Friday, November 27, 2020

Cara Kenalpasti Emas Tulen atau Tiruan

November 27, 2020 0 Comments

Ilmu Emas hari ini, anda tahu tak nak kenal pasti barang kemas anda tu tulen atau tiruan? Dah, beli mahal-mahal tetiba nak gadai baru tahu itu rupanya emas palsu. Mari saya kongsikan cara termudah untuk anda uji barang kemas anda.




Uji barang kemas dengan magnet barang kemas

Jika melekat ada kemungkinan emas palsu. 

Jika tidak melekat, boleh tengok cop pada rantai tangan.

Jika 916 GL - 916 GP - 916 GZ - 916 GK, 

confirm bukan emas tulen walaupun barang kemas tersebut tidak melekat pada magnet.


Kod yang dipapar diatas adalah merujuk seperti di bawah :


⚠️916 GL - GOLD LAYER

⚠️916 GP - GOLD PLATED

⚠️916 GZ - GOLD ZHULIAN

⚠️916 GK - GOLD KOREA


Semua ada cop 916, tetapi dah jelas kod-kod tersebut utk barang kemas bukan tulen.


Selamat menguji!


Untuk hasil ujian kepastian pergi ke cawangan arrhanu yg berdekatan yang pasti lebih memuaskan hati.

Tuesday, November 24, 2020

Cara Sahabat Menjadi Kaya dalam Bisnes

November 24, 2020 0 Comments

Assalamualaikum, 


Saya tertarik dan bersyukur sahabat sebisnes ada share mengenai satu video dari Youtube ni iaitu mengenai cara sahabat Rasulullah saw menjadi kaya dalam perniagaan. 


Kita sebenarnya sering dan selalu diingatkan mengenai sifat berpagi-pagian dalam menjemput rezeki dan khususnya dalam perniagaan, tidak kiralah anda sebagai seorang seller biasa, luar biasa atau berpangkat CEO pun sekarang. Kunci kejayaan adalah mengikut apa yang Rasulullah pernah sebut.


Berkata Nabi di dalam hadis yang diriwayatkan oleh at-Tabarani di dalam al-Awsath:

باكروا الغدو -أي الصباح- في طلب الرزق، فإن الغدو بركة ونجاح'

"Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkat dan kejayaan.


Saya sharekan video dari sahabat saya yang membuatkan saya terus melakukan aktiviti membuka kedai selepas subuh. 






Apa Perkara Pertama Yang Boleh Kita Lakukan?


Mungkin ramai terlupa bagaimana ya cara nak marketkan produk jualan. Bagaimana nak mulakan?


Saya kongsikan cara yang saya sendiri buat ya.


Channel 


Channel atau medium pengiklanan. Cara paling mudah memulakan aktiviti bisnes harian kita adalah melalui media sosial.


Share ke feed dan story kalian.


Kat mana pula emme?


Anda boleh share feed dan story di Whatsapp, Facebook, Facebook Page, Instagram atau pun di Shopee.


Untuk story telling, mulakan dengan pengenalan di waktu pagi seperti doa, memberi salam dan pengenalan mengenai kedai anda. 


Saya sangat suka share informasi berbentuk gambar menggunakan apps Canva, ada pelbagai template sudah tersedia yang anda boleh gunakan. Free version ada tahu jangan risau.


Saya kongsikan gambar yang saya gunakan sebagai pengenalan kedai jualan saya.


Saya buat 2 version, 1 version mempromosikan apa yang dijual serta kedai online saya manakala khas di Shopee saya tidak letakkan website kerana tidak sesuai. Di shopee kita nak orang datang ke kedai shopee kan? Jadi tak sesuaila nak letak website pula. 




Template Story UMUM



Template Stroy SHOPEE




Story Shopee



Letakkan di setiap instagram story yang anda ada.


Whatsapp story



Facebook dan Facebook Page story


Untuk letakkan story di Facebook page, anda perlu buat di apps Facebook bukan di apps Facebook Page (Apps Facebook Business Suite)



Saya harap perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu anda semua. 



Ingat ya untuk story, gunakan kaedah story, gambar dan permulaan yang orang nak membaca dan slide lebih banyak. Jadikan story anda ibarat satu perjalanan dan rakan-rakan yang lihat tidak berhenti pada satu storyline sahaja. 


Selamat mencuba :)



Jeles Tengok Kawan Share Gambar Family Tapi Kita Tidak?

November 24, 2020 0 Comments

Jeles ke? Rentak kehidupan saya setelah berkahwin sangat berbeza semasa bujang. Bujang ni cara hidup saya exposed. Selfie. Tetapi satu perkara yang saya mungkinlah sehingga kini dihantui is people is watching us. 


Mungkin juga pengaruh cerita matsalleh, terlalu banyak tengok kisah detective, fbi la csi la. Showing our families too frequently is not good. For me. Overly protective. Siapa anak-anak saya, wajah mereka. Ke mana kami pergi. 


Selain overly protective dan maybe paranoid. Saya sebenarnya menyedari saya bukanlah jenis seorang yang suka share mengenai life saya. It turns out when im single dulu tu, yang always saya share is my own selfie. No place. 


When i get married, i married to somone yang jarang juga share our life to public. So bila keduanya bergabung. Beginilah. Simple. Quite. But yes, kadangkala bila melihat teman-teman share kan. Ada terasa ala nak share juga. Masa tu ajelah. Tutup Facebook, tutup ig. Tak rasa dah😆


Manusia kan. 


Lumrah itu merasa dan ada keinginan yang sama seperti orang lain, namun tak semestinya kita nak buat yang sama. 


I enjoy seeing all my friends happy, goodlife. Good to see what they are doing. Sharing the same, i know i wont. Or if i do, its very seldomly. Adakalanya occasionally. Adakalanya spontan aje nak share. 


Until today, saya belum sekali pun upload gambar full my baby boy. Next week he is three months old. I'm still thinking of nak sharing tu dari hari ke 45 sampailah hari ni. Nama pun tak share lagi kat kawan-kawan😅 but takde sape pun nak tahu. So okaylah


Macam nilah bila hidup wanita attached to family. Jarang nak disclose sangat to world. Saya suka hidup quitely like this. Sharing dan open sikit-sikit di blog. Okaylah. Tenang 


Apa pengajaran yang kita dapat? Apa saya cuba sampaikan? 


Gaya hidup seseorang tidak sama. Kita dengan cara kita, pasangan kita dan sebagai isteri apa kita buat wajib minta keizinan dari suami. Nak selfie ke. Nak share apa-apa kan kepada dunia. Suami kena tahu and what limit sharing kita tu kepada orang luar. Dan jika kita bahagia dengan cara kita, usah rasa down jika kita kurang share. Tiada regulations dalam hidup tentang hal ni. Yang ada ialah apa jua kita share, share kebaikan, share perkara yang mendatangkan manfaat. Do that. 


Okay? 


Insya Allah 


With love, 
Emme Marina 


Sunday, November 08, 2020

Berjuang Sehabis Baik, Kita Pasti Berjaya

November 08, 2020 0 Comments

 Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi, walau kita rasa susah, down dengan kemerosotan ekonomi akibat pandemik Covid-19 tetapi kita harus terus berusaha sedaya upaya kita. Saya sekarang dengan ahli keluarga baru, masih belum berjaya menguasai masa sebaiknya. Up and down. 


Cuma untuk give up tidak sesekali. Big why saya untuk terus berusaha adalah keluarga saya. Saya cuba untuk sharing kepada kalian. 


Anda sudah ke ada alquran tagging dari sahabat enuur atau jam tangan solat digital dari buruj watches?


Ya. Saya jual tahu. Selain suka sangat sharing mengikut waktu yang ada. Saya sebenarnya serius mempromosikan 2 produk ini. Doakan saya ya. Saya tidak hebat. Saya bukanlah founder tetapi cumalah dropship biasa. Saya nak semua orang ada jam tangan solat ini untuk diri sendiri dan alquran tagging for daily tadabbur dan perbaiki waktu solat harian kita.


Apa misi kita di dunia?


Awal solat dan fahami setiap bait ayat-ayat Allah. Aaminn3x






Saya doakan sahabat-sahabat peniaga sekalian terus sukses di dunia dan akhirat.


Home Ads