Panduan Lengkap Solat Hajat dan Cara Solat Hajat Tarik Rezeki

Solat Hajat merupakan suatu ibadah sunnah dalam agama Islam yang dilakukan dengan tujuan memohon bantuan, petunjuk, atau perlindungan khusus dari Allah dalam menghadapi situasi sulit atau penting dalam kehidupan. Ibadah ini dilakukan dengan niat yang tulus dan hati yang ikhlas sebagai bentuk pengabdian kepada Allah. Biasanya terdiri dari dua rakaat salat, di mana seorang Muslim berdoa dengan sungguh-sungguh dan memohon kepada Allah memohon, berhajat dan berharap kepada satu-satunya pemberi dan pemakbul hajat. 

solat hajat


Maksud Solat Sunat Hajat

Solat Hajat adalah doa sunnah (tidak wajib) dan sangat dianjurkan sebagai ibadah tambahan setiap hari. Antara salah satu solat sunat yang menjadikan keutamaan adalah solat sunat hajat, dilakukan kerana sebagai hambaNya yang sentiasa memerlukan bantuan, petunjuk, atau pertolongan khusus dari Allah dalam situasi-situasi sulit atau penting dalam kehidupan mereka. Istilah "Hajat" dalam bahasa Arab bererti "memohon", "meminta" atau "hal yang diinginkan". Oleh itu, sembahyang hajat adalah bentuk doa khusus yang dipanjatkan kepada Allah untuk memohon permintaan-permintaan tertentu.

Contoh situasi di mana seseorang mungkin melakukan Solat Sunat Hajat termasuk ketika mereka menghadapi masalah keuangan, kesehatan, keluarga, pekerjaan, pendidikan, atau masalah pribadi lainnya. 

Namun, penting untuk diingat bahwa Solat Sunat Hajat bukanlah cara untuk meminta hal-hal yang bertentangan dengan nilai-nilai agama atau yang tidak bermanfaat.

Keutamaan Solat Hajat

Keutamaan Solat Sunat Hajat ialah solat khusus yang dianjurkan kepada umat Islam untuk memohon pertolongan, petunjuk dan perlindungan kepada Allah dalam keadaan susah atau memerlukan pertolongan khusus. 

Berikut adalah beberapa keutamaannya:

1. Doa Yang Dimakbulkan

2. Izhar Rahmat Allah

3. Peluang Berdoa

4. Meningkatkan Kecintaan dan Kerisauan kepada Allah:

5. Mengurangkan Kerisauan

6. Peluang Muhasabah Diri


Baca juga: Sedekah Subuh


Waktu Afdal Mengerjakan Solat Hajat

Solat Sunat Hajat sebenarnya boleh dilakukan pada bila-bila masa selagi mana bukan di dalam waktu yang dilarang solat, kerana ia tidak terikat dengan waktu-waktu khusus seperti solat fardhu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa waktu yang disyorkan iaitu:

1. Selepas Solat Sunat: Ramai ulama menganjurkan selepas solat sunat (tidak wajib) seperti Solat Dhuha atau Solat Tahajjud. Ini kerana saat-saat selepas solat sunat dilihat sebagai waktu solat yang lebih makbul.

2. Tengah Malam: Tengah malam, yang juga dikenali sebagai "tengah malam" atau "qiyamul lail," adalah waktu yang sangat dianjurkan untuk berdoa. Ketika ini, Allah dikatakan turun ke langit yang paling bawah dan menerima doa hamba-Nya.

3. Selepas Adzan: Sebahagian ulama menganjurkan selepas mendengar adzan (azan) kerana ketika itulah doa lebih dimakbulkan.

4. Jumaat: Dalam tradisi Islam, hari Jumaat dianggap sebagai hari yang penuh keberkatan, dan ada masa-masa tertentu pada hari Jumaat yang disebut sebagai "masa yang diterima." Salah satunya ialah waktu antara khutbah Jumaat dan solat Jumaat.

5. Apabila Ada Keperluan atau Kesusahan: Lakukan pada bila-bila masa anda merasakan anda memerlukan pertolongan atau pertolongan khusus daripada Allah, terutamanya dalam keadaan susah atau dalam keadaan genting.

Waktu Dilarang Solat Sunat Hajat

Waktu-waktu yang diharamkan untuk solat sunat hajat (makruh) adalah seperti berikut:

1. Masa dari terbit matahari hingga terbit matahari penuh

2. Waktu matahari berada tepat di atas kepala (tengahari hingga asar)

3. Masa dari matahari terbenam hingga terbenam matahari penuh 


Niat Solat Hajat

Meskipun tidak ada niat tertulis niat solat hajat yang khusus dalam hadis atau sumber-sumber Islam, niat dalam hati adalah bagian penting dari setiap ibadah dalam agama Islam. 

niat solat hajat


Cara Solat Hajat (Panduan Jakim)

Panduan Solat Hajat, Solat ini juga dikenali sebagai Solat Keperluan, ialah solat sunat yang dilakukan oleh umat Islam ketika mereka memohon pertolongan atau petunjuk daripada Allah di saat susah atau susah. 

Ia tidak wajib tetapi boleh dilakukan pada bila-bila masa dan untuk tujuan yang sah. Solat itu melibatkan doa yang ikhlas dan biasanya dilakukan dalam set dua rakaat (satu salam), sama seperti solat harian biasa.

Solat hajat banyak macam bentuk-nya dari segi bacaan dan tertib cara mengerjakannya. Namun rukun tetap sama.

solat hajat

Amalan Selepas Solat Hajat (JAKIM)

Selepas solat sunat hajat, anda boleh melakukan beberapa amalan tersebut iaitu:

i) Sujud : Selepas salam, sujud kembali dan membaca 10 kali tasbih 

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّ
Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar wala hawla wala quwwata illa billah

Rasulullah SAW. bersabda, “Lazimkan membaca Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar, kerana semua itu dapat menghapuskan dosa sebagaimana gugurnya daun dari pohon”. (HR Ibnu Majah)

 

ii) Selawat ke atas nabi Muhammad saw:

للَّهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ iii) Membaca doa berikut: 

رَبَّنَا آتِنَا فِىْ الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِىْ الآخِرَةِ حَسَنَةً وَّقِنَا عَذَابَ النَّارِ
“Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhirati hasanah wa qina ‘adzabannar.”

Artinya: “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia serta di akhirat dan selamatkanlah kami dari siksa api neraka.”


Anas bin Malik meriwayatkan “Doa yang lebih sering diucapkan Rasulullah adalah Allahumma atinaa fiddunya hasanah, wa fil akhiroti hasanah, wa qinaa ‘adzaaban naar.” (HR. Bukhari Muslim)

doa selepas solat hajat

Doa Solat Hajat Mustajab (JAKIM)

Anda boleh bacakan doa selepas solat hajat yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w ketika bersujud atau selepas selesai solat :


لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ أَسْأَلُكَ أَلاَّ تَدَعَ لِي ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ وَلاَ هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ وَلاَ حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَهَا لِي

Maksudnya: Tidak ada tuhan yang diabdikan diri selain Allah, Tuhan yang Maha Lembut lagi Maha Mulia. Maha suci Allah, tuhan kepada ‘arasy yang agung. Segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu perkara-perkara yang mendatangkan rahmat-Mu, serta pengampunan-Mu, ghanimah dari setiap kebaikan, dan kesejahteraan daripada semua dosa. Aku juga memohon ampun kepada-Mu, supaya Kau tidak meninggalkan kepadaku satu dosapun kecuali telah Kau ampunkannya. Tidak juga sebarang kegusaran melainkan Kau pemudahkan ia, serta tidak ada hajat yang Kau redha kepadanya melainkan kau laksanakan ia untuk diriku.Kemudian dia meminta kepada Allah berkenaan perkara dunia dan akhirat, maka sesungguhnya ia ditakdirkan. (Hadith riwayat Ibn Majah, hadith no. 1384)

doa selepas solat hajat

Berikut adalah contoh doa yang boleh dibaca semasa dan selepas Solat Hajat. Anda boleh membaca doa ini dalam bahasa Arab atau dalam bahasa yang anda fahami:

Doa Ketika Solat (Antara Sujud)

Di antara dua sujud pada setiap rakaat, anda boleh membaca doa ini:


"سُبْحَانَ رَبِّيَ الْأَعْلَى"

"Subhana Rabbiyal A'la."

Maksudnya: "Maha Suci Tuhanku Yang Maha Tinggi."

Doa Selepas Solat Sunat Hajat(Selepas Salam)

Selepas selesai Solat Hajat, anda boleh membaca doa berikut atau bercakap dengan Allah dalam bahasa anda sendiri:

Doa Umum:

"رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ"

"Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil-akhirati hasanatan waqina 'adhaban-nar."

Maksudnya: "Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari siksa api neraka."

Afdal Solat Sunat Berapa Rakaat?

Solat Hajat dapat dilakukan dalam jumlah rakaat yang fleksibel. Tidak ada jumlah rakaat yang tetap. Umat Muslim dapat melakukan Solat Hajat dalam dua rakaat, empat rakaat, atau lebih, tergantung pada kebutuhan, waktu, dan niat masing-masing.

Rasulullah Muhammad (صلى الله عليه وسلم) biasanya melaksanakan Solat Hajat dalam dua rakaat. Oleh kerana itu, melakukan solat sunat dalam dua rakaat dianggap sebagai tindakan yang paling sesuai dengan Sunnah Nabi.


Baca juga: buah tangan untuk orang meninggal


Solat Hajat Besar Khusus Rezeki

Tahun 2023, kita melihat dan merasakan banyak peningkatan harga dan kesukaran dalam menangani kewangan seharian. Saya kongsikan buat pembaca, cara solat hajat khusus rezeki. Semoga beroleh rezeki yang melimpah ruah di dalam pekerjaan anda.

Solat Sunat hajat ini khusus untuk meminta rezeki pada Allah. Dilakukan dua rakaat. Waktunya selepas jam 12.00 malam.

  • Lafaz niat sama seperti di atas
  • Pada rakaat pertama baca Al-Fatihah dan kemudian baca surah Al-Kafirun 10 kali.
  • Pada rakaat kedua baca surah Al-Fatihah dan surah Al-Ikhlas 10 kali.
  • Selesai salam, sujud kembali dan berdoa 10 kali "رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ"
  • Setelah itu, selawat 10 kali
  • Kemudian minta dan berdoalah kepada Allah rezeki yang sedang diusahakan. Insya Allah.
Rujukan : 75 Solat-Solat Sunat Serta Doa dan Wirid, Dr Abd. Rahman Mat

FAQs : Solat Sunat Hajat

Boleh ke solat hajat selepas subuh?
Selepas subuh merupakan waktu haram bersolat, lakukanlah solat sunat hajat sebelum masuk subuh yakni waktu qiyamullail adalah lebih afdal

Apakah kaifiat solat hajat?
Tertib solat hajat sama seperti mana-mana solat lain, iaitu bermula dari niat, hinggalah salam. 

Solat hajat berapa rakaat?
Solat hajat boleh dibuat paling sedikit 2 rakaat sehingga 12 rakaat.

Penutup

Sebagai hamba Nya, meminta dan berdoa bersungguh-sungguh adalah satu amalan yang sangat disukai Allah. Sebagai insan, sudah tentu tidak lengkap rasanya jika kita tidak mengadu dan meminta pertolongan daripada orang lain, apatah lagi kepada Tuhan yang telah menciptakan semua makhluk di muka bumi ini.

Dalam al-Quran, ALLAH SWT berfirman: "Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu..." (Surah Ghafir, ayat 60)

Ayat itu jelas menunjukkan, ALLAH SWT memberikan jaminan akan mengabulkan setiap permintaan hamba-Nya yang berdoa kepada-Nya. Semoga Allah memakbul setiap doa dan permintaan pembaca sekalian, cepat atau lambat, tetaplah berdoa dan bersabar.


Rujukan:

https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-al-hadith/4567-irsyad-al-hadith-siri-ke-510-dosa-terhapus-dengan-solat-sunat

https://www.mywilayah.com/2022/12/kelebihan-solat-sunat.html

https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/5122-al-kafi-1857-apakah-solat-sunat-yang-dibolehkan-pada-waktu-yang-diharamkan-untuk-solat

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama