Sunday, February 28, 2021

Bisnes and Me

February 28, 2021 0 Comments

Majority peniaga / bisnesman / bisneswoman merasakan bahawa hidup kita dan bisnes yang kita lakukan adalah satu ikatan yang terlalu kuat hinggakan sukar untuk kita rileks. Ada yang tidak ada masa meluangkan diri bersama keluarga. Tiada percutian. Tiada rehat.


Full time bisnes katanya.


Saya berkata pada diri, i will not make this life bounded to money or the reason that makes me do so. Allah gives me this opportunity not become the slave of this job but to do better with them. I control my life, and not this life controls me. When it times to rest, we rest. When it times to take a break, we will.


As muslim, kita semua dididik, ditegur, bahawa setiap pekerjaan kita adalah rezeki dan ibadah dari Allah swt. Berusahalah dan berjalanlah mencari rezeki yang halal. 


Impian saya simple, sebagai wanita, isteri, ibu, apa yang saya inginkan ialah mempunyai masa untuk keluarga sambil mencari jalan/kerja yang boleh saya lakukan bagi membantu suami saya. Jika saya ada skill, knowledge atau cara untuk membantu kewangan keluarga kami insha Allah itulah yang saya akan lakukan. 


Oleh sebab itu, tak kenalah dengan cara mengadap 24 jam dan stress kerana kerja jika pada awalnya niat mahu bersama lebih banyak masa dengan anak-anak dan suami kan? Bila seorang isteri niatnya for the family, tapi kemudian hidup lebih bercelaru, maka kita kene stand back. Berhenti seketika. Fikirkan cara. Adakah sekarang kita lebih mengejar bisnes ini, atau kita sebenarnya buat apa?


Tugas seorang ibu bukan sekadar melahirkan anak, tetapi mendidik anak-anak ini, ini tanggungjawab kita sebagai seorang ibu. Apakah didikan yang kita sudah berikan kepada mereka? Dari diri kita sendiri, bukan orang lain. Bukan cikgu dia. bukan ustazah dia. tapi KITA.


Tugas kita tanpa jemu, menegur, memberitahu, menunjukkan bagaimana caranya, mengapa dilarang, mengapa harus akur, bagaimana masa depan mereka semua ini kita harus didik, bukan sekadar membiarkan anak membesar mengikut peredaran zaman. Dan saya sendiri tidak mahu anak-anak membesar tanpa didikan dari saya bila mana ilmu itu kita ada. Kita tahu. 


Bisnes is our working time.


Uruskan masa dengan baik. 


Bila perlu online, bila perlu stop.


Saya doakan kalian semua bertemu dengan cara yang terbaik menguruskan kerja dan keluarga. Semoga terus berjaya dunia dan akhirat.

Wednesday, February 24, 2021

Apa Itu FEDMAS Amethyst?

February 24, 2021 0 Comments

 Apa itu FEDMAS?




EMAS KELUARAN AMETHYST MENERIMA PENGIKTIRAFAN FEDMAS

====================================================  


AMETHYST GOLD CREATION SDN BHD (951063-K) kini adalah ahli BIRO PIAWAI FEDMAS MALAYSIA 


Siapakah FEDMAS?

FEDMAS adalah satu badan yang setara SIRIM yang memastikan kilang-kilang yang menghasilkan produk emas mematuhi piawaian yang telah ditetapkan.


Kebanyakan semua pengeksport, pengeluar utama dan borong di Malaysia adalah ahli-ahli kepada assay FEDMAS di mana mereka boleh mengemukakan sejumlah pengeluaran barang kemas mereka pd FEDMAS untuk daftar ketulenan.


Ia membantu untuk membina keyakinan di kalangan pembeli utama dan barang kemas dibuat di Malaysia untuk dieksport ke Timur Tengah, Amerika Utara, Eropah dan juga di Asia Tenggara.


Semua barang kemas yang dijual di Malaysia perlu DIUJI untuk ketulenan dan MESTI diterangkan berdasarkan Standard Malaysia (MS 1365: Part1: 1994) yang dibangunkan oleh SIRIM (Standard Industrial & Research Institute of Malaysia) di bawah Perihal Dagangan Peraturan-Peraturan (Artikel diperbuat daripada logam berharga) 1994.


FEDMAS berbangga menjadi salah satu ahli kumpulan (Logam berharga) wakil SIRIM untuk membantu dan memberi nasihat standard ketulenan barang-barang kemas yang diperbuat daripada logam berharga seperti emas dan perak.


Tiga makmal FEDMAS (Penang, KL dan JB) SAHAJA pejabat assay di Malaysia yang diiktiraf di bawah MS ISO / IEC 17025: 2005 yang diiktiraf oleh Standard Malaysia dan Pertubuhan Standardisasi Antarabangsa.


=======


Ini adalah BUKTI KOMITMEN syarikat dan akami smua sbg pembekal dan peniaga emas tulen di Malaysia. 


Sememangnya Amethyst adalah KILANG EMAS dan Orodesign adalah syarikat yg memasarkan emas tulen. Kita buat jual beli EMAS FIZIKAL DAN BUKAN SEKALI-KALI PELABURAN EMAS @ APA2 SKIM.

Monday, February 22, 2021

Cara Kira Harga Emas 916 Sekali Upah Usah Terpedaya Harga Rendah Tokei Kedai

February 22, 2021 0 Comments

 Assalamualaikum,


Perasan atau tidak, permainan harga emas khususnya barang kemas ni bukan main hebat di kalangan kedai-kedai. Ya,la mereka pegang stok kan?


Baik, tak mengapa. Fokus kita hari ini nak share pada anda semua cara mengira harga emas supaya korang jelas akhirnya yang dibayar itu berbaloi ke, murah ke mahal atau kene jerut!


Cara Kira Emas 916. 


Supaya kita tahu nilai sebenar emas tu, disebabkan terlalu banyak kedai bermain dengan cara meletak harga rendah per gram jadi mari kita lihat. Murah atau tidak. Apa yang dilakukan kebiasaannya, ialah menyembunyikan harga kos upah. Bila nak bayar harga jadi lebih tinggi dari harga yang di tawarkan. Alasan bila tanya nanti, harga tu belum termasuk upah. 


Contoh Produk Kiraan Kita Hari INI. Cantikkan?


Contoh: Harga se gram ialah RM232.00 Upah RM300



Sebagai contoh: 


Situasi Pertama

Barang kemas ni beratnya 10.70gram. Harga 1gram yang contohnya RM232 per gram. Upah RM300.


Jadi macam mana kira harga barang kemas ini.


Harga x berat + upah = harga sebenar.


RM232 x 10.70 + RM300 = RM2782.40.


Ok kita sama-sama kira harga pergram pula.




2782.40 ÷ 10.70gram = RM260.03 harga pergram


Situasi Kedua


Ok kalau harga kedai tanpa upah plk. Skrg byk kedai jual antara rm254 ke rm256/257/258 tanpa upah. Katalah kita ambil harga yangg paling tinggi, RM258. 


RM258 x berat 10.70gram = RM2760


Boleh nampak? Situasi pertama anda end up membayar harga lebih mahal!


Jadi lepas ini sahabat-sahabat semua, pergi je kedai emas. Jangan lupa kira bersama-sama! hehe.

Selamat bershopping emas ya


Nak tengok emas jualan saya?

Jom Singgah

>> https://view.orodesign.biz

>> https://www.facebook.com/kedaiemasorodesign

Tuesday, February 02, 2021

Shopee Online Class 2021

February 02, 2021 0 Comments
Bismillah. Alhamdulillah diberikan rezeki dari Allah iaitu ilmu yang bermanfaat agar boleh dikongsi bersama. Walaupun saya bukan sifu online. Bukan terkenal tetapi saya berharap agar perkongsian ilmu ini dapat tersebar jauh dan membantu lebih ramai seller di Malaysia.






Saya sudah mulakan online class shopee minggu lepas. 2 topik telah saya cover, iaitu cara setup kedai shopee dan pengenalan kepada shopee seller center.


Insha Allah, kita akan cover sekali platform lain seperti lazada dan Facebook page dengan izin Nya.


Doakan saya. 

Home Ads