6 Cara Berkesan Memaksimakan Marketing di Facebook Page Anda

 Alhamdulillah. Anda sudah pun memiliki sebuah kedai facebook yang rasmi sebagai tapak bisnes anda di media sosial Facebook. Baiklah, mari kita buat checklist adakah kedai facebook anda sudah lengkap atau belum? Kemudian, saya akan listkan apakah tindakan selanjutnya yang harus anda lakukan untuk mendapatkan prospek yang lebih targetted dan sudah tentu sales!


servis bina facebook page



Checklist Kedai Facebook Page:-

Apakah yang dimaksudkan dengan checklist ini ialah persiapan, atau infomasi yang lengkap mengenai kedai facebook anda. Sudah tentu anda tidak mahu buat kerja separuh jalan, bila kita mula buka kedai, infomasi mengenai kedai anda, produk, cara hubungi, cara pembelian haruslah lengkap dan tepat. 

1. Tentang kedai (about)

Isikan segala info tentang kedai anda, nama kedai, username, nombor yang boleh dihubungi, nombor whatsapp, website (jika ada), perihal kedai dan produk. Semuanya haruslah betul. 

** tips: untuk nama kedai dan username gunakan kata kunci bisnes/produk supaya anda mendapat prospek yang targetted berbanding nama branding kecuali anda dan brand anda sudah femes. 

2. Cover page & profile page

Pilih gambar yang sesuai dan melambangkan produk/bisnes anda. Ini juga merupakan marketing direct untuk customer tahu apa sebenarnya kedai anda dan cara menghubungi anda dengan lebih mudah & senang. 

Anda boleh letakkan promosi terkini, copywriting ringkas jadi customer tengok sahaja sudah tahu. Usah biarkan customer terskroll2 tak sudah-sudah di page anda dan akhirnya hilang minat. Lagi teruk, anda langsung tidak meletakkan sebarang gambar pada cover dan profile page. Ini terus menghilangkan kredibiliti kedai facebook anda di mata pelanggan. 


SIAP!. jom ke sesi seterusnya


Mari kita beralih kepada apa perlu dibuat setelah siap kedai facebook anda. 

Sudah berjaya bina facebook page, tidak bermaksud anda lepas tangan dan harapkan keajaiban berlaku. Terus dapat sales berderu-deru! Cuba lihat brand-brand besar, apa mereka lakukan? Facebook page mereka sentiasa aktif bukan? Follower dan likes bertambah dari masa ke semasa, mendapat review yang bagus dan status page mereka sentiasa dikemas kini dan update setiap hari. 

Barulah kedai/brand mereka di facebook itu dipercayai. Ibarat rumah yang siap tetapi tiada penghuni, kita tetap menganggap rumah itu kosong dan tiada bertuan tetapi bila sudah ada yang masuk ke dalam rumah, menghiaskan dan menetap. Barulah kita tahu rumah itu hidup dan yakinlah kan nak berkawan, berjiran dan bertanya akan hal tuan rumah setuju? Begitulah situasi rumah kedai anda di facebook. 


Facebook personal ialah medium untuk anda berkawan, share tentang hal peribadi manakala Facebook page ialah medium anda berniaga, share tentang produk, aktiviti bisnes secara terbuka dan tak risau kawan-kawan meluat, rimas anda asyik sibuk menjual dan update suruh membeli di wall mereka. Disebabkan hal inilah, Facebook mengasingkan urusan personal dan bisnes :)


Ringkasan aktiviti marketing di Facebook page anda supaya lebih kedai anda lebih dipercayai dan mendapat prospek yang tepat. 

1. Invite kawan-kawan dari facebook personal untuk like page anda. 

- Ada 2 cara yang boleh anda buat iaitu melalui facebook dekstop atau apps facebook page (Meta Business Suite)

- Paling mudah nak invite like secara banyak 100 users dalam 1 klik ialah menggunakan apps, tetapi saya prefer guna dekstop kerana dapat sent invitation like ke inbox kawan facebook :). Cara ni kills two birds in one stone kerana dapat menghidupkan semula kawan facebook yang tak perasan anda wujud sebagai kawan dia. 


servis bina facebook page

servis bina facebook page
Guna facebook page apps dan dalam satu klik anda boleh invite 100 orang sekaligus untuk like page anda.


servis bina facebook page



servis bina facebook page
Baguskan? Dapat berinteraksi dengan rakan-rakan facebook dan mewujudkan aktif engagement bersama rakan yang pasif


2. Update sekurang-kurangnya satu post setiap hari. Nak lagi bagus, update status 3-10x sehari jika mampu, tetapi sehari sekali pun memadai. 


3. Jika anda sudah ada customer yang pernah membeli dari anda, minta mereka untuk beri review pada page anda. Ini akan menaikkan trust dan sekaligus menjadikan kedai anda lebih digemari oleh pakcik facebook. 

servis bina facebook page
Page yang ada review berada di atas sekali



servis bina facebook page
Beginilah paparan apabila page anda ada review. Best mata memandang bila tengok ada star dekat kedai facebook page



4. Create facebook shop

- jika anda menjual produk dan nak customer tahu apa yang anda jual, cara terbaik ialah listkan produk anda di kedai online anda kan?

- sama seperti anda sedang bina ecommerce, dengan meletakkan nama produk, info, gambar dan harga. 

- tak perlu susahkan pelanggan terpaksa skroll, sesi perbualan yang panjang, mereka sudah nampak produk di katalog kedai anda, clik dan jika berminat boleh terus buat pembelian =)


servis bina facebook page

5. Connect instagram dengan facebook page

- Ha, tahu tak feature ni? Nak jaga kedua-dua kedai ni kan agak makan masa, kini anda boleh jaga kedua-dua akaun hanya dari satu tempat iaitu melalui facebook page anda.

- Anda boleh update status, story, reels, iklan, reply inbox dan komen dari facebook page anda sahaja. Tak perlu lah buka kedua-dua apps, dan terlepas pula notis dari salah satu medium. Semuanya serba serbi mudah kan?


servis bina facebook page


servis bina facebook page


6. Buat iklan berbayar (facebook ads)

- ini ialah kegemaran ramai semua seller. Ramai contact saya untuk saya buatkan fb ads tapi malangnya ini bukan kemahiran saya lah. Saya prefer suggest rakan saya. Anda sendiri pun boleh belajar sendiri dan test pengiklanan anda.

- apa yang penting ialah, copywriting anda sampai atau tidak kepada targetted prospek, 

- beberapa soalan yang anda boleh fikirkan dan draft sebelum beriklan ialah:-

siapa pelanggan anda?

ke mana anda nak iklankan? 

nak guna gambar atau video?

nak closing direct ke website, inbox page atau wasap?

apa tujuan iklan - awareness, closing, event, sales?


Boleh tak agak-agak dapat idea cara nak run kedai facebook page anda semua? 


Penting sangat-sangat, kita harus aktif dan jika ada modal, boleh run iklan berbayar secara konsisten walau gunakan modal yang minima, cthnya untuk awareness. In time iklan yang berterusan ini sama ada percuma atau berbayar pasti ada hasilnya. 

Dan paling saya suka bab facebook page ni ialah ianya muncul di carian google! tak mustahil, anda dapat customer dari google walaupun anda tiada website. 


servis bina facebook page
Kedai facebook page client ini muncul di carian google, siap ranking no 1 lagi. amacam menarik?


Oh ya, pada semua owner syarikat/kedai yang miliki tapak kedai anda, kedai fizikal, tolong listkan kedai anda ini di google business atau google maps. Ini juga salah satu marketing percuma yang sangat berkesan pada masa depan syarikat anda semua. 


----------------------------------------------------

Menarik kan ada facebook page ni? Anda masih belum ada kedai facebook page sendiri? Usah risau, boleh contact saya insya Allah, maharnya cuma RM50 sahaja percuma design profile dan cover page. 


Nak tahu lebih lanjut, jom sembang di wasap 018-9100 852.


servis bina facebook page

Boleh juga upah saya untuk setup google bisnes anda dan website atau blog. Insya Allah, kalau tak complicated sangat websitenya kita riki2 la harga berpatutan. Jom sebarkan manfaat bisnes/produk/servis anda buat seluruh rakyat Malaysia.







Website Online Percuma WEBP Image Converter Terbaik Yang Anda Boleh Cuba

 Tahukah saiz gambar amat memainkan peranan penting kelajuan loading sesebuah website. Sekiranya saiz gambar terlalu besar dan jelasnya anda mementingkan kualiti sebuah gambar namun anda perlu ingat bahawanya gambar yang berat hanya akan membebankan website anda. Nak ke prospek tunggu lama dan akhirnya memutuskan untuk meninggalkan website anda gara-gara terlalu lama nak tunggu post anda muncul di paparan skrin mereka?

Sudah tentulah TIDAK MAHU!

Namun harus saya nyatakan, tak semestinya anda wajib bertukar ke WEBP file type, JPG juga sudah mencukupi. Nasihat rakan-rakan blogger saya pula, kalau boleh mereka nak gambar tersebut bawah 50kb! Bayangkan betapa kecilnya saiz image tersebut. 

Alhamdulillah setelah mencari beberapa website WEBP image converter percuma, saya berpuas hati dengan hasilnya. Walaupun renyah kerana saya perlu upload satu per satu, kemudian download satu per satu, namun sangat-sangat berpuas hati. Dan harus saya tekankan, kualiti gambar anda yang tentukan anda nak bagaimana. Dalam kes saya, saya hanya nak siapkan sebuah entri berkongsi tentang template Al-Quran deboss. 

Tiada kualiti gambar cantik yang diperlukan, saya hanya nak customer tahu apa kod template yang ada, mereka boleh nampak dengan jelas. Boleh pilih kod template mana satu untuk dipilih. DONE.

Oleh itu, ianya tidak penting, kualiti gambar kurang atau pecah sedikit. 


Perkenalkan EZGIF.COM

Klik pada WEBP. pilih mana satu anda nak convert atau edit. 

Saya pilih JPG to WEBP. Ya, kene upload satu per satu


Lihat di bawah gambar ada info mengenai gambar tersebut. File size, ukuran.

Setelah saya tekan convert to WEBP, saya lihat berapa % saiz file type itu turun. Adakah saya boleh buat sesuatu lagi atau sudah memadai?

Disebabkan gambar saya hanya tulisan sahaja, maka saya decide untuk resize gambar dan berharap file size akan berkurangan lagi. Lagi kurang lagi bagus untuk saya


Yup. Setelah resize, file size berkurangan hampir 50% dan saya berpuas hati dengan apa yang saya dapat. Jadi buat apa lagi? Tekan icon save dan uploadlah gambar itu di entri website anda. =)


Alhamdulillah. mudah sahaja kan? Renyah jika ada banyak gambar untuk diuruskan. Namun berbaloi untuk anda cuba website online WEBP image converter di EZGIF.COM

Bilal Jam Azan Digital Rumah dari Buruj Watch

Memperkenalkan Bilal Jam Azan Digital Untuk Kediaman rumah anda, pejabat mahupun surau dari Buruj Watches! Akhirnya setelah lama menunggu, Buruj Watch mengeluarkan edisi jam azan digital pada bulan ini. Edisi terdahulu, model Buruj Quran mendapat sambutan yang sangat menggalakkan tetapi sudah discontinue, kini Buruj Bilal insya Allah lebih menarik dan mempunyai fungsi yang pasti anda semua tak sabar nak miliki!

Bukan sahaja penting bagi kita sebagai umat Islam dalam mendidik kepentingan solat di dalam institusi kekeluargaan namun ianya memberi maksud kita harus saling memperingati sesama kita tentang pentingnya mendirikan sembahyang lima kali sehari. 










Ukuran / dimension Buruj Bilal Jam Azan Digital Rumah:-




Saiz:
Lebar 49.5cm
Lebar 38cm

Material - Matte Surface Finishing 

Panjang cable - 193cm ~ 2m


Keistimewaan Jam Azan Digital Bilal:-

Alhamdulillah! Ramai yang excited dengan Bilal Jam Azan Digital Rumah ni. Ada 7 Sebab kenapa RAMAIII yang excited dengan Bilal Jam Azan ni. Sebab yang ke 5 & 7 paling rare! BONUSSSS tau! : 


✅ Ada Waktu Solat

✅ Waktu Solat Bukan Sahaja Di Malaysia, tapi Semua Negara Ada Dalam Bilal Jam Azan ni. Oversea? Jangan risau! Boleh guna. 😊

✅ Pastinya Ada Suara Azan ( Dari 8 Negara / 8 Suara ) 

✅ Boleh Set Nama Dalam Jam! Pertama di Malaysiaaaa. 🔥

✅ Zikir & Surah Pilihan Sebelum dan Selepas Azan. 

✅ Koleksi Zikir dari Inteam Records. 

✅ Audio 30 Juzuk Al Quran 🥰


Bacaan zikir dan surah secara automatik. Nak offkan pun boleh, namun alangkah baiknya rumah kita sentiasa ada alunan zikir dan surah kan? Masya Allah, bestnya jam azan Bilal dari Buruj Watches ni






Apa Yang Akan Anda Dapat Dalam Pakej Jam Azan Digital dari Buruj Watch?


What’s in the box? 

1. Manual Book 

2. Warranty Card 369 Days

3. Charger (Plug & USB) 

4. LED Wall Clock 

5. Remote Control


SOALAN: BILAL JAM AZAN NI PAKAI PLUG KE? KE PAKAI BATTERY?  

Jawapan: Pakai plug!, tapi jangan risau plug kami USB cable ya. Mudah nak diuruskan kan? Kami akan beri cable dan chargernya sekali.


Waahh... Menarik sangatkan Bilal Jam Azan dari Buruj Watches ni?


Berapa harganya? Sempena launch Jam Azan Bilal ni, harga istimewa buat semua pelanggan kami


Harga Asal - RM550 ❌

Harga Pengenalan - RM450 sahaja (ALHAMDULILLAH)

(Jangan lupa pakai kod JA05 bila anda order di website)


Lagi best, PERCUMA POSTAGE BUAT SELURUH RAKYAT MALAYSIA!!


Bagaimana nak terus tempah Buruj Bilal ni?

Jom dapatkan #jamazanbilal hari ini. Limited edition tau... Sementara stok masih ada . . 


Cara order: 
1. Terus order di sini 
Mecca Edition >> https://bit.ly/3oleLim 
Medina Edition >> https://bit.ly/3zpSs1B 
(Jangan lupa pakai kod JA05 bila anda order di website)

atau 

2. Whatsapp ke 018 9100 852 (https://wasap.my/60189100852/nakorderjambilal) .


Mai bagi yang masih tak puas hati dan nak tengok video jam azan Bilal dengan lebih dekat. Jom lihat video2 yang saya kongsikan di sini. Panduan juga saya terus kongsikan untuk anda lihat terus haa senang atau tidak nak setting jam. Insya Allah, nak setting jam Bilal pun senang aje tau. Pasti boleh!


Percaya tak jam azan Bilal ni alhamdulillah, tepat waktunya mengikut waktu solat jakim =)



Ramai tanya kan, kalau jam tangan Buruj memang takde bunyi azan. Ialah jam tangan ni berjalan merata termasuk pergi ke tandas cthnya, takkan tibe2 bunyi azan berkumandang kat situ? Tetapi!! jam azan Bilal ni, wajiblah berkumandang suara azan abang akak semua


Jam azan Bilal ada 8 pilihan suara azan. Anda nak alunkan suara yang mana satu? Kami share skit kat sini

Ada berapa design ya jam azan Bilal ni? Meh tengok live

Jam azan Bilal memainkan surah-surah selepas azan, besar manfaat mendengar bacaan Al-Quran buat yang mendengarnya dan rumah.


Mendengar bacaan Alquran mendatangkan rahmat Allah SWT. Allah SWT berfirman: وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ 
"Dan apabila dibacakan Alquran, maka dengarkanlah baik-baik, dan perhatikanlah dengan tenang agar kamu mendapat rahmat." (QS Al Araf 204)



Panduan/Tutorial Jam Azan Bilal

Mudah sahaja nak setting jam azan Bilal ni ya sahabat
Gunakan remote sahaja

Cara Set Masa

Cara Set Paparan Kalendar

Cara Set Waktu Azan (dalam dan Luar Negara)

Cara Set Bahasa


Teruja kan? Jom dapatkan Jam Azan Bilal dari Buruj Watches hari ini. Hadiahkan satu tuk rumah sendiri, pejabat, rumah mak, rumah mertua.. Masya Allah

Nak lagi penjimatan???


Gunakan KUPON JA05 ketika Checkout di website nanti!


Cara order JIMAT BERGANDA: 
Terus order di sini 
Mecca Edition >> https://bit.ly/3oleLim 
Medina Edition >> https://bit.ly/3zpSs1B 



#jamazansurau #jamazanofis #bilaljamazan #jamburuj #burujwatch #jamazanrumah #jamazandigital #jamazanpejabat #AzanClock

Apa Itu Google Profile atau Google Business?

 Apa Itu Google Profile atau Google Business? Rupanya masih ramai kurang tahu mengenai kelebihan menggunakan Google Profile atau Google Business dalam melonjakkan sales produk / kedai / bisnes masing-masing. Bukan tidak tahu, sebenarnya saya yakin ramai tahu, cuma term yang saya gunakan ini tidak begitu familiar oleh rakan-rakan kan? Bagaimana kalau saya sebut, Google Map? 


Semua orang tahu tentang Google Maps, malah kita gunakan sistem ni setiap kali kita nak tahu direction ke sesebuah tempat/lokasi. Pasti ada perasan, setiap bangunan, kedai akan muncul di sekitar lokasi. Jika tiada, bagaimana nak search lokasi sesebuah bangunan?


Apa yang anda perasan selain bangunan? Ya, ada kedai yang mendaftarkan tapaknya di Google Maps. Inilah namanya Google Profile/Google Bisnes


Kali ini, bukan rumah atau ofis sahaja. Sesiapa yang menjalankan perniagaan boleh gunakan kelebihan ini untuk mempromosikan produk / bisnes anda secara percuma! Anda boleh dapatkan pelanggan lokal di sekitar kediaman anda, taman anda, daerah, zon malah seluruh negeri yang anda diami atau seluruh Malaysia pun boleh jadi pelanggan anda! Best ke tidak?


Kini, bila seseorang mencari carian di google, bukan sahaja akan muncul di sebuah website, facebook page tetapi mereka yang daftar di Google Profile akan muncul dalam carian google iaitu melalui Google Maps! baiklah saya berikan satu contoh mudah. 


Anak saya dah berusia 12 tahun sekarang, so saya nak cari pusat tuisyen berhampiran rumah. Apa saya nak buat? Of koz, selain duk skrol kat fb lebih baik saya search sahaja manalah tahu pusat tuisyen ini menggunakan kata kunci "pusat tuisyen kuantan" atau mereka dah daftar di Google Profile. Cara carian di google memudahkan saya melihat jarak dari rumah saya ke pusat tuisyen. Kedua, memudahkan saya untuk terus contact admin atau pemilik pusat tuisyen tersebut. Call ke whatsapp ke. Terpulang. Pentingnya ada nombor yang saya boleh capai dan hubungi. 


So jom saya tunjukkan cara search dibuat satu per satu. 

  1. Macam biasa kita ke google.com
  2. Search "pusat tuisyen" atau "pusat tuisyen kuantan"
  3. Lihat apa yang muncul, semestinya majoriti akan lihat page pertama sahaja, maksima yang serius akan search ke page ketiga-kelima (jarang)

Mula-mula saya search sahaja "pusat tuisyen", paparan yang anda lihat ini ialah cadangan google mengenai top search orang di google mengenai kata kunci "pusat tuisyen", anda boleh lihat majoriti pencari pusat tuisyen adalah di Selangor. Dan lihat semula, google mencadangkan carian "pusat tuisyen near me". Betulkan? takkan orang kuantan nak pergi ke tuisyen jauh ke selangor pula?


Ini adalah page pertama google ya. Apa yang muncul adalah Google Maps terlebih dahulu kemudian barulah website atau facebook page. Bergantung kepada carian kata kunci, tak semua keyword akan memaparkan Google maps sebenarnya. Nanti saya tunjukkan



Masih lagi page pertama, di bawah Google Maps di atas tadi. Facebook page dengan kata kunci "pusat tuisyen" dan lokasi "kuantan" menjadi pilihan carian google kerana google dah save lokasi saya. Jadi sudah tentu jika saya search akan muncul dahulu lokasi area kediaman saya barulah lain-lain tempat yang menggunakan keyword "pusat tuisyen"

Ini pula ialah carian "pusat tuisyen kuantan", terus direct lokasi kediaman. mudah untuk saya lihat di mana pusat tuisyen tersebut dan jarak untuk saya hantar anak saya nanti.



Baiklah. Untuk carian "pusat tuisyen kuantan" jika anda lihat, selepas maps barulah muncul website dan facebook page tuisyen-tuisyen yang lain menggunakan keyword "pusat tuisyen kuantan"



Anda boleh lihat bertaburan pin-pin pusat tuisyen di kuantan. ha pilih dan nilaikan sendiri mengikut kehendak anda. Pemilik Google Business atau Google Profile yang bagus akan melengkapkan segala butiran mereka dan sentiasa up to date perkembangan bisnes mereka. Jangan buat sahaja tapi sepi. Memang larila pelanggan kan?


Alhamdulillah. Jelas tak bagaimana mendaftarkan bisnes anda di Google Profile ni banyak kelebihannya? 


Kelebihan utama daftar Google Profle atau Google Business :- 

ini adalah marketing percuma. Anda daftar secara percuma, dan munculkan diri anda di carian maps dan google search berdasarkan kata kunci dan lokasi anda secara percuma juga. 



Soalan: Boleh tak saya iklankan bisnes saya setelah daftar di Google Profile?
Jawapan: BOLEH!. Sign up for Google Ads dan anda boleh iklankan bisnes anda. Oh ya, ini adalah iklan berbayar. 


Contoh? Ada. tengok gambar di bawah.

Nampak tak kotak putih dalam maps ni? Ini bermaksud pemilik Google Profile tersebut menggunakan Google Ads untuk mempromosikan bisnes mereka


Anda lihat atas sekali, pada carian "sewa kereta shah alam" ada 2 syarikat yang menggunakan iklan berbayar google. Lihat ada icon Ad menunjukkan bukti pengiklanan mereka! anda pun boleh buat perkara yang sama


Jadi bagaimana?

Nak buat atau tidak Google Profile ni untuk kedai / bisnes anda?

Nak tak dapatkan marketing percuma ini dan tarik pelanggan berdekatan kediaman anda atau ofis anda?

Nak tak muncul di carian google bila customer cari kata kunci yang mereka perlukan? 


Sudah tentulah NAK! Maka jangan berlengah lagi, terus lah daftarkan kedai / bisnes anda di Google Business hari ini. 


Bagaimana cara nak daftar Google Profile/ Google Business?

1. Wajib ada email google (gmail.com)

2. Klik sini https://www.google.com/business

3. Sign in atau manage now

4. Daftarkan kedai anda, dan follow sahaja step by step yang google tunjukkan

5. Verify

6. Setelah google verify bisnes anda barulah kedai anda akan muncul pada tapak google maps! alhamdulilah selesai =)


Sign in atau manage google business profile anda


Bagi yang baru nak daftar pilih Add your business to Google




Semoga entri ini membantu anda semua memaksimakan sebanyak mungkin marketing percuma secara online. Gunakan semua medium yang anda insya Allah dan penting rajin update tentang bisnes anda supaya pelanggan tahu anda masih aktif =)


Tak tahu dan risau nak buat sendiri? Boleh je contact saya untuk saya setupkan Google Business Profile anda. Whatsapp saya, Puan Emme di talian 018-9100 852. 

Percuma Ebooks Panduan Bisnes di Shopee

Sudahkah anda mendapatkan Ebook Panduan Berniaga di Shopee yang telah saya sediakan buat kalian semua? Di sini saya terangkan cara anda berniaga dalam Shopee sama ada anda pegang produk atau tanpa produk.


Alhamdulillah, latest version ebook Panduan Niaga di Shopee kini sudah 5.0


Saya listkan content buat kalian semua. Jika tidak berminat nak download, boleh share buat rakan-rakan ya. Mana tahu mereka ada nak belajar dan mahu jana pendapatan berniaga melalui platform Shopee. Kalian dapat pahala jika mereka berjaya kan?


ebook percuma bisnes di shopee



Sebelum saya kongsikan link untuk kalian download, saya mahu ucapkan terima kasih kepada semua pembaca. Kerana kalianlah saya berjaya menyiapkan ebooks Panduan Bisnes di Shopee. Bermula di blog ini hanya sekadar mahu berkongsi bagaimana kalian boleh berniaga dalam Shopee saya mula mendapat ilham bahawasanya nak tunggu saya share satu per satu entri memang akan ambil masa yang lama kan?



Di dalam ebook panduan bisnes di shopee ni, ini adalah ebook asas anda mula berniaga di shopee, dari pengenalan mengenai shopee sendiri hinggalah ke latest version shopee iaitu Shop Decoration, Targetting Ads, Latest View Cara Upload Produk dan banyak lagi insha Allah. 



Pendek kata, insha Allah, ebook Panduan meniaga di Shopee ni harapnya takla memeningkan kepala kalian untuk faham. Saya cuba buat seringkas dan mengikut step by step semudah mungkin.



Nak dapatkan ebook percuma Panduan Bisnes di Shopee?


Content Ebook Panduan Bisnes di Shopee Version 5.0

Penulis : Emme Marina


1. Apa Itu Shopee?
2. Shopee Apps Vs Shopee Desktop
3. Berkenalan dengan Fungsi Apps Shopee
4. Setting Shopee Apps
5. Cara Menjual dan Upload Produk
6. Cara Uruskan Shipping Produk
7. Kenali Kempen Shipping di Shopee
8. Kenali Jenis Seller dan Cas Dikenakan
9. Cara Uruskan Tempahan Anda
10. Cara Withdraw Duit
11. Cara Uruskan Refund dan Cancel
12. Apa itu Shopee Celler Center
13. Kategorikan Produk Anda (My Shop Categories) - video
14. Marketing Centre
◦My Ads & Targetting Ads
◦My Discount Promotions
◦My Campaign
◦Flash Sale
◦My Voucher
◦My Top Picks
◦Shopee Feed / Story
◦Shopee Live

15. My Shop Settings
◦Shop Decoration

16. My Sale

17. My Income

18. My Data

19. Preferred Seller

20. Best Ke Shopping di Shopee?

21. Realiti Sebenar Berniaga di Shopee

22. Q & A

23. BONUS!!

24. Link Video Tutorial 




Mari klik link ini untuk daftar dan terus download rujukan buku panduan versi pdf ini ya.




Cara download ebook Panduan Niaga dalam Shopee percuma - author Emme Marina


1. Isi form di atas
2. Selesai tekan submit akan keluar automatic response dari saya ayatnya seperti gambar di bawah. Sila tekan link biru untuk anda download pdf di link google drive tersebut.

Nampak link biru drive.google.com tersebut? tekan situ ya


3. Anda akan masuk ke paparan download ebook di google drive yang saya sediakan. 

Sila tekan pada Ebook Panduan Berniaga di Shopee Version 5.0.pdf

4. Tekan icon download. SIAP!



Anda boleh sharekan link ini untuk tujuan sharing. Dilarang sama sekali mendownload dan mengedarkan sendiri Ebook Panduan Bisnes di Shopee ya. 


Saya open group WhatsApp support, anda boleh join di sini. Group ini bukan group kelas training online ya, tetapi support kepada ebook tersebut. Sudah anda baca, dan masih perlukan guide. Boleh bertanya di dalam group support.







Nak tak dapatkan Ebook berbayar Buat Duit Di Shopee dalam 7 Hari ini dengan harga istimewa?



Jika sahabat dah mahir basic berniaga di Shopee dan nak terus belajar buat Shopee Ads, boleh klik sini --> Belajar Buat Keyword Search Shopee Ads


Teks Doa Arafah dari Tabung Haji

Teks Doa Arafah (Tabung Haji)



Waktu Afdhal Berdoa Pada Hari Arafah


Waktu Wukuf di Padang Arafah bagi tahun ini 08/07/2022 adalah seperti berikut:


✅ 12.27 pm – 7.04 pm (Mekah)

✅ 5.27pm – 12.04 am (Malaysia)


Muat turun sepenuhnya: https://ecentral.my/waktu-wukuf-doa-arafah/


Alhamdulillah, marilah kita semua bersiap untuk esok Hari Arafah. Bagi yang berkemampuan dan masih belum berkorban, boleh hubungi ezy qorban kerana mereka masih menerima pendaftaran peserta korban sehingga hari raya haji kedua.


Semoga kita semua diberikan rezeki untuk menunaikan korban setiap tahun sehingga akhir hayat kita sebagai tanda kesyukuran kita kepada Allah swt. AAmin

Mudahnya Mengaji Dengan Smart Pen Al Qolam. Dah Tak Stuck Mengaji Lagi

Smart Pen Al Quran dari Al Qolam ni sangat bagus tau kalau masa mengaji tiba-tiba stuck. Just on je button Smart Pen dah boleh belajar mengaji dengan betul. Tak susah-susah dah nak cari orang untuk bertanya.


Saiz Smart Pen ni sangat sesuai kalau nak bawa ke mana-mana sebab ia kecil dan ringan sahaja. Muat letak dalam handbag.

Nak dapatkan Smart Pen Al Qolam?



Harga Asal RM379
Harga Promosi RM299
Percuma postage seluruh Malaysia


Jom dapatkan harga istimewa ini hari ini❤️

whatsapp kami terus di 0189100852




#enuur #alquranenuur #enuurshare #sahabatenuur #enuurpreneur #KeberkatanBerpanjangan #eNuurTaggingMethod #enuurhijab #enuurcare #alqurantagging #alquran #smartpenalqolam #smartpenalquran #smartpen #penalqurandigital #alqolam #alqolammalaysia #dropshipdiperlukanseluruhmalaysia #alqurandigital


Jom lihat bagaimana Smart Pen Al Quran ini membantu anda ketika stuck semasa sedang mengaji Al Quran 



Alhamdulillah. Mudahnya nak mengaji dan belajar Al Quran, ke mana sahaja boleh bawa Smart Pen Al Qolam tanpa risaukan Al Quran yang perlu digunakan. Semua Al Quran baru atau lama, Malaysia atau oversea, boleh guna Pen Al Quran Smart Pen ni.


Penerima Projek Infaq Al Quran Enuurcare

















Walaupun secara zahirnya apabila bersedekah itu anda mengeluarkan duit tetapi percayalah Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih berharga.




Luaskan pandangan kepada konsep rezeki,setiap apa yang dapat akan kelihatan seperti rahmat daripada bersedekah.




Kenalan yang baik,kesihatan dan rezeki lain. Percayalah pada janji Allah 😊




#enuurhq #keberkatanberpanjangan #enuurshare #alquranenuur #enuurtaggingmethod #infaq