Cara Menten Respon Rate 90% ke Atas Walaupun Ramai Seller Send Broadcast Dan Kawan Ajak Main GAME!

 Seronok sekarang apabila user boleh main game di Shopee dan kumpul coins. Kumpul coins Shopee anda boleh gunakan untuk jimat berbelanja. Tolak diskaun. Bertambahlah jimatnya jika kedai tu ada beri voucher dan anda tolak lagi dengan coins yang anda menang. Siapa tidak suka kan?


Seller Shopee pula bersuka ria dengan fungsi broadcast chat dan boleh dihantar kepada semua existing buyer dan prospect buyers. Alangkah seronoknya fungsi broadcast dan follow up sehingga ada seller yang tak henti-henti menghantar pelbagai jenis voucher dan iklan kedai meraka. 


Bukankah semua itu menggeramkan? Eh, ada pula seller-seller Shopee yang mengkomen bahasanya bila kedua-dua golongan ini dekat. Mereka mampu menurunkan response rate chat di Shopee!! Eh, tak mahulah macam ni. Kita wajib menten 90% ke atas bagi response rate di Shopee untuk membeli jiwa dan kepercayaan pelanggan sekaligus sebagai income.



shopee chat broadcast
Seller Chat Broadcast


Shoppe Watering Chat Game



Ramai seller yang komplen saya mengatakan bahawa kedua chat ini penyebab kepada chat rating jatuh. Hmmm. Benar atau tidak? Apakah sebenarnya berlaku?


Jom Study.


Apa Itu Chat Response Rate & Time? dan Bagaimana Ianya Diambil Kira?


Chat response rate is calculated based on the percentage of chats and the offers that you have responded to. Chat response time is calculated based on the average time it takes a seller to respond to a buyer's chat message.


Bahasa mudahnya,

Chat rate = dikira berdasarkan chat dan offer yang anda terima daripada customer anda.

Chat time = masa yang diambil untuk seller respon pula mesej dari customer


dan sebenarnya, calculation response rate ni secara keseluruhan 90 hari anda sebagai seller dan 25% diambil daripada chat time tertinggi.


NOTA PENTING:


  1. Chat response rate is updated on a daily basis.
  2. Response is only counted when you reply within 12 hours of the message being sent.
  3. Chat response rate is calculated when you have received at least 2 chat threads in the last 90 day.
  4. Chat messages received after you have enabled Vacation Mode are not calculated but you should reply to your buyer's enquiries at the soonest possible upon exiting Vacation Mode in order to deliver great customer service.
  5. Auto-replies will not be calculated into the chat response rate calculation but you are advised to setup auto-replies if you have enabled Vacation Mode so that your buyers are aware that you are temporarily offline during this period of time.
  6. You have to end the conversation with your buyers to ensure the chat response rate is calculated correctly.


Takla tak adil.. Adil je.


Okay. Persoalannya DUA JENIS CHAT broadcast dan game tu macam mana??


Adakah chat dari mereka ini menyebabkan CHAT rate anda jatuh menjunam?


Jawapannya: TIDAK dan YA.



Watering request notifications received from Shopee Game such as Shopee Garden will not affect your chat response rate - TIDAK AFFECT CHAT KEDAI ANDA (alhamdulillah) 


Chat broadcast will not directly affect your chat response rate. But, if a recipient sends a follow-up message after you send a broadcast, you should respond within 12 hours in order to maintain your chat response rate. - maksudnya jika seller hanya sekadar anta chat jenis bagi offer ke claim ke, takde masalah... tak efek, tapi kalau diaorg bagi broadcast follow up selepas pembelian anda.. or selain dari offer/diskaun/claim ini korang harus reply dalam masa 12 jam.



 Okay. Tetapi bila kita terima terlalu banyak mesej dari mereka-mereka ni, apa terjadi kepada kita as seller?


Saya sendiri jadi makin serabut sebab ingatkan customer rupanya seller atau invite game. Sehinggakan kita tak pasti yang mana satu customer, yang mana satu bukan customer.


Baiklah, Bagaimana Nak Atasi Masalah ni?


1. Setup Auto Chat Replies

2. Setup Chat di Luar Waktu Ofis

3. Setup Robot Chat


Dengan setup ketiga-tiga jenis chat di atas, anda mengurangkan risiko customer tunggu lama response dari anda. Kedua, mereka tidak perlu tunggu anda untuk jawab soalan anda kerana anda sudahpun menyiapkan skrip yang patut untuk mereka baca. 


Cara Setup Auto Chat Replies 


Anda boleh setup chat ni dari apps ataupun di seller center. Pergi ke chat setting, lihat pada chat replies.






Saya sharekan skrip auto-reply saya, anda boleh copy paste dan ubah mengikut kesesuaian kedai shopee anda.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam & Hai,

TQ for reaching us. This shop sells variety products with different suppliers. 1 category 1 supplier.

‼️ No combine shipping if different supplier‼️

MAAF TIADA COD - ONLINE SHJ


✔️✔️ All Product Available ✔️✔️



❤️ Borong & Dropship Is Available.

❤️ Follow our shop for more promotions and shocking sale


Need our fast respon?

📲📲WhatsApp to 018-9100 852



Terima Kasih

Stay Safe

Emme Marina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cara Setup Chat di Luar Waktu Ofis (Off-Work)


Nak onkan chat ni, anda harus ada waktu ofis terlebih dahulu. Settingkan waktu ofis anda. Buat masa ni, nak settingkan off work replies anda harus buat di dekstop.




On kan Off Work Auto Reply dan isikan reply content mengikut ayat kesesuaian anda.


Setup Robot Chat (FAQs Assistant)


Robot chat atau chat assistant kita gunakan untuk menjawab soalan-soalan lazim yang selalunya customer akan tanya. 


Pos bila? pos pakai apa.. anything related dengan produk dan paling best semasa urusan reply antara bot dan chat assistant ni. Ianya berlaku tanpa masuk ke chat kita.




Anda harus onkan dahulu FAQ Assistant, dan kemudian isikan maklumat yang diperlukan. Boleh je guna bahasa melayu atau bahasa pasar. Yang penting customer faham dan dapat jawapan yang diperlukan.



Okay siap dah. Inilah kesemuanya chat yang saya setup di kedai saya sendiri.





WAJIB ANDA INGAT jika nak menten chat rate 90% ke atas. Bila menten ni, persen nak dapat preferred seller pun ada. Jika anda tak jaga performance, usahlah bermimpi nak jadi preferred seller kay? So usahakan agar anda dapat jawab chat dari customer secepat yang mungkin.


Penting untuk anda :


1. Chat rate dikira dalam tempoh 12 jam, jika lewat dikira terlepas la. LATE REPLY ler tu.

2. FAQ assistant hanya akan muncul sekali je sehari bagi setiap customer. Kalau customer sorang tu dok tanya lagi, tanya lagi... haa, tak muncul dahla. Kenelah anda jawab.

3. Auto replies bagi setiap customer hanya akan muncul setiap 24 jam (berulang-ulang even bagi same customer)

4. Auto chat (off work) muncul setiap hari sekali sahaja for one user.


Jadi tidaklah harus anda biarkan chat tu terkubur 2-3 hari haaa. lagi-lagi weekdays. 


Baiklah selamat mencuba dan selamat memajukan response rate chat kedai shopee anda.



Performance chat rate kedai saya sendiri =)



No comments