Cara Paling Mudah Blogger Nak Kecilkan Saiz Image di Handphone

​Bagi blogger kepantasan speed web adalah sangan penting. Kita tak mahu selepas semua usaha kita menangkap gambar, menulis review, tutorial menjadi sia-sia apabila pembaca gagal membuka page entri tersebut. Lagi besar image gambar kita, lagi lambat loading page dan to make it worse pembaca kita quota internet atau line dia dah dihujung tanduk. Aduh, kesiankan kita? Baik bagi penyampai mahupun pembaca. 


Kita sedia maklum jika snap gambar menggunakan handphone saiz image ni sangat besar. Tahu-tahu ajelah teknologi sekarang ni. Image HD, Ultra HD, 4K dan macam macam la term dan perkara ini membuatkan saiz gambar anda hanya tuk sekeping gambar boleh jadi sebesar 3 ke 4 MB. Oh not good!


Rekomended maksima saiz image 300 KB guys! So lagi kecil saiz gambar anda lagi bagus


Image Resizer Menggunakan Laptop

Sekiranya anda rajin upload gambar dari handphone ke pc masing masing, canva.com merupakan tools terbaik untuk resize image anda tanpa merosakkan kualiti image tersebut.


Caranya: 

  1. Pilih saiz gambar yang anda nak, standard sekarang 1080 x 1080 (instagram) tapi saya biasa pilih 500 x 500 untuk blog. 
  2. Save as jpg instead of png file.

Settle.


Resize Image Gambar di Handphone

Ini merupakan experiment saya mencari cara terbaik untuk saya resize gambar kerana saya tak pandai edit gambar guna adobe photoshop dan seangkatan dengannya. Yang saya pandai skitlah Photogrid setakat grid gambar, ah ya itu ajelah saya tahu. Canva versi HP agak sukar bagi saya kerana limited function better guna pc. So okay anda lihat gambar ni, satu gambar saya snap ni 3.7 MB. Besar!




Ideanya upload ke apps photo editor kemudian save kembali.


So saya cuba photogrid, canva, instagram, dan pininterest. Yes finally guna apps pininterest dapat kecilkan saiz gambar tanpa perlu buat sebarang perubahan. 


Caranya:

  1. Upload gambar anda di pininterest 
  2. Download image itu semula!


Hah senangkan? Buktinya






Saiz image dari 3.7 MB ini menjadi 216 KB tanpa merosakkan kualiti image. Insya Allah. Nak lagi kecil saiz tersebut? Tak boleh dah guna apps yang sama kenalah korang cuba cara lain. Bagi saya, cara ni dah terbaik❤️


Alhamdulillah 


Semoga entri ni dapat membantu anda semua berblog dengan lebih rajin dan bersemangat!

Tiga Program Sedekah Jumaat Yang Boleh Anda Sertai

INFAQ JUMAAT PAHALA BERGANDA ☘️

Dah bersedekah hari ni? Ada pasang niat untuk sentiasa bersedekah lebih-lebih di Hari Jumaat yang mulia.


๐Ÿ’ก ๐—ž๐—ฒ๐˜‚๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜:

๐ŸŽฏ Sedekah hari apa pun sangat utama. Namun, khusus hari Jumaat, Allah memberinya pahala “๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต”. Ini kerana, hari Jumaat merupakan hari yang ๐—จ๐—ง๐—”๐— ๐—” dalam Islam – hari raya mingguan umat Islam.⁣


๐—œ๐—ฏ๐—ป๐˜‚ ๐—ค๐—ฎ๐˜†๐˜†๐—ถ๐—บ: “๐—ฆ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ถ๐˜๐˜‚ (๐—๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜) ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ-๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚, ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜€๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ถ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ต ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ.”⁣


Saya kongsikan 3 program infaq yang saya sendiri bantu as sukarelawan, jom sahabat bantu kami menjayakan program amal kami.


1. Program Infaq Al-Quran

Kelolaan: Enuur Care

Info: 1 Slot = RM10 - tiada had maksima

Link Infaq: https://toyyibpay.com/Infaq-Al-Quran-Enuurcare


2. Sedekah Jumaat - Tajaan Makanan

Kelolaan: NGO Amal Till Jannah

Info: Tajaan makanan buat anak2 yatim, tahfiz, asnaf, masjid, gelandangan, musafir

Link Infaq: https://toyyibpay.com/sedekah-jumaat-atj-1


3. Sedekah Jumaat

Kelolaan: NGO Kongsi Rezeki Malaysia (KRM)

Info: ๐—ž๐—ผ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ถ ๐—ฅ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ธ๐—ถ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ (๐—ž๐—ฅ๐— ) merupakan komuniti sukarelawan yang mengagihkan derma dalam bentuk:

1️⃣ ๐Ÿ•Œ Agihan makanan/minuman di masjid/ surau

2️⃣ ๐Ÿช Agihan Gerobok Rezeki

3️⃣ ๐Ÿ‘ชAgihan ziarah asnaf 

4️⃣๐Ÿˆ Agihan kibbles, wet food, ubat untuk kucing jalanan terbiar

5️⃣ ๐ŸฉWakaf 

6️⃣ ๐Ÿ•Œ๐Ÿงน๐Ÿงด Peralatan mudah sedekah di masjid / surau : Selipar tandas, alas kaki, penyangkut (baju, tudung, handbag) di tandas masjid, pencuci muka, hand wash, pewangi badan, pewangi masjid/surau, air botol, alat cuci tandas dll

Link Infaq: https://toyyibpay.com/Kongsi-Rezeki-Malaysia


Alhamdulillah.

Saya doakan sahabat yang berinfaq memperolehi kekayaan, kejayaan, kebaikkan, kesihatan yang baik dunia dan akhirat ๐Ÿคฒ๐Ÿป

Tutorial Tukar Theme Template Blogspot

 

Template blogspot atau blogger yang asal sukar untuk saya terima. Bagi yang pernah kenal blog saya, Emme Marina. Anda akan dapati saya sangat kerap menukar template blog saya. Sejak tahun 2015 saya berjinak membina blog ini sehinggalah sekarang. 


Ada pelbagai sebab mengapa saya selalu bertukar template blog. Antara sebabnya ialah untuk mendapat kelebihan dari segi design, mobile responsive, fast loading blog dan semangat untuk terus menulis. Jika mood pada waktu dan ketika itu lemau, atau kita sudah berubah arah dalam hala tuju kita, apa jua sebabnya berkaitan motivasi diri, emosi, template blog bagi saya personally ialah sangat mempengaruhi. Design blog anda juga memberitahu pembaca siapa diri anda. Sedikit sebanyak mencerminkan personaliti diri anda sebagai seseorang di laman sesawang. 


Beberapa persoalan yang mungkin bermain di fikiran sahabat semua.
  1. Dari mana mahu mendapatkan template blog?
  2. Template ini berbayar atau percuma?
  3. Susah ke nak tukar template?
  4. Perlukan ilmu coding (IT) yang power tak?

Sejujurnya dulu saya seperti kalianlah. Sama sahaja kita semua semasa bermula. Apa yang penting, anda mahu belajar mencuba. Dah cuba buat, baru tahu boleh atau tidak, susah atau senang. 


Mari kita mulakan tutorial menukar template blog lama anda kepada template yang lebih baik. 


Dari Mana Mahu Mendapatkan Template Blog?


Saya assume anda sudah tahu bahawa Blogger sudah pun menyediakan template mereka sendiri. Jika anda berkenan dengan template yang mereka sudah gunakan. Silakan. Jika anda mahukan template yang anda lihat di blog saya, atau rakan-rakan blogger anda yang lain, ada beberapa website yang saya rekomen. Website ini menyediakan template-template yang sangat cantik, efficient dan mengikut citarasa anda insya Allah.

Antara website template yang saya sendiri selalu refer ialah Btemplates, Gooyabitemplates, Sora Template dan juga Etsy. Kadangkala saya suka search sahaja menggunakan keyword search "template for blogger" atau "free blogger templates".


Template Ini Berbayar atau Percuma?


Menjadi lumrah soalan ini akan ditanya, ok, template yang saya sedang gunakan sekarang adalah percuma. Namun tak semua template yang percuma adalah percuma seratus peratus, tetap ada hidden features yang mereka lock untuk anda. Dan jika anda nak gunakan sepenuhnya template tersebut, maka anda harus membeli hak milik design tu. Jelas ya? 


BtemplatesGooyabitemplates dan Sora Template menyediakan percuma template untuk anda pakai, dan pada masa sama anda boleh membeli hak tersebut dan unlock fungsi-fungsi tambahan yang disediakan. Kebiasaaanya, mereka akan lock hak cipta design, tambahan fungsi bergantung kepada apa jenis template yang anda cari. Sukar topik ini kerana walau advance sekalipun template tersebut, in the end, ianya tetap bergantung kepada emosi anda melihat template tersebut serta keperluan anda dalam mendesign website anda sendiri. 


Website Etsy pula merupakan medium berbayar sepenuhnya. Apa yang saya suka tentang template di Etsy ialah anda boleh direct berhubung dengan designer blog ini dan di situ anda boleh dapati custome template yang sangat banyak serta cantik! Oh, saya memang suka design-design template yang rare dan fresh. Harga design ini biasanya dalam range RM 100 - RM 300. Seperti saya katakan, pemilihan template ini adalah mengikut keperluan anda sebagai owner website/blogger. Apa niche anda ketika membina web blog ini? Jadi itu adalah faktor utama yang perlu anda fikirkan.


Susah Ke Nak Tukar Template?


Bergantung kepada template yang anda pilih, ada jenis template yang seakan design Blogger sediakan, jadi yang ini lebih straight forward. Ubah mengikut template. Edit, remove dan add on. Template di Btemplates adalah mudah insya Allah untuk anda gubah as newbie. 


Jika anda mempunyai kepakaran IT yang lebih, sukakan cabaran dan nak belajar design lebih lagi, anda boleh mencuba template di website Gooyabitemplates atau Sora Template, design mereka lebih up to date, advanced dan modern. 


Pada pendapat peribadi saya, Btemplate sedikit old skool namun masih relevan manakala website gooya dan sora sesuai bagi anda yang suka mengikuti peredaran semasa dan inginkan sentuhan teknologi terkini.


Perlukan Ilmu Coding (IT) Yang Power Tak?


Untuk pengetahuan sahabat semua, saya bukan terer IT pun, coding pun saya lemah. Saya cuma pandai mencari bahan untuk saya study dan tukar template mengikut arahan yang diberikan. Setiap template ini telah disediakan cara untuk anda menukar template. So jangan risau. 


Apa yang diperlukan sebenarnya ialah masa untuk anda ubah satu per satu kerana ianya kerja manual. Memakan masa. Tiada perkara yang mustahil dalam dunia ini, jika anda yakin anda boleh buat! So, jika saya sendiri bukanlah power IT, maka anda pasti juga boleh. Apa yang saya buat, saya google! Refer youtube. Pernah juga saya upah rakan website yang pandai design template dan merekalah yang mengubah template saya mengikut apa yang saya perlukan. Namun sudah tentu ia juga memerlukan upah yang akan lumayan. But hey, jika memang takde masa nak buat dan tak mahir selok belok IT, maka upah orang design blog anda tidak salah langsung :) 


Baiklah Mari Belajar Tukar Template Blog Anda


1. Pilih template yang anda berminat.
2. Download dan extract template tersebut (biasanya template dalam bentuk zipfile ya)
3. Cari pada file type .xml , pastikan ada kay.
4. Buka blogger anda, pergi ke theme dan anda click di icon sebelah customize. (refer gambar di bawah)




5. Pilih sama ada restore atau edit HTML. Jika saya , saya pilih edit HTML dan copy skript pada .xml file. Namun cara yang disarankan ialah tekan restore, dan anda upload template ada sebentar tadi.



6. Setelah anda restore atau paste secara manual di html file, anda boleh preview dahulu sebelum save. Jika ok, save dan publish.


Jom saya kongsikan template blog saya sebelum dan selepas. Anda rasa ok tak? haha, ok la bagi saya. free sahaja. 


Sebelum

Selepas


Saya tidak pakai blog header kali ini, kalian boleh letak header image ya, macam facebook cover. Letakkan di ruangan atas sekali. Ok contoh seperti blog client saya ini. 



Alhamdulillah. Done satu chapter blogging. Saya harap entri ini dapat bantu anda semua untuk bina theme atau template blog masing-masing. 


Semoga bertemu lagi ya
Assalamualaikum

Lazada Free Class Online via Live Webinar

 


Alhamdulillah, buka sahaja lazada seller center terus ada online class. Apa yang berbeza dengan shopee ialah akan ada online notification bila anda online di seller center. Lazada akan maklumkan aktiviti yang sedang berjalan pada waktu semasa.


Berbeza dengan shopee, anda harus sign up kelas terlebih dahulu dan biasanya saya selalu miss out kerana kekangan waktu yang tidak sesuai atau terlupa. Juga ada limited seat. 


Perjalanan saya masih jauh sebagai seller lazada yang hebat uhuks, entahlah mungkin kerana banyak kekangan dalam diri atau tak terer atau produk kurang mendapat search. Namun saya suka apa yang saya jual. Saya suka produk yang saya jual. Insya Allah, kita study dan perbaiki lagi kedai kita di lazada dari masa ke semasa.


Jika saya boleh, anda juga boleh kan? Chayok!


Program Infaq NGO AmaltillJannah 2022

 Bismillah. Apa kabar semua? Tahun ini azam baru meneruskan misi sukarelawan bersama NGO Amal till Jannah. Sedar tak sedar ya sudah lebih 5 tahun bersama mereka. Kagum dengan kegigihan founder NGO Amal till Jannah, Rohsamila Yusuf atau kami panggil beliau kak Sya@Rosya. Beliau bergerak aktif dalam program Sedekah Jumaat dan Sedekah Tahlil di mana kami menyampaikan infaq dalam bentuk makanan buat sesiapa sahaja dan pelbagai program. 


Sedekah Jumaat iaitu meraikan para tetamu sama ada di rumah anak yatim, asnaf, ibu tunggal, RnR, frontliners atau gelandangan mahupun sesiapa sahaja yang kami raikan termasuklah para jemaah solat Jumaat di masjid-masjid. Sedekah Tahlil pula meraikan majlis makan malam diiringi dengan majlis bacaan Yasin dan Tahlil buat ahli ATJ yang tanpa jemu berinfaq bersama Amal till Jannah. 


Kami pernah ada menjalankan program Usahawan, Gelandangan, Tajaan Pelajar ke Luar Negara, Tajaan Umrah, Waqaf Telaga, Waqaf Quran, Waqaf Kerusi Roda di Mekah/Madinah, Back to School dan banyak lagi. Semuanya dikendalikan oleh kak Sya manakala kami hanyalah membantu dari luar. 


Alhamdulillah, NGO Amal till Jannah baru sahaja menutup tirau program bulanan tahun 2022 dan kami buka semula untuk tarikh tahun ini. 


Nak tahu apa program kami tahun ini?

Baca sini :- https://www.amaltilljannah.com/2022/01/program-infaq-bulanan-amal-till-jannah.html