3 Cara Anda Boleh Upload Produk di Lazada

Hai semua,


Video tutorial upload produk di Lazada dah pun siap beberapa hari lepas, saya sudahpun update di Youtube saya. Seperti biasa, youtube update dulu, entri blog kemudian huhu. 


Saya sharekan sekali cara mudah anda nak upload produk anda di lazada. 


Nak kata susah tu takla susah sangat nak upload produk, tetapi yang paling mudah ialah menggunakan desktop view di Lazada Seller Center. 


Ada 2 Cara Anda Boleh Gunakan:-

1. Lorikeet
2. Manual Description


Jika anda nakkan posting yang lebih menarik dan professional, Lazada mencadangkan penggunakan template Lorikeet. Saya sendiri gunakan Lorikeet sepenuhnya. Jangan risau senang aje pakai Lorikeet ni. 


Perkara kedua anda perlu tahu ialah, tidak semua produk di Lazada mempunyai option VARIASI. Apa itu variasi? 


Variasi = Pilihan


Tak seperti di Shopee anda boleh cipta apa jua pilihan/variasi untuk customer anda. Variasi kaler, saiz, apa2 jualah.. boleh aje di Shopee kan? Tetapi tidak di Lazada. Di lazada, jika tiada pilihan variasi anda harus create satu persatu order anda mengikut pilhan yang anda inginkan.


Di dalam video tutorial ni, saya tunjukkan produk yang tidak mempunyai pilihan. Tak boleh nak create pun. Jadi kalau saya ada 6 kaler. Maka saya harus upload 6 produk di Lazada. Produk yang sama namun berbeza warna. Faham eh? Tapi jangan risau, once anda dah create 1 upload utama, anda boleh copy sahaja template dan listing tu. Jimat masa nak upload dan isi satu per satu info. 



Ready?


Boleh lah tengok video tutorial bagaimana nak upload produk anda di Lazada.



Tak faham boleh drop komen di sini atau di youtube ya.




No comments