Mahu Berniaga di Shopee atau Tidak? Berbaloi Ke?

Berbaloi atau tidak jika kita masih menggunakan platform Shopee sebagai medium pemasaran produk jualan kita? Jawapan saya? Ya. Walaupun kita sedang menghadapi fenomena support produk Muslim, medium Muslim. Tetapi kita masih menggunakan medium Facebook, Instagram, Whatsapp, Google malah majority tiada owner Muslim yang memegang kesemua medium utama yang kita sedang gunakan hari ini.

Di dalam satu channel telegram yang saya ikuti sekarang, moto mereka ialah:







Kita muslim, berniaga di ruang non muslim. Gunakanlah sebaiknya pilihan funnel marketing anda. Insha Allah, rezeki ada di mana sahaja.


Sudah beberapa tahun saya menulis mengenai peluang perniagaan di Shopee ni. Walaupun saya sendiri tidak hebat dan sales tidak kencang seperti kebanyakkan otai seller di Shopee tetapi saya bersyukur dengan berniaga di Shopee, sale tetap ada.


Apa yang penting anda grab peluang yang sedia ada.


Bukan meremehkan kerana dengan negatif thinking, anda tidak ke mana.


Kita bersifat negatif, tetapi lihatlah berapa ramai seller muslim mengaut keuntungan buat perniagaan mereka. Alhamdulillah.


Remeh bagi anda, rezeki bagi yang lain.


Lalu anda bila lagi?


Rebut peluang yang ada sebelum Shopee mula mengenakan pelbagai syarat ketat untuk berniaga di rumah mereka.


Tidak seperti Lazada dan Prestomall (11st Street), Shopee masih belum mengenakan syarat ketat iaitu setiap seller perlukan SSM. Tahukan SSM?

bisnes di shopee



Anda usaha dengan izin Allah. Berniaga dengan pegangan siddiq, amanah, fatonah. Insha Allah, rezeki itu milik anda semua

Saya tahu, ramai kata ehhh, berniaga di Shopee ni persaingan harga tinggi. Orang suka beli barangan murah.


Jika anda menjual produk bukan murah, tidak boleh turunkan harga. Anda tetapkanlah pendirian anda. Tidak perlu masuk Shopee dan menjadi pak turut. Berdosakan jika bermain persaingan tidak sihat?


Menurunkan harga tanpa izin owner juga bersifat tidak amanah.


Merosakkan harga market dengan niat merosakkan juga adalah perbuatan yang tidak dituntuti dalam Islam.
Ditinjau dari asal muasal permasalahan ini dan apa yang digambarkan, manusia dibolehkan untuk berbeza dalam penetapan harga. Namun bila saya atau si Zaid dari salah seorang peniaga yang telah memurahkan harga jualan dengan maksud untuk membahayakan pesaingnya yang lain, maka di sini kita berkata bahawa hal tersebut adalah haram.
Kerana dia telah menyelisihi dengan dalil yang telah tsabit lagi sahih dari Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bahawa beliau bersabda :
لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
“Tidak boleh membahayakan diri sendiri, dan tidak boleh membahayakan orang lain.”
Sekiranya (yang merosakkan harga pasaran) dia mengerjakannya dengan maksud ini (memudharatkan orang lain) maka itu adalah haram.
https://viraljek.blogspot.com/2019/02/hukum-merosak-harga-pasaran.html
Jadi anda menggunakan medium Shopee bukan untuk turut serta dalam permainan merosakkan harga atau sebaliknya. Anda menggunakan medium Shopee kerana sebab yang kukuh iaitu:

Dapat mengurangkan kos shipping dengan menggunakan subsidi Shopee.

Contohnya:

Kurier Poslaju : 500g = RM 8.00

Shopee Poslaju : 500g = RM5.04

Jadi dekat sini anda dah berjaya jimat = RM 2.96

Percayalah, dengan penjimatan kos shipping, anda telah membahagiakan pelanggan anda.

Peluang Jimat Cashback Bila Shopping Secara Online

Majority daripada kita bisnes secara online kan?

Daripada shopping sahaja tanpa penjimatan, kenapa tidak perkenalkan kepada semua pelanggan kita wujudnya sistem begini?

Bila anda berniaga di Shopee, anda dapat cashback dengan membeli menggunakan Aplikasi Shopback.

Tak banyak pun tetapi ada daripada tiada langsung!

Dapat jimat RM1 lebih baik daripada RM 0! Setuju?

Nak tahu lebih lanjut tentang Cashback program klik ENTRI NI.

Peluang Memarketkan Produk Anda Melalui Shopee Kempen

Setiap masa Shopee ada buat macam kempen la.. Macam bulan ni, kempen 9.9. Secara besar-besaran kan? Masuk tv, radio, duta bukan main hang!

Ha gitu, dan bila mereka melancarkan program seperti ni. Anda boleh join. Join aje, free tahu.
Masukkan produk anda dan mana tahu pelanggan dapat lihat produk anda dan dengan izin Allah, anda dapat sale melalui kempen tersebut.


Khas untuk kalian semua, jika perlukan bantuan boleh refer ebook saya dulu. Ebook Panduan Bisnes di Shopee ini percuma sahaja, cuma versi lama. Saya belum berkesempatan untuk update.



Ebook Shopee Free : http://nak.la/ebooksshopeefree

2 comments

  1. Suka baca entry ni, tetiba nak menjual pula .. Tapi saya belum ada produk nak jual apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya ramai yang berniaga di shopee ni tiada produk di tangan. kita jual barang secara dropship sahaja. Ini cara termudah dan paling berkesan sehingga hari ni :)

      Delete