3 Cara Anda Boleh Upload Produk di Lazada

Hai semua,


Video tutorial upload produk di Lazada dah pun siap beberapa hari lepas, saya sudahpun update di Youtube saya. Seperti biasa, youtube update dulu, entri blog kemudian huhu. 


Saya sharekan sekali cara mudah anda nak upload produk anda di lazada. 


Nak kata susah tu takla susah sangat nak upload produk, tetapi yang paling mudah ialah menggunakan desktop view di Lazada Seller Center. 


Ada 2 Cara Anda Boleh Gunakan:-

1. Lorikeet
2. Manual Description


Jika anda nakkan posting yang lebih menarik dan professional, Lazada mencadangkan penggunakan template Lorikeet. Saya sendiri gunakan Lorikeet sepenuhnya. Jangan risau senang aje pakai Lorikeet ni. 


Perkara kedua anda perlu tahu ialah, tidak semua produk di Lazada mempunyai option VARIASI. Apa itu variasi? 


Variasi = Pilihan


Tak seperti di Shopee anda boleh cipta apa jua pilihan/variasi untuk customer anda. Variasi kaler, saiz, apa2 jualah.. boleh aje di Shopee kan? Tetapi tidak di Lazada. Di lazada, jika tiada pilihan variasi anda harus create satu persatu order anda mengikut pilhan yang anda inginkan.


Di dalam video tutorial ni, saya tunjukkan produk yang tidak mempunyai pilihan. Tak boleh nak create pun. Jadi kalau saya ada 6 kaler. Maka saya harus upload 6 produk di Lazada. Produk yang sama namun berbeza warna. Faham eh? Tapi jangan risau, once anda dah create 1 upload utama, anda boleh copy sahaja template dan listing tu. Jimat masa nak upload dan isi satu per satu info. 



Ready?


Boleh lah tengok video tutorial bagaimana nak upload produk anda di Lazada.



Tak faham boleh drop komen di sini atau di youtube ya.




13 comments

  1. pernah try jual barang dekat lazada. tapi macam tak user friendly. so end up tak jual dah dekat lazada. mungkin sebab tak reti kot. nanti lynda tengok tutorial cara upload produk dekat lazada mana tahu lepas ni boleh menjual semula dekat situ

    ReplyDelete
  2. Thank you for sharing. Very useful information for those who wants to sell on lazada.

    ReplyDelete
  3. Good info. Thank you share. Lepas ni kalau nak berniaga dekat Lazada tau la macam mana nk buat. heheh

    ReplyDelete
  4. terima kasih share. artikel yang sangat diperlukan untuk mereka yang berjinak untuk memulakan perniagaan di lazada. :)

    ReplyDelete
  5. Bagusnya, pandai bisness, pandai lagi bikin video tutorial. Hebat!
    Moga terus sukses

    ReplyDelete
  6. Ooo tak pernah ada akaun Lazada, kalau Suami Sis yee ada, anak-anak pun...Sis shopee aje hehehe...Okay nanti boleh tengok video tu, kot laa nanti berguna satu hari nanti..thanks yaa share..

    ReplyDelete
  7. Bagusnya ada tutorial terima kasih diatas perkingsian ini, nanti bolehla cuba buat di web lazada

    ReplyDelete
  8. Teringin juga nak meniaga di Lazada. Baguslah ada tutorial macam ni. Senang nak buat rujukan nanti.

    ReplyDelete
  9. Bagus ilmu macam ni, sesiap boleh ikut.nad tau shopping je. .hehehe.. Nanti share dengab kawn lain

    ReplyDelete
  10. Tq share nti blhlah tgk youtube cara2 tu

    ReplyDelete
  11. Thanks for sharing this info and tips with me, nanti nak jual produck online kita tau steps nyer.

    ReplyDelete
  12. Saya dah register e-dagang ni. Produk je takda. Hahaha. Nanti nak fikir apa lg nak cuba. Sebab tutorial mcm ni dah ada, bleh jd rujukan. terima kasih tau.

    ReplyDelete
  13. Thanks sharing ilmu ni. Nanti boleh pratikkan. Semoga selalu murah rezeki jana pendapatan online

    ReplyDelete