Sunday, December 20, 2020

Edit Video Dengan Filmagora 9 Free Version

December 20, 2020 0 Comments

Sudah sampai masanya, kita serius dalam melakukan editing. Selama ni, saya edit menggunakan Screencast-o-matic. Screencast-o-matic pula merupakan software screen dekstop recording. Knowledge saya mengenai video editing sangat limited, mungkin juga saya terlalu memandang rendah kemampuan sendiri. Kelemahan saya ialah seni. Apa jua editing in photography saya memang akan lari dulu.


Syukur juga untuk design ada canva. Jadi saya berjaya juga menghasilkan poster yang diperlukan untuk marketing. Saya subscribe tahu canva pro, alhamdulillah canva pro boleh share dengan team seramai 4 orang. Saya share dengan leader enuur saya kak halimah, staff saya Fariza dan 2 lagi saya open kepada top dropship saya. Untuk team, tiada pembayaran buat mereka. Saya sahaja paid setiap bulan. Okla kan kita kongsi sama-sama. Canva pro best. Banyak fungsi boleh edit, resize, crop dan banyaklahh. Aiii suka sangat tahu. 


Filmagora 9 saya baru download semalam. Latest version is 9. Saya tak belilah, ambil free version sahaja. Cukuplah lah dulu basic. Saya masih baru, masih cuba memahami. Harap saya berjaya menghasilkan video yang baik untuk ditonton dan difahami. 


Fighting!!! 

Thursday, December 17, 2020

Design Blog Guna Free Template Jer

December 17, 2020 0 Comments

 Jam sudah pukul 3 pagi. Saya masih menulis di blog. Agak jarang dah saya update entri di sini. Ada banyak perkara nak share (ayat biasa) tetapi sangat kesuntukan masa untuk menulis. Jari saya sudah tidak berapa ok nak taip di handphone sepanjang-panjang entri. Jari mula rasa kebas apabila menyentuh skrin handphone. Saya sudah hilang kiraan berapa kali saya mengubah theme blog saya. Ibarat zaman yang semakin canggih kan, begitu juga website kita. 


Saya sedang menonton Nancy Drew sambil menyiapkan new theme untuk dua blog saya. Kedua-duanya ialah blog jualan. Fokus kepada satu produk atau niche. Saya sudah terbiasa dengan adanya blog untuk setiap perkara saya lakukan. Bisnes atau sharing. 


Di dalam dua pengajian saya iaitu online positioning dan kelas blog. I niche 1 blog. 1 kedai 1 blog. Dan ya saya memiliki blog yang agak banyak begitu juga facebook page dan bisnes instagram. Setiap niche atau produk diasingkan untuk memfokuskan prospek kita berada lama di kedai online yang telah kita sediakan.






Nak upah designer website ni sangatlah mahal tahu. Makan ratus atau ribu. Design template dan coding bukan mudah. Ia mengambil masa dan ilmu pengetahuan mengenai skrip html untuk sesebuah website. Saya? Saya tidaklah pandai, jauh sangat dari pandai. Apatah lagi nak membentuk dari asas zero kepada hero. 


Namun, dunia IT makin hebat, ada ramai designer di luar sana yang sudi sharing design template mereka secara percuma dan memiliki kebolehan SEO. Jadi apa sahaja jenis design template anda inginkan insya Allah ada. Cuma 100% mencapai kehendak atau tidaklah. hehe free kan? 


Dapat juga belajar ilmu baru iaitu ilmu buat icon skrip di website yeay. 


Disebabkan saya suka dengan design template ni, kedua-dua blog saya gunakan template yang sama. Cuma tukar gambar, dan ayat sahaja. Yang lain semua sama. Yang penting, apa kita nak sampaikan kepada prospek tu jelas. (Ini sedikit sebanyak yang saya pelajarilah, jika salah jangan marah ya)




Blog quran tagging anda boleh click sini untuk lihat hasil saya yang tak seberapa huhu




https://jamsolat.com


Kedua-dua website ni masih belum siap sepenuhnya. Ada lebih kurang 10-20% saya perlu isikan dan adjust. Sambung esok ajelah kan.


Selamat tidur semua


Tuesday, December 15, 2020

Nasihat Untuk Wanita Bergelar Isteri

December 15, 2020 0 Comments


PERINGATAN UNTUK WANITA BERGELAR ISTERI


👉 Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajipannya atau tidak). 


 👉Apabila wanita itu lari dari rumah suaminya, maka tidak diterima solatnya sehingga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun). 


👉Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. 


👉Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w., “Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia.” 


👉Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah (kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli). 


👉Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka. 


 👉Wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang lehernya. 


🌹“Aku lihat api neraka, tidak pernah aku lihat seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita.” Rasulullah s.a.w. ditanyai, “Mengapa demikian Ya Rasulullah?” Jawab Rasulullah s.a.w. “Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ehsannya. Jika engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum rasa berpuas hati dan cukup.” 


 🌹“Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri dari kaum wanita.” Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka, “Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?” Jawab Nabi s.a.w. “Tidak, mereka ini ialah mereka yang tidak bersyukur akan nikmat suaminya, sesungguhnya tiap-tiap seorang kamu adalah dalam nikmat suaminya.” 

   

Wajib bagi wanita: 

a. Mengekalkan malu pada suaminya. 

b. Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan. 

c. Mengikut kata-kata dan suruhannya. 

d. Dengar dan diam ketika suami berkata-kata. 

e. Berdiri menyambut kedatangannya.

f. Berdiri menghantar pemergiannya. 

g. Hadir bersamanya ketika masuk tidur. h. Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya. 

i. Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya. 

j. Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya. 

k. Tiada khianat ketika tiada suaminya. 

l. Memuliakan keluarga suaminya. 

m. Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga. 

n. Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau tidaknya suami padanya.

 

Wednesday, December 02, 2020

10 Motivasi Untuk Jadi Kaya

December 02, 2020 0 Comments



Apabila saya mula bermentor, rupanya mempunyai wang yang banyak merupakan salah satu ketakutan hamba Nya. Bukan tidak mahu kaya. Bukan tidak mahu punyai banyak wang. Cuba kita lihat contoh terbaik iaitu Ustaz Ebit Lew, kekayaannya berlipat ganda. Saya tak dapat nak bayangkan, tetapi jika dilihat menerusi media sosial, Masya Allah.


KAGUM.


Cabang pekerjaan yang paling menguntungkan ialah berniaga. Walaupun mindset kebanyakkan masih lagi, eh kaya ke bisnes? Ko buat bisnes ke? Tak takut rugi?


Banyak sangatlah persoalan kebimbangan ramai orang. Rakyat Malaysia khususnya masih ada yang berfikir jadi sales person itu miskin sedangkan CEO-CEO dan para jutawan merupakan seorang SALES PERSON. Mereka menceburi bidang perniagaan. Tetapi bila makin besar, makin hebat, mereka tidaklah lagi bergelar SALESman, mereka bergelar CEO SYARIKAT. haaa, gah sangat.


عَلَيْكُمْ بِالتِّجَارَةِ فَإِنَّ فِيْهَا تِسْعَةَ أَعْشَارِ الرِّزْقِ

Maksudnya: “Hendaklah kamu berniaga kerana padanya 9 daripada 10 rezeki.”


hadith yang dinyatakan di atas adalah mursal atau dhaif kerana sanadnya terputus. Walaubagaimanapun, makna hadith tersebut adalah benar kerana perniagaan sememangnya menjadi salah satu daripada sumber rezeki yang terbesar. Islam amat menggalakkan umatnya mencari kesenangan hidup dan perniagaan merupakan salah satu daripada caranya. Akan tetapi, Islam meletakkan beberapa garis panduan agar setiap perkara yang dilakukan sentiasa diberkati dan diredhai oleh Allah SWT. Hal ini bertepatan dengan sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Abu Sa’id RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

 

التَّاجِرُ الصَّدُوقُ الأَمِينُ مَعَ النَّبِيِّينَ، وَالصِّدِّيقِينَ، وَالشُّهَدَاءِ

Maksudnya: “Peniaga yang jujur dan amanah akan bersama para nabi, orang yang jujur dan orang yang syahid.” [Riwayat al-Tirmizi (1209)][Hadith ini adalah hasan menurut Imam al-Tirmizi]


Rujukan: https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-al-hadith/2689-irsyad-al-hadith-siri-ke-292-perniagaan-adalah-sumber-rezeki-terbesar


Bagaimana Nak Mengatasi Rasa Takut Kaya, Nanti Jadi Riak?



Mari saya kongsikan 10 Motivasi Jadi Kaya ini oleh Ustaz Halim Hafidz


1. Jadilah pemilik harta yang banyak. Anda tak mampu memberi jika tak memiliki apa-apa.

2. Tangan yang memberi lebih mulia dari tangan yang menerima. Islam menggalakkan umatnya memberi. Lebih banyak memberi lebih baik. Lebih ikhlas memberi lebih berganda ganjarannya.

3. Islam agama yang mendidik umatnya menjadi kaya. Nabi SAW bukan miskin tetapi baginda banyak memberi hingga ke titisan hartanya yang terakhir.

4. Dirikanlah solat, tunaikanlah zakat. Bukan dirikanlah solat, terimalah zakat. Banyak dalil yang memuliakan pemberi zakat, eksklusif hanya kepada mereka yang berharta.

5. Jadilah orang yang kaya. Mukmin yang kaya dan dermawan lebih mulia dari mukmin yang miskin dan tidak mampu memberi.

6. Jauhi kemiskinan dan kefakiran. Sesungguhnya kefakiran boleh menjurus kepada kekufuran.

7. Tak salah mencari harta yang melimpah asal jiwa turut kaya ingin menyumbang ke arah kebaikan.

8. Si miskin yang bongkak lebih hina dari si kaya yang bongkak. Si kaya yang bersyukur lebih mulia dari si miskin yang bersyukur.

9. Nabi Muhammad SAW adalah usahawan unggul yang mencapai kebebasan masa dan kebebasan kewangan sehingga baginda bebas berdakwah.

10. Jika kamu mengejar kesenangan dunia, kebahagiaan akhirat akan lari dari kamu. Jika kamu mengejar kesenangan akhirat, nikmat dunia akan mengejar kamu.



Semoga berjaya semua


P/S: Jangan lupa follow youtube channel dan blog saya ya, banyak perkongsian bisnes dan tutorial secara percuma. 





Jumpa lagi


 

Home Ads