Jam Tangan Buruj, Bukan Rolex - Ustaz Hj Idris Hj Ahmad

 Pernah tak anda terbaca atau terdengar viral Siti Kassim mengatakan bahawa Mantan Datuk Hj Idris Hj Ahmad memakai jam rolex tidak sesuai dengan dirinya sebagai menteri agama. Menjawab persoalan tersebut, Ustaz Hj Idris memaklumkan bahawa beliau cumalah memakai sebuah jam tangan biasa dengan fungsi waktu solat dan arah kiblat dari syarikat Buruj Watches. 


Hal ini menyebabkan Buruj menjadi viral hingga beberapa media dan nama-nama terkenal di Malaysia turut mahu mendapatkan jam tersebut termasuklah orang ramai sehingga sold out dan dibuka pre order pula pada waktu itu. Alhamdulillah. Sebagai salah seorang agen mereka saya turut berasa gembira dan mendapat ramai pelanggan. 


Gembira akan dua hal iaitu:-

1. Rakyat Malaysia mengenali kewujudan jam tangan muslim dengan fungsi waktu solat dan arah kiblat - inilah dakwah yang kita cuba sampaikan kepada orang islam khususnya kepentingan jam tangan solat ini dalam membantu dan mendisiplinkan diri kita semua untuk solat awal waktu. 

2. Buruj semakin dikenali. 


jam tangan mewah rolex buruj watches

jam tangan mewah rolex buruj watchesAlhamdulillah. Suka saya nak share sebagai salah seorang pemakai jam tangan Buruj dan Seller Rasmi Buruj Watches ni... 


Kelebihan Jam Tangan Muslim Dari Buruj Watch

 • Peringatan waktu solat secara beberapa ketetapan - paparan skrin jam, reminder alarm solat (harus setkan dahulu), button menu
 • Automatik arah kiblat tanpa perlunya gps atau internet
 • Boleh set nama pada paparan jam maksima 7 huruf contohnya: Mariana (tarikh akan automatik hilang pada paparan tetapi jangan risau boleh tekan je menu paling atas dan akan keluar tarikh tersebut, anda juga boleh offkan set nama ini atau tukar nama pada bila-bila masa)
 • Penanda Al-Quran (Yes, boleh)
 • Kalendar Hijrah dan Masihi (Tak risau dah la tak tahu tarikh dalam Islam pula, kan memudahkan urusan kita semua sebagai seorang muslim!)
 • Dwi/Tri bahasa (Anda boleh setkan bahasa jam mengikut bahasa yang anda fahami, tidak semua jam ada 3 bahasa tetapi standardnya English, Malay dan Arab)
 • Alarm digital
 • Stopwatch
 • Moon Age (usia bulan dalam sebulan)
From new moon to full moon and back again is 29 and a half days, providing a regular cycle that has been the life cycle for any number of things over the centuries. A moon phase watch shows the current phase of the moon as you see it in the sky.

Are moon phase watches worth it?

It's a bit more expensive if you think affordability, but it's well worth the investment.


Saja je saya share. Biasanya orang tertentu sahaja gunakan jam yang anda moon age ni, jadi untuk sahabat semua, ianya satu added value. Pemancing, hikers sesuai sangatlah sebab nak tahu cuaca pada waktu malam, dan bila sebut pasal bulan ianya juga berkaitan dengan pasang surut air.


Seperti yang dapat kita nyatakan, pasang surut bergantung pada posisi bulan dan Matahari. Ketika mereka sejajar dengan Bumi, daya tarikan graviti lebih besar. Ini biasanya berlaku ketika kita mempunyai bulan purnama atau baru. Keadaan ini menyebabkan pasang surut menjadi lebih tinggi dan disebut air pasang.

 • Kompas (pada menu kiblat ada kompas, anda akan lihat kedudukan arah utara pada display jam)
 • Daylight saving time (DST) - mohon jangan ON kan jika anda masih berada di Malaysia ya, tak pasal-pasal jam anda akan cepat 1 JAM!

Daylight Saving Time [ DST ]
" Waktu musim panas (Bahasa Inggeris: summer time) atau waktu jimat siang (daripada istilah Bahasa Inggeris:
Daylight Saving Time, DST - khususnya di Amerika Syarikat, Kanada dan Australia[1][2]) ialah sistem yang bertujuan untuk "menyimpan cahaya siang hari" pada musim panas, di mana waktu rasmi sesuatu kawasan itu dimajukan satu jam lebih awal daripada zon waktu yang rasmi selama musim bunga dan musim panas.
Hal ini bertujuan untuk lebih menyesuaikan waktu ketika hari masih terang dengan waktu kegiatan kerja dan sekolah.
DST biasanya digunakan di wilayah yang suhunya sedrhana kerana perbezaan yang cukup besar antara waktu hari terang berbanding gelap sepanjang musim di wilayah-wilayah tersebut. "
 • Takwim solat - baiklah, untuk pengetahuan sahabat semua, setiap negara, mempunyai takwim yang berbeza. Jika di Malaysia pakai takwim kita, takkan travel nak pakai takwim Malaysia lagi kan? Jadi boleh ubah ke takwim negara tersebut. Tetapi nak selamat, anda boleh je terus setkan default di mana kami dah setkan ketetapan takwim sesuai digunakan di mana-mana negara yang anda pergi
 • Water resistance (30 M/ 50M) - kami ada 2 jenis fungsi water resistant, namun jam ini tetap tidak sesuai untuk anda berenang di dalam kolam mahupun laut!.. Jaga-jaga ya, rosak jam nanti kerana sikap kita yang culas ni.

jam tangan buruj water resistance


Alhamdulillah. Sudah hampir 5 tahun saya memakai jam buruj, belum lagi pernah rosak kerana pakai jam semasa mengambil wuduk, mandi, basuh pinggan dan seangkatan dengannya. Sesuai sangatlah bagi pemakai yang tidak suka tanggal jam, risau hilang ke apa kan.. Kenalah jaga elok-elok jam ni

Ada berapa banyak model jam Buruj?

Model jam Buruj takla terlalu banyak. Hanya ada beberapa model sahaja, buat masa ini tiada lagi material band rubber. Ini kerana kami masih mencari model tali jam yang tahan lasak dan tidak mudah putus. 

Mari saya kongsikan jenis-jenis jam tangan Buruj yang ada di pasaran


Buruj Couple aka Jam Menteri (inilah jam yang viral tu, warna rosegold tetapi kita ada 3 warna sebenarnya ya, rosegold, silver dan matte black)

Buruj Iconic pilihan kegemaran orang lelaki gitu, tetapi ada je akak2 yang turut pakai dan memang sizenya sesuai tuk lelaki dan wanitaKhas untuk wanita, Buruj Lady Aysa

Pilihan ramai, most preferred dan bestnya boleh engrave nama pada tali jam. Inilah dia best seller Buruj terkini iaitu Buruj Orion

Yang nakkan kelainan, tampak mewah dan exclusive, boleh order Buruj Vega. Didatangkan juga dalam couple set, ada saiz Adam dan Hawa

Latest model buat wanita, Lady Naira, fully stainless steel
Alhamdulillah. Yang mana satu pilihan sahabat semua?


Saya sertakan entri khas untuk sahabat lihat close up dan harga setiap produk ya. Jika berkenan terus hubungi saya kay!

Whatsapp
Agen sah Buruj Watches
Kak Emme Marina
018-9100 852

BONUS!! : Hanya yang order dengan kak Emme, kita nak bagi special price bermula order kedua, hingga lah order ke berapa pun dapat!. Ha, jangan kata, saya tak payung kay.


Catat Ulasan

0 Ulasan