Wednesday, May 23, 2018

Feedback Pelanggan Jam Azan Digital Buruj Quran

Bismillah

Sejak Jam Azan Buruj Quran dilancarkan. Alhamdulillah, sambutan sangat menggalakkan. Walaupun banyak permintaan nak tambah itu ini tetapi kami tidak dapat memenuhi permintaan baru buat masa ini kerana stok telah dikeluarkan. Insha Allah kita akan cuba menambah baik produk Jam Azan Buruj Quran ini di masa hadapan :)



Selalunya bila saya google atau terjumpa Jam Azan ni hanya ada satu jenis iaitu jenis seperti frame dan kita pernah lihat ianya digantung di masjid dan surau. Size frame yang besar dan berat namun ada size yang boleh diletakkan di rumah kediaman kita juga. Namun harganya agak mahal dan mungkin tidak semua orang mampu untuk miliki. Oleh sebab itu, saya mengesyorkan kepada kalian produk jam pertama di Malaysia yang seakan serupa dengan Jam Azan Dinding sedia ada namun lebih kecil, ringan malah siap boleh dibawa ke mana sahaja. Anda hanya perlu pakai bateri AA atau pun plug in sahaja.

Mudah pun mudah kan?

Mari kita berkenalan dengan si kecil ini. Jam Azan Digital ini diberi nama Buruj Quran.


Buruj Quran ni ada 8 jenis suara azan untuk ada pilih tahu. 






Remote control dari jauh juga ada disediakan. Anda boleh kuatkan suara atau mulakan bacaan alunan AlQuran di rumah anda atau di tempat kerja. Insha Allah di tempat kerja suaranya kuat juga

Apa Kata Pelanggan Buruj Quran?











Berita Baik!


Kami sedang mengadakan promosi bagi Jam Azan Buruj Quran
SEPANJANG RAMADHAN


Harga Asal RM489
Harga Super Deal Ramadhan 


RM269 SAHAJA!!


Percuma Postage Seluruh Malaysia!



Miliki Jam Azan Buruj Quran hari ini


atau


Whatsapp admin +6018-9100 852
Whatsapp admin +6018-9100 852
Whatsapp admin +6018-9100 852

Read More...

Tuesday, May 22, 2018

Ringkasan Berniaga di Shopee (Penutup)

Bismillah

Assalamualaikum,

Mungkin ini merupakan penutup entri bagi tutorial percuma atau nota percuma bagi entri CARA BERNIAGA DI SHOPEE. Saya ucapkan terima kasih pada kalian kerana sudi menghubungi saya sampai whatsapp bertanyakan mengenai shopee. Hakikatnya, saya belajar mengenai shopee ini sendiri dan kemudian saya ada sertai juga kelas shopee yang dianjurkan oleh salah seorang top seller di Shopee. Ada juga rakan kongsi Shopee iaitu geng otai Shopee yang rating kedai mereka mencecah 8,000 (huh banyaknya lah!) dan rakan-rakan shopee yang ramai sebenarnya share pelbagai tips bagaimana mereka berjaya menjadi Preferred Seller atau Seller of the Month. Sesungguhnya saya hanya salah seorang ikan bilis yang masih merangkak di medium pengiklanan Shopee Malaysia.

Terima kasih kerana sudi singgah sini dan semangat juga bersama-sama saya join berniaga di Shopee. Haa, u ols memang best! Semoga kita semua berjaya jadi Preferred Seller di Shopee.My dan dapat sale yang tinggi cukup untuk diri kita, keluarga dan berbakti kepada masyarakat juga berzakat. Itu penting ya. Dah buat sale, jangan tak buat zakat :) Insha Allah makin berkat rezeki kita nanti dan diperbanyakkan lagi. aamin


Saya dah buat siapkan 2 tutorial yang boleh anda baca dan aplikasikan.


Basic Tutorial Part 1 : http://www.emmemarina.com/2018/03/mula-berniaga-di-shopee-part-1.html
Intermediate Tutorial Part 2 : http://www.emmemarina.com/2018/05/berniaga-di-shopee-kepentingan-dan.html

Shopee Rebate Limit: http://www.emmemarina.com/2018/04/shopee-free-shipping-rebate-limit.html


Ada beberapa perkara yang perlu anda tahu bila berniaga di Shopee.

1. 1 No tel 1 akaun
2. Pastikan anda ada emel
3. Tidak boleh buat banyak akaun dengan idea lagi banyak kedai lagi banyak sale (jika shopee detect, kedai korang kene delete terus!)
4. Ada 2 jenis program shipping di Shopee iaitu kontrak Shopee (Option 1) dan kedua, manual shipping (Option 2). Secara automatik, bila anda baru join Shopee anda ialah shipping option 2. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ramai konpius tentang program shipping shopee jadi saya ringkaskan ye

No 4 saya jelaskan ada 2 jenis shipping iaitu Option 1 dan Option 2.

Option 1 ialah program Free Shipping 5kg semenanjung/ 1kg Sabah Sarawak. Maksudnya setiap order kalian yang bawah 5kilo anda poskan ke seluruh semenanjung adalah ditanggung oleh Shopee sepenuhnya.. PERCUMA. Tetapi! Ada limit untuk setiap pengguna Shopee menggunakan faedah percuma shipping ni. Boleh baca dekat entri Shopee Rebate Limit. Huhu, Maknanya apa tau, takdelah seumur hari dapat free ship tu, ada limitnya. Dan sebab tu ada banyak peraturan ketat dekat shopee bagi yang guna Option 1 ni. Untuk option 1, anda perlu anda printer untuk print AWB poslaju shopee dan dapatkan borang pink (APL) untuk menguruskan pengeposan anda di mana-mana poslaju berdekatan anda.

Option 2 pula ialah cara manual kita pos barang. Bukan kontrak. Ni tak kisahlah anda pakai easy parcel ke, poslaju biasa ke atau prabayar. Jadi anda hanya perlu tekan enter ship sahaja dan masukkan tracking number.

Ok. Selain poslaju boleh pakai pos lain tak? Jawapan: Boleh. Semua jenis pos yang boleh digunakan boleh. Ada setting others dekat shopee nanti ada activatekan kemudian isikan cas pos. Untuk option others ni, shopee tak tanggung kos pos ya. Jadi 100% customer akan bayar kosnya nanti.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Habis bab shipping ya.

5. Bila anda dah join shopee anda boleh buat kempen sendiri (diskaun ke) nak buat vaucher tuk kedai ke/produk pun boleh. Refer entri tutorial part 2 ye.

Pembayaran dan Pengeluaran Duit di Shopee

Untuk berniaga anda perlukan produk dan semua urusan di Shopee ialah menggunakan khidmat pengeposan. Anda tidak boleh jual servis/ rumah/ kereta di sini.

Jika anda seorang dropship, pastikan anda ada modal untuk dibayar dahulu kepada suplier anda. Duit dari pelanggan shopee tidak akan masuk terus ke akaun anda. Tetapi akan masuk ke akaun shopee dan hanya akan masuk ke akaun anda (ewallet) setelah urus niaga selesai (complete) maksudnya customer dah terima barang, tekan "receive/terima" barulah duit anda tadi akan dimasukkan ke akaun shopee anda.

Dari ewallet pula barulah duit itu anda keluarkan/withdraw dan akan masuk ke bank akaun ada. Urus niaga ini boleh berlaku seawal 1 hari atau mungkin selama 1 minggu atau lebih. Bergantung pada cuti/kelajuan pos dan halangan-halangan lain. Lagi cepat urusniaga berlaku, maka cepatlah anda dapat duit anda.

Ada cas tersembunyi ke berniaga di Shopee?

Tiada.


Apakah peluang lain yang boleh dibuat di Shopee?

Anda boleh masuk Shocking Sale, Shopee Campaign dan juga Iklan berbayar di Shopee. Ini antara cara anda boleh naikkan ranking kedai anda dan glamorkan produk anda.


Baiklah rasanya itu sahaja buat masa ini.

Untuk tips dan trick saya tak dapat nak share. Ini mungkin anda boleh jumpa dengan sifu-sifu berbayar atau pengalaman nanti.


Jika nak tahu tips, saya kenakan cas RM10 sahaja kepada kalian. Tips ni pun dapat dari pelbagai sumber. Jadi kita give and take. :)


Untuk bantuan dari zero ke hero untuk setup dan sebagainya. Perlukan coaching, saya minta maaf saya tak dapat nak buat secara percuma juga. Saya cas RM15 jika kalian perlukan bantuan 0-0 dari saya ya. Masa saya agak terhad. dan nak tengok dan ajar sorang-sorang harap kalian boleh faham.


Semoga entri ini sedikit sebanyak dapat membantu kalian semua.

Terima kasih kerana meluangkan masa membaca di blog saya. Semoga kalian sukses. Doakan saya juga ya.
Read More...

Berjaya Masuk Kempen Raya Shopee 24 May - 26 May 2018

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, tak sangka berjaya masuk kempen raya shopee. Jika anda nak dapatkan dua produk DMS yang meletop ini pada harga tak masuk akal. Bolehlah order di kedai shopee saya bermula 24 May nanti.



Kedai shopee saya ini linknya - www.shopee.com.my/emmemarina dan dua produk yang berjaya dimasukkan ialah 4D Foundation dan Stemcell 2+1 Apple Swiss with 24K Gold.

https://shopee.com.my/product/18001801/242411928/
 Dalam set stemcell ni 2+1 bermaksud ada kedua-dua jenis stemcell iaitu Stemcell pure Apple Swiss dan Stemcell 24k Gold

Stemcell 24k Gold

Stemcell Apple Swiss

https://shopee.com.my/product/18001801/241084827/

4D juga mampu memudarkan jeragat dan dikenali sebagai foundation anti jeragat yang boleh merawat dan mencerahkan wajah anda semua selain berfungsi sebagai pengganti bedak dan sunblock

Bolehlah anda mencuba kedua produk ini. Ha istimewa tahu. Belum cuba belum tahu!

P/s: Anda juga boleh nominate produk anda setiap kali shopee buat kempen. Mana tahu lulus kan? Walaupun rezeki esok lusa masih tidak tahu, namun kita cuba. Sama ada berjaya buat sale atau berjaya naikkan trafik kedai kita. Itu juga satu usaha marketing.

Selamat berniaga di Shopee!

Read More...

Jangan Takut Rezeki Tak Datang

Publish on : Tuesday, May 22, 2018 There is : 0 Comments Labels : , ,
Bismillah

Seperti kalian, saya juga merasai ketakutan akan rezeki perniagaan yang saya jalankan. Ada masanya bila sunyi wasap tanpa pelanggan. Kita mungkin tertanya-tanya apa yang silap. Kita mungkin sudah mula naik risau bergunung-gunung hingga emosi turut terjejas dan menyebabkan orang di sekitar kita turut terkena dengan sikap kita yang mula negatif atau down. 

Bila kita terlalu risau, akan harta dunia maka belanjakanlah wang yang ada untuk bersedekah. Mungkin Allah mahu kita berehat seketika daripada terlalu memikirkan hal dunia dan harta sedangkan itu kepunyaan Dia. Dia yang memberi, Dia juga boleh menariknya pada bila-bila masa. Tatkala hati kita terlalu khusyuk mencari duit kononnya PERLU, hakikatnya ALLAH LEBIH TAHU KITA PERLUKAN ATAU TIDAK. 

Kenapa?

Kerana manusia hanyalah boneka, yang menggerakkan kita, yang menulis setiap rezeki kita adalah Allah jua. Maka apa kudrat kita melawan ilahi hanya kerana kita risaukan kehidupan kita di dunia yang walau sesaat pun kita tidak tahu apa nasib kita?

Ketika saya menulis entri ini, terasa sale agak menjunam menyebabkan saya risau. Keadaan saya jadi agak baran melihat ragam anak-anak. Saya mula menyalahkan mereka, mula menyalahkan keletihan harian. Tetapi kenapa orang lain masih mampu berusaha? Kenapa saya memberi alasan? Apakah aku tidak berusaha? 

Mungkin juga Allah mahu saya melihat akan perkara lain yang saya terlepas pandang hanya kerana mahukan income besar setiap bulan. Mungkin saya mula alpa akan tugasan yang lain. Hmmm, Ya Allah, janganlah kau serahkan diri pada diriku walau sekelip mata. Jika kita inginkan dunia, maka itu lah kita dapat, tapi mampukah kita hidup tanpa akhirat? Sedangkan itu adalah destinasi terakhir kita,... Allahu akbar. 

Jangan takut akan rezeki yang lewat. Jangan takut akan rezeki yang tidak singgah. Allah menguji hambaNya setiap masa untuk hikmah yang lebih besar. Jika kau inginkan akhirat, akan diberikan kedua-duanya (dunia dan akhirat). Marilah kita bermuhasabah. Teruskan usaha. Teruskan berdoa. Teruskan memotivasi diri anda semua dan kekalkan aura positif. Insha Allah. 


Read More...