Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Kedai Online. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kedai Online. Papar semua catatan

3/12/2021

Kitniaga Website Ecommerce Termurah di Malaysia Tahun 2021

 



Adakah kalian sedang mencari website ecommerce untuk mempromosikan kedai online anda? Tidak kiralah anda sudah ada offline shop atau tidak. Zaman teknologi internet dan semua orang sakan bershopping online sudah masanya anda pun ada sebuah website jualan anda sendiri! Apa tidaknya saya sudah lama ada tahu. :)


Sudah agak lama saya memiliki website jualan ni. Sebelum ni website ni khas menjual produk dari DMS360, kemudian saya sudah tidak begitu aktif sebagai stokis DMS, maka baru-baru ni juga saya ubah website kedai online saya kepada website menjual produk keagamaan. DMS360 sudahpun memiliki website jualan yang terbaik iaitu di www.dms360original.com. Alhamdulillah, trafik agak bagus walaupun hanya sebuah blog.


Tetapi untuk produk-produk keagamaan yang saya jual agak sekian lama, tiada website utama. Saya berhasrat untuk menyatukan produk-produk keagamaan yang saya jual ni walaupun berlainan suplier di satu stop center. Alhamdulillah, website ecommerce kitniaga dapat bantu saya realisasikan apa yang saya mahukan dengan harga yang sangat berpatutan.




Saya sudah mencuba pelbagai website ecommerce di Malaysia ni pada tahun 2016-2017. Ada 2 nama yang saya lupa, sudah agak lama kan. Memang banyak sebenarnya provider website ecommerce yang harganya pelbagai, ada murah, mahal dan setiap pakej mempunyai kos tersendiri. 


Apa yang saya cari dari sebuah website jualan shopping cart ni ialah:-



1. Harga bulanan yang berpatutan
2. Kuota produk yang banyak (unlimited)
3. Boleh membuat diskaun
4. Boleh diuruskan secara kumpulan / staff
5. Boleh buat harga agen/drophip (paling penting bagi saya)
6. Ada payment integration (toyyibay, billplz, senangpay sebagai contoh)
7. Boleh buat affiliate (jika ada ini BONUS)
8. Marketing (SMS, EMEL)
9. User friendly


Website ecommerce yang agak terkenal yang saya pernah cuba antaranya EASYSTORE.co, SHOPIFY, dan ada lagi 2 ecommerce lagi. Total 4 ecommerce, dan 1 shopping website yang saya bina sendiri melalui wordpress. Seriusly buat websitee sendiri menggunakan wordpress adalah sukar dan leceh bagi saya. Jika anda memang kaki IT, saya yakin buat website ecommerce sendiri adalah mudah. Saya salute! Dan costing jugalah. Banyak faktor yang harus dipertimbangkan sekiranya anda marhaen seperti saya. Tidak punya banyak uwang untuk dibelanjakan begitu sahaja. 


Costing domain
Costing server
Costing payment gateway
Monthly attribution


Easystore.co bagi saya sangat mudah diuruskan. User friendly. Ada banyak theme yang menarik. Kekurangan kitniaga bagi saya ialah dari segi theme. Hanya ada 1 theme sahaja. Anda boleh ubah background, skin, tetapi tiada theme yang menarik atau banyak untuk dipilih. Default. but nice. 


Easystore jika saya nak pilih yang siap boleh add agen/dropshipper kan, anak-anak buah saya harus ambil plan paling rendah iaitu STANDARD PAKEJ. Easystore mempunyai pakej dan kelebihan yang banyak cuma saya tidak punya banyak modal untuk berpindah ke easystore.


Harga bulanan pakej Standard Easystore.co


Bayar bulanan = RM 199 ( RM199 x 12 = RM 2388)
Bayar tahunan = RM 159 ( RM139 x 12 = RM 1668 )


Jika anda pilih bayar tahunan terus, anda jimat RM 720. 


Harga Sewa Bulanan

Harga Sewa Bulanan Jika Anda Pilih Pembayaran Setahun Terus



Bagi newbie seperti saya pada masa tu, kitniaga dengan harga tahunan RM365.00 yakni sebulan saya hanya perlu membayar sebanyak RM30.42 dengan apa yang saya mahukan sangatlah murah. 


Kitniaga boleh dijadikan lonjakan awal bagi peniaga baru bermula. Tidak ada masalah jika anda nak bertukar ke website ecommerce yang lebih banyak kelebihan. Anda hanya perlu ubah domain sahaja dan produk anda. Jika anda sudah buat jualan dengan domain tersebut.


Mari saya sharekan kelebihan website ecommerce dari Kitniaga. Ohya, kitniaga ni dari developer Bumiputera kita ya. Islam ownernya.




Nak lihat website saya guna kitniaga?


website emmemarina >> https://muslimstore.com.my/


Jika kalian nak dapatkan kitniaga boleh hubungi saya, saya akan guide anda siapkan website kedai jualan anda. Sama-samalah kita bantu kan?


Yang penting, jangan rasa susah untuk bermula. Anda harus rasa boleh, yakin boleh. Boleh buat. Insha Allah semua urusan anda dipermudahkan.


Saya sendiri bukan pandai mana. Banyak yang saya belajar buat sendiri. Cuba sendiri. Baca panduan tu berkali-kali kalau anda semua nak tahu, berapa kali tanya IT tech guy tolong itu ini bila saya dah reach limit nak faham tu kan. Tapi mesti cuba jaya.


oh ya. jika dan singgah kedai online saya tu. Kot nak order alquran ke, nak berwakaf ke. Marilah!


Ada program Wakaf Al Quran Tagging yang baru kami lancarkan tahu. Alhamdulillah


1 slot serendah RM10 untuk anda berwakaf :)





Read More

12/10/2019

Terjebak Dengan Fingo Preferred Shopper

Assalamualaikum, setelah melihat dan membaca setiap writing dan info dari penaja Fingo saya. Akhirnya saya juga terjebak dalam bisnes Fingo dan upgrade diri sebagai PS (Preferred Shopper).


Salah Faham Mengenai Fingo Hypermarket



Setelah saya study dan review pemasaran Fingo. Secara ringkas dan jelas adalah begini:-


FINGO merupakan satu kedai besar (hypermarket). Sama je seperti mana-mana aplikasi shopping online yang sudah ada di Malaysia iaitu Watson, Tesco etc. Jelas? Fingo Hypermatket ini ialah sebuah kedai online sama sahaja seperti mana-mana kedai online yang ada.


Mungkin kesilapan mereka ialah membuat perbandingan bersama dua syarikat besar ecommerce iaitu LAZADA dan SHOPEE. Fingo Hypermarket adalah berbeza dengan Lazada dan Shopee. Beza ketara ialah Lazada dan Shopee menempatkan ribuan seller berniaga di dalam platform mereka, manakala Fingo menguruskan sendiri produk mereka. Tiada seller yang berdaftar di Fingo dan menjual sendiri produk. Yang ada ialah kerjasama di antara syarikat pengeluar dan Fingo di mana Fingo ialah tetap menguruskan produk-produk tersebut.


Ayat mudah tentang Fingo, macam korang gi Giantlah. Ada banyak supplier kan? Tapi yang uruskan Giant, bukan supplier tersebut. Hah, ayat senang ginilah.


So, Apa Benda Pasal Jadi Kaya Dengan Fingo Ni?



Teknik pemasaran Fingo inilah yang dahsyatnya. Ayat simple, mereka yang kaya dengan Fingo ialah mereka yang menjadi marketer bagi pihak Fingo. Salesperson. Introduce Fingo to the society.


Dengan cara ini win-win situation.


Fingo jadi famous dan dapat menjual produk-produk di kedai mereka. Anda buat promosi dan dapat upah dari setiap jemputan yang anda terima. Dan, bukanlah jemputan kosong!!


Bila ada pelanggan anda sign up dengan Fingo. Kita tak dapat apa-apa pun, ialah logiklah. Sign up sahaja apa yang nak pakai duitnya? Jadi dari sinilah datangnya lagi marketing dari Fingo!



Fingo menyediakan e-platform untuk semua orang mempunyai peluang menjalani perniagaan atas-talian (Online) dengan cara berkesan dengan kos minimum dan melatih diri untuk menjadi sebagai "Online Marketer". 
Dengan platform Fingo ini, pengguna diberikan pilihan untuk membeli barang sebagai Pembeli/Shopper ATAU menjana pendapatan jika naik-taraf sendiri sebagai Preferred Shopper (PS).
*Fingo tidak pernah menjanjikan pendapatan yang terlampau tinggi, pendapatan bergantung kepada prestasi dan usaha anda.



Bila anda seorang pembeli join Fingo dan upgrade diri anda sebagai PREFERRED SHOPPER anda akan dapat banyak keistimewaan.



Marketing ini saya lihat satu cara yang kedua-dua pihak menang.


Upgrade kepada Preferred Shopper (PS) memerlukan modal, tetapi anda bukan bagi modal kosong. Anda sebenarnya membeli produk dari Fingo. Harga minimum PS ialah RM 199. Jangan risau, mereka tidak jual produk murah. Ada banyak produk dan bakal ditambah dari masa ke semasa.









Keistimewaan Jadi Fingo Preferred Seller


1. Sebagai pembeli sendiri (shopper = buyer = pembeli), anda mendapat harga lebih murah dan 10% cashback


Contohnya:



Selalu tengokkan produk ni? Ini ialah rak 3 layer pelbagai guna. Material stainless steel macam ikea tu. Harganya mahal. Range RM90 ke atas tetapi di Fingo sign up jadi shopper dan shopping di sini sahaja anda akan dapat harga lebih murah lagi.


Manakala bagi PS, dapat 2 kebaikkan. 1: anda dapat collect points, dan boleh share kepada rakan2, jika rakan beli dengan link kita tu, kita dapat cash (income)


Method ni samalah seperti affiliater.


Affiliate bermaksud anda hanya sebarkan link anda, customer beli ikut link tersebut dan anda dapat komisyen. 



Harga di Fingo.



Harga di Shopee


Produk yang sama. Gambar yang sama. Details yang sama. Tetapi harga berbeza. Kenapa perlu bayar lebih? 


Beza Harga dan Point Shopper VS Preferred Shopper

Harga dan point sebagai Preferred Seller

Harga sebagai Shopper dan TIADA POINT.
Malah tidak boleh share dan dapatkan point/sale



Bila anda jadi Fingo Preferred Shopper ibaratnya anda dapat jadi peniaga sendiri dan jual produk2 di Fingo. 



Tak perlu simpan stok
Tak perlu uruskan packing


Anda hanya perlu skit info lah cara nak orderkan supaya dapat guide customer anda. Mudah sangat kan? 


Okay. Berapakah Modalnya Jadi Preferred Shopper Fingo?


Untuk jadi Preferred Shopper anda perlu membuat belian giftpack sebanyak RM199 atau RM229.


Ada banyak produk yang anda boleh dapatkan. Insha Allah semuanya produk berkualiti malah bukan dapat produk sahaja, HQ Fingo ada buat lagi banyak offer contohnya Voucher pembelian yang sangat banyak.


Jimat makin jimat.


Shocking Sale pun ada tahu. Macam Shopee dan Lazada

Banyak sangat voucher di berikan. Jika di Shopee atau Lazada, voucher ni bergantung ikut musim dan seller tersebut.

Dari mana Produk Fingo Ni diposkan?



Okay. Produk Fingo ini direct dari luar negara iaitu di China. Tapi usah risau, Fingo sangat menitik beratkan kualiti produk. Jadi anda akan dapat produk buatan China yang berkelas terbaik. Bukan harga murah tetapi kualiti pun takde kan?


Ramaikan terkena bab ni. Ramai juga beli produk dari China tetapi berkualiti. Harga memainkan peranan. Insha Allah murah dengan Fingo ni sebabnya Fingo sendiri yang handle. Bukan banyak tangan involve. Inilah sasaran Fingo iaitu menjadikan produk murah kerana mereka yang control pemasaran di Fingo.



Masa dapat produk anda dijangka sampai dalam masa 3 ke 18 hari. Jarang sangat lah akan sampai lambat, biasanya seminggu sama jugak jika anda order direct dari China melalui Shopee atau Lazada. Tetapi tengok tau, kalau Fingo tulis PRE SALE ni sama lah maksudnya dengan PRE ORDER kay.





Apakah yang amat menarik dengan Fingo berbanding dengan bisnes - bisnes online lain ?


  • Pasaran Asia Tenggara dengan 620 juta penduduk keseluruhannya.
  • Modal bayar sekali sahaja tiada mantenance fee bulanan.
  • Menggunakan apps di handphone sepenuhnya.
  • Tidak perlu mengambil wang dan menghantar barang.
  • Komisyen diperolehi setiap minggu. Tak perlu nak keluar menanti setiap cukup bulan.
  • Sah undang- undang dan harus sertai ( ada AJL lesen walaupun social ecommerce tidak memerlukannya)


Kedudukan Terkini Apps Fingo di Carta





Kenapa social eCommerce Fingo bukan seperti MLM? 



Pengiraan bonus adalah mudah tidak melibatkan pengiraan yang complicated seperti MLM. Anda share Fingo kan, rakan anda SIGN UP mereka akan berstatus Shopper. Even Shopper ni membeli sahaja kita dapat komisyen dari jualan. Dan jika mereka upgrade, awak dapat lagi pendapatan.


Tidak perlu anda pening kerana Fingo ialah Applikasi Shopping.


Fingo Bukan MLM kerana:-


  •  Tiada mantenance bulanan
  •  Tiada pairing yang kebiasaan ada pada MLM
  •  Tiada BV untuk pengiraan bonus
  •  Tiada pembelian pangkat pakej besar
  •  Tidak memerlukan AJL sebagai syarikat MLM (disahkan oleh KPDNKK)




WEBSITE AFFILIATE TERBARU FINGO 

(rakan-rakan boleh sign up kat sini dan promote, tapi syaratnya daftar dulu tau)

Dafter Fingo anda di sini: http://nak.la/jomfingo (anda join dan dapat RM5 cash voucher)




1. Anda boleh dapatkan web replika affiliate anda jika anda join team kami. 
2. Web ini bertujuan untuk dapatkan prospek Fingo anda
3. Siapa penaja website ini tidak kisah kerana yang sebenarnya di sistem Fingo
4. Web ini tiada kaitan dengan komisyen duit kerana ianya hanya untuk dapatkan prospek
5. Anda akan dapat email notification dan info prospek di dalam membership area 
6. Follow up dan hubungi prospek untuk mereka daftar Fingo dengan link anda
7. Sesiapa sahaja ahli Fingo boleh guna web affiliate replika ini tanpa mengira group



PERHATIAN:


Pendapatan di Fingo dibayar secara mingguan. Kita boleh mendapatkan pendapatan secara online pada setiap hari Rabu. Bagaimanakah pendapatan ini diperolehi? Cara mudahnya untuk menjadi affiliate di dalam Fingo, anda kena menjadi Preferred Shopper (PS). Anda akan diberikan affiliate link. Untuk free shopper yang berdaftar di bawah link anda, anda akan mendapat 10% daripada pembelian mereka. Jika, mereka upgrade ke PS, anda akan mendapat RM50 komisyen. Passive income bermula apabila anda mencecah kategori Affiliate Marketer (AM).


Testimoni Rakan Seperjuangan Saya di Fingo







Kelebihan Join Fingo Team Emmemarina


1. Group support whatsapp disediakan
2. Channel telegram copywriting
3. Website replika
4. Ebook panduan Bisnes di Fingo Percuma



Mari sertai Fingo hari ini. 
Join, shopping dan jana income


WASAP 018-9100852




Read More

4/20/2018

Siapa Kata Berniaga Online Dan Dropship Tidak Boleh Berjaya?


Bismillah

Kalian semua apa kabar? Adakah masih kuat berusaha seperti saya setiap hari? Alhamdulillah jika begitu!


Kejayaan kita ditempa oleh diri kita sendiri sesekali bukan dari orang lain. Usah pedulikan apa kata orang lain kerana bukan mereka yang mengisi setiap lauk pauk di rumah kita. Bukan mereka harungi setiap kesukaran kita, bil kita, hutang kita, anak-anak kita. Oleh itu, bukanlah satu alasan jika kita tidak mahu berusaha kerana mulut dan malu dek orang lain!

Saya berniaga sepenuh masa secara online. Saya gunakan setiap platform yang ada. Jika facebook tidak sesuai lagi untuk saya, masih ada platform lain. Yang penting anda berfikir bagaimana dan laksanakan. Mengeluh tidak mengubah apa-apa. Ia tidak mendatangkan kejayaan atau pendapatan, sebaliknya ia hanya memberatkan emosi dan tindakan.

Nak berjaya?
Teruskan berusaha!

Insha Allah anda semua boleh!

Sale tertinggi saya ni datangnya dari produk jualan spa dan sauna. Saya gunakan platform Shopee, blog, Carousell buat masa ni. Insha Allah nak lebarkan sayap lain pula. Facebook page dah ada tetapi saya pula kekangan masa update ... Huhu. Ebay? Ecommerce? Mudah.my?

Ada banyak platform yang kita boleh gunakan. Insha Allah, rezeki tidak pernah salah alamat.

Boleh kunjungi tempat pengiklanan saya di

Shopee : www.shopee.com.my/emmemarina
Blog : www.terapiwanitamoden.blogspot.my
Carousell : emmemarina
Read More

2/02/2018

Mari Kita Lihat Beezmall.com. Anda Sudah Bersedia Untuk Terbang Tinggi Dalam Marketing Online Anda?

Bismillah

Beezmall sudah mula menghubungi peniaga-peniaga online untuk mula berniaga di tapak website mereka. Bermula dengan Lazada, Shopee kini Beezmall pula. Bagi saya sendiri, ecommerce adalah sama di mana sahaja, setiap ecommerce sudah tentunya memiliki keunikan tersendiri. Paling penting bagi kita sebagai seorang pembeli, kita mahukan setiap tempahan yang dibuat melalui jaringan internet adalah selamat seratus peratus.

Membeli-belah di talian online terutamanya di ecommerce tanpa perlu menghubungi pembekal secara terus adakalanya menakutkan bagi sesetengah orang. Risau ditipu kan? Dah tempah, kemudian barang tidak sampai atau barang tidak seperti yang diiklankan. Itu juga salah satu bentuk penipuan. Anda mahu baju kaler biru, dapat kaler merah sudahnya berlainan corak pula. Tak ke hangin dibuatnya! Elok lagilah dapat dari terus kene tipu duit dilarikan!

Jadi, kita mahukan ecommerce yang :

✓ Boleh dipercayai.
✓ Mudah berurusan.
✓ Mudah pembeliannya.
✓ Mudah urusan melihat pergerakan perjalanan tempahan kita.

Jadi, setelah berjaya didaftarkan minggu lepas oleh staff Beezmall, saya pun melewati laman website tersebut.

Dari segi kesimpulan awalnya, kerana saya juga sebenarnya pembeli online tegar. Sejak dari dulu lagi, saya membeli pelbagai jenis barangan melalui Lelong, Lazada dan Shopee. Ini tiga ecommerce pilihan saya yang amat saya gemari. Taip sahaja keyword, anda akan bertemu dengan barangan pilihan anda dengan harga yang anda inginkan juga keperluan anda.

Beezmall.com tidak mempunyai applikasi android buat masa ini, oleh itu anda harus akses melalui browser anda sama ada di desktop atau handphone. Cara pembeliannya mudah sahaja insha Allah, anda pilih produk yang anda inginkan, check out dan buat pembayaran kepada Beezmall. Ya, Beezmall sebagai medium transaksi pembelian anda. Secure payment, oleh itu anda akan mendapat produk anda dahulu dengan selamat kemudian barulah pembekal dibayar (method ini sama seperti lelong, lazada mahupun shopee). Namun, sedikit kelemahan iaitu anda tidak dapat terus berhubung secara live dengan pembekal anda buat masa ini. Jika anda ada soalan, anda perlu ke kedai pembekal dan hubungi mereka secara manual (menelefon atau email atau whatsapp). Dari segi faktor, user friendly antara pembeli dan penjual agak kurang ini sama seperti Lazada sebelum ini. Sekarang pembeli sudah boleh chat atau bertanya terus kepada pembekal di Lazada kay :)

Serba sedikit ringkasan view saya sebagai pembeli. Meh saya tunjukkan beberapa gambar kay.


Halaman website Beezmall.com

Cara bayaran secara automatik

Cara bayaran secara manual

Anda boleh hubungi kedai-kedai di Beezmall melalui "Contact Us" yang diberikan


Jika kalian ada soalan untuk bertanya, boleh terus hubungi kedai online tersebut. 


Selesai part 1, nanti saya tunjukkan interface as seller ye. Insha Allah kalian boleh cuba berniaga di sini. Tidak salah membanyakkan pilihan dan tawakal supaya setiap usaha kita dalam mencari rezeki ini mempunyai hasil.
Read More

Whatsapp Business Kini Di Malaysia. Sudahkah Anda Bertukar?



Bismillah

Panggilan ke semua peniaga Malaysia. Sudahkah anda mencuba applikasi terbaru dari Whatsapp ini?

Mulanya saya mencari bahan bacaan dan review mengenai Whatsapp GB 2 minggu lepas rasanya, saya membaca tentang applikasi ini sudah mendarat di Play Store Indonesia, masih lagi belum ada di Malaysia. Tup tup beberapa hari lepas, viral bahawa Whatsapp Business sudah boleh dimuat turun di applikasi Play Store Malaysia! Hah, teruja ke tak?


Baca review dari Play Store, ramai peniaga tidak berpuas hati atau memberi rating yang tinggi. Mungkin kerana tiada perbezaan ketara anda Whatsapp sedia ada dengan Whatsapp Business ni. Walaupun penambah baikkan itu lebih bagus namun "TERLEBIH MENGHARAPKAN" nampaknya bertukar kepada kekecewaan. Tetapi jangan risaulah! Jika bagi anda applikasi whatsapp biasa dah superb, tentulah Whatsapp Business ni MARVELOUS! Bersyukurlah anda tidak perlu menambah pelbagai cara untuk boostkan marketing Whatsapp anda. Nak tahu sebabnya? Mari baca lagi..

Nah!


4 Ringkasan Fungsi WhatsApp Business Yang Boleh Bantu Ramai Usahawan Online - Thumbs Up!!


Ada yang dah dapat mesej dari WhatsApp tuk pindah ke WhatsApp Business?

WhatsApp Business ada 4 feature utama yang sangat2 membantu usahawan online (market Malaysia khasnya)
.
1. Automated Messages
- Pernah tak dapat mesej wassap bertalu2 sampai tak sempat nak balas first mesej. Habis hilang first impression prospek nak cuba produk anda. Peluang untuk close sale boleh menurun wei kalau tak jaga first impression.
.
Melalui fungsi automated messages, anda boleh set kata-kata aluan untuk bakal pelanggan anda. Kagumkan bakal pelanggan anda dengan mesej auto sepantas kerdipan mata. Buatkan pelanggan anda berasa 'WOW' dengan mesej auto tersebut.
.
2. Quick Replies
- Biasa guna app clippers, kuaiboard, clips dll yang anda guna untuk simpan skrip2 close sale anda. Nah, kini fungsi terssebut wujud dalam WhatsApp Business ini.
.
Setkan sahaja skrip2 anda dalam WhatsApp ini dan terus forward kepada pelanggan anda. Mudah dan sangat2 membantu anda. Percayalah ,kepantasan anda  dalam menjawab soalan dan membantu prospek menyelesaikan masalah boleh menigkatkan peratusan close sale anda sehingga 150%.
.
3. Messaging Statistics
- Fungsi ni antara yang paling membantu dalam menguruskan data-data mesej anda kepada cold, warm, dan hot prospek anda. Melalui fungsi ini, anda boleh tahu, sejauh mana keberkesanan mesej anda itu.
.
4. Labels
Labels ini sangat menarik kerana anda boleh melabel setiap chat anda dengan notis tersendiri. Contohnya, anda menerima tempahan baru dan mungkin nak cepat jadi labelkan dahulu "NEW ORDER" supaya amda tidak terlepas pandang. Labelkan mengikut kesesuaian anda sebagai seorang peniaga.


Berapa orang sudah menerima mesej anda. Berapa orang sudah membaca mesej anda. Berapa orang dah block anda dari list wassap mereka. Cool bukan.
.
So, lepas ni anda dah boleh buat check anda balance. Samada mesej wassap anda terlalu extreme, proses follow up anda caca marba dan macam2 lagi masalah yang boleh berlaku. Dengan pantas dan efisyen anda boleh baiki aspek2 tersbut. Nice right?

Bagaimana?

Sangat mengujakan bukan?



BONUS!

Disebabkan Whatsapp Business masih terlalu baru dan terlebih baru di Malaysia. Ramai yang bertanyakan pelbagai soalan. Dua soalan paling top saya dapat sejak 2-3 hari ini ialah:-

Boleh ke install dua whatsapp iaitu Whatsapp Business dan sedia ada pada 1 handphone?

Jawapan: BOLEH! Kedua whatsapp ini tidak sama, Whatsapp Business bukanlah "program update" tetapi merupakan applikasi baru dari syarikat pengeluar Whatsapp. Oleh itu, anda boleh install sahaja tanpa perlu risau.

Bagaimana nak pakai Whatsapp Business dan Whatsapp sedia ada serentak?

Jawapan: Anda memerlukan 2 nombor untuk applikasi ini berjalan serentak. 1 whatsapp 1 nombor. Jika anda terus menggunakan no sedia ada (no lama), anda kemungkinan besar akan hilang segala data tanpa anda sedari! Pastikan anda backup siap-siap data di Whatsapp lama dan simpan data yang penting di tempat lain supaya jika berlaku kehilangan, anda tidak perlu panik. Jika anda menggunakan no lain (baru), anda boleh terus pakai tanpa sebarang masalah. 


Of course bagi taiko-taiko whatsapp, siap pakai whatsapp GB, anda memang boleh pakai 3 whatsapp sekali gus. Pastikan handphone anda RAM dan storage besar ye!


Insha Allah, saya akan sharekan review saya sendiri selepas bertukar ke whatsapp Business kay. Tunggu :)
Read More

1/23/2018

Berniaga di Shopee. Alhamdulillah Sambutan Semakin Menggalakkan. Anda Bagaimana?



Assamualaikum,

Shopee semakin famous dek iklan di television dan dengan program "FREE SHIPPING". Sejujurnya nak memulakan perniagaan di Shopee memang agak mudah. Anda hanya perlukan handphone, mulakan mendaftar di Shopee dan mula membeli belah ataupun berniaga. Hanya 1 akaun sebagai keduanya. Maksud saya ialah, apabila anda mendaftar di Shopee anda hanya gunakan 1 akaun sahaja untuk menjadi sama ada pembeli anda peniaga. Tidak perlukan pendaftaran kali kedua untuk menjadi peniaga. Mudah sahaja kan?

Alhamdulillah, saya sendiri sudah berbulan berniaga di Shopee. Tidaklah terlalu mudah. Bezanya di Shopee jualan anda berjalan secara automatik, jika item anda diinginkan oleh pembeli mereka akan terus membuat bayaran serta merta tanpa perlu whatsapp anda atau hubungi anda, melainkan mereka anda soalan yang perlu ditanyakan kepada anda.

Persaingan tetap akan ada di mana sahaja. Bila anda berniaga di Shopee pastikan keyword anda, tajuk produk adalah tepat. Jadi pelanggan dapat terus menjumpai barangan yang mereka perlukan dan kebarangkalian bertemu dengan kedai anda juga tinggi. Dengan kelebihan "boost" yang disediakan oleh pihak Shopee anda boleh boost (iaitu naikkan produk anda ke carian atas) setiap 4 jam secara percuma. Haaa, baguskan?

Mungkin anda masih blurr kerana apa yang saya tuliskan ini anda tidak nampak gambarannya. Saya tidak katakan anda letak je produk di Shopee terus masuk sale beribu-ribu tetapi ianya lebih baik daripada tidak ada langsung. Insha Allah dengan terus konsisten mempromosikan kedai shopee anda, anda dapat jana pendapatan kedua di Shopee selain medium facebook, instagram dan lain-lain. Di Shopee tiada bayaran yang dikenakan. Ianya percuma. Jadi rugi jika kalian tidak gunakan medium ini.


Insha Allah next entri saya buatkan tutorial mendaftar di Shopee ya. Tunggu
Read More

1/22/2018

Peluang Berniaga di Beezmall.com . Ada Yang Pernah Membeli Belah di Sini?



Beezmall.com mula mencari dan merekrut peniaga untuk berniaga di laman website ecommerce mereka. Ianya seperti Lazada, Lelong dan Shopee. Ecommerce mana-mana tempat adalah sama tetapi bagi peniaga kita cuba mencari pusat beli belah yang bukan sahaja menjadi tumpuan pelanggan namun memberikan kelebihan besar kepasa peniaga itu sendiri.

Paling menakutkan jika ada cas-cas tersembunyi yang perly divayar. Peraturan ketat hingga menyukarkan peniaga untuk beriklan juga diambil kira. 

Kisahnya, beberapa minggu lepas saya didatangi oleh wakil staff Beezmall.com untuk meletakkan produk jualan di sini. Ragu-ragu jugakan kerana kebiasaanya kita mencari tempat untuk beriklan. Tetapi beezmall, mereka mencari peniaga-peniaga pula untuk beriklan. Disebabkan hal ini kita was-was juga. Setelah di maklumkan tiada cas tersembunyi, prosesnya juga mudah. Oleh itu saya setuju sahaja untuk sertai pengiklanan di Beezmall. Lagi pula sebulan pertama, produk-produk jualan kita akan diiklankan di facebook page Beezmall secara percuma. Haa, bukankah bagus begitu?


Selamat sudah berdaftar. Sekarang haruslah saya meletakkan produk di Beezmall. Anda juga ada didatangi staff Beezmall? Nanti saya kongsikan ya apabila selesai meletakkan produk di sana. Beezmall buat masa ni tiada applikasi khas seperti Shopee atau Lazada. Anda harus menggunakam browser untuk melakukan aktiviti di Beezmall. Login dan uploadkan produk anda. Untuk kunjunhi website beezmall, sila ke www.beezmall.com . 

Read More

12/25/2015

Saya Surirumah Menjual Secara Online dari Rumah Sahaja

Assalamualaikum

Saya ada menjual

�� royal stevia - pengganti gula pasir tanpa kalori, tanpa lemak, tanpa kolestrol. 100% original ekstak pati tulen. Digunakan dalam minuman, masakan dan baking .

Sesuai semua peringkat umur.

Multipurpose
✅ alternatif pengganti gula sihat
✅ merawat penyakit kronik
��kencing manis
��kanser
��jantung
��buah pinggang
��darah tinggi
��keputihan (candida)
��buasir
Dan pelbagai penyakit lain

✅ kuruskan badan
✅ awet muda dan serum wajah
✅ merawat dan baiki sel akibat luka, kudis dan jangkitan kuman

�� produk kosmetik (halal solat) - terdiri dari lipstik, bedak 3 dlm 1, blusher, eyeliner, loose compact. Halal solat bermakna tak perlu risau kosmetik ni tak sampai ke permukaan kulit. Amik sahaja wuduk tanpa risau. Jika dicuci dengan sabun, lagi mudah ditanggalkan dan tidak comot.

�� 100% natural skincare - wajah kusam, jeragat, jerawat, muka berbelang dan mcm2 masalah wajah? Atasi dengan produk dms, tanpa bahan kimia@alkohol. Halal solat juga amat mudah dicuci dgn air. Alami transformasi kecantikan wajah seawal 1 minggu. Produk ini juga pernah menangi international award dan dipasarkan di 7 buah negara luar. Pengasas islam bumiputera.

�� 1 set tahan 2-5 bulan.

�� kelas asas blog @ peniaga online. Jangan terhadkan diri anda hanya beriklan di fb. Maksimakan produk jualan anda di internet dengan blogger (percuma). Jadikan pembaca kepada pembeli. Kuasai kata kunci bagi meletakkan blog anda, no 1 carian google, yahoo, bing. In shaa Allah

�� radio islamik digital - ianya radio tanpa wayar. Hanya guna bateri. Ada koleksi surah, hadis dan pelbagai lagi meningkatkan iman dan ilmu agama juga boleh digunakan sebagai hafazan alquran sebagai sesi pembelajaran. Ada saluran fm spt radio biasa ����

Berminat dengan produk saya jual?
Wassap 0189100852


Read More

12/15/2015

Internet Membantu Perniagaan Anda walaupun Anda Bukan Peniaga Online. Miliki Kedai Fizikal? Rugi Jika Tidak Baca

Ramai yang tanya pada saya, bagaimana Internet boleh membantu perniagaan bukan Internet mereka. Sebagai contoh, sekiranya seseorang itu mempunyai spa, kedai dobi, kedai buku, kedai jual nasi ayam atau apa sahaja kedai yang mempunyai kehadiran fizikal (bricks & mortar), adakah Internet dapat membantu menambahkan keuntungan perniagaan tersebut?

Jawapan saya, sudah tentunya YA!

Sumber: http://www.irfankhairi.com/blog/perniagaan/internet-membantu-perniagaan-bukan-internet-bahagian-1/

Jika anda menganggap bahawa sebuah kedai tidak memerlukan tapak web untuk kedai maka anda silap. Ini kerana pada masa kini, kita lebih suka menggunakan khidmat google dari mencari kedai.

Bayangkanlah, nak membeli baju anak juga kita google kan? Bukan kerana ingin membeli secara online, tetapi mahu terus berjumpa ke kedai tersebut dan mengelak kelecehan traffik, salah kedai dan membuang masa. Dengan maklumat kedai anda di internet, para pelanggan dapat mengetahui lebih lanjut mengenai produk dan perkhidmatan anda, operasi kedai, alamat
dan gps, serta dapat terus berhubung dengan anda jika ada soalan yang ingin diutarakan.

Contoh paling jelas dan mudah

Minggu lepas saya dikunjungi oleh sahabat suami dari KL. Mereka nak merasa cheese cake dari Kula Cakes atau Lila Wadee. Kami yang tidak pernah dengar nama kedai itu pun walau tinggal sedaerah. Lalu apa kami buat?

Google!

Lalu, google terus berikan maklumat kedai serta gps kordinasi tau. Terus sahaja dapat semua maklumat termasuklah review kedai tersebut.

Haa, jelas ya? Begitu pentingnya kepentingan internet zaman kini!

Sambungan dari lagi entri Irfan Khairi, kata beliau

Berikut adalah beberapa contoh penggunaan media Internet dalam membantu usahawan-usahawan yang memiliki kedai fizikal :

Terlebih dulu, langkah utama dalam mempunyai kehadiran di Internet adalah dengan memiliki laman web sendiri.

+ mendapat 100-200 pelawat, melawat laman web anda setiap hari (atau lebih!).
+ Dan, lagi menyenangkan anda, anda tidak perlu keluar dari rumah!
+ meletakkan segala maklumat atau presentationperniagaan anda.
+ prospek tahu maklumat perniagaan anda dan mereka tidak perlulah pergi ke kedai anda untuk mempelajari apa yang anda sediakan.
+ merapatkan lagi pengguna tersebut dengan pemilik melalui tip-tip menarik mengikut fokus blog.
+ tidak mustahil mendapat 100-200 orang pelawat blog anda setiap hari.

Blog IrfanKhairi.com pula menerima lebih daripada 2,000 pelawat sehari. Tidak berdaya saya untuk pergi berjumpa 2,000 prospek dalam masa sehari, tetapi kehadiran blog saya itu telah membolehkan 2,000 prospek mengetahui tentang Irfan Khairi Sdn Bhd setiap hari.

Fikirkan bagaimana blog boleh membantu perniagaan anda. Bergantung kepada perniagaan anda, anda boleh membina blog yang memberi tip-tip menarik berkaitan dengan perniagaan anda untuk manfaat orang ramai.

Pasak bisnes kalian di Internet dengan cara mudah.. bina blog bisnes dan penulisan bersama Abdr. Belajar kongsi tip-tip menarik dan segar berdasarkan fokus blog. Belajar tanpa perlu keluar dari rumah. 


Nota: Fokus blog saya ialah penjagaan kesihatan bersama stevia, royal sweetener stevia (cod dan penghantaran online seluruh malaysia)


Mahu belajar asas blog dan dominasi pemasaran internet?


Pendaftaran dibuka setiap hari
Kelas dijalankan secara online
Bila-bila masa kalian bersedia

Emme Marina Mohamad
0189100852

Pengurus Akademi abdr
Pengedar dan agen sah bagi
royal sweetener stevia
Produk dms
Rodio digital islamik
Kosmetik mesra solat nurraysa
Inayah milk booster


Read More

12/10/2015

Rezeki Dari Bisnes Blog

Alhamdulillah

Rezeki buat anak-anak dan suami.
Sejak berblog ni, selalu datang rezeki yang tidak disangka-sangka. Maksud saya, ada masanya saya tidak beriklan di facebook atau di instagram. Tetapi Allah hantarkan pelanggan melalui carian google.

Bersyukur sertai kelas asas blog mula bisnes di akademi bekerja di rumah. Ada juga pendapatan sampingan yang lain selain dari beriklan di facebook semata-mata. Di sini saya belajar bagaimana memaksimakan bisnes online dan menggunakan kata kunci agar blog saya menjadi carian utama bagi produk yang saya jual. Sebagai contohnya, saya ialah pengedar bagi produk dms360. Sokongan dari kumpulan abdr juga selalu menaikkan semangat agar terus berusaha dan belajar membaiki diri untuk jadi peniaga online yang lebih baik dan berpengaruh. Hehe

Ada yang menelifon, tidak kurang juga yang wassap untuk menempah produk jualan saya.

Hari ini dapat tempahan produk kecantikan yang saya sendiri amalkan dan guna. In shaa Allah saya yakin akan keberkesanan dan kualiti produk. 100% tiada bahan kimia malahan produk ini produk bumiputera yang turut dipasarkan ke negara-negara jiran seperti Singapura, dan 7 buah negara asean.

Mahu turut mencuba produk kecantikan keluaran dms360 atau ingin belajar bagaimana blog boleh dijadikan kedai online bagi produk anda?

Sertai kami di abdr.
In shaa Allah, pendaftaran di buka setiap hari.

Jangan segan-segan hubungi saya ya
Emme Marina
0189100852


Gambar terbaru saya selepas mencuba produk keluaran dms terbaru iaitu cermin seri... Baru 3 minggu tau. Jangan kata saya tidak share ������


Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com