Tips Follow Up Customer

 TIPS FOLLOW UP


🤩Hari gaji adalah hari awareness dan hari follow up. 


Awareness  boleh gabung dengan follow UP :


🤩Follow up ada 2 iaitu :


1⃣Follow up tanpa sengaja

2⃣ Follow up dengan sengaja.


1⃣ FOLLOW UP TANPA SENGAJA


1.FU tidak buat secara direct contoh nya update status di fb,story fb dan ig dan whatsapp status. 


Kenapa tanpa sengaja ?


😱Kadang2 orang tidak ingat nak beli tapi terlupa nak tunggu hari gaji. 


😱Kita tak nak direct dengan orang,nanti kita fikir takut orang blok dan tidak suka .


😱Buat status post ke platform fb,fb group ,ig ,whatsapp status FU tanpa sengaja dan bila nampak waktu tu waktu gaji membuat cust terfikir dan teringat ohhhhhhhhh hari ni aku gaji lah boleh beli dan cust akan balas utk beli waktu gaji (fu tanpa sengaja).


2⃣ FOLLOW UP DENGAN SENGAJA 


🤩FU dengan sengaja adalah fu yang kita direct pm.


🤩Mungkin ada yang pm sebelum ni mengatakan yang waktu gaji akan  beli atau waktu gaji nanti ingatkan ye.


📌Kita direct pm atau broadcast dan maklumkan.

📌CONTOHNYA:


1.Puan hari ni kami nak buat pengeposan ,nak join sekali tak ?


2.Puan nak join sekali tak pengeposan untuk esok? hari ni punya pengeposan  sudah cut off dah.


🤩Jadi yang kita pm direct ni kita boleh  pm di wassep atau messenger kita panggil fu dengan sengaja.


🤩Memang sengaja untuk fu janji nak ingatkan cust yang hari sudah gaji untuk membuat pembelian Al Quran.



NOTA TAMBAHAN :


1.Hari ini dan kehadapan banyakkan membuat iklan tetapi sy tak galakkan membuat banyak iklan di wall sendiri atau fb sendiri .


2.Sebab orang akan nampak kita sebagai penjual sangat,kita nak orang nampak kita banyak berikan sharing berbanding banyak membuat iklan.


3.Ada masanya untuk kita menjual dan membuat iklan ,tak nak orang nampak kita banyak menjual sahaja.


🔥Banyak memberi value pada orang dan dalam masa yang sama kita boleh upsellkan tanpa sengaja.


**Moga bermanfaat dan membantu 💪🏻

No comments