Monday, June 22, 2020

Pregnen, PKP and House Renovation

June 22, 2020 0 Comments
At least one thing im glad is.. Im pregnen before PKP started. Saddest thing but have to move on, our Umrah trip have to canceled due Covid-19. But not us, all of us who has scheduled their Umrah have to do so. We need to avoid being attacked by the Covid-19 spreading right? 


Only Allah knows best for us. 


And that time im 3 months pregnant. I also need to take good care of myself and baby. 3 months my husband cuti due to PKP. Syukur alhamdulillah rezeki niaga online bertambah. Alhamdulillah juga lepas 4 months pregnan alahan makin reda. Susah jugalah alahan lama niπŸ˜…


So when you sit along too long with your active kids 24 7, bermain setiap hari. Kejadian tumpah menumpah minuman makanan, main kat halaman rumah tanpa pakai selipar and you get dirty floor all the time. Seriously, saya memang tak dapat tahan mata yang melihat. Bincanglah dengan encik suami buat flooring. 


Kita nak buat vinyl flooring sahajalah. Ambil yang murah sahaja. Iyalah, rezeki bukanlah berjuta sebulan, harus pandai juga kawal kewangan. Lihat bajet sendiri dan bolehlah decide nak buat sendiri ke atau upah orang. Kira punya kira, dan memandangkan encik suami kena buat sorang, kita carilah company flooring yang mampu milik. Alhamdulillah jumpa. 



Buat dari living room ke dapur sahaja. Kami tak buat di bilik kerana kos yang ni sahaja sudah maksima bagi kami. Ada duit lain kali lah kita buat lagi kan. Insha Allah 


Buat ni dekat nak raya jugalah. Takde pun meraikan sesiapa datang ke rumah. Cuma bila dah pasang masalah lantai bercapuk, kotor, dan bertompok dapat diatasi. Rumah nampak kemas sahaja sentiasa. Namun kena rajinlah mengemas, vacuum dan mop kan?


Selepas tu, timbullah pula isu bilik nombor 3 yang tiada penghuni namun macam tongkang pecahπŸ˜…. Mak aiii dia punya tongkang. Segan saya nak share. Kami tiada stor. Jadi bila saya mengemas, saya biasanya akan letakkan di dalam bilik belakang but since pregnen saya memang tak buat dah kerja mengemas yang terlalu berat. Risau juga. Awal ritu dah bleeding.


So kita kira lagi, agaknya ada tak kontraktor yang ambil upah murah. Kami tak nak syarikat-syarikat design buat renovation yang glam tu. Mahal.. Kami nak bangunkan tembok tuk 5 kaki x 22 kaki di belakang rumah. Give it nice tembok with 2 doors, my husband request 2 cermin katanya nanti rumah gelap. Okaylah. Saya follow ajelah. 


Cari ni lama tau. Sebab hajat nak tambah belakang rumah tu sejak tahun 2015. Now kan 2020. Majority yang kita survey, minta dan beri quotation up to RM 12k. Memang kami tak mampu. Tak mampu nak beri. Tak mampu nak bazirkan. Bukan senang nak cari sedebuk RM 12k cash. Takkan nak loan? 


Syukurlah sahabat jiran taman kenalkan dengan seorang hamba Allah ni. Untuk belakang dia minta RM4. 5k. Masya Allah saya rasa murahlah. Allah makbulkan jua doa kami. Then, suami kata tambah tepi tuk simen dan atap. Lagila ok kan? Dapatlah saya letak ampaian kat situ. Takla penuh area rumah dengan ampaian yang besar tu. Disebabkan suami request tambahan, jadilah RM 6k secara total. Oklah. Sikit2 duit bisnes tulah yang saya gunakan. 


Dapat income dari sini sana. Cukuplah RM6k dibayar secara ansur sepanjang produk renovation dijalankan. Alhamdulillah



Beliau merupakan seorang Indian Muslim, syukur sudi terima upah dari kami. Kemas juga kerjanya. Ambil masa lebih kurang seminggu untuk siap sepenuhnya tapi tanpa cat. Cat tu kami buat sendiri hehe. Buat ajelah kan daripada bertambah lagi kos. Jadinya basic sahaja yang beliau lakukan ialah RM6k untuk kami. Tanpa cat simen ya. Haaa. Okaylah takpe 


Alang2 kita dah kene ngecat, catlah sekali bilik anak dara yang penuh dinding dengan contengan. Hah! Stress ooooo. Conteng dan dinding berlubang lagi 



Aigoooo

Cat lah sendiri anak beranak. Biar penat janji siapπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Biar diaorang tahu ingat senang mengecat? Conteng je keje kan. Haaa, penat bukan main masing-masing. 3 hari juga mengecat. Cat bilik anak, stor dan touch up teruslah bilik dan ruang lain yang dah tak serupa indahnya. 



Sebelum cat, repair dulu lubang dan contengan dengan simen putih tu. Paste siap, tengok iklan punya pasal. Terbeli. Alhamdulillah berguna juga. 


Syukur ke hadrat ilahi semua ni guna duit hasil bisnes saya sendiri. Sikit2 lama2 dapat bantu keluarga sendiri buat projek besar skit kan? 


Kita usaha dan yakin dengan rezeki Allah beri. Duit isteri bertambah berkat jika kita tak lokek pada suami dan anak-anak. Lagipun untuk siapa kita berusaha siang dan malam? Suami tak lokek janganlah pula kita jadi perosaknya. Susah sama dipikul, ringan sama dijinjing. Barulah keluarga bahagia, Allah pun suka kan? 


Surirumah tetap boleh bantu jana kewangan keluarga. Usah putus asa dan pandang rendah pada diri sendiri. Kita semua mampu lakukan dan bina kejayaan sendiri. Aamiin3x 

Friday, June 05, 2020

Kenapa Saya Simpan Emas?

June 05, 2020 1 Comments
Mengapa saya simpan emas?


Suatu hari saya terdengar kuliah agama. Ustaz pesan ada satu hadis nabi berbunyi:


Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah  telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar (emas) dan dirham (perak) untuk digunakan. 
(Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)


Taraf hadis ini ialah dhaif (lemah). Walaubagaimanapun, yang menyebabkan hadis itu lemah bukanlah disebabkan matan (isi hadis) sebaliknya oleh kerana kelemahan perawi (pelapor) hadis. Oleh itu, hadis itu tetap kata-kata dari Rasulullah dan wajib dipercayai. Cuma hadis dhaif tidak boleh dijadikan hujah untuk mengeluarkan hukum.


Oleh itu, saya percaya dan yakin apa yang dikatakan oleh Rasulullah akan berlaku cuma belum sampai waktunya lagi. 


Jadi adakah kita nak tunggu hingga terbukti benar baru nak simpan emas?


Hj Rihaz
Dealer ORODESIGN

Apa Itu Emas FEDMAS dan Kedai Emas Orodesign?

June 05, 2020 0 Comments
Apa itu FEDMAS ?



emas goldbar fedmas


Federal of Goldsmiths and Jewellers Associations of Malaysia iaitu Syarikat yang sahkan KETULENAN EMAS .


EMAS AMETHYST adalah disahkan tulen oleh FEDMAS 😊


Ini adalah BUKTI KOMITMEN syarikat dan kami sbg pembekal dan peniaga emas tulen di Malaysia. 


Sememangnya Amethyst adalah KILANG EMAS dan syarikat yg memasarkan emas tulen. Kita buat jual beli EMAS FIZIKAL.


emas goldbar fedmas


Jom Kita Kenali Semula Kedai Online Emas Orodesign by Kilang Amethyst


Amethyst  = kilang emas
orodesign = platform berniaga emas spt lazada, shopee, grab, foodpanda dll.



Q : Apa itu Orodesign?

A : Orodesign ialah platform Emas yang berada di market Malaysia. Program USAHAWAN EMAS milik penuh Kilang Emas Amethyts di bawah Syarikat Amethyst Training &  Consultancy. 
HQ Amethyts Training & Consultancy di Taman Sungai Dua Utama, Butterworth, Penang. 

Trivago ada kedai? Grab ada kedai? Food Panda ada restoren?. Jadi Orodesign macam itulah.



Q : Nak daftar jadi dropship kena bayar ke?

A : Tidak. Pendaftaran percuma



Q : Kalau daftar dropship apa kelebihannya?
A : Dropship dapat untung runcit hasil jual emas kepada customer. Jual bawah harga pasaran. Dropship beli ikut harga jadual yang di update setiap hari. Klik laman web http://view.orodesign.biz . Kalau berminat dengan item, snap dan send gambar pada dealer. Dealer akan buat tempahan.



Q : Cara pembayaran macam mana?

A : Bayaran ke akaun dealer. Dealer akan buat bayaran ke Master Dealer (MD). MD akan approve bayaran pada kilang. Kilang akan poskan emas pada customer ikut alamat diberi.



Q : Macam mana nak buat duit yang besar melalui Platform Orodesign?

A : Ya boleh. Jadi dealer Orodesign.



Q : Macam mana nak jadi Dealer?
A : Pembayaran RM599 sekali seumur hidup.



Q : Macam mana nak mendaftar dealer?

A : Buat bayaran RM599 kepada orang yang perkenalkan Orodesign. Maklumat seperti nama, no kad pengenalan, alamat diperlukan untuk pendaftaran dealer.



Q : Apa yang saya dapat selepas daftar dealer?

A : Anda layak memiliki emas harga kilang walaupun beli sekecil 0.25g emas. Dapat platform bisnes kedai emas secara online dan boleh dijalankan secara offline pun. Ready stok untuk jualan 13 kg terdiri daripada barang2 kemas berfashion, gold bar dan dinar emas. Semua ini boleh di tengok di dalam website : http://view.orodesign.biz . Sebagai token diberi FREE GIFT gold bar 999.9 - 0.25g. Diberi bimbingan untuk berfungsi seperti perjalanan aktiviti sebuah kedai emas. Tidak perlu simpan stok ditangan. Semua penghantaran barang kemas kepada customer diurus door to door 100% oleh kilang. JAMINAN Beli balik 100% pada harga kilang (tinggi). Tempahan barang kemas jugak diterima dan dealer boleh buat duit. Dari masa ke masa akan ada Happy Hour Sale dengan harga speacial untuk dealer sahaja.



Q : Lagi?

A : Anda layak menjemput rakan2 atau siapa saja menyertai Orodesign di bawah anda dan membina rangkaian perniagaan anda di mana setiap dealer yang diperkenalkan, anda akan dapat insentif RM200 dan Dealer yang ditaja dapat gold bar 0.25g x 1pcs, dan bila dealer buat belian anda akan mendapat RM1/g daripada pembelian emas di bawah anda.



Q : Lagi?

Jana pendapatan lumayan dengan emas lama dan surat pajak. Emas lama juga diterima pada harga kilang dan juga dealer boleh buat untung. Diajar juga agaimana untuk beli surat pajak dan buat untung dengannya.



Q : Apa lagi ya?
A : Ada 1 lagi pangkat selepas dealer Orodesign iaitu MD (Master Dealer). Mendapat lebih besar komisen dan upah2 yang lain.



Q : Bila boleh daftar?
A : Bila2 masa sahaja.



Q : Ya...saya nak daftar dan nak cuba berniaga dengan platform ni. Doakan saya ya..

πŸ…°️Anda boleh daftar saja secara percuma menjadi dropship terus boleh buat duit dengan cara jual barang dalam katalog produk http://view.orodesign.biz

atau

πŸ…±️Anda boleh daftar dealer RM599 sekali seumur hidup dengan pelbagai cabang niaga menanti yang boleh datangkan keuntungan.




Anda ada pilihan..


Dropship....untung nipis melalui jualan emas sahaja.

Dealer.......untung besar dengan pelbagai cabang niaga.



A : Insyaallah. Semoga berjaya.




Untuk berdaftar sebagai dropshipper atau dealer/member Orodesign



Whatsapp


Emme Marina
Dealer Emas Orodesign
018-9100 852

Thursday, June 04, 2020

Tuesday, June 02, 2020

3 Cara Anda Boleh Upload Produk di Lazada

June 02, 2020 13 Comments
Hai semua,


Video tutorial upload produk di Lazada dah pun siap beberapa hari lepas, saya sudahpun update di Youtube saya. Seperti biasa, youtube update dulu, entri blog kemudian huhu. 


Saya sharekan sekali cara mudah anda nak upload produk anda di lazada. 


Nak kata susah tu takla susah sangat nak upload produk, tetapi yang paling mudah ialah menggunakan desktop view di Lazada Seller Center. 


Ada 2 Cara Anda Boleh Gunakan:-

1. Lorikeet
2. Manual Description


Jika anda nakkan posting yang lebih menarik dan professional, Lazada mencadangkan penggunakan template Lorikeet. Saya sendiri gunakan Lorikeet sepenuhnya. Jangan risau senang aje pakai Lorikeet ni. 


Perkara kedua anda perlu tahu ialah, tidak semua produk di Lazada mempunyai option VARIASI. Apa itu variasi? 


Variasi = Pilihan


Tak seperti di Shopee anda boleh cipta apa jua pilihan/variasi untuk customer anda. Variasi kaler, saiz, apa2 jualah.. boleh aje di Shopee kan? Tetapi tidak di Lazada. Di lazada, jika tiada pilihan variasi anda harus create satu persatu order anda mengikut pilhan yang anda inginkan.


Di dalam video tutorial ni, saya tunjukkan produk yang tidak mempunyai pilihan. Tak boleh nak create pun. Jadi kalau saya ada 6 kaler. Maka saya harus upload 6 produk di Lazada. Produk yang sama namun berbeza warna. Faham eh? Tapi jangan risau, once anda dah create 1 upload utama, anda boleh copy sahaja template dan listing tu. Jimat masa nak upload dan isi satu per satu info. 



Ready?


Boleh lah tengok video tutorial bagaimana nak upload produk anda di Lazada.



Tak faham boleh drop komen di sini atau di youtube ya.




Home Ads