Penjelasan dan Senarai Syarikat / Brand Pro Israel

Jihad ekonomi yang boleh seseorang lakukan terpulang kepada anda. Saya tidak berani untuk menyatakan apa-apa bagi mereka yang tidak cakna akan perkara yang sedang berlaku, keganasan berleluasa, kekejaman. Yang pastinya peristiwa ini sudah ditulis di dalam Al Quran, apakah yang harus umat Islam lakukan kepada mereka yang melakukan kekejaman dan pengkhianatan kepada orang Islam. 

syarikat aktivis zionis pro israel


Dan mereka (kaum Yahudi) berkata pula: "Hati kami tertutup (tidak dapat menerima Islam)". (Sebenarnya hati mereka tidak tertutup) bahkan Allah telah melaknatkan mereka disebabkan kekufuran mereka, oleh itu maka sedikit benar mereka yang beriman.(Al-Baqarah 2:88) 

Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang Kami berikan Kitab itu mengetahui serta mengenalinya (Nabi Muhammad dan kebenarannya) sebagaimana mereka mengenal anak-anak mereka sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian dari mereka berusaha menyembunyikan kebenaran itu, sedang mereka mengetahui (salahnya perbuatan yang demikian).(Al-Baqarah 2:146)

Kebenaran (yang datangnya kepadamu dan disembunyikan oleh kaum Yahudi dan Nasrani) itu (wahai Muhammad), adalah datangnya dari Tuhanmu; oleh itu jangan sekali-kali engkau termasuk dalam golongan orang-orang yang ragu-ragu.(Al-Baqarah 2:147)

Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: "Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani" yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong.(Surah al-Maidah (82)

Saya kongsikan kepada kalian seluruh Rakyat Malaysia, jenama-jenama yang anda patut jauhkan. Formulanya ringkas sahaja sahabat.

AMERIKA SYARIKAT = SEKUTU ISRAEL

Bukan sahaja kita boikot secara terus dari Israel ini tetapi seluruh operasi dan produk dari Amerika Syarikat. Mampu buat, lakukan. Tidak mampu buat, tidak boleh buat, kita mohon perlindungan daripada Allah swt. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. 

Usaha anda ialah bukti anda sendiri tahu, tidak perlu canang kepada orang lain. Tidak perlu risau, tidak perlu bermusuh. Jangan terlalu pula obses berdakwah, sehingga bergaduh sekeluarga. OK. Usahakan sedikit demi sedikit, semampu yang boleh, jika anak dah tak boleh tukar brand itu kerana tidak sesuai, kerana risau ekzema ke, kesihatan ke, saya percaya anda boleh perlahan-lahan ubah kemudian setelah jumpa produk lain yang serasi. 

Mintalah pada Allah, agar jihad kecil kita ini dipermudahkan. Insya Allah

Saya doakan anda semua di dalam perlindungan Allah swt, diberikan rezeki yang melimpah ruah. Aamin

Berikut adalah poster yang telah saya cuba dapatkan informasinya dan rujukan dari mana data ini didapati. Luangkan sedikit masa sahabat semua untuk baca dan ambil tahu. Lepas ini akan lebih mudah nak buat keputusan :)

Mungkin paling mudah lagi ialah, beli sahaja produk jenama Malaysia yang dibuat dari orang Malaysia kan? Langkah pertama yang boleh kita lakukan ialah menyokong produk buatan Malaysia. 

beli produk buatan malaysia


18 Syarikat Pro Israel - Aktivis Zionis

Dicatatkan di dalam berita Jewish Standard Times Israel dot Com 

Saya terjemahkan ke bahasa melayu dan simpan di sini untuk rujukan anda semua, mana tahu satu hari hilang berita tersebut.

syarikat pro israel

 1. Pengerusi dan CEO STARBUCKS, Howard Schultz, adalah seorang Zionis aktif. Pada tahun 1998, dia dianugerahkan oleh Jerusalem Fund of Aish HaTorah dengan 'The Israel 50th Anniversary Friend of Zion Tribute Award' atas perkhidmatannya kepada negara Zionis dalam 'memainkan peranan penting dalam mempromosikan aliansi rapat antara Amerika Syarikat dan Israel'. Pada masa yang mana perniagaan lain sedang dengan putus asa menarik diri dari Israel, Starbucks memutuskan untuk membantu ekonomi yang terkapai di Israel dan melabur di sana. Telah didedahkan bahawa Starbucks masih terus menyokong Israel dengan menjadi penaja pengumpulan dana untuk Israel.
 2. THE LIMITED STORES, Express, Lerner New York, VICTORIA'S SECRET, dan BATH & BODY WORKS: The Limited, Inc. ditubuhkan oleh Leslie H. Wexner pada tahun 1963 di Columbus, Ohio. Termasuklah: THE LIMITED STORES, Express, Lerner New York, VICTORIA'S SECRET, dan BATH & BODY WORKS, dan syarikat ini mempunyai lebih daripada 115,000 pekerja. Pengasasnya, presiden, dan CEO Les Wexner adalah seorang Zionis. Beliau adalah ahli lembaga pengarah Emet, yang merupakan 'War Room' Media Pro-Israel yang berfungsi untuk memastikan semua media di Amerika Syarikat cenderung memihak kepada Israel. Pada tahun 1984, Les Wexner yang merupakan salah seorang daripada 200 orang terkaya di dunia menubuhkan Wexner Foundation. Misi utamanya adalah 'memperkukuhkan kepimpinan Yahudi di Amerika Utara dan Israel'. Salah satu program yang dijalankan oleh Yayasan ini adalah Wexner Israel Fellowship Program yang setiap tahun membawa sehingga sepuluh orang Israel telah menyertainya sejauh ini. Yayasan Wexner mensponsori 'Birthright Israel' - program yang membayar untuk perjalanan pemuda Yahudi Amerika ke Israel secara percuma untuk memberikan pemahaman mendalam tentang Israel. Yayasan ini juga menjadi penyokong tegar Hillel - benteng Zionisme di kampus.
 3. THE HOME DEPOT: Pengasasnya dan co-pengerusi Lembaga adalah seorang Zionis aktif. Beliau menubuhkan lembaga pengarah Emet, 'War Room' Media Pro-Israel yang berfungsi untuk memastikan semua media di Amerika Syarikat cenderung memihak kepada Israel.
 4. DISNEY: Pameran milenium Walt Disney di Epcot Centre, Florida, menggambarkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Daripada jumlah belanja sebanyak 8 juta dolar untuk menyiapkan pameran itu, Israel menyumbang 1.8 juta dan bekerjasama dengan Disney untuk mengembangkan kandungannya.
 5. AOL/TIME WARNER: AOL mengalokasikan 30% daripada portfolio pelaburannya di Israel. Pembelian syarikat Israel Mirabilis, pencipta ICQ (program perbualan internet), sebanyak $287 juta pada tahun 1998 merupakan sebahagian daripada pelaburan AOL di Israel. Pada tahun 1998, Mr. Ted Leonsis, CEO studio AOL (unit perniagaan AOL) menerima Anugerah Jubli oleh Perdana Menteri Israel Netanyahu. Ini merupakan penghormatan tertinggi yang pernah diberikan oleh 'Negara Israel' sebagai pengiktirafan kepada individu dan organisasi yang melalui pelaburan dan hubungan perdagangan mereka paling banyak mengukuhkan ekonomi Israel.
 6. COCA COLA: Sejak tahun 1966, Coca-Cola telah menjadi penyokong tegar Israel. Pada tahun 1997, Misi Ekonomi Kerajaan Israel menghormati Coca-Cola di Majlis Anugerah Perdagangan Israel kerana sokongan berterusan mereka kepada Israel selama 30 tahun dan kerana enggan mematuhi boikot Liga Arab terhadap Israel. Sebagai perbandingan, Pepsi mematuhi boikot Liga Arab terhadap Israel yang berakhir pada Mei 1991, tetapi selepas tahun 1992, Pepsi juga melakukan perdagangan di Israel. Pada tahun 2001, Pusat Kepalaquasaan Dunia Coca-Cola menjadi hos dan penaja utama Gala Anugerah Kamar Perdagangan Amerika-Israel. Telah didedahkan bahawa Coca-Cola Israel mensponsori program latihan untuk pekerjanya mengenai konflik Israel-Arab. Kandungan kursus ini dicipta oleh syarikat yang dibiayai oleh Agensi Yahudi dan kerajaan Israel. Pada Julai 2002, diumumkan bahawa Coca-Cola akan membina kilang baru di Kiryat Gat.
 7. ESTEE LAUDER: Pengerusi Estee Lauder, Ronald Lauder, juga bekas pengerusi Persidangan Presiden-Presiden Organisasi Yahudi Utama Amerika, adalah presiden semasa Dana Kebangsaan Yahudi (JNF) - Ronald Lauder adalah seorang Zionis tegar.
 8. SARA LEE: (Termasuk Hanes, Playtex, Leggs, Champion). Ini bukan berkaitan dengan syarikat snek beku. Ini berkaitan dengan raksasa pakaian. Sara Lee memiliki 30% daripada syarikat tekstil terkemuka Israel, Delta Galil. Sara Lee merupakan pengeluar pakaian terbesar di dunia, yang membuka pasaran dunia kepada Israel, dengan pakaian yang berasal dari Israel dan dijual di seluruh dunia di bawah salah satu jenama terkenal Sara Lee.
 9. FOX TELEVISION, FOX ENTERTAINMENT: News Corporation Limited adalah salah satu syarikat media terbesar di dunia dengan aset keseluruhan pada 30 September 2005 kira-kira US$58 bilion dan pendapatan tahunan keseluruhan kira-kira US$18 bilion. Operasi global yang terdiversifikasi oleh News Corporation termasuk pengeluaran dan pengedaran filem dan program televisyen; penyiaran televisyen, satelit, dan kabel; penerbitan surat khabar, majalah, dan buku; pengeluaran dan pengedaran produk dan perkhidmatan promosi dan pengiklanan; pembangunan penyiaran digital. News Corporation adalah penerbit surat khabar berbahasa Inggeris terkemuka di dunia dengan operasi di seluruh dunia. Syarikat ini menerbitkan lebih daripada 175 surat khabar yang berbeza, mencetak lebih daripada 40 juta salinan seminggu.
 10. NESTLE: Syarikat Switzerland ini memiliki 50.1% saham pembuat makanan Israel, Osem Investments. Pada Disember 2000, mereka mengumumkan akan melabur jutaan dolar untuk mengoperasikan Pusat R&D baru di Israel. Pada tahun 1998, Mr. Peter Brabeck-Letmathe atas nama Nestle, menerima Anugerah Jubli oleh Perdana Menteri Israel Netanyahu. Ini merupakan penghormatan tertinggi yang pernah diberikan oleh 'Negara Israel' sebagai pengiktirafan kepada individu dan organisasi yang melalui pelaburan dan hubungan perdagangan mereka paling banyak mengukuhkan ekonomi Israel.
 11. OVERSEAS ADVENTURE TRAVEL: Syarikat ini berpusat di Massachusetts, terkenal dengan pelbagai lawatan dunia dan perjalanan kumpulan yang agak murah. Syarikat ini menyumbangkan wang ke lebih daripada 50 buah negara yang mereka operasikan untuk membantu sekolah, bantuan makanan, dan lain-lain, dengan purata antara $5,000 dan $25,000 bagi setiap negara. Walau bagaimanapun, Israel menerima $1,000,000 daripada Overseas Adventure Travel, kerana presidennya adalah seorang Zionis.
 12. IBM: IBM melabur secara besar-besaran di Israel. Naib Presiden Kanan dan Penasihat Am IBM, Lawrence Ricciardi, yang menyatakan bahawa syarikatnya mempekerjakan 1,700 orang di Israel, berkata dalam temu bual dengan Jerusalem Post, 'Tanah dan idealisme besar yang diwakili olehnya sangat penting bagi IBM.' IBM adalah salah satu daripada tiga syarikat Amerika yang dihargai di Majlis Anugerah Rakan Demokrasi Liga Persahabatan Amerika-Israel (25 Jun 2001) yang diselia oleh Sharon. Pada Mei 2002, Kamar Perdagangan Israel-America menganugerahkan IBM dengan 'Anugerah Duta Besar' sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan luar biasa mereka kepada perkembangan industri teknologi tinggi Israel dan untuk memajukan perdagangan antara AS dan Israel. IBM menubuhkan operasi pada tahun 1949 dan merupakan syarikat Amerika besar pertama dengan anak syarikat sepenuhnya di Israel, memperkenalkan komputer ke negara itu.
 13. KIMBERLY-CLARK: (Huggies, Kotex, Kleenex) Pada tahun 1998, Mr. Robert P. Van der Merwe, pengerusi Kimberly-Clark Europe, menerima Anugerah Jubli oleh Perdana Menteri Israel Netanyahu. Ini merupakan penghormatan tertinggi yang pernah diberikan oleh 'Negara Israel' sebagai pengiktirafan kepada individu dan organisasi yang melalui pelaburan dan hubungan perdagangan mereka paling banyak mengukuhkan ekonomi Israel. Kimberly Clark Corp memiliki kepentingan 49.9% dalam syarikat Israel, Hogla (6/96) melalui America-Israel PaperMills $49.9 juta.
 14. RIVER ISLAND rangkaian pakaian, ISROTEL dan IBROTEL HOTELS di Sepanyol dan Portugal, BRITANNIA PACIFIC PROPERTIES. (Ini mungkin berkaitan yang paling sedikit dengan kita) - sebuah syarikat pelaburan antarabangsa yang berpengkalan di London, England. Mereka dikatakan sebagai salah satu pemilik hartanah terbesar di kawasan Metropolitan Sacramento. Kelihatan seperti Lewis Trust Group yang berpusat di Britain adalah salah satu syarikat yang membangunkan hotel di Kawasan Aqaba. David Lewis, Pengerusi syarikat, adalah penyokong penting Israel. Aktiviti Mr. Lewis termasuk pengumpulan dana untuk Dana Kebangsaan Yahudi. Beliau juga merupakan ahli Majlis Perniagaan Israel-Britain. Organisasi ini mengabdikan diri kepada pembangunan Negara Zionis, dengan mengalirkan modal British ke wilayah yang diduduki bagi kepentingan Zionis dan pengeksploitasian rakyat Palestin.
 15. NOKIA: Nokia telah mula melabur secara besar-besaran di Israel. Pengurus Besar Nokia, Lars Wolf berkata dalam temu bual dengan The Jerusalem Post (4 Mac 2001): 'Kami benar-benar memberi tumpuan kepada Israel dari semua perspektif, kerana kami mempunyai projek dalaman yang dipanggil 'Projek Israel' yang bermaksud kami sedang mengkaji Israel dari perspektif rangkaian, dari perspektif Organisasi Venture Nokia, dan juga dari perspektif Pusat Kajian Nokia.' Rakan Kongsi Venture Nokia, cawangan Organisasi Venture Nokia, melancarkan dana baru sebanyak $500 juta pada Disember 2000 dan membenarkan bahawa jumlah yang 'tidak seimbang' akan diberikan kepada syarikat-syarikat Israel. Pusat Kajian Nokia sentiasa mencari usahawan muda Israel untuk bekerjasama.
 16. TIMBERLAND: (pakaian, kasut, bot, jaket, dan sebagainya) Timberland adalah syarikat pakaian, barang kemas, dan aksesori bernilai $1.1 bilion. Presidennya dan CEO, Jeffrey Swartz, adalah seorang Zionis aktif. Dalam 'lawatan solidariti' terkini ke Israel, di mana beliau menjelaskan bahawa beliau sedang bercakap sebagai CEO Timberland, beliau mencadangkan menghantar 100 tentera IDF ke Amerika Syarikat selama seminggu sebagai duta Israel. Walaupun Timberland adalah syarikat yang tersenarai secara awam, keluarganya memiliki kira-kira 47% saham dan mempunyai kira-kira 81% kuasa mengundi.
 17. DESERT EAGLE: Desert Eagles adalah satu-satunya senjata api yang Israel tidak membeli dari Amerika Syarikat atau negara lain. Walau bagaimanapun, banyak bahagian senjata api ini diimport dari negara lain dan mereka hanyalah dirakit di Israel. Walau bagaimanapun, Israel sangat berbangga dengan mereka dan ini adalah syarikat yang ketatnya berasal dari Israel.
 18. CATERPILLAR: Caterpillar adalah syarikat yang berpusat di Illinois yang mengeluarkan peralatan pembinaan besar seperti buldoser, traktor, pelbagai peralatan pemusnahan, dan mempunyai jenama pakaian 'tough guy'. Caterpillar dengan senang hati menyediakan kepada Israel seluruh armada semasa D9 dan D10 mereka, beberapa buldoser bersenjata terbesar di dunia.

Jenama Lain Yang Menyokong Israel

Saya kongsikan dalam bentuk poster ya. Setelah membuat beberapa kajian, saya mendapati majoritynya merupakan penyumbang sama ada langsung atau tidak langsung. Disebut atau tidak di dalam Israel news, namun saya nasihatkan kepada semua untuk teruskan usaha jihad anda. 

Khususnya syarikat Sara Lee Corperation, rantaiannya terlalu besar dan saling berhubung kait, akhirnya mereka semua ini adalah satu rangkaian networking yang kita sendiri tidak sedar, kerana kejahilan kita kan, tidak mengambil tahu. Boleh refer semula, Sara Lee merupakan salah satu syarikat pro zionis.

Jadi jika anda sudah tahu, berubahlah dan teruskan usaha boikot anda semua sama ada sebagai end user, pemilik kedai atau pekerja bagi jenama dan syarikat ini. 

boikot syarikat brand sokong israel


boikot syarikat brand sokong israel


boikot syarikat brand sokong israelNestle, Unilever, JDE Peets, Mondelez dan banyak lagi

boikot syarikat brand sokong israel

boikot syarikat brand sokong israel


senarai syarikat brand sokong israel


senarai syarikat brand sokong israel


senarai syarikat brand sokong israel


senarai syarikat brand sokong israel

Senarai Rujukan

Boleh rujuk dan semak adakah fakta yang telah saya kongsikan ini betul atau salah. Tetapi tak semua link saya kongsikan di sini ya. Cara sertakan sekali cara bagaimana saya buat kajian dan cari perkaitan di antara syarikat-syarikat ini.

cara cari syarikat pro israel


 1. https://www.kohlberg.com/investments/
 2. https://jewishstandard.timesofisrael.com/pro-israel-businesses/
 3. https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/23666/000119312506190736/dex21.htm
 4. https://www.fibre2fashion.com/news/garment-company-news/newsdetails.aspx?news_id=3693
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Sara_Lee_Corporation
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Hillshire_Brands
 7. https://en.wikipedia.org/wiki/JDE_Peet%27s
 8. https://en.wikipedia.org/wiki/Hanesbrands
 9. https://en.wikipedia.org/wiki/Beatrice_Foods
 10. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2008-dec-04-fi-coffee4-story.html
 11. https://www.muftiwp.gov.my/ms/perkhidmatan/artikel-soal-jawab/5250-bayan-linnas-siri-ke-252-serangan-zionis-israel-pengesahan-sifat-buruk-yang-diceritakan-al-quran

Baca Artikel Berkaitan

Senarai Produk Israel dan Syarikat Sokong Israel Serta Senarai Produk Muslim Malaysia

Platform Edesa MY : Jom Support Produk Lokal Bumiputera

https://www.emmemarina.com/2023/10/palestine.html

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama