Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

8/05/2022

Mahu Berniaga di Shopee atau Tidak? Berbaloi Ke?

Berniaga dalam Shopee, adakah berbaloi atau tidak pada tahun 2022? Tahukah anda sudah banyak perubahan berlaku sejak awal saya sertai platform berniaga di Shopee pada tahun 2017? YES, terlalu banyak perubahan!


Apakah perbezaan berniaga di Shopee pada awal kewujudan mereka vs tahun 2022?

1. Pelbagai fees telah diperkenalkan (transaction fees, commission fees, program fees, marketplace fees) , malah fees ini jika digabungkan boleh mencecah hingga 10% kos fees sahaja bagi setiap jualan

2. Tiada lagi free shipping, yang masih ada ialah subsidies

3. Persaingan terlalu tinggi


Namun, masih berbaloi atau tidak jika mahu mencuba meniaga dalam Shopee?


Jawapan saya masih YA. 


Sudah beberapa tahun saya menulis mengenai peluang perniagaan di Shopee ni. Walaupun saya sendiri tidak hebat dan sales tidak kencang seperti kebanyakkan otai seller di Shopee tetapi saya bersyukur dengan berniaga di Shopee, sale tetap ada.


Apa yang penting anda grab peluang yang sedia ada.


Bukan meremehkan kerana dengan negatif thinking, anda tidak ke mana.


Kita bersifat negatif, tetapi lihatlah berapa ramai seller muslim mengaut keuntungan buat perniagaan mereka. Alhamdulillah.


Remeh bagi anda, rezeki bagi yang lain.


Lalu anda bila lagi?


Rebut peluang yang ada sebelum Shopee mula mengenakan pelbagai syarat ketat untuk berniaga di rumah mereka.


Tidak seperti Lazada dan Prestomall (11st Street), Shopee masih belum mengenakan syarat ketat iaitu setiap seller perlukan SSM. Tahukan SSM?


bisnes di shopee



Anda usaha dengan izin Allah. Berniaga dengan pegangan siddiq, amanah, fatonah. Insha Allah, rezeki itu milik anda semua

Saya tahu, ramai kata ehhh, berniaga di Shopee ni persaingan harga tinggi. Orang suka beli barangan murah.


Jika anda menjual produk bukan murah, tidak boleh turunkan harga. Anda tetapkanlah pendirian anda. Tidak perlu masuk Shopee dan menjadi pak turut. Berdosakan jika bermain persaingan tidak sihat?


Menurunkan harga tanpa izin owner juga bersifat tidak amanah.


Merosakkan harga market dengan niat merosakkan juga adalah perbuatan yang tidak dituntuti dalam Islam.
Ditinjau dari asal muasal permasalahan ini dan apa yang digambarkan, manusia dibolehkan untuk berbeza dalam penetapan harga. Namun bila saya atau si Zaid dari salah seorang peniaga yang telah memurahkan harga jualan dengan maksud untuk membahayakan pesaingnya yang lain, maka di sini kita berkata bahawa hal tersebut adalah haram.
Kerana dia telah menyelisihi dengan dalil yang telah tsabit lagi sahih dari Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bahawa beliau bersabda :
لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
“Tidak boleh membahayakan diri sendiri, dan tidak boleh membahayakan orang lain.”
Sekiranya (yang merosakkan harga pasaran) dia mengerjakannya dengan maksud ini (memudharatkan orang lain) maka itu adalah haram.
https://viraljek.blogspot.com/2019/02/hukum-merosak-harga-pasaran.html
Jadi anda menggunakan medium Shopee bukan untuk turut serta dalam permainan merosakkan harga atau sebaliknya. Anda menggunakan medium Shopee untuk berniaga kerana sebab yang kukuh iaitu:

Dapat mengurangkan kos shipping dengan menggunakan subsidi Shopee.

Contohnya:

Kurier Poslaju : 500g = RM 8.00

Shopee Poslaju : 500g = RM5.04

Jadi dekat sini anda dah berjaya jimat = RM 2.96

Percayalah, dengan penjimatan kos shipping, anda telah membahagiakan pelanggan anda.

Peluang Jimat Cashback Bila Shopping Secara Online

Majority daripada kita bisnes secara online kan?

Daripada shopping sahaja tanpa penjimatan, kenapa tidak perkenalkan kepada semua pelanggan kita wujudnya sistem begini?

Bila anda berniaga di Shopee, anda dapat cashback dengan membeli menggunakan Aplikasi Shopback.

Tak banyak pun tetapi ada daripada tiada langsung!

Dapat jimat RM1 lebih baik daripada RM 0! Setuju?


Peluang Memarketkan Produk Anda Secara Percuma Melalui Shopee Kempen Setiap Bulan



Setiap masa Shopee ada buat macam kempen la.. Macam bulan ni, kempen 9.9. Secara besar-besaran kan? Masuk tv, radio, duta bukan main hang!

Ha gitu, dan bila mereka melancarkan program seperti ni. Anda boleh join. Join aje, free tahu.
 
Masukkan produk anda dan mana tahu pelanggan dapat lihat produk anda dan dengan izin Allah, anda dapat sale meniaga dalam Shopee
melalui kempen tersebut.


Khas untuk kalian semua, jika perlukan bantuan boleh refer ebook saya dulu. Ebook Panduan Berniaga di Shopee ini percuma sahaja. Oh ya, ramai bertanya juga bagaimana kalau dropship nak berniaga di Shopee? Baik saya kongsikan juga entri untuk anda baca ya.


Terbaru saya ada sediakan entri tutorial bagaimana buat keyword search shopee ads. Anda boleh rujuk juga, jangan bid terlalu mahal, kita hanya mahukan kedai kita masuk trafik, nak bersaing keyword? ada caranya, boleh baca di entri tutorial tersebut ya


Jom baca

2 ulasan:

  1. Suka baca entry ni, tetiba nak menjual pula .. Tapi saya belum ada produk nak jual apa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya ramai yang berniaga di shopee ni tiada produk di tangan. kita jual barang secara dropship sahaja. Ini cara termudah dan paling berkesan sehingga hari ni :)

      Padam

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com