Hari Ini Saya Jadi Admin Teknikal Zoom Seorang Diri
Alhamdulillah, selesai sudah satu lagi tugasan saya sebagai wakil YUM untuk kelas TOTIQ Batch 5 hari ini.
Kali ini saya bertugas sebagai admin teknikal Zoom seorang diri. Bukan bermaksud tiada teman seperjuangan, tetapi untuk tugasan teknikal hari ini, saya cuba menguruskannya sendiri.
Kalau sebelum ini ada rakan yang membantu mengajak peserta masuk kelas, hari ini saya cuba buat sendiri. Dari mula kelas sehingga tamat, saya cuba pastikan semuanya berjalan dengan baik.
Antara tugasan saya hari ini:
- Memulakan kelas Zoom.
- Mengingatkan peserta tentang kelas dalam grup WhatsApp.
- Mengajak peserta menyertai kelas.
- Menstrim kelas Zoom ke YouTube.
- Memainkan zikir dengan background poster TOTIQ.
- Membuka breakout room.
- Menamatkan breakout room.
- Mengakhiri meeting untuk semua peserta.
Nampak macam mudah, kan? Tetapi sebenarnya, setiap satu perlu dibuat dengan teliti. Salah tekan, tersalah setting atau terlupa sesuatu, boleh menyebabkan masalah teknikal.
Paling saya risau, tersalah tekan End Meeting for All. Hahaha. Kalau tertekan awal, tak ke naya? 😂
Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Malah, hari ini saya berjaya buat style zikir dengan background poster TOTIQ yang selama ini saya cuba tetapi belum berjaya.
Satu lagi perkara yang saya belajar hari ini:
Kadang-kadang kita tak tahu kemampuan diri sendiri sehinggalah kita cuba buat sesuatu yang sebelum ini kita serahkan kepada orang lain.
Hari ini saya cuba. Hari ini saya belajar. Hari ini saya berjaya mengharunginya.
Terima kasih buat teman-teman seperjuangan yang sentiasa ada. Walaupun tugasan hari ini saya uruskan sendiri, sokongan dan kebersamaan kalian tetap saya hargai.
Semoga pengalaman kecil hari ini menjadi ilmu dan keyakinan untuk saya terus belajar, mencuba dan memperbaiki diri.
Alhamdulillah untuk hari ini. 🤍
0 Ulasan