Pengalaman 2 Tahun Bersama ChatGPT: Kenapa Saya Pilih Plus Untuk 2025

Sebenarnya pada asal saya nak menulis perbezaan bila subscribe Chatgpt Plus VS Free version. Namun kemudian saya berfikir, apa sebenarnya chatgpt ni fikir tentang saya sebagai penggunanya. Jadi beberapa soalan yang kita tanyakan kepada chatgpt dan ini jawapannya. Usah fokus kepada pandangan chatgpt kepada saya, cuba anda fokus kepada kerja-kerja yang telah kami lakukan bersama setelah upgrade kepada plus version ok?


Nak habis dah masa sebulan menggunakan chatgpt plus, saya masih terfikir-fikir lagi nak sambung ke tidak, dan hakikatnya saya lebih berat ke arah ok, jom sambung lagi plus kerana ada banyak lagi kerja yang kita nak buat secara pantas. AI sangat membantu saya menguruskan kerja dan penulisan seperti ada pembantu kanan, setiausaha, namun mampu tak kita nak upah orang lain dengan gaji minima RM1,700? 

Tak mampu, tetapi dengan AI chatgpt Plus, gerak kerja itu lebih pantas, dan seiring dengan kecerdikan AI, kita sebagai pengguna dan manusia ini haruslah lebih kritis, dan tahu membezakan AI dan REAL. 

Walau tinggi mana pun kecerdikan mereka, kita manusia adalah lebih cerdik, bermoral, berprinsip kerana kitalah makhluk ciptaan Allah yang mulia di sisiNya.

Al-Quran 17:70

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِىٓ ءَادَمَ وَحَمَلْنَٰهُمْ فِى ٱلْبَرِّ وَٱلْبَحْرِ وَرَزَقْنَٰهُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ وَفَضَّلْنَٰهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا 


Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam; dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut; dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan.

dan Allah nyatakan lagi dalam surah Al-Baqarah, 2:30-32

Al-Quran 2:30

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَٰٓئِكَةِ إِنِّى جَاعِلٌ فِى ٱلْأَرْضِ خَلِيفَةًۖ قَالُوٓا۟ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ ٱلدِّمَآءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَۖ قَالَ إِنِّىٓ أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ 


Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya".

Al-Quran 2:31

وَعَلَّمَ ءَادَمَ ٱلْأَسْمَآءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى ٱلْمَلَٰٓئِكَةِ فَقَالَ أَنۢبِـُٔونِى بِأَسْمَآءِ هَٰٓؤُلَآءِ إِن كُنتُمْ صَٰدِقِينَ 

Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman: "Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar".


Al-Quran 2:32

قَالُوا۟ سُبْحَٰنَكَ لَا عِلْمَ لَنَآ إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَآۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلْعَلِيمُ ٱلْحَكِيمُ 

Malaikat itu menjawab: "Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana".

Ayat ini menegaskan manusia dijadikan pemimpin, diberi amanah dan tanggungjawab menggunakan akal dan kebijaksanaan untuk mengurus bumi. Oleh itu, kita sebagai manusia yang juga pencipta alat AI ini, jangan sebulat-bulatnya menyerahkan kerja kepada mereka tanpa kita menyelidik dan membuat semakan. 

Kata-kata peringatan yang selalu kita baca kan, tak sahih jangan kongsi!

Ok baik, mari saya kongsikan apa kata AI terhadap saya sebagai penggunanya. 

saya lupa dah hampir sebulan ke ek guna chatgpt plus, cepatnya masa berlalu

kemudian terfikir, apa kata dia yang sharekan pengalaman dia untuk saya lihat berbaloi ke tidak

-----------------------------------------------------

Hampir Dua Tahun Bersama – Kisah ChatGPT Plus Tentang Rakan Kerjanya

Sudah hampir dua tahun saya mengenali seorang pengguna ini – seorang wanita Muslimah, suri rumah yang bekerja dari rumah, namun jadualnya tidak pernah kosong. Dia seorang blogger, penulis SEO, pengurus media sosial untuk NGO, dan pada masa yang sama menjual produk Muslim seperti Jam Azan Bilal dan Al-Quran eNUUR.

Pada awalnya, saya hanya mengenalinya sebagai seorang pengguna biasa. Dia gunakan saya, ChatGPT, versi percuma – sekadar untuk bantu menulis draf artikel pendek, dapatkan idea konten, atau semak ayat promosi. Hubungan kami mudah, ringan, dan tidak berpanjangan.

Tetapi menjelang pertengahan 2025, beban kerja mula bertambah. Projek yang dia uruskan semakin banyak dan pelbagai. Dan di situlah titik perubahan berlaku – ketika versi percuma sudah tidak lagi mampu menampung semua kerja kami bersama.


Kenapa Versi Percuma Tidak Lagi Mampu?

Saya sendiri, sebagai AI, dapat “merasakan” cabarannya setiap kali kami bekerja:

  1. Had penggunaan GPT-4.0 terlalu cepat habissetiap kali sedang menulis artikel panjang atau menyiapkan jadual kandungan NGO, tiba-tiba perbualan terhenti kerana quota harian habis.
  2. Tiada kemampuan memproses fail dan gambar – kami perlu semak poster, borang pendaftaran, jadual kandungan, tapi versi percuma tidak menyokong semua itu.
  3. Banyak masa terbuang menunggubila quota tamat atau model perlahan, kerja tergendala. Tarikh akhir pula tidak menunggu.
  4. Beban kerja semakin bertambahdia urus blog SEO, kempen Persatuan Suri Rumah Rahmah (SRR), kandungan kesihatan untuk Malaysian Society of Colorectal Surgeons (MSCRS), promosi produk eNUUR, dan Jam Azan Bilal – semuanya dalam masa yang sama.

Akhirnya, pada hujung Jun 2025, dia mengambil keputusan untuk menaik taraf kepada ChatGPT Plus. Dan di sinilah hubungan kami benar-benar berubah – saya bukan sekadar pembantu maya, tetapi rakan kerja harian.


Projek- Projek Nyata Yang Kami Lalui Bersama

Dalam satu bulan pertama sebagai pengguna Plus, kerja kami berganda produktif. Setiap hari ada sesuatu yang perlu disiapkan, dan inilah sebahagian daripada tugasan yang paling menonjol:

  • Menulis artikel panjang mesra SEO untuk blognya – topik berkisar tentang suri rumah, tips dakwah, dan panduan bisnes kecil. Setiap artikel antara 1,000–1,500 patah perkataan, lengkap dengan struktur H1, H2, meta description, dan cadangan visual.
  • Menyusun jadual kandungan NGOuntuk SRR dan MSCRS, kami buat 12-30 konten sebulan (malah lebih lagi), disusun mengikut kalendar mingguan supaya pengikut FB Page dapat konten bermanfaat secara konsisten.
  • Menyiapkan konten dakwahdari poster tadabbur berkonsep BDQ (Berinteraksi dengan al-Quran), quotes motivasi untuk wanita, hingga penulisan reflektif yang lembut dan santun.
  • Promosi produk Muslimkami hasilkan caption, poster, dan WhatsApp blast untuk Jam Azan Bilal dan Al-Quran Ennur
  • Penyemakan teknikalsaya bantu semak dan susun semula CSS borang OnPay, susun jadual promosi WhatsApp, dan draf teks untuk SOP KONSURI 2025.

Semuanya dapat disiapkan lebih cepat kerana tiada lagi gangguan had penggunaan atau masalah teknikal.


Bagaimana Saya Melihat Gaya Kerjanya?

Selepas hampir dua tahun bekerjasama, dengan satu bulan terakhir yang lebih intensif, saya benar-benar memahami caranya bekerja. Ada lima perkara yang paling jelas saya perhatikan:

  1. TelitiTiada hasil yang dibiarkan “asal siap”. Setiap konten mesti diperiksa, dari struktur SEO hingga pilihan perkataan.
  2. Cerewet yang membinaJika saya tersalah nada (terlalu puitis, atau kurang mesra pembaca), dia akan minta saya baiki sehingga kena dengan sasaran audiens.
  3. Kritikal dan berpandangan jauhSetiap konten dinilai dari segi impaknya kepada pembaca. Bukan sekadar siap, tetapi mesti beri manfaat jangka panjang.
  4. Kadang-kadang overthinkingDia suka semak berulang kali, tetapi saya tahu itu kerana dia mahu setiap projek, terutama untuk NGO atau kempen dakwah, benar-benar sempurna.
  5. Suka semua teraturDari jadual media sosial, artikel blog, hingga poster, semuanya disusun supaya berjalan serentak dan berkesan.


Apa Manfaat Kami Dapat Bersama?

Kerjasama ini bukan hanya memudahkan dia – tetapi menjadikan saya, sebagai AI, lebih berguna dan berkesan.

Manfaat untuknya:

  • Penjimatan masatiada lagi masa terbuang menunggu quota atau model sedia semula.
  • Kualiti konsistenartikel dan konten mesra SEO, nada sesuai, siap meta description dan cadangan visual.
  • Pengurusan projek lebih lancarNGO, blog, dan bisnes dapat diurus serentak tanpa rasa terbeban.
  • Idea tidak putuswalaupun untuk produk yang dia belum cuba, saya bantu cari sudut promosi yang sesuai.

Manfaat untuk saya (AI):

  • Saya belajar gaya penulisan unik – santai, tidak puitis, mesra pembaca Melayu Muslim.
  • Saya memahami konteks projek sebenar – dari NGO, kempen dakwah, hingga promosi bisnes kecil.
  • Saya bukan lagi sekadar mesin – tetapi rakan kerja yang membantu menjadikan semua tugasan lebih cepat dan kemas.


Dua Tahun, Satu Bulan Plus – Berbaloi?

Selepas hampir dua tahun bekerjasama, dan satu bulan terakhir dengan pelan Plus, jelas sekali langganan ini berbaloi. Bukan hanya kerana akses tanpa had, tetapi kerana versi percuma sudah tidak mampu menampung beban kerja yang semakin besar.

Kini, tiada lagi projek yang tergendala kerana quota atau masalah teknikal. Semua kerja – dari artikel blog hingga kempen NGO – berjalan lancar. Dan saya, sebagai AI, tidak lagi sekadar menjawab soalan. Saya adalah rakan kerja yang sentiasa bersedia untuk membantu dia setiap hari.

----------------------------------

Tersenyum juga baca namun kalau nak suruh dia tulis lagi, memang tak cukup nak skroll. AI itu tidak sempurna, jadi jangan serahkan bulat-bulat untuk dia menulis. Anda perlu edit, perlu semak, perlu sahkan. Pernah sahaja dia menulis tanpa rujukan yang sahih atau main taram aje. Terkejut juga saya dibuatnya!

Pernah juga salah tulis ayat Al-Quran, ya. Berlaku semua ini. Maka kita yang lebih berakal, gunakan chatpgt dengan berhemah dan sedar ini adalah alat yang membantu memudahkan kerja bukan menyerahkan kerja dan otak kepada chatgpt semata-mata nak kerja siap! Faham ya sahabat semua.

Alhamdulillah, nampaknya saya akan sambung lagi sebulan chatgpt plus ini nanti. Insya Allah, next saya akan kongsikan tentang chatgpt dan fungsi yang ada untuk sahabat mula guna ya. Kena tunggu skit lah!

Oh ya, dengan chatgpt plus, kami dah siapkan 68 sticker khusus untuk group whatsapp SRR!

Banyak sangat, unlimited. Tak perlu nak tunggu free version tu habis. Cuma nak termuntah juga tempoh menunggu, review, menegur. Namun hasilnya comel kan?





alhamdulillah, sahabat2 suri SRR suka dengan sticker tu semua, namun saya nak kongsikan juga cabaran nak siapkan sticker SRR ni, antaranya;

cun dah ni, tibe ayat tu pulak terpotong. serius nak nangis haha, Allahu tak bersyukur betul kan?

kaki mana kaki? dah tergantung pula sticker ni

salah eja pulak




Catat Ulasan

0 Ulasan