekolahan, universiti kemudiannya kerjaya dan kehidupan. Saya pasti tiada di antara kita yang mahu ketinggalan menjadi seorang yang gagal dalam hidupnya.

Gagal dalam kehidupan atau kerjaya kita sendiri boleh ukur di tahap mana diri kita sekarang. Jika kita berkeluarga, kayu pengukurnya adakah kita bahagia apabila bersama suami/isteri dan anak-anak? Apakah kita sentiasa berada di sisi mereka atau hanya berada apabila kita rasa perlu sahaja? Begitu juga dengan kerjaya kita, sudah berapa tahun kita bekerja di sebuah institusi? Apakah kejayaan kita? Bonus semakin meningkat atau prestasi sudah merundum? Hari-hari juga rasa seperti tidak ingin bangun ke tempat kerja kerana merasakan tekanan dan tiada lagi kegembiraan dan kebahagian di tempat kerja. 

Di dalam Islam, setiap perkara yang kita lakukan adalah suatu ibadah. Kerja itu ibadah. Menjadi isteri dan menguruskan suami dan anak-anak adalah ibadah. Allah itu Maha Baik lalu setiap kebaikkan yang kita lakukan diberikan ganjaran pahala dan kebahagiaan di dalam hati agar kita sentiasa istiqomah di dalam terus melakukan ibadah. 

Sejak tahun 2012, saya berhenti bekerja sebagai jurutera dan kemudian sambung belajar di UMP di peringkat sarjana. Tahun 2017 akhirnya selesai tugasan saya sebagai seorang pelajar Master di UMP. Terus terang, ia merupakan satu kelegaan yang amat besar bagi saya. Setelah hampir 5 tahun belajar, 3 kali mengandung dan bersalin akhirnya berjaya juga menyiapkan sesi pembelajaran di UMP. Alhamdulillah. Dan insha Allah, pada tahun ini saya akan konvo bersama suami tercinta dan 4 orang anak perempuan saya. Indah ya? Allah memakbulkan doa saya iaitu naik pentas dan bergambar konvo dengan baby, tetapikan sebenarnya doa itu ialah ketika anak ketiga. Namun perancangan Allah lebih hebat lagi, dihadiahkan konvo bersama-sama suami. Meriah!! Kerana apa.. pada konvo sarjana muda saya yang lepas, ianya agak sunyi suram malah tiada satu gambar konvo pun yang saya miliki. Oleh kerana saya anak yang sulung, mak dan abah tiada pengalaman. Selepas sahaja sesi penganugerahan sarjana muda selesai kami terus pulang ke rumah. Agak sedih tetapi ianya sudah pun berlalu kan? Let's bygone be bygone. 

Menariknya akan aturan Allah, dalam saya sambung belajar saya belajar berniaga sekali. Disebabkan pengalaman buruk dengan modal bisnes. Saya lingkup la jugak dalam bisnes pertama saya dengan Hai-O. huhu. Ni kisah lain la yek. Jadi saya mulakan bisnes dengan dropship. Saya amat sukakan dropship style ni. Modal itu bagi saya tidak sepenting sebagaimana pengurusan order dan shipping. Saya gemarkan dropship kerana dalam kesibukan menguruskan pembelajaran dan keluarga yang sedang membangun. Ianya mudah. Kita hanya perlu fikirkan pemasaran tanpa perlu menguruskan stok dan pengeposan. Pada waktu itu, ianya bisnes yang amat sesuai. Disebabkan saya sukakan pembelajaran, maka banyak ilmu yang cuba saya pelajari bagi meningkatkan bisnes skill, belajar marketing, macam-macam tahu. Apa sahaja kaedah saya cuba, ada yang bagus dan boleh digunakan ada yang bagi saya merumitkan. Jadi, dalam mencari ilmu berniaga ni juga sebenarnya ada yang boleh diguna pakai ada yang tidak. Jadi anda harus selidik dahulu sebelum membuat sebarang keputusan bagi mengikuti sebarang kelas mahupun seminar. Bagi saya, semua sesi pembelajaran bisnes saya ikuti secara online sahaja. Alhamdulillah. Sekarang, saya hanya mengikuti 2 mentor sahaja, iaitu dari Bukhari Ramli dan direct mentor iaitu Tuan Guru Kawaras Yahaya. 

Untuk mendapat kekayaan, kejayaan ianya tiada jalan mudah. Tiada jalan pintas. Jika anda jalan pintas, percayalah anda bakal jatuh. Bukan saya mendoakan kerana itulah prosesnya. Adakah jika kita mahu solat, kita boleh terus berwuduk dan kemudian tahiyat akhir? Tidak bukan? Ada niatnya, ada pembacaan dan amalannya, ada kaedahnya, tidak termasuk cara bagaimana kita harus khusyuk semasa solat. Begitu juga jika kita ingin berjaya, mulakan dengan niat, perbuatan dan insha Allah berjaya. Dalam perjalanan kejayaan itu, banyak akan kita tempuhi, turun naik perniagaan, asam garam pelanggan dan percayalah kadangkala anda fikir "letihnya aku!" mungkin jika sudah satu tahap kita akan berehat sebentar dan kemudian berlari semula. Tidak kira apa juga kerjaya anda, bergaji sendiri atau makan gaji. Semua itu mempunyai proses tersendiri dan tolak tepi jalan pintas anda. Kerana Allah lebih tahu bila waktu dan ketikanya Dia mahu menaikkan anda ke puncak kejayaan. Usah ditolak dan dipaksa Allah untuk kejayaan anda kerana Allah adalah Tuan kita bukanlah hamba kita. Buang pemikiran Allah harus makbulkan hajat kalian kerana kita hanya hambaNya yang hina lagi penuh dosa. Allahu akbar :( :( :(

Saya berharap entri ini dapat membuka sedikit sebanyak mata dan minda anda. Hiduplah sebagai muslim sejati, bukan sekadar muslim di atas nama dan lalang yang mengikut orang lain. Hiduplah kerana mahukan redha Allah, bukan redha manusia. Manusia tidak akan pernah puas pada kita, sedangkan Allah walaupun sedikit sahaja kebaikkan kita pada Nya , sesungguhnya besar lagi rahmat Dia buat kita. Insha Allah anda pasti berjaya.

Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Usaha!
Read More...

Saturday, June 10, 2017

Bisnes DMS360 dari Rumah

Publish on : Saturday, June 10, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,
Assalamualaikum,

Salam ramadhan buat pembaca. Sudah agak lama saya tidak menulis di blog kesayangan saya ni. Adakalanya kebuntuan idea untuk menulis dan berkongsi cerita atau ilmu dengan kalian. 

Gagal lagi kah?

Insha Allah tidak. Bisnes DMS berjalan seperti biasa dengan rutin dan agen semakin bertambah. Alhamdulillah. Kebelakangan ini saya menumpukan perhatian kepada pencarian e-commerce yang paling sesuai buat produk DMS, walaupun saya sudah memiliki sebuah website dengan pencapaian pageview sebanyak 1 juta pengunjung. Namun, usaha dan peningkatan harus terus dilakukan. Dengan mewujudkan e-commerce ianya membuka peluang baru yang lebih baik, sebuah carian yang mampu dicari dan dibeli secara terus tanpa perlu menghubungi saya untuk melakukan tempahan. 

Maka, semuanya berlaku secara online dan tanpa kelewatan membalas whatsapp pelanggan. Adakalanya pelanggan yang sedia ada ataupun baru mahu terus lakukan belian tanpa perlu menunggu lama respon dari kita sebagai penjual. 

Kemudian, saya cuba menghidupkan kembali instagram dan facebook jualan bagi produk DMS. Agak sukar juga kerana kita bermula kembali dari kosong. Oleh kerana saya sudah lama tidak aktif di instagram dan facebook, ianya agak sukar dengan perubahan algorithm dan fungsi facebook itu sendiri.

Doakan saya ya. Saya berharap agar kerjaya dalam bisnes DMS ini memberikan kejayaan yang cemerlang bukan sahaja untuk diri saya malah buat ramai wanita yang mahu turut serta menjana pendapatan bersama produk DMS. Insha Allah. 
Read More...

Sunday, May 07, 2017

SALE!! Koleksi Around The World (ATW) ESCARVES

*KOLEKSI AROUND THE WORLD (ATW)*
Escarves

✔Material berkualiti tinggi Custom Printed Panora Chiffon
✔Instant shawl so sangat EASY TO WEAR.
✔Siap sedia dengan SOFT AWNING yang sesuai untuk semua jenis bentuk muka.
✔Sesuai untuk yang bertudung litup

ukuran
Saiz L (2.2m x 0.80m)
Saiz XL (2.4m x 0.8m)

✔5 corak AROUND THE WORLD yang berlainan, RARE dan sejuk mata memandang.

Sekarang ESCARVES mengadakan sale seluruh malaysia. Jom dapatkan koleksi around the world (ATW) hari ini.

Hubungi saya
018-910 0852


Read More...

Saturday, April 22, 2017

Sambutan Hari Jadi Qaireen dengan Kek Red Velvet yang amat Sedap dan Murah!

Publish on : Saturday, April 22, 2017 There is : 0 Comments Labels : ,

Tanggal 21 haribulan April merupakan tarikh anak ketiga saya. Diberi nama Qaireen. Sangat comel, tetapi nakal dan gengster budak sorang ni. Hehe

Sebenarnya tidaklah merancang untuk menyambut hari jadi Qaireen cumanya mencari jugalah kek sebagai tanda meraikan hari tersebut. Tanya kawan yang saya selalu order kek dengan beliau, katanya jika order kek hantu saiz 7 inci RM65. Jika red velvet pula premium mencecah harga RM90. Aduhai, mahal tahu.

Dalam fikiran ni anggaran sebuah kek yang saya mahu belikan ialah dalam jangkaan RM 30 ke bawah. Bukan kedekut. Haha. Tapi bermulanya hari jadi Qaireen selang 2 minggu berikutnya dan berikutnya lagi ada lagi 2 hari jadi nak disambut. Suami dan anak kedua pula.

Dipendekkan cerita, Allah maha baik mendengar dan memakbulkan doa saya. Tiba-tiba sahaja semasa saya browse di grup facebook. Ada ternampak iklan kek, kek kukus tu lah. Kek hantu la, kek coklat moist la. Ada banyaklah dia jual. Harga juga murah dan kebetulan disebut area cod kek tu memang di area rumah saya. Ha. Terus wasap rakan ni.

Disebabkan banyak pilihan kek yang dijual ada kek kukus dan cheesekut, jadi saya pilih 4 jenis kek saiz kecil, harganya RM 6 sahaja. Bolehlah tu kan. Mana tahu sedap boleh order lagi. Lagi pula kami anak beranak sangat suka makan kek.

Hari jumaat semalam memang sibuk, saya mula memasak awal kerana tengah hari akan keluar untuk urusan Sedekah Jumaat di rumah anak-anak yatim. Pagi-pagi tu dah buat banyak kerja, memasak tengah hari supaya suami dan anak-anak dapat makan awal apabila saya tiada nanti di rumah. So, dalam jam 4 gitu baru kek sampai. Jadi okaylah.

Pagi tu ada request dari rakan ni dan bual dengan dia pasal nak sambut hari jadi anak. Dia pun beritahulah ada dia buat kek saiz besar harga pun masya Allah murah! Saya tengok dari gambar dia bagi memang tak boleh nak imagine saiznya bagaimana. Setuju ajelah. Saya tukar kek red velvet cheesecake tu kepada saiz besar dan request untuk tulis sebenarnya. Tapi dia tak reti lagi sebab baru juga mulakan bisnes kek ni. Kita pun fikir-fikir, okaylah apa kata buat bentuk love di atas kek ni. Jadilah kan?

Dapat je petang tu, memang cantik deko yang dia buat. Siap bagi lilin 3 batang dan "happy birthday" tu. Terharu juga tahu.

Memang besar saiz kek ni. Sebab tu saya kata murah sangat-sangat. Rasanya? Sedap. Memang sedap. Kek red velvet biasanya padat dan berat tetapi moistkan? Krimnya masam-masam.

Korang lihat ye, saya potong keknya.


Amacam? Seriusly saiz kek ni sangat besar dan harganya sangat murah dengan rasa yang menepati citarasa saya. Bagi saya setanding dengan rasa kek velvet yang biasa saya makan. Biasanya satu slice sudah mencecah RM 10 ke RM 13. Saya tidaklah kata kek ni sama tarafnya sebab tetap berbeza dengan kek red velvet premium. Tetapi sebab rasanya yang sedap, padat dan krim yang menepati rasanya. Mengujakan. Insha Allah, memang konfirm repeat order.

Akhirnya, kami raikan hari jadi Qaireen di Old Town White Coffee. Dah lama tak makan di sana. Teringin pula nak makan noodle. Ada Pan Mee sup apalagi.. Makanan kegemaran saya tu tau. Pan mee sup. Rindu pula kenangan makan Pan Mee sup di Midvalley Megamall. Dekat sini memang sedap-sedap makanannya.

Alhamdulilah. Semalam memang hari yang amat seronok. Nanti saya kongsikan tentang program sedekah jumaat anak yatim kami ya?

Tunggu..


Read More...

Kad Astro Rosak

Publish on : Saturday, April 22, 2017 There is : 0 Comments Labels : , ,

Assalamualaikum, minggu lepas televisyen kami rosak. Dijadikan cerita harus hantar tv baiki jadi buat seketika kami tidak memiliki tv untuk melihat siaran astro. Ada pula sahabat suami yang baik hati pinjamkan kami tv disebabkan weekend kan bosan pula tiada siaran. Jadi bila dah pasang kelengkapan tv dam astro. Tiba-tiba, tiada siaran yang keluar. Yang keluar 2 benda ni:

1) Skrin jadi biru & ada segi tiga kuning kat atas belah kiri camni ⚠️
2) Tertulis di bawah skreen "Sila masukkan Kad Pintar Astro yang betul dengan anak panah menghala ke atas (S2)". Dah try 3,4 kali keluar masuk kad pun still sama.

Kemudian saya ambil pemadam dan bersihkan cip kad tersebut. Cuba lagi masih tak berjaya. Pada masa sama, cuba telefon pihak astro. Ya Allah, 3 kali telefon masa menunggu lebih kurang 4 ke 7 minit satu panggilan tiada siapa pon menjawabnya!

Disebabkan kelewatan customer servise astro akhirnya saya google untuk cari solusi. Dan terjumlah beberapa cara. Tunjukkan pada suami. Dia pon buat.

Di blog tersebut ada tunjukkan cara lihat sama ada kad astro ini boleh dikenalpasti atau tidak oleh decoder. Caranya untuk semak ialah pergi ke Home > Setting > STB Diagnostic > tengok Smart Card No > 0000 0000 0000 (means decoder tak detect kad tu)

Memang nampak la nombor Smart Card Astro tu kosong. Takkan rosak pulak?

Apa suami saya buat. Dia tekan reboot pada sistem astro tu. Di STB diagnostik.

Alhamdulillah!

Terus dapat siaran! Jadi kepada anda semua, jika ada masalah kad astro tiba-tiba tidak dapat detect, cuba dulu reboot astro. Jika tidak kemungkinan anda diberitahu kad rosak dan perlu diganti. Kad baru berharga RM30 tahu dan ambil masa lama untuk diposkan paling cepat ke kaunter Astro Services tapi jika boleh cuba solusi ni lebih baik. Jimat duit. Huhu


Read More...

Friday, April 21, 2017

Dapat Nombor Saya Dari Mana? Google Sis

Bismillah.

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah, cuba selagi mana kita mampu ke depan. Segala ilmu yang dicurahkan oleh guru blog saya sedaya upaya mempraktikkan sebaiknya. Modal sekali dikeluarkan namun pendapatan terjana berkali-kali.

Hasilnya modal RM300 ini membiak menjadi 10 kali ganda sepanjang saya mula fokus kepada pemasaran melalui blog. Allahu akbar! Tiada apa yang mampu saya ucapkan.

Allah lorongkan ilham untuk belajar kelas blog dan ternyata ia bukannya langkah yang salah. Dengan ilmu dan tunjuk ajar guru online blog, saya kini mempunyai pendapatan mencecah 5 angka hingga 6 angka sebulan.

KELAS ASAS BLOG PENULISAN:
1. Belajar asas blog (blogspot)
2. Belajar menulis berdasarkan apa FOKUS PENULISAN berdasarkan siapa PEMBACA SASARAN.
3. Tukar pembaca kepada PELANGGAN.
4. Belajar menulis secara konsisten.
5. Jadikan minat, kemahiran dan kepakaran sedia ada tukar dalam bentuk penulisan. Jadikan ia sebagai panduan.
6. Tukar blog yang tidak ada pembaca dengan membina 'kelompok' pembaca sasaran.
7. Apabila blog sudah mempunyai sasaran pembaca yang 'tepat', maka sudah boleh ditukar kepada pembeli.

2. KELAS ASAS BLOG MULA BISNES
1. Bina kedai online asas berdasarkan apa produk atau servis. Contoh produk pakaian, makanan, butik, produk kesihatan, kecantikan.
2. Kelas ini khusus untuk surirumah yang benar-benar zero tentang urusniaga online.
3. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
4. Mahu mula tetapi tidak ada produk. ABDR menyediakan beberapa produk piihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan.
5. Belajar jana pendapatan melalui blog.
6. Asas kedai online, borang tempahan, lima label utama.
7. Mahu simpan stok boleh, tidak mahu simpan stok juga boleh
Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah.


Read More...

Thursday, April 20, 2017

Jana Pendapatan 100% dari Blog

alhamdulillah. 100% pendapatan terjana dari medium blog.

bila saya mula berazam untuk fokus jualan online.
perkara pertama yang berada di minda ialah, bagaimana aku mahu kuasai pasaran online?

jadi perkara pertama saya fikir ialah google.
yup, kerana saya salah seorang yang amat suka menggoogle.

lalu bila saya google. google ini akan bawa saya ke sebuah laman yang penuh dengan informasi yang saya perlukan.

tidak kiralah website (dotcom) atau blog (blogspotdotcom) atau wordpress.

sejak itu saya belajar buat blog dan bagaimana menjana pendapatan melalui blog. bukan mudah rupanya. ada tekniknya. ada ilmunya.

terjumpa kelas asas blog secara online. yurannya pon berbaloi. alhamdulillah, sekarang saya di sini, betul-betullah namanya working at home mom.

hari-hari pelanggan masuk tanpa saya beriklan secara aktif. bila mana perlu, update blog semula, kemaskinikan informasi di entri, ubah tarikh kepada paling terkini.

adakalanya pelanggan kata, "saya nampak produk ni di facebook, saya pon google lalu jumpa blog sis"

alhamdulillah.


Read More...