7 Sebab Utama Kena Pergi Ke Zoo Melaka, Siap Ada Night Safari & Dinosour Encounters Guys!

Zoo Melaka, sebuah taman haiwan yang terletak di Ayer Keroh, Melaka, Malaysia. Ia adalah salah satu zoo terbesar di Malaysia dan terkenal dengan koleksi haiwan yang pelbagai serta usaha pemuliharaannya. Dalam taman haiwan ini, anda boleh melihat pelbagai jenis haiwan seperti harimau, gajah, zebra, buaya, orangutan, dan banyak lagi. Selain itu, Zoo Melaka juga terkenal dengan Night Safari, pertunjukan haiwan, dan program pendidikan yang ditawarkan kepada pengunjungnya.

Zoo Melaka, juga dikenali sebagai Zoo Melaka dan Night Safari, merupakan sebuah zoo dan taman haiwan yang terkenal yang terletak di Ayer Keroh, Melaka, Malaysia. Ia adalah salah satu zoo terbesar di Malaysia dan dikenali dengan koleksi haiwan yang pelbagai serta usaha pemuliharaannya.

Pendahuluan

Sejarah Zoo Melaka, ditubuhkan pada tahun 1963 dan terletak di tanah seluas 54 ekar, melindungi lebih daripada 1000 spesies burung, mamalia, ikan, reptilia, dan amfibia, termasuk gaur Malaya, serow, dan harimau Malaya. Ia diuruskan oleh Jabatan Perlindungan dan Taman Negara. Selain itu, ini adalah yang pertama di kawasan ini untuk melihat badak Sumatera yang terancam dan gaur! Anda boleh menaiki trem untuk mengurangkan jumlah berjalan yang anda lakukan. Zoo ini terletak berdekatan dengan Ayer Keroh Country Club dan padang golf, yang menambah keindahan dan persekitaran hijau. Pertunjukan langsung percuma yang membolehkan anda berinteraksi secara peribadi dengan haiwan kesayangan anda—termasuk sesi pemakanan gajah dan pertunjukan burung setiap hari, yang juga mempunyai penunggang kuda untuk pelawat—pasti akan memberi kepuasan kepada seluruh keluarga. 

zoo melaka

Baca juga: Kucing : Panduan Lengkap Bela Kucing Bagi Pemula, Pencinta Meow Jom Baca Sini


Tujuh Tarikan Utama Zoo Melaka

1. Koleksi Haiwan: Zoo ini menjadi tempat tinggal kepada pelbagai jenis haiwan dari pelbagai bahagian dunia, termasuk mamalia, burung, reptilia, dan amfibia. Pengunjung boleh melihat haiwan seperti harimau, gajah, zebra, buaya, orangutan, dan banyak lagi.

2. Night Safari: Salah satu tarikan unik Zoo Melaka ialah Night Safari, di mana pengunjung dapat menjelajah zoo pada waktu malam. Ini membolehkan tetamu mengamati haiwan-haiwan nokturnal dalam suasana semulajadi yang lebih gelap untuk meniru keadaan waktu malam.

3. Pertunjukan Haiwan: Zoo ini sering menganjurkan pertunjukan haiwan dan persembahan, termasuk pertunjukan burung dan sesi pemakanan haiwan. Pertunjukan-pertunjukan ini memberikan peluang pendidikan kepada pengunjung untuk mempelajari tingkah laku dan ciri-ciri pelbagai spesies haiwan.

4. Usaha Pemuliharaan: Zoo Melaka terlibat dalam program pemuliharaan dan pembiakan spesies yang terancam. Mereka memainkan peranan penting dalam memelihara dan melindungi hidupan liar dan kepelbagaian biologi Malaysia.

5. Program Pendidikan: Zoo ini menawarkan program pendidikan dan aktiviti untuk kumpulan sekolah dan pengunjung yang berminat untuk mempelajari lebih lanjut tentang pemuliharaan haiwan dan tingkah laku haiwan.

6. Fasiliti: Zoo ini mempunyai fasiliti yang dijaga dengan baik, termasuk laluan berjalan, kawasan rehat, dan gerai makanan. Ia menyediakan persekitaran yang selesa bagi pengunjung untuk menjelajah dan menikmati zoo.

7. Lokasi: Zoo Melaka terletak di Ayer Keroh, yang mudah diakses dengan kereta dari bandar Melaka. Ia merupakan tarikan popular untuk penduduk tempatan dan pelancong yang meneroka kawasan ini.


Pembelian Tiket Zoo Melaka

Anda boleh dapatkan tiket Zoo Melaka & Night Safari secara walk-in atau pembelian atas talian (online). Cara pembelian tiket secara online boleh dibuat di website rasmi Zoo Melaka.

Harga tiket masuk Zoo Melaka & Dinosaur Encounter adalah berharga RM38 (dewasa) dan RM31 (kanak-kanak / warga emas).

*Kanak-kanak 3 Tahun kebawah PERCUMA


Baca juga : Gunung Banang


zoo melaka ticket online


harga tiket zoo melaka

NOTA:

  • Kemasukan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun adalah percuma.
  • Kemasukan warga emas hanya berlaku untuk warganegara Malaysia yang berumur 60 tahun ke atas.
  • Sila kemukakan MyKad anda di Kaunter Tiket.
  • Harga sudah termasuk GST dan Cukai Hiburan.

Dinosaur Encounter Zoo Melaka

Dinosaur Encounter Zoo Melaka

Dinosaur Encounter’ di Zoo Melaka telahpun dibuka mulai 25 Disember 2020 yang lalu. Ia adalah tarikan terbaru istimewa untuk semua pengunjung Zoo Melaka, terutamanya anak-anak kecil yang minat sangat nak tengok dinosaur.

Untuk makluman, Dinosaur Encounter telah dirasmikan pembukaannya pada 25/12/2020 (Jumaat) iaitu pada Hari Krismas 2020.


Apa Yang Ada Di Dinosaur Encounter @ Zoo Melaka?

Dinosaur Encounter Zoo Melaka

Lebih dari 100 spesis, 150 dinosaur bersaiz 1:1, dan berkeluasan 5 ekar di dalam taman hutan menjadikan Dinosaur Encounter sebuah taman interaktif dinosaur terbesar di Asia Tenggara. Selain boleh mempelajari spesis dinosaur, pelbagai aktiviti dan tarikan lain di sini seperti

  • Valley of Light,
  • Ice Age Park,
  • Galeri Fosil,
  • Persembahan Dinosaur ,
  • Photobooth,
  • Content Educational,
  • Guided Tour,
  • Kedai Barangan Cenderahati,
  • VR Games,
  • Dinosaur Ride dan lain-lain permainan.
  • Dino Cafe juga ada disediakan untuk keluarga berehat sambil melayan anak-anak.

Zoo Melaka Opening Hours

Dah tak sabar nak berkunjung ke Zoo Melaka, Night Safari dan Dinosaur Encounter? Jom saya kongsikan waktu buka di Zoo Melaka. Oh ya, parking sabtu dan ahad di Melaka adalah berbayar ye. Pastikan anda parking di tempat parking yang telah disediakan untuk pelawat Zoo Melaka.



Waktu Buka Zoo Melaka

Day Zoo
Isnin - Ahad
Dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 6.00 petang, namun tiket terakhir pembelian adalah jam 5.00 petang!

Night Zoo
Jumaat, Sabtu, Cuti Sekolah dan Cuti Umum sahaja.
Bermula jam 7.30 malam hingga 10.30 malam


Pastikan anda semak dulu sebelum datang dari jauh ya!

Zoo Melaka Review

Saya percaya anda semua suka baca review kan? Saya sendiri sudah beberapa kali datang ke sana, cuma kali terakhir saya datang tiada dinasour lagi. Agak lama la juga kan? Baiklah jom kita baca review-review murni mengenai Zoo Melaka. Sudah tentu ada yang negatif contohnya haiwan tidak aktif (sedang tidur), saya rasa perkara ini tidak boleh nak dipaksa haiwan tu sentiasa berjaga dan tunggu kita datang. Maka, bersabar lah ye. 

Manakala kepada pihak Zoo Melaka, supaya kebersihan tandas dapat ditingkatkan lagi kerana banyak juga review yang menyatakan kurang berpuas hati dengan tahap kebersihan di Zoo Melaka ini. 

zoo melaka review

zoo melaka review

zoo melaka review 6


zoo melaka review 5


zoo melaka review 4


zoo melaka review 3

zoo melaka review 2


zoo melaka review


Zoo Melaka Photos, Maps and Review

Nak dapatkan lebih banyak maklumat dan informasi terkini mengenai Zoo Melaka? Saya cadangkan kalian terus klik di laman rasmi mereka

Google Maps Zoo Melaka for reviews, direction and photos



Hotel Near Zoo Melaka

Saya pasti bagi yang datang dari jauh semata-mata untuk bercuti di negeri Melaka, anda akan mencari hotel-hotel yang berdekatan dengan tempat anda melawat, contohnya di Zoo Melaka. Mari kami senaraikan hotel-hotel atau homestay yang boleh anda inap.

Jika datang bersama keluarga besar dan anak-anak kecil, pastinya hotel dengan kemudahan swimming pool lebih digemari kan?



hotel near zoo melaka


Senarai Hotel berdekataan Zoo Melaka Dengan Kemudahan Swimming Pool


Semoga kalian semua dapat merancang perjalanan di Zoo Melaka dengan baik, teliti dan paling penting enjoy the scenary. 

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama