Thursday, March 26, 2020

Covid-19, Dajjal Dan Kiamat

March 26, 2020 1 Comments
Covid-19 & Dajjal?

Hari ini aku nak kongsi sikit keadaan persamaan antara Covid-19 & Dajjal. Terlalu banyak persamaan. Gambaran ini hanya 1% saja. Ini penting, sila baca sampai habis.

Allah dah bagi ‘hint’ siap-siap. Baiknya Allah, sebelum dilepaskan Dajjal, diberi kita bersedia dalam menghadapi situasi yang sebegini sukar.

Orang bijak akan ambil ibrah, orang jahil akan terus menyalah-nyalah. 

Masih fikir nak shopping baju baru?
Masih fikir nak ke Saloon & Spa?

Dah rindu kopi starbuck?
Dah rindu burger McD?

Setakat hari ini lebih 6 ribu kematian di Italy & hampir 1 juta orang kehilangan pekerjaan di Australia - 
Al-Jazeera.

Kita masih nak ‘bermanja-manja’ lagi. Masih nak fikir benda-benda yang tak penting & tak mendatangkan faedah. Masih nak benci membenci, masih nak memaki hamun. 

Fikir lagi nak ke sana ke mari. Boleh siap rindu nak keluar dating dengan balak/awek. Boleh layan movie porno di Netflix dikala orang susah hati & bersedih dengan wabak Covid-19 yang membunuh ini.

Ini bukan posting kecaman. Ini posting mengajak orang berfikir. Apa guna kita hidup tak saling mengingatkan.

Ketika mana Dajjal muncul, masing-masing akan kelam kabut. Suami akan kehilangan isteri. Isteri tak sabar dengan dugaan kesusahan, diikutnya Dajjal yang mampu beri nikmat kemewahan.

Ini bukan aku cakap. Ini dah disabdakan oleh Nabi saw. Kaum paling ramai menjadi pengikut Dajjal adalah kaum wanita. 

Kaum yang mudah tewas dengan nafsu. Sebab itu Nabi suruh ikat & tambat anak isteri di tiang-tiang rumah.

Waktu itu orang tak fikir nak berjimak, tak fikir nak tergoda dengan perempuan kiri kanan. Masing-masing cuma fikir nak survive hidup, lindungi ahli keluarga & makan. 

Makanan umat islam ketika itu hanya zikir. Kalau kita fikirkan logic akal, memang tak akan kenyang. Tapi Islam ni tak boleh kita fikir dengan logic akal. Kalau Allah berkehendak, dengan zikir boleh mengenyangkan.

Masih buta ke kita dengan apa yang jadi di sekeliling kita hari ini? Masjid kosong, orang terhalang dari mengerjakan Umrah. Kemungkinan tak boleh mengerjakan Haji. 

Nabi saw pernah bersabda satu hari umatku akan terhalang dari menunaikan Haji & Umrah. Kalau nak kepastian boleh search.  Banyak hadis yang berkaitan.

Tak akan terjadinya kiamat selagi mana pintu-pintu Masjid masih dibuka. Tanda Dajjal tu semakin hampir kemunculannya apabila masjid-masjid semua kosong. Masih tak nampak lagikah kita apa dah jadi hari ini? 

Okay mungkin belum cukup jelas lagi gambaran itu.

Cuba perhatikan Danau Tiberias. Airnya semakin mengering. Apa tandanya itu? Itu tanda besar bahawa Dajjal itu tak lama lagi akan muncul.

Kita perhatikan Kebun Kurma Baisan. Pohonnya 100% sudah tidak berbuah. Sekarang kering kontang. Itu tandanya apa? Dajjal semakin hampir.

Ini bukan aku dengar khabar angin. Ini Hadis Nabi saw & hadis ini adalah hadis sahih.

Kita saksikan bangunan tinggi-tinggi dibina. Masing-masing berlumba-lumba membangunkan gedung-gedung yang mewah.

Nabi saw pernah bersabda,

“Dan bila engkau menyaksikan mereka yang berjalan tanpa alas kaki, tidak berpakaian, fakir, dan penggembala kambing, (kemudian) berlumba-lumba membuat bangunan yang tinggi.” (HR. Muslim).

Sekarang petanda itu dah jelas depan mata. Menara jam, Burj Khalifah & Kingdom Tower. Mereka semua dari keturunan arab yang dahulunya fakir & pengembala kambing.

Tanah Arab sekarang dah mula menghijau. Kalau dulu cuma ada padang pasir. Jauh sekali nak dihujani salji. Tapi hari ini? Salji dah mula turun di tanah Arab. 

Tak lama lagi tanah Arab akan subur dengan pohon-pohon & rumput-rumput yang menghijau. Itu tanda Dajjal itu akan muncul sangatlah dekat.

Apa persediaan kita dalam menghadapi Dajjal?

Kalau ditakdirkan Dajjal itu muncul dalam masa terdekat ni, jangan sesekali jumpa & bertentangan mata dengan dia. Kalau boleh elak sedaya yang mungkin.

Dia akan pukau kita sehingga kita ikut & sembah dia. Hebatnya sihir Dajjal ini.

Tak kisah iman kita setaraf wali macamana sekali pun, kalau berdepan dengan Dajjal, kita akan tewas. 

Macamana rupa Dajjal?

Rasulullah SAW bersabda dalam satu hadis riwayat Muslim: “Dajal ialah orang yang rosak sebelah matanya dan di antara dua dahinya tertulis ‘kafir’...”

Perkataan ‘Kafir’ ini hanya boleh dilihat oleh orang-orang mukmin saja. Orang kafir, munafik & fasik, tak akan nampak perkataan ini.

Jadi, elak dari bersua muka dengan Dajjal. Suami-suami wajib ikat anak isteri ketat-ketat di rumah.

Sebab waktu Dajjal muncul, Dajjal akan masuk ke setiap penjuru kampung, bandar, taman-taman, lembah-lembah & tak akan ada satu tempat pun yang tak akan dijejaki oleh Dajjal. 

Kenapa perlu ikat anak bini? Sebab bila Dajjal tiba di tempat kita, Dajjal akan menghentakkan kakinya sehingga menyebabkan orang-orang yang berada di dalam rumah akan memberontak keluar untuk bertemu dengan Dajjal. 

Kalau ditakdirkan bersua muka dengan Dajjal, pilihlah tangan kirinya. Tangan kanannya menggenggam syurga, tangan kirinya menggenggam neraka.

Pilihlah neraka, kerana fitnah Dajjal syurga itu neraka, neraka itu syurga.

Amalkan surah Al-Khafi 10 ayat awal & 10 ayat akhir. Hafal surah ni, sebab waktu kemunculan Dajjal, surah-surah dalam Al-Quran akan hilang dari kitab-kitab, dinding-dinding & di mana-mana ada tertulisnya kalam-kalam Allah ini. 

Abu Darda mengatakan bahwa Nabi Muhammad SAW bersabda, "Barangsiapa telah membaca sepuluh ayat dari surat Al-Kahfi maka ia telah terjaga dari fitnah Dajjal". (HR An-Nasai)

Siapa yang baca surah ini ketika Dajjal muncul, Dajjal tak akan nampak orang itu walau berada di depan matanya sendiri. Jadi, kita akan terselamat dari dipengaruhi oleh si makhluk terlaknat ini.

Amalkan ayat ini selepas tasyahhud,

Allaahumma inni a’uudzubika min ‘adzaabil qabri wa min ‘adzaabinnaari jahannama wa min fitnatil mahyaa wal mamaati wa min fitnatil masiihid dajjaal.

Ertinya, “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari azab Jahannam, azab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian, dan dari keburukan fitnah Dajjal. ” (HR. Muttafaq ‘alaih)

Sewaktu Dajjal tiba di setiap negara, negeri, bandar, taman-taman, kampung-kampung & lembah-lembah, kalau penduduk di kawasan itu sembah Dajjal, maka tempat itu akan subur & diberikan kemewahan oleh Dajjal. 

Tapi kalau penduduk di kawasan itu ingkar dengan arahan Dajjal, maka tempat itu akan jadi padang jarak padang terkukur. Kering kontang tak ada air, tak ada makanan, haiwan mati, tanah tandus, orang-orang akan kebuluran yang amat sangat.

Jadi apa kaitan dengan Covid-19?

Ramai duduk rumah, di zaman Dajjal nanti  ramai juga duduk rumah. Tapi golongan yang faham agama. 

Macam kes sekaranglah. Semua yang duduk rumah, jenis yang faham bahasa. Jenis tak faham bahasa, semua duk merayap ke sana ke mari.

Kalau beginilah sikap kita, kalau Dajjal muncul, kita mungkin salah seorang boleh jadi pengikut Dajjal.

Arahan kerajaan pun kita ingkar, apatah lagi arahan Nabi saw.

Masjid kosong. Sekarang semua masjid kosong. Seolah-olah Allah dah bagi hint. Esok Dajjal muncul, semua masjid akan lengang. Bukan saja kosong, azan pun tak akan berkumandang.

Panic buying. Kalau Covid-19 ni, orang panic berebut-rebut nak beli barang dapur. Semua risau kelaparan takut tak dapat makan.

Kalau Dajjal muncul, semua orang ‘Panic buying’ juga. Masing-masing panic berebut-rebut nak dapatkan bekalan makanan dari Dajjal. Maka semua dari mereka tercabutlah iman masing-masing.

Terpisah keluarga. Kalau Covid-19, salah sorang ahli keluarga dijangkiti virus, ahli keluarga tak akan dapat bersua muka lagi. Kalau ada rezeki jumpa, tak ada rezeki, hanya memandang dari jauh jenazah ahli keluarga dikebumikan.

Kalau Dajjal muncul, ramai akan kehilangan ahli keluarga. Ada ahli keluarga yang lemah imannya akan jadi pengikut-pengikut Dajjal. 

Frontliner bertungkus-lumus. Kalau Covid-19, masing-masing berusaha sehabis keringat untuk tangani virus ini.

Kalau Dajjal muncul, ketua keluarga merangkap frontliner berusaha bertungkus lumus menghalang ahli keluarganya dari menjadi pengikut Dajjal.

Sebab itulah, kita amat dituntut belajar agama. Supaya kita faham akan hakikat hidup ini. Semua ini bakal berlaku & kita lebih bersedia.

Pentingnya kita memilih pasangan yang faham agama. Supaya dia boleh selalu mengingatkan kita tentang kecaman-kecaman ini & terus mengajak kita ke arah kebaikan serta menambah amalan.

Bagi orang lelaki, tambah ilmu agama. Perlu faham untuk fahamkan ahli keluarga. Sebagai ketua keluarga, ini tanggungjawab kalian.

Bagi orang perempuan, ini bukan zaman nak ‘bermanja & menggedik’ fikirkan nak bercantik-cantik 24 jam. Cantikkan otak dulu sebelum cantikkan fizikal.

Kalau Dajjal keluar, dia takda pilih-pilih kau cantik ke hodoh. Paling penting iman kau roboh. 

Jadi, tiba masa kita sedar diri. Tambah ilmu & terus bersedia. Kerana orang bijak adalah orang yang sentiasa bersedia.

Pakat muhasabah. 
Semoga bermanfaat

Tuesday, March 24, 2020

Covid-19: Homeschooling Belajar Dari Rumah Sekolah Rendah dan Menengah

March 24, 2020 0 Comments
Duduk di rumah tetap ilmu perlu diteruskan. Sesi pembelajaran anak-anak tetap ibu bapa harus pantau. Alhamdulillah, semoga Allah beri seribu kebaikkan buat mereka yang share dan kumpulkan semua video pembelajaran ini buat anak-anak kita.


Saya sendiri ada anak darjah 4, darjah 2 dan pra. Daripada dibiarkan seratus peratus anak-anak leka menonton tv. Alangkah eloknya kita terapkan budaya belajar ini. Jangan nanti bila anak ketinggalan kita salahkan anak dan guru.. Sedangkan kita sebagai ibu bapa memainkan peranan penting ketika ini.


Percuma sahaja tahu.


Kat rumah pun anak boleh belajar.  PANDAI dah kumpul beribu video cikgu-cikgu di YouTube, kemudian susun ikut silibus sekolah KPM.


Video Pembelajaran Percuma Sesi Sekolah. Rendah



Y 1⃣ : video.pandai.org/year1
Y 2⃣ : video.pandai.org/year2
Y 3⃣ : video.pandai.org/year3
Y 4⃣ : video.pandai.org/year4
Y 5⃣ : video.pandai.org/year5
Y 6⃣ : video.pandai.org/year6

Video Pembelajaran Percuma Sesi Sekolah

F 1⃣ : video.pandai.org/form1
F 2⃣ : video.pandai.org/form2
F 3⃣ : video.pandai.org/form3
F 4⃣ : video.pandai.org/form4
F 5⃣ : video.pandai.org/form5


Mohon disebarkan supaya anak-anak dapat terus belajar dirumah.



Saya dah masuk website tersebut. Ianya sangat bagus, tetapi memerlukan juga perhatian dari ibu bapa ya. Jika tidak anak sekadar melihat atau tidak fokus. Saya sarankan juga agar ibu bapa mendaftar untuk mendapatkan lebih banyak sesi latihan dan kuiz.


Ini contoh bagi sesi pembelajaran anak darjah satu.




Friday, March 13, 2020

Produk Baru Jam Tangan Solat Untuk Wanita Fully Leather Tahu!

March 13, 2020 0 Comments
Jam Tangan Solat Digital khas buat kaum wanita! Waahh, teruja sungguh kan? Kita ni wanita memang suka apa sahaja produk yang didatangkan khas buat diri kita. Bukan apa. Wanita ni sesekali sekala perlu dihargai dengan produk yang exclusive dan dicipta khas buat diri mereka selain pakaian sahaja tahu.


Kita dah biasakan dengan jam tangan wanita, tetapi kali ini jam yang sangat istimewa bagi wanita yang ingin sentiasa didampingi jam yang dapat sentiasa mengingatkan kita kepada Allah s.w.t. Bukankah itu yang terbaik?


Kita wanita sering dijadikan sebagai tempat mengingatkan pasangan kita.


Kitalah isteri
Kitalah ibu


Kitalah juga bertanggungjawab terhadap didikan agama anak-anak kita. Dan bukankah dengan adanya jam istimewa ini, kita menjadi rujukan dan idola buat anak-anak sendiri?


Penasihat Rumah Ngaji, Ustaz Safri Muhammad Zein berkata, ibu ialah 'madrasah' atau tempat belajar anak manakala si ayah menjadi pengetua madrasah tersebut.

https://www.sinarharian.com.my/article/42210/LIFESTYLE/Sinar-Islam/Peranan-ibu-sebagai-madrasah-anak 


Dapat jam tangan yang mampu mengingatkan diri kita setiap kali masuknya waktu solat, Allahu akbar terbaik sungguh!! Dan inilah jua apa yang saya sendiri terapkan buat anak-anak. Ha,, bukan ibu sahaja ada jam tangan solat. Anak-anak saya juga saya hadiahkan setiap sorang jam tangan solat ini. Tidak lupa juga kepada suami tercinta =)


Tetapi hari ini kita nak perkenalkan kepada semua kaum wanita sebuah jam baru dari kami, iaitu Buruj Lady Aysa


Perkenalkan! Jam Tangan Solat Digital Terbaru dari Buruj Watches Khas buat Wanita



buruj lady aysa



buruj lady aysa



buruj lady aysa



Tampak ekslusif sangat kan? Tali jam kulit (fully leather) ni memang akan sentiasa nampak unggul dan bergaya. Ditampilkan pula dengan gold stainless steel. Selain tampak bergaya ianya kelihatan casual dan cantik dipandang. Nanti orang salah faham pula ingatkan jam brand ternama digital biasa je. Eh EH.... bukan ni. 



Ekslusif sebegini rupanya ialah JAM TANGAN DIGITAL BERCIRIKAN ISLAMIK SEPENUHNYA TAHU!!







buruj lady aysa


buruj lady aysa



Special Edition | Buruj Lady Aysa 


❤️ Design exclusive
❤️ Tali kulit simple yang sangat sesuai untuk wanita yang cantik seperti anda ๐Ÿฅฐ
❤️ Boleh SET nama untuk nampak lebih exclusive & special! 

=================
Normal Price : RM350 
=================

Special Price

Super Early Bird For Launching : 
11 AM (7 Mac 2020) - 12 PM (15 Mac 2020)
 48 Jam sahaja
 RM 279/unit


 Free Postage
 Free Kotak Exclusive 
 Free Tasbih digital 
 Free Buku solat sunat
 Free Tudung Bidang 50 & Brooch (Limited untuk 30 orang sahaja!)


Early Bird Price : 
 15 Mac - 31 Mac 2020
 RM299/unit
 Free tasbih digital & buku solat sunat



Promosi ni hanya datang sekaliiii dalam seumur hidup. Grab sekarang atau menyesal kemudian! 



Bagaimana nak miliki Buruj Aysa ni?




Whatsapp saya di 018-9100852. Jom grab selagi harga masih lagi offer!

Thursday, March 12, 2020

Senarai Cawangan Ar Rahnu Terima Gold Bar Dinar Amethyst

March 12, 2020 4 Comments
Senarai cawangan  Ar Rahnu yang menerima Gold bar dan Dinar Amethyst. Alhamdulillah, tiada lagi sepatutnya rasa gusar akan kualiti emas dari Kilang Amethyst kerana emas kami diterima hampir di semua cawangan Ar Rahnu. Anda boleh terus lakukan urus niaga anda, pajak di mana-mana cawangan Ar Rahnu ya.





LIST AR RAHNU YG TERIMA PRODUK AMETHYST/TERKINI..


SEMENANJUNG & SABAH SARAWAK

1. Ar-Rahnu Express
Terima semua produk Amethyst
Cawangan:
✔ AR-RAHNU AMPANG POINT
(Tel : 03-4252 8662, Fax: 03-4252 9663)

✔AR-RAHNU KUANTAN
(Tel : 09-517 3907, Fax: 09-517 3906)

✔AR-RAHNU GOMBAK
(Tel : 03-6184 2857, Fax: 03-6185 0682)

✔AR-RAHNU PENANG
(Tel : 04-261 1176, Fax: 04-261 1179)

✔AR-RAHNU SG BULOH
Tel : 03-6141 0139, Fax: 03-6148 0139)

✔AR-RAHNU USJ (MYDIN)
(Tel : 03-8022 1408, Fax: 03-8022 1406)

2. Arrahnu Pos

Cawangan:
✔Ar rahnu pos besar Kota Kinabalu
     ๐Ÿ“ŒDinar dan brg kemas
✔Ar Rahnu Pej. Pos Kulim
    ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst (mulai Nov. 2015)

3. Arrahnu Primas (Koprimas)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

Cawangan:
✔ Jalan Lumut, KL (03-4041 1607)
✔ Sri Manja, PJ (03-7772 4531),
✔ Kapar, Klang (03-3250 3270),
✔ Banting, Klang (03-3180 1088)
✔ Sitiawan, Perak (05-693 1181)
✔ Rawang, Selangor (03-6092 8562)
   ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

4.Bank islam
๐Ÿ“ŒGold bar, dinar dan brg kemas

5. Bank rakyat
๐Ÿ“ŒBarang Kemas sahaja
๐Ÿ“ŒGoldbar 5gram, 10g, 20g MAA (AMETHYST)

6 . Arrahnu Permodalan Koperasi Kelantan
Cawangan:
✔Ar-Rahn Guchil,
PT 4916, Ground Floor
Wisma Abdul Rahman, Guchil,
18000 Kuala Krai, Kelantan.
(Tel:09-9602241, Fax:09-9602240)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Ar-Rahn Pasir Mas
Lot No. 603, GF,
Jln Masjid Lama,
17000 Pasir Mas,
Kelantan.
(Tel:09-7900500, Fax:09-7914469)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔Ar-Rahn Wakaf Che Yeh
Lot PT 448, Jalan Kuala Krai,
15150 Kota Bharu,
Kelantan.
(Tel:09-7414411, Fax:09-7414410)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Kota Bharu 2
Lot 107, Seksyen 8, Jalan Parit Dalam,
15000 Kota Bharu,
Kelantan.
(Tel:09-7414322,Fax:09-7414409)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Tanah Merah
Lot PT 110, Jalan Chempaka,
17500 Tanah Merah,
Kelantan.
(Tel:09-9502999, Fax:09-9502998)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Jelawat
PT 128, Bangunan MDB,
Pekan Jelawat,
16300 Bachok,
Kelantan.
(Tel:09-7787060, Fax:09-7787061)
๐Ÿ“Œ

✔ Ar-Rahn Api-Api
Lot No.4/GI, Ground Floor,
Api-Api Center Phase 1B,
88000 Kota Kinabalu,
Sabah.
(Tel:088-255173, Fax:088-255026)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Ar-Rahn Putatan
Lot G15, Ground Floor One Place Mall,
Jalan Putatan,
88200 Kota Kinabalu,
Sabah.
(Tel:088-762429, Fax:088-762329)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Ar-Rahn Tawau
Tingkat Bawah, Lot 36, TB 539,
Town Extention II,
Jalan Haji Hakim,
91000 Tawau, Sabah.
(Tel:089-751902/903, Fax:089-751904)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔ Ar-Rahn Sandakan
Lot 56, HS5, Harbours Square 5,
90000 Sandakan, Sabah
(Tel:089-219900/901, Fax:089-219902)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Ar-Rahn Kuantan
No.2, Jln Mahkota,
25000 Kuantan,
Pahang.
(Tel:09-5134345, Fax:09-5144345)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔Ar-Rahn Raub
No.45, Jln Dato Abdullah,
27600 Raub,
Pahang.
(Tel:09-3501310, Fax:09-3501311)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Bentong
Tingkat Bawah, No.42,
Jln Loke Yew,
28700 Bentong,
Pahang.
(Tel:09-2201414, Fax:09-2201411)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Temerloh
No.33, Jalan Bahaman 3,
28000 Temerloh,
Pahang.
(Tel:09-2901977, Fax:09-2901978)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Alor Setar
No.1561, Jln Kota,
05000 Alor Setar,
Kedah.
(Tel:04-7352831, Fax:04-7352832)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Sungai Petani
Tingkat Bawah, No.21,
Jalan Ibrahim,
08000 Sungai Petani,
Kedah.
(Tel:04-4200300, Fax:04-4200301)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Kangar
Tingkat Bawah, No.13,
Jln Jubli Perak,
01000 Kangar,
Perlis.
(Tel:04-9763526, Fax:04-9763525)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Bayan Baru
No.112,
Jalan Mayang Pasir,
11952 Bayan Baru,
Pulau Pinang.
(Tel:04-6402420/2421 Fax:04-6402422)
๐Ÿ“Œ

✔✔ Ar-Rahn Raja Laut
No.44G, Jln Raja Laut,
50300 Kuala Lumpur.
(Tel:03-26933433, Fax: 03-26933431)
๐Ÿ“Œ

✔✔ Ar-Rahn Sentul
No.635, Tingkat Bawah, Jln Sentul,
51000 Kuala Lumpur.
(Tel:03-40431262, Fax: 03-40431127)
๐Ÿ“Œ

✔✔ Ar-Rahn Kajang
No.10 Jln Raja Harun,
43000 Kajang,
Selangor
(Tel:03-87361517, Fax: 03-87367552)
๐Ÿ“Œ

✔ Ar-Rahn Rawang
No.49, Jalan Maxwell,
48000 Rawang,
Selangor
(Tel:03-60928441, Fax: 03-60928429)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔Ar-Rahn Kota Bharu 1
PT 95, Seksyen 7,
Jalan Temenggong,
15000 Kota Bharu,
Kelantan.
(Tel:09-7414407/408, Fax:09-7414409)
๐Ÿ“Œ

✔ ✔Ar-Rahn Kok Lanas
Lot 5071, Kompleks Perniagaan Saidina Ali,
Jalan Kuala Krai, Kok Lanas,
16450 Kota Bharu,
Kelantan.
(Tel:09-7880130, Fax:09-7880131)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Wakaf Baru
No.2, Wisma MDT 2,
Wakaf Bharu,
16250 Tumpat,
Kelantan.
(Tel:09-7185555, Fax:09-7185550)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Rantau Panjang
No.181, Tingkat Bawah,
Jalan Besar Lubok Stol,
17200 Rantau Panjang,
Kelantan.
(Tel:09-7953949, Fax:09-7950599)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Machang
PT 371, Tingkat Bawah,
Jalan Bakat,
18500 Machang,
Kelantan.
(Tel:09-9750050, Fax:09-9700052)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Gua Musang
PT 8386, Taman Wangsa Mewangi,
Jalan Persiaran Raya,
18300 Gua Musang,)
Kelantan.
(Tel:09-9120440, Fax:09-9120444)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Jeli
Lot 2005, Tingkat Bawah,
Belakang Pasar Jeli,
Jeli Tepi Sungai,
17600 Jeli,
Kelantan.
(Tel:09-9440255, Fax:09-9440257)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahn Pasir Puteh
Lot 298, Seksyen 1,
Jalan Nara,
16800 Pasir Puteh
Kelantan.
(Tel:09-7867786)
๐Ÿ“Œ

7. Arrahnu Yapeim
๐Ÿ“ŒBarang Kemas sahaja

8. Arrahnu Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu (MAIDM)
Cawangan:
✔✔Ar-Rahnu Maidam
No.18-A Jalan Sultan Sulaiman,
20000,Kuala Terengganu
Terengganu Darul Iman.
(Tel : 09-6236604, Faks : 09-6245421)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahnu Maidam Cawangan Besut
Lot 374, Tingkat Bawah, Jalan Bukit Mok Mek,
22000 Jerteh, Besut
Terengganu Darul Iman
(Tel : 6903100, Faks : 09-6903200)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahnu Maidam Kemaman
Tingkat 1, Lot 14684, Kemaman Centre Point,
Jalan Lebai Saras,
24000 Kemaman,
Terengganu Darul Iman
(Tel : 09-8502000, Faks : 09-8502002)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahnu Maidam Dungun
Tingkat 1, Lot 3663, Bangunan Yayasan Islam Terengganu,
Jalan Baru Pak Sabah,
23000 Dungun,
Terengganu Darul Iman
(Tel : 09-8423700, Faks : 09-8423701)
๐Ÿ“Œ

✔Ar-Rahnu Maidam Hulu Terengganu
Tingkat 1, Lot 6969, Rumah Kedai 2 Tingkat,
Taman Perumahan Sungai Bajar,
21700 Kuala Berang, Hulu Terengganu,
Terengganu Darul Iman
09-6825700

    ๐Ÿ“ŒTerima 5g GB keatas & 2Dinar sahaja

✔Ar-Rahnu Maidam Marang
Lot Pt 164, Tingkat 1, Pekan Marang,
21600 Marang,
Terengganu Darul Iman
(Tel : 09-6185700, Faks : 6185701)
     ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔Ar-Rahnu Maidam Setiu
Tingkat 1, Lot 729, Bangunan Pmint,
Bandar Permaisuri,
22100 Setiu,
Terengganu Darul Iman
(Tel : 09-6092900 , Faks : 09-8223901)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahnu Maidam Pekan Batu Enam
9011, Tingkat 1, Bangunan Maidam,
Jalan Kelantan,
21200 Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman
(Tel : 09-6626003, Faks : 09-6626004)
๐Ÿ“Œ

✔✔Ar-Rahnu Maidam Ketengah,
Lot 1968, Jalan Sultan Ahmad,
23400 Bandar Al-Muktafi Billah Shah,
Dungun, Terengganu Darul Iman.
(Tel : 09-8223900 / 09-82239018)
๐Ÿ“Œ

9. Ar Rahnu Koperasi Permodalan FELDA
Cawangan:
✔Jengka (09-4661899)
No 64, Lorong Baiduri 7, Nadi Kota,
26400 Bandar Tun Abdul Razak,
Jengka, Pahang
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Terengganu (09-6241899)
Lot No.29-B Ground Floor,.
Jalan Kota,
20100 Kuala Terengganu,
Terengganu
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Ipoh (05-5252729)
No.18-2 (Ground Floor),
Jalan Meru Bestari B5,
Bandar Meru Raya, 30020 Ipoh,
Perak Darul Ridzuan.
๐Ÿ“ŒTerima 5g GB keatas & 1Dinar keatas

✔Semenyih (03-87240095)
Lot Kedai GF, 5-G, Jalan Semenyih Sentral 1,
Semenyih Sentral, 43500 Semenyih,
Selangor Darul Ehsan.
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Dungun (09-8452062)
Lot 10062, Tingkat Bawah,
Jalan Baru Pak Sabah,
23000 Dungun,
Terengganu Darul Iman.
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔ Klang (03-33422285)
No. 58, Jalan Nenas,
41400 Klang, Selangor
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst

✔Senawang, N.9
✔Tumpat, Kelantan

10. Ar Rahnu Exchange
Cawangan:
✔Semenyih
Koperasi Pekerja-Pekerja
Jab Perdana Menteri (M) Bhd
No. 19 Tkt Bwh, Jln Pasar Baru
43500 Semenyih
Selangor.
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Banting
Koperasi Pekerja-Pekerja
Jabatan Perdana Menteri (M) Berhad
No. 51 Jln Kemboja 33
Off Jln Sultan Alam Shah
42700 Banting
Selangor
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

11. Ar Rahnu Koperasi Tanjong Keramat Kota Kinabalu Sabah
No.5 Jalan Wangsa Delima 10,
D'wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur.
(Dpn Ariani)
016-917 2698 (Pn. Ima)
03-41429313

๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

12. Ar Rahnu Pusat Gadaian Syariah Johor
HOTLINE: 07-3536339

   ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst
Cawangan:
✅Johor Bahru (07-3536339)
✅Ulu Tiram (07-8636779)
✅Masai (07-6883779)
✅Kluang (07-7766066)
✅Kulai (07-6638807)
✅Pontian (07-6883779)
✅Batu Pahat (07-4187779)

13. Arrahnu Kojuta @ Desa Pandan KL
✔ Ar-Rahnu Desa Pandan
No.1, Jln 2/76C,
Desa Pandan,
55100 Kuala Lumpur.
(Tel:03-92847558 / 03-92013259, Fax: 03-92857558)
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

14. Arrahnu TEKUN
Before nie just tulis terima semua produk...
Now telah diupdate setiap cwgn..
Sila call dahulu yea..๐Ÿ˜Š
Cawangan:
✔✔AR RAHNU TEKUN Cawangan Shah Alam
Tingkat Bawah, No 28,
Jalan Tengku Zabedah 9/D,
Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor
Pejabat : 03-55101251

Pengurus : 03-55100860 (En.Awis)
GPS : 3.084497,101.522407
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔AR RAHNU TEKUN Cawangan Wangsa Maju
Tingkat Bawah, No 18,
Jalan 1A/27A, Seksyen 1,
53300 Wangsa Maju, Kuala lumpur
Pejabat : 03-41420919

Pengurus : 03-41420919 (Pn.Hanis)
GPS : 3.202434,101.732166
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔AR RAHNU TEKUN Cawangan Semenyih Sentral
Tingkat Bawah, No 57,
Jalan Semenyih Sentral 1,
Semenyih Sentral 1,
43500 Semenyih, Selangor
Pejabat : 03-87231184

Pengurus : 0387231608 (En.Syawal)
GPS : 2.945402,101.844029
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔✔AR RAHNU TEKUN Cawangan Sentul
No 17 Jalan Sinar Sentul
Pusat Komersial Sinar Sentul,
51000 Sentul, Kuala Lumpur
๐ŸพAKAN DIBUKA
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

Sekiranya memerlukan maklumat lanjut berkenaan AR RAHNU TEKUN , Sila hubungi:
JABATAN PRODUK AR RAHNU TEKUN
No. Tel : +6 03 - 9058 6375 / +6013 330 3352

WAKTU OPERASI
Isnin - Jumaat : 9:00am - 5:00pm
Sabtu : 10.00am - 3.00pm
๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

15. Ar-Rahnu Co-OPBANK PERSATUAN
Cawangan:
✔ Presint 8, Putrajaya
No. 25, Jalan P8G1, Presint 8,
62250 Putrajaya, Wilayah Persekutuan.
(Tel:03-88618650, Faks:03-88618651)
    ๐Ÿ“ŒTerima 5g GB keatas, 1 Dinar
    ๐Ÿ“ŒEmas 999 di downgrade ke 950

✔ Johor Bahru, Johor
45, Wisma Co-opbank Persatuan,
Jalan Padi Emas 1/3, Bandar Baru Uda,
81200 Johor Bahru, Johor
(Tel:07-2446650,Faks:07-2446651)
   ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Alor Setar, Kedah
59, Wisma Co-opbank Persatuan,
Pekan Simpang Kuala,
05400 Alor Setar, Kedah.
(Tel:04-7717650, Faks:04-7717653)
  ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔ Butterworth, Penang
43 & 45, Wisma Co-opbank Persatuan,
Jalan Selat, Taman Selat,
12000 Butterworth, Pulau Pinang.
(Tel : 04-3337424, Faks : 04-3318176)
  ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔Nibong Tebal, Penang
No. 26, Jalan Sungai Bakap, Taman Merbah, 14300 Nibong Tebal, Pulau Pinang.
(Tel:04-5935004, Faks:04-5935961)
  ๐Ÿ“ŒTerima semua produk Amethyst

✔ Kuching, Sarawak
No. 423, Jalan Kulas, Satok,
93400 Kuching, Sarawak
(Tel : 082-257650, Faks : 082-250651)
๐Ÿ“Œ Terima 5g GB, 1 Dinar & 2Dinar

✔ Kota Bharu, Kelantan
559, Taman Damai Perdana,
Wakaf Che Yeh, Jalan Kuala Krai,
15050 Kota Bharu, Kelantan.
(Tel : 09-7437650, Faks : 09-7487650)
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst

16. PAJAK CINA ๐Ÿ‘ฒ๐Ÿป
✔ Seantero Malaya
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst

17. Koperasi Amanah Ikhtiar Malaysia Berhad
Cawangan:
✔✔ Ar-Rahnu Biro Gadaian Pasir Tumboh, Kota Bharu Kelantan
Lot 8039, Bandar Sateliy Islam Pasir Tumboh,
Jalan Pasir Puteh,
16150 Pasir Tumboh, Kelantan
(Tel:09-7644843)
๐Ÿ“Œ

✔✔ Ar-Rahnu Biro Gadaian Jerteh, Besut Terengganu
PT 327 Jalan Haji Jusoh
22000 Jertih,Terengganu.
(belakang perodua bandar jertih)
(Tel:09-6904699)
๐Ÿ“Œ

✔Ar-Rahnu Biro Gadaian Gong Badak, Terengganu
(Lanjuran Courts, Dataran Austin, Gong Badak)
Lot PT 35460, Tingkat Bawah, Dataran Austin,
Wakaf Tembesu, 21200 Kuala Terengganu,
Terengganu.
(Tel : 09-6623357)
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst

✔✔ Ar-Rahnu Biro Gadaian Kemaman, Terengganu
Lot 21874, Tingkat Bawah,
Susur Chukai Utama 1,
Jalan Chukai Utama 1,
24000 Kemaman, Terengganu.
(Tel:09-8582608)
๐Ÿ“Œ

18. Permodalan Baitulmal Negeri Sabah
✔✔Ar-Rahn Kota Kinabalu Sabah
No. 103-104, Tingkat 1, Blok B,
Wisma MUIS (Beg Berkunci 961),
88993 Kota Kinabalu,
Sabah.
(Tel:088-272228, Fax:088-272229)
๐Ÿ“Œ

19. Koperasi Guru Melayu Kelantan Berhad
✔✔Ar-Rahnu Kota Bharu Kelantan
Lot 690, Tingkat Bawah,
Seksyen 27,
Jalan Kebun Sultan,
15350 Kota Bharu,
Kelantan
(Tel:09-7482481, Fax:09-7441284)
๐Ÿ“Œ

20. Koperasi Melayu Berjawatan Kerajaan Negeri Sembilan Berhad (KOMBEK)
✔ Ar-Rahnu KOMBEK Cawangan Seremban
No.157, Tingkat 1, Rumah Bukti,
Jalan Dato' Bandar Tunggal,
70000 Seremban, Negeri Sembilan.
(Tel: 06-6791633/151- Koperasi)
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst

21. Koperasi Serbausaha Makmur Berhad (KOSMA)
✔✔Ar-Rahnu KOSMA Kuantan
B18 GROUND FLOOR KUANTAN PERDANA,JALAN TUN ISMAIL 1/1,
25000 KUANTAN,PAHANG.
(Belakang Al-Rajhi bank Berderetan dengan kedai lampu).
(Tel : 09-5172391/92)
WAKTU OPERASI :
9.00pagi - 4.30ptg
(Isnin - Jumaat)
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst

22. Koperasi Permodalan Melayu Negeri Johor (KPMNJ)
๐Ÿ“Œ Terima semua produk Amethyst
Cawangan:
✔✔Bangunan KPMNJ (Jalan Segget).
✔✔Wisma Koperasi Melayu (Cawangan Tampoi).
✔✔Cawangan Kluang.
✔✔Cawangan Kota Tinggi



Update Terkini pada 12 Mac 2020


---------------------------------------

Berminat mendapatkan produk emas dari Amethyst atau menjadi dealer?



WA 0189100852
WA 0189100852
WA 0189100852


Untuk lihat kesemua produk dari Amethyst anda boleh layari website kami, view.orodesign.biz



Kenapa Harus Membeli Emas dari Orodesign Amethyst?


✔ Harga jauh lebih rendah dari pasaran
✔ Emas dari syarikat Bumiputera Islam
✔ Upah tiada atau lebih rendah
✔ Diterima di semua cawangan Ar Rahnu


Tuesday, March 10, 2020

Cara Cari List Facebook Group Anda

March 10, 2020 0 Comments
Anda mungkin seorang peniaga online mahupun offline dan sedang menyusun strategi untuk mendapatkan prospek yang lebih ramai ataupun targetted.


Jika anda sudah lama mempunyai akaun Facebook, saya yakin anda akan punyai banyak facebook group tanpa anda sedari. Kenapa? Sudah pastinya anda sudah di add ke group-group bisnes ini oleh rakan facebook anda juga.


Jadi inilah kesempatan terbaik buat anda marketkan produk jualan anda di kesemua facebook group yang anda miliki.


Sebelum bermula, soalan pertama ialah di mana anda nak cari kesemua nama group facebook anda? Anda perlukan list ini untuk memudahkan anda beriklan. Perlu diingat, tidak semua facebook group ini adalah untuk anda iklankan produk anda.


Ada group personal dan tidak dibenarkan beriklan. Jadi list ini penting untuk anda kategorikan dan pilih group-group yang sesuai sahaja. AWAS! Jika anda main hentam beriklan, tak silap hilang akaun facebook anda pula. Kita tidak mahu ya ini berlaku!


Mari, kita cari di mana list group facebook yang anda telah sertai.



1. Pergi ke timeline facebook anda sendiri.


cara cari list facebook group




2. Tekan groups, dan akan keluar list ya. Anda boleh manage setting untuk off notification atau leave dari group. List ini sangat penting untuk anda uruskan segala hal berkaitan facebook group.



cara cari list facebook group



cara cari list facebook group




Mudah sahaja bukan?


Semoga entri ini dapat membantu anda semua. Jangan lupa share dan komen jika entri ini memberi manfaat!

Diam Tidak Bererti Sudah Tidak Wujud

March 10, 2020 0 Comments
Assalamualaikum semua,


Diam tidak diam sudah lama rupanya saya tidak menulis di sini. Saya harap impian untuk terus berkongsi ilmu buat akhirat saya dan keluarga tidak terkubur begitu sahaja.


Alhamdulillah, kandungan saya sudah 16 minggu. Alahan mula reda dan simptom malas, melepek hampir dapat ditawan insha Allah. Sempat juga buat beberapa renovation di rumah mencipta mood lebih baik dan beri tanggapan kemas dan luas dari sebelumnya.


Suami mula risau jika simptom mengemas saya ni akan melahirkan lagi anak perempuan (haha). Doakan kami mendapat anak lelaki ya.


Banyak ingin dikongsi, dan tugasan harian harus lebih produktif. Namun kesihatan badan tetap perlu dijaga. 2 hari lepas, saya sudah mula alami simptom pitam apabila berdiri terlalu lama. Kisahnya saya hanya berdiri untuk memasak sahaja tetapi tidak tahulah, tiba-tiba berpinar dunia dibuatnya. Ini normal berlaku tiap kali saya pregnan.


Saya harap tidak keterlaluan pregnan kali ini.


Semalam juga selepas siram bunga/ pokok, menyapu dan sedikit mengemas bukan main lenguh pinggang ni. Tua sudah agaknya.


Tidak mengapalah, kita buat tugasan harian dengan cermat.


Saya perlu kekal kuat dan sihat untuk keluarga, dan diri sendiri.


Oh ya, tahukah kalian akan isu ban mengerjakan umrah kerana isu coronavirus? Bukanlah ban sebenarnya, tetapi langkah yang harus diambil bagi pihak Arab Saudi bagi mengelakkan lebih banyak kes berlaku di tanah suci Mekah dan Madinah.


Disebabkan hal ini, umrah kami juga terpaksa dibatalkan. Mungkin sudah masa untuk saya kongsikan nanti cara menguruskan umrah DIY dan TIPS yang kami dapat setelah mengharungi cabaran travel dan wabak. Cara menguruskan refund dan sebagainya.



Walaupun penulisan di blog agak pasif, alhamdulillah rezeki Allah amat luas buat hambaNya. Nantikan juga perkongsian saya nanti ya.



Semoga kita bertemu lagi.



Salam kejayaan buat semua




Emme Marina
Surirumah dan Working at Home Mom

Home Ads