Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label catatan pengalaman. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label catatan pengalaman. Papar semua catatan

4/02/2019

Bekerja Sepenuh Masa dari Rumah

Trending terkini sejak beberapa tahun sudah, semakin ramai wanita memilih untuk memulakan perniagaan mereka dari rumah sendiri. Tidak kiralah hasilnya daripada tangan mereka atau menjual barangan orang lain. Setiap orang memiliki aspek terhebat demi membantu keluarga mengukuhkan kewangan mereka.


Syabas saya ucapkan! Anda wanita yang sungguh hebat.


Dahulu, sebelum saya mula mempunyai fikiran yang sama seperti kalian surirumah yang berjaya ini, kita sering dimomokkan dengan kartun wanita bekerjaya vs surirumah. Surirumah lazimnya tidak mempunyai sebarang harta atau sumber pendapatan selain dari pemberian suami yang bekerja. Tugas surirumah semata-mata menguruskan rumah dan anak-anak.


Oh ya. Membesarkan badan sekali! Tidak patut bukan?


Namun, saya harus akui dulu saya juga berfikir bahawa surirumah ini tidak kemana. Tetapi saya silap. Setiap insan mempunyai kebolehan yang Allah berikan iaitu akal fikiran (idea) dan 4 kerat (tindakan) yang jika kita gunakan sebaiknya dengan niat yang betul insha Allah. Sesiapa sahaja khususnya surirumah dalam kes ini pasti boleh menjana pendapatan dari rumah mereka sendiri.


Kita surirumah boleh lakukan apa sahaja untuk turut menyumbangkan sumber pendapatan kepada keluarga tercinta :)


Surirumah yang pandai memasak, boleh buka katering kecil sendiri di kawasan rumah dan taman berdekatan. Yang pandai menjahit, dan pelbagai lagi. Cukup-cukup mudah. Semuanya anda lakukan hanya dari rumah anda sambil anda menguruskan rumah dan anak-anak.


Tidak pening fikirkan kos upah bulanan seperti yuran taska, transit, duit bus dan tambahan-tambahan lain apabila kita bekerja dari luar rumah. Lagi pening jika mempunyai anak yang ramai, masih kecil dan usia yang rapat. Semua perbelanjaan terpaksa dibelanjakan sekaligus! (macam saya je tu.)


Okay. Indah khabar dari rupa.


Hakikatnya setiap kejayaan pasti ada kepayahan. Senangnya berusaha dari rumah namun andalah segala-galanya.


Andalah si pengurus rumah tangga.
Andalah baby sitter.
Andalah yang akan menguruskan urusan transit anak seharian.
Andalah si tukang masak.
Andalah si isteri paling istimewa buat suami anda!
dan

ANDALAH CEO/MARKETER/COURIER/AKUANTAN KEPADA PERNIAGAAN ANDA.


Semuanya adalah ANDA.


Oleh itu, seindah impian yang mahu kita kecapi. Pastikan bukan sahaja niat anda hebat, tindakan anda juga harus hebat disulami dengan mental dan kesungguhan yang tinggi.


Bukan hari ini buka kedai
Esok tutup dengan pelbagai alasan


Jika anda sekadar membantu, cukuplah RM500- RM1000 (wah ini pun kira banyak tahu) tetapi dapat bantu lagi banyak lagi bagus kan?



Setiap gaji anda, haruslah bertepatan dengan usaha anda.



Jangan lemau je bagi banyak alasan, anaklah, suamilah, tetamu, jiran haaa semua disebut. Sedangkan kegagalan itu datangnya dari diri kita sendiri.



Kita suri pasti boleh berjaya. Betulkan niat, minta izin suami dan ibu bapa. Raikan anak-anak dengan baik dan insha Allah Allah akan beri kita kejayaan dalam usaha kita mencari rezeki yang halal.


Sepanjang tempoh saya berniaga, saya jumpa ramai surirumah yang berjaya. Sungguh-sungguh hebat! Saya berharap agar saya juga dapat ikut jejak langkah mereka.



Bak kata mentor saya, yang baik kita follow, yang tak baik kita tinggalkan. Semoga entri hari ini berikan kalian semua 1001 semangat untuk terus berbakti kepada keluarga. Walau kita tidak bekerja dan berstatus sepertimana wanita-wanita diluar sana. Cikgulah, juruteralah, nurselah.. apa-apa pun jua. Anda jua ada nama tahu, WAHM!


Ya, anda termasuk dalam golongan Working at Home Mom (WAHM). Keep fighting, doa dan istiqomah.
Read More

9/05/2018

Cara Poskan Parcel Anda di Bawah Program Free Shipping Shopee

Assalamualaikum. Dah lama saya tidak berkesempatan untuk menulis entri mengenai Shopee.MY. Pelbagai usaha dilakukan akhirnya berjaya mendapat gelaran Preferred Seller walaupun hanya 2 hari sahaja (sabar ajelah). Setelah dikenal pasti rupanya kerana saya telah setkan kedai saya kepada pre order selama 7 hari semasa cuti raya korban tempoh hari.


Antara syarat Preferred Seller Shopee ialah: 80% dari kedai anda wajib ialah produk READY STOK. Maka walaupun niat saya bercuti maka saya setkan 100% PRE ORDER itulah natijahnya buat sesuatu tak tanya dulu. Kalau anda bukan berstatus Preferred Seller tiada masalah nak setkan semua PRE ORDER namun jika anda berniat dan mahu jadi Preferred Seller Shopee maka usahlah buat begitu lagi walaupun bercuti. Anda harus setkan terus kepada ON VACATION atau tiada cuti langsung iaitu tidak kira masa kedai anda haruslah berada dalam keadaan READY STOK. Bila ready stok, maka paling lewat anda boleh lakukan urusan pengeposan ialah 3 hari waktu bekerja.


OK cukuplah bercerita kisah sedih gelaran Preferred Seller Shopee ditarik. Huhu.


Dapatla pengalaman tu insha Allah ada rezeki esok kita dapat lagi gelaran PS Shopee. Aamin


Baik. Sambung kepada entri kita hari ini, iaitu Bagaimana nak poskan barang setelah kita berjaya mendaftar di Program Free Shipping Shopee. Untuk pengetahuan anda, ada dua cara pengeposan dilakukan di Shopee iaitu satu, anda masuk Program Free Shipping Shopee di mana anda akan menggunakan tracking number yang disediakan oleh pihak Shopee menggunakan akaun Poslaju Shopee sendiri. Kedua, anda pos secara biasa tidak kiralah apa jua kurier dan anda taipkan sendiri tracking number di bahagian shipping seperti mana disediakan oleh pihak Shopee.


Contoh: Cara nak keyin tracking number secara manual (ini merupakan paparan desktop) kalau apps lebih kurangla macam ini kay. Pilih poslaju atau kurier anda, kemudian isikan tracking number dan tekan SHIP.

CARA POS BARANG JIKA ANDA DALAM PROGRAM FREE SHIPPING SHOPEE


Untuk masuk program ini sangat mudah,


Tiada pembayaran dikenakan untuk Seller join program ini!


Seller perlu APPLY untuk join programme ni.


Tunggu sehingga dapat notifikasi pengaktifan daripada Shopee baru dikira Option 1(Program Free Shipping Shopee) aktif. Selagi belum terima notifikasi, anda masih dalam Option 2 (manual pos dan keyin sebagaimana anda lakukan kebiasaannya easy parcel juga dikira dalam option 2).


Bagaimana hendak mendaftar? 


Hanya daftar di sini sahaja 👇
https://shopee.com.my/poslajusignup

Anda pilih tarikh terdekat untuk kedai anda diaktifkan, biasanya proses ini mengambil masa 2 minggu.


Walaupun saya sendiri merupakan seller option 1 di bawah program free shipping Shopee tetapi semalam merupakan pertama kalinya saya poskan sendiri. Havoc jugalah. Penat sebab satu parcel sahaja tapi kecoh ke sana sini dengan anak-anak!

APA PERLU ANDA LAKUKAN PERTAMA KALI NAK POS ORDER SHOPEE SETELAH BERJAYA AKTIF?


1. Bila dapat sahaja order, tekan ARRANGE SHIPMENT. Kemudian tekan PRINT AWB (AWB ialah tracking number atau consigment note dari Shopee)
2. Sediakan parcel anda untuk diposkan.

APA ANDA PERLUKAN SUPAYA DAPAT POSKAN BARANG?

1. Anda akan memerlukan BORANG KONTRAK POSLAJU (KOD PL9 BERWARNA PINK). Anda boleh dapatkan di ibu pejabat POSLAJU anda secara percuma.
2. CN yang anda dah print kan tadi (AWB)
3. Parcel

Borang Kontrak PL9 berwarna pink. Sup bunjut mandian herba ni ready stok dekat saya, alang-alang teringin nak guna shipping free. HEHE hasilnya takla free sangat dengan kos yang ditanggung.
Disebabkan dekat rumah tiada printer, jadi berhenti kejap dekat kedai dan print dulu. Ini adalah contoh AWB anda printkan kepada 2 set iaitu 4 CN kemudian potong mengikut garisan tengah. 2 slip akan dimasukkan ke dalam parcel anda, 1 slip dikepilkan bersama borang kontrak bagi simpanan poslaju dan 1 slip lagi untuk anda sendiri

Dah cukup semuanya? OK. Bolehlah kita poskan order kita dari Shopee dengan PERCUMA yeay

Setelah siap semua ini, dan anda isikan maklumat diperlukan di borang kontrak PL9 maka anda bolehlah ke poslaju yang menerima borang kontrak shopee. Pos mini tidak terima borang pink ni kat sini. Maka saya harus ke POS Cawangan untuk urusan tersebut. (SEDIHHH) bukan apa pertama kali kan,, bila tanya rakan-rakan shopee rupanya ada pos yang terima, ada yang tak terima. Gitu pun boleh :) Bila saya berurusan di pos mini mereka terus menolak order shopee saya tu, terasa bodoh seketika sebabnya kenapalah tak bertanya dahulu ini beratur panjang-panjang dengan anak kemudian terpaksa ke tempat lain. Syukur bila call poslaju mereka terus angkat, jadi barulah saya tahu bagi daerah saya ini mana-mana poslaju mini memang tak terima borang kontrak Shopee. Begitulah kisahnya.

Pos Mini yang merijek borang kontrak shopee. huhu. jaraknya ni dalam 3-4km dari rumah, ulang alik around 8-10km

Akhirnya, diterima di sini. Pos besar paling dekat dengan rumah saya dengan jarak 11km pergi. Jadi pergi balik dalam 22-23km juga. Nasib baiklah ada juga pos cawangan ni kalau tidak nak ke ibu pejabat POSLAJU yang jaraknya pergi balik 60km. Menangis la saya jawabnya. huhu

Jadi jika saya nak gunakan Free Shipping Shopee maka saya harus bergegas ke Pos Cawangan dengan jarak 11 km dari rumah. Kena fikir juga berbaloi atau tidak sebenarnya jika hanya 1 item kemudian komisyen tidak tinggi mana kan dah rugi juga. Walaupun namanya percuma, tapi kos minyak keluar 22 km ulang alik tak termasuk ragam anak-anak dan plus minus beli itu ini jika keluar ianya mungkin tidak berbaloi untuk saya. Maka saya mungkin terpaksa setkan produk ready stok di tangan kepada others (iaitu manual shipping) kerana poslaju mini berada dalam area taman memang ada berbanding 22 km secara ulang alik dari rumah ke POS cawangan berdekatan.

Jadi nasihat saya, jika anda baru bermula berniaga di Shopee maka penting untuk anda lihat poslaju / pos cawangan yang menerima parcel anda vs komisyen anda. Jika anda memang sehari 100 parcel tiada masalah nak ke poslaju dengan jarak yang jauh. Atau lagi best jika anda sebulan dapat 100 order anda boleh pilih pilihan drop off haaa, jadi tak perlu keluar rumah. Hanya tunggu poslaju sampai dan ambil parcel anda. Pilihan ini disediakan oleh Shopee sekiranya order sebulan anda mencecah 100 order sebulan. Jadi jom kita berusaha untuk capai target dan tak perlulah ke poslaju lagi kan? hehe


Alhamdulillah


Pengalaman ini memang best sebabnya bagi saya sebagai dropshipper dan jarang pos barang ni kadang-kadang perlukan ilmu baru. Bila kita uruskan sendiri stok dan poskan barulah kita tahu ragamnya suplier dan biz partner kita kan. Syukur alhamdulillah, majority biz partner saya sangat baik. Sangat saya hormati. Kami semua dah bersama sangat lama dan bagi biz partner yang baru khususnya khas untuk Shopee juga banyak membantu saya sendiri. Maka, memang benarlah dalam bisnes ini kita perlukan rakan dan support yang baik maka barulah kita dapat berjaya. Bina networking sambil belajar bersama-sama. Adakan hubungan yang baik semasa rakan bisnes anda kerana itu merupakan tunggak utama dalam sesuatu partnership.


Jika anda tiada produk dan nak tambah produk di kedai shopee anda, bolehlah letak produk DMS juga. Komisyen saya dapat berikan as dropship DMS dengan percuma postage khas di Shopee ialah sebanyak 20% dari harga asal DMS. Tidak perlu pening kepala nak poskan barang atau setkan postage. Hanya uploadkan sahaja produk kami ke kedai Shopee anda dan rajinkan share dari Shopee ke media sosial selain rajin boost 4 jam produk jualan anda.
Read More

2/25/2018

Salam Perkenalan Dari Penulis Emmemarina.com

Teks: Emme Marina Mohamad


Assalamualaikum w.b.t,


Bismillahirrahmanirrahim,


Apa khabar pengunjung semua? Semoga sihat hendaknya bersama keluarga dan rakan tersayang. Alhamdulillah bertemu kita di entri ini untuk lebih saling mengenali. Nama panggilan saya, Emme. Dikenali oleh ramai rakan sebagai Emme Marina. Namun nama sebenarnya bukanlah sekadar Emme Marina semata-mata. Cewah. Macam lain sangat la kan?


Pengenalan Diri

Nama sebenar, Puteri Emme Marina binti Mohamad, dilahirkan di Hospital Alor Setar, Kedah pada tanggal 13 September 1985. Usia saya kini insha Allah 33 tahun. Hidup sebagai anak askar sudah tentu tiada tempat tinggal tetap untuk membesar dan mempunyai rakan karib, selepas dilahirkan dan dibesarkan selama setahun di negeri Kedah, kami merantau ke negeri-negeri jiran antaranya Negeri Sembilan, Sarawak, Johor dan Kuala Lumpur. Alhamdulillah, setiap negeri ni ada kelahiran lain iaitu adik-beradik comel saya yang sememangnya semakin comel pada ketika ini juga (Ooopss). Setelah menjelajah akhirnya kami menetap di Negeri Sembilan, negeri kelahiran abah. Katanya, mahu berbakti pada Tok Wan yang ketika itu merupakan satu-satunya nenek saya yang masih hidup. Hanya setahun sahaja saya menetap di N.9 dan kemudian melanjutkan pelajaran tinggi di peringkat Matrikulasi di negeri Pahang pula. Agaknya sudah suratan takdir menempatkan saya di sini, sudahnya 2003, 2004 melanjutkan Ijazah Sarjana Muda di Universiti Malaysia Pahang (UMP) dalan bidang Kejuruteraan Kimia dan kembali semula pada tahun 2012 menyambung peringkat Sarjana di Universiti Malaysia Pahang di Fakulti Sains dan Teknologi, dan kali ini bersama keluarga sendiri pula. Ya, saya sudah berkeluarga dan memiliki 4 cahaya mata dan kesemuanya perempuan :) Malah 3 daripada anak perempuan saya dilahirkan di HTAA, Kuantan, Pahang.


Pengalaman Bekerja


Sebelum menamatkan pengajian di UMP lagi, saya dilamar oleh syarikat gergasi NEC Semiconductor Sdn. Bhd. sebagai salah seorang jurutera mereka. Walaupun saya tidak bekerja dalam industri Oil & Gas seperti rakan-rakan lain tetapi peluang pekerjaan ini tidak lari jauh dari pengkhususan kerana Kejuruteraan Kimia itu agak luas dan masih di dalam bidang yang serasi. Alhamdulillah, bekerja di NEC menemukan saya ramai rakan sekerja yang sangat positif dan suasana kerjanya sangat kondusif dan menyenangkan walaupun saya seorang sahaja jurutera Melayu di seksyen saya namun rakan sekerja dan manager memahami tuntutan kita sebagai seorang Muslim dan mereka sangat menghormati agama yang lain. Di NEC, saya bertugas sebagai Jurutera Plating dan Material. Tidak lama kemudian genap setahun di NEC, saya dilamar oleh cinta hati pula. Asyik dilamun cinta agaknya saya membuat keputusan mengikut cinta hati ke Kuching, Sarawak setelah beliau terpaksa posting ke Kuching demi kerjaya baru beliau di agensi MARA.

Berhenti kerja sememangnya tidak mudah kerana saya sudah mempunyai tanggungjawab sendiri iaitu hutang pelajaran, kereta termasuklah kad kredit, namun syukur suami masih mampu untuk menyara kehidupan kami ketika itu. Berdua di bumi Kuching kami sering rindu untuk pulang ke kampung halaman, saya ketika itu sedang mengandung anak yang pertama. Akhirnya kami membuat keputusan untuk tinggal berasingan dan saya berkerja di semenanjung Malaysia. Rezeki dari Allah, saya mendapat kerja sebagai jurutera di Kilang Plastik, Nilai, Negeri Sembilan sejurus saya tamat berpantang. Tinggal di Nilai lebih baik dan dekat dengan "airport" memudahkan saya menjemput suami dan menghantarnya. Suami saya akan pulang sebulan sekali pada waktu itu, adakalanya 2 kali sebulan. Wang gaji kami akhirnya banyak dihabiskan bagi belanja tiket penerbangan suami. Ketika ini, saya mula berfikir-fikir tentang mencari pendapatan sampingan. Saya mula menjadi dropship barangan baju muslimah.


Bermulanya Episod Berniaga sebagai Side Income


Tinggal berasingan dari suami dan jauh dari keluarga, membesarkan anak seorang diri agak mencabar dan lebih sukar apabila di tempat kerja bos-bos saya masih bujang. Jadi mereka tidak memahami kehidupan saya membesarkan anak, harus cuti separuh hari setiap bulan demi temujanji anak, datang lewat atau tidak hadir kerana anak sakit. Ini baru anak pertama, memang agak mengeluh juga saya dibuatnya dek perlian dari orang-orang atasan yang tidak memahami. Sewaktu ini, saya sudah jemu dan putus asa untuk bekerja, saya sudah berura-ura ingin berhenti kerja dan melakukan perkara lain. Pada suatu hari, saya mendapat panggilan dari seorang pensyarah dari Universiti Malaysia Pahang, saya sebenarnya pernah menghantar resume untuk menyambung semula pelajaran di  UMP, dan Alhamdulillah, Allah perkenankan doa saya. Setelah berbincang dengan suami akhirnya saya membuat keputusan untuk berhenti kerja dan menyambung pengajian di peringkat sarjana dalam jurusan sains kimia. Dan lebih menggembirakan lagi, rupanya Allah telah merancang yang lebih baik buat kami sekeluarga, suami saya juga dapat bertukar kerja ke semenanjung Malaysia iaitu di Pekan, Pahang! Masya Allah, saya di Gambang dan suami di Pekan. Begitu indahnya susunan Allah buat kami. Dan di sinilah kehidupan saya sebagai SAHM ataupun "stay at home mom" bermula. 

Menjadi pelajar serta ibu tidak mudah, menguruskan kelas, pelajaran di rumah, ketika ini saya sedang mengandung anak kedua =) Dan di waktu inilah saya mula serius untuk berniaga secara online walaupun tidak mempunyai ilmu yang banyak tentang perniagaan online. Syukur juga saya dapat biasiswa daripada UMP, jadi saya masih mempunyai pendapatan bagi menyara kehidupan saya ketika itu. Buat perniagaan online tanpa ilmu adakalanya ada rezeki, tetapi kebanyakkan masa tiada untung. Walaupun pelbagai pengalaman pahit dan susah payah dalam perniagaan online, ia tidak membuatkan saya putus asa, tetapi minat untuk berniaga dan lebih mendalami ilmu itu semakin menebal. Sejak tahun 2011 saya mulakan penglibatan dalam perniagaan secara online, saya memilih untuk menjadi dropshipper kerana kelebihan tanpa modal, tidak perlu menyimpan stok apatah lagi mengepos barang. Tugasan ini agak berat bagi saya, ialah mana nak belajar lagi, urusan keluarga, belajar marketing jadi agak tunggang langgang bukan? Saya bersyukur walaupun hanya dropship dapat membantu kami sekeluarga. Ianya salah satu medium yang turut saya rekomen kepada mereka yang ingin berniaga tetapi tiada modal awal atau besar. Mulakan dengan dropship tidak bermakna anda tidak akan berjaya. Niat yang baik, pasti Allah bantu. Alhamdulillah, kini saya masih kekalkan cara yang sama cuma lebih advanced, pengalaman ditimba, malah untuk ke depan kita harus berani mengorak langkah. Sudah mula gear rendah, sudah tiba masuk gear tertinggi. Namun setiap pengalaman yang ditimba tidak harus kita lupakan. Ianya menjadi asas perniagaan kita, jati diri kita.

Berniagalah kerana 9/10 rezeki itu datang dari perniagaan. Dan setiap rezeki keberkatan datang dari niat yang betul. Semoga Allah merahmati setiap perjuangan kita menjemput rezeki di dunia ini. Aamin


Akademi Bekerja di Rumah dan Blog Marketing


ABDR adalah platform belajar blog dengan lebih mendalam. Anda tidak membuat blog sahaja-sahaja untuk menceritakan kisah kehidupan anda. Di ABDR setiap penulisan adalah penulisan yang bermakna, tidak kiralah sama ada ianya berbentuk ilmiah atau motivasi. Pastinya ia memberi suatu nilai kepada masyarakat bukan sekadar mencoret sebuah kisah tentang diari kehidupan semata-mata.

Jika kalian ingin jadikan blog sebagai pendapatan kalian, maka di sinilah tempatnya.

Sudah masuk 3 tahun rupanya saya menjadi pelajar ABDR, alumni la ni. Alhamdulillah, ini bukan kisah dongeng kerana sejak mengikuti kelas blog di ABDR 100% perniagaan saya di atas talian datangnya dari blog. Saya sudah tidak berniaga secara aktif di medium facebook, malah akaun baru facebook dibuat tahun 2017 begitu juga instagram. Saya bersyukur bertemu dengan Akademi Bekerja di Rumah, ia memberikan saya banyak peluang untuk membina diri sebagai surirumah dan peniaga pada masa yang sama. Malah yang terbaik dari ABDR, anda bukan sahaja belajar kelas blog semata-mata banyak ebook yang diberikan secara percuma itu sangat bermakna. Rugi anda tidak gunakan dan manfaat setiap tips yang diberikan. Malahan, pada tahun 2018 saya sudah mula memulakan perniagaan sendiri iaitu mengambil servis Upah Buat Kedai Blog dan SEO dengan kadar yang sangat berpatutan. Namun nasihat saya, jika kalian mampu dan mahu maju di dunia perniagaan online mengambil kelas Blog Bisnes adalah yang terbaik.


Kenapa saya kata begitu?


Kerana sejak belajar ilmu blog di ABDR, saya telah mempunyai 3 laman blog utama bagi perniagaan saya iaitu www.dms360original.com, www.emmemarina.com dan www.jamtangansolat.blogspot.com. Bukan itu sahaja, setiap stokis dms juga saya siapkan blog khas untuk mereka gunakan bagi memaksimakan pendaptan melalui blog. Juga dengan ilmu yang kita ada, kita dapat membuat amal dengan berkongsi kelebihan mempunyai blog atau website ini. Alhamdulillah, website NGO Amal Till Jannah juga diuruskan oleh saya sendiri dengan bantuan rakan-rakan jemaah ATJ :) Boleh layari www.amaltilljannah.com untuk lihat hasil kerja team kami di sini. Tidak lupa, boleh layari www.elishomestaybatukikir.blogspot.com iaitu blog kedai pertama saya bagi Januari 2018. Selain upah kedai blog, saya juga sediakan copy writing dan free domain forwarding serta SSL certificate. Insha Allah sangat berpatutan bagi mereka yang inginkan sebuah blog kedai untuk carian google. Nak tahu lebih lanjut mengenai servis Upah Kedai Blog boleh layari entri di >> SINI <<.





Sekian, coretan ringkas mengenai diri saya serta matlamat saya di dalam kelas ABDR. Jika ada sebarang pertanyaan apa sahaja tentang berniaga, atau apa yang anda nak tahu dari informasi blog saya ini, boleh hubungi saya di 018-9100 852 (Emme).
Read More

8/15/2017

Ibu Si Penjual Online

Assalamualaikum rakan blogger sekalian, pembaca-pembaca yang dikasihi.

Cewah. Macam di zaman persekolahan sahaja ya. Teringat pada zaman persekolahan saya seorang yang amat pemalu dan sukar untuk bercakap di depan kelas. Walaupun saya seorang yang agak happy go lucky bersama rakan-rakan dan adakalanya jenis cakap lepas. Tetapi, bila cikgu panggil saya "Emme, ke depan" haa.. kaku seribu bahasa. Lawaknya apabila di universiti dan saya membuat keputusan untuk berubah dan menyertai pupuk kepimpinan dan aktiviti. Terus sahaja boleh dan mampu berbicara di hadapan ribuan teman dan siap ada pakai mikrofon lagi. Pertama kali saya berbicara, gugupnya Masya Allah. Allah sahaja lah yang tahu. 

Menjadi seorang peniaga online sepenuh masa bukanlah terdapat di dalam perancangan hidup saya sebenarnya. Namun, saya juga tiada cita-cita khusus tentang apa yang saya ingin jadi apabila sudah graduate. Berkelulusan dalam bidang kejuruteraan kimia. Secara logiknya saya bakal dan berada dalam bidang kejuruteraan yang mampu dipikul selaras dengan kemampuan dan kebolehan yang ada. Kerja pertama saya sebagai perantis ialah di Kilang membuat produk pengilangan itu sendiri. Plant design bagi oil and gas. Sangat best. Sebab materialnya, produksinya, pembuatannya dan pemeriksaannya mengujakan dan sangat selari dengan bidang pengajian saya. Namun, Allah itu lebih mengetahui. Walaupun saya boleh teruskan kerja di tempat praktikal, saya mengambil keputusan untuk menerima pelawaan dari Kilang semiconductor sebagai jurutera plating dan material. Tidak lari banyak dari pengajian namun bukanlah pengkhususan saya sebenarnya. Disebabkan basic kita adalah kimia sains dan elektrik, boleh lah kan? Dan di sinilah saya bertemu cinta hati saya iaitu suami saya sekarang :) cewah.

Percayalah sebagai seorang wanita yang suka bekerja, mahu menyahut impian sendiri untuk mempunyai kerjaya sendiri, gaji sendiri. Perkahwinan ini bukanlah untuk anda fikirkan diri anda 100% tanpa rujukan suami anda. Dan pada awal kahwinnya kami di Sarawak dan sukar pula untuk saya meneruskan kerja oleh kerana faktor mengandung, jauh dari tempat kerja, tiada kerja kosong akhirnya saya cuba untuk menjadi surirumah sepenuh masa. Aduhai, giler nak dibuatnya, kerana ini bukanlah apa yang saya inginkan dan tidak tahu apa nak buat tu pun satu jugak. Bosan pun mungkin faktor terbesar kita tidak mahu menjadi surirumah. Dan tidak dinafikan cemburu akan kejayaan sang suami sedangkan kita sama-sama ada ijazah. betul? Biasalah manusia ya. ada sahaja sifat-sifatnya.

Allah itu Maha Mengetahui. Maha Pengasih. Sejurus melahirkan anak pertama, saya mendapat tawaran di Nilai, Negeri Sembilan sebagai jurutera pemeriksa (QC) pula di Kilang Plastik. HUHU. Lain macam bidang-bidang kerja sayakan? Kejap plant design, kejap seminconductor, kejap plastic injection. Syukur dengan kasih sayang Allah, antara salah satu kelebihan yang diberikan kepada saya sebagai hambaNya ialah keupayaan menyerap ilmu dan menerimanya dengan baik. Allah rindunya bekerja. Sewaktu ini kami tinggal berjauhan. Sukar tahu. 

Akhirnya setelah onak dan duri, haa saya pendekkan lah cerita ni. Kami dapat tinggal bersama itupun suami saya rahsiakan dia dapat tukar dari Sarawak ke Semenanjung. Pada waktu tu, saya sudah berhenti kerja di Nilai dan menyambung pengajian di Universiti dalam peringkat Sarjana pula. Manalah tahu rezeki lain pula kan? Sewaktu inilah saya mula berjinak-jinak berniaga secara online. 

Bukan senang tahu. Ingatkan up je status produk tu ada orang beli agaknya. TAKDE!
Berbulan-bulan la takde. Kemudian adalah rezeki atas usaha tanpa henti dan saya mula belajar mengenai perniagaan. Bagaimana nak buat iklan. Bagaimana buat facebook page. Bagaimana buat iklan dekat facebook. Masa tu 100% saya berniaga di facebook. Medium lain tak reti lagi. Tak jemu beriklan, tak jemu topup ilmu. Beli ebook A, ebook B sebanyak-banyaknya. Yang free ilmu pun follow. Masya Allah, apabila minat mula hadir dan saya merasakan ianya serasi dalam diri saya sendiri. Saya mula suka dan mula berimpian untuk meletakkan gaji itu pada diri saya, atas usaha yang dikerjakan. Bukan lagi makan gaji. Bukan lagi mengikut arahan dan masa kerja. 

Duduk serumah dengan suami pada tahun ketiga perkahwinan kami, saya mula mengenali sifat suami saya. Dia mahu melihat isteri dan anak-anaknya ketika pulang, cuti tanpa risaukan waktu saya, dan saya boleh berada di apa jua waktu ketika suami dan anak-anak memerlukan saya tanpa perlu risaukan gaji dipotong, bos marah, menyusahkan rakan sekerja. Ianya amat sesuai dengan kehidupan yang saya miliki. Maka, kenapa tidak saya jadikan kerjaya berniaga ini sebagai kerjaya saya?

Sejak itu, saya mula serius belajar ilmu marketing, dan ilmu-ilmu selain berniaga ini untuk menaikkan taraf diri ke peringkat lebih atas. Impian saya bukan lagi gaji sebulan RM2,000 ke RM3,000 tetapi lebih lagi. Kini saya miliki empat orang anak di mana saya mengasuh mereka semuanya sendiri. Walaupun saya masih tidak sempurna namun melihat mereka setiap hari, membesar dengan sangat pantas sangat membahagiakan. Of course, anda boleh bayangkan kegilaan mengadap budak-budak pelbagai ragam ni setiap hari. haha. Nak cuba? haa, duduk la u ols dengan anak-anak selama 2 hari pon jadilah. Tengok tahan ke idok. Part ni saya citer kat entri lain la yek.

Siapa saya ya?

Alhamdulillah saya sangat bersyukur dengan rezeki yang Allah berikan. Dengan berniaga saya bertemu rakan-rakan yang sangat positif. sentiasa mengingatkan saya tentang Pemberi Rezeki. Sentiasa ingatkan saya tentang keinsafan dan muhasabah diri. Bukan sahaja menyedarkan saya tentang bagaimana untuk maju dalam bisnes tetapi meningkatkan diri kita sebagai hambaNya. Allah itu maha baik sentiasa mengasihi dan mengampuni dosa kita semua.

Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Ujian itu adalah rahmat dan kasih sayang Nya pada kita. 

Jika kalian nak tahu, saya merupakan agen sah DMS360 antara salah seorang leader DMS, menjual jam tangan azan, stevia rcc, barangan patchwork, tudung labuh instant, juga insha Allah saya bakal membuka sauna di rumah saya sendiri dengan kerjasama Libo Spa. Alhamdulillah.

Anda suka berniaga?
nasihat saya, jangan putus asa. Teruskan usaha bersama tawakkal dan doa kepada Allah. Kerana semua ini, rezeki, harta adalah milik Dia. Berbuat baik dengan Allah dan yakin Dia akan berikan kepada Anda. Ikut jalan yang benar, bukan ikut jalan suka hati korang. haha. Ingatlah kita ni seoarang yang beragama Islam. Maka ikutlah jalan yang diredhai Allah.

Insha Allah, kalian semua pasti berjaya.
Read More

7/18/2017

Mak Harus Sihat Jika Mahu Jaga Keluarga

Menjadi ibu kepada 4 orang anak yang masih kecil. Kesihatan saya harus diutamakan. Kita sebagai ibu kena kuat, pemakanan harus dijaga, ambil masa untuk urus tekanan. Ini semua perlu. Namun bukanlah bermaksud meninggalkan segalanya demi waktu "me time".

Saya suka bawa anak-anak bersama. My "me time" is actually always with the kids. Ianya pilihan kita. Melepak. Berbual bersama-sama. Makan makanan yang disukai contohnya ais krim! Haha. Ini juga bagi saya satu kebahagiaan. Walau lepas tu, menjerit pada anak sebab baju dah kotor dan muka comot dek mood baik jadi belikan mereka ais krim coklat. Derrr

Me time bagi saya mungkin berhenti membuat kerja rumah. Kita bukan robot. Sehari tak duduk diam buat pelbagai kerja. Dari menyapu, mop, mengelap, menyidai, melipat baju bertimbun-timbun, memasak lagi. Senarainya tak berhenti. Ini belum masuk jaga dan melayan karenah anak-anak. Bagaimana jika anda ada bayi pula? Huhu. Saya ada bayi yang baru berusia 5 bulan dan menyusu badan sepenuhnya. Malah terkini sudah pandai menangis bila saya menghilang di matanya. Chewah.... Ini memang payah. Huh. Nak kejar buat kerja rumah, sebab apa tahu... Mindset tu kerja nak disiapkan. Rumah nak bersih sekurang-kurangnya lantai bersih. Atau ada kerja-kerja rumah yang harian. Iaitu memasak dan mengemas dapur ialah rutin harian. Melenting melihat bilik anak dara bersepah juga sudah biasa. Huhu. So mungkin sebab tu, saya mula sakit sedikit.

Doktor kata saya over stressed which is im like.. What? Bila? Macam tak stress kan? But berita baik, turun 2 kilo lagi. Kini berat badan 47 kilogram. Yahoo. Bad news, jeragat agak sukar dihilangkan sejak ambik cucuk depo ni. Sakit kepala juga menjadi-jadi. Nampaknya habis tempoh cucuk depo, kena pilih antara normal saya amalkan pil perancang ataupun iucd.

Disebabkan saya mula mengalami sakit-sakit kepala, perut pedih, dada berdebar. Doktor menyuruh saya berehat mengambil segala supplemen dan kafein. Hmmm, ketagih jugalah. Maybe hormon saya juga sedang tak seimbang sekarang ni. Elok juga berehat dari pengambilan mana-mana supplemen kan. Saya berharap simptom-simptom ni akan hilang secepat mungkin. Supaya saya dapat berikan tumpuan lebih baik kepada keluarga, bisnes dan kurang moody.

Ibu-ibu di luar sana, jaga diri ya. Sentiasa positif. Sentiasa tersenyum. Anak tu pelbagai karenah kita akan jumpa, tak kurang juga pasangan kita. Tetapi kitalah center kepada kebahagiaan utama keluarga kita. Kan kan?


Read More

6/20/2017

Tolak Tepi Alasan Jika Mahu Berjaya

Assalamualaikum, Salam Subuh

Ramai di kalangan kita mahu berjaya dalam setiap bidang yang diceburi. Baik dari alam persekolahan, universiti kemudiannya kerjaya dan kehidupan. Saya pasti tiada di antara kita yang mahu ketinggalan menjadi seorang yang gagal dalam hidupnya.

Gagal dalam kehidupan atau kerjaya kita sendiri boleh ukur di tahap mana diri kita sekarang. Jika kita berkeluarga, kayu pengukurnya adakah kita bahagia apabila bersama suami/isteri dan anak-anak? Apakah kita sentiasa berada di sisi mereka atau hanya berada apabila kita rasa perlu sahaja? Begitu juga dengan kerjaya kita, sudah berapa tahun kita bekerja di sebuah institusi? Apakah kejayaan kita? Bonus semakin meningkat atau prestasi sudah merundum? Hari-hari juga rasa seperti tidak ingin bangun ke tempat kerja kerana merasakan tekanan dan tiada lagi kegembiraan dan kebahagian di tempat kerja. 

Di dalam Islam, setiap perkara yang kita lakukan adalah suatu ibadah. Kerja itu ibadah. Menjadi isteri dan menguruskan suami dan anak-anak adalah ibadah. Allah itu Maha Baik lalu setiap kebaikkan yang kita lakukan diberikan ganjaran pahala dan kebahagiaan di dalam hati agar kita sentiasa istiqomah di dalam terus melakukan ibadah. 

Sejak tahun 2012, saya berhenti bekerja sebagai jurutera dan kemudian sambung belajar di UMP di peringkat sarjana. Tahun 2017 akhirnya selesai tugasan saya sebagai seorang pelajar Master di UMP. Terus terang, ia merupakan satu kelegaan yang amat besar bagi saya. Setelah hampir 5 tahun belajar, 3 kali mengandung dan bersalin akhirnya berjaya juga menyiapkan sesi pembelajaran di UMP. Alhamdulillah. Dan insha Allah, pada tahun ini saya akan konvo bersama suami tercinta dan 4 orang anak perempuan saya. Indah ya? Allah memakbulkan doa saya iaitu naik pentas dan bergambar konvo dengan baby, tetapikan sebenarnya doa itu ialah ketika anak ketiga. Namun perancangan Allah lebih hebat lagi, dihadiahkan konvo bersama-sama suami. Meriah!! Kerana apa.. pada konvo sarjana muda saya yang lepas, ianya agak sunyi suram malah tiada satu gambar konvo pun yang saya miliki. Oleh kerana saya anak yang sulung, mak dan abah tiada pengalaman. Selepas sahaja sesi penganugerahan sarjana muda selesai kami terus pulang ke rumah. Agak sedih tetapi ianya sudah pun berlalu kan? Let's bygone be bygone. 

Menariknya akan aturan Allah, dalam saya sambung belajar saya belajar berniaga sekali. Disebabkan pengalaman buruk dengan modal bisnes. Saya lingkup la jugak dalam bisnes pertama saya dengan Hai-O. huhu. Ni kisah lain la yek. Jadi saya mulakan bisnes dengan dropship. Saya amat sukakan dropship style ni. Modal itu bagi saya tidak sepenting sebagaimana pengurusan order dan shipping. Saya gemarkan dropship kerana dalam kesibukan menguruskan pembelajaran dan keluarga yang sedang membangun. Ianya mudah. Kita hanya perlu fikirkan pemasaran tanpa perlu menguruskan stok dan pengeposan. Pada waktu itu, ianya bisnes yang amat sesuai. Disebabkan saya sukakan pembelajaran, maka banyak ilmu yang cuba saya pelajari bagi meningkatkan bisnes skill, belajar marketing, macam-macam tahu. Apa sahaja kaedah saya cuba, ada yang bagus dan boleh digunakan ada yang bagi saya merumitkan. Jadi, dalam mencari ilmu berniaga ni juga sebenarnya ada yang boleh diguna pakai ada yang tidak. Jadi anda harus selidik dahulu sebelum membuat sebarang keputusan bagi mengikuti sebarang kelas mahupun seminar. Bagi saya, semua sesi pembelajaran bisnes saya ikuti secara online sahaja. Alhamdulillah. Sekarang, saya hanya mengikuti 2 mentor sahaja, iaitu dari Bukhari Ramli dan direct mentor iaitu Tuan Guru Kawaras Yahaya. 

Untuk mendapat kekayaan, kejayaan ianya tiada jalan mudah. Tiada jalan pintas. Jika anda jalan pintas, percayalah anda bakal jatuh. Bukan saya mendoakan kerana itulah prosesnya. Adakah jika kita mahu solat, kita boleh terus berwuduk dan kemudian tahiyat akhir? Tidak bukan? Ada niatnya, ada pembacaan dan amalannya, ada kaedahnya, tidak termasuk cara bagaimana kita harus khusyuk semasa solat. Begitu juga jika kita ingin berjaya, mulakan dengan niat, perbuatan dan insha Allah berjaya. Dalam perjalanan kejayaan itu, banyak akan kita tempuhi, turun naik perniagaan, asam garam pelanggan dan percayalah kadangkala anda fikir "letihnya aku!" mungkin jika sudah satu tahap kita akan berehat sebentar dan kemudian berlari semula. Tidak kira apa juga kerjaya anda, bergaji sendiri atau makan gaji. Semua itu mempunyai proses tersendiri dan tolak tepi jalan pintas anda. Kerana Allah lebih tahu bila waktu dan ketikanya Dia mahu menaikkan anda ke puncak kejayaan. Usah ditolak dan dipaksa Allah untuk kejayaan anda kerana Allah adalah Tuan kita bukanlah hamba kita. Buang pemikiran Allah harus makbulkan hajat kalian kerana kita hanya hambaNya yang hina lagi penuh dosa. Allahu akbar :( :( :(

Saya berharap entri ini dapat membuka sedikit sebanyak mata dan minda anda. Hiduplah sebagai muslim sejati, bukan sekadar muslim di atas nama dan lalang yang mengikut orang lain. Hiduplah kerana mahukan redha Allah, bukan redha manusia. Manusia tidak akan pernah puas pada kita, sedangkan Allah walaupun sedikit sahaja kebaikkan kita pada Nya , sesungguhnya besar lagi rahmat Dia buat kita. Insha Allah anda pasti berjaya.

Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Yakin
Usaha!
Read More

1/18/2017

Sarapan Penting untuk Kecergasan Anak-anak di Sekolah

BREAKFAST

Setiap pagi sama ada cepat atau lewat bangun..
5.30 atau 6.00 pagi…
Anak-anak wajib makan sebelum ke sekolah.
Kakak perlu bawa bekal air dan makanan..

Dah 2 hari kedua mereka disuap supaya cepat habiskan sarapan pagi, dan cepatlah ke sekolah������

Aduhai mama..

#catatanharian #abdr #wahmlife

Belajar menulis di facebook juga suatu latihan yang berkesan. Kemudian taipkan semula di entri blog.

Jika terlalu pendek, tambahkan sedikit perisa supaya penulisan lebih menarik dibaca.

Mudahkan?
Yup. Amat mudah sebenarnya


Kelas penulisan dan bisnes bagi blog telah dibuka. Seramai 15 orang pelajar telah mulakan pengembaraan pembelajaran bagi masa depan merela sebagai bisneswomen. Jangan salah faham, encik-encik pun ramai sertai kelas kami ni.

Setiap bulan kuota dibuka seramai 10 orang sahaja. Tetapi jika sambutan menggalakkan,  kami tetap terima penyertaan kalian.

Belajar memaksimakan pendapatan melalui blog. Tidak perlu iklan setiap masa sepertimana anda lakukan di facebook.  Tidak memerlukan kos pengiklanan.

Apa yang diperlukan ialah fokus jualan, label serta bagaimana menulis tajuk yang memberi impak carian kepada iklan anda pula.


Jika kalian puan,  tuan berminat untuk belajar memasarkan jualan di google melalui blog. Mari belajar bersama-sama kami di Akademi Bekerja di Rumah.

Think global, not local


Siapa saya?
Sayalah pembimbing anda, Puan Emme Marina
Pengurus Online bagi sesi akademik kelas asas blog ini.
Hubungi saya 0189100852



Read More

5/03/2016

Rezeki Cahaya Mata

Teks: Emme Marina Mohamad

Haid saya lewat 3 hari sebenarnya semasa saya lakukan pemeriksaan sendiri di rumah. Terasa di hati yang kemungkinan saya mungkin mengandung terlalu kuat. Lalu, semasa dalam perjalanan dari hospital ke rumah saya singgah sebentar di Guardian, Giant.

Saya beli upt yang paling murah yang ada di farmasi. Cukuplah untuk mensahihkan keraguan di hati. Allahu, dah lama tidak cek upt ni.

Mulanya mahu tunggu keesokkan hari untuk buat pemeriksaan kandungan tetapi seperti tidak sabar lakunya. Selepas maghrib saya pon cek terus. Dup dap.. dup dap jantung dirasakan..

Anak bongsu saya kini sudah mencecah 2 tahun, ia merupakan umur luar biasa bagi kami kerana ketiga-tiga anak saya semuanya selang 2 tahun. Di mana pada usia mereka setahun, saya disahkan mengandung. Tetapi kerana pengalaman lepas bersalin agak memeritkan dan trauma bagi saya dan suami. Kami agak berjaga-jaga untuk tidak mengandung lagi terutamanya dalam jangka masa terdekat seperti anak-anak yang lain.

Namun perancangan Allah itu lebih baik kerana Dia lebih mengetahui akan setiap sesuatu. Bila saya cek upt hari itu, sahlah saya mengandung. Kini anak keempat pula in shaa Allah. Kami gelarkan dia Muhammad. Dengan harapan Allah makbulkan doa kami agar dikurniakan zuriat lelaki. Tetapi pesan mak tetap diingati, doa ialah satu harapan tetapi Allah lebih berkehendak dan mengetahui akan isi dalamnya dan apa yang terbaik buat kita semua.

Semoga Muhammad menjadi bayi yang baik dan semoga saya juga dapat harungi tempoh 9 bulan ini lagi dengan penuh sabar, baik dan dengan izin Nya untuk lebih kuat melakukan ibadah.

Ada di antara kita yang sudah berusaha menginginkan cahaya mata tetapi masih tidak diberikan. Semasa upt naik 2 level ada terasa sayu di hati saya apabila teringat rakan-rakan yang terlalu inginkan cahaya mata. Sedangkan Allah berikan kami mudah sahaja. Saya berdoa agar kalian semua mendapat balasan yang lebih nikmat dan sesungguhnya Allah mendengar setiap doa dari hamba Nya.

Allahu Allah..

Saya juga berharap agar saya tidak take for granted atas kurniaan yang maha tidak ternilai ini. Kepada 3 orang anak gadis saya, Balqis, Qisya dan Qaireen.. Mama sayang sangat pada kalian bertiga. Peneman masa setiap masa.

Terima kasih kerana hadir dalam hidup mama.

Read More

3/29/2016

Projek DIY Rumah Kucing

Teks: Emme Marina Mohamad


Pada minggu lepas, akhirnya setelah diwar-warkan oleh encik suami untuk menyiapkan rumah kucing benar-benar berjaya dilaksanakan. Alhamdulillah, di atas kudrat dan izin Allah swt.

Tanpa izin Dia, tidak mungkin projek ini dapat dilaksanakan.

Pulang dari Temerloh selepas menghadiri majlis perkahwinan rakan kerja suami, suami singgah di kedai hardware untuk membeli bumbung rumah kucing.

Sebaik sahaja selesai solat asar, bermulalah projek diy suami di belakang rumah dengan hanya menggunakan kayu yang sedia ada. Kayu ni baki dari projek diy kabinet dapur rumah kami ni setahun yang lepas. Alhamdulillah, ada juga projek yang masih boleh diusahakan menggunakan kayu-kayu ini.

Mula-mulanya suami menyiapkan asas rumah kucing seorang diri kemudian saya bantu pula apabila dilihat asasnya sudah siap. Bekerjalah kami di belakang rumah sehingga jam 7 malam juga tau. Projek diy rumah kucing yang saya kira suami designkan secara spontan dan ditambah baik dari masa ke masa pada masa yang sama.


Jika dibeli, mungkin sudah menelan belanja RM 200 ke RM 400. Ini menggunakan steel kan. Kami hanya gunakan kayu dan pagar plastik yang boleh didapati di mana-mana kedai hardware. Lebih jimat kos, namun sedikit usaha diperlukan dan peralatan yang sesuai.

Projek diy ini siap selepas 2 hari. Siapkan pada waktu petang sahaja hingga ke malam pada hari ahad pula. Alhamdulillah. Walaupun tidak rapi seperti di kedai ataupun tidak cantik. Tetapi dapatlah anak-anak kucing tinggal di situ dari tidor di celah-celah kayu sebelum ini.

Kisahnya tiba-tiba ada ibu kucing datang tinggal di belakang rumah kami setelah selamat bersalin. Jadi kesian dan tidak tahu mahu letak di mana dan pada masa sama mahu jaga persekitaran daripada rumah dikencing dan najis di merata tempat. Encik suami pon menyiapkan rumah kucing ini.

Mungkin projek ini boleh dijadikan panduan bagi penggemar kucing diluar sana yang turut mahukan rumah kucing pada harga yang sangat jimat.

Dalam projek ini, saya hanya bantu sahaja. Tidak mahir gunakan tukul. Seronok dapat bekerjasama dengan encik suami walau asyik kena marah. Hehe.


Cuba buatkan ala-ala sangkar kucing di taman. Susunkan pokok supaya redup untuk kucing bermain dan tidur.

Alhamdulillah. Sebenarnya belum siap habis ni. Bahagian atas kami belum tutup sepenuhnya. Tetapi disebabkan kucing masih kecil, mereka tidak berani untuk keluar. Cuma ibunya sahaja yang keluar masuk dari situ untuk menyusukan anak-anaknya.

Nanti mahu mandikan kucing-kucing ini pula. Seronok kan bela kucing?


Dari Allah kepada Allah.

Bertemu lagi di lain entri ya.


Read More

3/18/2016

Dari Allah kepada Allah

Teks: Emme Marina Mohamad

Menyelusuri perjalanan kita sebagai hamba Allah, dari saat ketika kita masih kecil hinggalah dewasa begini. Pada saat bilakah boleh kita katakan bahawa segala perbuatan dan usaha itu datangnya dari DIRI AKU?

Tahun ini saya belajar mengenal Allah.

Lebih dekat dan lebih rapat. Sesungguhnya dari Dia jualah saya diberi ilmu dan dibukakan hijab untuk mengenali Dia dengan lebih baik. Mudah-mudahan.. Aminn

Allah yang Maha Esa
Tiada yang disembah melainkan Allah
Dia tidak diberanakkan, dan tidak pula beranak.

Sejak membaca buku Menjemput Rezeki Allah dari penulisnya Ustaz Fathuri, bertemu pula badan kebajikan Amal till Jannah kemudian bertambah lagi koleksi bacaan Keajaiban Allah Tempat Meminta, penulis Onni Mustafa dan akhirnya buku digital dari penulis terkenal iaitu Nora Yusuf, Formula Tarik Rezeki benar-benar membuka minda, mata dan hati mengenai kebaikkan dan kemurahan hati Allah dan betapa jahilnya kita dalam mengenali Dia sebagai pencipta kita semua.

Bukan percuma ya ilmu mengenal Allah ini.
Diberikan harga supaya saya celik mata untuk membacanya.

Bayangkan jika Allah berikan secara percuma, entah baca ataupun tidak ya?

Apabila kita membayar harganya, maka sebenarnya Allah lah yang sedang menggerakkan hati kita untuk bersama Dia.

Bukan kerana AKU yang mahu baca
Bukan kerana DUIT AKU yang membayarnya
Tetapi DUIT ALLAH dan IZIN ALLAH maka saya diberi hidayah untuk mendapatkan kesemua bahan bacaan ini.

Jujurnya, pada mulanya saya hanya mahu tahu bagaimana nak tarik rezeki dalam perniagaan saya.
Kenapa buat iklan tetapi tidak pernah ada pelanggan?
Kenapa.. kenapa dan penuh persoalan di benak fikiran saya ini sebenarnya.


Adakah kita selama ini berTUHANkan USAHA?
Usaha dulu baru tawakkal.

Masya Allah, salah dan jauh benar kita dari Allah.


Tawakkal dan Mintalah hanya dari Allah
Kerana hanya Dia sahaja pemberi rezeki, zat, rahmat dan seluruh alam
Namun, benar kata pepatah, kita ibarat kacang lupakan kulit
Sudah ditiupkan roh ke alam manusia, lupa bahawa kita sebenarnya hanyalah SARUNG NYAWA yang Allah tiupkan sahaja


Nak buat sesuatu, minta izin Allah
Nakkan sesuatu, minta dengan Allah

Tapi kita lupa, kita rasa kitalah penyebab sesuatu kejadian dan kejayaan
Kitalah yang berusaha
Maka itu usaha kita, duit kita, hak kita
Di mana Allah saat ini?

Kita tidak pernah mensyukuri nikmat dan zat yang dia berikan
Solat pon tunggang langgang
Semua mahu cepat sahaja
Lantas kita mahukan segala kekayaan yang Allah miliki
Inilah manusia yang tidak tahu bersyukur


Sayalah tu
Beginilah saya dahulu..
Kini kita makin faham
Hanya Allah sahaja tempat meminta
Bukan ibu bapa, bukan suami mahupun majikan
Bukan juga pelanggan yang beri kita duit
Tetapi Allah yang Esa

Saya berdoa agar diri ini masih diberikan ruang untuk untuk mengenal Allah
Semoga Allah menerima taubat kita semua


Amiin


Read More

3/06/2016

Belajar di Kelas Asas Blog Bagaimana Marketingkan Kedai Online Blog Kalian

Teks: Emme Marina Mohamad

Sudah berbulan rasanya saya kurang update dan beriklan di facebook. Jika ada, saya lebih tertumpu kepada pengiklanan di beberapa buah grup facebook. Ternyata rakan yang ramai di facebook dan trending terkini apabila beriklan di facebook profile tidak sesuai buat saya masa kini. Bukan apa, menjadi surirumah sambil berbisnes dengan anak kecil. Dengan hiruk pikuk, dengan pelbagai tugasan rumah yang lain menyebabkan saya kurang mendapat perhatian apabila beriklan di facebook.

Penggunaan masa yang sesuai, penggunaan kata yang menarik apabila beriklan agak sukar untuk saya cakna dengan keadaan buat masa ini. Sebab itulah marketing yang saya gunakan ialah berblog dan instagram sahaja.

Beza besar apabila kita membuat kedai online di facebook, blog dan instagram. Persamaannya ialah kesemua ini memerlukan konsitensi sebagai peniaga yang aktif. Setuju bukan? Bayangkan anda membeli produk dengan orang yang tidak aktif update, ataupun anda lihat kali terakhir dia post mengenai produk ialah tahun lepas, anda akan jadi kurang yakin tentang kewujudan perniagaan tersebut.

Beriklan di facebook memerlukan perhatian yang sangat khusus dan aktif. Manakala di blog, anda tidak perlukan perhatian sebegitu. Cukuplah Seminggu 3 ke 5 entri di blog. Walaupun bukan mengenai produk jualan anda tetapi ia menunjukkan anda masih ada di talian tersebut. Berceritalah mengenai catatan harian kalian, info lain berkaitan produk, catatan bisnes. Ini amat bermakna bagi meraih kepercayaan pelanggan kepada diri kita.

Surirumah bukanlah setiap masa ada masa lapang atau 24 jam handphone di tangan. Ada masanya berjam-jam baru dapat pegang handphone itu. Walaupun demikian bergantung kepada situasi anda sebagai surirumah, surirumah tanpa anak ka, surirumah anak sudah besar ka, atau pun surirumah yang memiliki anak yang ramai tapi masih kecil. Walaupun status "surirumah" itu sama, tetapi skop kita semua berbeza.

Sejak mengambil kelas asas blog di akademi bekerja di rumah, perniagaan saya lebih stabil dan pelanggan lebih ramai datangnya dari blog. Berbanding facebook, saya perlu bekerja keras hingga adakalanya mengabaikan tanggungjawab yang sebenar. Setiap masa tertumpu pada facebook benar-benar mengambil masa saya. Kasihan anak bukan? Walaupun ada masanya saya menggunakan khidmat post secara automatik di facebook, namun setiap masa saya harus check status iklan saya sama ada pelanggan ada atau tidak. Berbeza beriklan di blog, pelanggan yang akan menghubungi anda, ini merupakan rezeki paling berharga kerana mereka yang memerlukan produk mahupun khidmat anda akan terus menghubungi kalian.

Ada beberapa persoalan mengenai tapak niaga di blog, antara yang paling popular ialah:-

Soalan: Adakah beriklan di blog percuma?
Jawapan: Ya, membuat blog adalah percuma.

Soalan: Bolehkah saya update entri/menulis blog dari handphone?
Jawapan: Tentu sahaja boleh. Ada beberapa applikasi android yang boleh anda install dan kemudian gunakan untuk menulis di blog.

Soalan: Adakah apabila beriklan di blog terus dapat pelanggan?
Jawapan: Ini adalah soalan paling favret sebenarnya, tapak niaga tetap perlu diiklankan kepada orang ramai dan pelanggan perlu mengetahui kewujudan kalian sebagai peniaga. Maka ada beberapa perkara penting yang perlu anda pelajari sebelum membina kedai blog yang kukuh. Anda boleh pelajari semua langkah, ilmu serta bagaimana menjadikan blog anda sebagai blog carian utama di dalam kelas asas blog akademi bekerja di rumah.

Soalan: Adakah kelas asas blog percuma?
Jawapan: Tidak. Kelas ini memerlukan yuran. TETAPI, anda bakal belajar dan mendapat ilmu dari cikgu berpengalaman dan terlatih ini bukan sahaja sekali tetapi sepanjang hayat. Walaupun anda sudah habis belajar di kelas, anda tetap mendapat bimbingan secara percuma. Kos yuran juga tidak terlalu membebankan dengan pakej-pakej dan bonus bisnes serta pengurusan bisnes sama ada sebagai surirumah ataupun bukan surirumah. Kelas ini untuk semua orang yang mahu berniaga tetapi tidak tahu cara marketing di blog.

Soalan: Kelas dijalankan di mana?
Jawapan. Alhamdulillah, kelas asas blog ini dijalankan secara online sahaja di facebook. Anda tidak perlu hadir ke kelas, tidak perlu bazir wang tambahan, hanya ikut sahaja tugasan yang cikgu berikan dan semuanya ditunjukkan satu per satu sehinggalah kalian mahir menggunakannya.


Mudah sahaja bukan mengambil kelas asas blog di akademi bekerja di rumah?
Mahu tahu lebih lanjut mengenai pakej kelas?

Klik link ini ya --> http://emmemarinamohamad.blogspot.my/p/kelas-online-asas-blog-penulisan-dan.html




Semoga bertemu lagi di entri yang lain,
Salam sayang dari saya, Emme Marina Mohamad,

Jika berniat menghubungi saya, hubungi saya di talian 0189100852.
Read More

2/24/2016

Pengalaman Teman Anak Tampal Gigi Pertama Kali







Teks: Emme Marina Mohamad

Pada 2 minggu lepas, anak sulong saya ada pemeriksaan gigi di tadika perpaduannya. Bila difikirkan semula, saya agak jarang memeriksa gigi belakang dan atas anak-anak. Biasanya bila tengok gigi, tengok depan sahaja.. aduhai, apala saya ni bukan?

Boleh pula sebagai ibu saya terlupa betul mahu periksa keseluruhan gigi. Gagal sungguh saya rasakan.

Jadi, keputusannya apabila diperiksa oleh doktor gigi, rupanya ada 3 gigi kakak yang sudah mula rosak dan memerlukan tampalan segera. Haruslah ditampal jika tidak bimbang pula semakin melarat gigi tersebut.

Alhamdulillah, ada masa lapang pada hari rabu. Lalu saya bawa anak ke klinik kesihatan kami yang biasanya kami pergi.
Biasalah di klinik kesihatan ramai orang menunggu, jadi sementara menunggu anak-anak bermain di tempat khas kanak-kanak. Mujur juga mereka letakkan tempat permainan itu, jika tidak bosanlah anak-anak menunggu. Haa, bila anak bosan dan mula buat perangai, emaknyalah yang harus menanggung.

Walaupun anak saya kesemuanya perempuan tetapi nakal dan lasak tahu.

Apabila sampai giliran kakak, saya masuk bersama dua orang anak saya. Kami dibenarkan duduk di dalam bagi menemankan kakak membuat rawatan giginya. Sebenarnya saya risau juga kalau-kalau kakak tiba-tiba takut dan mula menangis.

Alhamdulillah,. Doktor gigi tersebut melayan kakak dengan lemah lembut. Setiap yang dia mahu lakukan diterangkan kepada kakak. Saya lihat kakak tenang sahaja dan ikut apa yang doktor gigi Sarankan. Tidak lama kemudian, rasanya tidak sampai 10 ke 15 minit. Sudah siap! Malah yang alatan seperti gerudi (sula hati sahaja panggil gerudi gigi) tidak digunakan. Rupanya, gerudi itu tidak diperlukan kerana lubang kerosakan gigi kakak masih tidak dalam. Syukur.

Maka siaplah satu tampalan. tinggal lagi dua. Bila lagi agaknya akan saya bawa anak saya ke klinik. Ini juga merupakan pengalaman pertama bagi balqis menjalani rawatan giginya.

Sudah sahaja buat rawatan. Gembira tidak terkata anak saya tu. Bangga la kejap gigi dah elok. Itulah akibat suka makan gula-gula, pantang dilihat. Sanggup pula tu menangis kerana nakkan juga makan gula-gula. Di rumah memang tidak diajar kerana kami tidak membelikan mereka makanan-makanan sampingan ini apatah lagi gula-gula. Tetapi itulah, faktor kekerapan memberus gigi turut memainkan peranan.

Semoga selepas ini, kakak dapat jaga giginya dengan baik.


Read More

1/22/2016

Sedekah Hari Jumaat

Teks: Emme Marina Mohamad

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

سلم قولا من رب رحيم
ﺍﻟْﺤَﻤْﺪُ ﻟِﻠَّﻪِ ﺭَﺏِّ ﺍﻟْﻌَﺎﻟَﻤِﻴﻦَ
----------------------
Semua yg dikasihi..
Salam Jumaat/
Selamat Pagi

Jumaat 22 Jan. 2016
12 Rabiulakhir 1437H

18 hari menjelang
Jamadilawal
----------------------
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيدنا مُحَمَّد
ﺑِﺴْﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴﻢٌٌُُِِِ
ِ
ﺍﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﻟَﻚَ ﺳَﺠَﺪْﺕُ ﻭَﺑِﻚَ ﺁﻣَﻨْﺖُ ﻭَﻟَﻚَ ﺃَﺳْﻠَﻤْﺖُ
ﺳَﺠَﺪَ ﻭَﺟْﻬِﻰ ﻟِﻠَّﺬِﻯ ﺧَﻠَﻘَﻪُ ﻭَﺻَﻮَّﺭَﻩُ ﻭَﺷَﻖَّ ﺳَﻤْﻌَﻪُ
ﻭَﺑَﺼَﺮَﻩُ ﺗَﺒَﺎﺭَﻙَ ﺍﻟﻠَّﻪُ ﺃَﺣْﺴَﻦُ ﺍﻟْﺨَﺎﻟِﻘِﻴﻦَ
Ya Allah, kepada-Mu lah aku bersujud, karena Mu aku beriman, kepada-Mu aku berserah diri. Wajahku bersujud kepada Penciptanya, yang Membentuknya, yang Membentuk
pendengaran dan penglihatannya. Maha Suci Allah Sebaik-baik Pencipta.
(HR. Muslim no.771)

اَستَغفِرُ اللَّهَ العَظِيم، َ
Diiring ampun & maaf
ﺇِﻥ ﺷَﺎﺀ ﺍﻟﻠَّﻪُ   ﺍﻟﻔَﺎﺗِﺤَﺔِ
ُآمِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن
Alhamdulillah, hari ni sudah hari jumaat. Yakni hari yang penuh berkat, berbuat lah baik berlebih-lebihan, beramal jariahlah lebih dari biasa serta bersedekahlah kepada mereka yang memerlukan.

hari ni ialah hari tabung mingguan amal till jannah iaitu program sedekah jumaatku dan sesuap rezeki anak yatim. Sumbangan sebanyak rm5 atau rm10 amatlah memadai buat kami. Tetapi jika kalian mahu dermakan lebih lagi, masya Allah.. hanya Allah sahaja dapat membalas segala kebaikkan dan rezeki kalian.




Sejak malam tadi hujan turun dengan lebat, kilat dan guruh sabung menyabung. Tapi syukur ya Allah, kerana rahmatmu melimpahi bumi kami. Menyejukkan tanah dan udara. Sejak beberapa minggu ni memang panas di sini. Sehingga sampai saya mandi berkali-kali sehari. Entah kenapa sejak akhir saya bersalinkan anak ketiga, badan saya kuat berpeluh. Jadi bila panas tidak tahan dibuatnya.

Paling tidak enak apabila ketiak mula masham akibat peluh. Mujur juga ada stevia di rumah. Saya gunakan semasa mandi dan selepas mandi. Tujuannya dapat membunuh bakteria dan kuman yang mengakibatkan punca bau. Alhamdulillah, beberapa hari kemudian.. tiada lagi bau kurang enak. Amalkan secara konsisten, in shaa Allah.

Mari bersedekah yuk.

Bagi yang tidak yakin dengan kuasa sedekah dapat memberikan kita rezeki yang lebih. Atau selalu sempit rezekinya, saya syorkan untuk dapatkan bahan bacaan berkesan dalam merawat dan menjemput rezeki. Semuanya dari Allah.

Klik link sini ya ---> http://goo.gl/Jf3g63

Read More

1/09/2016

Hobi Baru Saya Bercucuk Tanam

Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: Koleksi peribadi

Bercakap tentang bercucuk tanam ni. Sebenarnya saya tidak pandai bercucuk tanam pun. Malahan seumur hidup saya, saya tidak pernah menanam apa pun jua jenis tanaman. Bagi saya, menanam adalah suatu aktiviti yang leceh dan membosankan. Memegang tanah pula, agak menggelikan bagi saya. Mungkin sebab membesar di bandar dan tidak pernah bermain lumpur menjadikan saya tidak sukakan aktiviti berkaitan tanah.

Bagaimana nak suka pula. Rumah sentiasa flat. Entahlah lagi satu dari dulu, saya agak penggeli dengan tanah. Haiwan-haiwan tanah seperti cacing sungguh menakutkan. Urrgghh.. membayangkan sahaja sudah menaikkan bulu roma saya ini. Inikan pula ingin mengorek tanah dan bertanam.

Namun setelah berkahwin, banyak perubahan dalam diri saya. Antaranya sifat-sifat geli terhadap banyak perkara dan antaranya sejak setahun yang lepas ialah memegang tanah. Memiliki rumah corner lot dengan laman rumah rupanya impian suami saya. Dan saya baru juga mengetahui bahawa suami saya sukakan tanah dan bercucuk tanam. Kami mula membeli pokok dan menanam pokok di laman dan pasu. Lama-kelamaan timbul rasa minat untuk bercucuk tanam pula.

Dan, inilah kali pertama saya menanam sendiri. Haaaa, rasa tak percaya juga. Dah setahun saya tinggal di sini selama ni suami je yang tanam semua. Hari ni saya pula. Ini semua gara-gara kerana jatuh cinta dengan gambar bunga kat bawah ni.


Aaaaaa..

Jatuh cinta korang.

Terus saya menanam hasrat untuk miliki koleksi yang sama walaupun rasa was-was dengan kebolehan diri sendiri. Semoga menjadi la yer. Nanti nak pergi nursery untuk mendapatkan koleksi anak pokok bunga-bunga ni. Cubalah yerr.

Selain tu dah minat nak ada koleksi kebun sendiri.

Semuanya saya google sahaja, dengan harapan langkah-langkah penanaman pokok ini mudah untuk saya ikuti.

Jadi hari ini, jumaat 8 januari 2016. Saya menanam pokok bunga ros jepun cara penanaman batang dan daun bawang merah (shallop).


Projek newbie hari ini. Menyelamatkan pokok bunga rose jepun yang ditanam dekat bawah pokok kemboja. Entah kenapa dah tak mekar bunganya sejak kebelakangan ni. Dan tanam pokok bawang dengan harapan lepas ni nak guna daun bawang. Potong aje kat pasu.. hehe

Yang pot hijau tu saya berhasrat nak gantungkan. Semoga menjadilah tanaman saya ni. Doakan yer.

Tidak sabar nak bercucuk tanam lagi. He


Read More

12/31/2015

Abdr Berkongsi Pengalaman dan Perkongsian Sebagai Inspirasi Pembaca

Kita memang bukan seorang pakar kaunseling atau pakar motivasi, tapi melalui perkongsian dan penulisan kita di blog, salah satu cara kita bantu untuk selesaikan masalah mereka.
.
Kadang kala, ada yang kata, "eh pengalaman akak ni biasa-biasa aje. Akak bisnes kecik-kecik je. Tak de apa yang nak dikongsi."
.
Tapi sebenarnya, pengalaman kita tu yang mahal. Pengalaman kita itu tak sama dengan semua orang. Mungkin kita berada dalam situasi yang sama, tapi setiap orang berbeza cara mengatasinya.
Jadi dari situ kita tulis dan kongsi. Walaupun bagi kita biasa-biasa, tapi percayalah mereka yang membacanya akan kata luar biasa, mereka sungguh terinspirasi hanya melalui penulisan dan perkongsian kita.
.
Buktinya, boleh tengok gambar yang saya tunjukkan.
.
✔ Antara satu perkara yang menjadi tumpuan blog tertentu adalah berupaya menyelesaikan masalah pembaca. Contohnya dalam masakan, pembaca setia yang selalu datang, akan mencari jenis resipi yang dimahukan.
.
✔ Tips-tips mudah di dapur menjadikan blog sebagai pembantu masalah di hujung jari.
.
✔ Blog teknikal, bisnes dan sebagainya, blog tersebut berpotensi menjual kepakaran melalui informasi yang disampaikan.
.
.
.
Kelas Blog ABDR masih dibuka untuk pendaftaran. Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula DAFTAR HARI INI .


Read More

12/22/2015

Catatan Harian Suri Bekerja Dari Rumah

Assalamualaikum,

Pagi ini saya bangun agak lewat untuk menunaikan solat fardhu subuh. Astagfirullah al azim, semoga Allah menerima keampuan saya atas kelalaian diri sendiri. Tunaikan juga solat sunat 2 rakaat sebelum subuh kerana ia adalah harta kekayaan sebenar. Alhamdulillah, mulanya saya tidak amalkan keutamaan solat sunat fajar ni tetapi satu hari suami berpesan, "sayang, solat sunat sebelum subuh 2 rakaat ialah kekayaan sebenar" macam itulah dia pernah sampaikan pada saya satu hari. Nasihat yang baik dari suami, wajib isteri taati. Inilah pendapat saya. Sama seperti apabila waktu solat tiba dan kita leka menonton televisyen atau melayan anak-anak lalu suami berkata " sayang, gi solat dah masuk waktu", serta merta saya tinggalkan aktiviti ketika itu dan menunaikan kewajiban kita kepada Allah swt. Tetapi sesungguhnya, kewajiban menunaikan fardhu solat awal waktu adalah rahsia kejayaan sebenar kepada harta kekayaan dan kebahagiaan.

Sebentar tadi tokei sabun wangi datang menghantar sabun basuh baju ke rumah. Alhamdulillah, berjiran rupanya kami. Rumahnya di dalam taman yang sama, kami berwassap siang semalam dan berjanji untuk bertemu hari ini. Saya memilih sabun wangi berwarna pink, alhamdulilah baunya juga sangat wangi. Maaf tiada gambar ya, lain kali saya masukkan entri kita review sabun wangi ni pula ya. Rahsia ya, sudah lebih 2 hari tidak basuh baju gara-gara sabun basuh sudah habis. Suka pula kami sekarang guna sabun wangi ni, 10kg harga boleh didapati pada harga RM23-RM30. Range harga yang berbeza-beza kerana produk sabun wangi ni ada banyak kilangnya dari pelbagai sumber. Yang saya beli ini harganya RM 28 untuk 10 kg.

Anak bongsu saya baru sahaja tidur semula. Bolehlah saya mulakan aktiviti mengupdate blog dan iklan di facebook. Maklumlah, surirumah berpendapatan sendiri, usaha kena ada baru ada hasilnya. Masakan wang jatuh dari langit melainkan orang yang menderma, hehe.Tak lama lagi waktu memasak tengah hari bakal tiba, mama kena memasak buat anak-anak pula.

Nantikan perkongsian saya mengenai panduan bagaimana suri boleh berbisnes dari rumah dan mengapa pilihan bersama akademi bekerja di rumah ialah pilihan yang tepat buat suri semua. In shaa Allah. Salam sayang dari suri ke suri.


Read More

12/21/2015

Kehidupan Sebelum dan Selepas Berhenti Kerja

Teks: Emme Marina Mohamad

Sebelum ini bekerja, setiap hari saya keluar rumah seawal 7.30 pagi dan anak dihantar kepada pengasuh untuk dijaga. Sebagai seorang jurutera, jadual waktu pulang adalah tidak konsisten. Walaupun, dilaporkan setiap hari sehingga jam 5.00 petang kebiasaanya akan lewat sehingga hampir jam 7.00 malam. Al maklum, takkan engineer mahu pulang awal pula? Rata-rata rakan sekerja yang lain akan pulang lewat jarang yang check out tepat pada masanya.

Saya suka bekerja di luar, ia membuatkan kita lari dari kehidupan bosan di rumah. Ia juga membuatkan kita dikelilingi oleh rakan-rakan, tidaklah sesunyi kehidupan sebagai surirumah. Namun, saya silap. Sebenarnya yang lebih membahagiakan seorang wanita itu ialah ketika dia di rumah, bersama dan mendidik anak-anak. Keletah mereka walaupun selalu membuatkan saya hilang sabar. Yang paling tidak sangka saya yang selalu dikenali sebagai soft spoken semasa bujang, kini sudah boleh buat persembahan di teater. Haa, sungguh lancang dan bertenaganya suara saya ketika memarahi anak-anak di rumah. Usia mereka yang masih kecil dan dekat, sekejap bergelak sakan, sekejap bergaduh betul-betul memeningkan kepala. Namun, melihat wajah mereka dan berbual tiap-tiap hari bersama mereka membuatkan hati ini tenang dan bahagia.

Surirumah ialah wanita yang tiada pendapatan. Anda diberi nafkah dan ditanggung sepenuhnya oleh suami tercinta. Tidak kira apa tahap kewangan suami anda, atau apa tahap pendidikan anda apabila anda membuat keputusan menjadi surirumah, ia bermaksud tiada lagi pendapatan sendiri atau kemewahan membeli belah barangan kegemaran anda. Jika suami anda mampu, dapatlah anda bershopping sakan. Jika tidak, berjimatlah sebaiknya.

Bekerja kemudian menjadi baby sitter tidak bergaji kepada anak-anak adalah sangat mencabar. Bayangkan bagaimana pengasuh menjaga mereka, sungguh sopan dan tertib. Mendengar kata., tetapi apabila mama ambil alih tugas pengasuh, haaa baru anda tahu tinggi rendah langit dan bumi ni. Anak langsung tidak mendengar cakap, anda tiba-tiba sahaja mengalami mental breakdown dengan sikap degil anak-anak. Rumah bersepah, anda tidak tahu mana satu perlu anda buat, mengemaskah, apa yang perlu dikemas? Masak jam berapa? Anak suka makan apa waktu begini? Waktu tidur mereka pula bagaimana? Bila ada 3 orang anak, bukan kesemua mereka mempunyai waktu tidur yang sama, telatah sudah tentu berlainan. Haih, masa inilah anda mula down dan menyesali keputusan menjadi surirumah dan ya rumah anda sepah setiap hari sehingga anda naik muak mengemasnya.

Inilah sebenarnya perjalanan yang kita semua tempuhi dalam fasa peralihan sebagai wanita bekerja dan kemudian menjadi surirumah. Ia sangat mencabar. Ditambah lagi anda mahukan pendapatan sampingan walaupun sebagai seorang surirumah. Kini ada internet in shaa Allah semua boleh dipelajari dan dipraktikkan. Ada pelbagai konsep bisnes di luar sana yang menantikan anda untuk diambil peluang. Nasihat saya pilihlah mereka yang memahami komitmen anda sebagai seorang suri dan bukannya sering memperlekehkan keputusan anda. Pilihlah mereka yang berada di sisi walaupun bukan secara literal, tetapi sentiasa ada bila anda memerlukan. Mereka yang tidak memaksa anda keluar dari rumah hanya kerana anda mahukan pendapatan sampingan. Bagi saya, jika anak-anak anda masih kecil bagaimana ya anda boleh keluar ke hulu ke hilir mencari rezeki lain sedangkan tujuan utama anda ialah mendidik dan menjaga rumah. Keluar bermakna anda memulakan satu lagi perjalanan kerja sama lah seperti anda sebelum membuat keputusan berhenti kerja.

Saya berharap agar saya dapat membantu lebih ramai suri dalam menjana pendapatan dari rumah dan tanpa perlu keluar dari rumah. Masih dikelilingi oleh rakan-rakan super positif dan mereka yang memahami diri anda sebagai ahli baru dalam komuniti surirumah. Saya doakan agar anda sentiasa bahagia di dunia dan akhirat serta menjadi ibu terbaik buat anak dan suami tercinta =)

Sekian
Nukilan seorang suri dari suri
Semoga kita bertemu lagi di entri akan datang


Read More

12/10/2015

Selamat Tinggal Lenovo A850 plus


Seminggu lepas akhirnya handphone kesayangan saya, lenovo a850+ telah mula menunjukkan sifat breakdownnya. Bermula dengan key power yang semakin sukar untuk ditekan, panggilan tidak dapat dengar suara, dan akhir sekali hang terus. Masih boleh dibuka apabila cuba jaya tekan power tetapi hang pula dan handphone berfungsi sendiri. Sedih juga dibuatnya. Handphone lenovo ni saya beli dengan duit bisnes sendiri pada harga RM 600.

Handphone ini banyak kenangannya kerana ianya dibeli sejurus selepas saya melahirkan anak ketiga. Handphone sebelum itu rosak dan menyebabkan pelanggan tertunggu-tunggu akan tempahan mereka. Terima kasih juga pada suami kerana bantu saya uruskan pelanggan semasa saya bersalin tempoh hari. Sudah lebih 1 tahun 8 bulan, lenovo bersama saya. Saya akui ianya handphone yang bagus, kurang lagging, kurang masalah kecuali saya sudah 2 kali bertukar tempat cas kerana cipnya asyik rosak, dan camera lenovo a850+ sangat tidak menarik. Hehe

Itulah kelemahan yang besar bagi camera lenovo. Baik kamera belakang mahupun hadapan. Sekarang saya pakai handphone second hand sahaja, samsung note 2 pada harga bawah RM700. Saya berharap sangat handphone ini dapat deliver dengan bagus. Terutamanya saya menggunakan handphone sepenuh masa dalam menguruskan bisnes online. Blogging, facebook dan instagram.

Suka juga dengan kualiti kameranya, disebabkan saya tidak pernah miliki handphone dengan kualiti kamera yang bagus jadi bagi saya ianya cantik. Anda rasa bagaimana? Saya tunjukkan ya.

Rindu untuk berblogging dan berkongsi bersama kalian tentang aktiviti AbDR. Alhamdulillah, semakin ramai pelajar baru menyertai kami di akademi.

Para-para isteri, pelajar mahupun sesiapa sahaja yang ingin jadikan blog sebagai sumber pendapatan. Atau belajar blog untuk memaksimakan bisnes online anda. Di sinilah tempatnya bersama-sama kami di ABDR. Pendaftaran dibuka setiap hari, bila-bila masa kalian bersedia.

Usah risau, kelas dijalankan secara online sahaja.


Read More

10/19/2015

Minat dan Hobi Dalam Senarai Tugasan Analisa ABDR

Selepas saya membuat bayaran yuran bagi kelas di Akademi bekerja di rumah. Tugasan pertama saya ialah menulis analisa yang diberikan oleh cikgu Anys Idayu Zakaria.

Ada beberapa soalan analisa yang perlu saya jawab dan antaranya ialah minat saya dan hobi serta kegemaran yang saya suka lakukan. Pada waktu yang singkat saya menjawab, membaca buku, menonton tv. Perkara yang biasa, dan sebenarnya saya tidak mempunyai sebarang hobi. Kemahiran juga sangat terhad. Sedih pula semasa saya menjawab soalan analisa kelas Abdr ni.

Tapi bila saya amati saya sebenarnya punyai satu kegemaran iaitu belajar dan menggunakan applikasi sama ada applikasi software di notebook atau di smartphone. Saya sangat obses sebenarnya mencari bagaimana cara memaksimakan penggunaan applikasi di smartphone terutamanya berkaitan bisnes atau kegunaan harian. Bagi saya setiap perkara yang saya ingin lakukan mesti ada applikasinya. Bezanya saya bukanlah pencipta, saya cuma pengguna sahaja.

Saya menggunakan smartphone jenama lenovo, jenis A850+. Ya, ianya AP set. Tertipu ada original tapi sebenarnya original set hanya jenis A850. Tak mengapalah. Saya sudah pun gunakan smartphone A850+ ini setahun setengah tahu. Wah, lama juga tuh!

Apabila saya menghadapi masalah menggunakan laptop sebagai ganti bisnes, saya gunakan handphone dengan sepenuhnya. Almaklum, saya beli handphone ini selepas beberapa hari kelahiran anak ketiga saya. Memang sejak itu, saya sangat jarang dapat pegang laptop disebabkan anak agak meragam bila berjauhan dengan saya. Jadi penggunaan handphone serta merta jadi priority dan hampir 99% bisnes saya dijalankan menggunakan handphone sahaja.

Penting jika kita menggunakan handphone sebagai ganti notebook, anda perlu mencari handphone yang mampu bertahan sebagai bisnes user. Mengurangkan applikasi tambahan yang tidak perlu seperti applikasi mainan, ruangan simpanan dalaman yang besar, kapasiti ram yang besar serta aspek teknikal yang lain. Mungkin saya akan cuba kongsikan secara teliti hal ini di entri yang lain.

Berbalik kepada kaitan hobi/minat ini dalam analisa abdr ialah ianya mampu dijadikan sebagai konten dalam entri blog kita. Anda perlu tahu blog masing-masing mempunyai cerita yang berlainan. Kita tidak sama. Dan untuk membina sesuatu blog, kelainan yang diberikan oleh penulis itu mungkin akan mempunyai pengikut yang berbeza. Sama ada minat yang sama, situasi atau sekadar suka menjadi pembaca setia.

Dan in shaa Allah, saya akan cuba kongsikan applikasi-applikasi yang saya gunakan buat rujukan anda semua. Selaat datang pembaca baru, pemilik smartphone lenovo a850+, atau peniaga online seperti saya iaitu menggunakan handphone sepenuhnya, blogger-blogger malaysia serta tak kira apa jua anda di sini. Saya ucapkan terima kasih. Tanpa anda, siapalah saya di teratak blog ini.

Read More

10/17/2015

Pengalaman Bisnes Dropship Baju Muslimah

Bisnes. Apabila saya kenang kembali permulaan penglibatan saya dalam bidang bisnes. Saya terus bermula dengan menjual pakaian. Mungkin kerana saya suka dengan design-design baju tersebut. Sejujurnya saya mula berbisnes kerana saya suka dan minat dengan aktiviti tersebut. Walhal, saya bukanlah ada ilmu marketing untuk menjual. Bagi saya, upkan sahaja status baju-baju tersebut di facebook pasti akan ada pembeli. Errk, rupanya tak semudah itu. Harga amat memainkan peranan. Posting. Cara saya meletakkan iklan. Jika tidak hari-hari saya cuma akan meletakkan gambar tanpa sebarang respon daripada pelanggan. Agak menyedihkan bukan?

Saya bermula pada tahun 2011, sewaktu itu saya bekerja sebagai jurutera. Sebenarnya bukanlah berniaga kerana kekangan kewangan tapi sekadar hobi. Dapat duit tambahan bagus juga. Begitulah pemikiran saya. Dan baju muslimah menjadi pilihan kerana bagi saya sebagai wanita muslim kita perlukan pakaian yang melambangkan diri kita sebagai wanita Islam. Labuh. Longgar namun harga yang berpatutan.

Adakah saya terus mengeluarkan modal? Tidak sesekali. Entah mengapa, bisnes dan modal tidak serasi dengan saya. Alasan bukan? Jadi saya bermula tanpa modal, menjual pakaian dengan mengambil komisyen atas angin. Tak perlu risau dengan simpan stok, penghantaran dan sebagainya. Sebagai salah seorang yang suka shopping online jadi proses packing, posting bagi saya agak melecehkan dengan masa saya yang singkat. Yalah, siang bekerja hingga lewat petang, malam sahaja masa untuk beriklan dan juga bersama anak. Jadi saya tidak mahu mengganggu masa tersebut dengan aktiviti tambahan. Saya juga rasa suami saya tidak gemar jika saya berikan masa lebih kepada perkara lain dan bukannya pada keluarga sendiri.

Dikira semula, saya buat dropship baju muslimah sehinggalah tahun 2013-2014. Saya sewaktu ini telah berpindah tempat dan mula belajar. Menyambung pengajian master pula, dan sebenarnya tahun 2012-2013 ialah waktu yang menyeronokkan kerana saya mula mempunyai ramai agen. Dropship atas dropship, tetapi apabila masa saya semakin kurang. Saya pula sudah masuk anak ketiga, tumpuan untuk menyelia agen-agen sudah mula kurang. Baju pula sentiasa berubah mengikut trend.

Kita semua faham kan? Fashion sentiasa berubah mengikut masa, begitu juga demand untuk harga yang lebih murah. Lama-kelamaan saya rasa saya mungkin penat membahagikan banyak masa menguruskan bisnes, agen, dan sentiasa kena update baju mengikut trend, belajar bersama dengan keluarga. Akhirnya, saya membuat keputusan untuk berhenti membuat bisnes dropship baju dan beralih ke produk kecantikan dan kesihatan pula. Masa ni saya cuba untuk fokus pada satu-satu produk.

Jika ada rakan-rakan yang ingin berniaga, dan modal menjadi masalah anda. Saya cadangkan bermulalah sebagai agen. Kini, sudah semakin banyak butik dan dropship. Anda hanya perlu cari supplier yang dapat berikan anda harga terbaik supaya harga yang anda jual tidaklah terlalu tinggi berbanding pesaing-pesaing lain.

Kedua, seeloknya buatlah satu sistem bagi kod-kod baju yang dijual. Urus akaun dengan baik dan pastikan tracking nombor sentiasa update selepas selesai urusan penghantaran. Pastikan anda tidak menjanjikan sesuatu yang terlalu ideal buat pelanggan. Contohnya, hari ini pos esok konfirm sampai. Saya tidak gemar buat janji begini kerana boleh mengakibatkan kehilangan kepercayaan pelanggan bila berlaku kelewatan.

Pastikan juga hubungan anda dengan supplier baik dan ambil berat mengenai waktu posting dan tracking nombor diberikan. Jangan pula selepas buat order, anda biarkan supplier uruskan semua dan biarkan pelanggan tertunggu-tunggu. Pastikan anda berikan servis yang terbaik. Ingat, pelanggan yang gembira, pasti akan support anda balik nanti.

Jika anda rasa harga yang anda berikan murah dan boleh dikongsikan bersama rakan niaga yang lain. Tidak salah membuka agen sendiri, bermula dengan angka yang sedikit dan cuba monitor progres agen-agen. Jangan lupa berikan boost buat agen anda yang berjaya mendapat sales tertinggi. Ianya amat bermakna.

Saya berharap agar entri ini dapat membuka minda ramai rakan diluar sana. Dan kalau anda boleh, cuba lah buat blog sekali kerana carian google adalah sangat relevan sepanjang zaman. Blog anda boleh simpan entri dalam masa yang lama dan sentiasa boleh update tanpa sesekerap facebook atau fanpage. Percayalah, blog adalah "raja" bagi medium bisnes anda.


Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com