Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah

11/30/2021

Game Yang Dapat Mengasah Minda & Hilangkan Stress

Dulu semasa zaman kat uni, tak sah kalau tak main game yang dah disediakan di pc. Saya belajar di KUKTEM pada waktu itu, wajib ada laptop masing-masing, cewah apa lagi melaram la student-student dengan pelbagai jenis laptop. Zaman tu zaman baru je bermula laptop ni, bayangkanlah betapa mahalnya laptop masing-masing mencecah seunit hampir RM7,000 dan spec juga bukanlah sehebat sekarang. Tahun lepas setelah sekian lama, saya dapat juga beli seunit laptop baru dengan harga RM1,800 dan beza spec dari segi storage, processor malah skrin juga jenis HD. Namun, tak dapatlah saya nak menempah laptop jenama Apple. Jauh betul harganya untuk saya miliki.


Permainan online atau downloaded di dalam laptop ialah cara mudah kita mengisi masa lapang sesudah penat memerah kepala belajar setiap hari. Saya bukanlah seorang yang pandai bermain game. Di universitilah, selain belajar saya turut berkenalan pelbagai jenis game namun kalau memang tak pandai. Tak pandai jugalah haha. Adalah sedikit-sedikit jenis game yang saya boleh mahirkan setelah beberapa kali berjuang. Antara permainan yang paling mudah dan saya suka, ialah game yang sudah diinstall di dalam laptop iaitu koleksi solitaire.


Rupanya laptop sekarang, sudah tidak diinstallkan ye!


Puas saya cari, rupanya kepunyaan microsoft dan renyah juga jika anda tidak memiliki akaun microsoft. Mujurlah ada online game solitaire dan sama seperti game dulu-dulu, best juga bila spend time bermain. Berfikir setiap hari tentang bisnes, marketing, kerja memang memenatkan. 


Tak percaya game simple macam ni sudah tiada pre-install dalam laptop? Meh saya share tauuu. Dah la tak dapat install pula tu huhu


Tiada lagi game tetapi berubah kepada Microsoft Solitaire Collection

Click nanti dibawa kepada paparan ini. 

Tengok ni, anda harus install kay. So saya paling suka main game Microsoft Mahjong

Click Get

Walla!! Tak dapat download pula. Saya tiada akaun Microsoft berbayar. Maka redhalah saya tak dapat bermain game kegemaran saya ni. Syukurlah ada game solitare Mahjong ni di website online.


Mari saya sharekan game yang paling saya suka main dari zaman muda-muda sampaila sekarang. Mudah aje, tak sakit kepala saya nak fikir strategy game ni hehe



Best ke best?

Nak main sekali? Mesti rindu kan nak main game ni, jomlah klik je kat sini, semua free! 


https://www.solitaire.org/solitaire-games/

Read More

11/21/2021

Tarik Customer Shopee Melalui Shop Decoration Marketing

Shop decoration yang disediakan oleh Shopee bagi semua seller adalah percuma. Ada 8 template yang boleh anda pilih dan paling penting ianya tidak sukar untuk anda gubah. Apa yang perlu anda buat ialah ikut sahaja template, dan masukkan gambar produk atau kekuatan marketing kedai anda.



Tanpa buang masa, mari kita lihat bagaimana anda boleh tukar kedai Shopee anda menggunakan Shop Decoration.



Paparan website apabila anda membuka Shop Decoration. Tekan Edit Decoration untuk memulakan transformasi kedai anda



Ini adalah paparan kedai Shopee saya sebelum ini. Jadi misi kita kali ini ialah untuk menukar layout dan template kedai di Shopee. Jika anda baru pertama kali menggunakan tak mengapa. Mari kita lihat satu per satu.



Terdapat 8 pilihan template untuk anda cuba. Anda boleh lihat satu per satu secara percuma dan tidak perlu save lagi. Lihat yang mana satu sesuai untuk anda gunakan di kedai Shopee anda ya. Pilihan template ada di sebelah kiri anda.



Anda boleh lihat di sebelah kiri atas ditulis COMPONENT. Component inilah yang akan membantu anda mendekorasi susunan/content kedai anda. Ada beberapa component yang perlu anda tahu iaitu:- Visuals (image/video), Product, Category, Promotions dan General (Description)




Ada beberapa component yang perlu anda tahu iaitu:- Visuals (image/video), Product, Category, Promotions dan General (Description)



Baiklah. Mari kita go through satu per satu component yang ada:-


Visuals ialah gambar atau video yang anda display di kedai anda bagi tujuan marketing. Info produk, best seller, latest promotion atau apa sahaja yang anda ingin tonjolkan kepada customer-customer anda.


Pilih mana satu visual component yang anda nak gunakan. Anda boleh guna dan letakkan semaksima yang telah ditetapkan. Contoh anda lihat Single Image 2/10 bermaksud dua image telah saya gunakan pada Shop Decoration, 10 bermakna ada 10 gambar yang boleh saya letak pada paparan Shop. Layoutnya anda boleh susun di mana sahaja yang anda suka




Product Component ialah display produk anda. Ada beberapa pilihan, iaitu Product highlight, Product by Category dan lain-lain lagi. Dalam contoh, saya memilih product category untuk memudahkan customer melihat pilihan product yang ada. Category bagi saya penting untuk kita mencari produk berdasarkan pengkelasan yang sama. Dan saya prefer memilih Manual Display Mode berbanding Smart. Jadi saya dapat display kategori yang saya dah setkan untuk customer.



Category :- Ada 2 pilihan sahaja, sama ada anda display kategori produk secara bertulis atau secara bergambar. Anda boleh pilih salah satu atau keduanya sekali



Apakah promosi yang sedang berlangsung pada kedai anda? Discount Promotion? Bundle deal atau Add On Deal? Ketiga-tiga pilihan promosi ini anda boleh display pada paparan Shop untuk memaklumkan customer apakah promosi hebat di kedai anda. Ha best kan?



Shop Description ialah informasi mengenai kedai anda yang anda sudah setup di SHOP PROFILE. Anda perlu setkan dahulu barulah anda dapat display di Shop anda menggunakan Shop Decoration. Click component General untuk display informasi ini.



Last but not least, letakkan bisnes kad anda selain shop profile. Saya guna gunakan image kerana adakalanya tak semua customer akan menekan more untuk membaca shop description. Anda boleh letakkan sebarang info berkaitan kedai anda di image tersebut.




SIAP! Mudah bukan? Bila dah siap mendeko kedai anda, tekan save dan PUBLISH. Anda juga boleh deko yang sama pada paparan jenis dekstop. Apa yang perlu anda buat ialah Apply Decoration to PC Shop Homepage. 


Klik pada Apply Decoration to PC Shop Homepage. 



Preview pada Shop Homepage versi dekstop



Siap publish!



Alhamdulillah. Siap sudah tutorial Shopee Shop Decoration! Bagaimana? Dah nak mula mendeko? Jika anda tiada idea boleh je jalan-jalan tengok kedai-kedai PS/PS+ atau Shopee Mall. Deko kedai mereka memang terbaik. 


Nak tengok deko kedai saya? baik.. jom click sini je, nak terus shopping pun boleh. 
Read More

11/08/2021

Jom Dapatkan Buruj Vega Jam Tangan Waktu Solat dan Automatik Kiblat Terbaru dari Buruj Watches

Bismillah❤️ BURUJ VEGA nama di beri. Tahukah anda, ada 2 fakta yang menarik tentang BURUJ VEGA ?


1. Bintang kelima yang paling terang di alam semesta.

2. Size BURUJ VEGA 2x lebih besar daripada size Matahari. 


Masya Allah! Hebatkan kuasa Allah? 

So, Korang first time ke tahu fakta yang menarik ni macam sis? 

 

Ekslusif sangat kan? 3 warna yang sangat cantik, casual malah tampak seakan sangat mahal seperti ribuan ringgit tetapi kami hanya berikan harga yang mampu milik namun kualiti tetap umph untuk sahabat semua!





Khas untuk sahabat semua. Buruj Watches launching bukan sahaja seunit 3 warna tetapi ada matching couple set!. Alhamdulillah. Seronoklah semua pasangan. Sesuai dijadikan hadiah buat suami, isteri atau yang sedang sibuk mencari set couple bagi hari pernikahan yang bakal mendatang. AAMIIN3x


Kotak yang sangat cun sesuai diletakkan dan didandan di atas dulang pengantin



BURUJ VEGA - OH SO SWEET! JAM TANGAN WAKTU SOLAT IDAMAN SETIAP COUPLE SWEET TILL JANNAH! 🥰

Bulan baru. Semangat baru. 

So, nak laaa ada sesuatu yang best kan? 😍 nak pakai sedondon dengan pasangan 

Sis, tak ada pasangan tak boleh ke? 

Eh, mestilah boleh. Masih sweet di hati kami. Cia cia cia 
-

Buruj Vega New Release 

Normal Price : RM 279 

Launching Price : RM239 
Couple set : RM460 


✅ Free Postage to Semenanjung
✅ 369 Days Warranty 
✅ Free Gift Special for 99 Couple Only




Spesifikasi Teknikal

Buruj Vega

⌚️Weight : 100g
⌚️Case Diameter : 3.87 cm
⌚️Case Thickness :0.9cm
⌚️Case Material : stainless steel
⌚️Band Material : Genuine Leather
⌚️Screen :Sapphire Glass
⌚️Band length (include case): 25.4 cm
⌚️Band width : 1.8 cm


CLOSE UP BURUJ VEGA







COUPLE SET BURUJ VEGA



SILVER

BROWN

BLACK



JOM DAPATKAN HARI INI SEMENTARAN OFFER MASIH ADA.


Untuk tempahan klik sahaja link di bawah ya:-




atau boleh terus whatsapp saya di sini:-


Read More

Apa Itu Facebook Ads With Shopee (CPAS) Dan Kelebihannya Buat Shopee Seller





Saya sudah mengetahui cara pengiklanan CPAS ini iaitu cara pengiklanan berbayar untuk menaikkan produk kita di Shopee melalui Facebook Ads sudah agak lama tetapi biasalah ianya akan berlaku secara berperingkat. Cara ini adalah lebih baik kerana ia merupakan usaha sama antara dua platform dan sudah tentu terbaik kerana kita bukan standalone in making ads. Sebelum wujud CPAS saya pernah juga membuat iklan berbayar di Facebook kemudian meletakkan link kedai shopee, atau link kategori atau anda boleh juga meletakkan link produk terus. Terpulang bagaimana anda mahu promot produk anda di Shopee. 


Tiada capaian yang lebih baik daripada melalukan pengikanan berbayar. Kos marketing percuma bukanlah tidak bagus, tetapi ia memerlukan usaha yang sangat banyak. Anda perlu berusaha untuk sharing produk jualan anda setiap hari tanpa berhenti. Namun jika anda luangkan masa beriklan, dan membayar kos pengiklanan anda boleh berehat daripada melakukan aktiviti sharing ini dan hanya fokus kepada menguruskan produk, packing, perbetulkan marketing, content dan macam-macam lain aktiviti lain selain menghabiskan terlalu banyak masa dengan membuat sharing untuk menaikkan view produk secara percuma. 


Sebagaimana kata mentor-mentor saya, akhirnya yang dapat menaikkan view produk secara mendadak ialah melalui pengiklanan berbayar. Anda perlu berani meletakkan minyak (duit - modal) anda untuk mendapatkan hasil yang lebih banyak. Kini selain Shopee Ads, anda sudah boleh mendaftar untuk memulakan adventure marketing anda bersama Facebook Ads. Baiklah. Mari kita bersama-sama lihat apa yang diperlukan untuk memulakan pengiklanan berbayar Facebook Ads with Shopee (CPAS).


Cara Join Facebook Ads with Shopee (CPAS)


1. Wajib ada Facebook account (personal)
2. Wajib ada Facebook page (ye, facebook page merupakan kedai facebook atau lebih mudah nak difahamkan ialah FB kedua anda yang boleh digunakan khas untuk berniaga)
3. Facebook Ads ID, untuk buat iklan berbayar anda perlu create dahulu akaun ID khas untuk buat FB Ads.
4. Mesti ada akaun Shopee


Okay jelas ye. So bagi yang dah mula teruja, jika anda belum ada Facebook boleh mula sign up sebagai ahli baru Facebook dan bagi yang sudah ada Facebook tetapi belum ada Facebook Page, boleh juga mulakan bina satu Facebook page khas untuk kedai shopee anda. 


TIPS: Jika anda nak bina Facebook page yang khas untuk Shopee dan serious berniaga di Shopee anda boleh bina nama yang sama seperti mana anda set nama kedai Shopee anda dan kemudiankan link kan shopee akaun anda pada FB Page anda, so mudah customer boleh terus masuk ke kedai anda untuk pembelian. Nak lagi best, pakai link shopee affiliate!


Nak tahu kelebihan ada Fb Page? 

Nak tahu step by step cara bina Fb Page?


Kenapa Anda Perlu Join Facebook Page with Shopee (CPAS)?





Dah dapatkan Ebook percuma Panduan Berniaga di Shopee? 


Oh ya, saya ada software khas untuk shopee seller manfaatkan untuk boost sale dan tambah followers. Boleh tengok video di sini:- https://www.youtube.com/watch?v=JztDVKcO3mE



Alhamdulillah, semoga perkongsian hari ini membantu sahabat semua. Share jika entri ini bermanfaat
Read More

11/03/2021

Infaq Al-Quran Tanpa Tagging dan Bertagging

 



MAKLUMAN TERBARU INFAQ AL-QURAN by eNUURCare

Alhamdulillah. Untuk makluman semua, bermula 1 November 2021 (Isnin), Al-Quran TANPA TAGGING juga akan disumbangkan dalam proses pembahagian Infaq eNUUR.

Jadi diharapkan semua team untuk ambil maklum tentang makluman ni dan pastikan info ini sampai kepada semua yang berkaitan.

Doakan semoga segala urusan Infaq Al-Quran dipermudahkan dan kita semua dapat sebarkan manfaat Al-Quran kepada semua umat Nabi Muhammad SAW.


Jom berinfaq! Grab pahala berpanjangan sehingga akhir hayat☺️


Untuk berinfaq, sahabat boleh terus membuat infaq di link di bawah:-



Mari berkenalan dengan al-quran yang kami ada di Sahabat Enuur. Jika berminat untuk membuat tempahan, sahabat boleh menempah juga untuk diri sendiri dan keluarga.














Berminat untuk menempah atau bertanya soalan produk?


Klik sahaja link di bawah, anda akan terus dapat info produk atau dilayan oleh agen kami 🌹



#enuurcare #enuur #sahabatenuur #enuurpreneur #alqurantagging #infaqalquranenuur #infaqalquran


Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com