Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah

11/29/2017

Perancangan Mantapkan Sale 2018

Bismillah

Tidak lama lagi kita bakal bertemu dengan bulan terakhir 2017. Bila dilihat dalam masa setahun ini, ada turun naik dapat sale bulanan kita. Dan juga kekangan masa menguruskan database pelanggan. 

Bagi seorang peniaga, databased merupakan satu harta yang amat bernilai tetapi ramai di antara kita yang tidak sedar. Bayangkanlah jika anda sudah berniaga 3 tahun. Contohlah, 1 tahun. Jika sebulan ada 30-100 customer tetapi anda tidak bijak merekod anda sudah kerugian terlalu banyak!

Hilang 30 databased juga bagi saya sudah terlalu rugi inikan pula databased yang bertahun-tahun meniaga. Mungkin dalam bertahun berniaga kita sudah menukar banyak perniagaan. Biasalah tu, ada masa turun ada masa naik. Namun databased ini sangat penting untuk kita tukarkan pelanggan lama kepada pelanggan setia sama ada produk yang masih sama atau pun berlainan.

Kerana apa?

Kerana mereka masih berurusan dengan kita, iaitu orang yang sama. Kepercayaan itu ada bukan? Setuju? Jadi jika kita gunakan databased ini dan hubungi mereka mengenai kita sudah berubah hala dalam bisnes atau sekadar bernetworking. Tidak salah sama sekali!

Bagi saya yang dah meniaga dari 2011 hingga 2017. Ya Allah banyaknya kerugian. Belajar dari kesilapan. Usah ulangi lagi!

Jadi planning untuk menjadi seorang peniaga yang lebih bagus, sistematik dan boleh generate sale dari masa ke semasa. Kita sudah patutnya mula merangka planning bisnes kita pada tahun 2018.

Ini adalah list yang saya telah sediakan. Ada yang sudah diusahakan tahun ini, ada yang masih belum. Impian saya ialah berniaga secara online sepenuhnya. Saya berharap agar impian ini dapat terlaksana sepenuhnya dan akhirnya dapat menjana pendapatan berterusan secara pasif. 

Medium marketing
- blog/website (sudah ada dan dilaksanakan satu persatu mengikut niche dan produk)
- instagram (baru dilaksanakan sejak 3 bulan lepas - masih belajar)
- facebook (masih belum aktif sepenuhnya)

Bisnes Tools
- Database Dutanaga (sedang digunakan baru sahaja jumpa cara menyimpan databased terbaik bulan ni tunggu saya review selepas sebulan ye)
- FB Supertools (dalam perancangan)

Formula Rezeki dan Urusan Kewangan
- Magnetrezeki (sudah dapatkan dan baca - akan digunakan secepat mungkin)

Kelas dan Bengkel
- Kelas Blog Bisnes (sudah dan berjalan alhamdulillah pendapatan DMS 100% di sini dan sekarang sedang merangka untuk produk-produk jualan lain pula)
- Google Adwords (masih belum berjaya belajar.. Doakan saya berjaya masterkan skill google adwords ni ya)

Kita plan. Kita doa agar Allah bantu kita capai apa yang kita inginkan. Betulkan nawaitu berniaga. Jika kita terlalu sibuk mengejar dunia, kita takut kita dilupakan Allah untuk kejar akhirat. Maka, kita kene betulkan nawaitu kita berniaga.

Bila kita berniaga, yang beri kita gaji itu Allah. Dialah yang mengatur segalanya, sedang kita berusaha.
.
.
Mungkin bukan semua kita boleh belajar dan buat serentak hebat. Tapi dengan plan, kita sedang mendidik diri untuk lakukan peringkat2 ini dan secara automatik kita melakukannya.

Ada banyak cara untuk berjaya dalam perniagaan. Tapi soalan paling utama, adakah anda orangnya?


Kenapa saya kata gitu. Kerana anda tiada keiginan untuk berjaya. Orang yang berjaya ialah orang yang tak pernah putus asa untuk dapatkan apa yang dia inginkan? Betul?

Korang nak apa.. korang dapatkan sampai dapat. Tapi bila nak berjaya je dalam bisnes, ada rasa susah. lemau. takde semangat la semua sejuta alasan keluar tapi nak jugak berjayanya. TINDAKAN TIADA. PLANNING TIADA. USAHA NAK BELAJAR MARKETING TIADA. Anda lihat orang lain berjaya, anda kata itu rezeki dia. Memang betul tu. Betul la tu

Tapi dia yang berjaya tu duduk senang lenang ke? Cuba tengok FB dia punyalah aktif. Sosial pun dia, jual pun dia. Macam kisah dia ada. Instagram pun dia usaha. Kemudian kita lihat diri kita. Beza kita dengan dia. Adakah kita kuat dan positif sebagaimana rakan-rakan kita yang berjaya?


Bila kita down, usah biarkan diri kita lama sangat down. Yakinlah dengan rezeki yang Allah janji pada kita. Selagi mana kita berniaga yang halal, tiada riba, tiada unsur penipuan, tidak menyakitkan orang lain atau niat tidak baik. Insha Allah, usaha anda Allah sedang lihat dan nak beri. Bukan senang nak senang, jadi baik pun bukan senang. Banyak betul cabarannya. Tiada yang mudah di dunia ini. Tapi jika kita dapat lihat kasih sayang Allah pada kita, insha Allah semuanya akan baik dan jiwa kita juga tenang.

Usah tunggu hebat baru nak mula, kerana orang-orang yang berjaya mereka usahakan dari zero to hero. Untuk jadi orang berjaya, kita kena sentiasa di hadapan. Maka jadilah salah seorang daripada mereka. 

Insha Allah
Read More

11/26/2017

Marking Paper

Setiap semester antara tugasan tidak rasmi sebagai isteri. Membantu mengira markah. Masukkan markah.


Hari ini hujan dari malam. Masih mendung dan hujan renyai. Risau juga jika banjir kilat di mana-mana. Harapnya tiada musibah.


Alhamdulillah, saya dah konvo tahu. Nanti saya share pengalaman master sepanjang 4 tahun ya. Huhu. Lama sungguh master.


Okaylah, sambung semula kira markah anak-anak murid.


Read More

11/24/2017

Jam Peringati Waktu Solat

“Solat itu tiang agama.” 


Berapa ramai org yang tahu ayat ini tapi masih leka? Maklumlah, nama jua manusia. Memang banyak kesilapan dan sifat malas. Alhamdulillah semenjak memakai jam Azan & Qiblat ini, luput waktu solat tiada lagi jadi masalah. .




“Macam mana buleh begitu?” Mungkin kita tertanya-tanya bagaimana buleh jam tangan membuat kami solat on time? Jam ini banyak manfaatnya. Ia buleh mengingati kita tiap kali masuk waktu - ia ada bunyi BEEP. Belayar? No problem, jam ni kita set ikut negeri dan bandar saja. Amazing, right? .

Whatsapp 0189100852 kalau kita kan bertanya dengan lebih lanjut .



 




Read More

11/23/2017

Tawaran Dropship dan Mini Agen DMS360


Salam

Jika anda berminat dalam bidang kecantikan, pelangsingan dan kesihatan. Semuanya ada di DMS360. Produk terviral di Malaysia sejak tahun 2014. Produk kecantikan kami 2x memenangi anugerah antarabangsa (2014 & 2017).







Produk bebas bahan kimia.
selamat
berkesan
ribuan testimoni




Jana pendapatan sebagai dropship kami atau menjadi agen serendah RM400 sahaja.

komisyen DS - 15%
komisyen mini agen - 20%





Hubungi terus 0189100852
Emme Marina
Stokis VIP DMSONE Skinworks


bimbingan marketing dan produk diberikan. Skrip iklan-iklan juga sentiasa ada.


berniaga dengan bijak.
jana pendapatan dengan dms viral


#dmsviral #gsviral
Read More

11/21/2017

Pre Order GS Viral aka Glowing Speed DMS360 Dibuka

Glowing Speed DMS360 dengan wajah baru dan nama baru.


GS VIRAL😱😱


SeMoga menjadi produk viral terfemes❤️

Apa yang membuatkan GS VIRAL LEBIH BAIK?
✅ improve version dr segi ramuan dan krim
✅ lebih pantas berkesan
✅ perkenalkan ramuan berasaskan botanikal


Mengekalkan ciri2 istimewa GS yg lama ❤️
✅ SPF45 tuk perlindungan matahari maksima
✅ sabun tetap sama tahan 3 bulan ++
✅ Harga menten sama❤️❤️❤️❤️❤️


Pre order dibuka. Limited stok 1st batch.

150 kotak ditempah oleh stokis kami. Berbaki lebih kurang 30-50 kotak sahaja lagi.


Nak dapatkan harga istimewa?


Jom join keluarga dms❤️❤️ sambil bersinar sambil tebalkan poket anda.😘


Untuk tempahan Glowing Speed anda.
Whatsapp 018 9100 852


Stok 1st batch limited ye.
Pre order: ETA 7 ke 14 hari


#bisnesdarirumah #pengedarsahdiperlukan #gsviral #glowingspeed #stokupdatedms360original #stokisvipdms360 #dropshipdiperlukan #dropshipdmsdibuka #DmsViral #dms360original #koreaskincare


Read More

11/12/2017

Shocking Sale 11.11

Bismillah. Walaupun agak lewat memberitahu di sini. Tetapi saya masih menjalankan harga promosi bagi beberapa barangan DMS dan Jam  Tangan Islamik.


Anda boleh terus wasap untuk mendapatkan harga istimewa ini ya.


Tawaran ini valid sehingga hari ini sahaja 12.11.2017. Saya teruskan sehingga hari ini kerana semalam bermula lewat petang. Jadi insha Allah, anda masih berpeluang untuk mendapatkan harga promosi.



Read More

11/09/2017

Jom Membeli Di Kedai Online Emme Marina

Bismillah..


Alhamdulillah, saya ucapkan terima kasih pada semua pembaca yang sudi wasap saya setelah membaca entri-entri saya di blog. Ada yang wasap untuk dapatkan produk DMS360, jam tangan islamik iaitu jam dengan waktu solat dan auto kiblat. Ada juga yang mula wasap bertanya tentang produk-produk terapi wanita moden ni. Alhamdulillah.


Tidak kurang yang sekadar bertanya, itu pun tidak mengapa. Asalkan sedikit sebanyak saya dapat membantu kalian semua dalam merungkai kerunsingan dan kegelisahan kalian.


Bagaimana dengan stevia ya? Adakah saya tidak menjual lagi? Sebenarnya saya masih menjual produk stevia dari syarikat RCC, cumanya mungkin blog saya bukan lagi carian utama bagi produk Stevia. Jika saya google, terlalu banyak perkataan stevia ini kerana nama stevia terlalu common. Melainkan la mereka menggunakan keyword carian tertentu maka insha Allah akan bertemu dengan blog saya ini.


Sudah hampir 3-4 tahun dalam jualan produk DMS360 namun saya akui saya jarang upkan post tentang produk-produk DMS di sini. Saya lebih suka update di blog yang khusus iaitu di www.dms360original.com . Jadi jika anda ingin tahu lebih lanjut mengenai produk DMS anda boleh layari website dms saya ya.


Alhamdulillah. Semoga kita semua terus sukses walau apa jua medium perniagaan yang kita gunakan. Jika anda berminat untuk belajar buat blog dan jana pendapatan melalui blog, boleh juga hubungi saya :) Insha Allah saya cuba bantu kalian.






Hi semua, Jika kalian suka dengan entri ini jom komen dan share pendapat kalian :)

Nak tahu lebih lanjut tentang produk jualan saya?

DMS360: Boleh klik link www.dms360original.com atau www.dms360.my
Jam Tangan Islamik: www.jamtanganislamik.blogspot.my
Terapi Wanita Moden: www.terapiwanitamoden.blogspot.my
Read More

11/06/2017

Badan Harus Fit dan Cergas. Jom Work Out!

Bismillah


Badan yang kurus tak semestinya fit. Adakalanya orang-orang kurus ni bukan semua atlet. Sama seperti sayalah. Kurus tapi berlemak sana sini. Bak kata suami saya, "mama buatlah exercise". Dah 8 tahun berkahwin ni memang itulah yang selalu dia ulang dan ulang kepada saya. Lagi-lagi pula sudah 4 orang anak.


Terpaksa saya akui memang badan langsung tak fit. Benjol sana sini. Lembik sana sini. Alasan letih buat kerja dan uruskan anak sebenarnya sangat lapuk. Kita yang nak cergas, nak badan sihat. Maka badan ini ialah tanggungjawab kita. Sebagai ibu, sakit adalah perkara terakhir dalam fikiran. Apatah lagi sejak kebelakangan ni, anak-anak pandai pula kata mama semakin gemuk. Apa taknya dimainkan lemak di kaki, bergoyang-goyang gitu. Perut yang mula menggelebeh diejeknya setiap hari. Alahai anak. Mama pakai jubah lerrrr.


Alasan lagi.


Menutup badan kita memang boleh menipu semua mata yang memandang, terutama orang luar. Tetapi anak-anak dan suami yang melihat sama sekali tidak akan mampu kita tipu. Suami saya seorang atlet dari zaman sekolah hinggalah sekarang masih aktif bersukan. Sudah pasti badannya paling fit dan top di rumah ni. Jadinya walaupun saya macam kurus, sayalah yang paling gemuk dan lembik. Segan memang segan, oleh sebab itu walaupun sudah hujung tahun, apa kata kita mulakan tahun 2018 dengan memiliki bentuk badan yang fit gitu?


Jadi, bermulalah hari ini sebagai hari pertama work out saya. Hanya luangkan 10 minit sahaja kerana saya cuba ikuti cara yang dicadangkan oleh youtube. Give it a try will us?


Haha. Saya memang bukan seorang yang aktif bersukan. Bagi saya ini sudah menyakitkan dan melenguhkan otot-ototku. Jujurnya, buat 60 saat senaman Plank tadi je dah menggigil.


Anda juga boleh cuba, saya follow video ni. Kira macam trainer jugaklah. Kalian cubalah buat setiap pagi kay. Luangkan la sedikit masa. Tutup je mata jom exercise. :)






Anda boleh download video ini di youtube, dan cuba buat bersama-sama kay.


Selamat bersenam dan cergas!


Untuk saya pula, Hari Pertama Work Out DONE! 29 Days to Go.. Chayok!!






Assalamualaikum, Jika kalian suka dengan entri ini jom komen dan share pendapat kalian :) Nak tahu lebih lanjut tentang produk DMS360? Boleh klik link
Read More

11/01/2017

Berniaga dari Rumah sebagai Suri, Bagaimana Anda Menguruskan Anak-anak Kecil?

Bismillah,


Tenggelam timbul dalam menulis post yang konsisten di blog EmmeMarina sepertinya tidak berkesudahan. Tapi yakinlah saya sebenarnya menulis setiap hari di blog saya ini. Cuma bukan di sini. Saya mempunyai 3 blog bisnes yang saya uruskan, anda jika ada masa boleh berkunjung ke blog saya yang lain.


Untuk bisnes utama saya sebagai stokis sah DMS, anda boleh kunjungi Informasi DMS360 atau terus ke kedai blog DMS = www.dms360.my untuk tempahan.


Seperti anda lihat, ada produk baru yang saya mula fokus iaitu rangkaian produk dari Libo Spa. Founder spa ini merupakan rakan saya, alhamdulillah. Banyak kami belajar bersama. Saya juga meminati bidang ini dan ada bersangkut sedikit sebanyak dengan produk DMS, untuk produk-produk Libo Spa berkaitan dengan masalah wanita selepas bersalin dan wanita sudah berkahwin. Anda nak tahu lebih lanjut? Boleh kunjungi blog saya di sini www.terapiwanitamoden.blogspot.my


Alhamdulillah, satu lagi produk jualan saya lain terus dari niche kecantikan dan kesihatan wanita, iaitu Jam Tangan Islamik. Kunjungi blog utama untuk lihat koleksi kami ya... Klik jamtanganislamik.blogspot.my


Semasa sedang menulis entri ini, bayi saya yang bakal memasuki 9 bulan ini sudah terlalu lasak. Di mana saya berada di situlah dia. Jika hanya mahu berada berdekatan, okaylah. Ini mahu dipeluk, didukung, bila mana dia leka bermain (tidak ingat mama) atau tidur sahajalah waktu saya pantas membuat kerja-kerja. Mahu menulis, review produk adalah sangat sukar.


Ialah kita suri, ada pelbagai tugas. Kita tidaklah free sangat, dapur perlu dijenguk, rumah perlu dikemas. Sekarang jam 11.14 pagi, jam 12 perlu mengambil anak pula di taska, 12.30 hari ni kakak di sekolah. Jika boleh, setiap hari untuk menguruskan bisnes saya tidak mahu tidur. Haha. Dalam menulis ini terbayang kisah sehari-sehari yang dilalui dengan terikan, tangisan anak-anak dan kenakalan mereka. Tidak lama lagi cuti sekolah, harulah mama.


Namun, usahlah kita merasakan mereka ini beban. Jika anda merasakan anak ini beban untuk kalian berjaya dalam kerjaya anda. Bisnes anda. Tolonglah.. tolong berhenti berfikiran begitu. Masa mereka membesar sangat singkat. Tanpa kita sedari, kita kehilangan suara-suara yang memanggil nama kita. Esok lusa bila mereka semakin jauh ketika itu kita pula merayu untuk mereka kembali. Tidak kira apa kesukaran kita dalam berniaga dari rumah, hadapi dengan tenang uruskan dengan senyuman. Insha Allah dalam apa jua kepayahan, Allah ada untuk membantu kalian.


Doakan saya juga mampu untuk terus positif dan tersenyum ya :)


Saya doakan kalian berjaya dunia dan akhirat. Aamin






Rakan-rakan, Jika kalian suka dengan entri ini jom komen dan share pendapat kalian :)

Nak tahu lebih lanjut tentang produk DMS360? Boleh klik link www.dms360original.com atau www.dms360.my
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com