Kejayaan Datang Melalui Ilmu dan Usaha Berterusan

Setiap hari membaca kata-kata motivasi daripada otai bisnes seperti Bukhari Ramli, Najib Assadok dan ramai lagi mentor-mentor besar dalam dunia bisnes sangat mengujakan. Adakalanya terasa diri ini terlalu kerdil untuk mengekor kejayaan anak buah mereka. Kekurangan diri saya untuk mengikuti kelas mereka sebenarnya sangat mengecewakan. Saya teringin untuk bermentorkan salah seorang sifu marketer secara dekat namun halangan kewangan atau untuk bertemu secara face to face merupakan kekurangan terbesar bagi diri saya buat masa ini.

Syukur mereka menyediakan group facebook dan tetap emel saya (haha selagi kita sendiri masih berada dalam circle emel) jika tidak maka keseorangan lah mencari motivasi bisnes.

Berseorangan dalam bisnes (di rumah) dan hanya mempunyai kawan-kawan bisnes online memang penting kerana bisnes tanpa support umpama menelan diri sendiri. Anda perlukan moral support untuk kekal maju. Mentor untuk ketuk kepala anda bila anda tersalah langkah. Dalam setiap perkara anda amat memerlukan ilmu jika mahu pergi lebih jauh. Jika anda baru sahaja bermula, mulakan dengan meletakkan target jualan anda. Ini jika anda benar-benar serius untuk berjaya. Jika berniaga untuk sekadar hobi, maka berapa keuntungan sebulan bukanlah isu serius untuk anda. Maka, entri ini juga anda mungkin baca sekadar melepaskan kebosanan.

Tiba-tiba kepala agak pusing, tangan menggeletar ketika saya menulis entri ini. Sudah lama saya berniaga secara online, walaupun sudah ada peningkatan berbanding dulu namun saya masih belum mencapai satu tahap yang saya sendiri mampu banggakan. Mungkin target diletak terlalu tinggi, tetapi tanpa stress anda takkan berjaya mampu ke depan dan cipta masa depan luar biasa.

Saya mahu jadi insan luar biasa.
Saya mahu jadi surirumah dengan income luar biasa.

Namun saya masih mahu kekalkan cara low profile. Pernahkah kalian terfikir kenapa anda masih ditakuk yang lama? Kenapa sales tak naik-naik walaupun dah lama berniaga?

Kenapa dan kenapa?

Dalam bisnes juga kita harus selalu menilai kembali apakah rentak yang sedang kita lakukan ini sudah mencukupi? Dapat RM500 sebulan setelah berbulan-bulan atau bertahun berniaga produk sama itu bagus? Nak lebih maka usaha kena lebih.

Nak RM10,000 maka usahanya harus bernilai 2 atau 3x ganda.

Tidak cukuplah kalau anda kata anda sibuk sana sini. Takde masa beriklan. Tiada masa mentelaah ilmu bisnes. Tiada skill. Tiada kefahaman.. Alah.... alasan sahaja semua itu.

Jika anda nak berjaya, anda pasti menangis kerana gagal. Kenapa aku masih sama dan gagal?

Menangis. Stress. Sakit kepala.

Bukan kata wajib harus ada semua ini tetapi itu bermakna keinginan anda untuk mahu berjaya tidak cukup. Jauh dari cukup.

Saya bagi contoh mudah, anda nakkan sesuatu. Tidur malam sampai termimpi-mimpi, kalau boleh minta pada mak abah pasti dah nangis dan merajuk sebab kehendak tidak dipenuhi. Begitu juga dengan kejayaan dalam bisnes kalian.... Kalian NAK UNTUK BERJAYA. Maka kehendak dan kemahuan anda HARUS TINGGI UNTUK CAPAI SEGALA KEJAYAAN. Menangis pada Allah untuk izinkan kejayaan supaya setiap usaha anda itu berjaya.

Belajar ilmu. Berdoa. Berusaha secara konsisten. Insha Allah, Allah nampak segala kebaikkan dalam usaha anda.

Jangan pula menipu dalam bisnes. Hehe. Naya pula ye.

Sudah lama tidak menulis rindu pada pembaca. Rindu untuk sharing knowledge. Saya sebenarnya cumalah seorang surirumah biasa. Hasrat saya nak bantu suami, ada kewangan yang kukuh untuk keluarga dan diri sendiri. Saya nak bebas hutang. Saya nak sentiasa ada duit dalam bank untuk segala pertolongan ataupun hanya sekadar keperluan keluarga. Alangkah indahnya duit sentiasa ada jika nak sedekah pun ada tiada rasa terkilan. Dengan ada income, kita mampu lakukan banyak perkara kebaikkan dan membahagiakan orang lain. Fikirkan kebaikkan dalam memperbaiki kewangan anda, dan bukan menganggap kekayaan itu satu keburukan.

Selamat berjaya buat semua peniaga. Selamat berjaya dalam menjemput rezeki Allah yang Maha Luas. Carilah rezeki halal dan berbakti selagi mana Allah berikan kita nafas untuk bangun setiap hari. Aamin Ya Rabbil Alamin

PENYAKIT KEROSAKAN BUAH PINGGANG DAN PUNCANYA.

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk ‘Peritoneal dialysis’. Di operate utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain.

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu – how they suffer.

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It’s really PAINFUL. Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya.

Take care of our own kidney.

– Dari Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman.

Penyakit kerosakan buah pinggang atau kidney failure (punca arwah pak mertua saya meninggal semalam) sudah menjadi tidak asing lagi utk rakyat Malaysia. Dulu kita selalu dengar kencing manis, darah tinggi, kolesterol, lelah dan lain2 lagi. Tetapi sekarang ni penyakit kidney failure boleh dimasukkan dlm senarai ini.

Malaysia merupakan negara TERTINGGI DI DUNIA yg mempunyai pesakit buah pinggang akibat kencing manis (Diabetic Nephropathy). Akibatnya berlumba2lah syarikat2 pengeluar mesin dialisis dan segala barangan disposable dialysis yg berkaitan utk datang ‘melabur’ di Malaysia sbb pulangannya amat lumayan.

Rakyat Malaysia dianggap sebagai ‘lubuk’ utk pelaburan yg sangat menguntungkan ini.

Persoalan di sini…

Kenapa org Malaysia, buah pinggangnya sangat terdedah @ ‘vulnerable’ utk dapat sakit buah pinggang?

Saya telah berkecimpung dalam bidang dialisis ini sudah hampir 8 tahun. Selama 8 tahun saya mencari jawapan utk persoalan ini. Dan akhirnya saya rasa saya dah dpt jawapan utk soalan ini.

Jawapannya… PEMAKANAN RAKYAT MALAYSIA.

Ya… pemakanan kita terlalu bebankan kidney kita dengan makanan yg terlalu banyak sumber ANIMAL PROTEIN’.

Setiap hari kita makan 3 kali sehari… dan setiap menu makan kita MESTI ada AYAM, DAGING, TELUR DAN IKAN.

Akibat daripada tiga hidangan ‘Animal Protein‘ setiap hari menyebabkan kidney kita akhirnya ‘malas‘ nak kerja kerana bertahun2 dibebankan dengan kerja kuat dan akhirnya telinga ini terpaksa dengar dari doktor satu ayat yg sangat ditakuti oleh kita semua iaitu… “buah pinggang Encik dah rosak dan kena buat rawatan cuci buah pinggang 3 kali seminggu selama 4 jam setiap kali SEPANJANG HAYAT”.

Hancur remuk hati ini apabila dengar pernyataan mcm ini dari doktor dan tersenyum lebarlah syarikat2 pembuat mesin dan segala peralatan dialisis.

Pesakit kencing manis perlu buat 2 perkara utk elak jadi ‘bahan pulangan utk pelaburan syarikat asing ini’ iaitu:

1. Kawal kadar gula dalam darah mereka.

2. Kawal pengambilan protein haiwan.

Cakap memang senang. Tapi bagaimana caranya?

Secara ringkasnya iaitu kawal paras gula dengan:

1. Sarapan dengan bubur talbinah (sejenis bubur barli).

2. Tukar beras putih kepada beras perang.

3. Tukar gula putih kepada ‘coconut sugar’. ‘Coconut sugar’ DIJAMIN TIDAK AKAN TINGKAT PARAS GULA (Gula Melaka, Gula Anau).

Kurangkan beban kidney dengan:

1. BERHENTI MAKAN AYAM, DAGING DAN IKAN. (kalau boleh). Tukar sumber protein anda kepada protein sayuran. Anda dijamin tidak akan kekurangan protein dlm badan.

2. Jangan sesekali minum air sejuk pagi2 dengan perut kosong kerana ini terbukti boleh merosakkan kidney.

3. Bekam atau cupping therapy atau Hijama dlm bahasa Arab (yg majoriti org anggap sebg kolot) di titik2 tertentu di badan boleh kurang paras *CREATININE.*

Faktor2 yang merosakkan Buah Pinggang:

1. Kerap tahan kencing.

2. Kurang minum air.

3. Suka makan makanan masin.

4. Suka minum minuman bergas.

5. Kerap kena jangkitan ‘kencing kotor’ (urinary track infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6. Kerap makan daging dan seafood (tinggi uric acid)

7. Kerap makan pil tahan sakit.

8. Merokok.

9. Obesiti.

10. Alkohol.

11. Penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak terkawal.

KEBAIKAN MENGAMALKAN SUNNAH RASULULLAH SAW

Buah pinggang kita amanah Allah. Jgn jadikan ia sebahagian dari statistik pesakit buah pinggang kronik.

Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri? Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sebg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang.

Subhanallah, setiap perintah & larangan Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.

Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman

Pengarah Urusan

Primum Medicare Centre

Pusat Dialysis Ibnu Sina

Sila SHARE post ini sekiranya ia bermanfaat. Mungkin anda tidak mengidap kencing manis atau sakit kidney, tapi dgn share mesej ini mungkin ia akan sampai kpd teman anda yg ibubapa @ saudara tersayang mereka adalah pengidap penyakit tersebut. Sama2 kita selamatkan ratusan ribu rakyat Malaysia dari menjadi ‘bahan pulangan pelaburan sykt asing’.

Sebarkan tips sihat ini sebagai nasihat yg bermanfaat.

Harap diamalkan, bukan dibaca dan diforward saja.

Tapi apa2pun, tiada sesiapa yg boleh bantu diri kita, kecuali kita sendiri.

Pilihan untuk menjaga kesihatan diri sendiri terletak di tangan anda sendiri.