Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Telegram Kene Hack. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Telegram Kene Hack. Papar semua catatan

9/21/2022

Telegram Kena Hack! Cara Dapatkan Balik Akaun Dengan Segera

Assalamualaikum semua. Tak sangka akaun telegram saya kena hack pagi tadi. Saya minta maaf sebab tak ingat sangat-sangat nak screenshot ke apa. Risaunya hati ini, jika hacker tersebut ada pm kawan-kawan atau sesiapa sahaja dari kenalan group dan minta duit sana-sini. Itu aje lah kat kepala saya time tu. 

Bagaimana tahu akaun telegram kena hack?

Berdasarkan pengalaman sendiri kan pagi tadi, saya kongsikan ya. Jika sama atau tidak, atau anda rasa ada persamaan, bolehlah terus reset atau deactivate akaun anda supaya tak jadi perkara yang lebih buruk. 

1. Group dan channel yang anda join hilang. Ye betul, kebetulan saya nak iklankan produk dekat grup2 bisnes, ada lebih kurang 50 group di situ, mana tak pelik bila satu group pun dah takde? Takkan rajin pula anak-anak saya leave satu per satu kan? Channel pun tiada

2. Semak bila anda last active. Anda boleh semak dan lihat device apa yang login ke akaun anda.

3. Pergerakan atau aktiviti berlaku semasa anda sedang guna tetapi bukan anda yang buat........... (huhu). Inilah berlaku kat saya, semasa saya sedang godek2 setting dekat handphone, pada masa sama, saya sedang join group2 pelik walhal saya tak buat pun perkara tu. Bermaksud ada orang lain sedang buat aktviti di tempat lain menggunakan akaun saya. 

Bagaimana nak dapatkan semula akaun telegram setelah yakin kene hack?

Saya dah cuba buat security two way factor authentic, tetapi hacker tersebut tetap boleh jalankan aktivitinya. Maka bermakna, ianya tak berjaya menghalau hacker itu dari terus gunakan akaun saya. Apa yang saya buat, setelah google dan baca cadangan-cadangan sedia ada. 

Jika anda nak balik nombor telefon telegram tu, anda kene reset atau deactivate akaun. Takde cara lain dah tauu..

Caranya:

1. Pergi ke sini untuk urusan deactivate number anda.

 Link https://my.telegram.org/auth?to=deactivate




2. Bila anda confirmkan, semua history akan hilang ye. Memang tak dapat tolong dah. Tetapi anda dapat number anda kan? So ini lagi penting. 

 




3. Apabila dapat sahaja log masuk, jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama hacker tu akan ‘tendang’ kita pula. Gunakan masa yang singkat itu utk deactivate akaun kita segera menggunakan pautan yang diberikan. Masukkan kod yang dihantar ke akaun telegram kita. 


6. Selepas reset akaun Telegram kita tu dengan jayanya, maka insya Allah, penguasaan penggodam kepada ‘diri kita’. Boleh aktifkan semula akaun kita tu, tapi segala rekod perbualan kita sebelum-sebelum ni akan hilang, ibarat kita sedang login akaun baru. 

Yang belum buat sebarang tambahan security pada akaun Tele anda, silalah berbuat demikian. 


Cara tambah security pada akaun Telegram anda


1. Pergi ke setting
2. Cari security dan privacy
3. Ada banyak pilihan, tapi utamanya anda boleh setkan pasword dan activekan two step verification. 


Hati-hati ya. Selama ini kita selalu ingat telegram selamat, privacy dan sebagaimna namun bila dah jadi macam ni. Semua nota yang saya simpan dah hilang. Tak boleh nak dapatkan balik.


Sebarkan info ni semoga dapat memberi manfaat dan membantu rakan-rakan kita yang sedang alami perkara yang sama
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com