Monday, August 30, 2021

Seronok Baca Al-Quran Bila Ada Tagging Ni - Al Quran Terjemahan Bertagging

August 30, 2021 0 Comments




Seronok baca AlQuran bila ada tagging ni. Baru sedar rupanya macam-macam ada dalam AlQuran. Ralit sangat baca, sampai tak sedar masa berlalu. 


Selama ni tak faham, baca merangkak-rangkak, nak baca pun berat ja rasa.


Bila dah jumpa AlQuran terjemahan ada panduan kod tajwid berwarna dan tagging macam ni terus rasa makin seronok bila baca AlQuran. 


Alhamdulillah, Semoga terus Istiqomah


Apakah Makna Tadabbur dan Kepentingan Tadabbur Dalam Hidup Umat Islam?



Tadabbur merupakan tujuan penurunan al-Qur’an itu sendiri, iaitu untuk diambil iktibar daripadanya dan seterusnya diamalkan. Tadabbur merupakan usaha untuk mengetahui makna umum ayat dan wajib ke atas setiap Muslim. 


(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), -Kitab yang banyak faedah-faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya, dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar.

Surah Sod (29)


Kelebihan Memiliki Al Quran Tagging Enuur



•  168/353 Tagging Ayat Pilihan terbaru, ada tagging khadeeja khusus untuk wanita (550 tag)
•  30 Tagging Pembahagian Juzuk + 
•  120 Tagging Khatam Tracker

•  Setiap Warna Tag mempunyai pelbagai 6 Kategori Ayat 
o  Doa Pilihan
o  Kisah Para Rasul Ulul Azmi / Nabi / Sahabat
o  Ayat Suruhan/Amalam/Perintah
o  Ayat Pengajaran/Petunjuk/Motivasi (Positif)
o  Ayat Larangan/Peringatan (Negatif)
o  Ayat Kisah dan Cerita


Contoh alquran siap tagging



•  Setiap Tagging ditampal secara handmade
•  Setiap naskah mengambil masa 3-4 jam untuk disiapkan
•  Kualiti Printing Yang Baik dan Jelas 
•  Packing Dan Tagging Yang Kemas
•  Dilengkapi dengan Buku Panduan
•  Hadiah yang banyak
•  Semua Al-Quran yang ditagging adalah Stok tersedia (Ready Stock).




Katalog Al-Quran Tagging dari Sahabat Enuur


Saya kongsikan katalog produk al-quran tagging dari kami tau. Bagaimana nak pilih ya jika ada terlalu banyak al-quran yang enuur sediakan?


Begini:-

1. Pilih saiz al quran yang bagaimana sahabat nak baca. Ini sangat penting kerana ia melibatkan penglihatan mata kita kan? Jika terlalu kecil, sukar nak baca. Jika mata ok, adakah alquran tersebut sering dibawa berjalan/travel.

2. Pilihan jumlah tagging. Kami ada 2 pilihan tagging untuk sahabat, 318 tag dan 503 tag juga dikenali sebagai Nafeesa tag dan Safeeya tag dan terakhir 550 tag iaitu Khadeeja tag. Ok, penjelasan terhadap 3 pilihan ni mudah sahaja. 

Khadeeja tag = tagging khusus wanita dan ada pada satu alquran sahaja iaitu al quran Khadeeja. Sahabat nak tagging Khadeeja? Jawapannya harus miliki al quran Khadeeja. Tagging Khadeeja ini juga tidak dijual secara berasingan. Jadi ianya sangat istimewa bagi kami di Sahabat Enuur.

Nafeesa tag = 318 tag ialah tagging yang mampu dimiliki oleh ramai orang kerana jumlah tagging yang sedikit.

Safeeya tag = 503 tag ialah tagging lengkap kerana ini adalah maksima jumlah tagging yang kami ada. Di dalam Safeeya tag ada isi kandungan Nafeesa tag. Jika sahabat berkeinginan memiliki koleksi tagging yang banyak maka, Safeeya ialah pilihan terbaik anda. 


Adakah Tagging Nafeesa dan Safeeya dijual berasingan?

Jawapan: Ya ada. Jika anda berhasrat untuk memiliki manual tagging dari kami, ini saranan kami. Untuk yang mahukan jumlah sedikit, anda tempah Tag 2.0 (Tag Matin) - 215 tag (185 tag ayat, 30 tag juzuk) dan jika anda nakkan set lengkap terus (Safeeya Tag) anda boleh tempah Tag Matin + Tag Mika menjadikan tagging yang anda bakal miliki ialah 383 tag (353 tag ayat dan 30 tag juzuk)

Nota: Bagi set manual kami belum ada sediakan tagging khatam tracker sepertimana jika anda menempah alquran siap tagging. Bagi alquran siap tagging, anda mendapat tiga jenis tag iaitu tagging ayat, tagging juzuk dan tagging khatam tracker.

Adakah Khadeeja tag sama pengisian dengan Nafeesa atau Safeeya?


Jawapan: Tidak. Khadeeja tag ini standalone. Tidak sama sekali kerana kami khususnya untuk kaum wanita. Tag Safeeya dan Tag Nafeesa ialah tagging umum, sesuai tak kira lelaki, wanita, dewasa atau kanak-kanak. Ia meliputi ilmu dan kategori umum sesuai dibaca dan tadabbur untuk semua peringkat umur.


3. Adakah anda inginkan alquran sahaja atau mahukan tambahan deboss/ukiran di atas alquran. Kami ada sediakan servis ini sebagai servis tambahan. 









Al Quran yang boleh deboss ialah jenis kulit leather dan tiada ukiran yang mengganggu. Ada 2 alquran kami yang tidak boleh deboss iaitu A6 humaira zip dan A5 humaira batik, manakala kulit jenis hard cover/soft cover memang tak dapat jugalah ye. 


Baiklah. Jom saya kongsikan katalog enuur. Jom pilih! Yang mana satu ya akan jadi pilihan sahabat?





Al Quran Saiz A6

Jika sahabat lihat, ada 4 jenis alquran bersaiz A6. A6 ni saiznya sebesar tapak tangan tau. Kecil sahaja. Oleh itu, jangan tersalah pilih, kerana ramai ingat besar rupanya kecil. Saiz A6 ialah 1 per 4 daripada saiz A4. A6 soft cover tiada tagging ya. 





Al Quran Saiz B6

Kami ada satu sahaja model alquran saiz B6. Saiz B6 lebih besar dari saiz A6, namun kecil dari saiz A5. B6 Rabbani dan A6 Raihan adalah sama model bezanya saiz sahaja. 







Al Quran Saiz A5


Ada empat poster di atas jika sahabat lihat. A5 jenis penutup magnet, penutup berzip, special pula ada al quran Khadeeja dan al quran Special Edition. 

Al Quran Khadeeja = al quran versi wanita dan tagging wanita.

Al Quran Al Amin dan Fayyadh = al quran versi edisi lelaki, tetapi pengisian umum. Tagging menggunakan tagging Nafeesa dan Safeeya. 

Al Quran Humaira Magnet, Batik dan Special Edition = al quran umum yang sesuai digunakan oleh sesiapa sahaja.




Al Quran Saiz A4


Al quran paling besar yang kami ada. Material hard cover. Kami sediakan dua jenis alquran iaitu jenis terjemahan biasa dan terjemahan per kata. Kami faham ramai nak saiz A4 kerana saiz A4 tulisannya lebih besar dan jelas! Ramai yang order ini golongan ibu bapa (atok nenek) dan kanak-kanak yang baru belajar mengaji. 


Hah. Banyakkan pilihan al quran tagging Sahabat enuur ni?


Nak tempah❔ Jom order cepat-cepat



Whatsapp ke no hotline kami, +6018 9100 852 (https://wa.me/message/F544YFYFFYFJD1)




#SahabateNuur
#BringMoreHappiness 
#TEAMSahabateNuur
#eNuur
#AlQuranTajwidTerjemahan
#AlquranHumaira
#AlQuranEksklusifWanita
#AlquranPelangi
#AlQuran
#AlQuranRaihan
#AlQuranRabbani
#AlQuranTajwidBerwarna
#AlQuranTaggingByeNuur
#AlQuranTagging
#AlQuranTag
#tagsafeeya #tag383
#tagenuur
#debossalquranbyenuur
#debossbyenuur
#debossalquran
#debosseksklusif
Dah ada alquran tagging macamni? Jom dapatkan sekarang!



Saturday, August 28, 2021

Review Telekung Yousra Ernie Zakri dari Kimyra Style

August 28, 2021 0 Comments

Alhamdulillah. Telekung yang diidamkan telah pun sampai. Masya Allah tak sangka dapat juga. Saya pilih warna pink walaupun ada teringin juga nak warna telekung sama macam Ernie Zakri. Akhirnya pink menang! 




Telekung cantik ni khas dari Kimyra Style tahu. Ada 2 jenis iaitu Telekung Yousra dan Telekung Kaifiya. Dua-dua sama cantik dan eksklusif.


Telekung Kaifiya (PINK)


Telekung Yousra (PINK)


Telekung pink sama ada Yousra atau Kaifiya kedua-duanya saya suka. Namun saya pilih Yousra kerana saya teringin ada corak pada telekung. Saya memang teringin sangat telekung yang kita pilih sebab kita suka sangat-sangat. Saya jarang beli telekung atas faktor suka. Kita biasa beli telekung kerana ianya adalah pakaian kelengkapan solat. Nak premium ke, suka ke, minat ke.. Ini biasanya bukan faktor utama.


Namun sejak jumpa telekung dari Kimyra. Saya ubah persepsi sendiri dan mahukan telekung yang saya suka untuk dijadikan telekung peribadi harian


Ampunkanlah gambar saya yang kurang menarik. Diharap apa intipati dari perkongsian entri ini memberi kepuasan dan penjelasan tentang Telekung Ekslusif dari Kimyra Style


Detailing: Corak di telekung, stopper telekung, dan material awning (bentuk awning)


Apa Keistimewaan Telekung Kimyra Hingga Saya Tertarik Untuk Memilikinya?

1. Awning

Pertama kali saya lihat ialah Telekung Kaifiya, awning tersebut tak boleh dipadam dari ingatan saya. Dan memiliki wajah yang kecil serta dahi pun seluas 3 jari aje. Faham lah, bukan semua telekung yang saya ada hingga ke hari ini dapat jaga aurat rambut saya. Kita nak solat, nak jaga anak rambut, jaga rambut dari terkeluar. Nakkan telekung yang beri kelesesaan pada dahi kita ni bukan mudah. Dengan anaknya lagi tarik telekung semasa solat, atau kita sendiri tertarik telekung semasa solat pun ada. Pernahkan?

Bila saya tengok je jenis awning Telekung Kaifiya memang saya terus nak. Tapi ya, nak sahaja tak cukup, harga Telekung Kimyra boleh tahan juga harganya.


2. Tak Perlu Lagi Ikat Telekung

Ngilu!! Siapa sama seperti saya? Saya tak tahu penyakit apakah ini, tetapi saya ada masalah ngilu berkaitan dengan kain. Anak-anak saya cukup suka menarik atau buka ikatan telekung, apa yang saya rasa ketika itu, ngilu dan menjadi marah. Elok-elok selepas solat, anak terus je tarik tali telekung membuatkan saya rasa sangat tak selesa. Bila bercakap tentang ngilu ni, tak usahlah sembang banyak. Anda pasti tahu betapa tak sukanya kita bila rasa ngilu tu hadir. Kini, dengan Telekung Kaifiya atau Yousra anda tidak perlu lagi mengikat telekung anda, anda hanya perlu ketatkan sahaja! Mudah. 


3. Kualiti Material - Sejuk dan Boleh Pakai Lama

Telekung ialah pakaian ibadah kita sebagai seorang wanita. Kita solat di mana sahaja di dalam rumah misalnya di dalam bilik atau di ruang solat atau di ruang tamu. Dalam kes saya, sama ada di bilik atau di ruang tamu. Ada masanya cuaca sangat panas, baru pakai sekejap sudah menitik peluh. Panas. Apa akibatnya? Selepas solat, kita cepat-cepat bangun kerana tidak tahan panas. Alhamdulillah, sejak pakai Telekung Yousra, saya rasa sangat selesa, kurang berpeluh dan sejuk je kain telekung ni tau. 

Alhamdulillah. Part ini memang sangat bagus untuk kita yang tak mahu buka telekung selepas Maghrib dan sambung solat Isyak.


4. Material Tak Gatal

Majority telekung yang cantik ialah telekung bersulam. Ya, kita semua sukakan kecantikan. Saya pun sama tahu. Saya nak cantik, nak rasa suka bila solat dengan perasaan yang selesa. Bila senseng telekung untuk berdoa atau mengaji, sulaman pada telekung tersebut akan menyebabkan lengan saya gatal. Cukup untuk membuatkan kegatalan tu naik ruam. Mungkin kes sensitif yang sama bila saya ngilu tali telekung ditarik oleh anak. Sulaman tak kira pada telekung atau kain yang sentuh kulit saya akan buat saya jadi gatal, menggaru-garu dan akhirnya mulalah bintik ruam kelihatan. Bukan telekung sahaja tau, pakaian ke, pakaian dalam ke yang ada lace ini akan buatkan kulit saya gatal-gatal. 

Telekung Yousra dan Kaifiya ialah material berkualiti, agak tebal, sejuk dan tiada sulaman. Ianya simple sahaja dengan corak yang minimal cukup membuatkan saya rasa sungguh selesa dan gembira memiliki Telekung Yousra. 




Kelebihan Material Milano Fabrico

1. Berkilat seperti kain satin
2. Anti kedut - tidak mudah renyuk oleh sebab itu telekung ini juga sesuai travel
3. Material sejuk dan tidak panas
4. Material tidak jarang / nipis
5. Tidak pekak di telinga

Nota: Kimyra Sejabag hanya dapat bagi yang menempah set premium sahaja tau. Jika anda order telekung sahaja (ala carte) maka tiada Sejabag

Jom sambung review.....


Alhamdulillah, tak sangka Bos Al-Qolam ambil set premium untuk saya claim hadiah sales bulan Julai. Jadi untuk Premium Set Telekung Yousra atau Kaifiya anda akan dapat Kotak Ekslusif Kimyra berwarna unggu, coins bag dan sejabag (sejadah mini travel dan juga boleh dijadikan beg menyimpan telekung)

Kotak ekslusif pembelian Premium Set Telekung Kimyra


Kain telekungnya saya suka sangat. Kemas, berpoket dan part getah kain tu memang terbaik. Tebal tapi tak menyakitkan.


Nak tengok macam mana kejadiannya bila saya pakai telekung Kimyra ni?


Tara. Haha. Ku tutup wajahku. Sudah lama tak share wajah kan. Segan juga. Anda boleh tengok detailing material awning dan cantik terbentuk serta kemas kan di bahagian muka? Leher juga ditutup elok sahaja.


Suka sangat. Alhamdulillah





Berapa harganya Telekung Yousra/Kaifiya ni?


Telekung sahaja = RM 249 (NP: RM 299 )
Premium Set (Telekung + Coins bag + Sejabag + Kotak Ekslusif) = RM 289 (NP: RM350)



Berminat untuk mendapatkan Telekung Premium dari Kimyra?


Clik sahaja di link bawah ni ya.




Jawatan Kosong Staff Tagging Al-Quran di Syarikat Sahabat Enuur Kelantan

August 28, 2021 0 Comments

 


JAWATAN KOSONG SEBAGAI TAGGING STAFF DI SYARIKAT SAHABAT ENUUR

Peneraju ALQURAN TAG NO 1 Malaysia

.

Jawatan : 

TEAM TAGGING/ TAGGING STAFF

- Perincian tugasan ialah tagging al quran-al quran yang ada di Enuur. 

.

Antara ciri- ciri yang kami cari :

.

✔️ Bekerja dari rumah [Part time]

✔️ Warga Kota Bharu sahaja

✔️ Bersetuju dengan arahan dan SOP dari HQ

✔️ Teliti dan Penyabar

✔️ Jujur & disiplin

✔️ Memberi komitmen setiap minggu

✔️ Ada kenderaan sendiri

✔️ Latihan dan bahan disediakan

.

WhatsApp team enuur⤵️

http://www.wasap.my/60135344302

dan

Hantarkan CV anda di enuur.recruitment@gmail.com


ENUUR SDN BHD


Sedikit pengenalan buat sahabat yang sedang membaca dan berminat jawatan ini sebagai al quran tagging staff:-


Apa itu tagging al - quran?

Pekerjaan atau aktiviti menampal stiker tagging al quran mengikut panduan yang telah disediakan. Di enuur kami ada 3 jenis tagging iaitu taggina Nafeesa, Safeeya dan Khadeeja. 


Saya berikan contoh al quran siap tagging ya. Jangan konfius tahu, saya bukan staff Sahabat Enuur, tetapi saya merupakan agen enuur. Saya menjual dan mempromosikan produk alquran siap tagging ini kepada semua orang yang berhajat menambah ilmu pengetahuan bersama isi al quran, tadabbur dan menghayati bahasa al quran.


Pengenalan mengenai al quran tagging di Sahabat Enuur


Al Quran Humaira yang telah team tagging siapkan sebelum dijual kepada orang ramai



Alhamdulillah. Pekerjaan yang sangat mulia. Setiap hari dapat membaca al quran, lama-kelamaan semakin memahami al quran kan? Mana tidaknya kalianlah barisan utama yang membaca setiap patah perkataan ayat di stiker tagging tersebut. 


Saya doakan segala kebaikkan buat staff tagging al quran. Terima kasih banyak-banyak, tanpa kalian yang merealisasikan pekerjaan ini, tiadalah al quran bertagging untuk kami semua baca. 


Sahabat berminat nak jadi team Tagging Sahabat Enuur?


Jangan lupa click link whatsapp di atas ya mencuba ya!


Thursday, August 26, 2021

Buku Rasulullah As-Syamail Al-Muhammadiyah: Edisi Kemas Kini (Hard Cover) 2021

August 26, 2021 0 Comments



Dalam cetakan edisi kemas kini ini, terdapat beberapa penambahbaikan yang dilakukan:



1. Cetakan ini ditahqiq sebanyak dua kali oleh penterjemah dan ditambah nota-nota kaki bagi memberi penjelasan berkenaan istilah-istilah ataupun makna perkataan yang kurang jelas. Selain itu, beberapa kesilapan teknikal dalam cetakan edisi lama sudah dibetulkan. Pembaca boleh merujuk kepada bahagian penerangan dan nota kaki berkotak.

2. Terdapat perkataan-perkataan yang bergaris, disusuli perkataan yang bertanda kurungan. Ini bagi menunjukkan perbezaan antara beberapa cetakan yang dirujuk. Pentahqiq melampirkan kedua-duanya bagi mengelakkan timbul kekeliruan apabila dibandingkan cetakan-cetakan itu.

3. Terdapat hadith-hadith yang tidak dinyatakan sanad dan matannya kerana wujud hadith yang sama sebelumnya. Sekiranya pembaca menjumpai hadith itu, pembaca boleh merujuk kepada hadith sebelumnya atau nombor nota kaki yang tertera.

4. Dalam edisi Kemas Kini 2021 ini, susun atur perkataan ditambahbaik dari segi grafik supaya lebih menarik dan cantik.

5. Dalam edisi Kemas Kini 2021 ini juga, terdapat bahagian tambahan iaitu maklumat mengenai kitab-kitab Syamail Muhammadiyah yang ada, sejarah ringkas Imam At-Tirmidzi dan juga ringkasan sejarah Rasulullah s.a.w.


Dalam surah al-Ahzab, ayat 56, Allah s.w.t. menyatakan, “Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada Nabi. Wahai orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.”



Bacalah selawat, Allahumma solli ‘ala saidina Muhammad wa ‘ala alihi wa ashabihi ajma’in. Maksudnya, “Ya Allah, kurniakanlah kepujian kepada Nabi Muhammad s.a.w. ahli keluarga, dan sahabat-sahabat Baginda.”



===========================
Tajuk: As-Syamail Al-Muhammadiyah: Edisi Kemas Kini (Hard Cover)
ISBN: 978-967-481-593-6
Penerbit: PTS Publishing
Penulis: Imam At-Tirmidzi
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 496
Halaman: Hitam Putih
Format: Hardcover
Berat (kg): 0.8
Dimensi (cm): 23 x 16 x 3
===========================


Isi Kandungan As-Syamail Al-Muhammadiyah: Edisi Kemas Kini (Hard Cover) 2021 


Nota Penerbit

Mutiara Nabi

Kata Pengantar dan Ijazah

As-Syamail Al-Muhammadiyah (Tambahan baharu edisi kemaskini)

Biografi Ringkas Imam At-Tirmidzi (Tambahan baharu edisi kemaskini)

Ringkasan Sejarah Rasulullah s.a.w. (Tambahan baharu edisi kemaskini)

Bab 1 - Fizikal Rasulullah s.a.w.

Bab 2 - Khatam: Tanda Kenabian Rasulullah s.a.w.

Bab 3 - Rambut Rasulullah s.a.w.

Bab 4 - Cara Rasulullah s.a.w. merapikan Rambut

Bab 5 - Uban Rasulullah s.a.w.

Bab 6 – Semir Rambut Rasulullah s.a.w.

Bab 7 – Celak Mata Rasulullah s.a.w.

Bab 8 – Pakaian Rasulullah s.a.w.

Bab 9 – ‘Isy Rasulullah s.a.w.

Bab 10 – Kasut Rasulullah s.a.w.

Bab 11 – Sandal Rasulullah s.a.w.

Bab 12 – Cincin Rasulullah s.a.w.

Bab 13 – Cara Rasulullah s.a.w. Memakai Cincin

Bab 14 – Pedang Rasulullah s.a.w.

Bab 15 – Baju Besi Rasulullah s.a.w.

Bab 16 – Topi Besi Rasulullah s.a.w.

Bab 17 – Serban Rasulullah s.a.w.

Bab 18 – Kain Sarung Rasulullah s.a.w.

Bab 19 – Cara Rasulullah s.a.w. Berjalan

Bab 20 – Kain Penutup kepala Rasulullah s.a.w.

Bab 21 – Cara Rasulullah s.a.w. Duduk

Bab 22 – Tempat Rasulullah s.a.w. Bersandar

Bab 23 – Cara Rasulullah s.a.w. Bersandar

Bab 24 – Cara Rasulullah s.a.w. Makan

Bab 25 – Jenis Roti yang Dimakan Rasulullah s.a.w.

Bab 26 – Lauk yang Dimakan Rasulullah s.a.w.

Bab 27 – Wudhuk Rasulullah s.a.w.

Bab 28 – Doa Rasulullah s.a.w. Sebelum dan Selepas Makan

Bab 29 – Cawan Minum Rasulullah s.a.w.

Bab 30 – Buah-Buahan yang Dimakan Rasulullah s.a.w.

Bab 31 – Minuman Rasulullah s.a.w.

Bab 32 – Cara Rasulullah s.a.w. minum

Bab 33 – Wangian Rasulullah s.a.w.

Bab 34 – Cara Rasulullah s.a.w. Berbicara

Bab 35 – Cara Rasulullah s.a.w. Ketawa

Bab 36 – Cara Rasulullah s.a.w. Bergurau

Bab 37 – Syair Rasulullah s.a.w.

Bab 38 – Bual Bicara Rasulullah s.a.w.

Bab 39 – Cara Rasulullah s.a.w. Tidur

Bab 40 – Ibadah Rasulullah s.a.w.

Bab 41 – Solat Dhuha Rasulullah s.a.w.

Bab 42 – Solat Sunat Rasulullah s.a.w. di Rumah

Bab 43 – Puasa Rasulullah s.a.w.

Bab 44 – Cara Rasulullah s.a.w. Membaca Al-Quran

Bab 45 – Tangisan Rasulullah s.a.w.

Bab 46 – Tempat Tidur Rasulullah s.a.w.

Bab 47 – Sifat Tawaduk Rasulullah s.a.w.

Bab 48 – Akhlak Rasulullah s.a.w.

Bab 49 – Sifat Malu Rasulullah s.a.w.

Bab 50 – Berbekam

Bab 51 – Nama-Nama Rasulullah s.a.w.

Bab 52 – Kehidupan Rasulullah s.a.w.

Bab 53 – Usia Rasulullah s.a.w.

Bab 54 – Kewafatan Rasulullah s.a.w.

Bab 55 – Harta Rasulullah s.a.w.

Bab 56 – Melihat Rasulullah s.a.w. dalam Tidur



Antara Isi Kandungan Buku Rasulullah As-Syamail










Muka Depan Buku Peribadi Rasulullah saw As-Syamail Al-Muhammadiyah: Edisi Kemas Kini (Hard Cover) 2021


Muka Belakang Buku Peribadi Rasulullah saw As-Syamail Al-Muhammadiyah: Edisi Kemas Kini (Hard Cover) 2021



Soalan Lazim Mengenai Penerbitan Buku As-Syamail Al-Muhammadiyah: Edisi Kemas Kini (Hard Cover) 2021 


SOALAN 1

Ada kitab Syamail Muhammadiyyah yang diterbitkan penerbit lain menyatakan ada hadith yang tidak sahih dalam kitab nukilan Imam Tirmizi ini, benarkah?

Bagaimana dengan kitab Syamail Muhammadiyyah edisi PTS?



JAWAPAN 1

Untuk maklumat, Kitab Syamail Muhammadiyyah mengandungi kumpulan hadis dan juga atsar. Hadis adalah perkataan/perbuatan yang dinisbahkan kepada Rasulullah. Atsar adalah perkataan/perbuatan yang dinisbahkan kepada sahabat atau tabi’in.

Dari segi periwatnya, hadis terbahagi menjadi tiga,

a. Sahih (sah). Kerana, sanadnya baik, periwayatnya adalah orang-orang yang adil dan jujur, juga daya ingatnya kuat.

b. Hasan (sah tapi darjatnya di bawah hadis sahih). Kerana, ada periwayatnya yang kurang kuat.

c. Dha’if (lemah). Kerana, ada kecacatan pada jalur periwatnya ataupun perekodnya.

Ketiga-tiga jenis ini ada dalam kumpulan hadis Syamail Muhammadiyah karangan Imam Tirmidzi.

Kemudian, dari aspek penerimaan, hadis terbahagi dua;

a. Maqbul (diterima). Hadis sahih dan hasan, masuk dalam kategori ini.

b. Mardud (ditolak), yang terbahagi menjadi dua jenis:

1. Dha’if, hadis lemah. Para ulama berpendapat, hadis lemah boleh diguna dan diamalkan dalam hal amalan utama (fadhoilul ‘amal), dengan syarat-syarat yang sudah ditentukan. Juga, suatu hadis akan naik darjatnya, oleh sebab ada hadis lain yang menyokongnya. Ia dikenali dengan sebutan hadis hasan li-ghoirihi, iaitu hadis lemah yang menjadi hadis hasan oleh sebab lain.

2. Maudhu’, hadis ciptaan. Hadis ini dilarang guna, dan tidak boleh diriwayatkan kecuali disebut bahawa ia adalah hadis ciptaan. Jenis ini tidak ada dalam Syamail Muhammadiyah karangan Imam Tirmidzi.

Dan kitab Syamail Syamail edisi PTS menyebutkan pada nota kaki, darjat setiap hadis yang dimaksud.



SOALAN 2

2. Siapa penterjemah Kitab Syamail Muhammadiyyah edisi PTS? Apakah latar belakang beliau?



JAWAPAN 2

Penterjemah Kitab Syamail Muhammadiyyah edisi PTS adalah Muhammad Masnur Hamzah. Beliau adalah lulusan terbaik (alumni emas) Pondok Modern Darussalam Gontor Ponorogo. Sesudah itu, beliau melanjutkan pengajian ke Mesir di Al-Azhar Universiti Kaherah. Selain di universiti, beliau juga belajar daripada pelbagai ulama di Mesir dan di Mekah. Juga, belajar daripada ulama Yaman, Maghribi, Syria. India, Libya dan negara lainnya yang berada di sekitar negara Mesir..

Penterjemah banyak menghasilkan karya terjemahan. Dan karyanya yang terbaru adalah kamus Qomusika (Arab-Melayu-Inggeris) dengan formula huruf ziyadah, pertama di dunia. Kamus ini mendapat sambutan luar biasa daripada mahasiswa dan pelajar di pelbagai negara: Mesir, Yaman, Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand.

Dan saat ini, beliau sedang menyelesaikan penulisan ulang mushaf (al-Quran al-Karim) dengan tulisan khat yang lebih baik. Mohon doa para pembacanya, semoga bermanfaat di dunia dan akhirat.



SOALAN 3

3. Apakah nilai tambah yang diletakkan dalam Kitab Syamail Muhammadiyyah edisi PTS?



JAWAPAN 3

a. Kitab Syamail Muhammadiyyah cetakan PTS ini terdapat penjelasan pada nota kaki mengenai darjat hadith. Adakah hadith yang dinyatakan itu adalah berstatus sahih, hasan atau dhaif. Juga, disertai nombor hadis yang dinyatakan pada kitab rujukan hadis utama lainnya.

b. Cetakan ini ditahqiq (disemak) sebanyak dua kali oleh penterjemah dan ditambah nota-nota kaki bagi memberi penjelasan berkenaan istilah-istilah ataupun makna perkataan yang kurang jelas. Pembaca dapat merujuk kepada bahagian penerangan dan nota kaki berkotak.

c. Terdapat perkataan-perkataan yang bergaris, disusuli perkataan yang bertanda kurungan. Ini bagi menunjukkan perbezaan antara beberapa cetakan yang dirujuk. Pentahqiq melampirkan kedua-duanya bagi mengelakkan timbul kekeliruan apabila dibandingkan cetakan-cetakan itu.

d. Terdapat hadith-hadith yang tidak dinyatakan sanad dan matannya kerana wujud hadith yang sama sebelumnya. Sekiranya pembaca menjumpai hadith itu, pembaca boleh merujuk kepada hadith sebelumnya atau nombor nota kaki yang tertera.

e. Dalam edisi Kemas Kini 2021 ini, susun atur perkataan ditambahbaik dari segi grafik supaya lebih menarik dan cantik.

f. Dalam edisi Kemas Kini 2021 ini, terdapat bahagian tambahan iaitu maklumat mengenai kitab-kitab Syamail Muhammadiyah yang ada, sejarah ringkas Imam At-Tirmidzi.

g. Dalam edisi Kemas Kini 2021 ini juga, terdapat bahagian tambahan iaitu maklumat mengenai ringkasan sejarah Rasulullah s.a.w., dari semenjak lahir sehingga kewafatan Baginda. Ringkasan ini berbentuk rajah untuk memudahkan pemahaman sejarah.


SOALAN 4

4. Apakah kitab rujukan yang digunakan untuk menterjemah kitab Syamail Muhammadiyyah terbitan PTS? Adakah penterjemah juga merujuk kepada kitab edisi semakan (tahqiq) oleh ulamak lain?



JAWAPAN 4


Tentu, kitab Syamail terbitan PTS juga merujuk kepada kitab Arab yang ditahqiq oleh ulamak lain.

Kitab Syamail terbitan PTS ini merujuk kepada manuskrip as-Syamail al-Muhammadiyyah, makhthuthat al-Azhar Asy-Syarif dan Majami l-Maktabah al-Umariyah.

Dan, juga merujuk kepada tujuh kitab As-Syamail Muhammadiyah yang diterbitkan oleh tujuh penerbit yang berbeza, iaitu : Dar Gharb, al-Yamamah, Darul Hadis Beirut, Darul Kutub Ilmiyah, Maktabah Ulum wal Hikam, Maktabah Ahmad al-Baz, Dar Ihya Turats Arabiy.


Juga, rujukan utama semasa mengerjakan kitab Syamail Muhammadiyyah terbitan PTS adalah :

• Sahih Bukhari, cetakan Mu’assasah ar-Risalah, (atau cetakan dengan penomboran Fuad Abdul Baqi; akhir nombornya 7563). Kami juga menggunakan Fathul Bari dan ‘Umdatul Qari.

• Sahih Muslim, (atau cetakan yang akhir nombornya 3033). Kami juga menggunakan Ikmâlul Mu’allim bi Fawâidil Muslim, karangan al-Imâm al-Qâdhi ‘Iyâdh, Dar al-Wafâ, Manshurah, cetakan tahun 1998.

• Sunan Abi Dawud, Dar Ibnu Hazm (atau yang akhir nombornya 5274)

• Sunan Tirmidzi, cetakan Mushtofa al-Halabiy, Misr (atau cetakan yang akhir nombornya 3956)

• Sunan Nasa’i, (atau cetakan yang akhir nombornya 5758). Kami juga menggunakan Dzakhiratul ‘Uqba fi Syarhil Mujtaba cetakan Mi’raj.

• Sunan Ibnu Majah, (atau cetakan yang akhir nombornya 4341)

• Musnad Ahmad Ibnu Hambal, tahqiq Ahmad Muhammad Syakir dan Hamzah Ahmad az-Zain, Darul Hadis, Kaherah (akhir nombornya 27519)

• Sahih Ibnu Khuzaimah, Maktabah al-Islamiy, tahqiq Dr. Muhammad Musthafa al-A’zhamiy (akhir nombornya 3079)

• Al-Mu’jam al-Kabir, al-Washith dan ash-Shaghir, al-Imam Thabrany

• Al-Jami’li Syu’abil Iman, Imam al-Baihaqi, Maktabah Rusyd )akhir nombornya 10756)

• Al-Mawahib al-Laduniyyah ‘alasy Syamail al-Muhammadiyyah, Ibrahim bin Muhammad al-Bajuri asy-Syafi’i, terbitan Dar al-Minhaj

• Dalailun Nubuwwah, al-Imam al-Baihaqi, Darul Kutub ‘Ilmiyyah dan Dar ar-Rayan lit Turats cetakan I

• Muntahas Sul ‘ala Wasailil-Wushul ila Syama’ilir Rasul, karangan al-Allamah al-Faqih ‘Abdullah bin Sa’id Muhammad Abbadi al-Lahji (1344-1410H), Darul Minhaj (4 jilid)

• Majma’uz-Zawa’id wa Manba’ul-Fawa’id, al-Hafiz Ali bin Abi Bakar al-Haitsami, Darul Ma’mun lit-Turats


Ini hanya sebahagian sahaja, ada kitab lainnya, baik dalam bidang akidah, tafsir, hadis, fikih dan lainnya. Penterjemah juga langsung mendapat rujukan daripada para ulama Mesir, sama ada bertanya langsung kepada mereka ataupun semasa mendengar syarahan.



SOALAN 5

5. Adakah mana-mana ulamak yang memberikan pengesahan kepada kitab Syamail Muhammadiyyah terbitan PTS?


JAWAPAN 5

Kitab ini langsung diberikan ijazah sanad oleh seorang ulama Mesir terkemuka, Syeikh Dr. Sa’id Muhammad Mamduh. Keilmuan beliau diiktiraf oleh para ulamak antarabangsa. Kerana, beliau adalah murid kanan dari al-Allamah Syeikh Abdullah al-Ghumari dan Musnid ‘Ashr al-Allamah Syeikh Yasin al-Fadani. Sehinggakan beliau digelari al-muhaddis dan khalifah Syeikh Yasin di Mesir. Banyak para ulama dari seantero dunia yang datang untuk belajar atau berziarah kepada Syeikh Sa’id Mamduh.

Dan, banyak pendakwah dan ustaz di Malaysia yang berpendapat, kitab Syamail Muhammadiyyah terbitan PTS adalah di antara kitab yang terbaik yang pernah diterbitkan.


Alhamdulilllah. Sebuah buku yang sangat bagus untuk kita semua miliki. 

Suplier saya baru sahaja restok 1,000 unit minggu ini. Syuib ada juga share kan mengenai buku As-Syamail di instagram. Semoga kita sama-sama jadikan buku ini sebagai buku amalan dan ubah cara hidup kita sebagaimana Rasulullah saw



Harga buku: RM 49.00



Untuk tempahan, sahabat boleh whatsapp saya di 018-9100 852 (Emme Marina) 


atau boleh juga membelinya di kedai shopee saya ya.


Sunday, August 22, 2021

Riangnya Hati Ofis Pink di Sudut Rumah

August 22, 2021 0 Comments

Pink ofis. Saya tidak sedar sejak bila saya mula sukakan kaler pink. Biasanya warna yang saya sukakan ialah warna gelap dan garang. Mungkin faktor usia atau sudah mula sukakan warna-warna lembut membuatkan pilihan kini lebih tenang. 


Memiliki sudut atau ruang ofis sendiri walau sekadar meja di sudut rumah ialah satu privileged. Tidak sempurna namun sudah cukup memberi impak komitmen kita terhadap sesuatu pekerjaan. 


Tahu tak?


Ofis saya di ruang tamu. Bukan dibilik atau ruang lain. Ruang lain sudah penuh dan tiada ruang sesuai untuk saya jadikan area ofis selain di satu sudut tepi di ruang tamu rumah. Kelebihannya, semua anak dapat akses mama setiap masa. Tidak perlu tutup pintu atau tertutup serta dapat melihat semua aktiviti anak sekaligus. 


Mana tidaknya, inilah satu-satunya ruang aktiviti semua ahli keluarga. Menonton tv, bermain dan belajar. Jika dimakbulkan Allah, memang saya mahukan rumah yang lebih besar dari sekarang. Namun buat masa ini, bersyukurlah kita ada apa yang kita ada. Tempat berteduh, berlindung dan bekerja.


Barangan ofis bakal sampai insya Allah. Baru je order di Shopee. Mudah di sana. Lazada kurang pilihan pula. Jom cuci mata. Jika ada yang sahabat berkenan, bolehlah shopping sekali. 


Bekas pencil saya pilih jenama Eastpek. Anda boleh terus tempah dari official page mereka di Shopee. Saya prefer order yang ori jika boleh dan harganya berbanding yang lain tidak terlalu jauh berbeza. Ruangnya cukup besar, dan saya suka ada pemegang. Cantik kan? Anda perlu agak bersabar kerana shipment adalah dari China.


Harga: RM18.50

Link: https://shopee.com.my/Eastpek-Big-Capacity-Colored-Canvas-Storage-Pouch-Marker-Pen-Pencil-Case-Simple-Stationery-Bag-Holder-for-Middle-High-i.185925710.5502764031


Kerusi ofis. Asalnya kerusi saya sekarang berwarna kuning. Design lebih kurang tetapi alang-alang saya belikan meja belajar untuk anak-anak pdpr, saya ambil kesempatan tukar kerusi ofia dengan yang ini. Ada yang saya berkenan, nampak lebih selesa, dan digunakan untuk jangka masa yang lebih lama cuma harganya agak mahal dengan bajet saya yang agak limited. Insya Allah, jika ada rezeki lain kita dapat milikinya satu hari nanti.


Harga: RM65.90

Link: https://shopee.com.my/THE-Creative-Curvy-Eames-Chair-with-PU-Leather-Material-Solid-Wood-Leg-Modern-Style-(L48-x-W41-x-H83cm)-i.151233087.5407667014


Nota: Di Shopee anda akan jumpa harga yang lebih murah tetapi harus diambil kira bagaimana cara seller tersebut menguruskan produk mereka. Cara packing adalah penting bagi produk perabut. Tak nak nanti bila sampai paling dirisaukan patah atau hilang barang. Review kedai ini juga agak bagus, seller packing barang dan jaga customer dengan baik insya Allah. Apa apa pun kita tengok nanti bila parcel dah sampai kay.



Ini ialah rak kecil yang kita boleh letak di atas meja. Impaknya meja lebih kemas dan teratur. Pink jugalah. Harap rak ni boleh bertahan lama.


Harga: RM19.90

Link: https://shopee.com.my/Multipurpose-Shelf-Organizer-Adjustable-Wood-Display-Desk-Shelf-Countertop-Storage-Rack-Tabletop-Bookshelf-Multipurpose-i.12954068.6660808418


Anda pula bagaimana? Ibu ibu yang bekerja dari rumah sudah ada sudut ofis ke belum?

Saturday, August 21, 2021

Diari Puan Emme Marina - Menulis Untuk Kebaikkan

August 21, 2021 0 Comments

Meluangkan masa untuk menceritakan hal seharian adalah sukar kerana ianya merupakan satu alasan. Pilihan untuk menulis dan berkongsi kisah adalah pilihan penulis, dan di dalam kes ini penulis tersebut ialah saya sendiri. Sudah agak lama saya kurang menulis mungkin kerana penat, ketandusan idea, atau rasa tiada siapa yang membaca? Walhal dari awal saya sudah tetapkan saya lebih suka menjadi seorang yang kurang dikenali. Maka, alasan tiada siapa yang membaca untuk dijadikan asbab adalah alasan yang sangat lemah.


Semalam baru saya berkesempatan membaca buku dari karya Bonda Nor yang sudah sebulan lebih saya beli. Beli kerana mahu menaikkan semangat, menimba ilmu dan excited kononnya kerana nak jadi orang yang berjaya. Adalah 6 buah buku kot saya beli tempoh hari, hingga ke hari ini, belum satu pun lagi saya habis baca. Punyalah acah busy.


Wanita Wajib Kaya merupakan buku yang sangat menarik untuk dibaca.


Cara penulisan penulis, kamus kata yang digunakan, dan cara beliau mahu menunjukkan betapa pentingnya seorang wanita itu perlu berusaha untuk berjaya dalam hidup dalam erti surviving adalah perkataan dan ayat yang diulang-ulang supaya sampai kepada kepala kita, mindset kita, hati kita bahawa kita tidak boleh hidup semata-mata bergantung kepada orang lain. Ada beberapa ilmu yang telah saya ketahui namun saya tidak amalkan. Tidak mempraktikkan, dan apabila membaca lagi ilmu tersebut melalui buku Wanita Wajib Kaya menyentak saya bahawa ilmu itu saya langsung tidak amalkan dan praktikkan dengan baik.


Alasan demi alasan.


Ketakutan untuk menjadi kaya itu saya alami dari tahun 2016-2017 semasa saya mengandung anak ke empat. Saya takut nak jadi kaya. Saya takut ada income besar berpuluh ribu, even berbelas ribu pun saya takut. Itu baru tahap ribu, belum lagi juta kan? Punyalah ramai jutawan kat Malaysia ni rileks je ada 1 juta sales. Haha. Kita? Kata nak berjaya tapi setakat 3-5 ribu je dah rasa takut melebih-lebih.


Berani jadi kaya.


Wajib berani kalau memang nak buat sales ratus ribu.


Wajib percaya yang diri kita akan capai target dan impian yang kita mahukan!



Jika diri kita tidak percaya, bermakna kitalah biawak yang memakan diri sendiri. So sudah-sudahlah menyalahkan orang lain dan faktor sekitar. 


Saya belum habis baca lagi buku tersebut. Best juga sebab buku itu memberikan kita semangat untuk tulis dan tulis apa sahaja yang kita rasa, ilmu yang kita ada untuk kebaikkan orang lain dan sudah tentu ianya kembali kepada diri kita juga. 


Banyak perkara berlaku tahun ini, terutamanya dari segi kewangan. Mengalir bagaikan air hingga saya mula rasa sesak nafas. Namun saya tetap keluarkan duit untuk menambah ilmu, belajar skil marketing. Ada pelaburan yang saya rasa berbaloi dan ada juga pelaburan yang saya rasa sangat tertipu. Beginilah cara sekarang, adakalanya hanya ilmu yang sedikit sudah diperah untuk mendapatkan hasil yang lumayan. Ilmu itu mahal ya benar, namun kita harus fikirkan apakah nilainya sama seperti yang kita rasa apabila orang lain membelinya?


Ada banyak perkara bermain di fikiran saya. 


Apakah khidmat saya untuk masyarakat? Adakah apa yang saya buat selama ni di blog emmemarina dan youtube mencukupi? Saya ialah seorang surirumah. Namun saya tidak mahu sekadar rasa cukup untuk berniaga dan tambah ilmu ini untuk diri saya seorang. Alangkah baiknya jika dapat menyumbang sesuatu kepada orang lain sebagai saham kita di akhirat kelak. 


Salah seorang mentor saya juga pernah berkata, kita kena share apa yang kita ada, kerana kita tidak tahu mungkin ada orang lain yang memerlukannya. Insya Allah. Saya berdoa agar kita semua walau sekecil zarah dapat sentiasa membantu orang lain sama ada dengan ilmu yang kita ada atau dengan harta atau sekadar seorang pendengar yang baik. 


4.18 pagi di sini.


3 bakul pakaian untuk dilipat. Website page untuk disiapkan dan kelas buat website secara online pembelajaran sendiri bagi menyiapkan website tersebut. huhu. Saya bercita-cita untuk menjayakan kedai hub islamic, iaitu Khadija Islamic Lifestyle Store. Ada pelbagai produk menarik insya Allah buat sahabat semua.


Saya bina dari asas, saya ada riki-riki juga upahnya, jumlahnya tak mampu saya nak bayar. Beribu! Maka bermulalah episod belajar sendiri buat website ecommerce melalui wordpress dengan bantuan rakan baru yang saya kenal di facebook. Syukur alhamdulillah. Belajar melalui google dan latest saya akhirnya masuk kelas online belajar buat website sale page dengan saudara Ezzat Edros. 


Jomlah singgah website saya, jika berkenan boleh terus tempah kay!


Islamic Lifestyle Store


Home Ads