Tuesday, July 18, 2017

Mak Harus Sihat Jika Mahu Jaga Keluarga

Publish on : Tuesday, July 18, 2017 There is : 0 Comments Labels : , ,

Menjadi ibu kepada 4 orang anak yang masih kecil. Kesihatan saya harus diutamakan. Kita sebagai ibu kena kuat, pemakanan harus dijaga, ambil masa untuk urus tekanan. Ini semua perlu. Namun bukanlah bermaksud meninggalkan segalanya demi waktu "me time".

Saya suka bawa anak-anak bersama. My "me time" is actually always with the kids. Ianya pilihan kita. Melepak. Berbual bersama-sama. Makan makanan yang disukai contohnya ais krim! Haha. Ini juga bagi saya satu kebahagiaan. Walau lepas tu, menjerit pada anak sebab baju dah kotor dan muka comot dek mood baik jadi belikan mereka ais krim coklat. Derrr

Me time bagi saya mungkin berhenti membuat kerja rumah. Kita bukan robot. Sehari tak duduk diam buat pelbagai kerja. Dari menyapu, mop, mengelap, menyidai, melipat baju bertimbun-timbun, memasak lagi. Senarainya tak berhenti. Ini belum masuk jaga dan melayan karenah anak-anak. Bagaimana jika anda ada bayi pula? Huhu. Saya ada bayi yang baru berusia 5 bulan dan menyusu badan sepenuhnya. Malah terkini sudah pandai menangis bila saya menghilang di matanya. Chewah.... Ini memang payah. Huh. Nak kejar buat kerja rumah, sebab apa tahu... Mindset tu kerja nak disiapkan. Rumah nak bersih sekurang-kurangnya lantai bersih. Atau ada kerja-kerja rumah yang harian. Iaitu memasak dan mengemas dapur ialah rutin harian. Melenting melihat bilik anak dara bersepah juga sudah biasa. Huhu. So mungkin sebab tu, saya mula sakit sedikit.

Doktor kata saya over stressed which is im like.. What? Bila? Macam tak stress kan? But berita baik, turun 2 kilo lagi. Kini berat badan 47 kilogram. Yahoo. Bad news, jeragat agak sukar dihilangkan sejak ambik cucuk depo ni. Sakit kepala juga menjadi-jadi. Nampaknya habis tempoh cucuk depo, kena pilih antara normal saya amalkan pil perancang ataupun iucd.

Disebabkan saya mula mengalami sakit-sakit kepala, perut pedih, dada berdebar. Doktor menyuruh saya berehat mengambil segala supplemen dan kafein. Hmmm, ketagih jugalah. Maybe hormon saya juga sedang tak seimbang sekarang ni. Elok juga berehat dari pengambilan mana-mana supplemen kan. Saya berharap simptom-simptom ni akan hilang secepat mungkin. Supaya saya dapat berikan tumpuan lebih baik kepada keluarga, bisnes dan kurang moody.

Ibu-ibu di luar sana, jaga diri ya. Sentiasa positif. Sentiasa tersenyum. Anak tu pelbagai karenah kita akan jumpa, tak kurang juga pasangan kita. Tetapi kitalah center kepada kebahagiaan utama keluarga kita. Kan kan?


Read More...

Friday, July 14, 2017

Rezeki dari Blog

Dengan blog, pelanggan menjumpai entri anda. Hubungi no anda untuk tempahan. Urus niaga berlaku dengan mudah kerana segala maklumat yang mereka mahukan telah mereka dapat dari blog tersebut.

Dengan belajar dalam kelas asas blog, ini yang bakal anda pelajari.

Kelas Asas Blog dan Penulisan:
1) Belajar menulis blog berpengaruh.
2) Belajar menulis dengan idea yang berterusan dan konsisten.
3) Belajar menulis mengikut fokus produk.
4) Belajar menulis entri yang menarik lebih ramai rakan dan trafik.

Kelas Asas Mula Bisnes Online
1. Belajar bina kedai online asas berdasarkan jenis produk/servis.
2. Belajar menulis secara fokus mengikut lima label utama.
3. Belajar bina borang tempahan.
4. Khusus untuk mereka yang benar-benar zero tentang urusniaga online juga kepada yang tahu berblog tetapi zero tentang marketing blog.
5. Mahu mula bisnes tetapi tidak tahu cara.
6. Mahu mula bisnes tetapi tidak ada produk? ABDR mempunyai produk digital (ebook) dan produk servis (pakej kelas online dan sewa tapak iklan)
7. Sudah ada shopping cart, juga boleh bina blog khusus untuk aliran pembaca kepada pelanggan.

YURAN 1 - RM250 Kelas Asas Blog Bisnes
Ebook:-
1 Belajar Asas Blog
2 Super WAHM, Super Mom
3 Panduan Mula Bisnes Butik
4 101 Idea Home-Based Bisnes
5 Yeah! Mama Sudah 'Resign'
6 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online (Edisi 1)

YURAN 2 - RM300 Kelas Asas Blog Bisnes Penulisan Serentak
Ebook:-
1 Belajar Asas Blog                                                                                                                                                       2 Super WAHM, Super mom
3 Panduan Mula Bisnes
4 101 Idea Home-Based Bisnes
5 Yeah! Mama Sudah 'Resign'
6 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online (Edisi 1)
7 44 Resepi Berpantang Tradisi Melayu
8 Panduan 44 Hari berpantang Traditional & Moden
9 Rahsia Bisnes Khadijah (belum terbit)
10 Panduan Rakan Niaga (belum terbit)

Sebulan pengambilan pelajar hanyalah 10 ke 15 orang sahaja. Untuk menempah kelas anda, hunungi saya di 018-9100 852.


Read More...

Thursday, July 13, 2017

Hidup Biar Sentiasa ada Perancangan

Dalam zaman yang serba mencabar, nilai matawang yang semakin kecil. Berbisnes semestinya menjadi satu keperluan bagi menjana pendapatan. Tidak kiralah pendapatan utama atau kedua.

Saya suka berniaga khususnya dalam talian online. Dengan menggunakan blog sebagai tapak jualan, alhamdulillah masa untuk beriklan menjadi lebih teratur. Saya tidak perlu terlalu kerap beriklan seperti di facebook. Malah, setiap hari saya mendapat tempahan dari pelanggan melalui blog. Tidak kiralah produk dms360, tudung, malah dari produk-produk jualan online yang lain.

Bagusnya kaedah blog ni, anda boleh semak di mana kedudukan entri anda di carian google. Kumpul followers. Apa lagi ya. Berukhwah sesama blogger dan menang pelbagai hadiah tahu. Haa, giveaway. Menarik kan?

Tak henti-henti saya share kelebihan blog ni kerana kepentingan blog sebagai kedai online anda sangat penting jika anda nak serius berniaga. Anda boleh buat banyak affiliate dengan blog, letak iklan lazada, join nuffnang, join google adsense..ni semua pendapatan pasif bagi anda sendiri. Rugi sangat jika tak mulakan dari hari ini.

Mana nak belajar blog?

Saya tahu! Anda boleh sertai kelas asas blog akademi bekerja di rumah. Kelasnya secara online sahaja. Pelajar juga tidak ramai pada setiap satu sesi jadi anda boleh fokus pada kelas anda.

Jika anda berminat, kelas ini bermula dengan yuran RM250 sahaja dan bonus 6 buku yang pastinya berguna untuk dalam dalam berniaga. Tidak kiralah sama ada anda baru mula berniaga ataupun baru sahaja.


Read More...

Wednesday, July 12, 2017

30 Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik

Publish on : Wednesday, July 12, 2017 There is : 0 Comments Labels :

En Ahmad Zamri 47 tahun, seorang Pensyarah Sains Komputer dari Malaysia Dia meninggal dunia disebabkan oleh kanser pankreas pada 2008, tetapi dia menulis buku "The Last Lecture" pada 2007. Suatu legasi yang dia tinggalkan.

Dalam suratnya kepada isteri dan anak-anaknya, Didi Lokman, dan Cici dia menulis satu panduan yang sangat baik, "Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik" untuk isteri dan anak-anaknya.

Bagaimana untuk memperbaiki hidup anda.

1. Jangan bandingkan hidup anda dengan orang lain. Anda mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka.

2. Jangan mempunyai pemikiran negatif terhadap benda yang kamu tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan tenaga anda terhadap benda yang positif yang anda miliki pada masa ini.

3. Jangan terlebih buat apa yang anda mampu. Cukuplah setakat yang anda mampu.

4. Jangan terlalu serius terhadap diri anda. Tiada siapa yang berbuat demikian.

5. Jangan bazirkan tenaga anda terhadap gossip.

6. Berfikir lebih jauh bila anda masih terjaga.

7. Iri hati adalah sia-sia. Kamu sudah mempunyai semua yang kamu perlukan.

8. Lupakan perkara yang sudah lepas. Jangan ungkit kesilapan pasangan anda di masa lampau. Ianya akan menghancurkan kegembiraan anda di masa kini.

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Hindarkan daripada membenci sesiapa.

10. Berdamailah dengan masa lalu kamu supaya ia tidak akan merosakkan masa sekarang kamu.

11. Tiada siapa yang mengawal kegembiraan kamu selain dari kamu sendiri.

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kamu di sini untuk belajar. Masalah ialah salah satu dari kurikulum yang akan muncul dan pergi seperti kelas algebra, tetapi pengajarannya akan kamu pegang seumur hidup kamu.

13. Senyum dan tertawa selalu.

14. Kamu tidak perlu menang setiap pertengkaran. Setuju untuk tidak setuju.

15. Hubungi keluarga kamu selalu.

16. Beri sesuatu yang baik untuk orang lain setiap hari.

17. Maafkan orang lain.

18. Luangkan masa untuk orang yang berumur 70 tahun ke atas dan 6 tahun ke bawah.

19. Pandangan orang lain terhadap kamu bukan urusan kamu.

21. Pekerjaan kamu tidak akan menjaga kamu bila kamu sakit tetapi keluarga kamu akan menjaga kamu. Selalu berhubung.

22. Dahulukan Allah dalam segala yang kamu fikir, katakan dan buat.

23. Allah itu penyembuhan.

24. Buat perkara yang betul.

25. Bagaimana baik atau buruk pun situasi sekarang, ia akan berubah.

26. Bagaimanapun yang kamu rasa, bangun, salin pakaian dan pergi.

27. Yang terbaik akan datang kemudian.

28. Buang apa yang tidak berguna atau yang tidak menggembirakan.

29. Bila kamu terjaga di waktu pagi, bersyukur kepada Allah.

30. Kalau kamu kenal Allah kamu akan gembira selalu. Jadi, bergembiralah selalu.

Apabila kamu mengamalkan kesemua di atas, kongsikanlah pengetahuan ini dengan orang yang kamu sayangi, orang di sekolah kamu, orang yang kamu selalu bermain bersama, orang yang kamu kerja bersama, dan orang yang tinggal bersama kamu. Bukan sahaja ianya akan memperbaiki hidup anda, tetapi juga orang di sekeliling anda.

Menarik utk dikongsikn bersama...🤗🤗


Read More...

Tuesday, July 11, 2017

Restok Set Tilam Toto Baby Patchwork

Publish on : Tuesday, July 11, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , , , ,

Ready stok set tilam toto baby patchwork
Kualiti kain 100% cotton
Isi dalam fiber

Harga sangat rendah hanya RM 100 sahaja termasuk postage bagi semenanjung. Sabah sarawak tambah RM 10 ya.

Untuk tempahan
Whatsapp 018-910 0852

Read More...

Wednesday, July 05, 2017

2 Tahun Jana Pendapatan Melalui Blog. Alhamdulillah

Publish on : Wednesday, July 05, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , ,

Sedar atau tidak rupanya sudah masuk tahun kedua saya menjana pendapatan seratus peratus melalui blog. Gilerlah! Jujurlah ye, saya sebenarnya berblog untuk jana pendapatan ni dari tahun 2011 lagi. Dan setiap kali bertukar-tukar nama blog. Saya sendiri pada masa tu tak pasti kenapa harus blog?

Kenapa nak buat blog? Namun, saya tetap berniaga melalui facebook. Ha, bukan tiada. Pada zaman tu, boleh tahan jugalah berfacebook. Aktif terlebih. Tapi mesti nak jugak buat kedai blog. Salah satu sebabnya saya fikir, blog ibarat sebuah website jika kita google carian itu akan bawa kita ke blog kedai kita. Kedua, saya juga salah seorang yang aktif melakukan carian di google. Maka saya meletakkan diri saya sebagai pengguna. Namun, silap saya ialah saya tidak tahu bagaimana caranya meletakkan blog saya di carian utama google. Nak semak balik dan cuba dapatkan keyword blog juga tidak pandai. Menulis aje caca merba.

Patutlah takde hasil!!

Selepas masuk je kelas online blog bisnes. Masya Allah, clear jalan. Idea mencurah-curah. Dalam masa 1 bulan, berjaya dapat balik modal kelas blog dengan blog itu sendiri! Ingatkan saya je, rupanya pelajar-pelajar lain pun mula rancak berbisnes dengan blog. Alhamdulillah. Tak rugi malah berbaloi-baloi kerana hasilnya.

Dengan blog, setiap manusia di Malaysia malah muka bumi ni dapat order dengan kita. Dengan blog, takde kes terpadamnya iklan kita. Itulah kuasa blog. Dan google ialah sepakatan dengan blog! Bagus atau tidak?

Bagus kan?

Alhamdulillah. Sekarang bulanan pendapatan saya berniaga melalui blog sahaja 5 angka. Syukur alhamdulillah.

Kelas blog bisnes online. Dibimbing dari ilmu kosong kepada pandai berblog. Anda pasti boleh. Untuk berjaya berhenti berikan alasan.


Read More...

Tuesday, June 20, 2017

Tolak Tepi Alasan Jika Mahu Berjaya

Publish on : Tuesday, June 20, 2017 There is : 0 Comments Labels : , , ,
Assalamualaikum, Salam Subuh

Ramai di kalangan kita mahu berjaya dalam setiap bidang yang diceburi. Baik dari alam persekolahan, universiti kemudiannya kerjaya dan kehidupan. Saya pasti tiada di antara kita yang mahu ketinggalan menjadi seorang yang gagal dalam hidupnya.

Gagal dalam kehidupan atau kerjaya kita sendiri boleh ukur di tahap mana diri kita sekarang. Jika kita berkeluarga, kayu pengukurnya adakah kita bahagia apabila bersama suami/isteri dan anak-anak? Apakah kita sentiasa berada di sisi mereka atau hanya berada apabila kita rasa perlu sahaja? Begitu juga dengan kerjaya kita, sudah berapa tahun kita bekerja di sebuah institusi? Apakah kejayaan kita? Bonus semakin meningkat atau prestasi sudah merundum? Hari-hari juga rasa seperti tidak ingin bangun ke tempat kerja kerana merasakan tekanan dan tiada lagi kegembiraan dan kebahagian di tempat kerja. 

Di dalam Islam, setiap perkara yang kita lakukan adalah suatu ibadah. Kerja itu ibadah. Menjadi isteri dan menguruskan suami dan anak-anak adalah ibadah. Allah itu Maha Baik lalu setiap kebaikkan yang kita lakukan diberikan ganjaran pahala dan kebahagiaan di dalam hati agar kita sentiasa istiqomah di dalam terus melakukan ibadah. 

Sejak tahun 2012, saya berhenti bekerja sebagai jurutera dan kemudian sambung belajar di UMP di peringkat sarjana. Tahun 2017 akhirnya selesai tugasan saya sebagai seorang pelajar Master di UMP. Terus terang, ia merupakan satu kelegaan yang amat besar bagi saya. Setelah hampir 5 tahun belajar, 3 kali mengandung dan bersalin akhirnya berjaya juga menyiapkan sesi pembelajaran di UMP. Alhamdulillah. Dan insha Allah, pada tahun ini saya akan konvo bersama suami tercinta dan 4 orang anak perempuan saya. Indah ya? Allah memakbulkan doa saya iaitu naik pentas dan bergambar konvo dengan baby, tetapikan sebenarnya doa itu ialah ketika anak ketiga. Namun perancangan Allah lebih hebat lagi, dihadiahkan konvo bersama-sama suami. Meriah!! Kerana apa.. pada konvo sarjana muda saya yang lepas, ianya agak sunyi suram malah tiada satu gambar konvo pun yang saya miliki. Oleh kerana saya anak yang sulung, mak dan abah tiada pengalaman. Selepas sahaja sesi penganugerahan sarjana muda selesai kami terus pulang ke rumah. Agak sedih tetapi ianya sudah pun berlalu kan? Let's bygone be bygone. 

Menariknya akan aturan Allah, dalam saya sambung belajar saya belajar berniaga sekali. Disebabkan pengalaman buruk dengan modal bisnes. Saya lingkup la jugak dalam bisnes pertama saya dengan Hai-O. huhu. Ni kisah lain la yek. Jadi saya mulakan bisnes dengan dropship. Saya amat sukakan dropship style ni. Modal itu bagi saya tidak sepenting sebagaimana pengurusan order dan shipping. Saya gemarkan dropship kerana dalam kesibukan menguruskan pembelajaran dan keluarga yang sedang membangun. Ianya mudah. Kita hanya perlu fikirkan pemasaran tanpa perlu menguruskan stok dan pengeposan. Pada waktu itu, ianya bisnes yang amat sesuai. Disebabkan saya sukakan pembelajaran, maka banyak ilmu yang cuba saya pelajari bagi meningkatkan bisnes skill, belajar marketing, macam-macam tahu. Apa sahaja kaedah saya cuba, ada yang bagus dan boleh digunakan ada yang bagi saya merumitkan. Jadi, dalam mencari ilmu berniaga ni juga sebenarnya ada yang boleh diguna pakai ada yang tidak. Jadi anda harus selidik dahulu sebelum membuat sebarang keputusan bagi mengikuti sebarang kelas mahupun seminar. Bagi saya, semua sesi pembelajaran bisnes saya ikuti secara online sahaja. Alhamdulillah. Sekarang, saya hanya mengikuti 2 mentor sahaja, iaitu dari Bukhari Ramli dan direct mentor iaitu Tuan Guru Kawaras Yahaya. 

Untuk mendapat kekayaan, kejayaan ianya tiada jalan mudah. Tiada jalan pintas. Jika anda jalan pintas, percayalah anda bakal jatuh. Bukan saya mendoakan kerana itulah prosesnya. Adakah jika kita mahu solat, kita boleh terus berwuduk dan kemudian tahiyat akhir? Tidak bukan? Ada niatnya, ada pembacaan dan amalannya, ada kaedahnya, tidak termasuk cara bagaimana kita harus khusyuk semasa solat. Begitu juga jika kita ingin berjaya, mulakan dengan niat, perbuatan dan insha Allah berjaya. Dalam perjalanan kejayaan itu, banyak akan kita tempuhi, turun naik perniagaan, asam garam pelanggan dan percayalah kadangkala anda fikir "letihnya aku!" mungkin jika sudah satu tahap kita akan berehat sebentar dan kemudian berlari semula. Tidak kira apa juga kerjaya anda, bergaji sendiri atau makan gaji. Semua itu mempunyai proses tersendiri dan tolak tepi jalan pintas anda. Kerana Allah lebih tahu bila waktu dan ketikanya Dia mahu menaikkan anda ke puncak kejayaan. Usah ditolak dan dipaksa Allah untuk kejayaan anda kerana Allah adalah Tuan kita bukanlah hamba kita. Buang pemikiran Allah harus makbulkan hajat kalian kerana kita hanya hambaNya yang hina lagi penuh dosa. Allahu akbar :( :( :(

Saya berharap entri ini dapat membuka sedikit sebanyak mata dan minda anda. Hiduplah sebagai muslim sejati, bukan sekadar muslim di atas nama dan lalang yang mengikut orang lain. Hiduplah kerana mahukan redha Allah, bukan redha manusia. Manusia tidak akan pernah puas pada kita, sedangkan Allah walaupun sedikit sahaja kebaikkan kita pada Nya , sesungguhnya besar lagi rahmat Dia buat kita. Insha Allah anda pasti berjaya.

Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Usaha!
Read More...