Memaparkan catatan dengan label Kedai Emas Online. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kedai Emas Online. Papar semua catatan

Kenapa Saya Simpan Emas?

Mengapa saya simpan emas?


Suatu hari saya terdengar kuliah agama. Ustaz pesan ada satu hadis nabi berbunyi:


Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah  telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar (emas) dan dirham (perak) untuk digunakan. 
(Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)


Taraf hadis ini ialah dhaif (lemah). Walaubagaimanapun, yang menyebabkan hadis itu lemah bukanlah disebabkan matan (isi hadis) sebaliknya oleh kerana kelemahan perawi (pelapor) hadis. Oleh itu, hadis itu tetap kata-kata dari Rasulullah dan wajib dipercayai. Cuma hadis dhaif tidak boleh dijadikan hujah untuk mengeluarkan hukum.


Oleh itu, saya percaya dan yakin apa yang dikatakan oleh Rasulullah akan berlaku cuma belum sampai waktunya lagi. 


Jadi adakah kita nak tunggu hingga terbukti benar baru nak simpan emas?


Hj Rihaz
Dealer ORODESIGN

Apa Itu Emas FEDMAS dan Kedai Emas Orodesign?

Apa itu FEDMAS ?



emas goldbar fedmas


Federal of Goldsmiths and Jewellers Associations of Malaysia iaitu Syarikat yang sahkan KETULENAN EMAS .


EMAS AMETHYST adalah disahkan tulen oleh FEDMAS 😊


Ini adalah BUKTI KOMITMEN syarikat dan kami sbg pembekal dan peniaga emas tulen di Malaysia. 


Sememangnya Amethyst adalah KILANG EMAS dan syarikat yg memasarkan emas tulen. Kita buat jual beli EMAS FIZIKAL.


emas goldbar fedmas


Jom Kita Kenali Semula Kedai Online Emas Orodesign by Kilang Amethyst


Amethyst  = kilang emas
orodesign = platform berniaga emas spt lazada, shopee, grab, foodpanda dll.



Q : Apa itu Orodesign?

A : Orodesign ialah platform Emas yang berada di market Malaysia. Program USAHAWAN EMAS milik penuh Kilang Emas Amethyts di bawah Syarikat Amethyst Training &  Consultancy. 
HQ Amethyts Training & Consultancy di Taman Sungai Dua Utama, Butterworth, Penang. 

Trivago ada kedai? Grab ada kedai? Food Panda ada restoren?. Jadi Orodesign macam itulah.



Q : Nak daftar jadi dropship kena bayar ke?

A : Tidak. Pendaftaran percuma



Q : Kalau daftar dropship apa kelebihannya?
A : Dropship dapat untung runcit hasil jual emas kepada customer. Jual bawah harga pasaran. Dropship beli ikut harga jadual yang di update setiap hari. Klik laman web http://view.orodesign.biz . Kalau berminat dengan item, snap dan send gambar pada dealer. Dealer akan buat tempahan.



Q : Cara pembayaran macam mana?

A : Bayaran ke akaun dealer. Dealer akan buat bayaran ke Master Dealer (MD). MD akan approve bayaran pada kilang. Kilang akan poskan emas pada customer ikut alamat diberi.



Q : Macam mana nak buat duit yang besar melalui Platform Orodesign?

A : Ya boleh. Jadi dealer Orodesign.



Q : Macam mana nak jadi Dealer?
A : Pembayaran RM599 sekali seumur hidup.



Q : Macam mana nak mendaftar dealer?

A : Buat bayaran RM599 kepada orang yang perkenalkan Orodesign. Maklumat seperti nama, no kad pengenalan, alamat diperlukan untuk pendaftaran dealer.



Q : Apa yang saya dapat selepas daftar dealer?

A : Anda layak memiliki emas harga kilang walaupun beli sekecil 0.25g emas. Dapat platform bisnes kedai emas secara online dan boleh dijalankan secara offline pun. Ready stok untuk jualan 13 kg terdiri daripada barang2 kemas berfashion, gold bar dan dinar emas. Semua ini boleh di tengok di dalam website : http://view.orodesign.biz . Sebagai token diberi FREE GIFT gold bar 999.9 - 0.25g. Diberi bimbingan untuk berfungsi seperti perjalanan aktiviti sebuah kedai emas. Tidak perlu simpan stok ditangan. Semua penghantaran barang kemas kepada customer diurus door to door 100% oleh kilang. JAMINAN Beli balik 100% pada harga kilang (tinggi). Tempahan barang kemas jugak diterima dan dealer boleh buat duit. Dari masa ke masa akan ada Happy Hour Sale dengan harga speacial untuk dealer sahaja.



Q : Lagi?

A : Anda layak menjemput rakan2 atau siapa saja menyertai Orodesign di bawah anda dan membina rangkaian perniagaan anda di mana setiap dealer yang diperkenalkan, anda akan dapat insentif RM200 dan Dealer yang ditaja dapat gold bar 0.25g x 1pcs, dan bila dealer buat belian anda akan mendapat RM1/g daripada pembelian emas di bawah anda.



Q : Lagi?

Jana pendapatan lumayan dengan emas lama dan surat pajak. Emas lama juga diterima pada harga kilang dan juga dealer boleh buat untung. Diajar juga agaimana untuk beli surat pajak dan buat untung dengannya.



Q : Apa lagi ya?
A : Ada 1 lagi pangkat selepas dealer Orodesign iaitu MD (Master Dealer). Mendapat lebih besar komisen dan upah2 yang lain.



Q : Bila boleh daftar?
A : Bila2 masa sahaja.



Q : Ya...saya nak daftar dan nak cuba berniaga dengan platform ni. Doakan saya ya..

🅰️Anda boleh daftar saja secara percuma menjadi dropship terus boleh buat duit dengan cara jual barang dalam katalog produk http://view.orodesign.biz

atau

🅱️Anda boleh daftar dealer RM599 sekali seumur hidup dengan pelbagai cabang niaga menanti yang boleh datangkan keuntungan.




Anda ada pilihan..


Dropship....untung nipis melalui jualan emas sahaja.

Dealer.......untung besar dengan pelbagai cabang niaga.



A : Insyaallah. Semoga berjaya.




Untuk berdaftar sebagai dropshipper atau dealer/member Orodesign



Whatsapp


Emme Marina
Dealer Emas Orodesign
018-9100 852

Apa Beza Goldbar Dan Dinar?

Soalan paling kerap di tanya :

# Apa beza goldbar dan dinar
# Yang mana satu lebih bagus

Jawapan : Dua dua bagus. Dan bezanya adalah dinar berbentuk bulat manakala goldbar berbentuk petak

Kelebihan sama.  Keduanya ketulenan 999. Dan keduanya emas. Sebab ada juga yang tanya apa beza emas dengan dinar. 

Emas is emas.  Dinar pun emas.  Lebih tepat jongkong dan syiling emas. 

Cuma istimewanya dinar, ia melambangkan islamic coin.  Sesuai untuk buat mas kawen atau hantaran kawen. 

Untuk ditukarkan di Mekah pun menarik sebab pak arab di sana sangat sukakan rekabentuk dinar . Nak buat bayar zakat pun molek. Cubalah. 

Terdapat 3 jenis dinar amethyst orodesign iaitu ¼ dinar, 1 dinar dan 2 dinar. Berbanding goldbar, kita boleh keluarkan dari sekecil 0.25g 1 gram sehingga 100g. Lagi berat lagi nipis spread.

Kalau tanya saya, simpanlah keduanya. Baik goldbar mahupun dinar.


Jomlah saya bagi cuci mata kalian dengan koleksi goldbar dari kami. 



Produk terbaru Orodesign, gold bar 1 gram 916. 


Jom menabung emas setiap bulan😍
Sikit-sikit lama-lama jadi harta berbukit👍


Ni antara koleksi dealer-dealer Orodesign kami. Mentang-mentang harga murah dari kilang, sakan menabung😉



Waktu Sesuai Jual Emas dan Simpan Emas

*TIPS BILA WAKTU SESUAI JUAL EMAS.*

Antara persoalan yang banyak saya terima dari pembeli emas *di bawah bimbingan saya,* adalah bila waktu sesuai nak jual emas.


Kata mereka "Ye lah dah beli dan simpan mesti la nak jual, takkan lah simpan sampai ke sudah"

Ye, memang saya tak nafikan. Sampai satu masa kita mesti jual semula emas yang kita dah beli dan simpan tu.

Tapi menjadi persoalannya bila waktu yang sesuai kita nak jual semula?

Ini tips saya nak bagi. Waktu yang sesuai kita nak jual baca selajutnya👇

✅ Saat Kecemasan
• waktu kecemasan bila duit simpanan kecemasan kita dah habis dipakai atau;

✅ Tukar kepada aset lebih menguntungkan
• ada peluang lain yang lebih menguntungkan kita seperti contoh buat modal bisnes, beli rumah untuk disewakan dll atau;

✅ Merealisasikan Matlamat simpanan
• dah capai matlamat simpanan seperti contoh simpanan untuk perbelanjaan haji/umrah, perbelanjaan anak nak sambung pengajian ke tahap lebih tinggi.

Jika selain daripada tiga perkara diatas, Saya syorkan kepada semua, tak perlulah nak jual emas tu bila tidak ada keperluan.

Emas kalau di simpan lama mana sekalipun ia tak menjejaskan nilai malah ia jadi lebih mahal suatu hari nanti.

P/S : Jangan sia-siakan gaji yang ditunggu 30 hari dihabiskan tak sampai 7 hari. Simpan sedikit dulu, untuk manfaat dimasa depan.

Begitulah.