Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label surirumah bekerjaya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label surirumah bekerjaya. Papar semua catatan

3/12/2021

Kitniaga Website Ecommerce Termurah di Malaysia Tahun 2021

 



Adakah kalian sedang mencari website ecommerce untuk mempromosikan kedai online anda? Tidak kiralah anda sudah ada offline shop atau tidak. Zaman teknologi internet dan semua orang sakan bershopping online sudah masanya anda pun ada sebuah website jualan anda sendiri! Apa tidaknya saya sudah lama ada tahu. :)


Sudah agak lama saya memiliki website jualan ni. Sebelum ni website ni khas menjual produk dari DMS360, kemudian saya sudah tidak begitu aktif sebagai stokis DMS, maka baru-baru ni juga saya ubah website kedai online saya kepada website menjual produk keagamaan. DMS360 sudahpun memiliki website jualan yang terbaik iaitu di www.dms360original.com. Alhamdulillah, trafik agak bagus walaupun hanya sebuah blog.


Tetapi untuk produk-produk keagamaan yang saya jual agak sekian lama, tiada website utama. Saya berhasrat untuk menyatukan produk-produk keagamaan yang saya jual ni walaupun berlainan suplier di satu stop center. Alhamdulillah, website ecommerce kitniaga dapat bantu saya realisasikan apa yang saya mahukan dengan harga yang sangat berpatutan.




Saya sudah mencuba pelbagai website ecommerce di Malaysia ni pada tahun 2016-2017. Ada 2 nama yang saya lupa, sudah agak lama kan. Memang banyak sebenarnya provider website ecommerce yang harganya pelbagai, ada murah, mahal dan setiap pakej mempunyai kos tersendiri. 


Apa yang saya cari dari sebuah website jualan shopping cart ni ialah:-



1. Harga bulanan yang berpatutan
2. Kuota produk yang banyak (unlimited)
3. Boleh membuat diskaun
4. Boleh diuruskan secara kumpulan / staff
5. Boleh buat harga agen/drophip (paling penting bagi saya)
6. Ada payment integration (toyyibay, billplz, senangpay sebagai contoh)
7. Boleh buat affiliate (jika ada ini BONUS)
8. Marketing (SMS, EMEL)
9. User friendly


Website ecommerce yang agak terkenal yang saya pernah cuba antaranya EASYSTORE.co, SHOPIFY, dan ada lagi 2 ecommerce lagi. Total 4 ecommerce, dan 1 shopping website yang saya bina sendiri melalui wordpress. Seriusly buat websitee sendiri menggunakan wordpress adalah sukar dan leceh bagi saya. Jika anda memang kaki IT, saya yakin buat website ecommerce sendiri adalah mudah. Saya salute! Dan costing jugalah. Banyak faktor yang harus dipertimbangkan sekiranya anda marhaen seperti saya. Tidak punya banyak uwang untuk dibelanjakan begitu sahaja. 


Costing domain
Costing server
Costing payment gateway
Monthly attribution


Easystore.co bagi saya sangat mudah diuruskan. User friendly. Ada banyak theme yang menarik. Kekurangan kitniaga bagi saya ialah dari segi theme. Hanya ada 1 theme sahaja. Anda boleh ubah background, skin, tetapi tiada theme yang menarik atau banyak untuk dipilih. Default. but nice. 


Easystore jika saya nak pilih yang siap boleh add agen/dropshipper kan, anak-anak buah saya harus ambil plan paling rendah iaitu STANDARD PAKEJ. Easystore mempunyai pakej dan kelebihan yang banyak cuma saya tidak punya banyak modal untuk berpindah ke easystore.


Harga bulanan pakej Standard Easystore.co


Bayar bulanan = RM 199 ( RM199 x 12 = RM 2388)
Bayar tahunan = RM 159 ( RM139 x 12 = RM 1668 )


Jika anda pilih bayar tahunan terus, anda jimat RM 720. 


Harga Sewa Bulanan

Harga Sewa Bulanan Jika Anda Pilih Pembayaran Setahun Terus



Bagi newbie seperti saya pada masa tu, kitniaga dengan harga tahunan RM365.00 yakni sebulan saya hanya perlu membayar sebanyak RM30.42 dengan apa yang saya mahukan sangatlah murah. 


Kitniaga boleh dijadikan lonjakan awal bagi peniaga baru bermula. Tidak ada masalah jika anda nak bertukar ke website ecommerce yang lebih banyak kelebihan. Anda hanya perlu ubah domain sahaja dan produk anda. Jika anda sudah buat jualan dengan domain tersebut.


Mari saya sharekan kelebihan website ecommerce dari Kitniaga. Ohya, kitniaga ni dari developer Bumiputera kita ya. Islam ownernya.




Nak lihat website saya guna kitniaga?


website emmemarina >> https://muslimstore.com.my/


Jika kalian nak dapatkan kitniaga boleh hubungi saya, saya akan guide anda siapkan website kedai jualan anda. Sama-samalah kita bantu kan?


Yang penting, jangan rasa susah untuk bermula. Anda harus rasa boleh, yakin boleh. Boleh buat. Insha Allah semua urusan anda dipermudahkan.


Saya sendiri bukan pandai mana. Banyak yang saya belajar buat sendiri. Cuba sendiri. Baca panduan tu berkali-kali kalau anda semua nak tahu, berapa kali tanya IT tech guy tolong itu ini bila saya dah reach limit nak faham tu kan. Tapi mesti cuba jaya.


oh ya. jika dan singgah kedai online saya tu. Kot nak order alquran ke, nak berwakaf ke. Marilah!


Ada program Wakaf Al Quran Tagging yang baru kami lancarkan tahu. Alhamdulillah


1 slot serendah RM10 untuk anda berwakaf :)





Read More

7/03/2019

Bila Degree is Just A Paper And You Are Officially A Full Time Housewife

Membuat pilihan bekerja sendiri dengan Ijazah kita akan ada rasa rendah diri or low self esteem terutamanya bila bersama dengan rakan seuniversiti. Cita-cita dulu tinggi melangit dengan Degree Engineering yang dipikul.



2017 - selesai sudah Master in Science.


2016 - I belive being at home is much suitable for me. And then Allah gives us another child.



Seeing my kids growing up and not able to be independently like i was before when im at their age is very concerning. Not able to walk alone and cross the road is worrying.


Having the fourth child, and me going away?


My husband always need me around. Work is good. Not being able to be with them is not good at all.


Sebab itu, i do my best in business. I am no bisnes student. I am just normal person with zero knowledge of sales and marketing.


Staying with universiti groups with all the Doctor - IR level, really make me yeah wanna lay low a bit.. hehe . A bit is good.


But really, being myself is always never lay low. I always speak out my vision or opinions. Especially in groups that i am involved with.



No need to be above the rest. Just be yourself.



Jadi surirumah with Degree and Master in science and engineering is far better. At least, you can teach your children with level of higher difficulties. I guess (ayat sedapkan hati sebenarnya)... Masih ada orang yang pandang serong bila saya pilih to be WORKING AT HOME MOM.



Syukur my husband always supportive. I know deep down, he doesnt want me to go anywhere farther than him. To always have me 24 hours with him is a bless. To be able to help him with our financial is a bless.


Semoga Allah terus rahmati keluarga kami dan berikan saya kejayaan dalam bidang rezeki yang saya ceburi.



Moral of the story guys: Jangan pandang rendah rezeki yang kita miliki. Tidak kira apa jua status kita hari ini. Lakukan kerana insan tersayang, lakukan dengan mahukan keberkatan Ilahi. Insha Allah, bukan sahaja bahagia dan tenang di dunia tetapi bawa ke akhirat.





Salam kejayaan buat semua wanita,

Emme Marina
Working at Home Mom with 4 Daughter.


Read More

4/18/2019

Baik dan Buruk Surirumah Bekerja Sendiri Dari Rumah Dari Perspektif Ibu Anak Empat

Menjadi surirumah sambil menjadikan ruang di rumah ini sebagai ofis tidak pernah mudah. Anak-anak tidak faham bagaimana mama bekerja tetapi masih di rumah menguruskan mereka, kerja-kerja rumah dan sebagai driver sepenuh masa. Apabila semuanya dilakukan seorang diri oleh mama, anak-anak adakalanya perlu dididik untuk menilai antara perbuatan KERJA atau LEISURE atau selain dari urusan KERJA.


Oleh itu, saya selalu menerangkan kepada anak-anak bagaimana saya bekerja dan siapa saya. 


Kebiasaannya, ayat paling simple ialah 


"mama berniaga dari rumah tahu"

"kalau mama duduk depan laptop, maknanya mama dah mula bekerja"

"mama ni bisnes, tapi mama tak sama macam orang lain jual sana sini ada barang, barang-barang mama semua kat internet tau"


Bila saya selalu maklumkan, lama ke lamaan anak faham di mana mama bekerja dan kenapa mama boleh bekerja di rumah sedangkan papa tidak.


Dan bila saya tutup laptop dan letak tepi handphone saya, anak-anak juga faham mama tidak bekerja. Jadi bolehlah masing-masing datang mengganggu mama.



Ada kelebihan dan kekurangan bila seorang ibu bekerja di rumah


Masa


Kelebihan: Masa adalah milik anda sepenuhnya. Anda boleh uruskan masa dan buka ofis anda mengikut waktu kesesuaian anda


Kekurangan: Bila waktu adalah milik anda, anda mungkin akan banyak melencong dan tidak disiplin dalam "waktu bekerja anda", kemungkinan besar anda tidak dapat langsung menguruskan masa dengan baik bila semuanya terpaksa dilakukan seorang diri. 


Solusi: Walaupun kita ni bekerja sendiri di rumah, susun jadual dari anda mula bangun tido.


contohnya: 

5 pagi - tahajud/menguruskan breakfast7 pagi - hantar anak ke sekolah
8 pagi - solat sunat dhuha
8.30 pagi - buka kedai/ofis (untuk ruangan ni, anda boleh perincikan yang mana satu priority kerja/bisnes anda... contoh: - buka shopee bot, beriklan guna software viral, update blog, packing dan pos... etc) anda harus tentukan apa tugasan, jika tidak anda tetap lakukan kerja secara semberono sahaja)

..
dan setkanlah jadual anda sehingga anda tidur malam



Fokus


Apabila seluruh kerja sama ada kerja rumah/kerja bisnes/anak adalah menjadi tugasan anda, anda akan mendapati hidup anda huru hara. Lebih-lebih lagi, ada anak ramai dan banyak jadual nak disusun. Seperti saya, anak bongsu saya berusia 2 tahun masih bersama saya di rumah. jadi banyak tumpuan akan beralih untuk menguruskan dia dari awal pagi hinggalah dia tidur. 3 anak saya yang lain sudah bersekolah, jadual pulang mereka juga tidak sama, ada jam 12 ada jam 1 tgh hari. kemudian hantar mereka ke kafa pula jam 2.30 petang. 


Kelebihan: Anda perlu rancang dengan baik, supaya fokus anda ditumpukan pada waktu yang anda ada itu sebaiknya. Seperti saya, 3 jam itu waktu paling emas buat saya. Jadi saya harus gunakan sebaiknya setiap hari.


Kekurangan: FOKUS, tugasan rumah dan anak-anak ini semua ialah diversion anda! Mana satu la nak handle, mana nak dipegang, mana nak diusik semuanya jika difikirkan akan buat anda terduduk. Jujurlah kalau saya tak alami semua ni. Siap mental breakdown lagi.


Solusi: Anda perlu tahu rutin harian anda dengan jelas. Sebab itulah, perlunya jadual walaupun alahai kau surirumah aje kot (bagi orang luar) sedangkan orang lain tidak tahu pun anda ni bekerja sendiri kat rumah dengan periuk melayang, suara garau bak rockstar. haha. 



Kos dan Penjimatan


Bab paling best bila kita sudah berkahwin ni, kewangan keluarga. Nak bentuk keluarga dengan anak-anak pada zaman sekarang sangat lah mencabar. Anda perlukan kedua-dua support iaitu si isteri (anda) dan si suami, bila keperluan semakin tinggi. Anak ramai. Dan ya, kewangan suami tidak dapat support 100% untuk seisi keluarga. Jadi dari sini, perlunya isteri bekerja tidak kiralah bekerja sendiri atau bekerja bergaji. 


Tidak semua orang dapat gaji RM5,000 ke RM10,000 setiap bulan dengan makan gaji. Kita tolak tepi sebarang kes anak orang kaya, atau anda seorang istimewa dan hebat dengan kerja anda. Memang saya akui beberapa jenis pekerjaan anda mampu mendapat sebulan RM5,000 ke atas. Bergantunglah apa jenis kerja anda semua. 


Adik saya sendiri seorang engineer di syarikat Petronas, starting gaji beliau sahaja sudah RM5,000. Jadi adakah saya beliau? tidaklah...... Saya engineer biasa-biasa aje. starting gaji RM2,6k. HAHA. Nak lebih gaji gi la buat side income atau O.T. Tak mampulah saya, saya satu-satunya engineer yang pulang awal. Jadi tak datanglah duit tepi tetapi masa tu saya bujang. RM2,6k tu memang cukuplah untuk saya seorang dan mak abah serta duit PTPTN.

Sekarang, saya ada 4 orang anak. 3 sudah bersekolah, 1 masih kecil. PTPTN masih belum habis bayar sebab dari tahun 2012 saya tidak bekerja dan menyambung pelajaran di peringkat MASTER sampai tahun 2017. 5 tahun beb. Jadi dari sini, dari anak 1 sampai lah anak 4. Saya mulalah berniaga, sedikit-sedikit saya banyak belajar marketing, cara dan teknik online marketing. Alhamdulillah, income saya sekarang melebihi dari income saya sebagai engineer satu masa dulu.


Kelebihan: Penjimatan kos dari segi membayar duit pengasuh anak-anak, transit bagi anak yang sudah bersekolah, duit minyak, duit makan dan lain... lain kita kadang akan overspend. Contohnya, kerja takkan nak pakai baju sama je (tetapi saya memang suka macam ni, special kes la saya ni, saya tak peduli ulang baju tu nak membazir beli baju baru tuk kerja buat masa ni bukan style saya). 


Kekurangan: gaji kerja anda bukan milik anda 100% ianya akan menjadi sangat kurang apabila mula diagihkan. kos minyak dan makan luar yang tinggi. Anda mungkin perlu masak dahulu di rumah dan membawa bekal jika diperlukan, atau kenal pasti kedai yang dapat tawarkan harga makanan lebih jimat. Anda mungkin akan belanja lebih banyak bergantung kepada pekerjaan anda dan kemahuan yang melebihi keperluan. 


Mari kita buat kira-kira:


CONTOH GAJI SEBULAN RM 2,000

Kita akan membuat perbandingan kepada beberapa jenis bil

Situasi: Anak ramai dan bersekolah



Surirumah Bekerja Sendiri VS Suri Bekerja di Luar


Duit transit (Sekolah pagi dan Kafa)
Duit Minyak
Duit Makan
Duit Pengasuh (jika ada anak kecil belum bersekolah)
Shopping (perbezaan besar antara kedua jenis suri)



Tengok pada kira-kira ni, letih juga kalau gaji sebulan kerja bersusah payah RM 2,000 - RM 1,740


adoi, kene lah cari kerja di mana syarikat tersebut berikan saya sebulan RM 4,000 ke atas sebabnya ini belum masuk kiraan belanja/hutang/bil/mak abah lagi... dan lain-lain



Boss


Be your own boss. Dulu zaman 2009 la, ramai promote bab ni, jadi bos sendiri! masa ni MLM tengah naik. Ada jugak saya terjebak, lebih-lebih lagi saya memang stress kerja bawah orang ni. Datang lewat sebab monthly appointment bermasalah, anak sakit pun .... last sekali hari tu saya bekerja di sebuah syarikat di Nilai. Suami saya sakit, Allahu. berkira sungguh mereka semua nak bagi saya cuti. Inilah perkara paling saya tidak gemar. dan kita faham jika kita sendiri tak boleh nak commit diri kita sebagai pekerja kita juga kena sediakan plan lain dalam hidup kita. Jika tidak, anda hiduplah bekerja dengan keadaan tak suka, stress dan asyik fikir ada kerja lain tak ek?


gitu


But trust me, jadi bos bukanlah senang. Anda nak bekerja sendiri tanpa ada pekerja di bawah anda plus andalah yang menguruskan rumah, makan minum anak-anak dan suami, handle perangai masing-masing. in the end, korang jadi boss pemarah ajelah! Ini tidak bagus sama sekali.


Niat nak duduk rumah jaga anak sendiri, cut cost dan bantu suami dapat income tu bagus dah tapi tak dapat kawal emosi, tiada pengurusan diri dan masa yang betul akhirnya anda kecundang sorang-sorang. Daripada mampu dapat RM 2,000 bersih sebulan, mahunya jadi RM500 ke bawah aje. 


Kelebihan: Anda tak perlu dengar sebarang komen, arahan dan bisikan rakan-rakan kerja pasal anak anda ni asyik sakit lah, suami sakitlah. kena cutilah, gaji kene potonglah... Anda bebas seorang diri menentukan masa dan hala tuju anda. Andalah bos kepada diri anda


Kekurangan: anda mungkin bukan seorang bos yang bagus. akhirnya kerja harian anda ialah stress.. stress dan mental break. Lalu menyusahkan semua orang dari diri awak, anak-anak dan suami!


Solusi: Sebelum anda nak jadi bos sendiri, bertaraf surirumah pula tu. Tambahkan ilmu mengenai cara anda uruskan diri dan keluarga. Ada banyak bahan bacaan dan kelas yang dapat membimbing anda. Sebaiknya tambah ilmu di dada sebelum anda nak berhenti kerja melainkan anda terhenti tiba-tiba mungkinlah tak sempat belajar. Tetapi jangan risau, belajar itu seumur hidup. Luangkan masa untuk perbaiki diri anda sebagai bos kepada diri anda sendiri. Hidup yang bahagia dan kerjaya yang bagus ialah dimana kita gembira dengan suasana dan apa yang kita pilih!


Emosi


Kestabilan dalam mengawal emosi seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak adalah sangat crucial. Bayi merupakan insan kecil yang tidak tentu feelnya. Tidak mendengar nasihat dengan baik dan tidur mengikut acuan yang mereka suka. bagi anak saya, Qhaira suka tido pada waktu tengah hari, dan ketika inilah saya perlu mengambil anak-anak dari sekolah. Walaupun 3 anak saya sudah bersekolah, tetapi masing-masing masih belum matang. Bergaduh, menangis dan hiruk pikuk itu biasa., lagi biasa bila terdengar suara jeritan saya setiap hari di rumah ni.


Letih tau


Marah itu memenatkan. Daripada saya naik angin, lebih baik saya biarkan sahaja. Saya hanya akan bising jika saya rasakan mereka langsung tidak boleh mendengar suara lembut saya ni. Ha, sudah ulang 3-5 kali, tidak dengar juga datanglah mama dan rotan setia. Barulah kesemuanya diam, patuh dan terus bersih ruangan yang mereka selerakkan!


Cukuplah. Ini belum masuk, emosi isteri dengan perangai suami lagi. Kita sedia maklum walaupun tugas rumah, makan bukan tanggungjawab seorang isteri tetapi adalah tugas suami.


Merekalah seharusnya bertanya kepada isteri, apakah isteri sihat dan ok hari ini? Makan bagaimana? Ok ke? Kerana kita isteri adalah tanggungjawab suami. Sebgaimana anak-anak merupakan tanggungjawab isteri. Kita risaukan anak makan dan pakai serta perkembangan mereka, dan begitulah seharusnya tindakan suami kepada para isteri. 



Jadi tak semuanya indah. Jika itu bukanlah perkara yang membahagiakan atau perlu dibahagiakan maka anda haruslah perlu banyak belajar menangani stress rumah tangga. Saya faham dari pagi kita bangun hingga ke lewat malam kita tidak berhenti bekerja. 


Tangan-tangan ini, kaki ini tidak berhenti berjalan dan memegang. Kedapur, kebilik... ke luar. Ada sahaja kerja perlu dilakukan. Rengekan anak tidak berhenti-henti meminta dipeluk. Ada yang mula cembeng dan merajuk kerana mama tidak dengar apa yang hendak diperkata. Inilah keadaan setiap hari saya harungi. 4 orang anak, 4 mulut, 4 cerita, 4 emosi dan telatah berbeza.


Anda harus belajar cara menangani emosi, stress dan mula meletakkan diri anda ke titik selesa. Berhenti bila stress. belajar lapangkan dada dan kenal kembali Pencipta. Allah jadikan kita seorang wanita ada asbabnya.


Maka, tidaklah Allah menjadikan sesuatu itu dengan sia sia.


Sesungguhnya, Allah menguji kita semua kerana Allah tahu kita mampu dan tidak dibebankan melebihi kemampuan hambaNya.


Kelebihan: Anda ada masa untuk belajar mengawal emosi dan tindakan anda, anda seorang boss yang boleh mengatur masa anda. Upgrade diri anda menjadi seorang surirumah berjaya dengan menambah ilmu di dada. Saya sendiri belajar kelas online dari Tuan Guru Kawaras Yahya dalam akademi beliau iaitu FAV Academy, belajar potensi diri dan mengenal Allah. Dari sini, alhamdulillah, saya boleh skip stress-stress yang ada tanpa mengganggu urusan seharian.


Kenal diri, Kenal Allah. Sesungguhnya Allah lah pemegang setiap kejadian dan hati setiap hambaNya.


Kekurangan: Emosi yang huru hara dan tiada support dari suami anda mungkin boleh alami breakdown yang keterlaluan. Jangan biarkan emosi menguasai anda.


Setiap wanita yang berjaya, terutamanya yang menguruskan kerja sendiri, sokongan dari suami dan anak-anak adalah sangat penting. Berada dalam circle suri yang bekerjaya seperti anda juga adalah bagus. Bagus untuk menaikkan motivasi diri. 


Percayalah, anda sangat memerlukan motivasi dan support ini sepanjang masa.


Kita tidak mampu keseorangan sebenarnya walaupun kita rasa kita boleh. 


Kuasai emosi anda, sentiasa motivasi diri, berdisiplin dan percaya bahawa Allah telahpun menetapkan rezeki buat kita semua. Nak jadi lebih baik, maka anda harus ubah diri anda mulai hari ini. 



Dan perlu anda tekankan pada diri anda, anda juga seorang insan istimewa, anda sama seperti suami anda. Anda bukanlah robot atau hamba abdi. Setiap hari berusaha menjana pendapatan bagi membantu keluarga dan menguruskan rumah tangga dan anak-anak, anda berhak ada masa anda sendiri dan berhak untuk bercuti sendiri.


Jika anda rasa terlalu penat. Tutup semua bisnes anda.


Ambil masa bertenang dan rehat.


Jika anak-anak tidak memahami, ceritakan secara baik. Mereka pasti akan faham dan beri ruang kepada kalian. Anak-anak kita bukan kita tidak mahu faham kita tetapi mereka masih belum matang. Itu sahaja.


Sentiasa bersangka baik dan berlapang dada, insha Allah hati anda akan jadi lebih tenang dan urusan anda semua dipermudahkan. Aamin




Saya kongsikan antara sumber bacaan saya semasa awal bermula sebagai surirumah. Manalah tahu anda perlukan kan?








Oh ya, saya sudah lancarkan sebuah Ebook Panduan Bisnes di Shopee. Saya kongsikan secara percuma kepada kalian semua. Sudilah download.




Salam semua, 

Kita nak bagi Ebook Panduan Bisnes di Shopee PERCUMA! 

Bagaimana nak dapatkan? Isikan form di link ya 



Nak share kepada kawan2 lain dipersilakan
Sharing is caring


Read More

9/26/2018

Tips Ibu Bekerja dari Rumah Elak Tekanan Perasaan dan Tidak Sabar dalam Berniaga Sendiri

Bismillah

Salam sayang semua... Apa khabar?

Sejak Qhaira semakin besar, kini sudah berusia 1 tahun 7 bulan, tingkah lakunya dan perhatian sangatlah menyesakkan. Berbeza ketika mengandung, dan membesarkan anak kecil ini tidak sama. Apabila anak-anak semakin besar pada usia 1 tahun - 3 tahun, karenah mereka pastinya memeningkan kepala anda. Bertambah sukar apabila anda merupakan surirumah yang seratus peratus menyusukan anak secara direct feeding.

Disebabkan kalutnya seharian di rumah sambil menjaga 2 orang anak, 1 tahun dan 4 tahun. Boleh tahan juga cabaran nak membuat kerja-kerja beriklan. Khususnya jika kalian mahu lakukan kajian/study di rumah secara tenang. Istilah tenang itu hampir pupus selagi mana anak-anak ini belum membesar ke peringkat stabil menguruskan diri sendiri dan tidak bergantung kepada perhatian anda. 

Bagi anak saya yang berumur 4 tahun, Qaireen boleh bermain sendiri, menguruskan diri sendiri dan tidak terlalu mengganggu urusan saya seharian. Cuma paling saya tidak gemar apabila dia mula merengek dan demand nak tengok youtube di handphone saya. Ini adalah salah satu perkara yang saya paling tidak gemari. TV sudah dibuka, mainan mereka sudah ada tersedia, alatan menulis dan melukis juga ada tetapi masih sibuk mahu bermain dan melihat youtube. Menangis sampai tak kesudah. Nak tak nak saya berikan dengan tempoh tertentu dan pantau apa yang dia lihat di youtube. 

Manakala anak saya Qhaira tidak henti-henti bergayut dan duduk di sisi saya dan menjadikan saya sukar untuk menulis atau menaip. Puaslah dihalau bermain bersama kakak juga tidak mahu. Ini satu lagi situasi, diletakkan di bawah atau selain dari sisi saya atau di atas riba teruslah menangis terisak-isak macam telah dibuang jauh ke dalam semak lagaknya. Sesungguhnya saya sebagai ibu dan bekerja sendiri pada masa sama, bagi saya ianya sangatlah mencabar. Bila datang idea, bila datang banyak kerja ketika itulah peak kedua-dua anak ini pula mempunyai demand yang tinggi. Sampai ada masanya, saya give up untuk melakukan kerja bisnes dan melayan mereka berdua.

Namun, anak-anak bukanlah alasan anda tidak boleh berjaya. Mana yang anda tidak boleh lakukan di waktu bersama mereka pada waktu tertentu. Anda fokuslah lakukan kerja yang anda boleh lakukan. Sebagai contoh, pagi merupakan waktu Qhaira perlukan saya di sisi oleh itu, melakukan kerja-kerja di laptop adalah perkara yang boleh menyebabkan saya naik angin juga tahu. Anda boleh siapkan kerja-kerja rumah sambil melayan anak kecil dan tidurkan mereka dahulu barulah anda mula membuat kerja-kerja iklan/bisnes anda.

Mari saya kongsikan sedikit TIPS untuk kalian Ibu-Ibu Yang Baru Mula Berniaga dari Rumah


Saya harus akui saya juga pernah alami break down sewaktu mula-mula menguruskan rumah, anak dan berniaga pada masa yang sama. 

Ikuti Tips Urus Anak dan Masa Anda Berniaga di Rumah sambil Elakkan Tekanan Perasaan. Insha Allah


1. Bangun seawal 5 pagi dan mula merancang aktiviti perniagaan anda. 

2. Sediakan sarapan segera buat anak-anak kecil dan jika boleh makanan tengah hari.

3. Jika anda berniaga di Facebook atau Instagram, gunakan tools supaya anda boleh gunakan supaya perjalanan post anda berjalan lancar. Yang penting, anda setkan iklan anda setiap hari sama ada awal pagi atau sebelum tidur. Anda tidak akan sempat nak update 10 post setiap hari dengan kekecohan harian oleh itu anda perlukan tools untuk membantu aktiviti beriklan anda setiap hari.

4. Bagi anak-anak kecil, walaupun mereka sudah bangun awal pagi, mereka memerlukan tidur yang lebih setiap hari. Oleh itu, setelah siap bersarapan dan mandi, anda tidurkan mereka semula dan barulah anda memulakan aktiviti bisnes anda. 

5. Bagi anak yang berusia 3 tahun ke atas, mereka sudah pandai menguruskan diri oleh itu anda sediakan alatan permainan atau gajet pembelajaran supaya mereka leka dan anda juga dapat menguruskan kerja anda dengan baik. 

Pengalaman saya sendiri, walaupun kita sudah merancang kesemuanya dengan baik. Ada masanya apa yang kita rancang itu tidak berjalan dengan lancar. Namun yang penting, anda harus disiplin dan konsisten lakukan pengiklanan anda supaya kedai anda hidup setiap hari. Tanpa iklan yang konsisten, mana mungkin datangnya pelanggan anda bukan?

Selain beriklan, jangan lupa adakan ruang masa untuk berinteraksi bersama pelanggan, rakan sosial dan tambah ilmu dari masa ke semasa. Tanpa ilmu, kita mungkin ditokok lama dan tidak maju kehadapan. Biarlah kita berniaga bukan sekadar mencukupkan rezeki tetapi tahukah anda? Dalam mencari rezeki ini, paling baik, paling indah kita semakin dekat bersama Pencipta dan Pemberi Rezeki. Ya, Allah SWT. Semakin tinggi ilmu dan maju perniagaan kita, semakin dekat dan kenal kita kepada Pencipta.

Amanah
Keberkatan
Sabar dalam Mencari Rezeki

Ini semua adalah dalam ilmu Allah yang terkandung dalam Al Quran. 

Riba
Tidak Sabar
Menipu
Tidak Menjaga Aurat
Tidak Amanah
Tiada Keberkatan

Ini termaktub dalam perkara yang tidak patut kita lakukan sebagai seorang peniaga Islam. 

Allah telah menurunkan Al Quran bukan sekadar kita baca dan hafal tetapi untuk kita ikuti dan gunakan bagi urusan kita di dunia. Insha Allah, ada rezeki lebih dari berniaga, kita gunakan untuk membantu yang memerlukan, bersedekah, berzakat selain membantu suami dan keluarga dengan income yang kita dapat.



Read More

8/30/2018

Kejayaan Datang Melalui Ilmu dan Usaha Berterusan

Setiap hari membaca kata-kata motivasi daripada otai bisnes seperti Bukhari Ramli, Najib Assadok dan ramai lagi mentor-mentor besar dalam dunia bisnes sangat mengujakan. Adakalanya terasa diri ini terlalu kerdil untuk mengekor kejayaan anak buah mereka. Kekurangan diri saya untuk mengikuti kelas mereka sebenarnya sangat mengecewakan. Saya teringin untuk bermentorkan salah seorang sifu marketer secara dekat namun halangan kewangan atau untuk bertemu secara face to face merupakan kekurangan terbesar bagi diri saya buat masa ini.

Syukur mereka menyediakan group facebook dan tetap emel saya (haha selagi kita sendiri masih berada dalam circle emel) jika tidak maka keseorangan lah mencari motivasi bisnes.

Berseorangan dalam bisnes (di rumah) dan hanya mempunyai kawan-kawan bisnes online memang penting kerana bisnes tanpa support umpama menelan diri sendiri. Anda perlukan moral support untuk kekal maju. Mentor untuk ketuk kepala anda bila anda tersalah langkah. Dalam setiap perkara anda amat memerlukan ilmu jika mahu pergi lebih jauh. Jika anda baru sahaja bermula, mulakan dengan meletakkan target jualan anda. Ini jika anda benar-benar serius untuk berjaya. Jika berniaga untuk sekadar hobi, maka berapa keuntungan sebulan bukanlah isu serius untuk anda. Maka, entri ini juga anda mungkin baca sekadar melepaskan kebosanan.

Tiba-tiba kepala agak pusing, tangan menggeletar ketika saya menulis entri ini. Sudah lama saya berniaga secara online, walaupun sudah ada peningkatan berbanding dulu namun saya masih belum mencapai satu tahap yang saya sendiri mampu banggakan. Mungkin target diletak terlalu tinggi, tetapi tanpa stress anda takkan berjaya mampu ke depan dan cipta masa depan luar biasa.

Saya mahu jadi insan luar biasa.
Saya mahu jadi surirumah dengan income luar biasa.

Namun saya masih mahu kekalkan cara low profile. Pernahkah kalian terfikir kenapa anda masih ditakuk yang lama? Kenapa sales tak naik-naik walaupun dah lama berniaga?

Kenapa dan kenapa?

Dalam bisnes juga kita harus selalu menilai kembali apakah rentak yang sedang kita lakukan ini sudah mencukupi? Dapat RM500 sebulan setelah berbulan-bulan atau bertahun berniaga produk sama itu bagus? Nak lebih maka usaha kena lebih.

Nak RM10,000 maka usahanya harus bernilai 2 atau 3x ganda.

Tidak cukuplah kalau anda kata anda sibuk sana sini. Takde masa beriklan. Tiada masa mentelaah ilmu bisnes. Tiada skill. Tiada kefahaman.. Alah.... alasan sahaja semua itu.

Jika anda nak berjaya, anda pasti menangis kerana gagal. Kenapa aku masih sama dan gagal?

Menangis. Stress. Sakit kepala.

Bukan kata wajib harus ada semua ini tetapi itu bermakna keinginan anda untuk mahu berjaya tidak cukup. Jauh dari cukup.

Saya bagi contoh mudah, anda nakkan sesuatu. Tidur malam sampai termimpi-mimpi, kalau boleh minta pada mak abah pasti dah nangis dan merajuk sebab kehendak tidak dipenuhi. Begitu juga dengan kejayaan dalam bisnes kalian.... Kalian NAK UNTUK BERJAYA. Maka kehendak dan kemahuan anda HARUS TINGGI UNTUK CAPAI SEGALA KEJAYAAN. Menangis pada Allah untuk izinkan kejayaan supaya setiap usaha anda itu berjaya.

Belajar ilmu. Berdoa. Berusaha secara konsisten. Insha Allah, Allah nampak segala kebaikkan dalam usaha anda.

Jangan pula menipu dalam bisnes. Hehe. Naya pula ye.

Sudah lama tidak menulis rindu pada pembaca. Rindu untuk sharing knowledge. Saya sebenarnya cumalah seorang surirumah biasa. Hasrat saya nak bantu suami, ada kewangan yang kukuh untuk keluarga dan diri sendiri. Saya nak bebas hutang. Saya nak sentiasa ada duit dalam bank untuk segala pertolongan ataupun hanya sekadar keperluan keluarga. Alangkah indahnya duit sentiasa ada jika nak sedekah pun ada tiada rasa terkilan. Dengan ada income, kita mampu lakukan banyak perkara kebaikkan dan membahagiakan orang lain. Fikirkan kebaikkan dalam memperbaiki kewangan anda, dan bukan menganggap kekayaan itu satu keburukan.

Selamat berjaya buat semua peniaga. Selamat berjaya dalam menjemput rezeki Allah yang Maha Luas. Carilah rezeki halal dan berbakti selagi mana Allah berikan kita nafas untuk bangun setiap hari. Aamin Ya Rabbil Alamin
Read More

7/19/2018

Aku, Hidupku dan Rumahtangga

Assalamualaikum

Apa kabar semua?

Sepertinya jarang menulis catatan harian. Meluahkan dan menceritakan kisah hidup atau gelaran diari merupakan perkara paling sukar untuk saya lakukan. Pernah dahulu saya cuba memiliki sebuah diari, namun akhirnya tidak digunakan. Walau ada banyak kisah untuk ditulis, saya nampaknya lebih gemar memilih monolog berbanding dituliskan ke dalam diari. 

Begitulah sehingga ada blog ni, untuk sekadar bercerita walaupun ada banyak kisah yang boleh dikongsi terasa sukar pula. Ada pemikiran yang kalau saya tulis apakah sampai mesejnya bagi kalian? Apakah kisah ini memberi manfaat? Bila mana banyak berfikir, maka lebih banyaklah yang terpendam. 

Sudah hampir setahun saya menghabiskan pengajian di peringkat Master. Kejap nak kerja, kejap tak mahu kerja. Bila lihat anak yang masih kecil, saya tak sampai hati untuk keluar bekerja. Lagi-lagi anak kecil saya masih menyusu badan. Dalam perniagaan yang kita sendiri DIY belajar, mentelaah adakalanya menjadi perniagaan kita untungnya lumayan adakalanya tidak. Sakitnya ada bila masa dan kerja rumah terlalu banyak hingga kita kepenatan untuk berfikir. 

Sekarang hampir setiap hari jam 9-10 malam saya sudah lelap. Letih sangat setiap hari tau. Mungkin kerana anak kecil ini terlalu aktif dan terlalu kerap bergayut, makan pula selera saya setiap hari makin turun. Tapi kenapakah berat tak turun-turun.. hehehe. Harapan sungguh ni tau nak turunkan bawah 45kilo. Rindunya kurus zaman sebelum kahwin, time tu berat saya dalam sekitar 41-43 kilo sahaja. Sekarang 48-50 kilo. hmmm.. susah rupanya nak turunkan berat badan bila dah naik, lagi2 nafsu makan nasi la kurang, nafsu makan makanan manis tak kurang-kurang. 

Walau apa jua kalian sedang lakukan sekarang ini. Pedih. Penat. Kurangkan merungut. Lebihkan bersyukur. Banykkan senyuman :)

Insha Allah, apa jua kita lakukan kita akan rasa senang hati. Jika kalian yang sedang membaca sedang rasa stress akan rumah tangga, nak uruskan rumahlah, anak ramai, kerja lagi. bisnes lagi.. memang akan stress

Kalian harus cari titik kebahagiaan dari situ kalian akan jumpa cara untuk melenyapkan stress kalian dengan kesibukan, hiruk pikuk dan hati yang pecah. Pasangan kita ada yang sempurna, ada yang separuh sempurna, ada yang membuatkan kita seperti mahu hilangkan diri. Jadi carilah satu titik kebahagiaan. Insha Allah, kalian akan rasa bahagia walau teruk pun badai melanda. 

Allah itu ada maka kebahagiaan pasti ada. Minta, dan berdoa. Insha Allah
Read More

5/17/2018

Surirumah Juga Boleh Bina Kerjaya di Rumah

Bismillah

Assalamualaikum,

Surirumah dahulu vs surirumah kini sudah jauh berbeda khususnya dari segi kelangsungan menjana ekonomi keluarga bersama suami tercinta. Surirumah pada tahun 70an 80an dulu malah saya juga yakin pada 90an masih lagi tiada keperluan seorang surirumah itu perlu menambah pendapatan keluarga. Faktor ekonomi juga antara sumbangan utama perkara ini terjadi. 

Kini kita melihat hampir 80% para suri mula mencari sumber pendapatan bagi membantu para suami. Walaupun para suami ini bekerja tetap namun dek kerana harga barangan semakin tinggi dan keperluan anak-anak perlu disegerakan maka para suri harus mula membantu para suami. Kedua-dua pasangan ini perlu bersama-sama berganding bahu bagi mencukupkan keperluan keluarga mereka. 

Namun, masih ada segelintir para ibu berpendapat bolehkah surirumah masa kini memiliki kerjaya sendiri? Bolehkah surirumah bina kerjaya mereka sambil menguruskan anak-anak dan suami?

Masakan tidak?

Persepsi negatif ini sangat tidak bagus dan membantutkan motivasi ramai surirumah yang baru berjinak mencari sumber pendapatan khususnya melalui perniagaan dari rumah. Mereka seharusnya diberikan sokongan atas usaha mereka merancakkan sumber ekonomi keluarga dan negara. 


Apa Yang Boleh Para Surirumah Lakukan Untuk Bina Pendapatan dari Rumah?

Ada pelbagai cara untuk kalian mula menjana pendapatan walaupun sebagai seorang surirumah:

1- Berniaga atas talian 
Mulakan perniagaan secara online atau offline. Jika anda ada modal anda boleh mula dengan menjual produk yang anda suka dengan modal yang rendah. Mulakan dengan risiko paling rendah supaya anda tidak rugi dan patah semangat kemudian hari.  Jadi dropshipper. Dropship ialah program berniaga paling selamat kerana anda tidak perlukan modal awal untuk memiliki produk jualan. Anda hanya daftar dengan supplier/stokis yang memiliki barangan tersebut dan mula mempromosikan produk itu kepada rakan dan prospek anda. 

2- Skill/kelebihan anda
Anda mungkin seorang yang mahir dengan hasil tangan anda. Anda mungkin boleh membuat servis/mengolah/memasak yang kemudian dijadikan sumber pendapatan. Mula merangka berapa bajet yang diperlukan untuk memulakan perniagaan anda ini. Anda lebih tahu menguruskannya kerana anda sendiri tukang membuatnya bukan? 

3- Cari kerja yang boleh dibuat dari rumah
Ada juga syarikat yang menawarkan kerja yang anda boleh lakukan dari rumah. Sebagai contoh, typist, data entry, copy paste dan banyak lagi. Anda akan diberikan upah berdasarkan hasil kerja anda, boleh google untuk survey.

4- Join survey dari syarikat
Menyertai pasukan survey juga bagus. Untuk setiap survey anda akan dibayar oleh syarikat tersebut. Saya pernah juga menyertai program ini tetapi oleh kerana kekangan masa dan fokus pada perniagaan yang lain, jadi saya kurang menyertai survey. Usah bimbang, ada survey dalam Bahasa Melayu dan dilaksanakan oleh syarikat-syarikat di Malaysia. 

5- Menjana Wang Melalui Penulisan Blog
Ramai yang di luar sana suka menulis blog malah ada diantara mereka yang sangat aktif menghantar entri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Minat yang mendalam dalam penulisan dan perkongsian ilmu dilaman blog bukan lagi sesuatu yang baru. Tetapi ramai juga yang tidak tahu bahawa menulis blog boleh menjana wang.

Ramai usahawan-usahawan atau peniaga kecil-kecilan yang sedang mencari advertorial untuk menulis review perniagaan mereka. Yang pastinya mereka belum mampu membayar advertorial yang sudah terkenal dan dengan itu mereka akan mencari penulis blog untuk membantu mereka.




Semoga entri ini dapat membantu anda para suri di rumah :)

Mohon share jika entri ini bermanfaat. Mana tahu anda dapat membantu surirumah yang lain juga!
Read More

5/16/2018

Akademi Bekerja Di Rumah, Bantu Suri Rumah Cari Duit Poket Lebih!

Assalamualaikum,

Tidak sangka sedang mencari artikel bagi tips berniaga di rumah bagi surirumah ini saya bertemu dengan artikel perkongsian di siraplimau.com tentang Akademi Bekerja di Rumah!!


Tahukah anda saya juga merupakan salah seorang alumni pelajar Akademi Bekerja di Rumah (ABDR)?


Saya kongsikan artikel yang ditulis di siraplimau.com ya.


Manalah tahu selepas membaca artikel ini anda berminat untuk menjana pendapatan secara serius melalui program kelas blog bisnes dan penulisan yang dianjurkan oleh Akademi Bekerja di Rumah pula. :)



AKADEMI BEKERJA DI RUMAH


Bayangkan situasi begini:

1. Seorang ibu korbankan segulung ijazah yang diterima di universiti semata-mata untuk menjaga anak yang baru lahir.

2. Seorang ibu berhenti kerja setelah dapat anak kedua kerana tidak cukup masa untuk berikan kasih sayang pada anak-anak

3. Seorang isteri buat keputusan untuk tidak bekerja selepas berkahwin kerana mahu buat persediaan menjaga makan pakai suami dan anak-anak sepenuhnya.


4. Seorang ibu tidak percaya seratus-peratus pada orang gaji atau bibik kerana mahu melihat anak membesar depan mata.


5. Seorang ibu sanggup hantar anak pergi sekolah, dan jemput anak balik sekolah setiap hari dengan rasa seronok. Tidak sedikitpun rasa penat kerana rasa dapat jalankan tanggungjawab sepenuhnya.

6. Seorang ibu ada masa untuk pergi ke kuliah pagi di masjid, 2 minggu sekali sambil bawa anak yang belum bersekolah tatkala suami pergi kerja.

Semua di atas hanyalah sekadar contoh. Ramai mengimpikan senario di atas, tetapi tidak boleh mengecapinya atas tuntutan kerja. Desakan wang dan kesempitan untuk menyara kehidupan dengan duit gaji memaksa ibu terus bekerja, dan meninggalkan anak-anak tinggal di rumah penjaga atau nursery yang berdekatan.

Familiar bukan? Adakah anda salah seorang daripada mangsa rat-race ini?
TUGAS SEBENAR IBU

Sebenarnya, seorang ibu itu tugasnya di rumah. Mencari rezeki itu tugas suami. Cukup atau tidak wang yang bakal suami berikan, itu mungkin boleh dibincangkan lagi dengan lebih lanjut. Pokoknya, ramai yang tidak sanggup berhenti kerja kerana katanya takut belanja rumah tidak cukup.
BEKERJA DARI RUMAH

Walaupun ada ura-ura di mana boss boleh beri kelonggaran untuk work from home, ia hanya sekadar mitos. Jarang-jarang berlaku di mana-mana organisasi. Beruntung jika ada boss yang memberikan kelonggaran seperti ini.

Alternatifnya, bagaimana kalau saya katakan, ada grup sokongan dan bimbingan di Malaysia yang boleh membantu anda merealisasikan impian untuk tinggal di rumah menjaga anak-anak sambil menjana wang?

Ingin tahu lebih lanjut?


INILAH DIA AKADEMI BEKERJA DI RUMAH



Akademi ini dipelopori oleh Puan Masayu Ahmad. Suatu masa dahulu, beliau bekerja di Kumpulan Karangkraf sebagai wartawan di Majalah Mingguan Wanita. Kemudian, beliau berkhidmat di Amanah Ikhtiar Malaysia sebagai Pegawai Penerbitan.

Tujuan beliau mewujudkan ABDR ialah untuk membantu suri rumah yang ingin menjana pendapatan dari rumah melalui medium blog dan Facebook, secara sepenuh masa atau sambilan.


APA ISTIMEWANYA ABDR INI?


Takut untuk mula bisnes? Tidak tahu apa yang perlu dilakukan? ABDR mempunyai kumpulan sokongan dan bimbingan yang saling membantu antara satu sama lain.

Usah risau. ABDR ada menyediakan kelas asas blog dan fanpage yang bakal merubah hidup para suri rumah yang lain. Selain itu, ada juga kelas penulisan kreatif secara online untuk menghasilkan ebook. Bagi yang berminat dengan marketplace, ada juga kelas untuk beriklan di mudah.my.

Peserta adalah dari kalangan suri rumah dan juga yang berkerjaya. Peserta juga akan diserap masuk ke dalam kumpulan tertutup untuk komunikasi yang lebih intim.

Dengan kata lain, anda tidak akan keseorangan. Tidak akan terkontang-kanting, tidak tahu mana nak tuju. Segalanya akan dibimbing sesama rakan.

AKHIR KATA


Rezeki Allah itu luas. Dengan menjadi surirumah, tidak bermakna tidak boleh menjana pendapatan. Pelbagai cara boleh dilakukan untuk membantu suami dan keluarga, lebih-lebih dalam kesempitan ekonomi akhir-akhir ini.


Sertai Akademi Bekerja di Rumah di Facebook dan dapatkan panduan bekerja di rumah untuk ubah hidup anda hari ini. Kalau bukan sekarang, bila lagi?


Untuk baca lebih info mengenai program dan kelas bimbingan blog dan berbisnes dari rumah anda boleh baca di sini Kelas Blog dan Mula Bisnes ABDR

Read More

5/02/2018

Berjaya Top 3 Sale Agen Jam Tangan Azan dan Automatik Kompas Kiblat


Bismillah

Terharu dengan pencapaian sendiri. Tidak sangka berjaya juga naik sebagai TOP 3 AGEN BULAN APRIL bagi produk Jam Solat. 

Menjual jam tangan merupakan perkara terbaru bagi saya. Kebiasaannya saya menjual barangan muslimah berbentuk baju dan tudung. Kemudian menceburi bidang kecantikan dan pelangsingan badan sejak tahun 2012 lagi. Apabila sudah biasa menjual produk kecantikan dan kesihatan ni, mulanya saya rasa sukar untuk menjual selain daripada itu. Lebih-lebih lagi nak jual jam tangan, jam tangan dengan harga yang agak mahal dan bukanlah satu keperluan bulanan. 

Apabila kita membeli sebuah jam tangan, biasanya bagi wanita sama ada ianya hanya sekali belian atau jenis yang suka bertukar-tukar jam ni mereka akan membeli jam berharga RM30-RM60 ke bawah dan kemungkinan RM10 juga ada. Memakai jam untuk fashion. 

Namun mereka yang memilih jam itu menepati masa dan kualiti masa itu tidak kisah membelanjakan wang lebih kepada jam branded dan berkualiti. 

Saya juga khususnya hanya memakai satu jenis jam sahaja pada suatu masa sehinggalah jam itu rosak. Dari dulu lagi begini, abah sudah biasa belikan kami jam branded kerana kualitinya, tahan lasak dan fungsi. Saya lebih menggemari jam tangan digital berbanding analog kerana fungsinya dan tidak mahu buang masa memikirkan sudah jam berapa minit dan saat. Jam digital paparannya jelas dan anda memiliki lebih sekadar melihat waktu. 

Apa kelebihan Jam yang saya jual ini?

Ini adalah sebuah jam tangan berkonsepkan ciri islam yang kita harus ada. Yang kita harus fikirkan. 


Sebuah jam tangan melambangkan pelbagai ciri kepada pemiliknya. Tetapi kita sebagai seorang islam, selain menepati masa apakah lagi ciri terbaik yang memungkinkan anda upgrade diri untuk jadi muslim yang lebih baik?


YA!

Dengan memiliki sebuah jam tangan islamik!


Ciri dan Fungsi Jam Tangan Islam

⇒WAKTU SOLAT
⇒TULIS NAMA MAKSIMA 7 HURUF (BURUJ EXCLUSIVE/RAMADHAN) - 6 NAMA (HARAMEEN)
⇒PENANDA AL QURAN 
⇒KALENDAR HIJRAH DAN MASIHI
⇒DWI-BAHASA (Bahasa Arab atau Bahasa Inggeris)
⇒ALARM
⇒STOPWATCH
⇒MOON AGE (Untuk Kaki Pancing)
⇒AUTOMATIK KOMPASS KIBLAT
⇒DAYLIGHT SAVING TIME ( DST ) Untuk negara 4 musim sahaja! 
⇒TAQWEEM MALAYSIA

Jam tangan ini ada waranti 12 bulan dari tarikh pengeposan akan kami copkan pada kad waranti ada. Jadi sila simpan tauu

Juga WATER RESISTANT. Jika anda seperti saya, saya yakin anda akan pakai jam ni tanpa ditanggalkan lagi. huhu. Mandi sekali, tidur sekali. Dan bila masuknya waktu solat jam ini akan berbunyi mengingatkan kalian untuk mengerjakan solat awal waktu. Insha Allah


Mulakan diri kita untuk berubah, kita mula dulu juga hidayah dari Nya. 

Semoga dengan perubahan awali solat, Allah permudahkan segala urusan kita di Dunia dan Akhirat.





RM 290  RM220



Nak menempah Jam Islamik kami?


Whatsapp 018-9100852 atau layari shopee www.shopee.com.my/emmemarina atau blog kami www.jamtangansolat.blogspot.my

Read More

4/25/2018

Ebook Yeay Mama Sudah Resign





Menghimpunkan pengalaman ibu-ibu yang mengambil keputusan untuk ‘resign’ dan menumpukan perhatian kepada urusan rumahtangga dan menjaga anak-anak, ebook ini adalah bahan bacaan yang bermanfaat buat ibu-ibu berkerjaya di luar sana yang mempunyai matlamat yang sama tetapi masih mencari inspirasi bagaimana mahu melakukannya.
Selain kisah inspirasi ibu-ibu ini, terdapat juga 1 bab yang berkisar tentang soal jawab yang banyak menjadi kerisauan ibu-ibu yang mahu meninggalkan kerjaya dan menumpukan perhatian kepada urusan rumahtangga. Antaranya adalah bagaimana untuk bermula dan membuat persediaan yang sesuai? Bagaimana mahu mengimbangi masa dan menguruskan anak-anak? Apakah cabaran-cabaran pada tahun awal berhenti kerja? Persoalan ini dijawab dengan baik berdasarkan himpunan pengalaman ibu-ibu yang lain dan inshaaAllah boleh mengurangkan kegusaran sekiranya anda mempunyai niat mahu berhenti kerja tetapi masih tercari-cari arah dan tujuan seterusnya apabila berhenti kerja.
Bab yang terakhir merupakan perkongsian pengalaman secara temuramah dengan 10 ibu yang menjadi usahawan yang membuat bisnes dari rumah. Antara yang sangat bermanfaat bagi saya dalam bab ini adalah tentang jawapan seorang usahawan tentang apa nasihat bagi surirumah yang bercita-cita mahu bekerja/bisnes dari rumah.
“Disiplin dan pembahagian masa amat penting. Walaupun bekerja dari rumah, etikanya dan disiplinnya adalah sama seperti kita bekerja pejabat, hanya sedikit fleksibel. Setiap suri yang bekerja dari rumah perlu mempunyai “workstation‟ atau ruang kecil yang diperuntukkan khas untuk urusan pejabat agar minda terarah dengan lebih baik. Buat jadual harian bagi membahagikan masa suri untuk keluarga, diri dan bisnes. Urus emosi sebaiknya dan berhati-hati agar tidak terbawa-bawa emosi semasa berurusan dengan pelanggan, pekerja dan keluarga. ….. “
Yang paling saya suka adalah ayatnya yang terakhir “Set target-target kecil harian agar suri boleh melihat progress‟ bisnes/kerja anda setiap hari. Bergembiralah dengan setiap pencapaian, walaupun kecil ianya akan memberikan semangat untuk teruskan. “
Apa yang ditulis dalam ebook ini memang sangat relevan terutamanya kepada ibu-ibu yang masih dalam proses membuat keputusan hendakresign, ibu-ibu yang sedang membuat persiapan hendak resign, bahkan ibu-ibu yang baru sahaja resign. Jangan merasa diri berseorangan, kerana ramai ibu-ibu di luar sana yang melalui pengalaman yang hampir sama dengan anda. Belajar melalui pengalaman mereka inshaaAllah jika anda mahu melalui jalan yang sama, persiapan anda secara mental dan fizikal akan lebih teratur berbanding meletakkan jawatan begitu sahaja.

Ulasan: Puan Norarfah Suut

Apa Isi Kandungan Yeah Mama Sudah Resign?


Tinta Pengarang
Bahagian 1:
Bab 1: Saya mahu jadi WAHM- Nor Atiqah Hamidi
Bab 2: Resign’bukan bermaksud tidak bekerja-Nora Afzam
Bab 3:Impian seorang isteri- Izzah Razak
Bab 4: Saya Kini Suri Sepenuh Masa- Umi Arbee.
Bab 5: Saya Tidak Gembira Bekerja-Rahayu Rashid
Bahagian 2: Soal Jawab (Q & A)
Bahagian 3: Perkongsian Pengalaman 10 Usahawan (Bisnes Dari Rumah)
1. Suhaila Amirrudin, Usahawan Pakaian/ Produk Kanak-Kanak
2. Khairina Yaacob, Usahawan Jahitan Pukal/Baju Menyusu
3. Wani Hamid Jurulatih Akaun/Kewangan
4. Mardhiah Shamsuri, Pengasas Komunit Lovely Live
5. Farah Hafizah, Seni Kraf Kreatif
6. Nor Fahdillahtul Lela Khalil, Pengasas Tart Shell
7. Tengku Azuriyah Tengku Mohamad, Seni Kreatif Sulaman dan Jahitan
8. Hijarina Othman, Usahan Produk Makanan dan kraf Sarawak
9. Faziatun Nisa’ Yusof Basha, Usahawan Makanan
10. Zaila Mohamad, Usahawan dan Guru Online.

Harga: RM 50

Buku ini berbentuk PDF atau buku digital - ebook. Kalian boleh membacanya di mana sahaja, mudahkan?

Ingin memiliki ebook Yeay Mama Sudah Resign?


Whatsapp saya di 018-9100 852 atau email saya di emmemarinaent@gmail.com. 
Read More

Apabila Tekanan Emosi Melanda


Antara salah satu habit teruk saya ialah akan mengidam makanan manis setiap kali stress. Malangnya sejak menjadi suri, setiap hari saya stress hingga satu tahap hampir kesemua makanan saya pada hari itu ialah berbentuk manisan semata. Stressnya kepala dan emosi ni sangat mengganggu dan sememangnya menyusahkan. Haha. Ialah mana pula mahu cari coklat khas di taman kecil ini. Harus keluar mencari manisan bagi melepaskan tekanan. Syukur saya tak gemuk disebabkan tekanan berpanjangan.

Anda pula bagaimana?

Sudah beberapa hari kerja-kerja promosi dan upload produk di ecommerce tertangguh. Website DMS perlu diselenggara juga tertangguh. Dari satu dua hari, menyinggah ke minggu. Allahu akbar, memikirkan inilah sumber pendapatan saya.. Adakalanya saya gagal bermuhasabah diri. Semoga Allah ampunkan saya atas pemikiran negatif ni. 

Sesungguh rezeki buat kita telah disediakan. Berlapang dada dan berusahalah sedaya mampu mengikut keupayaan yang telah diberikan. 


Tarik nafas. Hembus.


Semoga pada waktu tertekan ini kita tetap mampu mengukir senyuman buat mereka yang kita sayangi. InsHa Allah. Keep calm and keep motivated­čśü


Read More

4/23/2018

Update Stok dan Servis Kedai Online Emme Marina Enterprise

Bismillah

Alhamdulillah. Siap juga listingkan kesemua jualan yang ada. Masya Allah, banyak juga rupanya apa yang dijual di pasaran walaupun saya yakin pasti kalian lebih banyak dari saya kan... Haa, Allah sama-sama kita menjemput rezeki.

Sesungguhnya 9/10 rezeki itu datangnya dari hasil perniagaan. Maka, selain itu kita berniaga dengan amanah, jujur dan insha Allah urusniaga itu pastinya kita harus mencari keberkahan selain keuntungan semata-mata.

Jemput masuk rakan-rakan semua. Jika ada yang berminat untuk mendapatkan, boleh terus hubungi saya atau whatsapp 018-9100 852 (www.wasap.my/60189100852)


Stok dan Servis Update 23/4/2018



Produk Jualan Emme Marina Enterprise

DMS Three Sixty (DMS360) (FREE POS)

Set Asas
1. DMS360 RM139.00 
2. GS Viral RM170.00 NEW
3. 5in1 DMSONE Exclusive RM200.00 NEW
4. DMS56 Exclusive RM139.00 NEW
5. DMSONE (kotak kuning) RM150.00
6. DMS Viral RM139.00 NEW

Serum
7. Serum Glowing RM100.00
8. Serum Stemcell Plus 2+1 RM156.00
9. Serum Duo RM156 RM100.00 SALE

Foundation
10. 4d Foundation RM120.00
11. 5d Foundation RM120.00
12. CC Hybrid Foundation RM120.00

Produk kuruskan badan
13. Fat Loss RM100.00/ 30 biji
14. Fat Away RM120.00/ 21 biji -SOLD OUT-
15. De Clen Detox Fibre RM150.00/15 sachet SALE
16. BCC Krim Losyen Panas RM100 RM70.00 SALE
17. Kopi Hijau RM90.00 /15 sachet RM70.00 SALE
18. Slim Patch RM100.00 /10 patch RM80.00 SALE

Kesihatan dan Aset Wanita
19. Miss Me RM100.00/60 biji
20. Kopi Monatox DMSTOX RM75.00/ 15 scht
21. Kopi Pink RM90.00/ 15 scht RM80.00 SALE

Kesihatan lelaki
22. Kopi Aumm RM120.00

Loose
23. Sabun DMS360 RM40.00 40g
24. Sabun Glowing Speed RM50.00 50g
25. Sabun DMSONE Exc RM40.00 50g
26. Sabun DMSONE RM50
27. Sabun DMSViral RM40

Supplement Kecantikan
28. Pearlaqueen RM150.00 RM120.00 SALE
29. Glutax RM100.00 RM80.00 SALE
30. Superskinz RM150.00 RM120.00 SALE

Kesihatan
31. DMS Pro HD1000 RM120.00
32. Protive RM150.00 RM120.00 SALE

Toner/Gel Pencuci
33. Detox Miracle Solution RM100.00 RM80.00 SALE

** Item SALE tidak termasuk postage.


Buruj Watches (FREE POS)

Jam Tangan Azan Solat dan Kompas Kiblat
1.       Buruj Exclusive RM289.00 RM249.00
2.       Buruj Ramadhan RM249.00 RM189.00
3.       Harameen 6505 RM293.00 RM198.00
4.       Harameen 6506 RM269.00 RM189.00 –NOT AVAILABLE-

Jam Azan Digital Quran
1.       Buruj Quran RM489.00 RM298.00

Jam Analoque Tawaf Clockwise (Leather)
1.       Buruj Arabic RM279 RM220


Libo Spa Terapi Wanita Moden (TIDAK TERMASUK POS)

1.       TERAPI SPA - MANDIAN HERBA         RM 19.00
2.       TERAPI SPA - MANDIAN HERBA (4)  RM74.00 RM 65.00
3.       TERAPI FEMININ - TANGAS RM 45.00
4.       TUNGKU BATU HERBA           RM 69.00
5.       BENGKUNG ZIP        RM 65.00
6.       SAUNA BLANKET      RM 90.00
7.       KERUSI TANGAS       RM 135.00
8.       TUNGKU BAYI           RM 20.00
9.       GARAM BUKIT          RM 15.00
10.   PERIUK TANAH         RM 20.00
11.   BATU SUNGAI           RM 7.00

COMBO

1.       C1 TERAPI MANDI+TANGAS                MYR 64.00           MYR 61.00
2.       C3 TERAPI MANDI+TANGAS+TUNGKU           MYR 133.00         MYR 126.00
3.       C3 SAUNA+KERUSI+BUNJUT              MYR 244.00         MYR 232.00
4.       C4 SAUNA+KERUSI+BUNJUT (4)        MYR 301.00         MYR 286.00
5.       C5 SAUNA+TERAPI MANDI+TANGAS              MYR 129.00         MYR 123.00
6.       C6 SAUNA+TERAPI MANDI+TANGAS (4)       MYR 211.00         MYR 200.00
7.       C7 TERAPI 2 + BENGKUNG + TUNGKU            MYR 198.00         MYR 188.00
8.       C7 TERAPI 2 + BENGKUNG + TUNGKU (4)      MYR 255.00         MYR 242.00
9.       C8 TUNGKU IBU + BAYI         MYR 89.00           MYR 85.00
10.   C9 FULL SET SAUNA (KERUSI, SAUNA, TERAPI 2, PERIUK, BATU)         MYR 315.00         MYR 299.00
11.   C10 FULL SET SAUNA (KERUSI, SAUNA, TERAPI 2, PERIUK, BATU) (4)                MYR 372.00         MYR 353.00
12.   C10 FULL SET IBU BERPANTANG        MYR 449.00         MYR 427.00
13.   C11 FULL SET IBU DAN ANAK              MYR 469.00         MYR 446.00

FULL SET IBU BERPANTANG
-          ITEM NO 1-7, 10-11

FULL SET IBU DAN ANAK
-          ITEM NO 1-8, 10-11

Pos menggunakan Poslaju dan KTMD


Koleksi AL Quran (FREE POS)

1.       ALQURAN DIGITAL AL QALAM RM199.00
2.       SET RADIO MINI QURAN 909 PENGISIAN + FREE QURAN HUMAIRAH SOFT COVER RM100


Buku dan EBook

Koleksi Inspirasi Surirumah
1.       50 Kisah Rezeki Surirumah Luar Biasa RM46.00 (Free Pos – Terhad)
2.       Yeay Mama Sudah Resign (Ebook) RM30.00
3.       Super WAHM, Super MOM (Ebook) RM30.00

Koleksi Mantapkan Bisnes Skill (Ebook)
1.       Belajar Asas Blog RM50.00
2.       10 Langkah Kedai Online RM30.00
3.       Rahsia Khidmat Pelanggan , Usahawan Online RM30.00
4.       Panduan Mula Bisnes Butik RM50.00
5.       101 Idea Home Based Bisnes RM50.00

Koleksi Berpantang (Ebook)
1.       44 Resepi Pantang Tradisi Melayu RM30.00
2.       Panduan 44 Hari Pantang Tradisional dan Moden RM30.00


RCC Stevia (TIDAK TERMASUK POSTAGE)

1.       Stevia RM50.00 (bukan ahli)
2.       Pakej Keahlian 3 botol RM140.00
3.       Pakej Keahlian 9 botol RM420.00
4.       Pakej Keahlian 21 botol RM945.00


Servis Dan Kelas Bisnes

Servis
1.       Upah Bina Fan Page (Kedai FB) RM30.00
2.       Upah Bina Blogshop RM60.00
3.       Blog Review (Iklan di Blog) RM30.00

Kelas
1.       Kelas Blog Penulisan (Branding) RM200.00
2.       Kelas Blog Bisnes (Blogshop) RM250.00
3.       Kelas Branding + Blogshop RM300.00
4.       Kelas Shopee SSC RM89.00


Produk DI SHOPEE SAHAJA

1. Mini skirt Muslimah (skirt extended) RM18.00
2. Tungku Tanah Liat RM45.00

Anda juga boleh menempah produk-produk ini di kedai online saya di Shopee

www.shopee.com.my/emmemarina
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com