Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Catatan Facebook Marketing. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Catatan Facebook Marketing. Papar semua catatan

9/22/2022

Tutorial: Cara Unpublish Deactivate atau Delete Akaun Facebook Page

Assalamualaikum. Adakah anda sudah tidak mahu menguruskan facebook page bisnes anda? Faham, kadang idea banyak, macam-macam page kita create tetapi akhirnya tidak terjaga. Atau juga kita sudah tidak mahu berniaga produk tu lagi kan? Jadi bagaimana nak unpublished (sembunyikan page daripada orang ramai) atau nak delete je terus akaun kedai anda.

Mari saya tunjukkan caranya. Ada 2 versi facebook page sekarang ini kan, classic page dan new page experience. Anda yang mana satu? Saya ada kedua-dua jenis akaun ni, jomlah saya tunjukkan perbezaannya tetapi untuk entri ini saya takkan share sangat tentang beza classic vs new experience. Nanti kita kongsikan dalam entri seterusnya ya.

Contoh classic page

contoh new page experience. Tekan switch now untuk update post


Jom kita belajar cara nak unpublish/deactivate atau delete akaun facebook page

Classic Page

  1. Pergi ke setting
  2. Unpublish -> cari page visibility dan edit kepada unpublished
  3. Delete -> remove page


Konfirmkan dahulu barulah dapat delete akaun. Siap


Urusan di page lama mudah sahaja. Setting juga mudah untuk kita semua faham cuma new experience ni agak confusing. Mari kita tengok caranya


Untuk ke setting, tekan pada All Tool

Page setting - dekat sini di mana anda nak edit about, tukar nama, dan semua berkaitan bisnes anda

pilih facebook page information - deactivation ialah unpublish atau hide akaun, delete tu kita tutup terus ye. hilang dan tenggelam

pilih mana satu anda nak buat

facebook nak reason, jadi apa reason anda jangan risau, diaorang nak tahu je sebabnya. pilih jawapan yang dekat dengan anda

siap. Ok.. fbpage anda takkan terus terpadam ya. anda akan diberi masa 14 hari sama ada nak batalkan keputusan anda. Lepas 14 hari anda boleh semak semula status page


Abam mark dan team akan emel kepada anda info tersebut.

ini ialah paparan bila anda tekan simbol page pada facebook personal anda. banyak tu senarai akaun yang saya sembunyikan. saya dah tak jaga atau dah tak aktif bisnes tersebut. cuma tuk servis buat fbpage tu automatik kene rijek dengan abam mark, diaorang tak bagilah saya buat akaun tu. so untuk servis upah buat facebook page saya kena guna page lain. 


Saya harap tutorial hari ini membantu anda semua. Nasihat saya, kalau anda dah tak pakai kedai fb anda, silalah tutup atau sembunyikan. Kesian orang ramai mencari peluang nak beli tetapi anda sudah tak berniaga produk itu lagi. Anda sendiri pun pasti malas dah nak melayan pelanggan-pelanggan ini datang kepada anda kan? 


Jika anda nak jual pun boleh. Jualkan kepada rakan-rakan seperjuangan yang jual produk yang sama. Berpada-padalah harganya tu, kalau dah lama bersarang, takkan nak jual sampai beribu? RM500 pun belum tentu logik bergantung kepada banyak faktor. 


Baiklah... Semoga apa yang disampaikan bermanfaat buat pembaca sekalian. Yang buruk itu dari saya, yang baik itu dari Allah. Sampai-sampaikanlah setiap kebaikkan buat semua insan semoga dengan ikhtiar ini dapat memberi syafaat buat diri kita di akhirat kelak. Insya Allah
Read More

9/07/2022

6 Cara Berkesan Memaksimakan Marketing di Facebook Page Anda

Alhamdulillah saya kongsikan bagaimana nak maksimakan marketing facebook page anda. Saya pasti anda sudah pun memiliki sebuah kedai facebook yang rasmi sebagai tapak bisnes anda di media sosial Facebook kan?.


Baiklah, mari kita buat checklist adakah kedai facebook anda sudah lengkap atau belum? Kemudian, saya akan listkan apakah tindakan selanjutnya yang harus anda lakukan untuk mendapatkan prospek yang lebih targetted dan sudah tentu sales!


servis bina facebook page



Checklist Marketing Facebook Page:-

Apakah yang dimaksudkan dengan checklist ini ialah persiapan, atau infomasi yang lengkap mengenai kedai facebook anda. Sudah tentu anda tidak mahu buat kerja separuh jalan, bila kita mula buka kedai, infomasi mengenai kedai anda, produk, cara hubungi, cara pembelian haruslah lengkap dan tepat. 

1. Tentang kedai (about)

Isikan segala info tentang kedai anda, nama kedai, username, nombor yang boleh dihubungi, nombor whatsapp, website (jika ada), perihal kedai dan produk. Semuanya haruslah betul. 

** tips: untuk nama kedai dan username gunakan kata kunci bisnes/produk supaya anda mendapat prospek yang targetted berbanding nama branding kecuali anda dan brand anda sudah femes. 

2. Cover page & profile page

Pilih gambar yang sesuai dan melambangkan produk/bisnes anda. Ini juga merupakan marketing direct untuk customer tahu apa sebenarnya kedai anda dan cara menghubungi anda dengan lebih mudah & senang. 


Anda boleh letakkan promosi terkini, copywriting ringkas jadi customer tengok sahaja sudah tahu. Usah biarkan customer terskroll2 tak sudah-sudah di page anda dan akhirnya hilang minat. Lagi teruk, anda langsung tidak meletakkan sebarang gambar pada cover dan profile page. Ini terus menghilangkan kredibiliti kedai facebook anda di mata pelanggan. 


SIAP!. jom ke sesi seterusnya


Mari kita beralih kepada apa perlu dibuat setelah siap kedai facebook anda. 


Sudah berjaya bina facebook page, tidak bermaksud anda lepas tangan dan harapkan keajaiban berlaku. Terus dapat sales berderu-deru! Cuba lihat brand-brand besar, apa mereka lakukan? Facebook page mereka sentiasa aktif bukan? Follower dan likes bertambah dari masa ke semasa, mendapat review yang bagus dan status page mereka sentiasa dikemas kini dan update setiap hari. 


Barulah kedai/brand mereka di facebook itu dipercayai. Ibarat rumah yang siap tetapi tiada penghuni, kita tetap menganggap rumah itu kosong dan tiada bertuan tetapi bila sudah ada yang masuk ke dalam rumah, menghiaskan dan menetap. Barulah kita tahu rumah itu hidup dan yakinlah kan nak berkawan, berjiran dan bertanya akan hal tuan rumah setuju? Begitulah situasi rumah kedai anda di facebook. 


Facebook personal ialah medium untuk anda berkawan, share tentang hal peribadi manakala Facebook page ialah medium anda berniaga, share tentang produk, aktiviti bisnes secara terbuka dan tak risau kawan-kawan meluat, rimas anda asyik sibuk menjual dan update suruh membeli di wall mereka. Disebabkan hal inilah, Facebook mengasingkan urusan personal dan bisnes :)


Ringkasan aktiviti marketing di Facebook page anda supaya lebih kedai anda lebih dipercayai dan mendapat prospek yang tepat. 

1. Invite kawan-kawan dari facebook personal untuk like page anda. 

- Ada 2 cara yang boleh anda buat iaitu melalui facebook dekstop atau apps facebook page (Meta Business Suite)

- Paling mudah nak invite like secara banyak 100 users dalam 1 klik ialah menggunakan apps, tetapi saya prefer guna dekstop kerana dapat sent invitation like ke inbox kawan facebook :). Cara ni kills two birds in one stone kerana dapat menghidupkan semula kawan facebook yang tak perasan anda wujud sebagai kawan dia. 


servis bina facebook page

servis bina facebook page
Guna facebook page apps dan dalam satu klik anda boleh invite 100 orang sekaligus untuk like page anda.


servis bina facebook page



servis bina facebook page
Baguskan? Dapat berinteraksi dengan rakan-rakan facebook dan mewujudkan aktif engagement bersama rakan yang pasif


2. Update sekurang-kurangnya satu post setiap hari. Nak lagi bagus, update status 3-10x sehari jika mampu, tetapi sehari sekali pun memadai. 


3. Jika anda sudah ada customer yang pernah membeli dari anda, minta mereka untuk beri review pada page anda. Ini akan menaikkan trust dan sekaligus menjadikan kedai anda lebih digemari oleh pakcik facebook. 

servis bina facebook page
Page yang ada review berada di atas sekali



servis bina facebook page
Beginilah paparan apabila page anda ada review. Best mata memandang bila tengok ada star dekat kedai facebook page



4. Create facebook shop

- jika anda menjual produk dan nak customer tahu apa yang anda jual, cara terbaik ialah listkan produk anda di kedai online anda kan?

- sama seperti anda sedang bina ecommerce, dengan meletakkan nama produk, info, gambar dan harga. 

- tak perlu susahkan pelanggan terpaksa skroll, sesi perbualan yang panjang, mereka sudah nampak produk di katalog kedai anda, clik dan jika berminat boleh terus buat pembelian =)


cara buat katalog shop facebook page

5. Connect instagram dengan facebook page

- Ha, tahu tak feature ni? Nak jaga kedua-dua kedai ni kan agak makan masa, kini anda boleh jaga kedua-dua akaun hanya dari satu tempat iaitu melalui facebook page anda.

- Anda boleh update status, story, reels, iklan, reply inbox dan komen dari facebook page anda sahaja. Tak perlu lah buka kedua-dua apps, dan terlepas pula notis dari salah satu medium. Semuanya serba serbi mudah kan?


servis bina facebook page


servis bina facebook page


6. Buat iklan berbayar (facebook ads)

- ini ialah kegemaran ramai semua seller. Ramai contact saya untuk saya buatkan fb ads tapi malangnya ini bukan kemahiran saya lah. Saya prefer suggest rakan saya. Anda sendiri pun boleh belajar sendiri dan test pengiklanan anda.

- apa yang penting ialah, copywriting anda sampai atau tidak kepada targetted prospek, 

- beberapa soalan yang anda boleh fikirkan dan draft sebelum beriklan ialah:-

siapa pelanggan anda?

ke mana anda nak iklankan? 

nak guna gambar atau video?

nak closing direct ke website, inbox page atau wasap?

apa tujuan iklan - awareness, closing, event, sales?


Boleh tak agak-agak dapat idea cara nak run kedai facebook page anda semua? 


Penting sangat-sangat, kita harus aktif dan jika ada modal, boleh run iklan berbayar secara konsisten walau gunakan modal yang minima, cthnya untuk awareness. In time iklan yang berterusan ini sama ada percuma atau berbayar pasti ada hasilnya. 


Dan paling saya suka bab facebook page ni ialah ianya muncul di carian google! tak mustahil, anda dapat customer dari google walaupun anda tiada website. 


facebook page naik pada carian google seo facebook
Kedai facebook page client ini muncul di carian google, siap ranking no 1 lagi. amacam menarik?


Oh ya, pada semua owner syarikat/kedai yang miliki tapak kedai anda, kedai fizikal, tolong listkan kedai anda ini di google business atau google maps. Ini juga salah satu marketing percuma yang sangat berkesan pada masa depan syarikat anda semua. 


----------------------------------------------------

Menarik kan ada facebook page ni? Anda masih belum ada kedai facebook page sendiri? Usah risau, boleh contact saya insya Allah, maharnya cuma RM50 sahaja percuma design profile dan cover page. 


Nak tahu lebih lanjut, jom sembang di wasap 018-9100 852.


servis buat facebook page

Boleh juga upah saya untuk setup google bisnes anda dan website atau blog. Insya Allah, kalau tak complicated sangat websitenya kita riki2 la harga berpatutan. Jom sebarkan manfaat bisnes/produk/servis anda buat seluruh rakyat Malaysia.


7 sebab anda wajib ada facebook page untuk perniagaan bisnes anda


harga servis buat facebook page







Read More

12/31/2021

Tutorial: Cara Invites Rakan FB Like Facebook Page Bisnes Kita

 Assalamualaikum semua, alhamdulillah ramai terbuka hati, terbuka minda bahawa sudah sampai masanya kita beralih daripada offline bisnes kepada online bisnes. Tidak bermakna ditutup kedai anda, tidak. Tetapi expanding - growth bisnes anda kepada pasaran yang lebih luas. Why not??


Okay, kepada semua rakan bisnes saya diluar sana. Sudah ada kedai facebook official anda? Sudah siap siaga? Alamak stuck pula bagaimana nak naikkan likes kedai facebook page anda, supaya sedaplah sedikit mata memandang kan? Sesungguhnya jika page anda ada banyak likes, atau follower sedikit sebanyak dapat meningkatkan kredibiliti kedai anda di mata customer atau prospek anda.


Bagaimana nak dapatkan facebook page likes atau follower secara percuma?


Ya! Melalui rakan-rakan facebook anda. Melalui keluarga, saudara mara, sahabat handai. Ada dua cara yang anda boleh kongsikan secara percuma, jom skroll ke bawah kita belajar cara nak buat.


Cara Pertama: Tambah likes page melalui rakan facebook 


Pertama: Buka facebook page anda.



Kedua: Anda akan lihat paparan untuk invite rakan facebook like page anda. Klik invite dan pilih rakan serta tick pada invite in Messenger.



Cara Kedua: Ajak orang lain, bukan rakan facebook anda untuk like page anda. 


Salah seorang client Fb page saya, iaitu Tuan Zulkefli. Alhamdulillah, sedang mencuba untuk meluaskan prospek di medium facebook secara rasmi.

NOTA: Untuk gunakan fungsi invite in Messenger, anda hanya boleh sent 50 invites sekaligus sahaja. Lebih dari 50 invites, anda tidak akan dapat menggunakan fungsi ini ya. Sedikit renyah namun berbaloi kerana ianya percuma!

Contoh apabila saya menggunakan fungsi invite in Messenger, pada masa sama, dapat naikkan engagement fb personal anda bersama rakan-rakan facebook. kill two birds in one stone. Usah risau, takkan kene ban dengan mark sebab ini memang fungsi yang mereka berikan kepada owner facebook page :)



Pertama: Buka facebook page anda.

Kedua: Share link page anda. Di atas sekali, copykan link page kedai anda dan share kepada seramai yang mungkin. 


Contoh link: https://www.facebook.com/Emmemarinacom


Tips:

Anda boleh share link anda ketika anda membuat promosi/iklan di group2 whatsapp, sharing produk, pengenalan produk, apa sahaja yang anda lakukan, anda letakkan link facebook page anda supaya rakan-rakan dapat like dan follow kedai anda!. Ini merupakan cara terbaik untuk perkenalkan kedai rasmi anda. Lebih ramai sahabat tahu kewujudan page anda, lebih tinggi trafik dan rating di Google. Manalah tahu, tup tup page anda naik di carian page pertama google apabila prospek anda mencari solusi atau produk berkaitan bisnes / servis anda kay.


Alhamdulillah. Mudah sahaja kan?


Cuba hari ini ya! 

Read More

6/07/2021

Tutorial Cara Buat SEO Facebook Page Untuk Bisnes 2021

Jika anda serius untuk berniaga dan mahukan pelanggan menjumpai anda, maka anda wajib memiliki kedai online anda sama ada Facebook Page atau bina sebuah website. Hari ini saya akan tunjukkan caranya bagaimana anda boleh membuat SEO Facebook Page anda sendiri dengan mudah. Insha Allah, saya akan sertakan tips dan panduan satu per satu supaya anda dapat bina kedai Facebook anda semudah ABC.


Oh ya, tidak kira apa jenis website anda, boleh jadi seperti saya iaitu website blog, mini website atau website jualan (ecommerce), anda patutnya sudah mulakan hari ini. Jangan pandang rendah kepada web blog ya kerana majority blogger inilah yang menyalurkan pelbagai informasi sahih kepada anda lagi-lagi jika melibatkan tutorial atau cara melakukan sesuatu. 


Mari kita mulakan. Anda sudah ada facebook personal? Jika belum sila berbuat demikian dahulu. Daftar akaun anda di https://facebook.com . Anda wajib memiliki facebook personal jika nak berniaga di medium Facebook ya. Saya tahu ada ramai yang tidak mahu ada Facebook akaun tetapi nak buat FB Page. Jawapannya TIDAK BOLEH. Anda wajib buka akaun facebook terlebih dahulu dan kemudian barulah anda boleh mula berniaga di medium sosial FB.


Bagaimana Cara Berniaga di Social Media Facebook?

  1. Softselling di akaun personal facebook anda. Berkongsi pengalaman, ilmu dan produk jualan. 
  2. Memaparkan produk dan servis anda di Facebook Marketplace
  3. Mengiklan produk di group-group facebook. Sila baca dulu syarat bagaimana anda boleh beriklan di setiap fb group ya
  4. Membina Fanpage Facebook atau dikenali sebagai Facebook Page


Baiklah. Semua dah bersedia? 


Oh ya, sebelum saya mulakan. Perhatikan tajuk entri saya ialah SEO Facebook Page. Apa maksudnya? Anda tahu SEO itu apa? Apa beza page facebook dengan SEO atau tanpa SEO?

Apa Itu SEO bagi Page Facebook?



SEO ialah search engine optimization atau bahasa mudah faham, kata kunci yang digunakan supaya kedai facebook anda dapat muncul di page pertama carian Google. SEO bukan sesuatu yang berbayar, tetapi teknik percuma. Ia mengambil sedikit masa jika ada banyak persaingan tetapi tidak mustahil. Apa yang anda perlukan selepas bina fb page kedai anda ialah konsitensi sharing bagi memastikan kedai facebook anda terus aktif. 


Contoh anda google, al quran tagging enuur. Anda lihat apa carian yang muncul di page. Page yang kita semua nak muncul ialah di page pertama. Biasanya customer akan berhenti di page pertama melainkan mereka mahukan lebih informasi mereka akan pergi ke page kedua, ketiga.






Nota Penting sebelum mulakan

  1. Pastikan anda sudah melakukan research nama kedai anda (cari di google, keyword tools apa yang customer cari)
  2. Jangan bina kedai caca merba. 1 niche 1 kedai facebook. Elakkan nak campur baju + al quran ke atau campur skincare ke. Buat 1 niche yang serasi atau mengikut kata kunci produk jualan anda.
  3. Tahu niche atau kategori bisnes anda
  4. Gunakan laptop/pc untuk bina kedai Facebook berbanding handphone ya

Cara Buat SEO Facebook Page Untuk Bisnes



STEP SATU

- Login ke akaun facebook anda. Klik pada bahagian atas kanan. Anda akan tambah icon +. Klik di situ dan cari PAGE

Tekan pada simbol +



Klik pada page

lANGKAH DUA

- Anda akan masuki ruang bina page seperti gambar di bawah. Isikan nama kedai anda, pilih jenis kategori yang menerangkan tentang bisnes atau page anda, dan ketiga isikan ringkasan penting mengenai produk, atau servis yang anda jalankan.



Anda akan lihat paparan ini ye. Kosong sahaja, jadi anda digalakkan untuk isikan dan penuhkan informasi page mengenai aktiviti yang anda jalankan.


# TIPS SEO Facebook Page

  1. Menamakan kedai anda adalah sangat PENTING. Disinilah SEO itu berada. Apakah nama kedai facebook page anda? Brand? Kata Kunci? Pastikan anda gabungkan keduanya. Elak dari menggunakan brand semata-mata kerana brand yang kurang femes jarang di cari di google. Jika anda ada nama brand kedai anda, gabungkan dengan kata kunci bisnes anda kay.
  2. Kategori yang betul akan memudahkan pencarian customer di facebook.
  3. Description dibenarkan 255 patah perkataan sahaja. Jadi masukkan kata kunci + brand + servis atau bonus tambah serta CTA kepada client. Ia memudahkan untuk client terus menghubungi anda


LANGKAH TIGA

- Lengkapkan page anda dengan gambar iaitu cover page dan profile page. Jika sudah ada gambar, terus lengkapkan. Jika tiada anda boleh gunakan canva.com dan bina banner serta logo anda sendiri. Ikutkan tak kisah pun, tentang logo, apa yang penting, costomer nampak dan jelas apa yang anda cuba sampaikan daripada gambar tersebut. Lihat kembali gambar di atas, di mana kedudukan profile page dan cover page. 
- Sekiranya anda tiada idea lagi, dan tiada gambar, anda boleh skip process ini dan siapkan kemudian.

TIPS Cover Page & Profile Page


- Paparkan gambar utama atau USP kedai anda. Letakkan nombor telefon / whatsapp atau website di gambar supaya mudah customer hubungi anda.
- Profile page anda boleh letak promosi terkini, logo atau contact me. Jangan lupa isikan info berkenaan kedai facebook anda di keterangan gambar profile page.


LANGKAH EMPAT

- Linkkan nombor whatsapp anda dengan facebook page. 
- Sebaik sahaja anda melepasi langkah ketiga, anda perlu linkkan whatsapp anda dengan bisnes facebook page. Dengan cara ini, customer boleh terus hubungi anda secara terus melalui fb page. 
- Apakah whatsapp terbaik? Whatsapp terbaik untuk peniaga ialah Whatsapp Business. Jika anda belum ada whatsapp bisnes, tolong consider untuk ubah daripada whatsapp biasa kepada whatsapp bisnes. Anda boleh baca di sini kelebihan whatsapp bisnes berbanding whatsapp biasa. 
- Proses ni anda boleh skip , tiada masalah. 
- Satu facebook page hanya boleh link dengan satu nombor whatsapp sahaja ya.






Okay. Anda boleh skip untuk auto link whatsapp dengan facebook page. Jika nak link , pergi sahaja ke page setting dan linkkan.


Baca sini : https://www.emmemarina.com/2019/10/cara-link-nombor-whatsapp-ke-facebook-page-anda.html



LANGKAH KELIMA

- Anda sudah pun siap asas membina kedai facebook page untuk perniagaan anda.
- Langkah seterusnya ialah mengisi dan melengkapkan lagi maklumat kedai / bisnes anda.




Contoh page sudah siap tetapi masih kosong banner cover page dan profile page kosong




Nampak tak sebelah kiri page anda? Ada maklulat yang anda perlu isi. Nasihat saya? Tolong isi ya



Isikan




Isikan


LANGKAH ENAM


- Edit button page dengan cara untuk menghubungi anda atau website anda.
- Usah biarkan tidak diisi, wajib isi jika nak dapat sales ya.





Terdapat banyak pilihan. Yang selalu orang ambil ialah Send Message, Contact Us, Send Whatsapp Message, Shop Now




SIAP!!


Fuh, lengkap satu entri tutorial facebook page untuk bisnes. Mudah kan? Saya harap entri dan membantu anda semua membina satu page SEO.


Nak tahu sesuatu?



Setiap post di facebook page anda ada nilai SEO juga. Pastikan apabila anda menulis status di page setiap hari. Anda menggunakan kata kunci yang sesuai. Google dahulu kay.



Selamat mencuba dan selamat maju jaya dalam perniagaan online anda semua.
Read More

4/08/2021

Cara Buat Jadual Post di Instagram dan Facebook

 Adakah anda seperti saya memerlukan software atau kaedah yang mudah untuk anda membuat posting secara berjadual di Instagram dan Facebook? Alhamdulillah, kini sudah ada cara termudah untuk anda membuat posting dan jadualkan post anda mengikut masa yang anda tetapkan. Buktinya ada di bawah.


Saya menguruskan beberapa instagram dan facebook page sekaligus. Agak sukar tetapi ianya tidak mustahil. Mark pastinya sudah lakukan perkara terbaik dengan menggabungkan kedua platform Facebook dan Instagram dalam 1 akaun dan diuruskan dengan baik sekali. Namun, ada beberapa perkara yang harus kalian take noted ya.


Bagaimana Membuat Posting Secara Jadual di Instagram Secara Percuma?


1. Anda perlu menukar status akaun IG anda kepada bussiness account.

2. Mempunyai facebook page dan dilinkkan kepada IG tersebut. 


Pastikan anda membuat kedua perkara ini sekarang ya. Ok Jom kita teruskan.


Mari lihat contoh akaun Facebook page dan Instagram saya di bawah. Ini merupakan posting pada hari ini yang saya jadualkan sehingga jam 8 malam nanti. Jika anda lihat, anda bukan sahaja boleh membuat post secara LIVE, Jadual (Scheduled) malah anda boleh create STORIES, view FEED & GRID (khususnya jika anda nak susun IG anda) dan melihat status posting anda di kalendar.


Semua ini ialah proses bagi memudahkan anda melihat kembali tugasan anda sebagai busines owner.


Cara Buat Posting Instagram dan Facebook Page Sekaligus atau Salah Satu.


1. Buka facebook page anda.

2. Pilih publishing tools. Anda tidak boleh pilih status post secara normal di ruang utama ya. Tak jadi. Kena pergi ke publishing tools barulah boleh

Publishing Tools ada di sebelah kiri ya. Click situ.

3. Ada beberapa cara sebenarnya. anda boleh click pada publishing tools, kemudian ke creator studio atau anda ke facebook business suite (https://business.facebook.com/). Saya selalu gunakan bussiness page. Ianya lebih mudah difahami seperti gambar yang saya share di bawah.


Paparan Creator Studio

Paparan Facebook Business Suite


Paparan Publishing Tool. Anda boleh masuk ke Creator Studio di sini. Lihat sebelah kiri


4. Bila anda sudah masuk antara 3 ruang yang saya sebut, anda akan jumpa paparan untuk anda postkan content anda ke page dan instagram.


Ada 2 posting, published ialah waktu semasa, manakala schedule ialah waktu akan datang. Gunakan schedule untuk tetapkan posting di waktu dan hari berlainan.


Tick pada kedua-dua FB page dan Instagram atau anda boleh gunakan salah satu. Kenapa yang ni saya tak tick pada instagram? nanti saya sharekan ya



Masukkan input atau content anda di instagram atau facebook page. Untuk instagram anda harus ikut syarat yang sama anda post di IG ya. Maksima gambar, saiz video dan sebagainya.



Sangat mudah ya? Tetapi ada trik dan masalah juga. 


Beberapa perkara yang perlu anda tahu


1. Jika anda menggunakan apps Business facebook page, anda tidak boleh lakukan posting ke instagram sekiranya terdapat link website, untuk masukkan link di post IG anda perlu gunakan PC (desktop view).

2. Facebook page tiada sekatan waktu video atau saiz video, tetapi IG posting tetap menggunakan peraturan yang sama seperti di apps. Jika video anda lebih dari 1 minit, anda hanya boleh lakukan posting di Facebook sahaja. 

3. Image di IG juga harus menggunakan saiz 1080 x 1080 seperti biasa dan tidak lebih dari 10 gambar sekali post. 



Anda boleh view GRID untuk lihat susunan posting anda atau anda susunkan via Facebook page. 



Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com