Thursday, June 24, 2021

Kenali Jenis Emas dan Kandungan Ketulenan Berdasarkan Karat Emas

June 24, 2021 0 Comments

 Bagaimana nak kenal jenis emas dan persen kandungan emas anda? Saya berharap entri ini dapat membantu kalian untuk mengenali emas-emas di parsan.







1)✴️Emas 999 

• Mempunyai kandungan 99.9% Emas

• Tidak di campur dgn bahan2 lain (Pure Emas)

• Di kenali juga sbg Emas 10 & Emas 24 Karat (24K)

• Kebanyakkan berbentuk ‘gold bar’.


2)✴️Emas 950

• Mempunyai kandungan 95.0% emas.

• Mempunyai 5.0% campuran kandungan lain spt besi, aluminium & sbgnya

• Di kenali jg sbg Emas 23 Karat (23K)

• Emas Kelantan


3)✴️Emas 916

• Mempunyai kandungan 91.6% emas.

• Mempunyai 8.4% adalah campuran kandungan lain spt besi, tembaga, aluminium & sbgnya

• Di kenali jg sbg Emas 22 Karat (22K)

• Amat terkenal & popular di kalangan peminat emas diseluruh Malaysia.


4)✴️Emas 835

• Mempunyai kandungan 83.5% emas.

• Mempunyai 16.5% adalah campuran kandungan lain spt besi, tembaga, aluminium & sbgnya.

• Di kenali jg sbg Emas 20 Karat (20K)

• Amat terkenal & popular di kalangan peminat Emas di Kelantan.


5)✴️Emas 750

• Mempunyai kandungan 75% Emas.

• Mempunyai 25% adalah campuran kandungan lain spt besi, tembaga, aluminium & sbgnya

• Dikenali jg sbg Paun @ Emas 18 Karat (18K)

• Kurang popular dikalangan pembeli emas kerana mutunya.

Tuesday, June 22, 2021

Saya Jual Al Quran Siap Tagging dari Sahabat Enuur

June 22, 2021 1 Comments
Bismillah. Alhamdulillah. Sudah hampir 4 tahun sebenarnya saya bersama Sahabat Enuur. Bermula saya menjual al quran terjemahan berwarna edisi humaira. Masa itu, terasa panggilan untuk berniaga barangan islamik, dan bermulalah episode saya mencari produk keagamaan untuk dipromosikan buat sahabat semua. Masya Allah, sedar tak sedar sudah tahun 2021 dan saya sebenarnya jarang ceritakan kisah saya sebagai penjual produk al quran terjemahan humaira dan al quran terjemahan bertagging buat pembaca di blog emmemarina.com


Rugi sangat-sangat rasanya saya tidak ceritakan kebaikkan dan manfaat memiliki al quran bertagging ni. Rugi kerana saya sendiri sudah memilikinya, membacanya setiap hari tetapi tidak kongsikan pada sahabat. Setiap masa kita kongsi cerita bisnes, kongsikan panduan marketing tetapi tak ajak sahabat-sahabat turut dapat manfaat terbaik dari senaskhah al quran bertagging keluaran Sahabat Enuur.


Tahukah ANDA?


Sahabat Enuur sebenarnya PIONEER atau syarikat pertama yang mengeluarkan produk set tagging al quran terjemahan dan al quran terjemahan siap tagging iaitu pada tahun 2017. Pada awalnya semua tempahan al quran bertagging kami ambil secara pre order batch by batch sehinggalah Enuur melihat permintaan sangat tinggi terhadap al quran bertagging dan mereka mula mengeluarkan ready stok buat semua muslimin dan muslimat di Malaysia malah diluar negara pun ada kami poskan. Ha, sampai begitu sekali impak permintaan al quran tagging dari Sahabat Enuur.


Pernah muncul di TV Al Hijrah dan menceritakan momen-momen idea dan terciptanya produk tagging alquran dari Sahabat Enuur. Sukacitanya saya mengumumkan Sahabat Enuur pencetus idea produk AL QURAN BERTAGGING. Masya Allah dan sekarang semakin ramai mengeluarkan versi masing-masing. Alhamdulillah. Semoga semua pencipta tagging al quran mendapat rahmat dari Allah swt kerana memudahkan ramai insan dapat tadabbur dengan ayat-ayat alquran dengan lebih baik dan lebih seronok setiap hari mengaji alquran. 






Sahabat eNuur di TV Al-Hijrah 2018

Siapa masih ingat Sahabat eNuur pernah MASUK TV
.
Haaa.. kalau siapa nak tau, Sahabat eNuur pernah dijemput ke program Assalamualaikum TV Alhijrah sempena Hari Nuzul Quran untuk membincangkan topik "Quran Tag"

Bukan calang-calang orang yang dijemput tau! Pengasas eNuur sendiri yang menceritakan salasilah PENERAJU PERTAMA AL-QURAN TAGGING DI MALAYSIA




Jom kita dengarkan dari mana datangnya IDEA AL QURAN TAGGING PERTAMA DI MALAYSIA ini! 



Apa Itu Al Quran Tagging? 


Ini merupakan soalan paling kerap saya jumpa malah walaupun sudah 4 tahun di pasaran dan pesaing sangat ramai yang turut mengeluarkan produk Al Quran Tagging, tetap ada insan yang kurang jelas mengapa mereka memerlukan al quran bertagging ni? Alhamdulillah, tidak mengapa mari kita sama-sama belajar apa sebenarnya al quran tagging dan mengapa sahabat semua wajib dapatkan al quran tagging ini. Tidak kiralah sahabat mahukan alquran siap tagging atau set tagging manual. Kedua-duanya membawa maksud yang serupa iaitu memudahkan dan meraikan lebih ramai umat Islam mendekatkan diri kepada Al quran serta memahami setiap patah dan baik firman Allah swt yang terkandung di dalam al quran.








Memahami Ayat Al Quran itu Amalan Yang Dituntut



Sewaktu dulu sebelum wujudnya kemudahan memiliki al quran terjemahan, kita semua memiliki al quran biasa sahaja. Buka al quran itu mengaji, kemudian tutup. Kita tidak tahu apa yang kita baca kerana sahihnya ramai orang melayu tidak pandai berbahasa arab. Malah, alquran zaman dahulu, tiada juga mengajar tajwid atau memberitahu perkara tajwid untuk kita berbanding hari ini. Masya Allah, sekarang amat mudah mendapatkan al quran terjemahan dengan tajwid berwarna. 


Setiap umat Islam dituntut memahami maksud kalimah al-Quran dibaca serta mentadabbur ayat-ayatnya. Terdapat banyak ayat al-Quran yang menggalakkan manusia agar memahami, memerhati, menyelidiki serta mentadabbur, antaranya ialah sepotong ayat yang bermaksud: 


“Inilah sebuah kitab yang kami turunkan kepada kamu dengan penuh berkat supaya mereka memerhatikan ayat-ayatnya (tadabbur) dan supaya orang yang mempunyai akal fikiran mengambil pelajaran daripadanya.” (Surah Sad, ayat 29).


Umat Islam sentiasa digalakkan agar sentiasa menghayati dan mengkaji ayat al-Quran agar mereka beroleh mutiara ilmu serta hikmah daripadanya.


Manusia perlu melakukan tadabbur dengan meneliti dan menghayati isi kandungan al-Quran secara mendalam agar petunjuk yang diberikan Allah SWT dalam kitab suci al-Quran al-Karim itu dapat memperteguhkan keimanan kita kepada Allah SWT.


Al quran terjemahan dan tafsir membantu kita memahami ayat-ayat Allah namun dengan adanya tagging ayat ini kita dapat terus menerus menelek al quran dan timbul rasa ingin tahu untuk mengetahui apakah maksud ayat yang dituliskan di stiker tangging berkenaan. Setuju? Begitulah apa yang terjadi kepada saya sendiri. Dari belek satu mukasurat, ke satu mukasurat baca dan cari makna setiap helain bertagging tak sedar masa tu berlalu dan lama rupanya saya duduk bertadabbur bersama al quran tercinta. Masya Allah. Alangkah indahnya perasaan itu.


Saya kongsikan beberapa gambar dari isi tagging ayat yang kami sediakan.


Penyembuh Penyakit Hati - Agaknya apa yang terkandung di dalam ayat tersebut ya?

Berdoalah Allah Kabulkan


Jadilah Pemaaf

Terpelihara Fitnah Dajal


Dan banyak lagi isi tagging yang kami dahpun sediakan buat sahabat semua. Set Al quran lengkap dari kami ada sehingga 400 tagging ayat khusus untuk para wanita atau dikenali sebagai tagging Khadeeja atau 353 tagging ayat umum sesuai buat sesiapa sahaja yang mengkehendakinya. Jadi ada 2 tagging untuk sahabat pilih. Para wanita yang inginkan ilmu bagi upgrade diri melalui al quran maka saya syorkan sangat-sangat Al Quran Khadeeja. MUST HAVE. 


Saya pun grab satu untuk diri sendiri. Hadiahkan untuk diri sendiri dengan ukir nama serta ucapan. Semua ini ada di Sahabat Enuur



Nanti saya ceritakan dalam entri lain keistimewaan Al Quran Khadeeja. Insha Allah. 


Sahabat semua tahu dah kan kenapa besar sangat manfaat memiliki al quran tagging ni? Owh ya, jika sahabat rasa ala Kak Emme ni mesti nak suruh beli kan? Iya betul. Memang nak semua orang yang baca ni ada al quran tagging kat rumah masing-masing. Setiap seorang satu naskah tahu. Bukan berkongsi. Kerana al quran bukan untuk dikongsi, satu-satunya al quran itulah yang akan kita pakai sehingga lusuh. Penuh kesan tangan, kesan dipegang setiap hari berjam-jam. Itulah bukti kita kenal al quran kita dan kita sayangkan al quran kita. Namun, bagi sahabat yang dah ada alquran kesayangan sendiri. Jangan bimbang! Tak perlu beli al quran baru, tak perlu bazirkan duit anda. Kita ada sediakan set tagging manual di mana anda boleh tampal sendiri pada al quran terjemahan kesayangan anda. Ha, best tak? Alhamdulillah


Ada Berapa Banyak Al Quran Tagging dari Sahabat Enuur?


Masya Allah banyak! Dari saiz mini quran sehinggalah al quran besar cukup elok untuk ibu bapa atau anak-anak yang mahukan keselesaan membaca dan mengaji al quran. 


Banyakkan? Cuma al quran A6 soft cover sahaja tiada tagging ya. Yang lain semua ada siap bertagging di bookstore Sahabat Enuur.


Pelbagai saiz seperti saya katakan. Setiap al quran bezanya ialah saiz. Walaupun ramai konfius, tetapi mudah sahaja sebenarnya. Tanya diri sahabat, yang mana satu akan menjadi peneman sehidup semati sahabat? Yang mudah apabila dibaca. Jika sahabat seorang yang selalu travel dan membaca al quran, maka yang terbaik ialah saiz yang ringan, mudah dibawa ke sana ke mari, disimpan di dalam bag. Iya kan? Jika kalian sentiasa membaca di rumah atau membawanya sekali sekala ke kampung halaman. Ini juga soalan yang senang untuk kita tanya diri kita. Kemudian insha Allah, kita akan tahu jawapan kepada al quran yang manakah sesuai untuk kita dapatkan. 


Set Tagging Manual Tampal Al Quran Sendiri


Kami juga sediakan set tagging manual untuk sahabat semua. Rekomen sangat-sangat terus dapatkan set tagging lengkap iaitu ada 353 tag ayat dan 30 tag juzuk. Sesuai tidak kiralah apa saiz al quran sahabat dari kecil hinggalah saiz A4. Cantik dan penuh apabila ditampal. Saya tunjukkan contoh al quran tagging saiz A4 ya. Bila sahabat dah siap tampal nanti, tak nampak lompang-lompang sangat berbanding tagging ayat yang sedikit. 






Bagaimana Nak Tempah Al Quran Tagging atau Set Tagging Al Quran? 


Sahabat boleh terus tempah di website muslimstore saya, klik sini www.muslimstore.com.my. Di sini sahabat terus buat tempahan tanpa melalui saya, pilih sahaja al quran tagging kegemaran sahabat. Sahabat boleh jadikan al quran sebagai hadiah dengan premium set atau nak ukir nama serta ucapan. Semuanya boleh, dan telah saya sediakan di website tersebut. Namun jika sahabat perlukan bantuan, sahabat boleh hubungi saya di whatsapp +6018 9100 852 (https://wa.me/message/F544YFYFFYFJD1)


Alhamdulillah, saya berharap entri hari ini sedikit sebanyak dapat bantu sahabat semua memahami kepentingan al quran bertagging yang saya lihat semakin banyak di pasaran. Alhamdulillah. Tidak kiralah brand apa sahabat miliki ianya adalah kebaikkan terbaik yang sahabat ada. Saya pasti semua founder tagging ini menginginkan semua orang mendapat manfaat tadabbur dari tagging yang mereka sediakan. 


Oh ya sebelum saya terlupa, saya juga ada jual tagging surah tau, tetapi bukan daripada Sahabat Enuur. Saya dapatkan dari Furqan Buddies. Mereka ada sediakan stiker tagging surah sebanyak 114 surah, dan bercorak. 









Saya tagging sendiri tau tagging ayat ni. Punyalah tiada seni. Bulat-bulat saya tampalkan pada setiap surah. Rupanya ada seni dan kreativiti untuk menampal. Masya Allah. Sabar aje kan?


Oleh itu, kita semua patut bersyukur dan berterima kasih kepada semua staff tagging al quran kerana bukan sahaja menampal secara manual tetapi kreatif dan disiplin dalam menampal setiap naskah alquran.



Nak tahu sesuatu?


Saya ambil masa 1 jam setengah untuk tampal stiker tagging surah sahaja. Itu belum lagi tampal 353 tag ayat dan 30 juzuk. Masya Allah kagum dan bertambah kagum saya kepada staff-staff tagging. Mari kita doakan kesejahteraan mereka dan diberikan mereka kesihatan serta kekuatan dalam meneruskan kerja mereka setiap hari. Banyak pahala lagi kan? Alhamdulillah.


Semoga kita bertemu lagi. Jangan lupa hubungi saya untuk dapatkan produk al quran siap tagging atau set tagging al quran. Bagi sahabat yang berminat untuk jana pendapatan bersama kami, nak jadi dropship dipersilakan! Percuma keahlian. Komisyen serendah 5% hingga ke 35% (partner Sahabat Enuur). Anda buat, anda dapat !

Saturday, June 19, 2021

Cara Buat Discovery Shopee Ads

June 19, 2021 0 Comments
Bismillah. Mari kita belajar cara buat Shopee Discovery Ads. Sekiranya anda sudah maklum mengenai Shopee Ads, ada 3 cara bagaimana anda boleh buat Shopee Ads dan salah satunya ialah discovery ads. Discovery bermaksud dijumpai. Anda nak iklan anda dijumpai di tiga area tanpa menggunakan sebarang keywords.


Dimana iklan anda akan dijumpai?

1. Daily Discover
2. Similar Product
3. You May Also Like



Ini ialah paparan YOU MAY ALSO LIKE, anda boleh lihat icon Ad di produk ke enam



Paparan SIMILAR PRODUCTS juga ada icon Ad dan kebiasannya kita nak bersaing secara sihat bersama pesaing kita di shopee ini adalah salah satu cara terbaik untuk anda lakukan




Paparan Daily Discover juga diletakkan iklan berbayar supaya customer atau kita sebagai pembeli dapat melihat produk tersebut. Daily discover adalah mengikut sejarah pembeli masing-masing. Maksudnya apa produk atau keyword yang anda selalu cari di Shopee. Maka paparan daily discover anda berkaitan dengan search history anda dan pembelian anda di Shopee.




Baik. Jadi anda sudah tahu di mana produk anda akan muncul. Mari kita mulakan.



Pertama, buka seller center anda, jika boleh buat di laptop atau pc masing-masing. Ianya lebih baik berbanding buat ads di applikasi Shopee, dan ada beberapa kekangan apabila anda bina iklan di apps.



Klik sahaja pada Shopee Ads di Shopee Seller Center anda. Anda akan dibawa ke bahagian seperti gambar di bawah.



Ini ialah paparan Discovery Ads Shopee. Klik pada "Add New Discovery Ads" untuk mulakan pengiklanan produk anda"



Nampak tak auto optimisation tu? Kalau boleh lah anda turn off ye. Auto ni kita tak dapat kawal berapa persen dan nilai bid. Kebanyakkannya duit cepat habis tetapi sales tiada. Jika saya lah, saya akan matikan dan run secara manual sahaja. Tekan add product untuk bermula



Sila pilih produk yang anda mahu iklankan ya. Add product kemudian tekan submit


Tuk lebih advanced klik di Add Advanced Settings 



Advanced version sebegini ya. Keluar semua jenis ads di discovery. Anda boleh setkan maksima terima bidding berapa. Maksima ialah 300%




Siap. Mudah sahaja kan?



Alhamdulillah. Siap entri kita pada hari ini. 


Baik beberapa tips shopee ads untuk anda semua.

1. Tak semestinya run ads hari ni terus dapat sales. 
2. Run ads dengan bijak, tolong kira sama ada ads anda menghasilkan untung atau rugi. 
3. Discory ads ialah cara yang bagus untuk memarketingkan produk kedai anda dan mendapatkan trafik.



Saya harap entri ni dapat membantu anda semua. 




Monday, June 07, 2021

Tutorial Cara Buat SEO Facebook Page Untuk Bisnes 2021

June 07, 2021 0 Comments

Jika anda serius untuk berniaga dan mahukan pelanggan menjumpai anda, maka anda wajib memiliki kedai online anda sama ada Facebook Page atau bina sebuah website. Hari ini saya akan tunjukkan caranya bagaimana anda boleh membuat SEO Facebook Page anda sendiri dengan mudah. Insha Allah, saya akan sertakan tips dan panduan satu per satu supaya anda dapat bina kedai Facebook anda semudah ABC.


Oh ya, tidak kira apa jenis website anda, boleh jadi seperti saya iaitu website blog, mini website atau website jualan (ecommerce), anda patutnya sudah mulakan hari ini. Jangan pandang rendah kepada web blog ya kerana majority blogger inilah yang menyalurkan pelbagai informasi sahih kepada anda lagi-lagi jika melibatkan tutorial atau cara melakukan sesuatu. 


Mari kita mulakan. Anda sudah ada facebook personal? Jika belum sila berbuat demikian dahulu. Daftar akaun anda di https://facebook.com . Anda wajib memiliki facebook personal jika nak berniaga di medium Facebook ya. Saya tahu ada ramai yang tidak mahu ada Facebook akaun tetapi nak buat FB Page. Jawapannya TIDAK BOLEH. Anda wajib buka akaun facebook terlebih dahulu dan kemudian barulah anda boleh mula berniaga di medium sosial FB.


Bagaimana Cara Berniaga di Social Media Facebook?

  1. Softselling di akaun personal facebook anda. Berkongsi pengalaman, ilmu dan produk jualan. 
  2. Memaparkan produk dan servis anda di Facebook Marketplace
  3. Mengiklan produk di group-group facebook. Sila baca dulu syarat bagaimana anda boleh beriklan di setiap fb group ya
  4. Membina Fanpage Facebook atau dikenali sebagai Facebook Page


Baiklah. Semua dah bersedia? 


Oh ya, sebelum saya mulakan. Perhatikan tajuk entri saya ialah SEO Facebook Page. Apa maksudnya? Anda tahu SEO itu apa? Apa beza page facebook dengan SEO atau tanpa SEO?

Apa Itu SEO bagi Page Facebook?



SEO ialah search engine optimization atau bahasa mudah faham, kata kunci yang digunakan supaya kedai facebook anda dapat muncul di page pertama carian Google. SEO bukan sesuatu yang berbayar, tetapi teknik percuma. Ia mengambil sedikit masa jika ada banyak persaingan tetapi tidak mustahil. Apa yang anda perlukan selepas bina fb page kedai anda ialah konsitensi sharing bagi memastikan kedai facebook anda terus aktif. 


Contoh anda google, al quran tagging enuur. Anda lihat apa carian yang muncul di page. Page yang kita semua nak muncul ialah di page pertama. Biasanya customer akan berhenti di page pertama melainkan mereka mahukan lebih informasi mereka akan pergi ke page kedua, ketiga.






Nota Penting sebelum mulakan

  1. Pastikan anda sudah melakukan research nama kedai anda (cari di google, keyword tools apa yang customer cari)
  2. Jangan bina kedai caca merba. 1 niche 1 kedai facebook. Elakkan nak campur baju + al quran ke atau campur skincare ke. Buat 1 niche yang serasi atau mengikut kata kunci produk jualan anda.
  3. Tahu niche atau kategori bisnes anda
  4. Gunakan laptop/pc untuk bina kedai Facebook berbanding handphone ya

Cara Buat SEO Facebook Page Untuk Bisnes



STEP SATU

- Login ke akaun facebook anda. Klik pada bahagian atas kanan. Anda akan tambah icon +. Klik di situ dan cari PAGE

Tekan pada simbol +



Klik pada page

lANGKAH DUA

- Anda akan masuki ruang bina page seperti gambar di bawah. Isikan nama kedai anda, pilih jenis kategori yang menerangkan tentang bisnes atau page anda, dan ketiga isikan ringkasan penting mengenai produk, atau servis yang anda jalankan.



Anda akan lihat paparan ini ye. Kosong sahaja, jadi anda digalakkan untuk isikan dan penuhkan informasi page mengenai aktiviti yang anda jalankan.


# TIPS SEO Facebook Page

  1. Menamakan kedai anda adalah sangat PENTING. Disinilah SEO itu berada. Apakah nama kedai facebook page anda? Brand? Kata Kunci? Pastikan anda gabungkan keduanya. Elak dari menggunakan brand semata-mata kerana brand yang kurang femes jarang di cari di google. Jika anda ada nama brand kedai anda, gabungkan dengan kata kunci bisnes anda kay.
  2. Kategori yang betul akan memudahkan pencarian customer di facebook.
  3. Description dibenarkan 255 patah perkataan sahaja. Jadi masukkan kata kunci + brand + servis atau bonus tambah serta CTA kepada client. Ia memudahkan untuk client terus menghubungi anda


LANGKAH TIGA

- Lengkapkan page anda dengan gambar iaitu cover page dan profile page. Jika sudah ada gambar, terus lengkapkan. Jika tiada anda boleh gunakan canva.com dan bina banner serta logo anda sendiri. Ikutkan tak kisah pun, tentang logo, apa yang penting, costomer nampak dan jelas apa yang anda cuba sampaikan daripada gambar tersebut. Lihat kembali gambar di atas, di mana kedudukan profile page dan cover page. 
- Sekiranya anda tiada idea lagi, dan tiada gambar, anda boleh skip process ini dan siapkan kemudian.

TIPS Cover Page & Profile Page


- Paparkan gambar utama atau USP kedai anda. Letakkan nombor telefon / whatsapp atau website di gambar supaya mudah customer hubungi anda.
- Profile page anda boleh letak promosi terkini, logo atau contact me. Jangan lupa isikan info berkenaan kedai facebook anda di keterangan gambar profile page.


LANGKAH EMPAT

- Linkkan nombor whatsapp anda dengan facebook page. 
- Sebaik sahaja anda melepasi langkah ketiga, anda perlu linkkan whatsapp anda dengan bisnes facebook page. Dengan cara ini, customer boleh terus hubungi anda secara terus melalui fb page. 
- Apakah whatsapp terbaik? Whatsapp terbaik untuk peniaga ialah Whatsapp Business. Jika anda belum ada whatsapp bisnes, tolong consider untuk ubah daripada whatsapp biasa kepada whatsapp bisnes. Anda boleh baca di sini kelebihan whatsapp bisnes berbanding whatsapp biasa. 
- Proses ni anda boleh skip , tiada masalah. 
- Satu facebook page hanya boleh link dengan satu nombor whatsapp sahaja ya.






Okay. Anda boleh skip untuk auto link whatsapp dengan facebook page. Jika nak link , pergi sahaja ke page setting dan linkkan.


Baca sini : https://www.emmemarina.com/2019/10/cara-link-nombor-whatsapp-ke-facebook-page-anda.html



LANGKAH KELIMA

- Anda sudah pun siap asas membina kedai facebook page untuk perniagaan anda.
- Langkah seterusnya ialah mengisi dan melengkapkan lagi maklumat kedai / bisnes anda.




Contoh page sudah siap tetapi masih kosong banner cover page dan profile page kosong




Nampak tak sebelah kiri page anda? Ada maklulat yang anda perlu isi. Nasihat saya? Tolong isi ya



Isikan




Isikan


LANGKAH ENAM


- Edit button page dengan cara untuk menghubungi anda atau website anda.
- Usah biarkan tidak diisi, wajib isi jika nak dapat sales ya.





Terdapat banyak pilihan. Yang selalu orang ambil ialah Send Message, Contact Us, Send Whatsapp Message, Shop Now




SIAP!!


Fuh, lengkap satu entri tutorial facebook page untuk bisnes. Mudah kan? Saya harap entri dan membantu anda semua membina satu page SEO.


Nak tahu sesuatu?



Setiap post di facebook page anda ada nilai SEO juga. Pastikan apabila anda menulis status di page setiap hari. Anda menggunakan kata kunci yang sesuai. Google dahulu kay.



Selamat mencuba dan selamat maju jaya dalam perniagaan online anda semua.

Saturday, June 05, 2021

5 Tips Surirumah Bekerja Sendiri Supaya Kekal Fokus Setiap Hari

June 05, 2021 0 Comments

 Dari penulis, Allan & Barbara Pease, buku bertajuk Why Men Can Do Only ONE Thing At A Time, And Women Never Stop Talking menyatakan bahawa "Orang perempuan mampu melakukan beberapa tugas yang saling tidak berkaitan pada masa yang sama. Ini kerana, jaringan saraf pada otaknya tidak pernah putus". Entri ini ditulis sebenarnya pada masa sama saya sendiri sebagai orang perempuan sudah hampir kepeningan gara-gara terlalu banyak berfikir dan menguruskan hal pada waktu yang sama!


Saya sedang menulis artikel ini, sambil membayar banking online kepada guru kelas blog saya. Sambil membuka games, play.org untuk menyediakan artikel untuk plays, bermain video di sana, buat recording dan siapkan entri untuk mempromosikan games mereka, ketika ini juga, saya buka di group Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah untuk mendapatkan kembali gambar-gambar poster Ebook berkaitan kedai online, surirumah dan resepi ketika berpantang. 




Ketika semunya dibuka, dan saya mula terasa serabut sangat. Allahu apa bende nak buat ni!


Pada saat itula saya teringat perempuan ada keupayaan multitasking dan ditulis dalam kajian Allan & Barbara Pease. Saya sebutkan satu per satu kepada suami pada mukasurat di mana wanita boleh berfikir dan melakukan banyak aktiviti serentak dan akhirnya para wanita menghadapi masalah mengenal kiri dan kanan. Kurang faham? Begini, disebabkan kita orang perempuan terlalu banyak berfikir dan melakukan multitasking, kita tunjukkan arah kanan, tapi kita maksudkan arah kiri. Dan perasan tak jika anda bertengkar dengan suami gara-gara anda tersilap maklumkan arah?






Owh, jika anda semua belum lagi ada buku Why Men Can Do Only ONE Thing At A Time, And Women Never Stop Talking Edisi Bahasa Melayu, saya sarankan TOLONGLAH beli sekarang. Dapatkan! Buku ini sangat seronok dibaca dan banyak sangat ilmu yang berguna dalam kehidupan perkahwinan. Bila anda baca, anda faham kenapa anda sebegitu, dan suami sebaliknya. Seronok dapat memahami tingkah laku suami anda, dan percayalah selepas ini hidup anda akan semakin ceria dengan taktiks dan boleh bersabar bila suami anda lakukan kesilapan :)


Jadi Bagaimana Kita Orang Perempuan Nak Manage Jadual Supaya Kurang Lakukan Kesilapan?


5 Tips Surirumah Kekal Fokus Setiap Hari Akibat Terlalu Multitasking


1. Listkan tugasan rumah yang wajib dibuat dahulu seawal bangun pagi. Adakah kene sediakan breakfast? Adakah mengemas dahulu? 

2. Apakah tugasan utama untuk disiapkan berkaitan bisnes anda?

3. Tulis setiap perkara utama, jangan terlalu banyak. Mentor saya pesan, 3 utama perlu dilakukan. Siapkan dan tulis lagi. 

4. Jadikan rutin bangun awal pagi seawal 5 pagi setiap hari. Boleh kita tahajud, listkan tugasan dan paling penting jangan tidur semula selepas subuh kay


Diharap entri ini dapat membantu anda semua kekal fokus, lakukan kurang kesilapan dan kurang stress. Jika tiada aturan, maka apa sahaja kita buat akan kucar-kacir.


Satu lagi saya lupa share, tips ke 5, amalkan setiap hari 40 kali zikir Allahumma Ya Barik sama ada selepas solat subuh atau sebaiknya saat bangun dari tidur. Insha Allah urusan anda pada hari itu akan dipermudah dan dijaga oleh Allah swt. 




Friday, June 04, 2021

Cabaran Berniaga Sebagai Seorang Surirumah Sepenuh Masa

June 04, 2021 0 Comments

Sebagai peniaga, kita harus selalu update segala informasi berkenaan produk, pengeposan dan hal terkini. Berniaga di pelbagai platform marketplace, memiliki website jualan sendiri bermaksud andalah yang akan menguruskannya seorang diri. Kerja update info sebegini renyah tetapi perlu. Bagi surirumah anak ramai seperti saya, urusan ini sangat memerlukan saya fokus dan curi masa untuk melakukannya. Jika tidak, saya terpaksa stay up berhari-hari semata-mata menyiapkan setiap platform. Inilah cabaran yang harus saya hadapi setiap masa sebagai surirumah sambil menguruskan anak-anak, suami dan rumah. 





Bekerja seorang diri tanpa staff bila anda sudah boleh pergi jauh memenatkan. Namun entah kenapa saya masih belum bertemu pembantu yang serius bekerja bersama saya. Malah, dua kali saya dijodohkan bersama staff yang akhirnya terpaksa saya berhentikan. Sukar juga ya?


Bekerja bersama saya secara online mungkin satu cabaran. Tidak semua orang memiliki laptop di rumah. Tidak semua orang memiliki WIFI, majority menggunakan handphone sahaja. Tugasan bersama saya memerlukan staff mengakses dekstop di setiap platform, mobile view sangat tidak sesuai dan lebih menyusahkan staff itu sendiri. 


Berniaga anda akan sentiasa download gambar, video untuk diupdate. Ia akan memerlukan lagi data yang sangat banyak. Menjadikan line telco sebagai hotspot tidak sesuai, slow dan akhirnya staff-staff saya tidak dapat melakukan kerja mereka dengan baik, menjadi lewat dan menyebabkan hubungan online dua hala antara kami tidak menjadi. Alangkah baiknya jika saya dapat bertemu dengan staff atau freelancer yang dapat bantu saya sebaiknya. Semua updating ini memakan masa yang lama terutamanya untuk saya yang perlu melakukan sales, update order, uruskan marketing. 


Kata mentor-mentor saya, jika kita nak berjaya dan berkembang dalam perniagaan. Kita perlukan team. Dan nampaknya inilah cabaran terbesar untuk saya. Dari A to Z saya uruskan seorang diri sedangkan bisnes ni sedang ke arah expanding. Saya doa sangat-sangat Allah makbulkan doa saya, ditemukan dengan pembantu/ staff yang betul-betul menepati ciri yang saya idamkan. Dapat bekerjasama dengan baik walaupun secara jauh. 


Saya berniaga apa sahabat nak tahu?


Mari saya kongsikan manalah tahu sahabat berkenan nak order kan hehe


Fokus menjual produk islamik iaitu al quran tagging dari Sahabat Enuur, jam tangan solat dan kiblat dari Buruj Watches dan al quran digital dari Al Qolam dan My Qalam

Mempromosikan software untuk peniaga seperti software shopee Cybersona, Autopost Facebook KITFB, Telegram dan banyak lagi

Ebook untuk peniaga dan surirumah

Produk skincare dan slimming dari DMS360

Dealer Emas Orodesign


Saya berniaga sepenuh masa sebagai dropshipper. Saya memilih tidak memegang stok tetapi impian saya setinggi gunung. Walaupun dropship, saya tetap nak berjaya. Jangan terkejut dengan senarai produk, software yang saya jual. Semua itu dalam masa beberapa tahun juga, dan sekarang ni saya fokus kepada produk islamik, sharing marketing dan software shopee (sebab ni saya foundernya). Namun begitu produk knowledge untuk kesemua senarai tu saya wajib hadamkan. Bayangkan berapa banyak folder dalam otak kecil saya ni, dengan kerja rumah non stop. Saya sudah beberapa hari tidur lewat sekarang. Sahabat doakan saya bertemu dengan staff idaman tahu. 


Baiklah. Sudah jam 2 pagi. Selamat malam semua. Salam sayang dan salam kejayaan. Ingat, kejayaan itu tidak mudah tetapi ianya tidak mustahil. Tiada yang mustahil dengan adanya Allah. Buat baik, ikut apa peraturan berniaga sebagai seorang muslim, jangan tutup mata mengenai urusan perniagaan kerana Rasulullah s.a.w sendiri merupakan seorang peniaga. Kita wajib follow Baginda dan para sahabat berniaga. Barulah berkat dunia dan akhirat dengan hasil pendapatan yang kita terima melalui bisnes kita kay. 


Wednesday, June 02, 2021

Cara Tebus eBelia Paling Mudah Dan Cepat

June 02, 2021 0 Comments

Sudahkah kalian menebus ebelia anda? Saya difahamkan cara penebusan ebelia tersebut agak leceh namun usah bimbang. Jika kalian sudah ada aplikasi Shopee anda boleh menebus dengan mudah di situ sahaja. Ya benar, tebus secara tunai di Shopee.


klik sini untuk tebus di Shopee :- https://shp.ee/dg77chk



Tebus eBelia di Shopee anda boleh keluarkan duit tersebut ke dalam akaun anda atau terus gunakan untuk membeli barangan di Shopee. 


Bagaimana Jika Anda Tiada Akaun Shopee?


Oh, tidak perlu bimbang. Daftar sahaja di akaun Shopee. Anda hanya perlukan nombor telefon untuk buka akaun di Shopee dan terus daftar Shopeepay anda untuk menggunakan sistem tersebut. Rujuk sini untuk buka akaun di Shopee dan Sini untuk aktifkan Shopeepay kalian. Wajib aktifkan Shopeepay barulah dapat menggunakan sistem tersebut dan mengeluarkan duit dari Shopeepay ke akaun bank anda.




klik sini untuk tebus di Shopee :- https://shp.ee/dg77chk

Home Ads