Berhentilah Beli Bihun Tak Halal Nih

PERHATIAN!!!! PERHATIAN!!! PERHATIAN!!!


PERHATIAN SERIUS UNTUK SEMUA!


NOTED- XMAKAN BIHUN XMATI PUN!!!


- CINA MELAMPAUI BATAS!


1.Kilang Bihun Beras Indah (KBBI) syarikat cina dimana sebelum ini telah ditarik lesen perniagaannya pada 2007 kerana beroperasi tanpa logo halal jakim serta beroperasi didalam kandang babi dimana berita ini telah keluar di buletin utama TV3. Tempat itu juga telah disita oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN & HEP), Putrajaya kerana kilang ini hanya untuk mengaut keuntungan terus-terusan dengan beroperasi secara tidak halal, kotor dan jijik. KBBI akhirnya ditutup selama 2 tahun dan kini telah pandai pandai beroperasi semula dengan menggunakan nama syarikat yang baru iaitu daripada KBBI ditukar kepada KBB Resources.


2.Pemilik kilang bihun KKB Resources ini sebenarnya adalah pemilik yang sama bagi menternak babi. Mungkin tidak menjadi kesalahan jika ada lesen untuk menternak babi, cuma yang menjadi kesalahan adalah pemilik cina menggunakan kilang yang sama untuk membuat bihun dan menternak babi dalam masa yang sama.


3.Dan kandang ternak babi serta kilang bihun ini berkongsi saluran yang sama iaitu seperti pagar, longkang , saluran air bumbung dan juga sistem kumbahan. Penduduk di sekitar telah mengadu tentang pencemaran bau yang busuk dan tidak menyenangkan dimana jarak antara kilang babi/bihun dengan kawasan penduduk adalah sejauh 2 KM tetapi bau masih juga sampai tusuk ke hidung penduduk dikawasan tersebut. Sejauh lebih 2 km bau busuk dari pusat ternakan babi tersebut boleh dihidu. Ada beberapa orang penduduk kawasan telah terjejas kesihatannya kerana setiap hari menghidu bau busuk dari kilang babi/bihun ini.


4.Kini syarikat KBBI yang lama telah ditutup dan menukar lokasi kilang dengan menggunakan nama syarikat baru iaitu KBB Resources kini beroperasi seperti biasa dengan menggunakan jenama bihun yang sama. Antara nama syarikat bihun yang didaftarkan tetapi adalah pemilik yang sama adalah:


-KBB Resources Berhad

-Kilang Bihun Bersatu Sdn Bhd

-Kilang Bihun Bersatu (East Malaysia) Sdn Bhd

-Kilang Bihun Bersatu Beras Indah Sdn Bhd

-Bersatu Noodles Industries Sdn

-Twenty-Twenty Food Industry Sdn Bhd

-Rasayang Food Industries Sdn Bhd


5.Kesemua pemegang saham cina ini sangat pandai kerana telah appointed chairman Melayu untuk menipu bahawa syarikat ini milik Melayu. Chairman yang dibayar ini adalah Dato’ Sri Dr. Erwan Bin Dato’ Haji Mohd Tahir yang memegang jawatan Chairman sebagai stakeholder, tetapi dia tidak memegang apa apa peratus pemegang saham yakni shareholder di syarikat itu. Pemegang saham majoriti yang menguasai syarikat ini adalah cina iaitu:


-Chin Seak Huat

-Loh Choon Khiang

-See Toh Kean Yaw

-Khor Wooi Lip

*sumber rujukan dibawah


6.Antara jenama bihun dari syarikat KBB Resources ini adalah:

-Bihun Jati

-Bihun Cik Siti

-Bihun Silat

-Bihun Masjid

-Bihun Fatima

-Bihun Rumah Melayu

-Bihun Bersatu Melayu

-Bihun Kampung

-Bihun Kampung Halus

-Bihun Kampung Brownrice

-Bihun Kampung Twenty Twenty

-Bihun Laksa Kampung Kasar

-Bihun Kapal Layar

-Bihun Penang Laksa

-Bihun Ecobrown

-Bihun Serama Mas

-Bihun Serama

-Bihun Eka

-Bihun Eka cap Laksa Beras

-Bihun Eka cap Laksa Bihun

-Bihun Eka cap Bersatu Rumah Melayu

-Bihun Eka cap Rumah Melayu

-Bihun Eka cap Beehon Eknomi

-Bihun Eka cap Burung Layang Layang

-Bihun Eka cap Naga Dua

-Bihun Eka cap Beras Layang Layang

-Bihun Eka cap Masjid

-Bihun Eka cap AAA

-Bihun Eka cap Beehon

-Bihun Eka cap Fatima

-Bihun Eka cap Bihun Wangi

-Laksa Kampung Kasar

-Laksa Kampung Halus

-Laksa Silat Kasar

-Laksa Silat Halus


Sebagai gantian belilah bihun Melayu:

Sokong Bihun Melayu Jati Bumiputera Islam:

1.Faiza

2.HPA

3.Jasmine

4.Beras Era.

Banyak lagi sebenarnya. 


#jangansentap

Free utk #like #share #tag


P/S : SILA SHARE UNTUK RAKAN2 SERTA KELUARGA KITA TAHU..


Nota penting : Saya tidak memeriksa kenyataan bihun di atas. Saya mohon semua rakan untuk semak semula apakah benar senarai bihun tersebut adalah dari KBB resources atau pun tidak. Jika was-was atau syubhah, elakkan terus makan bihun ni di kedai sebab kita tak tahu kedai ni beli dari mana. Tentu nak murah kan? Mee kasar pun sama, belilah jenama yang pasti kita sahih siapa pembuatnya. Semoga Allah ampunkan kita kerana kejahilan kita semua

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama