Tuesday, January 14, 2020

Kebaikan Makan Buah Dragon Fruit Semasa Hamil

January 14, 2020 1 Comments
Sudah beberapa hari saya alami kesukaran untuk makan dan berasa selesa. Mual, loya, tidak lalu malah cerewet pula lidah ni memilih jenis makanan yang lalu ke tekak. Laparrrrr. Lalu saya fikir mungkin makanan yang masam, seperti asam atau buah pelam atau oren dapat melegakan rasa tidak selesa. Rupanya tidak.


Masam pula buah oren tu seakan pahit ditekak. Perut mulalah tidak serasi dengan pelbagai makanan yang masuk. Jadi apa ya lagi buah yang sesuai? 


Lalu hari ini, saya ke market untuk shopping buah buahan yang rasanya tidak terlalu masam, tidak terlalu manis dan mudah mudahan lidah, tekak dan perut ni boleh terima dengan aman. 


Alhamdulillah macam-macam jenis buah buahan ada kan? Saya ambil dragon fruit warna merah dan putih, buah kiwi dan apple merah fuji. Yang mana saya rasakan kemungkinan masam.. Saya tolak pilihan tersebut. Kebetulan ada pula dragon fruit merah harganya murah bagi saya. RM 1.99 1 pack.


Ini sekali ngap habislah. Alhamdulillah lalu makan buahnya. Suka tak terkira! 



Terus cedok begini je makan sengsorang diri. Saya beli 4 pek sahaja sebagai tester. Kalau lalu tekak. Bolehlah buat bekalan harian makanan rutin tuk kesihatan badan semasa hamil.


Tapi nak saje2 makan dragon fruit masa hamil ni, tertanya juga ada kesan tak bagus ke? Buah ni sepatutnya bagus kan? 


Jadi, Kebaikan Buah Dragon Fruit Semasa Hamil rupanya sangatlah baik. Korang pun kenalah amalkan juga! 


1. Sumber Tenaga 
2. Mengurangkan masalah sembelit
3. Mengurangi risiko bayi lahir cacat
4. Menghindari preemlaksia
5. Mengurangkan risiko keguguran
6. Mencegah kanser
7. Menjaga janin dari infeksi


Hah! Terbaik bukan? Untuk info yang lebih lengkap mengenai buah dragon fruit buat ibu hamil, kalian boleh baca di sini 
https://www.google.com/amp/s/id.theasianparent.com/buah-naga-untuk-ibu-hamil/amp

Tuesday, January 07, 2020

Makanan Paling Simple Tetapi Sedap Betul!

January 07, 2020 0 Comments

Saya makan begini sewaktu di universiti dulu. Tetapi semasa tu, saya dan roomate menggunakan sayur kubis panjang. Aduhai setiap kali teringat memang terliur dibuatnya. 



Hanya menggunakan multicooker, kami goreng nugget dan hanya rebuskan sayur sahaja. Cukup simple tetapi inilah makanan kami hanya setiap hari. Untuk jimat makan mulanya namun masya allah sedap pula. 


Dan hari ini semasa suami pulang membawa balik nugget. Selera makan pula tiada. Ikan pari masak asam pedas sudah siap tersedia. Namun saya tak lalu makan. Tekak kembang. 


Pregnan kali ni perut saya sentiasa meragam. Kuat makan tetapi cerewet makan. Kelmarin sahaja saya muntah dengan teruk sampai berdarah. Tekak terus luka kerana terlalu terik tekak menarik. 


Malam tadi saya makan begini juga. Pelik sahaja encik suami lihat. Tetapi apakan daya selera dah begitu. Anak dara si kecil ni suka pula. Hehe. Geng. 


So breakfast hari ni lauk yang sama cuma saya rebuskan brokolli. 



Saya punya ada sos. Itupun tekak tak lalu makan sos thai kegemaran saya. Belilah sos baru. Alhamdulillah lalu juga makan. Yang penting makan! Hahaha. Asyik lapar aje tau. Gemukla saya nampaknya tahun ni. Doa saya janganlah melampau naik. 


Korang nak try lauk simple ni? Jom. Sedap! Owh, jangan letak kicap kay

Home Ads